A betegek kérdései (2423)

  • Tisztelt Dr. Úr! Már 5 napja fájdogál az egyik talpam, lábfejem. Pontosan nem emlékszem hogy…

    Tisztelt Dr. Úr!

    Már 5 napja fájdogál az egyik talpam, lábfejem. Pontosan nem emlékszem hogy rosszul léptem volna vagy ilyesmi, ami biztos hogy aznap sokat és gyorsan gyalogoltam a városba ide-oda. Azóta viszont ha kis mértékben is, de romlik. Főleg lépés közben (ahogy lépek, nyilall) és hosszabb pihenés után. És kicsit meg is dagad estére a talpam, és a sarok felett, meg néha szurkál. Igaz nem pihentettem, mert bírtam járni, de mostanra már bicegek kicsit. Én csak húzódásra tippelek, de ha komolyabb a dolog, mi az ami jel lehet? Most nem tudok nagyon dokikhoz járkálni csak ha nagyon muszály. Ferenc 30⁄F

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Önnek feltehetően bokasülllyedése van. Próbáljon betétet hordani.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Ülő helyzetben ha megfeszítem a hasizmomat, és mindkét kezemmel egyaránt…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Ülő helyzetben ha megfeszítem a hasizmomat, és mindkét kezemmel egyaránt a bal és jobb oldalt tapintom a köldök alatti mélységben, a jobb oldalon "érdesebbnek" érzem a hasizmomat.
    Lábemelések közben ezen a helyen zavaró érzést tapasztalok.

    Mi lehet ez?

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Az egyenes hasizom a köldök felett van.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Ez év február 20-án este lecsúsztam a lépcsőről és a bal bokám eltört.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Ez év február 20-án este lecsúsztam a lépcsőről és a bal bokám eltört. Másnap megműtötték, a diagnózisom:S8260 Fract.mall. ext. l. s. bal oldali külboka törés. Két hétig volt fekvőgipszem, majd március 7-én járógipszet kaptam.
    Szeretném megkérdezni, hogy ez a diagnózis mit is takar tulajdonképpen, mennyire terhelhetem a bal lábamat és mennyi ideig tart a felgyógyulás, mert a munkám más településen van, és állandó terhelést igényel a munkám a lábam számára.
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    A diagnozis : külboka rörés
    A gyógyulás egyéni, kb 8-12 hét rehabililtációval eggyütt.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Rendszeresen, versenyszerűen futok. Télen az edzéseket szüneteltettem,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Rendszeresen, versenyszerűen futok. Télen az edzéseket szüneteltettem, mert volt egy apró műtétem. Tavaly novemberben, mielőtt abbahagytam, az utolsó két edzésemet félbe kellett szakítanom, mert a köldököm alatti területen, enyhén balra olyan erős szúrást éreztem, hogy a megállás és a mély levegővételek sem segítettek, haza kellett mennem. Ebben az időszakban voltak gyomorpanaszaim, habos vizet székeltem, erősen puffadtam, és viszonylag sokat fogytam ennek következtében, ennek tulajdonítottam a görcsöt. A gyomorpanaszaim a télen szinte teljesen elmúltak. Pár hete ismét el szerettem volna kezdeni edzeni, 3 km futás után viszont ismét beleállt a hasamba az erős szúró fájdalom, egy hétre rá a következő próbálkozásnál 1 km után, azt követően pedig 300 méter után kellett visszafordulnom. A fájdalom intenzitása megálláskor jelentősen csökken, viszont az ismételt nekiiramodáskor azon a ponton olyan erősen beszúr, hogy képtelen vagyok befejezni az edzést. Ezeket az alkalmakat követően napokig szúrt kissé a hasam ezen a ponton.
    Nagyon elkeseredtem, mert szenvedélyesen szerettem futni, és nem tudom minek tulajdonítani a hirtelen jött panaszokat. Ezt megelőzően évekig rendszeresen futottam minden gond nélkül.
    Ön szerint milyen kivizsgálásra lenne szükségem? Mi lehet a probléma?

    Nagyon köszönöm előre megtisztelő válaszát!

    E. Réka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Keves Kérdező !

    A belek sohasem fájnak. Csak a környező hashártya gyulladása izgatása okozhat fájdalmat. A terhelésre jelentkező átmeneti vérellátási zavar sem szokott ilyen tünetekkel járni.

    A puffadás, székelési zavar mögött gyulladásos vastagbél elváltozás is lehet.

    Én gastrenterológiai kivizsgálást tartok szükségesnek.
    Panaszait okozhatják hasi mütétek okozta lenövések is.



    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Megállapítható-e a mélyeb hátizmok sérülése,állapota,görcsössége Ultrahanggal? Köszönöm…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Megállapítható-e a mélyeb hátizmok sérülése,állapota,görcsössége Ultrahanggal?
    Köszönöm szépen! Tisztelettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Mónika !

    Ez a készülék felbontóképességétől függ.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Externál aranyerem van. azt szeretném tudni, hogy a futas mennyiben befolyásolja az aranyeret. Szeretek…

    Externál aranyerem van. azt szeretném tudni, hogy a futas mennyiben befolyásolja az aranyeret.
    Szeretek futni és szeretném tudni, hogy futhatok-e? Valmint, ha igen, mire kell odafigyelnem a futással kapcsolatban?

    Válaszát elöte is köszönöm
    Laci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Külső aranyér mellett nyugodtan fusson. Sportja betegségét nem befolyásolja.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Öcsém, 15 éves, zsákvesével született, fél évesen megműtötték, egyik…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Öcsém, 15 éves, zsákvesével született, fél évesen megműtötték, egyik veséje 80, másik 30%-ban működik. Évente jár vissza ellenőrzésre, azóta semmilyen panasza nincs. A szeme viszont elég rossz, rövid látó, de ez a családban örökletes. Más egészségügyi problémája nincs.
    Egy aggodalmam viszont van: versenyszerűen kézilabdázik, heti 3-4 2 órás edzése van,ill. heti egy meccs, a kézilabda amúgy sem egy kíméletes sport,doktor Úrnak mi a véleménye fel kellene-e hagynia ezzel a sporttal a testvéremnek? Mik a kockázatai ha folytatja a sportot?

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    A vesebetegség esetén a kézilabdasport nem ellenjavalt.
    A szembetegségnél, tekintettel a sérülés veszélyére az elbirálás egyéni.
    UI.: valóban jobb volna ha kevésbé agressziv sportot választana öccse.


    üdvözlettel
    ű

    Dr Hittner Gábor

  • Doktor Úr a bal oldalamon az egyik bordán van egy érzékeny pont ha nyomogatom. olyan, mintha…

    Doktor Úr a bal oldalamon az egyik bordán van egy érzékeny pont ha nyomogatom.
    olyan, mintha ütés érte volna, de nincs ott lila folt, vagy bármi ilyesmi, valamint nem emlékszem rá, hogy kaptam volna rá ütést az elmúlt napokban.

    lehet ez valami más is?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Igen, lehet más oka is. Legjobb, ha háziorvosát felkeresi.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktorúr! Vasárnap egy hete elestem, utána nem tdtam ráállni a lábamra rottyant a bokám.…

    Tisztelt Doktorúr! Vasárnap egy hete elestem, utána nem tdtam ráállni a lábamra rottyant a bokám. Rheosolon tablettát kezdtem szedni és jegeltem, kenegettem. Szerda reggel elmentem a balesetire, mert nem gyógyult meg. Röntgen, külső boka törés. Fekvőgipszet kaptam, szerdán kell kontrollra mnennem. Sajnos-szerencsére leapadt a lábam, bokámés a gipsz tág lett. A bokám körül nyúz és nyom amikor fel kell kelnem vcre. Épp ott nyom ahol a legfájósabb, nehéz és húz, sírva fakadok minden felkelés után... Kőkeményen húz,visszafekvés után is sokáig lüktet. Nem árt ez a gipsz??? Kontrollra sem tudok igy elsántikálni,hivjak mentőt??? Le próbáljam venni a kijáráskor utána vissza fáslizzam, hogy tartson? Nem kényeskedek, Clexant is magam szúrom, nem kellemes de kilehet bírni. De ezt a gipsznyúzó spanyolcsizmát már nem... El vagyok keseredve. Tanácsát előre is köszönöm,
    Kissné Bea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedfves Bea !

    Ön azért kapott fekvőpgipszet, hogy alsó végtagját ne terhelje. Ezt mankóval tudja megoldani.
    Ha másképpen nem tudja megoldani, akkor háziorvosán keresztül kérhet betegszállitást.

    A gipsz levétele szigoruan tilos !!!!


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktorúr! Olyan kérdéssel fordulnék magához,hogy Február 26-án elesett velem a ló,elvesztettem…

    Tisztelt Doktorúr!
    Olyan kérdéssel fordulnék magához,hogy Február 26-án elesett velem a ló,elvesztettem az eszméletem pár percig,agyrázkódásom volt.Mennyi időt múlva ülhetek újra lóra?
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    Ön már bármikor lovagolhat.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! Két éve darabos sarokcsonttörésem volt, amelyet csavarozással megműtöttek.…

    Tisztelt Doktor Úr! Két éve darabos sarokcsonttörésem volt, amelyet csavarozással megműtöttek. Bonyolult műtéti beavatkozásnak minősítette az operáló orvos, és közölte Velem, hogy valószínűleg életem végéig sánta leszek. Hosszú rehabilitációt követően, kötelező rokkantosítási folyamaton vettem részt, melyben a lábam állapotát nem vették figyelembe, mert nem végleges és nem állapítható meg az állapotromlás mértéke. Lakásomat el kellett adnom, és munkát kellett válalnom, mert semmilyen ellátást az államtól nem kapok. A munkahelyemen váltott műszakban 12 órát kell dolgoznom{éjjel nappal} és elég gyakran állómunkát kell végeznem. Nagyon komoly fájdalmaim vannak a lábam bedagad, és már a lábszárcsontom is fáj.Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen következményei lehetnek ennek az állapotnak, tisztelettel egy reménytvesztett ember

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !


    A darabos sarokcsonttörés ritka kórforma. Sajnos teljes, panaszmentes gyógyulást csak ritkán lehet gyógyitásával elérni.
    Levelének többi része nem a medicina tárgykörébe tartozik.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • másfél éve vannak sarokcsonti fájdalmaim steroid injekciót kaptam 2009.novemberében. Két hét…

    másfél éve vannak sarokcsonti fájdalmaim steroid injekciót kaptam 2009.novemberében. Két hét múlva a fájdalom újra fellépett és párosult achilles ín fájdalmával. Az újabb vizsgálat után az ortopédorvos szerint spontán szakadás lehetséges más gyógymód nincs. Próbálkoztam UH-kezeléssel,lökéshullámterápiával, de a fájdalmam egyre erősödött.Mára már pár méterenként meg kell állnom, olyan erős szúrást érzek az achillesemben gyaloglás közben. A rtg. szerint meszes góc van az ach.ínban. Egy másik ortopéd orvos Achilles tenosynovectomiat csontfragmentum eltávolítását javasolta. Nem tudom mi tévő legyek kinek higgyek vállaljam-e a műtétet? Van-e hatékony gyógymód-műtét nélküli- fájdalmam megszüntetésére? Köszönöm megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Kérdése azért nehéz, mert a kóreset, ill. a fizikális vizsgálat részletes ismerete nélkül felelőtlenség megfelelő therápiát ajánlani.

    Nem értem mire adták a steroid inj.-t ?
    Ezt áltaában sarokcsont sarkantyu okozta panaszoknál használják.
    Azt átom, hogy az összes konzervativ modern eljárásban részesült.
    Ha fájdalma már annyira elviselhetetlen a synovectomia segithet.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktor úr! 3-4 hónapja edzés közben csúcskísérletkor(konkrétan fekvenyomás) roppanást…

    Tisztelt doktor úr!
    3-4 hónapja edzés közben csúcskísérletkor(konkrétan fekvenyomás) roppanást éreztem a szegycsontom környékén ami rögtön fájdalommal járt.Orvosnál nem voltam vele mivel nem ejtettem rá semmit,nem zúzódott, gondoltam elmúlik.Már több mint másfél hónapja nem edzek rögtön a sérülés után is visszavettem a terhelésből de még mindig fáj és ropog.Jellemzően már fogmosás közben is érzem mikor döntve van a felsőtestem és nagy levegőt veszek leginkább szúró érzésként tudnám leírni.Kérem nyugtasson meg, hogy nincs nagy baj!

    Köszönettel:
    Egy sportoló

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Sportoló !


    A szegcson és a borda találkozásánál relative gyakori az izület elsősorban gyulladásos fájdalma. Itt gyakran érzékeny csomó is tapintható.
    Gyógyitása flector tapaazal lehet.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Üdvözlöm! Fiam 16 éves megye1-es ifjúsági csapatban focizik .Az iskolai orvosi vizsgálaton alacsony…

    Üdvözlöm!
    Fiam 16 éves megye1-es ifjúsági csapatban focizik .Az iskolai orvosi vizsgálaton alacsony 46-os pulzusszámot mértek.Kérdésem hogy nem veszéjezteti az egészségét az aktív foci?
    köszönettel
    Spitty

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Önmagában az alacsony nyugalmi pulzusszám fiának jó edzettségére utal.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktor Úr! A vertebro-basilaris keringési zavart kiválthatja rossz nyaki mozdulat,ill.a…

    Tisztelt Doktor Úr! A vertebro-basilaris keringési zavart kiválthatja rossz nyaki mozdulat,ill.a nyaki gerinc nem megfelelő állása? Vagy ez honnan indul,mi a kiváltó oka?Köszönöm szépen! Tisztelettel: Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Timea !


    A vertebrobasilaris syndrómát leginkább un. nyaki borda okozza. Ez mechanikusan nyomhatja a nyaki ereket és idegeket. Mozgás is kiválthatja a tüneteket.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt Doktorúr! 18 éves fiú vagyok. Kondizás mellé kreatint szedek nemgond hogyha emelett…

    Tisztelt Doktorúr!
    18 éves fiú vagyok. Kondizás mellé kreatint szedek nemgond hogyha emelett szedem a Gool porcerősítőt ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves kérdező !

    Az emlitett szerek nem hatnak egymásra.


    üdvözlettel

    Dr Hittner Gábor

  • Kedves Doktor Úr! A mai napon voltam a Sportkórházban Budapesten vállproblémával, ahol felírtak…

    Kedves Doktor Úr!

    A mai napon voltam a Sportkórházban Budapesten vállproblémával, ahol felírtak fiziotherápiás és gyógytornás kezeléseket. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ez pénzbe fog-e nekem kerülni (mert azt látom, hogy ultrahangos és lézeres kezelés is szerepel a fiziotherápiás kezelésben) és ezt elfelejtettem ott megkérdezni. Köszönöm szépen előre is válaszát és elnézést kérek, hogy nem szakmai kérdéssel fordultam Önhöz!

    Tisztelettel: Tamás György

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves György !


    Szerintem nem fog ez Önnek nem fog pénébe kerülni.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktor úr! 2009 nyarán kiment a bokám, amelyről csak később derült ki, hogy szalagszakadás…

    Tisztelt doktor úr!

    2009 nyarán kiment a bokám, amelyről csak később derült ki, hogy szalagszakadás volt. Az ultrahang szerint a ligamentum talofibulare és calcaneofibulare szabályos szerkezetben nem azonsoítható, ekkor került szóba a szalagplasztika. A tartott rtg szerint nem volt indokolt a műtét. Viszont nekem továbbra is problémákat okoz a bokám. Az újabb orvoslátogatás alkalmával (krónikus szalag laesio és lágyrész impingement volt a dignózis) elküldtek MRI-re , amely semmit nem írt a szalag meglétéről, illetve hiányáról. A gyógytorna és a fizikoterápiás kezelés után még mindig instabil a bokám, amely néha meg-megroggyan, időnként elakad és továbbra is fájdalmas. A gyógytornát, amennyire a fájós és elakadós bokám engedi, továbbra is végzem. Viszont nem tudom, hogy mit tehetnék még a fájdalmas járás megszüntetéséért?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    kedves Zsuzsa !

    A sérült boka, akár mütik, akár kozervativ kezelést választanak sok problémát okozhat.
    Gyógytornán kivül panaszait a fizikotherápia csökkentheti.

    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Tisztelt doktor úr! Azt szeretném kérdezni öntöl, hogy a túlzot edzőterembe járás, erölködés…

    Tisztelt doktor úr!
    Azt szeretném kérdezni öntöl, hogy a túlzot edzőterembe járás, erölködés okozhat-e szívzörejt?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Szivzörejt a tulzott edzés nem okoz.


    üdvözlettel


    Dr Hittner Gábor

  • Kedves DoktorÚr! Olyan problémával fordulok önhöz,ami már egy jóideje fennáll. A jobb térdemben,hogyha…

    Kedves DoktorÚr!
    Olyan problémával fordulok önhöz,ami már egy jóideje fennáll.
    A jobb térdemben,hogyha leguggolok,olyan hangot hallani,mintha egy papírlapot szakítottak volna el.Bizonyos időközönként nagyon fáj,és szúr,mostanában egyre gyakrabban.Mi lehet ez,így látatlanba lenne valami ötlete?
    Érdemes lenne ortopéd specialistával megnézetni?
    Köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Hittner Gábor

    Kedves Kérdező !

    Az Ön panaszai kezdeti porckopásra (arthrozisra) utalnak.
    Érdemes egy rtg.felvételt készitettni, ill. egy rheumatológusnak megmutatni.

    üdvözlettel

    Dr Hittner Gábor

Szerző

Dr. Hittner Gábor

proktológus, sebész, sportorvos