A betegek kérdései (9280)

  • Tisztelt FŐorvos UR! kérdésem a következő,idős beteg szülő strog betegsége van nehezen tud…

    Tisztelt FŐorvos UR!

    kérdésem a következő,idős beteg szülő strog betegsége van nehezen tud nyelni,beszélni és veseelégtelensége is van,napi kis étkezésekhez,athatok-e neki NUTRIDRINK tápszert,ezt elég jól tudja lassan nyelni,de a keményebb rágni valot már nem tudja megenni,ezért próbálnámm neki adni ezt a folyékony tápszert.

    Várom válaszát minden jot kivánok Tisztelettel:kn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Igen.

  • Értem.. fájdalma ugyan nincs, de hogyan lehetséges? Ilyen könnyen elmozdulhatnak a heregolyók?…

    Értem.. fájdalma ugyan nincs, de hogyan lehetséges? Ilyen könnyen elmozdulhatnak a heregolyók? Nem tapasztaltunk eddig ilyet.. Az ilyedség nagy volt, ezért is érdeelne, hogy esetleg ez máskor is előfordulhat??

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Ez lehetséges, anatomiai és fejlődéstani okai vannak. Máskor is előfordulhat.

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e ha a vesekatéter bemeneténél (a…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy normális-e ha a vesekatéter bemeneténél (a bőrnél) szivárgás van (mennyire veszélyes?), ill. milyen esetben kell az ügyelethez fordulni.
    Édesapámnak tegnap tettek be egy drént a bal veséjéhez, ma hoztam haza, és a taxizás nagyon megviselte, ismét tiszta vér lett a vizelete, a géz a cső mellett kívülről is véres lett. A vér azóta szépen tisztul, és egyelőre nincs panasza. Az orvosa mától elment szabadságra, a kórházban pedig nem veszik fel a telefont, ezért zaklatom Önt. Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Ha vérzés megszünt, akkor nagy baj nincs. Igyon sok folyadékot az édesapja, vegyen neki Rutascorbint a patikában. Ezt 3x2-vel szedje. A kötéscsere is megoldható othonában. Ha ezt nem sikerül, akkor ügyeletre be kell vinniük.

  • Tisztelt Doktor úr? A mellékheréknek mekkora az átlagos mérete, illetve milyen keménynek kell…

    Tisztelt Doktor úr?
    A mellékheréknek mekkora az átlagos mérete, illetve milyen keménynek kell lennie?
    A bal oldali nagyobb, mint a jobb és ritkán fizikai, megerőltetés után enyhe fájdalamt érzek a bal herémben. Ilyenkor a bal lábamat is fáradtabbnak, megerőltetettebnek érzem mint a jobbat.
    Ez normális?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A mellékhere átlagosan ceruzányi vaskos, izomtapintatú.Semmi sem egyforma a két testfelünkön. A bal here és alsó végtagi fájdalom nem urológiai eredetű, hanem gerincvelő eredetű lehet. Mutassa meg ideggyógyásznak, vagy ortopéd sebésznek.

  • Tisztelt dokrorúr! 4 éves kisfiamnak vízsérve van ,ami kizárolag olyankor jön elő ha beteg,meg…

    Tisztelt dokrorúr!
    4 éves kisfiamnak vízsérve van ,ami kizárolag olyankor jön elő ha beteg,meg van fázva,ilyenkor is ha lepihen eltünik,amúgy teljesen normális méretű a heréje,és még soha nem panaszkodott,hogy fájna neki.Szeretném megtudni,mi a véleménye a doktorúrnak,meg kell -e műteni a sérvet, vagy lehetne vele várni még hátha elmúlna magától, mert azért félünk az altatásos műtéttől és ha lehetne akkor várnánk egy kicsit.
    Nem- e károsodhat a kis heréje ,ha sokáig halogatjuk a műtétet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A heréje nem károsodhat. Az ilyen sérv hátterében veleszületett lágyéksérv van, ezért meg kell operálni, ui. a sérvet csak így lehet bezárni.

  • Köszönöm a gyors válaszát Dr. Úr! A kérdésem a tözegáfonyával kapcsolatban, hogy ide milyen…

    Köszönöm a gyors válaszát Dr. Úr!

    A kérdésem a tözegáfonyával kapcsolatban, hogy ide milyen áfonya jó? Mert valahol azt olvastam, hogy a bizelet problémákra csak az amerikai tőzeg áfonya a jó azthiszem az a Crank- c talán. Én vettem egy Celsus tőzegáfonyát ezen nincs rajta, hogy sejtújitó. vajon ez a termék is megfelelő? Tőzegáfonyának tőzegáfonya.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Ami a patikában kapható vizelettisztító hatású tőzegáfonya, az jó.

  • Tisztelt Doktor úr! Tegnapi nap folyamán egy elég intenziv együtt ét után a párom azt vette…

    Tisztelt Doktor úr!

    Tegnapi nap folyamán egy elég intenziv együtt ét után a párom azt vette észre, hogy a bal heréje "felcsúszott" egy picit a hajlathoz, majd egy laza mozdulattal azt vissza is tudta "nyomni" de nagyon megilyedt..ez nem normális!? Mert nem tudjuk ez hogyan fordulhatott elő.. Erre szeretnék magyarázatot kapni Előre is köszönöm Válaszát
    Üdv.: F. V.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Ha nincs fájdalma, duzzanata akkor nem kóros az állapot.

  • Tisztelt Doktor Úr! Már vagy 3 napja figyeltem fel a következő jelenségre amely a BAL herémben…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Már vagy 3 napja figyeltem fel a következő jelenségre amely a BAL herémben játszódik le:
    -Amikor melegebb környezetben van pl. fürdök, vagy melegebb nadrág van rajtam, akkor a heréim közül a bal alján olyan a tapintás, mintha egy Érhálózatot tapintanék, tehát ilyen eres a felszíne, ez látszik is olyankor amikor a herék megvannak ereszkedve. Tapintáskor a jobbon nem, a bal on viszont érezni is lehet. Fájdalmat különösebben nem érzek, viszont nem tudom elképzelni mi bajom lehet. Válaszás előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Valószinű herevisszértágulat van. Menjen el urológiára.

  • kedved doktorur! Az elmult idoszakn nagyon fura tuneteim jelentkeztk, amivel nm tudom kihez…

    kedved doktorur!

    Az elmult idoszakn nagyon fura tuneteim jelentkeztk, amivel nm tudom kihez forduljak.

    Jo par hete gyakorta ereztem bizsergest a fenekemnel. Neha egy kisebb duzzanatot is ereztem de idovel elmult.
    De egy hete ujra elojott, illetve most mar a labszaramba is kisugarzik a bizserges. Illetve a huvelyemnel is erzek par napja valami duzzadast.
    Egyre zavarobbak a tunetek.
    De nem tudom kihez forduljak.
    Koszonom segitseget,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Nőgyógyászhoz és sebészhez forduljon.

  • Tisztelt Doktor Úr! Férjem spermavizsgálaton volt.A spermában nem találtak hímivarsejtet.A tesztoszterin…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Férjem spermavizsgálaton volt.A spermában nem találtak hímivarsejtet.A tesztoszterin 5,6,erre kapott andro-gélt.Az alacsony tesztoszterin okozhatja,hogy egyáltalán nincs hímivarsejt?Ön szerint várható javulás?
    A fer14 segíthet ez esetben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A gyógyszer ezen nagy valószinűséggel nem segit. Meg kell vizsgálni a férjét, s herebiopsiát kell végezni, s abből kivont seprmiummal elvégezni a mesterséges megtermékenyitést, ha erre van lehetőség, s mód.

  • Doktor úr, elnézést, hogy ismét ezzel zaklatom. Írtam önnek arról, h 2 sugárban jön a vizelet…

    Doktor úr, elnézést, hogy ismét ezzel zaklatom. Írtam önnek arról, h 2 sugárban jön a vizelet eleje, és mivel nem javult, visszamentem. Azt mondták, nem kell ehhez tükrözés, meg rtg, valami kis vékony katétert feldugnak 3-4 cm-re, és ha szűkület v összetapadás okozná a panaszt, ebből kiderül. Fel is dugta, és azt mondta, gond nélkül felment, úgyhogy nincs semmi. A kérdésem, hogy mégis mi volt ez a vizsgálat, illetve így valóban kizárható-e? Továbbá az elején azt mondta, csinál vmi tenyésztést, de ezen kívül semmi nem volt, a viszgálat előtt nem engedett pisilni, pedig nagyon kellett, utána viszont azt mondta, menjek el egyből, de azt nem, hogy pohárba vagy hasonló. A Dr úr utána eltűnt, a nővér meg azt mondta, ez után nem kell pohárba, mehetek. Valóban ennyi lett volna, és akkor mit értett tenyésztés alatt, ha nem is csinált semmit? Vagy mégis kellett volna minta? Azt sem említette azon kívül, h kicsit most fájni fog a vizelés, hogy ezután a nem túl megerőltető vizsgálat után kell-e tartózkodni a nemi élettől-sportolástól vmeddig vagysem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Húgycsőtágasságot nézett. Nem talált a húgycső elején szűkületet. ha pansza van a vizelésre menjen vissza, s kérjen újabb vizsgálatot. Ne tartózkodjon a földi jóktól!

  • 40 éves férfi vagyok, mind két herémben csomot észleltem nem a herén hanem az alatt a zacskoban…

    40 éves férfi vagyok, mind két herémben csomot észleltem nem a herén hanem az alatt a zacskoban bab szem nagyságú.nem fáj. a herékkel együtt mozog. mi lehet? nagy a baj? válaszát köszönöm Zoltán.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Valószinű mellékhere cysta, de ezt egy vizsgálat dönti el igazából. Menjen el urológushoz. nagy baj nagy valószinűséggel nincs.

  • Tisztelt Dr. Úr! Még régebben megállapitották h Proteust találtak a vizelet tenyésztésemben…

    Tisztelt Dr. Úr!

    Még régebben megállapitották h Proteust találtak a vizelet tenyésztésemben majd azt sikerült kiirtani utána Pseudomonas aeruginosa-t mutattak ki de ez is eltünt a vizeletemből erre semmiféle antibiotikumot nem szedtem de szerencsére eltünt... Ez az időszak nagyon stresszes volt számomra még most sem hiszem el néha a negativ lelet után, hogy semmit nem tenyésztettek ki. Néha azt érzem, hogy csíp a vizeletem és csak erre tudok koncentrálni.. nyirokcsomókat is keresgélem hátha kitudom tapogatni lágyéktájon szinte már keresem, hogy esetleg legyen valami. Erre a csípő vizeletre vissza térve okozhatja esetleg a stressz? mert naponta körübelül 5-6 járok Wcre és nem mindegyiknél érzem ezt az érzést.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Okozhatja, de inkább valamilyen gyulladás váltja ki. Igyon sok folyadékot, vegyen tőzegáfonya kapszulát, vizelettisztitó teakeveréket fogyasszon.

  • Tisztelt Dr Úr! Bal oldali herém alján (amit ha jól tudok ide csatlakozik a mellékhere farki…

    Tisztelt Dr Úr!
    Bal oldali herém alján (amit ha jól tudok ide csatlakozik a mellékhere farki része) puha csomók találhatók. Ejakulációnál ezek a csomók megkeményednek és érintésre egy kissé fájdalmassá válnak. Mi lehet ez? Lehet hogy csak vérköteg?
    Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Kis cysták lehetnek, amik spermiummal telitődhetnek. Ezt érzi.

  • Tisztelt Doktor Úr! Két hónapja prosztatarákot diagnosztizáltak nálam (PSA 10,3; áttét nincs,…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Két hónapja prosztatarákot diagnosztizáltak nálam (PSA 10,3; áttét nincs, tok ép, gleason 4+5). 54 éves vagyok, a párom is vészesen közelít a változó korhoz, de szeretnénk gyereket. Most mennyire volna veszélyes ondóm a párom számára ? A biopszia előtt jó volt, azóta, két hónapja még nem tisztult ki teljesen (az egyik ondóhólyagot is szúrás érhette a biopszián, az MR bevérzést feltételezett). Alapvetően az ondóba esetlegesen bekerülő rákos sejtre gondolok veszélyforráskánt.
    Köszönettel !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A gyerekc
    vállalásánál szerintem az Ön élete most fontosabb. Kezeltesse magát. A gyereket fel is kell nevelni. Végeztessen el ondó tenyésztést, s fagyasztassanak le ondót, s ha később úgy gondolják ezt kiolvasztva még mindig meg lehet próbálni a gyerekvállalást. Most nem javaslom.

  • Kedves Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni! Van egy 2,5 éves kislányom, akinek a napokban…

    Kedves Doktor Úr!

    A segítségét szeretném kérni!

    Van egy 2,5 éves kislányom, akinek a napokban elkészült vese izotópvizsgálatának az eredménye a következő:

    Soliter jobb vese látható, a bal oldalon működő veseparenchyma nem igazolható. A jobb vese felső pólusában kis behúzottság ábrázolódik (kontúregyenetlenség), mely hegesedésre utal.

    A 2008 december 08-án elvégzett előző statikus izotópon a fenti elváltozás még nem látszott.

    Tekintettel a recidív infectiokra MCU vizsgálat elvégzése is szóba jöhet.

    Mellékelten leírom Önnek azt is, hogy a kislányom, aki bal vese hiánnyal és multicisztás vesével született, veseelégtelenséggel, már 3 szor volt kórházban, 2 x életveszélyes állapotban.

    Első pyelonephritisz, urosepsis, ascytes, másodszor hugyúti fertőzés, harmadszor pedig exiccatió, laringitisz, h1n1. 5 napig volt gépi lélegeztetőgépen.

    Ezektől lehet ez a hegesedés, vagy az erős gyógyszerek???

    Kérem doktor úr, legyen szíves nekem megmondani, illetve a szakvéleményét kérném, hogy ön szerint mit tudnánk tenni, hogy pl ez az izotópvizsgálat biztos 100%-os e?

    Vagy kellene még más vizsgálat is hogy a hegesedés biztos legye?

    Illetve hogy most ha még is 100%, hogy az, akkor hogyan tudnánk ellene védekezni, esetleg meggyógyítani, vagy leállítani, vagy egyáltalán?... kérem segítsen!

    Nagyon szeretjük a kislányunkat, nem szeretnénk elveszíteni, szeretnénk rajta segíteni...

    Illetve hogy hogyan tudnánk meg, hogy meddig bírja tartani magát az az egy, illetve már nem is egy, a kis veséje?

    Transzpantációra mikor kellene jelentkeznünk esetleg, hogy időben legyünk?

    Gyógyszerrel, vagy veseerősítő teákkal?

    Kérem minden különálló kérdésemre legyen szíves válaszolni, ha tud.

    Előre is köszönve válaszát, tisztelettel és üdvözlettel

    Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A hegesedés a gyulladásoktól lehet. UH-on is látható esetleg. Gyereknephrológián vessék fel a transplantációra vonatlkozó kérdést, csak én úgy tudom, hogy a transplantált vese is elfajulhat ilyen esetekben multicystásan. A hegesedés miatt akkor kell gyógyszer, ha újra lenne gyulladsása a kislánynak. Teáztassák. Rendszeresen vigyék ellenőrzésre. Ha bármi bajt észlelnek,akkor azonnal menjenek orvoshoz, ui. megelőzhatő esetleg az újabb veseelégtelenség kialakulása.

  • Kedves Doktor úr! 1-2 hete miután önkielégítést végezte, elkezdett fájni a bal heregolyóm,…

    Kedves Doktor úr!

    1-2 hete miután önkielégítést végezte, elkezdett fájni a bal heregolyóm, és ez nem is csillapult pár napig. Aztán egyre enyhébb volt a fájdalom, és mostanra már teljesen elmúlt, viszont úgy vettem észre hogy, kielégülés után kevesebb hímivarsejtet bocsájt ki a péniszem, és mintha a bal heregolyóm lejeb, és hátrább lenne a kelleténél ! Kicsit megtapogattam hogy milyen a jobb heregolyómhoz képest... Olyan volt mintha teljesen leállt volna a működése! Kicsit összenyomtam, nem erősen de semmilyen fájdalmat nem éreztem, és mintha eltűnt volna róla valamiféle réteg amitől kicsit síkosabb volt, valamint könnyedebben tudtam mozgatni a herezacskón belül! Azt is megkel említsem, hogy azóta a gyomorszájam is fáj, fájt egy kicsit!

    A választ előre is köszönöm szépen.
    Üdv.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A két panasznak nincs nagy valószinűséggel egymáshoz köze. Valsószinű egy enyhe mellékheregyulladás zajlott le. Ez hetekig gyógyul, ha nem javulna egy-két hét múlva,. menjen el urológushoz.

  • kEdves doktor úr. az lenne a kérdésem,hogy a férjem egy kisebb csomót talált a hasa alján hogy…

    kEdves doktor úr. az lenne a kérdésem,hogy a férjem egy kisebb csomót talált a hasa alján hogy igy mondjam ami fájdalmas volt neki.Elment az urológusához aki egyébként egy jó pár évvel ezelőtt megműtötte mivel a heréje nem volt leszállva és annak a műtéti helyén keletkezett neki ez a fájdalmas csomó.Atilcotil nevű gyógyszert kellett neki szedni egy hónypon keresztül de semmi változás nem történt.Esetleg tudna nekünk valamit javasolni?Félek nehogy valami más baja legyen!!!köszönetel:egy aggódó feleség

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Meg kellene vizsgálnom aférjét. Lehet, hogy fonál lökődik ki seb mélyebb részéről, ez évekkel a műtét után is előfordulhat.

  • írtam már önnek nem rég,hogy a sumamed 250 es gyógyszert szedem gonooerae ellen, 3 dobozzal szedtem…

    írtam már önnek nem rég,hogy a sumamed 250 es gyógyszert szedem gonooerae ellen, 3 dobozzal szedtem be, az utolsó doboztol teljesen elmult nincsen váladékozás már lassan 1 hete egyáltalán, közben megjött az eredmény amit vérvételt vettek ott minden negatív lett, a másik eredmény viszont a minte a váladékrol pozitív vagy is trippert állapítottak meg így jó volt hogy az kezelő orvosom arra adott gyógyszert,szóval teljesen elmult, de! van egy probléma sajnos ami aggaszt,hogy nekem van egy tartós kapcsolatom, természetesen nem tartottam vele szexuális együtlétet, őt nem kell kivizsgálni mert jól tudod hogy nem fertőztem meg, mert mikor elkaptam ezt a sajnálatos fertőzést (ami lelkileg is megrázott) nem voltam vele 1 hónapig és a fertőzés óta sem voltam vele mai napig sem. az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban,hogy vele soha nem volt gumi használat 5 éve gyüt vagyunk és most feltünnő lenne ha gumival álnék elő,mit tanácsol, mikor létesíthetek vele szexuális kapcsolatot gumi nélkül vagy ha elmult már 1 hete a tünet akkor magaszerint lehet guminélkül?vagy még ne,és meddig.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    Kérjen kontroll tenyésztést, s ha az negativ lesz megnyugodhat.

  • Tisztelt Dr. Úr! Az érdekelne, hogy húgycsőgyulladásnál azt olvastam, hogy váladékozás léphet…

    Tisztelt Dr. Úr!

    Az érdekelne, hogy húgycsőgyulladásnál azt olvastam, hogy váladékozás léphet fel. Ezt h kell elképzelni? Mikor váladékozik a Férfi? Vizelet űrités elött vagy utána? Honnan lehet felismerni, hogy épp váladékozik az ember?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bógyi György

    A himvesdsző végén, a húgycsőnyilásból lép fel ún. "folyás". Leggyakrabban nemi betegség első tünete lehet. Ha ilyen panasza van, feltétlenül menjen el orvoshoz!