A betegek kérdései (4571)

  • Tisztelt doktorúr.segítségét szeretném kérni az ügyben,hogy szombat reggel ota tart ,hogy a fejem…

    Tisztelt doktorúr.segítségét szeretném kérni az ügyben,hogy szombat reggel ota tart ,hogy a fejem tetején egyetlen egy pontban fájdalmam van,de csak akkor ha hozzáerek,fesulkodok,es meg a sapka nyomásátol is fáj a fejem bubján,de nagyon..mitől lehet ez.most mandulagyulladasom is van,lehet összefüggése?nagyon megijedtem de nem merek vele orvoshoz menni.a fejem búbján lévő egy pontban való fájdalom,bocsáson meg nem talalgatni akarok,csak megnyugtatás céljából kérdezem,lehet daganat?vagy mitől lehet ez?köszönettel.niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ez nem agydaganatra jellemző tünet. Inkább megfázással függhet össze.

  • Tisztelt Dr. Ur! A kerdesem az lenne, hogy az agyban toreno daganatok nagyon hamar kialakulnak?…

    Tisztelt Dr. Ur!

    A kerdesem az lenne, hogy az agyban toreno daganatok nagyon hamar kialakulnak?
    Most meg leirom, hogy miert kerdezem ezt.Harom evvel ezelott fajt a szemgolyom, akkor egy koponya CT kimutatta, hogy van egy mucocele az arcuregemben, amit kivetettem.Ra egy evre ujabb CT csinaltattam,( az orvos azt mondta, hogy tobb CT-t ne csinaltassak, mert nem jo) mert amelyik szemem fajt, azzal lataszavaraim voltak, kb kethetente ot percre mozaikszeru lesz a latasom a bal szememre,(amelyik felet mutottek az arcuregemnek) ami magatol rendezodik.A CT ekkor is negativ volt. Neurologus ,endokrinologus, szemesz, doppler negativ volt.Ra egy evre elmentem egy koponya MRI- re es azon a szemideg gyulladason kivul minden negativ volt.Azt kezeltek, de azota is ugyan ugy vannak ezek a latsazavarok.Egy regi MRI-n, amit magyarorszagon keszitettek azt mondtak, hogy az agyi ereim lumene a bal oldalon szukebbek,es hogy ergotopot kell szedjek.Amig magyarorszagon laktam szedtem is, de mikor hazakoltoztunk romaniaba, a neurologus azt mondta, hogy nem kell szedjem.Mindig is fejfajos voltam, ilyen volt nagymamam, ilyen anyukam, de pl ha elmegyek biciklizni es atlag 25km⁄h sebesseggel biciklizek 30 km-t, egy masfajta fejfajasom lesz, mintha begyulladna a homlokuregem.Ez mar a tavaly is megtortent es az iden most harmadszorra.Ilyenkor faj az orrgyokomnel(bizsereg) es a halantekom kornyeken is luktet.Nem az a kibirhatatlan fajdalom, de zavaro.Elmentem Ful orr gegere, ahol azt mondtak film es vizsgalat utan, hogy nincs begyulladva a homolokuregem, de nagyon gorbe az orrsovenyem.En eddig abban remenykedtem, hogy be van gyulladva es azert mulik olyan nehezen, mert van hogy ket harom ketig is eltart ez a fajdalom,aztan amig meg nem fazik a fejem (mondjuk egy hajmosas utan), addig elmulik a fejfajas.Ket honappal ezelott biciklizes utan rokton kezdodott,utanna egy hajmosas utan es most egy hete ujra fajdogal a kovetkezo keppen: reggel a halantekom korul picit feszult, aztan mind arra gondolok, hogy hogy elozhetnem meg, hogy megfajduljon, probalok relaxalni,vegul nem mondhatom, hogy olyan kibirhatatlanul, de mintha luktet a halantekom.DElutanra mar a homlokomban az arc csontjaimban es a halantekomban nyomast ezrek es ketsegbe vagyok esve, hogy biztos valami nagy baj van az egessz mogott.Kozben kimegyek setalok, vegzem a dolgomat.Azt is megfigyeltem, hogy ha mondjuk szamomra fontos emberek tarsasagaban vagyok nem veszem eszre hogy baj lenne egy ideig, de aztan folytatodik.Estere van hogy jol elkezd fajni, beveszek egy fajdalomcsillapitot es akkor elmulik.Lehet hogy ez egy ordogi kor amit magam generalok, vagy jobb lenne egy ujabb MRi-re elmenni?Tisztelettel egy romaniai no!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Úgy tűnik, hogy nincs agydaganata. A panaszok sem jellegzetesek rá.

  • 2529-es kérdéshez Kedves Doktor Úr! Ezek alapján érdemes lennem legalább egy kontrollra elmenni?…

    2529-es kérdéshez
    Kedves Doktor Úr!
    Ezek alapján érdemes lennem legalább egy kontrollra elmenni? Jelenleg Svédországban dolgozom, ezért csak akkor keresnék megy svéd idegsebészt, ha tényleg fontosnak látja.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Szerintem ráér a vizsgálatra, ha hazajön.

  • Tisztelt Főorvos úr! István vagyok 39-éves.Kérdésem.Pár hete a bal kezem kis ujja és gyürüs…

    Tisztelt Főorvos úr!
    István vagyok 39-éves.Kérdésem.Pár hete a bal kezem kis ujja és gyürüs ujja zsibbad. Ami még most nem jár fogás gyengeséggel és nem akadályoz a munkámban sem. De nagyon zavar.Tud-e nekem ebben valami tanácsot adni,mit tegyek a kezelésére?
    Üdvözlettel :István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Valószínűleg ulnaris alagút szindrómája van. Neurológiai vizsgálatot javaslok.

  • köszönöm válaszát

    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Kérem.

  • Tisztelt Doktor úr! 28 éves nő vagyok, 10 évvel ezelőtt foltokban elkezdett hullni a hajam.…

    Tisztelt Doktor úr!
    28 éves nő vagyok, 10 évvel ezelőtt foltokban elkezdett hullni a hajam. Ekkor derült fény a hyperprolaktinémiámra is, microadenómám is van, amit utoljára 2005-ben ellenőriztek MRI vizsgálattal. A leletet értékelő idegsebész orvos azt mondta, nem kell vele foglalkozni, míg nem okoz látászavart.
    A magas prolaktinszintet gyógyszerrel kezelték. A héten voltam vérvizsgálaton, határon belüli az értéke. A jobb fülem körül tenyérnyi helyen, a tarkómon 2 ujjnyi helyen, a bal fülem fölött pedig 3 ujjbenyi helyen nincs hajam. Mindenféle vizsgálaton részt vettem a 10 év alatt, többször is, minden eredmény negatív. A mandulámat 10 éve kivették, fogászati problémám sincs. Semmilyen hajhullás elleni szer, sampon, bedörzsölők, kapszulák, gyógynövények, homeopátia nem segítenek. Egyedül a Kenalog injekciótól nőtt ki a hajam, de fél év után ugyanazokon a területeken ismét kihullt. Endokrinológus orvos azt mondja, nem hormonális ok miatt hullik így a hajam. Többször voltam a Bőrklinikán is, ott sem tudták megmondani, mi lehet az oka. 2 éve várandós voltam, akkor egyetlenegy, kb. 1 Ft-os nagyságú foltom volt és soha olyan dús hajam nem volt, mint akkor. Nem tudom, mitévő legyek, hova forduljak segítségért, mert már tényleg mindenhol voltam és mindent kipróbáltam. Ön szerint a microadenoma jelenléte okozhatja-e a problémámat?Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem gondolom, hogy a microadenomatól lenne tünete.

  • szép jó napot doktor úr 36 éves féri vagyok aki teljesen tanácstalan mert most voltam külömbözö…

    szép jó napot doktor úr 36 éves féri vagyok aki teljesen tanácstalan mert most voltam külömbözö vizsgálatokon és orvosoknál a tüneteim a bal olodalamon az arcom néha zsibad és a karomat se érzem néha ugy elzsibad hogy nem érzem a fejem ilyenkor majd szét robban melegem lesz a szivem hevesen dobog és ugy érzem mindjárt elfogok ájulni és csak atol leszek jobban ha a friss levegöre megyek elöször a körzeti orvosnál volta aki elküdöt vizelet és vér vizsgálatra és minden rendben volt elküldöt az idegosztályra ahol azagyi müködést nézték utána onnon ctn voltam itt se találtak semmit innen elmentem egy kariologushoz ahol ekgt néztek vérnyomást és holter vizsgálaton is voltam még terhelésre is elmentem ott is minden renben volt innen pajzsmirigyvizsgálatra mentem izotoposra és itt sem találtak semmit atüneteim nem szüntek meg de teljesen tanácstalan vagyok merre induljak az hozátartozik eddig azt se tudtam hogy léteznek orvosok segitségét elöre is nagyon szépen köszönöm tiszeletel mihály

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Leginkább lelki eredetűnek gondolom a panaszait a leírtak alapján.

  • Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni. 1987-ben (13 éves koromban) műtöttek az…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Segítségét szeretném kérni.
    1987-ben (13 éves koromban) műtöttek az Amerikai úti Idegsebészeten, összeroppant a nyakcsigolyám és egy jó indulatú daganatot is találtak, Diagnosis: Tumor copporis vertebrae C VI, Szövettan: Eosinophil granuloma. Utoljára 20 éves koromban (1995-ben) voltam kontroll vizsgálaton, azt mondta az akkori orvosom, hogy csak panasz esetén kell jelentkeznem.
    Ezidáig nem volt különösebb panaszom, de mostanában egyre többször hirtelen vibrálni kezd a szemem, mintha szikrákat látnék, leginkább csak az egyik szemem, majd miután iszom elmúlik és fejfájás lép fel. Sajnos nagyon keveset iszom, tudom ez nagy gond. Voltam nemrégen masszőrnél, aki azt mondta, hogy iszonyatosan le van tapadva az izom a vállamnál és a nyakamnál, ha mozgatom a nyakam picit recseg, kattog. Hozzá tartozik még a problémámhoz az is,hogy iszonyatosan fázós vagyok, van hogy a hidegben ellilul a kezem és zsibbadni kezd némelyik ujjam, meleg hatására ez elmúlik. A vállaim is fájdogálnak, ülő munkát végzek. Szédülni nagyon ritkán szoktam, inkább csak olyan bizonytalan vagyok. Ami még zavar,hogy a jobb fülemben néha szív vagy pulzus dobogást érzek,de ez pár perc múlva elmúlik.Ön szerint mi lehet a gond?
    Egy rosszullétem alkalmával a munkahelyemen a doktornő javasolta, hogy feltétlen mennyek vissza egy kontrollra, mert elképzelhető,meszesednek a csigolyáim vagy esetleg valami nyomja a nyaki ereket és ezért nem jó a keringésem. Kaptam tőle egy szurit akkor, hogy visszatérjen a keringés az agyamba, jobban is lettem tőle.

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

    Üdvözlettel:Napsugár

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Egy kontroll vizsgálat indokolt. Szerintem az eredeti betegségre utaló tünetek nincsenek.

  • kedves dr ur !irtam önnek a multkor apámrol aki éber komában van ,már 21 napja.idöközben apa…

    kedves dr ur !irtam önnek a multkor apámrol aki éber komában van ,már 21 napja.idöközben apa olyanokat csinál hogy ,pl?:mozgatja a végtagjait, forgatja a fejét, bokátol lefelé a lábujjait,sött megcsinálták neki a gégemetszést és közben lekellet kötni a kézét hogy ne tépje ki a tubust .kérdeztem az orvosokat hogy ez mit jelent és azt mondják hogy semmi jelentösége a maga apja agyhalott mert amitöl ember az ember az nincs többé!dr ur ha egy embernek nincsenek nagyobb fájdalom ingerei akkor apahogy érezhette gégemetszés fájdalmait,illetve hogy tudott oda nyulni ahol fáj?ez nem tudatos mozgás? 16 napja kérem az iteni orvosokat hogy küldjék el ct,mri, vagy egk ra de semmi !kihez fordulhatok segitségért? köszönöm hogy ujra meghalgat tisztelettel pákó ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ezek a javulás jelei. Néha hosszú idő után is visszatérhet a tudat.

  • Tisztelt Főorvos Úr ! Ritkán jelentkező, de igen erős és fájdalmas, szédüléses panaszommal…

    Tisztelt Főorvos Úr !



    Ritkán jelentkező, de igen erős és fájdalmas, szédüléses panaszommal MR vizsgálatra utaltak.
    77. éves vagyok, közgazdász, jelenleg is dolgozom, napi 4 órát.

    Minden-minden szabályos" normális " ép ".

    Kivéve: " Az agy állományban mindkét oldalon subcorticalis fehérállományi
    régióban néhány 3mm-es FLAIR-ben jelintenz góc van."

    "Vélemény: Apró ishemiás gocok.


    Az orvos azt mondta, hogy ez nem is olyan rossz.


    Szeretném tudni pontosan mit is jelent mind ez.

    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Kornak megfelelő lelet.

  • Tisztelt dr úr .Leletemről szeretném kérdezni, hogy mit jelent. Bal emlőben a külső felső quadránsban…

    Tisztelt dr úr .Leletemről szeretném kérdezni, hogy mit jelent. Bal emlőben a külső felső quadránsban közel az areolához kb 1.5 cm átmérőjű subuctan resistencia sejthető. Januári mammographia ill. novemberi uh negatív. Mit jelent ez a lelet és kialakulhat-e belőle rosszindulatúság? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ez nem az én szakterületem.

  • Kedves Doktor Úr! Az adenómával azóta semmi változás. Nem indokolt a vizsgálat. De okozhat…

    Kedves Doktor Úr!


    Az adenómával azóta semmi változás. Nem indokolt a vizsgálat.

    De okozhat ilyen panaszokat a microadenoma? Nyomás, szemfáradtság, homlok és szemkörnyéken.

    üdvözlettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem.

  • Tisztelt Doktor Úr!Októberben készült Mr vizsgálat,mely szerint"Az L.I.csigolyatest magasságában…

    Tisztelt Doktor Úr!Októberben készült Mr vizsgálat,mely szerint"Az L.I.csigolyatest magasságában a gerinccsatornában jobb oldalon v.s.intradurálisan a gerincvelő mellett látható egy kb.38 mm hosszan követhető 26x8 mm-es,minden jelmenetben zsírnak megfelelő jelintenzítású terime,mely a gerincvelőt balra dislocalja.Kontraszthalmozás nem ábrázolódik.Az L.II.csigolyatest felső fedőlapja egyenetlen kontúrral beroppant a csigolya kissé laposabb,ék alakú.Voltam Idegsebészeten,ahol műtétet javasoltak.
    Még annyit szeretnék 2004-ben áttétes petefészek rákom volt III⁄a stádium,most tünetmentes vagyok.Kérdésem az lenne Ön szerint a műtétet válasszam vagy halogassam és milyen hosszú lábadozásra lehet számítani.59 éves vagyok.Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Látnom kellene a képeket.

  • Kedves Doktor Úr! 35 éves nő vagyok, Arnold Chiari I-es malformatiom van, a tonsillák kb 9mm-rel…

    Kedves Doktor Úr!

    35 éves nő vagyok, Arnold Chiari I-es malformatiom van, a tonsillák kb 9mm-rel lógnak az öreglukon túl. Az elváltozást pár évente ellenörzik, azóta a belógás mértéke nagyjából változatlan. Idén februári MRI szerint a folyadék keringés zavartalan. Extra tüneteim nincsenek, kivéve, hogy mindig nagyon fejfájós voltam.

    Jelenleg 21 hetes terhes vagyok. Első gyermekemet 2008ban szültem, epidurális anesztéziával, császár metszéssel.

    Milyen szülést javasolna a fenitek ismeretében? Az epidurális anesztézia jelent veszélyt? Sajnos a szülészek-anesztesek döntő többsége nem találkozott még ilyen problémával, és kicsit úgy érzem, sötétben tapogatóznak. Sajnos az ideggyógyászok is mást-mást mondanak.

    Másik kérdésem az volna, hogy a fent leírt elváltozás indol-e műtétet valamikor a szülést követően, illetve hogy ez az állapot jelent-e közvetlen életveszélyt akár a szülés folyamán, akár a normális életvitelben?(ez utóbbit azért kérdezem, mert legutóbb hirtelen-halállal ijesztegettek...) Ha a szülés folyamán az elváltozás miatt komplikáció lép fel, mit tudnak tenni az orvosok? Milyen orvosi csapatnak javasolt részt venni a szülésnél?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Leírás szerint csak követni kell az elváltozást, valószínűleg semmilyen kockázatot sem jelent a szülésre nézve. A képeket persze nem láttam, emiatt bizonytalan a véleményem.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Az egyik ismerösömet egy 32 éves fiatal embert külföldön baleset ért,lezuhant…

    Tisztelt Főorvos Úr! Az egyik ismerösömet egy 32 éves fiatal embert külföldön baleset ért,lezuhant egy állványról. 5 napig tartó mély altatásból nem tudták vissza hozni. Ez azt jelenti hogy kómába van? Visszatudják-e még hozni és ha igen lesz-e maradandó károsodása?Válaszát köszönöm! Üdv:Szabó Zoltánné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Itt minden bizonytalan, nem tudok válaszolni a kérdésére.

  • Lelet: Lumba1ís gerínc MR vízsgeIata: T2 és T]_ tse sagitta1is, T2 myeIographía coronalís és…

    Lelet: Lumba1ís gerínc MR vízsgeIata:
    T2 és T]_ tse sagitta1is, T2 myeIographía coronalís
    és sagíttaIís, majd T2 tse transversalis sík
    szekvencíák készultek.
    Kontrollz el z MR vizsgálata 2oog.02.2s-én volt
    A lumbaIís 1ordosí s l-ve megtartott.
    csigolyatestek magassága szabályos. Az L.III-S.I.
    csígolyák egymás fe1é néz fed lemezeí a1att,
    f 1eg dorsalísan T]- és T2 menetben is je1dr1s sáv van, Modic 2 laesiora utal an. A D.XI-L.T.
    díscusok szabályosak. Az I-,.II-L.V. discusok T2 menetben csokkent j e1adásr1ak, dorsalisan kíssé
    keskenyebbek. Az L.II. discuson korkoros, 3 mm-es el domborodás van, ítt a j obtr olclalon
    paramediaIísan és centralisan egy díszkrét focalís
    e1 boltosulás is megjelent. Az L.III. discuson ugyancsak 3 mm-es, mérs . balo1da1í tr1Isr11y korkoros eI domborodás Iáthat , j_tt bal oIdalon paramedialísan korvonaIazhat egy díszkrét focaIís
    el boltosulás, me1y kezd d hárníára uta1. Az
    L. TV. discuson a korkoros protrus j-o mellett baloldalon paramedialísan és részben centralisan 5-6 mm-es e1 domborodás van, me1y kissé 1efe1é terjed, a durazsákot nyomja és a kí1ép L.5 gyokot baloldaIi dislocálja, de az eltérés a régebbi képekkel osszehasonlítva je1en1eg mérsékélten kisebb. Az L.V. discuson ugyancsak korkoros, 2,5 mm-es protrusio van, mely jobboldalon
    paramedialísan kifejezettebb, itt 4-4,Smm-es, a porckorong síkja a1á terjed ]-efelé a jobboIdalí s]- gyok eredését elérí. A csontos csontos canalís spinaIís congenítalisan szrikebb, igy a 1eírt discus eltérések és a mérs. kisizuletí árthrosis a líquorteret és a lateralis recessusokat beszrikítí.
    vÉr’nuÉuy’ Polydíscopathia lumba]-is. Protrusio disci L.IT. et L.TII., ezen porckorongokon egy*egy kís kezd d hernia is megál1apíthat . Hernia áiséi
    TJ.IV. 1.s. et L.V. 1.d. Szrik canalis spinalis.Tisztelt Főorvos Úr!

    Első kérdésem az lenne, hogy van esélyem a gyógyulásra? (itt a gyógyulás fokát értem természetesen) Jelenleg járásomban is korlátozva vagyok,10-40 m tudok fájdalom nélkül megtenni. A B.......i korház idegsebészetén nem vállalták és nem is javasolták a műtétet. Lehet, hogy a türelmetlenség váltja ki belőlem nem tudom, de nem érzek javulást. A második kérdésem, ha mégis műtétre kerülne a sor, akkor azt: hol, kivel mikor és milyen módon tudnám azt leegyeztetni, elvégeztetni? Köszönöm türelmét. Tisztelettel:

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Látnom kellene a képeket.

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy stressz okozhat-e neuropáthiás fájdalmat? Elég…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kérdésem az lenne, hogy stressz okozhat-e neuropáthiás fájdalmat? Elég ingerült vagyok hónapok óta és mindenem fáj. A lábaim bizseregnek, szurkáló vagy égő(ezt ritkábban) érzést érzek test szerte, a fejemben is. Ideg vagy izomrángások társulnak hozzá, szintén test szerte. Nem állandóan, de elég sokszor ahhoz, hogy megkeserítse a mindennapjaimat.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    33 évesen ritkán van neuropathia.

  • Jó Napot Kedves Doktor Úr! Többszöri rosszullétem is volt már ami magába foglalja: először rámtör…

    Jó Napot Kedves Doktor Úr!
    Többszöri rosszullétem is volt már ami magába foglalja: először rámtör a remegés, elsőnek csak a karomban, majd felerősödik a remegés és az egész testem remegni kezd, majd nem érzem a kezem lábam a remegés után és olyankor ha nem fektetnek le időben akkor összeesem ezt még kíséri sírás és kapkodom a levegőt is és az ujjaim is görcsbe álltak. Egy hete elvitt a mentő a sürgősségire akkor megállapították, hogy Hyperventilation ezt követően a vérképem normális volt, aztán a tüdőröntgen is normális volt. Azt mondták stressz( valóban sok a stressz az életemben) váltja ki és javasoltak gyengébb nyugtatót,de a házi orvossal megbeszéltük, hogy ha lesz még ilyen rosszul létem akkor vissza megyek. Ma vissza mentem, adott beutalót az ideggyógyászatra és a beutalón ez van: Collatiform ismétlődő rosszullét...! és még Syncope és collapsus...! Szeretném tudni hogy ez mit is jelent...és, hogy Ön szerint mi lesz a probléma....vagy, hogy milyen vizsgálatokra számíthatok.
    19 éves Nő vagyok, tanulok dolgozom, kávézom reggelente egyet és sportolok! Nagyon várom válaszát!!!!! Előre is Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ha valóban hyperventillációs szindrómája van, akkor az a stressztől van. Ki kell vizsgálni.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Állandó -minimális terheléskor is- hátba sugárzó fájdalom miatt fordultam…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Állandó -minimális terheléskor is- hátba sugárzó fájdalom miatt fordultam orvoshoz, kiírtak különböző terápiát (fizio-, masszázs, gyógytorna), melyet végig is csináltam. Sajnos a hátamba visszatér egy nagyfokú fájdalom.
    Voltam MR vizsgálaton, röntgenen, ahol a következőket írták:
    A C VI és C VII rések beszűkültek, a C V -VII csigolyák peremszélein felrakódások vannak, a C VI csigolya felső zárólemeze ventralisan kissé beroppant, a C VI csigolya a VII-en kissé dorsal irányba csúszott. A csigolyák mérsékelten mészszegények. C ger. mozgása kötöttebb, vállmozg. kivehető. D ger. ütögetésre érzékeny. Spasticusabb paravert izomzat.
    Tavaly a nyaki fájdalom miatt szintén orvoshoz kellett fordulnom, ahol a meszesedés volt a fő ok, sajnos egyre nehezebben tudom forgatni a fejem. Igaz, már 56 éves vagyok, de ezek a fájdalmak komolyak, nem tudom hogyan tovább. Javasolta a reumatológus, ha a fájdalom nem szűnik, idegsebészetre kell mennem. Ott mit tesznek velem?
    Kérem Tisztelt Főorvos Úr megnyugtató, szíves válaszát, tisztelettel: Mészárosné Farkas Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Lehet hogy a beroppant csigolya okoz panaszokat. Ha igen, akkor műtétet javasolnak.

  • Tisztelt Doktor úr! Koponya MR és MRA vizsgálatom eredménye a következő volt: A bal oldali…

    Tisztelt Doktor úr!

    Koponya MR és MRA vizsgálatom eredménye a következő volt: A bal oldali artéria vertebralis pulzációja konfliktust okozhat a medulla oblongata felső bal oldali részén. Ezen kívül a bal arteriavertebralis egy másik variatiot is mutat cranialisabb szakaszán, melynek tisztázására CT angiografia vagy DSA vizsgálat javasolt.
    Kérdéseim a következők lennének:
    Mit jelent magyarul a fenti diagnózis, melyik vizsgálatot javasolja (rám bízták a döntést, de én nem értek hozzá és nem kaptam teljes körű felvilágosítást), esetleg sima angiográfia nem elég-e, melyik vizsgálat mivel jár együtt és, hogy tényleg szükség van-e ezekre a vizsgálatokra (vagy esetleg ez egy olyan állapot, amit nem lehet kezelni vagy megváltoztatni)?

    Köszönöm a segítségét:

    Rita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ismernem kellene a képeket és a panaszait.