A betegek kérdései (4572)

  • t. doktorúr! Ön szerint ez a lelet negatív-e? okozhat-e panaszokat? 30 éves ffi vagyok, fejfájás,…

    t. doktorúr!

    Ön szerint ez a lelet negatív-e? okozhat-e panaszokat? 30 éves ffi vagyok, fejfájás, szédülés a panasz

    Koponya MR + MRA

    A hátsó scalában kóros elváltozás nem látható
    A IV. kamra centrális helyzetű, közép tág
    A supratentoriális kamrarendszer középállású, norm. tág
    A külső liquorterek szabályosak
    Az agyállományban kóros jelintenzitás nem látható
    A középvonal a helyén áll
    A jobb oldali arteria vertebralisban lényegesen keskenyebben láthatók áramlási jelek, de más eltérés nincs
    A több arteria norm. áramlási jelet mutat.

    Vélemény: hipoplasia arteria vertebralis 1.d.

    Köszönöm az idejét és a türelmét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ez negatív.

  • Tisztelt főorvos! Nem tudom melyik szakterülethez tartozik a problémám de talán ön is tud tanácsot…

    Tisztelt főorvos!
    Nem tudom melyik szakterülethez tartozik a problémám de talán ön is tud tanácsot adni.Több hónapja éjszakánként elzsibbadnak a kezeim szinte mindennap.Volt ,hogy egészen a vállamtól a teljes érzéketlenségig nagyon ijesztő volt,ám legtöbbször csak a kézfejem s két ujjam⁄gyűrűs és nagy⁄teljesen mozdíthatatlan,nyomkodni kell hogy ,használni tudjam.Már nagyon figyelek rá nehogy ráfeküdjek ,de ettől független ha felül van akkor is ugyan ez a helyzet.Vajon mi okozza v.mit tehetek ellene.elég kellemetlen.Nagyon köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Próbáljon úgy aludni, hogy felhúzzák a vállát. Ilyen panaszok esetén ez már bevált.

  • Tisztelt Doktor Ur! Koszonom valaszat! Kerdesem meg, hogy a shunt elzarodas milyen egeszsegugyi…

    Tisztelt Doktor Ur!

    Koszonom valaszat! Kerdesem meg, hogy a shunt elzarodas milyen egeszsegugyi kockazatokkal jar?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Agyi károsodás.

  • Üdvözlöm! Aggódom a párom miatt. Erős fejgörcsei vannak tizenéve,gyermekkorában vizsgálták…

    Üdvözlöm!

    Aggódom a párom miatt.
    Erős fejgörcsei vannak tizenéve,gyermekkorában vizsgálták CT-vel,de nem találtak semmit sem.
    A fájdalom váratlanul,véletlenszerűen jelentkezik(még nem jöttünk rá különösebb okra,ami esetleg kiváltja),nagyon erős a fájdalma,azonnal a tarkójához kap,összegörnyed és jajgat a fájdalomtól(Ő úgy jellemzi,olyan mintha kalapáccsal ütnék az agyát).A görcs egy nyilallástól hosszú percekig terjed időben.Aztán a fájdalom elmúltával szinte azonnal elalszik.
    Szerintem ez valami komoly dolog.A nagymamája agydaganatban szenvedett,fiatalon halt meg.
    Milyen vizsgálat lenne szükséges a probléma felkutatására,mi lehet a baja?
    Fejfájás ambulanciára,MRI-re esetleg fejfájás specialistához kellene fordulnunk?
    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
    Tisztelettel:Garami Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Kezdjék fejfájás ambulancián.

  • Jó napot kívánok! Érdeklődni szeretnék, hogy az utóbbi egy hétben bedugult érzést érzek a…

    Jó napot kívánok!

    Érdeklődni szeretnék, hogy az utóbbi egy hétben bedugult érzést érzek a baloldali fülemben, a halántékomban pedig tompa fájdalmat ami nem állandó. Ha úszok vagy szaunázok nem vettem észre hogy nagyon erősödne. Egy kis idővel ezelőtt, spondylosist állapítottak meg a nyakamban.A tarkómnál és a nyakszirt csontom szokott fájni.Néha olyan érzésem van mintha kicsit megszédülnék, de fizikailag nem szédülök meg. Ezek a fájdalmak lehetnek gerincem miatt? Kisugározhat a halántékomba a gerinc fájdalom? Lehet köze a füldugulásnak mindehhez? Kihez érdemes fordulnom a panaszaimmal?Várjak még türelmesen, hogy elmúlnak az úszás hatására a tüneteim vagy menjek egyenesen neurológushoz?
    Nem tudom, hogy fontos lehet, de sajnos vannak pánik rohamaim is. De az utóbbi időben stressz levezetéssel, aránylag kordában tudom tartani.

    Segítségét előre is köszönöm!

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nyaki spondylosis nem okoz fejfájást, füldugulást. Fül orr gégészt keressen.

  • Tisztelt Doktor Ur! Mit ert azon, hogy van okom aggodalomra?

    Tisztelt Doktor Ur!

    Mit ert azon, hogy van okom aggodalomra?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Mindenkinek, aki shunt-re szorul, figyelnie kell a rendszer működését. Az agyvíz megfelelő elvezetését állandóan biztosítani kell. Mivel a shunt időnként el záródhat, ezért ez fokozott egészségügyi kockázatot jelent.

  • Tisztelt D.r. Székely György Tanár úr ! Szinte az egész gerincemmel problémáim vannak közel…

    Tisztelt D.r. Székely György Tanár úr !

    Szinte az egész gerincemmel problémáim vannak közel 1 éve.
    A reuma orvosok mindent megtettek gyógyulásom érdekében.
    Két alkalommal voltam három hetes nappali kórházban.
    Az első kezelés után k.b. 4 hónapig elfogadható állapotban voltam.
    Az utobbi kezelést viszont fel kelet függesztenem, mert a fájdalmaim és tüneteim még jobban felerősödtek. Hiába vártam a kezelés után hónapokat, utána sem lett jobb , sőt rosszabb. A reumás orvos azt mondta ez lehetetlen....nem hiszi el...
    Javasolta menjek idegsebészhez. Mivel a leletem majdnem egy éves így, részben saját indításból, részben neurologus orvosi javallatra készült MRI.
    Közel egy éve folyamatos fájdalmaim vannak, fáj a nyakam, hátam, derekam, vállam
    A fájdalom csillapító talán egy-két órát használ. Eleinte deréktól lefelé csak a lábaim zsibbadtak, és idővel ez kiterjedt bokáig, majd láb ujjakig.
    Talán néhány hónapja a tarkómból erős fájdalom sugárzik a lapockámig, mintha le akarnák marni a „húsom”.Ez kihat a vállamra és a felkarom alsó részére könyékbe.
    Napi 2 órát tudok folyamatosan dolgozgatni utána pihi vagy 3 óra a fájdalmak, és kisebb „járás korlátozottság” miatt.

    Kérném szíves véleményezését leleteim alapján.
    -Érdekelne, hogy műtét szükséges-e?
    -Vagy további konzervatív kezelések elegendők?
    -Amennyiben konzervatív van-e lehetőség a János kórházban bent fekvéses kezelésre?
    -Vagy megint a reumára kell mennem?

    Lumbális gerinc MRI részlet⁄ bocsánat, hogy nem írom az egészet⁄
    Az L:V:discuson jobb oldali medio-lateralis hernia figyelhető meg, mely a durazsákot és a kilépő gyököt mérs. comprimalja.
    Vélemény: Protrusio disci L.I.V. 1.s
    Hernia disci L:V1.d


    Nyaki és háti gerinc MRI részlet⁄ bocsánat, hogy nem írom az egészet⁄
    CIII-IV, CIV-V.-ben mediális discus protrusio látható.
    ThII.-III, és ThV.-VI. Körkörös discus protrusio figyelhető meg.
    Vélemény: spondylosis, polydiscopatia
    Fokozott háti kyphosis
    Protrusio disci CIII.-IV, CIV-V, ThII-III, ThV-VI:

    Előre is köszönettel és tisztelettel várom válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.

  • Tisztelt Doktor Úr!Október 9-én fogják műteni nyaki 5-6-7-es porckorongsérvemet. Valószínűleg…

    Tisztelt Doktor Úr!Október 9-én fogják műteni nyaki 5-6-7-es porckorongsérvemet. Valószínűleg ekkorra esik az esedékes menstruációm.Mivel elég rendszertelen a menstruációm nem teljesen biztos,lehet hogy csak a műtét utáni napokban fog megjönni.Befolyásol-e ez bármit is egy ilyen műtét során,jelent-e ez problémát? Sajnos a műtétet végző orvosomat erről nem tudom megkérdezni,mivel vele már a műtét előtt fogok csak találkozni.Megbeszéltem már vele egyébként miden műtéttel kapcsolatos kérdést,de ezt valahogy elfelejtettem megkérdezni.Nagyon kérem szíves válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ezt az operáló orvosnak kell mérlegelni.

  • Tisztelt Dr.Székely György Úr!! > 2006.01.25-én C-IV porckorongsérv,spodylosis és gerinccsatorna…

    Tisztelt Dr.Székely György Úr!!
    > 2006.01.25-én C-IV porckorongsérv,spodylosis és gerinccsatorna
    > szűkülettel kerültem műtétre.Eltávolították a C-IV csigolya
    > kifejezetten megnyúlt alsó-hátsó peremét a korong helyére csipő
    > lapátból vett tricorticalis csontblokkot helyeztek és titán Gaspar
    > rendszerrel lemezes ventrofixációt végeztek.Azóta schanz gallért
    > viselek mert eléggé fáj a nyakam.2013.07. lumbalis Mr készült 13mm-es
    > LV Spondylolisthesis,jobb oldalon foramenben az idegkilépés
    > környezetében osteohyta ,ami nypmja a győkőt,a listhesis miatt is
    > szűkített csatornában.
    > 2014.04.18-án Lumbalis gerinc kétirányú felvételén a Lumbo-sacralis
    > rés nagymértékben beszűkült magasságában 2 cm anterolisthesis
    > figyelhető meg.Az elmozdulás előre hajláskor 4-5 mm nő.Az L V íve
    > szabálytalan részben összecsontosodott a szomszédos L IV ívével
    > részben hiányzik. A beszűkült lumbo-sacralis rést határoló
    > csigolyatestek peremszélén széles sávban sceroticusak.az LIV elülső
    > részén külön álló apoohysislátható.
    > 2014.04.18-án LIV-V-SI magasságában transpediculáris csavarokkal
    > hátsó fixatiot ,LV laminectomiát és decompressziót végeztek.
    > 2014.04.22. Ct vizsgálat
    > Az LV csigolya 1cm körüli anterlisthasisben áll.Az LV rés
    > következményesen dorsalis túlsúllyal beszűkült. Sajnos a 8 hét után a
    > fájdalmaim nagyobbak lettek mind az előtt .Ülni, állni rövid ideig
    > tudok.Emelni,hajolni nem szabad. A kérdésem a következő ha újból meg
    > mütetném magam hasfal metszéssel akkor a műtét után esetleg jobban lennék?
    > .De a mostani
    > műtétem után sajnos elég sok volt a vérvesztésem.
    > Tisztelettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sajnos erre nem tudok válaszolni. Az operáló orvost kérdezze.

  • Tisztelt Doktor Úr! Sajnos elzáródott a shuntöm, agynyomásfokozódást mutatott a szemfenék…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Sajnos elzáródott a shuntöm, agynyomásfokozódást mutatott a szemfenék vizsgálat, ezért jövő héten lesz a 3. Shunt revízióm. Az orvosok is mondták, hogy agyi károsodás nem lehetséges ilyen korban, erre csak kisebb koromban lett volna esélyem, de èn nagyon félek attól, hogy a műtét után már nem leszek olyan, mint most. Van okom az aggodalomra? Úgy is lehet teljes életet élni, hogyha mondjuk 80 éves koromig 20 revisión estem át? Köszönöm válaszát és elnézést a sok kérdésért!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Aggodalomra van ok, de a shunt-cserék önmagukban nem veszélyesek.

  • Tisztelt Doktor Úr! Nem tudom, hogy jó orvoshoz fordulok-e a problémámmal. Jobban mondva,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Nem tudom, hogy jó orvoshoz fordulok-e a problémámmal. Jobban mondva, a nagynéném problémájával. Ő 59 éves, és 1 éve kezdődtek a tünetei. Először csak egy furcsa gyengeségérzés jött rá, illetve rendszeresen nagyon izzad, és általában melege is van. Az izmainak a gyengeségérzése viszont egyre gyakrabban fordul elő. Azt mondja, hirtelen kimegy minden erő az izmaiból, izzad, és úgy érzi, mintha valami kényszeres mozgást kellene végeznie, de valamiért nem tudná azt. Volt, hogy képtelen volt felállni. Nehezen írja le, hogy pontosan mit érez, de a legfőbb tünet ez az izomgyengeség érzés, amit agyban tudna irányítani, de végrehajtani már nem. Nem tudom, hogy ideggyógyászati lehet-e a probléma, vagy más szakemberhez kellene fordulni.

    Segítségét hálásan köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai vizsgálattal kellene kezdeni, a továbbiakat az fogja eldönteni.

  • Tisztelt Föorvos Úr! Kérem írja meg mit jelent a SUBLIGAMENTARIS porckorong kiboltosulás. Köszönettel:…

    Tisztelt Föorvos Úr!

    Kérem írja meg mit jelent a SUBLIGAMENTARIS
    porckorong kiboltosulás.

    Köszönettel: Lukács Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A porckorong olyan előboltosulása, mely még a porcos gyűrűt nem szakította át.

  • Tisztelt Doktor Úr! 23 éves lány vagyok. 3 hete történt, hogy hirtelen belázasodtam, ezzel…

    Tisztelt Doktor Úr!

    23 éves lány vagyok. 3 hete történt, hogy hirtelen belázasodtam, ezzel együtt a bal kezemben és bal lábamban erős zsibbadás is kezdetét vette. Először a gerincemre gyanakodtunk a házi orvosommal, mivel 5 éve gerincferdülés miatt korrekciós műtétet hajtottak végre rajtam, nyáron volt is egy kisebb balesetem, de a röntgen kimutatta, hogy a gerincemnek és a rögzítésnek semmi baja. A zsibbadás is lassan megszűnt, hétvégén már volt erőm kimozdulni, igaz keveset tudtam pihenni, így vasárnapra újra jelentkezett a zsibbadás de már a bal arcomban is. Nagyon kellemetlen érzés. Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja az ilyen jellegű zsibbadást, lehetséges-e a mandulák nem megfelelő működése, mert sajnos azok is gyakran begyulladnak. Vagy kizárható az összefüggés és a baktérium⁄vírus fertőzés miatt érzek zsibbadást főleg fekvő és ülő helyzetben?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai vizsgálat tisztázhatja a kérdést.

  • Tisztelt Doktor Úr! 9 napja már,hogy egy foci esés következtében kicsit nagyobbat rázkódott…

    Tisztelt Doktor Úr!
    9 napja már,hogy egy foci esés következtében kicsit nagyobbat rázkódott a fejem ( közvetlen a fejemet nem érte ütés ). Az lenne a kérdésem,hogy ennyi idő után kell még tartanom vérömlenytől,agyvérzéstől, ugyanis ettől félek a legjobban? Tüneteim nincsenek csak néha fáj picit a fejem de ez nem erős és hol elmúlik hol előjön! Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A leírása szerint már nem várható szövődmény.

  • Jó Napot Kívánok! Következő lenne a kérdésem, hogy egy neurológiai vizsgálat során milyen…

    Jó Napot Kívánok!

    Következő lenne a kérdésem, hogy egy neurológiai vizsgálat során milyen betegségeket lehet kimutatni? Most például az agydaganatra gondolok!Kép alkotó nélkül megmondható e, hogy van e vagy nincs?

    válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem lehet biztosat mondani fizikális vizsgálattal, csak gyanú merülhet fel.

  • Tisztelt Doktor úr! Lágyszájpadi myoclonussal vizsgálnak, de az okára nem igazán jöttek rá, némi…

    Tisztelt Doktor úr! Lágyszájpadi myoclonussal vizsgálnak, de az okára nem igazán jöttek rá, némi agytörzsi funkciózavart jeleztek, de nem tudták mitől van. A tünetek elég pokoliak, gondolkodási zavart is okoznak. Neurológus vizsgált, idegsebész nem, gyógyszerre nem reagál a mozgás. Szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e idegsebész véleményét is kérnem, és hogyan tudnám kizárni a Tourette szindrómát?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A Tourette szindróma nem könnyen diagnosztizálható betegség. Extrapiramidalis mozgás zavarral foglalkozó szakembert keressen.

  • t. doktorúr. magânrendelés keretén belül rutin szűrővizsgâlatnàl elég e koponya MR natív és MRA…

    t. doktorúr. magânrendelés keretén belül rutin szűrővizsgâlatnàl elég e koponya MR natív és MRA vizsgâlatot kérnem vagy szükséges az iv. kontraszt kérése?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Attól függ, hogy mire szűrünk. Általában elég.

  • Tisztelt Doktor úr! Másfél éve tartó bordaközi idegzsábámmal kapcsolatban a hátgerinc MR…

    Tisztelt Doktor úr!

    Másfél éve tartó bordaközi idegzsábámmal kapcsolatban a hátgerinc MR elkészült.Az eredmények alapján különösebb rendellenesség nincs,a felvételt helyi neurológus,reumatológus is megnézte.Fájdalmam a háti kb. kettes csigolyától borda között a szegycsontig tart.Néha a szegycsont két oldalán is jelentkezik a fájdalom,mely gyalogláskor,fizikai terheléskor fokozódik.Gyulladáscsökkentők sajnos nem hatnak, egyedül a Gabapentin nevezetű enyhít.Szívvel,tüdővel,vérrel kapcsolatban nem találtak rendellenességet. Kérem írja meg,hova fordulhatnék az ok felderítése érdekében,illetve ön szerint mi állhat a kór hátterében.Válaszát,segítségét köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A neuralgiának nem tudjuk mindig az okát. Próbálja ki a Stazepine-t is.

  • Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok. A segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy…

    Tisztelt Doktor Úr!

    35 éves nő vagyok. A segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy pár évvel ezelőtt kezdődött nálam az akaratlan fejmozgás és sajnos a mai napig is tart. Naponta többször is előfordul, hogy minden előzetes ok nélkül általában jobbra rándul a fejem. Ez akkor is előfordul, ha írok, vagy ha éppen számítógépezek, vagy ha valakivel beszélgetek, vagy ha tévézek, vagy ha ülök a buszon, vagy ha iszom egy pohár vizet. Ez a dolog teljesen aláássa az önbizalmam és nagyon zavar. Fejfájásom is elég sűrűn szokott lenni, általában hetente 1x. Azt is tapasztaltam már, hogyha valamilyen nehéz tárgyat emeltem magasra, akkor remegett a fejem. Ön szerint mi okozza a tüneteket? Van rá megoldás? Hová fordulhatok ezzel a panasszal? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológushoz kellen fordulnia, kivizsgálásra van szüksége.

  • Kedves Dr.ur! Egy héttel ezelött a fejemre esett egy nehéz polc, azota folyamatos fejfájást…

    Kedves Dr.ur!
    Egy héttel ezelött a fejemre esett egy nehéz polc, azota folyamatos fejfájást tapasztalok,gyakori hányingert,gyakori höingást,szédülést, szemközti zsibbadást és fájdalmat, a tarkomnál sürü zsibbadást, az orromba alvadt vér, gyengeséget és fáradékonyságot tapasztalok.Szédülés és gyakori és a remegés is és a gyors szivverés.Ezen tünetekek mik lehetnek a kiváltó okai?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ha előtte panaszmentes volt, akkor menjen el a sürgősségi rendelésre.