A betegek kérdései (4572)

  • Tisztelt Doktor úr! Nagymamám 2 és fél hete kapott vérhiányos strókot. A lábát tudja mozgatni…

    Tisztelt Doktor úr! Nagymamám 2 és fél hete kapott vérhiányos strókot. A lábát tudja mozgatni meg a kezét. A beszédközpontja megsérült. A korházba kinyitja a szemét. Felfogépülni? Mijen javulásokra lehet számitani? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ismerni kellene az összes leletet. Kérdezze a kezelőorvost.

  • Kedves Főorvosúr! Olvastam a bemutatkozásában hogy végez minimál invaziv eljárásokat is. Gerincsérv…

    Kedves Főorvosúr!
    Olvastam a bemutatkozásában hogy végez minimál invaziv eljárásokat is. Gerincsérv eseten milyen min.invaziv technikákat,alkalmaz Főorvosúr? Katéteres eljárást csinál esetleg magánúton? Ezt tudom hogy az orp nem finanszirozza, de en inkabb efelé hajlanék, ha eredményes technikának tartja.
    Üdv: Panni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Katéteres porckorongsérv műtét nincs. Minimál invazív beavatkozás létezik endoscoppal. Először látni kellene az MR képeit!

  • T.Doktor úr!!Köszönöm az eddigi vàlaszàt.Sajnos a neurológushoz csak jövőhét hétfőre kaptam időpontot…

    T.Doktor úr!!Köszönöm az eddigi vàlaszàt.Sajnos a neurológushoz csak jövőhét hétfőre kaptam időpontot mivel egy hónapja egy dudor keletkezett a fejemen nem tudom mi lehet nem fâj.nèha nyilal a fejem de nem fàj.De a halântékomnâl ezt a lüktetèst mi vâlthatja ki nèha elèg erőteljesen bele lüktet.ugye nem lehet nagy baj hétfőig kibirható. Segítségét előre is köszönöm!!Beàta.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Úgy néz ki, hogy nem lesz baj.

  • Az alábbi CT vizsgálattal kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. A középvonal nem dislocalt.…

    Az alábbi CT vizsgálattal kapcsolatban szeretném a véleményét kérni.
    A középvonal nem dislocalt. A külső-belső liquoarterek életkornak megfelelő tágasságúak. A IV.agykamra helyén van, tágassága szabályos. Jobb oldalon fronto-basalisan kb. 16x11 mm axialis átmérőjű, cranio-caudalisan kb. 14 mm nagyságú, széli részén kifejezetten scleroticus, az orbita medialis falához széles alappal hozzáfekvő, attól kis területen egyértelműen sel sem választható mérsékelt fokú kontrasztanyag halmozást mutató eltérés ábrázolódik, oedema nem figyelhető meg.

    Mindig is fejfájós, migrénes voltam, a kb. 20 évvel ezelőtti CT-leleten semmilyen eltérés nem volt látható, akkor is fájt a fejem.

    Ez a lelet kapcsolható a fejfájáshoz?

    Köszönettel: fajfájós

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.

  • Tisztelt Doktor Ur! Regebben tornazas kozben egy reccsenest hallottam a nyak es derek csigolyak…

    Tisztelt Doktor Ur!
    Regebben tornazas kozben egy reccsenest hallottam a nyak es derek csigolyak talalkozasa korul. Eleinte semmi problema nem volt azonban az ido teltevel most ejjel alvas kozben arra ebredek hogy elzsibbad mindket kezem. Most marulve iserzem hogy zsiborog aket kezem. En a T1 es csigolyat gyanitom hogy ott porclevalas lehet. Mit javasol a Dr.Ur mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai vizsgálatot javaslok.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Évek óta derékfájós vagyok. 2014.04.14-én készült MR felvétel: " Polydiscopathia…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Évek óta derékfájós vagyok. 2014.04.14-én készült MR felvétel:
    " Polydiscopathia lumb. min. grad, körülírt kiszélesedés, hernia v. neuralis compr. nem látható, SI izületek szabályosak.
    A Reumatológián fizioterápiát kaptam (elektromos kezelés+masszázs) kb. 3 hét kezelés után állapotom nem változott. Utána balneokezeléseket kaptam néhány napig (elektromos+fürdő+masszázs). A kezelések kb 4 hetet vettek igénybe, de anyagi okokból vissza kellett mennem dolgozni. A munkában eltöltött időszak alapján az eddigi kezeléseknek nem sok értelme volt, mivel a panaszok újra megjelentek. Van otthon Tens SE30 készülékem, kb 1,5-2 óra!!kezelés után van egy néhény órás enyhülés.
    Fizikai munkát végzek, úszni max. 1héten-1szer van lehetőségem. Gyógytorna dvdm van, szoktam használni, de nem tapasztalok eredményt...
    Mit tehetnék még? Vegyek denevérpadot? Magasvérnyomás- és refluxproblémával nem hiszem hogy megfelelő lenne számomra..
    Van fűzőm is. Használata számomra teljesen OPCIONÁLIS, vagyis használat ellenére IS becsípődik az ideg..

    Válaszát várva
    Köszönettel: Csillag József ( csjozsi@t-email.hu )

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az MR lelet alapján nem műtéti, hanem konzervatív kezeléssel kell próbálkozni. Ez a reumatológia feladata.

  • Tisztelt Főorvos Úr. Mozgásszervi betegségeimre rendszeres kezelést kapok.(fizikótherápia, gyógytorna…

    Tisztelt Főorvos Úr.
    Mozgásszervi betegségeimre rendszeres kezelést kapok.(fizikótherápia, gyógytorna , masszázs) Járásközben elviselhetetlen fájdalmaim vannak.Fájdalom csillapító nem hat.Azonban, ha megpihenek (leülök) 4,5 perc múlva fojtathatom az utamat.A járás közbeni fájdalom kb 20 perc után jelentkezik ujra. Otthonomban ,tehát rövid távon mindent eltudok végezni. A fájdalom csak hosszabb járás ill állás közben jelentkezik.Azt szeretném meg kérdeni lehetséges-e ezen segíteni.Ha érdemesnek tartja szívesen felkeresem személyesen és bemutatom a szakorvosi leleteimet.
    üdvözlettel várom válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Igen, valószínűleg gerinccsatorna szűkülete van. Ezen lehet segíteni. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.

  • T. Doktor úr. A bal oldalamnàl a halàntékomnàl nagyon lüktet minth ki akarna jönni az agyam,gondolom…

    T. Doktor úr. A bal oldalamnàl a halàntékomnàl nagyon lüktet minth ki akarna jönni az agyam,gondolom megijedek és hidegrâzàsom is lesz.mi lehet hètfőn megyek iddegondozóba mert egy hónapja a fejemre egy pukli nőtt ki nem fàj de nem tudom mi lehet.de most nagyon lüktet a halântèkom menjek ügyeletre vagy nem lehet nagy baj.29 èves vagyok.köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az a lüktetést egy felületes, bőralatti ér okozza, az agyhoz nincs köze.

  • Az lenne a kérdésem hogy a mély agyi stimulációért kell fizetni ?

    Az lenne a kérdésem hogy a mély agyi stimulációért kell fizetni ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem, OEP támogatott.

  • tisztelt doktkr ur lumbago jeligēre köszönöm vàlaszât, viszont ujabb kèrdèsem van movalis…

    tisztelt doktkr ur

    lumbago jeligēre köszönöm vàlaszât, viszont ujabb kèrdèsem van
    movalis tabletta szedèse utàn erős szivdobogàst ès enyhe rosszullètet tapasztalok
    fèmèrzèkeny is vagyok, lehet hogy van a gyogyszerben olyan anyag is ami okozhatja ezt a panaszt?

    üdvözlettel
    erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem tudok róla.

  • Tisztelt Doktor Úr. Olyan kérdésem lenne,hogy tavaly májusban az agyi főér kacskaringós szakaszán…

    Tisztelt Doktor Úr. Olyan kérdésem lenne,hogy tavaly májusban az agyi főér kacskaringós szakaszán 4mm-es értágulatot fedeztek fel,benne egy vérröggel,ami mellett a vér épphogy csak el tud folyni. Elmentem Debrecenbe idegsebészhez,aki azt mondta,hogy nem vállalja a műtétet,mert kockázatos. Viszont azóta egyre sűrűbben bénul a karom és a lábam fél órákra,és nagyon fáj a fejem bal oldalon,ahol ez a probléma van. ön szerint semmilyen módszer nem lenne a műtétre???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képek ismerete nélkül nem tudok véleményt mondani. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.

  • Tisztelt főorvos úr!Gerincstabilizációs műtétem volt 2 évvel ezelőtt(hat csavarral rögzítették),azóta…

    Tisztelt főorvos úr!Gerincstabilizációs műtétem volt 2 évvel ezelőtt(hat csavarral rögzítették),azóta is fájdalmaim vannak.A kérdésem,a csavarokat el lehet e távolítani. Tisztelettel köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    El lehet, de kérdés, hogy érdemes-e.

  • Kedves Főorvos Úr! 40 éves férfi vagyok, december közepe óta minden éjjel felébredek egy bal…

    Kedves Főorvos Úr!

    40 éves férfi vagyok, december közepe óta minden éjjel felébredek egy bal oldalon a bordák alatt, léptájékon kezdődő fájdalomra, felkeléssel, járással enyhül, fekve maradva rosszabbodik és övszerűen (de főleg elöl) körben kiterjed. Reggelre vagy kis idővel később elmúlik.
    Nappal semmi tünetem sincs.
    Étkezéssel nem hozható kapcsolatba.
    Nyomásra sehol sem érzékeny.
    Hasi UH és CT mérs. lépmegnagyobbodást, adenoma hepatist és epekövességet gyulladás nélkül mutatott.
    Vérnyomásom, EKG-m, mellkasrtg, vér, vizelet, széklet, HEPA ABC negatív.
    Állhat a tünetek mögött gerincprobléma vagy idegsérülés?
    Esetleg egyéb, ami a praxisában előfordult?
    Köszönettel:
    Gy.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A gerincet mindenképp megvizsgálnám. MR javasolt.

  • Tisztelt Doktorúr! Több éve fenn áll egy olyan tünet, amit nem tudok hová tenni. Abban az esetben,…

    Tisztelt Doktorúr!
    Több éve fenn áll egy olyan tünet, amit nem tudok hová tenni. Abban az esetben, ha úgy fekszem le aludni, hogy nem vagyok álmos, de úgymond erőltetem, hogy elaludjak, az elalvás szakasza előtt 2-3 alkalommal mintha egy pillanatra valami elektromos kisülés (villanyozás) száguldana végig a fejemben, aminek a hatására azonnal teljesen éber állapotba kerülök. Hallott-e Ön ilyesmiről, létezik-e rá ésszerű magyarázat?
    Köszönettel: András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Ismerem a tünetet, más is panaszkodott rá, de az okát nem tudom.

  • T. Doktor Úr! Milyen e-mail címre lehet Önnek MRI képet küldeni? Szeretném ha megnézné s megírná…

    T. Doktor Úr!
    Milyen e-mail címre lehet Önnek MRI képet küldeni? Szeretném ha megnézné s megírná a véleményét. Köszönettel: rupturált herniás Tibi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    szekely57@freemail.hu

  • T. Doktor Úr! A kiszakadt gerincsérves férfi vagyok (S. Tibor). Elnézését kérem, hogy ismét…

    T. Doktor Úr!
    A kiszakadt gerincsérves férfi vagyok (S. Tibor). Elnézését kérem, hogy ismét zavarom. Azt kérdezném Öntől, ha visszafognám a folyadékfogyasztást pl napi 1 literre, az esetleg elősegítené-e, hogy a kiszakadt rész vizet veszítsen (s ezáltal zsugorodjon valamennyit)?A nagy menniségű kollagén (esetleg zselatin) fogyasztása hasznos lehet-e ilyen esetben, vagy irreleváns a kiszakadt rész vízvesztését illetően?Kérem Önt, ha bármi tippje lenne, amit pályafutása során tapasztalt ilyen esetekben azt legyen szíves megosztani velem. Még annyi lenne, hogy mi a véleménye a Tb által nem támogatott Rácz féle katéteres eljárásról?Ajánlja esetleg esetemben?Az altatásos Ön által is végzett műtétnél mennyire nagy kockázat a hegesedés?Köszönöm megtisztelő válaszát: Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Víz és zselatin terápia nem a porckorongsérv hatásos kezelése. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.

  • Tisztelt Dr. Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a gerinc MRI eredményem, és hogy Ön…

    Tisztelt Dr. Úr!

    Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a gerinc MRI eredményem, és hogy Ön szerint szükséges lehet-e egy esetleges műtét?

    A lelet a következő: A gerincen bal convex scoliosis figyelhető meg, mely a lumbosacralis átmenetben ellenívű görbületbe hajlik át. a lumbosaacralis átmenet lordosisa fokozott.
    A teljes lumbalis szakaszon extrém fokú duralis ectasia látszik, mely a csigolyákat - legnagyobb mértékben az L. III. - IV. csigolya testét - arrodálja, a forameneket kitágítja.
    Az intervertebralis discusok L. II. - V. szintekben mérsékelt dehydrációra utalóan STIR és T2 súlyozott képeken csökkent jeladásúak, A gyökök követhető részei szabályosak.
    A durazsák a canalis sacralis felső részén is tágabb a szokványosnál, de a foramenek itt már szabályosak, a gyökkilépések szabadok. A sacroiliacalis rések megtartottak. a csontokban kóros lágyrészképlet nem ábrázolódott.
    A conus medullaris a Th. XII-L.I. segmentumok átmenetének magasságában végződik, alakja, kiterjedése, jelviszonyai szabályosak.
    Kóros kontrasztanyag halmozódás nem jött létre.

    Segítségét köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.

  • T. Doktor Úr! 34 éves, 65 kg-os férfi vagyok.Közel 4 hónapja van bal lábba sugárzó isiászos…

    T. Doktor Úr!
    34 éves, 65 kg-os férfi vagyok.Közel 4 hónapja van bal lábba sugárzó isiászos fájdalmam, amely fájdalom 3 hete szinte elviselhetetlen.
    A lumbális szakaszt érintő MRI
    vizsgálat szerint az V korong
    lapos, bal oldalon medio-lateralisan
    összességében 10-11mm-es
    nagyságú rupturált sérv látszik, amely
    enyhén caudal felé terjed, a kilépő
    gyököt dislocalja. A képen szépen látszott a kiszakadt hernia.Figyelemmel arra,
    hogy esetemben nincs abszolút műtéti indikáció
    (sarokra állás, lábujjhegyre állás megy, azaz nincs motoros tünet, illetőleg
    nincsenek vizelési, székelési
    problémáim) még nem konzultáltam
    idegsebésszel. A reumatológus kiírt
    egy 5 alkalmas infúzió kúrát (relaxyl-
    g, tramadol, metilprednisolon), és
    aflamint (2x1). A sérv 3 hete
    szakadhatott ki egy cipőbekötes alkalmával. A kérdésem az
    lenne, hogy elképzelhető-e, hogy
    felszívódik a kiszakadt rész, vagy
    netán “visszaáramlik“ a helyére? Ha
    igen esetleg lenne-e Doktorúrnak
    valami tippje, ami ezt a
    visszahúzódást, visszaáramlást
    elősegítheti? Olvastam olyan
    eseteket, hogy az illetőnek 6-8 hét alatt
    visszahúzódott a kiszakadt sérve, majd gyógytornát követően
    gyakorlatilag tünetmentessé vált.
    Most ebben reménykedem s úgy
    döntöttem, hogy ha már 3 hete
    tűröm a kiszakadt sérv okozta
    fájdalmakat, akkor miért ne bírnám
    még ki 3 vagy 4 netán 5 hétig.
    Mindenesetre bízom abban, hogy a
    szteroidos infúzió segíteni fog
    valamelyest, és elkezdődhet a
    reumatológus által - az akut szak
    elmúlta utánra - előirányzott
    súlyfürdő. Mi a véleménye
    Doktor a fent leírtakról? Van
    esély a műtét elkerülesére?
    Köszönettel kíván jó egészséget: S. Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Én várnék a műtéttel, ha nem fáj annyira, hogy minden mindegy. A sérv felszívódhat.

  • Tisztelt doktor ur ! egy hete fáj a derekam, az első két nap nagyon erős volt, még a levegővétel…

    Tisztelt doktor ur !


    egy hete fáj a derekam, az első két nap nagyon erős volt, még a levegővétel is fájt, pedig elég fájdalomtűrő vagyok.
    reumára kaptam beutalót két hét múlva, addig movalis injekciókurát kapok, most már jobban érzem magam, de még nem múltak el a tünetek.
    rtg felvétel is készült aminek eredménye:

    lumb lordosis elsimult., az intervertebralis rèsek megtartottak

    kérdésem, hogy mit jelent ez, mire kell a jövőben figyelnem, gyógyfürdőt, kerékpározást, javasol-e a jövőben, és visszatérhet -e a panasz?

    Köszönettel
    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Bármit csinálhat, ami nem okoz panaszt. Erőltetni nem kell. Ennek ellenére bármikor visszatérhetnek a panaszai.

  • Tisztelt Doktor úr! 20 éves férfi vagyok. Elégé szorongó természetem van, kissé talán pánikbeteg…

    Tisztelt Doktor úr!

    20 éves férfi vagyok. Elégé szorongó természetem van, kissé talán pánikbeteg is vagyok és félek a betegségektől.
    Kb. hat hónapja kezdődtek a panaszaim. Testszerte izomrángásokat észlelek (karok, váll, kézfej, lábfejemben napok óta nagyon gyakran, has, arc, vádli, comb, szinte mindenhol). Véletlenszerűen, van amikor egyet, van amikor sorozatban.Az izomrángások kezdete előtt, egy más ügyben voltam neurológusnál, aki tetőtől talpig megvizsgált, minden tökéletes volt. Miután elkezdődtek visszamentem hozzá (kb. egy hónap múlva) és elmondtam a félelmeimet az ALS betegség kapcsán. Ettől tartok. Ő azt mondta nem szükséges megismételni a vizsgálatot, az eredményeim tökéletesek a szorongásom okozhatja, ne tartsak ettől. Beszéltem egy másik neurológussal is, ő is ezt mondta, és azt is, hogy ez a betegség nem ilyen tünetekkel jár, nyugodjak meg. Mi a Doktor úr véleménye? Nyugodjak meg és bízzak bennünk? Az a baj sok mindent összeolvastam erről az interneten...

    Egy aggódó fiatal

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az ALS biztosan nem 20 éves korban kezdődik. A tünetei sem ilyenek. Nyugodjon meg.