A betegek kérdései (4604)

  • A nyaki lordosis megtartott. A csigolyák hátsó peremén mészfelrakodás van. megtartott háti kyphosis…

    A nyaki lordosis megtartott. A csigolyák hátsó peremén mészfelrakodás van. megtartott háti kyphosis mellett mérsékelt spondylosis jelei látszanak. Mit jelent ez?????

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Enyhe fokú eltérések. Ha nincs komoly panasz, akkor ne foglalkozzan vele.

  • Tisztelt Dr.Úr!

    Ma derült ki Mr lelet alapján ,hogy a 2 és fél éves kisfiamnak Arnold Chiari szindrómája van.A tonsillák 14-16 mm rel a foramen magnum szintje alá érnek,elongáltak,a dens csúcsa magasságában elérik a myelont,a myelontban,amennyire megítélhető T2 súlyozott felvételen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ennyiből nem derül ki, inkább úgy látom, hogy jelenleg nem kell műteni. Koponya MR is kellene, ha az agykamrák tágassága még nem ismert.

  • Kedves Doktor Úr! Hetek óta borzalmasan görcsöl a tarkóm, baloldalt a nyakam az ü tőérnél,…

    Kedves Doktor Úr!
    Hetek óta borzalmasan görcsöl a tarkóm, baloldalt a nyakam az ü tőérnél, ba l kezembe az izmok! Lüktet a fejem, hallom a szívdobogásomat a fülembe, ilyenkor a szemem könnyezik és olzan érzés mintha valaki belülről kiakarná nyomni! Mitől lehet emz? 4hónapja meghăalt nevelő apám én próbáltam újra élesztenim de nem sikerült lehet ez pszichés? Vagy valami komoly bajom van?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai vizsgálatra lenne szüksége.

  • Tisztelt Doktor úr! A férjemnek kb.15 hónapja vanak alsóvégtagba lesugárzó fájdalmai. Jelenleg…

    Tisztelt Doktor úr!
    A férjemnek kb.15 hónapja vanak alsóvégtagba lesugárzó fájdalmai. Jelenleg bal comb kívül a térde felett görcsös fájdalma van. Jobb oldalon térde felett fáj és a talpáig megy a görcsös fájdalom. ezek a tünetek napjában többször is előjönnek,és az időjárás változásra is jelentkezik. Utolsó MR vizsgálat 2012.03.09.-én volt aminek az eredménye a következő volt: A Th 11 csigolya felső zárólemeze bal oldalon beroppant,melynek következtében itt a csigolyatest magassága kb. kétharmadára csökkent. A lumbalis lordodis íve és a csigolyatestek magassága egyébként megtartott. A két alsó lumbalis porcrés közepes fokban beszűkült, itt a porckorong laposabb, mérsékelten dehidrált. Az L 4-5 porcrés magasságában bal oldalon paramedialisan nagy körülírt discus előboltosulása figyelhető meg, mely a drazsák elülső kontúrján benyomatot okoz, és a bal oldali neuroforamenbe terjedve az itt kilépő ideggyököt komprimálja. Az L 5- S 1 résben csak mérsékelt fokú körkörös discus protrusio figyelhető meg, körülírt előboltosulás vagy gyöki compresio nélkül. Az alsó lumbalis gerincszakaszon mérsékelt fokú kisízületi arthosos is megfigyelhető, mely kisfokú secunder canalis stenosist okoz. A gerincvelő conus a Th 12-L 1 csigolya magasságáig ér. Ebben a régióban a conuson belül egy kb. 9mm legnagyobb átmérőjű bizonytalan terime sejthető, mely a conust kiszélesíti, az intravénás gadolíniumot mérsékelten halmozza. VÉLEMÉNY: spondylosis lumbalis. Hernia disci L 4-5 l.s. A conus medullaris régiójába intramedullaris folyamatra utaló eltérés.
    Az állapota egyre rosszabb. Három orvosnál is jártunk már és mind más véleménnyel volt az esetleges műtéttel kapcsolatban. Volt aki szerint a tüneteket a tumor okozza és volt aki szerint a tumor nem okoz semmit a tünetei közül. Akkor miért nem lehet a sérvét megműteni ha a tüneteit ez okozza? mennyire kockázatos az esetleges sérvműtét? Emiatt a betegség miatt rúgták ki a munkahelyéről tavaly júniusban,azóta sem tud dolgozni pedig még csak 44 éves. Köszönöm,hogy időt szakított a levelemre,és várom válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Látnom kellene a képeket. Ha be akarnak jelentkezni, akkor a 30-349-9208 telefonon megtehetik munkaidőben.

  • T.Főorvos úr!kb.8.napja jobb szememre vizszintesen kb.felétől lejebb hullámzó-csillámló vizhullámokat…

    T.Főorvos úr!kb.8.napja jobb szememre vizszintesen kb.felétől lejebb hullámzó-csillámló vizhullámokat látok,jobb oldali látóterem kiesik.Szemészeten megvizsgáltak,b.oldali látoideg ép,többi neg. jobb szemnél pangás,ezért neruológiára irányitjuk,neurologus vizsg.után CT-re küldött ,ennek lelete :G3100 körülirt agysorvadás. a bázisközeli scanek a csont okoza mütermékek miatt rosszul itélhetők meg. ép.külső liqerterek. az ayállomban kóros dezitás kontrasztag.adás után nem láthato. MR-re javaslat. 24.én lesz MR vizsgálat. A jobb szememnél a probléma ugyanugy fennáll ,álapota változatlan. nem tudom akkor mi okozza a problémám, félek elveszitem látásom.Kérem szives segitségét milyen vizsgálatokat javasol még, ill. neurológia ,v.szemészeti oka lehet. köszönöm megtisztelő válaszát előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az MR vizsgálat után többet tudunk. Lehet agyalapi daganat, amit a CT nem mutat.

  • Kedves dr úr.Jó prolaktinnal tej jön a mellemből ha megnyomom terhesség nélkül.MR leleten ez…

    Kedves dr úr.Jó prolaktinnal tej jön a mellemből ha megnyomom terhesség nélkül.MR leleten ez áll a hypopfysis tömegessebb de méretei a normál értékeket nem haladják meg kóros jeleltérés nem látható.UH mammográfia negatív .Mit jelent az hogy tömegesebb lehet ettől a tej?Kell erre valami kezelés?Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Egyelőre ismételném a vizsgálatokat (hormon, MR).

  • Tisztelt Doktor Úr!

    A munkahelyemen rosszul lettem,kétszer hátra lódult a fejem a második rántás elég erős volt.Elájultam rövid időre.Ültem észre vettem,hogy egyre gyengébb vagyok zsibbadt a fejem és a bal oldalam
    teljesen megszünt létezni. Lábam feje elég érzéktelen azóta… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nyaki MR is volt?

  • Köszönöm válaszát! kontrol CT vizsgálat nem történt. 3 hónap mulva kell mennem érfestésre és…

    Köszönöm válaszát! kontrol CT vizsgálat nem történt. 3 hónap mulva kell mennem érfestésre és egy év után MR -re.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Rendben van, addig ne tornásszon.

  • Tisztelt Doktor Ur 37 hetes terhes vagyok es egy par napja nagyon kinoz a fejfajas. azt mondtak…

    Tisztelt Doktor Ur

    37 hetes terhes vagyok es egy par napja nagyon kinoz a fejfajas. azt mondtak hogy a vernyomasomtol.Kaptam Quarelin tb, es Panangin tb.megprobaltam hogy a reggel inkabb ittam egy kavet es nem vettem be gyogyszert, ismet nagyon kezdett fajni, de a fejemnek csak a bal oldala egesszen elore a szememhez, hogy le sem tudok hajolni. Gondolja a doktorno, hogy ez valoban vernyomas problemara utal?

    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem gondolom. Forduljon ideggyógyászhoz.

  • Tisztelt Doktor Úr! Több hónapja szédülök, fáj a fejem, hányingerem van, nem bírok a bal oldalamra…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Több hónapja szédülök, fáj a fejem, hányingerem van, nem bírok a bal oldalamra fordulni, mert eszméletvesztést okoz.
    Mi lehet az oka?
    Alábbiakban leírom nyaki röntgen leletem tartalmát.

    A CV-VI. csigolyatestek közti intervertebralis rész szűkebb.
    Csigolyatest peremek megnyúltak.
    ⁄Discopathia et spondylosis cerv.⁄

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sok minden lehet a háttérben, leginkább jóindulatú szédülés lehet.

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Egy MR vizsgálati lelet értelmezésében kérném az Ön segítségét.Mivel gyakran fáj jobb oldalon a hátam,orvosom MRI vizsgálatra küldött.Az eredményt leírom,mivel az orvosom nem sok felvilágosítással szolgált,hogy akkor mi is a problémám.

    Lumbalis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ha van panasza, akkor igen.

  • Kedves Doktor Úr! natív koponya MR vizsgálatnál kimutattak "a kamrasík felett egy apró T2 súlyozott…

    Kedves Doktor Úr!
    natív koponya MR vizsgálatnál kimutattak "a kamrasík felett egy apró T2 súlyozott képeken jelgazdag T1 és FLAIR képeken jelszegény foltot, ami régi ischaemiás laesio nyoma lehet." Ezt írják, ezenkívül kóros elváltozás, térszűkítő folyamat stb nincs. Mit jelenthet akkor ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem tudom, hogy miért kértek MR vizsgálatot.

  • Kedves Doktorúr! Kisagyi Cavernoma műtét után meddig tart a rehabilitáció mikor lehet ismét…

    Kedves Doktorúr!

    Kisagyi Cavernoma műtét után meddig tart a rehabilitáció mikor lehet ismét munkába állni?

    köszönettel nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az operáló orvost kérdezze legyen szíves.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Az alábbi leletet kaptam ma kézhez,még szakorvos nem látta.Megköszönné,ha…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Az alábbi leletet kaptam ma kézhez,még szakorvos nem látta.Megköszönné,ha értelmezné főorvos úr.Lauikus szemmel semmi rosszat nem találok.

    "A koponycsontokon fractura,intracranialisan vérzés,levegő árnyéka,vagy térfoglalás nem látható.Norm. tágaságú,szimmetrikus kamrarendszer,korhoz képest kimélyült extracerebralis liquorterek.A cerebrumban körülírt denzitáseltérés nem észlelhető.

    A választ előre is köszönöm

    Tóth József
    39 év

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sajnos egy kép leírását értelmezni nem tudom. A képek megitélése sem lehet a beteg tüneteinek ismerete nélkül.

  • Kedves Doktor Úr! Gabriella vagyok a mellkasi fájdalommal kapcsolatosan az előző alkalommal…

    Kedves Doktor Úr!

    Gabriella vagyok a mellkasi fájdalommal kapcsolatosan az előző alkalommal írtam Önnek.
    Azóta elmentem gerinc röntgenre és a gerinc dokim megmutatta idegsebésznek is a röntgent, ezen a héten megyek hozzá vissza.
    Egyenlőre telefonon csak annyit mondott, hogy nem kell műteni, és 1 havi úszás, gyógytorna és masszázs következik , aztán 1 hónap múlva kontroll.
    Utána meglátjuk a továbbiakat.
    Pontos adatokat nem tudok még mondani, de az említett alsó nyaki kiemelkedő csigolyától le egészen a gyomorszájtájékommal egy vonalig fáj a hátam, illetve mellkasi és hasi tájéki panaszaim vannak.
    Ezen a részen a gerincem el van görbülve oldal irányba méghozzá jobb felé és van egy csigolya, ami még pluszba ki is van mozdulva.

    Ön szerint ez okozhat mellkas fájást, szorítást, hányingert és bal oldali bordaív alatti fájdalmat?

    Köszönöm, Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ez a leírás kevés a vélemény kialakításához.

  • TISZTELT DOKTORÚr! Egy közeli hozzátartozómat gerincsérvre műtötték Miskolcon kb.7 órás műtét…

    TISZTELT DOKTORÚr!

    Egy közeli hozzátartozómat gerincsérvre műtötték Miskolcon kb.7 órás műtét után,másnap közölték vele,hogy nem sikerült a műtét s lebénult.Segítségét kéri egy rémült család.Van remény,hogy még lábra áll????

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Miskolcon kiváló idegsebészek vannak. Ha lehet, akkor biztos segítenek.

  • A T Doktor Úr! Holnap lesz két hete hogy volt egy műtétem (endovascularis) A bal art.cerebri median aneurysma volt amit elzártak. A műtét jól sikerült 3.nap haza is engedtek . De a műtét óta szédülési rohamaim vannak (hirtelen fej mozgatástól, ágyban egyik oldalról másikra forduláskor, felüléskor).Ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Szerintem elmúlik. Kontroll CT vizsgálat megtörtént?

  • Jó napot kívánok! 4-5 éve, hogy először hirtelen légszomjjal kórházban kerültem teljes kivizsgálásom…

    Jó napot kívánok!

    4-5 éve, hogy először hirtelen légszomjjal kórházban kerültem teljes kivizsgálásom estem át belgyógyászat, tüdő, szív, vér és minden negatív eredménnyel zárult.
    A panasz hirtelen nagy sóhajtások, de nyugodt vagyok nem pánik szerű rosszullét, hanem egy nap 100-150x is létrejön egy nagy sóhajtás ami ha nem sikerül akkor addig ingerel amíg nem sóhajtok olyat amekkorát kíván az agyam. Ásítani is próbálok ilyenkor, de nem mindig sikerül. Rendkívül kihat rám, leroncsolódtam mióta ez előjött.

    volt nekem a neurológián EEG aztán CT majd MRI, MRA

    jobb oldalon az MRI szerint kisebb a hippocampus az ellenoldalihoz képest és mind két oldalon azonosan a kamraszarvak mellett a fehérállományban egy-egy apró jelszegény góc látható.

    Erre Levetiracetam 2000 mg-ot szedek naponta 2x2, mivel alvásos EEG epilepsziás rohamot jelzett.
    Ezt szedem fél éve azóta csökkent ez a légzészavar.
    Légzésmonitorozásom is volt éjszaka a neurológián ahol 1 hétig feküdtem ott lett beállítva gyógyszerem, és a leletemen, idézem (légzészavar szerepel, ami rohamokban jött alvásközben és hirtelen is szűnt. A temporalis elveztések fölött folyamatos lokalizált epileptiform kisülések láthatóak, generalizált mintha azonban nem ábrázolódik. Többnyire 1-2 perces rohamok amik halmozottan ismétlődnek)

    Igazából mi okozhatja ezt a kínzó tünetet? Szedem a gyógyszert, de nem lettem a régi, van oolyan, hogy a fejembe úgy érzem sok a vér és feszíti szét, vagy fejjel lefelé csüngök úgy érzem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ez sajnos nem a szakterületem.

  • Tisztelt Székely György! A nyaki erek állapotát MRA-val ki lehet mutatni? Cavernoma milyen…

    Tisztelt Székely György!

    A nyaki erek állapotát MRA-val ki lehet mutatni? Cavernoma milyen hamar okoz tüneteket?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A CT a jobb a szűkület kimutatására.
    Bármikor.

  • Üdvözlöm! A normál nyomású hydrocephalus miért normál nyomással van elnevezve, ha egyszer…

    Üdvözlöm!

    A normál nyomású hydrocephalus miért normál nyomással van elnevezve, ha egyszer túlnyomás van az agykamrában?

    Hallottam, hogy ez egy speciális formája a hydrocephalusnak, vagyis nem igazi hydrocephalus, és nem is jár minden esetben tünetekkel, van akinél ki sem derül vagy csak véletlenül fedezik fel más okból.
    Ezekben az esetekben nem jelentkezik pangás a szemfenének, de hasonlóan tud akár ez is tünetet okozni ami akár beavatkozást is igényelhet. Most hogy is van ez?


    Sztorim magamról: Nekem 15 éve derült ki, hogy van ez a bajom. Akkoriban egy részletes kivizsgálás miatt derült ki, ugyanis nekem jelentkezett egy furcsa tünetem, azaz elkezdett csengeni a fülem magyarázható okok nélkül ami azóta is tart nálam, de már megszoktam így nem foglalkozom vele, csak este hallom ha csend van. Más tünetem szerencsére nincs azóta se, sakkozok aktívan, vannak érmeim is szerencsére talán ez gátolta meg a szellemi képességeim romlását, hogy folyamatosan sakkoztam így logikus maradt a gondolkodásom a neuro-pszichológiai tesztem is negatív, és az IQ szintem is 130 körül van, egyelőre kezelésre való indokot nem találtak. Ennek ellenére 15 éve előfordul, hogy félek, hogy: na és ha majd kialakul az a triász amit emlegetnek, bepisilek menni se tudok és elbutulok... rémisztően hangzik, de még 30.as éveimben járok, és mi lenne ha már 60-70 körül lennék? Így is fogy az ember agya, hát még ilyen esetben? Egy űr fog tátongani a koponyámban addigra? Hallottam, hogy csövet raknak az emberek fejébe ilyenkor, de én nem szeretném azt, és szerencsére nem is kellett és remélem később se kell majd. Mi a véleménye a kérdéseimről és az állapotomról? Elképzelhető, hogy panaszmentesen leélem az életem ezzel a rendellenességgel? Esetleg rövidülhet az élettartamom is?

    Tamás voltam

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az NPH bonyolult betegség, ezen a forumon nem lehet megtanulni mindent róla. Normális a nyomás általában, de néha kiugrik. Emiatt lesz tágult kamra és különböző neurológiai tünet. Vegye komolyan a betegséget.