A betegek kérdései (4604)

  • Tisztelt Főorvos! Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Férjemnek 2009-ben alakult ki az epilepsziája.…

    Tisztelt Főorvos!
    Egy kérdéssel fordulok Önökhöz.
    Férjemnek 2009-ben alakult ki az epilepsziája. Két éve volt utoljára rohama (nem szedte a gyógyszert), melynek következtében elvették a jogosítványát. Neurológiára az Uzsoki kórházba járt Dr. Gyulai Ádám doktor úrhoz, aki kiadta az igazolást, hogy visszakaphatja a jogosítványt. Tegnap a házi orvos beutalót adott az epilepszia ambulanciára, mondván a törvény⁄jogszabály azt írja elő, hogy Ők is kiadjanak egy igazolást, hogy visszakaphatja a jogosítványát ez nem az Ő jogköre. (Noha Önökhöz nem járt) Jelenleg Trileptál-t szed 3x300mg-ot.

    Kérdésem, hogy tényleg kell-e az ambulancia nyilatkozata, hogy visszakaphatja a jogosítványt?

    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Putsayné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Kell.

  • Tisztelt Doktor Úr! 36 éves vagyok es körülbelül 15 éve napi szinten vannak fejfajasaim.Ma…

    Tisztelt Doktor Úr!
    36 éves vagyok es körülbelül 15 éve napi szinten vannak fejfajasaim.Ma elmentem rontgenre es ez lett a papírra irva:Jelenleg az os occipitalen a sutura lambdoides alatt 10x3 mm-es csökkentett mesztartalmu terime latszik.Az os frontalison az impressiok fokozott.Az lenne a kerdesem van ennek jelentősége es tarsithato e a fajdalomhoz.
    Válaszát elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.

  • Tisztelt főorvos Úr! 72 éves férfi vagyok.Vasárnap hajnali 3:18 órakor “furcsa”tünetekkel rosszul…

    Tisztelt főorvos Úr!
    72 éves férfi vagyok.Vasárnap hajnali 3:18 órakor “furcsa”tünetekkel rosszul lettem a fürdőszobában.Vizelés közben erős hányingerrel járó nagyon durva izzadás ért el,hogy földre zuhantam és nem volt erőm megmozdulni.Hányás nem volt,eszméletemet nem vesztettem el.Feleségem segítségével tudtam feltápászkodni,aki az izzadást törölgette.Kb 1⁄2 óra elteltével sem csökkent a rosszul létem,mentőt hívott és kórházba kerültem.A sürgősségin azonnal infúzióra tettek,majd elvégezték a koponya CT és laborvizsgálatot.A CT szerint “Mindkét ACI-ban durva sclerosis látható.A bal oldali canalis caroticus rendellenes lefutású”.A labor leletet megkísérlem mellékletben elküldeni.(úgy látom nem sikkerül)Olyan megnevezéseket is tartalmaz,amelyeket eddigi leleteim szerint nem láttam,de vélelmezésem szerint normáltól eltérőek.(RDW-CV 13%,LDH 318,CK-MB konc. 17,938)Mivel ott ragadtam volna a kórházban(Ajka vasárnap) étel-ital nélkül ,kértem hogy haza jöhessek.Mai napon “utasítás” szerint fenti leleteket is tartalmazó ambuláns lappal jelentkeztem kis falunk háziorvosánál.Mivel semmi tanácsot,orvoslást nem tudott adni,ezért tisztelettel kérem ezek értelmezését.A hányinger azóta is tart,sőt eszembe jutott,hogy hetek óta a bal vállam,kulcs csontom környezetében mintha hangyaboly mozogna a bőröm alatt.Fentiek miatt azért aggódom,mert 20 éve anyám meglátogatott,elesett és meghalt gyaníthatóan hasonló érrendszeri okok miatt.

    Tisztelettel:Csabay István

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Agyi keringés zavar lehet a háttérben, amit kórházban kellene kezelni.

  • t.föorvos úr azt szeretném kérdezni hogy 5 hónapja remeg a bal alsó szemhéjam és voltam neurologusnál azt mondta hogy nem szervi eredetű a probléma voltam szemésznél ö azt mondta hogy amikor ventillátort magamra irányitottam esténként akkor fázhatott meg az idegszál és ezért remeg és mondta hogy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A neurológussal egyetértek. Stressz okozza a tüneteket.

  • Tisztelt Fő Orvos Úr ! 2014,Junius.30-án volt egy lumbális gerinc műtét csigolya csúszás miatt. Be…

    Tisztelt Fő Orvos Úr !

    2014,Junius.30-án volt egy lumbális gerinc műtét csigolya csúszás miatt.
    Be tettek 2 db fém csövet 6 db csavart és a medence csontból potlást.azt szeretném kérdezni ,hogy elváltam a házasságomból született 2 gyermekem császárral. A mostani páromnak urulógiai probléma miatt csak lombikkal lehet baba ilyen esetben bele vághatunk vagy már nem szülhetek?

    Megtisztelő válaszát előre is Köszönöm

    Üdv:Myra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Szerintem igen.

  • Köszönöm a válaszát. Bejelentkezem egy vizsgálatra.. addig is amig ez megtörténik árthat-e az…

    Köszönöm a válaszát. Bejelentkezem egy vizsgálatra.. addig is amig ez megtörténik árthat-e az esténkénti kocogás?
    Köszönettel:Niki

    >T. Doktorúr!
    Az a kérdésem, hogy Ön szerint mi okozhatja azt, ha lehajolok hogy lefelé lóg a fejem, akkor a bal oldalon a fejemben nem erős de fájó nyomást érzek. Ha felegyenesedek elmúlik. Mitöl lehet? 40 éves anyuka.
    Köszönettel: Niki


    A vénás rendszerrel függhet össze. Ha lehajol, akkor nő a nyomás a vénákban, a vénák átmérője megnő, és nyomhatja valamelyik ideget. Neurológiai vizsgálatot javaslok.<

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem gondolom, hogy ártalmas lenne a kocogás.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Tavaly jan. 4-én egy kb. 3-4 órai álldogálást követően iszonyúan megfájdult a jobb lábam. Volaren-milgamma injekcióval, fizikotherápiával kezdődött a kezelés, de csak átmeneti javulást eredményezett. ⁄amíg tartott a kúra⁄ Később CT, ami nem igazolta a fájdalmamat. Ishias… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az MR képeket kellene látnom. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.

  • Jó napot! Érdeklödni szeretnék,az elmult pár napban furcsa tüneteim vannak.. tarkó zsibbadás,fejfájás,szédülés,jobbra…

    Jó napot!
    Érdeklödni szeretnék,az elmult pár napban furcsa tüneteim vannak..
    tarkó zsibbadás,fejfájás,szédülés,jobbra húzok hiába nem arra tartok ez új ez tegnap este fordult elő először,valamint van h alap dolgok neve nem jut eszembe csak pár percek később.
    Nem tudom minek a tünetei és hogy merre fele kéne indulnom,milyen orvost keressek.
    Válaszát előre is köszönöm

    Meggyes Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sürgősen menjen neurológushoz.

  • Kedves főorvos Úr! Sajnos sokmindent megjártam az elmúlt fél évben. Külföldön élek már 3.…

    Kedves főorvos Úr!

    Sajnos sokmindent megjártam az elmúlt fél évben. Külföldön élek már 3. éve.Az egész a sok munkával kezdődött amit itt elvállltam⁄takarítás napi 8 óra⁄ aztán az család 2 kisgyermek stb....De nem panszkodom mert boldogan dolgoztam tudva minden nappal jobb lesz az életünk, majd a gyereke jövője is.
    A fő panaszaim a karjaim éjjel, nem minden éjjel de általában zsibbadnak a kisujjam,gyűrűs és középső...felébredek rá de hamar elmúlik.90%-ban a jobb karom de néha a bal is. Azt is megfigyeltem hogy ilyenkor általában a hátamon fekszem. Tavaly nyáron kezdődött akkor csak a jobb karom zsibbadt és mind a négy végtagomban erős izomfájdalom volt, ekkor fejeztem be takarítói pályafutásom. Azóta tanulok de most 3 hete ismét zsibbadok éjjelente és ha hátradőltöm a fejem fáj a nyakam és a vállam.Ha pedig mozgatom a fejem olyan mintha homok lenne a csigolyáim között. Már az izmaim nem nagyon fájnak, de fizikai munkát nem végzek. Augustusban volt egy vérvételem ahol az ana titerem pozitiv lett. Szeptemberben és November végén voltam EMG-n minden negatív lett, szeptemberben voltam neurológusnál ahol szintén minden negatív lett, majd novemberben volam ismét egy vérvételen ahol az anti-Dna is negativ lett ahogy minden más TSH is. Reumatológus is azt mondta nem talál eltérést.
    A kérdésem önfelé az lenne, mivel a zsibbadásom nem múlik ismét felkeressek egy neurológust Ön szerint vagy esetleg valami mást próbáljak meg? Ha nyaki gerincemmel lenne gond az már kiderült volna Ön szerint? Mit javasol doktor Úr?

    Boldog, Sikerekben és Egészségben Gazdag Új Évet Kíván Önnek:
    Horváth Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Bennem két dolog merül fel: nyaki gerinc betegség, emiatt nyaki MR kellene, ill. alagút szindróma. Ezt elektrofiziológiai vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Neurológus az illetékes.

  • T.Főorvos úr.Fél éve a nyakam jobb oldalán hátul fáj .Reuma orvosnál voltam kezeltek 3 hétig…

    T.Főorvos úr.Fél éve a nyakam jobb oldalán hátul fáj .Reuma orvosnál voltam kezeltek 3 hétig semmi javulás,rossz közérzet és a jobb oldalon főleg lefekvés után nyelési nehézségem van torkom bereked mri csináltak de koros elváltozás nincs koponya és nyaki pajzsmirigy probléma lehet e? mert nem mentem vissza ellenőrzésre ott találtak valamit a jobb oldalon .Tisztelettel Sándor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ennyiből nem lehet megmondani, hogy mi a baj.

  • T. Doktorúr! Az a kérdésem, hogy Ön szerint mi okozhatja azt, ha lehajolok hogy lefelé lóg a…

    T. Doktorúr!
    Az a kérdésem, hogy Ön szerint mi okozhatja azt, ha lehajolok hogy lefelé lóg a fejem, akkor a bal oldalon a fejemben nem erős de fájó nyomást érzek. Ha felegyenesedek elmúlik. Mitöl lehet? 40 éves anyuka.
    Köszönettel: Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A vénás rendszerrel függhet össze. Ha lehajol, akkor nő a nyomás a vénákban, a vénák átmérője megnő, és nyomhatja valamelyik ideget. Neurológiai vizsgálatot javaslok.

  • Tisztelt Doktor Úr! Kedden fájlaltam a végbélnyílásom aranyér panaszokkal, mely többször is…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kedden fájlaltam a végbélnyílásom aranyér panaszokkal, mely többször is előfordult már nálam. Használok rá reparon kúpot, illetve kenőcsöt. Viszont csütörtökön észre vettem, hogy a végbélnyílásomnál pattanáshoz hasonlítható fájó elváltozás található. Továbbra is használom a krémet és a kúpot, de szeretném a segítségét kérni, hogy mi lehet ez? Nagyon kicsi területű ez a pattanásszerű észrevétel. Esetleg végbél tályog lehet? Doktor Úr mit javasol rá? Elmúlik magátol, ha kezelem?

    Köszönöm a segítséget.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Forduljon általános sebészet.

  • Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali hirtelen süketség miatt különböző vizsgálatokon estem át. A legutóbbi…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Bal oldali hirtelen süketség miatt különböző vizsgálatokon estem át. A legutóbbi egy koponya MR volt, ami teljesen normális volt az alábbi megjegyzéssel:
    Az angiográphiás scaneken a jobb oldali arteria vertebralis intracraniális szakaszán nem ábrázolódik, az arteria basilaris a bal oldali arteria vertebralis folytatása. Ez fejlődési variációnak felel meg.
    Ez vajon mit jelent, idegi, vagy vezetéses hallássérülést, vagy a nyaki erek betegségét?
    Tisztelettel várja válaszát Egy reménykedő félsüket

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ez nem jelent betegséget. A hallásvesztés okát nem mutatja az MR.

  • Tisztelt Doktor úr! 12 éve az agykoponya MR vizsgálat 8 és 7 mm-es bal oldali…

    Tisztelt Doktor úr!

    12 éve az agykoponya MR vizsgálat 8 és 7 mm-es bal oldali ACM és comm.anterior aneurysmát
    mutatott. A legutóbbi MR szerint még egy 1,5 mm. átmérőjű apró telődési többlet ábrázolódik.
    A zárójelentésen a kezelő orvos a következőket írta "morphológiai változást nem mutatnak, így a beteg
    hosszútávú nyomkövetése alatt érdemi progresszió nem bizonyítható"
    A fentiek alapján, kérem véleményét utazhatok-e repülőgépen, kb. 10 órás lenne az út. Panaszaim
    nincsenek, vérnyomásom igyekszem 120 alatt tartani ⁄gyógyszerrel⁄. Amíg nem tudtam az
    az aneurysmáimról, sokszor utaztam Amerikába.74 éves vagyok és elég aktív.
    Válaszát, véleményét köszönettel várom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A leírtak alapján igen.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Hosszú percekig tartó homályos látást,kétoldali alsó-és felső végtagzsibbadást-…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Hosszú percekig tartó homályos látást,kétoldali alsó-és felső végtagzsibbadást- vagy gyengeséget okozhatja-e nyaki gerincsérv(HD I C V-VI).



    Válaszát előre is köszönöm! Henike

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem.

  • Tisztelt főorvos Úr! 40 éves férfi vagyok.Gyakori fejfájás,szédülés,(hirtelen és elég erősen…

    Tisztelt főorvos Úr!

    40 éves férfi vagyok.Gyakori fejfájás,szédülés,(hirtelen és elég erősen jelentkező kényszerbetegség OCD),Hypertonia,betegségeim miatt kontrasztanyagos koponya CT készült.
    A vizsgálati lelet alapján:Bal oldalon a frontális szarv mellett 18*12mm nagyságú hypodenzitás ábrázolódik,mely régebbi Vascularis Laesionak felel meg.Az arteria communicans anterior vetületében 8*8 mm nagyságú,elmosott szélű kontraszthalmozás figyelhető meg,mely felveti aneurysma lehetőségét.
    Angiográfia elvégzése javasolt.

    Megtörtént a CT-Angio vizsgálat is,mely eredményeként:A bal arteria vertebralis gracilis hypoplasias,jobb oldali szabályos lumenü.A willis-kör ágai követhetők.Az intracranialis arteriákon szükület vagy telődési többlet nem igazolható.Érmalformatio nem telődött.
    Aneurysma nem igazolható!
    Melléklet:13mm széles cavum septi pellucidi figyelhető meg.

    Kérdésem az volna hogy ha a vélelmezett aneurysma nem volt igazolható az Angio CT-vel,akkor az először készült CT vizsgálaton a 8*8mm-es elmosott szélü kontraszthalmozás az arteria communicans anterior vetületében,vajon milyen más betegséget takarhat,ha nem aneurysma volt?Kell e ilyenkor másféle vizsgálat?Illettve a többi megállapitott véleménnyel van e teendőm?

    Tisztelettel köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    MR vizsgálat szóba jön, de miután nem láttam a képeket, biztosat nem mondhatok.

  • Barátnőmnek ha elkezd fáradni, a hallása is elkezd tompulni nagy mértékben. Ez a nagy mérték…

    Barátnőmnek ha elkezd fáradni, a hallása is elkezd tompulni nagy mértékben. Ez a nagy mérték azt jelenti, hogy ha telefonba beszélünk és ő már fáradtabb, akkor előfordul nem érti vagy hallja amit mondok, de ugyan ez ha mellette sétálok. Most Szilveszterkor mikor ezzel szembesültem kétszer is kijött a másik szobából, hogy nem neki szóltunk e, pedig csak egy barátommal beszélgettünk, de ő állította, hogy hallotta mintha neki szóltunk volna, hogy indulunk... Azt mesélte, hogy fül-orr- gégészeten már jártak ezzel a problémával még fiatalabb korában de ott nem találtak semmit. Most január 20.-án lesz 20 éves. A kérdésem elsősorban az lenne, hogy ezzel érdemes e neurológiai szakrendelésre menni, vagy fül-orr gégészeti lenne a probléma. Esetleg így leírás alapján mi okozhatja ezt?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai kivizsgálást javaslok.

  • T.Doktor úr!!!Szédülèsre Betahistint kaptam kb egy hónapja szedtem de fura volt tőlle a fejem…

    T.Doktor úr!!!Szédülèsre Betahistint kaptam kb egy hónapja szedtem de fura volt tőlle a fejem néha meg is fàjdúlt most abba hagytam de még van egy minimàlis szédülésem.Ön szerint szedjem tovàbb??A másik volt koponya Ct-m amit ugye ön is làtott de néha furàt érzek még a fejemben.Ha ct-n felvételen nincs gond öm szerint egy Mr nem lenne e szükséges?Válaszàt előre is nagyon köszönöm!!Beàta.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ne szedje tovább, ha az állapota kielégítő.

  • Jo napot kivanok. Azzal kezdenem hogy biciklis balesetem volt okt 25-en, egy hetre ra fejmutetem volt mert verogot kellet eltavolitani es torott koponyacsontot helyrerakni.Ezzel egyidejuleg baloldali arcbenulasom volt amit majdnem egy honapra ra kezdtunk el kezelni fizikoterapiaval ,maszazsal… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Kevés esély van rá, hogy visszatérjen az ízlelés.

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Évekkel ezelőtt volt egy olyan tünetem hogy pillanatokra nagyon erősen fájt az egyik szemem,és a fejem,de ez utána oldodott percek múlva.Később jutottam el szemorvoshoz,szemüveget csináltatni,de akkorra már nem maradt nyoma a vizsgálatkor ennek a tünetnek-a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A glaukoma szemészeti probléma, nekem nincs sok tapasztalatom benne.