A betegek kérdései (4584)

  • Tisztelet Doktor Úr!December óta vagyok otthon bal oldali láb és derék fájdalommal!Azóta voltam…

    Tisztelet Doktor Úr!December óta vagyok otthon bal oldali láb és derék fájdalommal!Azóta voltam sebészeten,ideggyógyászaton,majd házi orvosnál és reumatológián.Az utóbbi helyen a röntgen felvétel alapján L5 porckorongsérvet vélt az orvos felfedezni ezért elküldött fizotherpiára amit miután lejárt rosszabb állapotban kerestem fel a kezelőorvost.Majd javaslatára a szteroidos kezelés következett a és derék merevítőt írt ki.Miután vége lett a kezelésnek az Mr vizsgálatot is megcsináltattam ami számomra nem érthető teljesen mert az egyik orvos azt mondta nem kell foglalkozni vele de a másik azt mondta nem jó.Hernina disci L4-L5-S1 Ls?bal oldali lumboischialgia.Vélemény:Kezdődő degeneratív eltérések,főleg az alsó két szintben discopathia jeleivel és az alsó két discus minimális mértékű előboltosulásával.Miután felkerestem az orvost gyógytornát írt ki és masszást de sajnos a fájdalmaim ugyan olyanok mint előtte!!A házi orvosomhoz küldött vissza a kezelő orvos hogy vizsgáljon tovább ő pedig mammográfiai vizsgálatra küldött.El vagyok keseredve szeretném megkérdezni hogy hova tovább mert a fájdalmak nem enyhülnek,és abba kérném a segítségét hogy ez az Mr vizsgálat most jó vagy ez okozza a fájdalmaimat!!Tiszetelett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.

  • Kedves Doktor Úr! 39 éves vagyok, van két kisgyermekem, 3 és 5 évesek. Kb. 2 éve mondogatja…

    Kedves Doktor Úr!
    39 éves vagyok, van két kisgyermekem, 3 és 5 évesek.
    Kb. 2 éve mondogatja a férjem, hogy ha felébred éjjel és én alszom, akkor, ha háton fekszem, fura hangokat adok ki. Nem horkolás. Ahogy utánozta, úgy tudnám írásban elmagyarázni, mint amikor a gyerekek utánozni próbálják a halat és cuppognak hozzá az ajkaikkal, ehhez hasonló hangot adok ki folyamatosan, néha olyan a hang, mint amikor gargarizálunk.Nem a szám mozgásával adom ki, mint a hal utánzásánál hallható hang, hanem belül képződik valahol a hang. Egyszer-egyszer, ha háton fekve éjszaka felébredek valamilyen zajra, akkor én is hallom, érzékelem ennek a cuppogásomnak az utolsó ütemét.
    2 éve volt egy j.temporális operáciom, ahol az amygdala és a hyppocampus egy része lett eltávolítva, temporalis epilepszia megelőzése céljából. Szövettan: gliosis. Azóta az EEG-n látható tüske, de csak követni kell, kontrollokra járok. Ön szerint az éjszakai cuppogás és az agyam között van összefüggés és ha igen, akkor mi lehet az? A cuppogás folyamatos amikor alszom, nem rohamszerű.
    Súlyfelesleghez esetleg kapcsolódhat ez az éjszakai hangkiadás?
    Mi lehet ez? Mit tudok tenni?
    Köszönöm!
    Ágota

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Mindkettő lehetséges. A műtétre komoly kivizsgálás után kerülhetett csak sor. A kivizsgáló orvos sokkal többet tud Önnek segíteni.

  • Tisztelt Doktor Úr!…

    Tisztelt Doktor Úr! Szeretnek választ kapni arra a kérdésemre,hogy tumort is operál-e az agyban?Milyen eséllyel gyógyul es mennyire rizikós műtétrol van szo!⁄ez a kisagyat érinti⁄!Koszonom válaszát!Tisztelettel:MM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Igen, operálok. További kérdésekre az MR képek birtokában tudok válaszolni.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy a Megyei Kórházban koponya mri vizsgálathoz…

    Tisztelt Főorvos Úr!
    Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy a Megyei Kórházban koponya mri vizsgálathoz használnak-e fejrögzítő rácsot?
    Tisztelettel és köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem.

  • Tiaztelt doktorur ! 20 evek no vagyok. mostanaban szokott.esenkent ulo helyetben bizseregni…

    Tiaztelt doktorur !

    20 evek no vagyok. mostanaban szokott.esenkent ulo helyetben bizseregni zsibbadni a sarkam amikor.felrakom a labamat. Egy ket napja pedig azonom labamon a belbokamnak nagyon erzekeny lett a borom simogatasra erzekeny szuro fajdalmat okoz. reggelre alabhagy ez az erzekenyseg. Idegesitenek ezek a tunetek. mi okozhatja ?
    Tisztelettel :Dora

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sajnos kevés az információ.

  • Tisztelt Doktor Úr! 23 éves nő vagyok december végen elkezdett fájni a hasam voltam belgyógyásznál…

    Tisztelt Doktor Úr!

    23 éves nő vagyok december végen elkezdett fájni a hasam voltam belgyógyásznál vizsgálat nélkül megállapította irratibilis bél szindrómám van, azóta ugyan úgy fájt a hasam voltam csövet nyelni annyit mondtak hogy horog formájú a gyomrom amúgy semmi kóros eltérés. Mind ezek mellett komoly csont izületi fájdalmaim vannak voltam már kétszer reumatológusnál írtak gyógyszert de semmit nem használ nem tudják mi bajom lehet el küldtek további vizsgálatokra vervetelre amitol nagyon kétségbe vagyok esve ezek az eltérések:
    Összfehérje:63,3
    Lymphocyta:19,10
    neutr. gran:74,80
    eosinophil gran:0,90
    absz.baso:0,00
    MPV:11,0
    Ezek mellett még voltam hasi ultrahangon máj megnagyobbodásom van jobb vesémbe homok vagy kő és reaktiv nyirokcsomók vannak a nyakamba.Nagyon kétségbe vagyok esve hogy valami nagyon komoly betegségem van.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Idegsebészeti betegséget nem gyanítok a leírtak alapján.

  • Édesanyám 54 éves, 9 hónapja vannak nagyon erős fájdalmai gáttájékon, ill. jobb lábában, ami…

    Édesanyám 54 éves, 9 hónapja vannak nagyon erős fájdalmai gáttájékon, ill. jobb lábában, ami zsibbad is. Az orvos cisztára gyanakszik a gerincén. Neurológus írt fel neki Milgamma-t, Lyrica-t, de nem használtak. A CT-felvételen az alábbiak szerepelnek:
    "A lumbalis lordosis megtartott. A L.I csigolyában haemangiomára suspect csontszerkezeti eltérés, a kortikális nem destruálja. A peremszéleken mérsékelt fokú osteophytosis látszik. Csontos spinalis csatorna illetve foramen szűkület nincs. A conus szabályos szerkezetű. A L.III.- S.I. discusok kissé meghaladják a csigolyák dorsalis peremét, de foraminalis stenosis nincs, gyök compressio nem látható. Vélemény: Haemangioma a L.I csigolya corpusában. Intraspinalisan idegenszövet szaporulat illetve discus hernia nem igazolható, spinalis csatorna szűkület illetve foramen stenosis nincs, Sacralisan foraminalisa nagy epineuralis esetleg arachnoidalis cysták. A csontot elvékonyítják."

    Az idegsebész a műtét nem javasolta a kockázatok miatt, a neurológus által felírt gyógyszer pedig nem használt. MR vizsgálat nem végezhető rajta. Kérem, Tisztelt Doktor Úr, írja meg véleményét, hogy hova forduljunk, esetleg milyen alternatív kezelések lehetségesek! Nagyon el vagyunk keseredve.
    Köszönettel:
    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.
    Találgatás szintjén annyit tudok mondani, hogy lehet Tarlow cysta. Ennek megítélésére MR javasolt. Bizonyos esetekben a műtét indokolt.

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy a nőknek a gát tájékon (belül, ahol futnak az erek…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kérdésem az lenne, hogy a nőknek a gát tájékon (belül, ahol futnak az erek stb.) ott van idegszál vagy mik vannak ereken kívül? ami nagyon fájhat. Anno elviselhetetlen fájdalmam volt és az Axi sandoz nevű antibiotikum hatott). volt persze fertőzésem csak annyit állapítottak meg : Bőr és bőr alatti szövetek fertőzései. Valószínű bekerült a véráramba is a fertőzés volt is sepsis diagnózis,de nem kezelték annak. A fájdalom azóta 5 éve) fennáll csak nem elviselhetetlen, esetleg a vastagbélnek 1 része van ott? Nőgyógyászok hada nem tud segíteni. Emiatt kérdezem Önt.
    Válaszát köszönöm!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Helyi oknak vélem a panaszát. A pontos helyet a leírtak alapján nem tudom megítélni. Ezt a lokális panaszt nem gondolom idegsebészeti betegségnek.

  • 12 éve autóbalesetben agyrazkodast szenvedtem,eszméletvesztéssel. Azóta fáj a fejem. Az utóbbi…

    12 éve autóbalesetben agyrazkodast szenvedtem,eszméletvesztéssel. Azóta fáj a fejem. Az utóbbi években mirennel kezeltek. A cinie gyógyszer hatékonynak bizonyult. Az utóbbi mri eredmény:mk capsula externában a bãl oldalkamra hátsó szarva mögött 2-3 mm atm.infarctusok. bal oldalon az art.carotis. internan.10x7mm atm.aneurysma szerű kiboltosulas. Jövő hónap 10 én szegedi klinikán lesz a további kezeles. A műtétről és annál kockàzatàrol szeretnék többet tudni. Mennyi ideig tart a műtét ill. A gyógyulás. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Gondolom endovascularis beavatkozás lesz, ami nem jár koponyaműtéttel. Ennek a kockázata sokkal alacsonyabb, mint a direkt műtét. A részletekről kérdezze a beavatkozást végző orvost.

  • Tisztelt Székely Főorvos Úr! Köszönöm válaszát. Természetes, hogy egy megtörtént műtét után…

    Tisztelt Székely Főorvos Úr!
    Köszönöm válaszát. Természetes, hogy egy megtörtént műtét után annak az orvosnak a véleményét kell kérdezni aki műtött, csak nekem két különböző tanácsot adtak. A sebész, aki feltárta és lezárta a koponyámat nem tanácsolja a merülést, a professzor aki kivette a meningeomát, azt mondta nyugodtan menjek el búvárkodni. Ekkor írtam Önnek, de közben felkerestem a Hiperbál központot, ahol a búváralkalmasságit végzik. Ott az mondták, hogy a csontosodás megtörtént és ha a műtét elött és után sem volt epilepsziás roham, továbbiakban ha egy kontroll MRI-ben (márc. 5-én megyek) nincs cista vagy levegőrés (?) a felvételen, akkor szerinte mehetek. Szeretném megkérdezni, hogy ezzel Ön egyetért ill. mivel a Hiperbál centrumban az orvos nem idegsebész, meg tudná nekem részletesen fogalmazni miért nem javasolja? Esetleg az a lyuk, melyet a koponya feltárása kezdetén fúrnak hogy beférjen a fűrészgép, nem teljesen forrt be és ott még szivároghat likvor? ( elnézést , ha butaságot írtam) :)
    Tisztelettel köszönve válaszát, üdvözlettel Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az agy regenerációja a műtét után kb. fél évet vesz igénybe. Addig nem javaslom.

  • Tisztelt doktor úr Érdeklődnék, hogy milyen tünetekkel járna egy súlyosabb agyi aneurysma,…

    Tisztelt doktor úr

    Érdeklődnék, hogy milyen tünetekkel járna egy súlyosabb agyi aneurysma, érrepedés? Aggódom, bár fejfájós vagyok régóta, a családomban is jellemző volt, mindkét ágon, és tisztában vagyok a frontérzékenységemmel is. Jelenleg pánikbetegségem is fennáll, de egy kb. egy hete majdnem mindennapos fejfájásom van, gyakran némi szédüléssel is jár, és főként a fejem legtetején jelentkezik, de van, hogy átvándorol a fejem mindkét oldalán, a fül fölötti területre, és a tarkó felé sugárzik. Algopyrin általában javítja, de van(pl. mostanában is), hogy nem. Koponya MR-em kétszer volt, egyszer 2007-ben, itt angio is készült az erekről, az negatív lett, akkor tenziós fejfájásra gyanakodtak, valamint 2013 novemberben, de ebben nem volt angio, de ez is negatív volt, ekkor migrénszerű tüneteim voltak, arra is gyanakodtak. Doktor úr szerint csak egy újabb tenziós⁄migrénes fejfájásról lehet szó, amit a közelgő front hoz ki, vagy érdemes volna újra készíttetni egy MR-t ismét, amiben angio is van? Neurológus már vizsgált, a szokásos neurológiai próbavizsgálatokat megcsinálta, azok is negatívak lettek... Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem utal semmi aneurysma repedésre, mert ilyen esetben a fájdalom nem szűnik, és elviselhetetlen.

  • Tisztelt Főorvos úr! Nagyon gyakran szenvedtem fejfájástól, de 1 szem Algopyrin mindig segített…

    Tisztelt Főorvos úr!
    Nagyon gyakran szenvedtem fejfájástól, de 1 szem Algopyrin mindig segített eddig, december óta úgy eldurvult a helyzet, hogy mára már csillapíthatatlan a fejfájásom. Beállították a Topamax nevű gyógyszert 2x 50 mg-ra, valamint próbáltam Cinin-t, Realpax-ot, Indometacinumot, Xiloxot,Aflamint, meg sorolhatnám még, de nem használ semmi. Mai napo készült kontrasztos MR vizsgálat, amin annyi van írva a negatív lelet mellé, hogy a vénás AG-n a jobb oldali sinus transversus az ellenoldalhoz viszonyítva 1⁄3 szélességű kaliberrelábrázolódik, de körülötte tágabb collateralisok nem észlelhetők, nagy valószínűséggel a kép variationak felel meg.
    Mit jelenthet ez, illetve okozhat-e ez fejfájást, valamint a Mirena nevű spirál nyár óta van fent, az okozhatja e a panaszaimat, korábban soha nem volt bajom hormon készítményektől.
    Illetve tud-e ajánlani valamit a bajomra, vizsgálatot, szakembert, kezelést. Nagyon kétségbe vagyok már esve. Köszönettel Judák Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A spirál nem hiszem, hogy kóroki tényező lenne, de ehhez a nőgyógyászok jobban értenek, több a tapasztalatuk. Az MR nem mutat kórosat.
    Fejfájás szakrendelésre jelentkezzen.

  • Jo napot kivanok! Rozalia vagyok Udvarhelyrol.2002 ben volt mehnyakrakkal a mutetem,mindent…

    Jo napot kivanok! Rozalia vagyok Udvarhelyrol.2002 ben volt mehnyakrakkal a mutetem,mindent kivettek + sugarkezelest kaptam.Ra ot evre lett attet a tudomre ,kivettek a bal tudomet egeszen es kemoterapiat kaptam.Hal Isten meg vagyok.De 2es tipusu cukorbeteg vagyok,a siofon1000est hasznalom,meg tramadolt a hatfajasra .Kontrollra rendesen jarok.A kerdesem a doktor urhoz:valahol hallottam hogy akik tudomuteten estek at azoknak a gerincidegek megserulhetnek,es az levezetheti a labakba.Nekem mar,tobb eve erzem hogy a labaim nagyon erotlenek ,de most mar 2 eve magyon kell vigyazzak hogy megyek mert mar tobbszor a terdbol megrogyott a labam,ha megyek a labaim annyira zsibbadtak,erzeketlenek ,alig varom sokszor hazaerjek,es ez miatt mindig felek a menestol(54 eves vagyok). Blgyogyasz orvosom azt mondta nem a cukor miatt van.A ket combomon a mehnyakrak mutet utan odema is lett.Gebapentium600ast irtak ki de a csaladorvos 300ast irt utana,ket honapig szedtem es semmi hatast nem ereztem,a csaladorvos aztmondta neszedjem tovabb csak a detralexet.tehat a terdbol indulo zsibbadas vajon az odema,vagy a cukor,vagy a mutet miatt van?Mindig csak mondom hogy zsibbad de,mar nagyon felek mert nemtudom elhiszike es egyre rosszabb (viszerem nincs)Koszonom a valaszat ,tisztekettel Rozsika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sajnos nem kizárt egy esetleges újabb áttét, a gerincben. Neurológushoz forduljon.

  • Kedves doktor úr!35éves nő vagyok kb 1 hónapja furcsa zsibbadást kezdtem érezni a bal tenyerem…

    Kedves doktor úr!35éves nő vagyok kb 1 hónapja furcsa zsibbadást kezdtem érezni a bal tenyerem és három ujjamban.el mentem házi orvoshoz ő a azt mondta hogy a fizikai munkátol de kéthét mulva mind két lábbam zsibbadt és kb bő hete ugy érzem mint ha a bordám alatt valami gumi szoritana álandoan és ettől ugyérzem hogy a hasam is zsibbad .mitől lehet ez? Válaszát előre is kőszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai vizsgálat tisztázhatja az okot.

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy kis segítséget kérek öntől. 21 éves nő vagyok. Lassan egy éve erős…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy kis segítséget kérek öntől.
    21 éves nő vagyok. Lassan egy éve erős fejfájás jelentkezett nálam, ami korábban sosem fordult elő. Egyre erősebb, "hirtelen ütés" - jellegű fájdalom a fej jobb oldalán. Ez percekig is eltartott. Majd szédülés és enyhe jobbratartás járáskor. Orvoshoz fordultam, aki fül-orr gégészhez utalt. Fül-orr gégészem elküldött egy arcüregi koponya CT-re, ami kimutatott egy 9mm-es cisztát a jobb oldali arcüregemben. ( Ezzel egy időben fogászati panoráma felvétel is készült; teljesen egészségesek a fogaim).
    Azt a javaslatot kaptam, hogy 3 hónapig várjak - hátha csökken a ciszta mérete- és újra keressem fel fül-orr gégészemet. A 3 hónap most telik le.
    Ez idő alatt hallászavarok is jelenetkeztek a jobb fülemben és minden nap erős hányingerem van. A fejfájás egyáltalán nem csillapodott és már a tarkóm is fáj.
    Attól tartok, hogy valami más van a dologban, mint az arcüregi ciszta, (ami már volt korábban is és mindig elmúlt és nem okozott ekkora fájdalmat).

    Hova forduljak segítségért? Mitől fájhat ennyire a fejem és miért csak a jobb oldalt?
    Nagyon megnehezíti a mindennapjaimat és meg kell gondolnom mikor ülök a volán mögé.
    - Nehéz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Fejfájás szakrendelést keressen fel.

  • Udvozlom a Doktor urat. En 45 eves ferfi vagyok fizikailag nagyon aktiv es sportolok is heti…

    Udvozlom a Doktor urat.

    En 45 eves ferfi vagyok fizikailag nagyon aktiv es sportolok is heti harom vagy negy alkalommal ,kb 12 evvel ezelott megallapitottak nalam migren aurat amivel megtanultam egyutt elni az elmult par honapban nagyon stresszes volt az eletem valas stb kulfoldon dolgozom es a munkam miatt is ujra kezdtem a sportolast ami segit es nagyabol feladtam az ivast is nem vagyok nagy ivo de kicsit elvonta a streszt ideiglenesen termeszetesen a fizikai mozgas a jo megoldas kb 2 hete kezdtem erezni egy ilyen sugarzo kisse nyomo ill hideg zsibbadasszeru erzest a bal halantekomon a ful korul volt mar ilyen fuleszeten is voltam de minden negativ volt es el is mult kerdesem lehet e ez a tunet stressz alapu vagy mas a helyzet evvel a tunettel? Ezt szeretnem kerdezni a doktor urtol . Elore is koszonom figyelmet es varom valaszat .Tisztelettel K Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A leírtakból arra következtetek, hogy nem tudja a stresszt megfelelően feldolgozni. Relaxációs tréningeket kellene tanulnia.

  • Kedves Doktor Úr! a panaszaim, zsibbad,fáj a bal karom,és nagyon fázik néha. egy éve az 5.csigolyám…

    Kedves Doktor Úr!
    a panaszaim, zsibbad,fáj a bal karom,és nagyon fázik néha.
    egy éve az 5.csigolyám eltört,lehet ez az utóhatás?z
    a milgamma kapszula segithet-e ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Lehet, de azt ki kell tudni mutatni MR vizsgálattal.

  • kedves doktor ur!

    elofordulhat olyan eset hogy valaki elol eltitkoljak hogy dawn szindromas?
    vagy olyan hogy az anyja nem vitte el dawn szuresre amikor baba volt vagy nem mondja meg a gyermekenek felnott koraban sem? es elofordulhat az hogy en pszichiatriai beteg vagyok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem gondolom, hogy eltitkolják. Nem is ad rá lehetőséget a törvény.

  • Tisztelt Doktor Úr!Lehet furcsa a kérdésem de mri vizsgálatot kért az orvosom,el is mentem de…

    Tisztelt Doktor Úr!Lehet furcsa a kérdésem de mri vizsgálatot kért az orvosom,el is mentem de sajnos nem tudták meg csinálni mert bepánikoltam a gépben.Azt szeretném kérdezni,hogy kérhetek-e altatást a vizsgálat alatt mert sajnos másképp nem tudom végig csinálni a vizsgálatot.Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Igen, de az fizetős lesz valószínűleg.

  • Tisztelt Doktor Úr. Négy hónapja műtöttek gerinc sérvreL5-S1. A műtét után jól voltam,de utána…

    Tisztelt Doktor Úr. Négy hónapja műtöttek gerinc sérvreL5-S1. A műtét után jól voltam,de utána olyan egy hónapjára minél jobban elkezdett fájni a gerincem és mellette az izom végig le a fenekemen és a farokcsontom is fáj ha többet ülök. 20perc az amit tudok ülni, mert utána már erős fájdalmaim vannak,sétálni is nagyon keveset tudok nagyon gyengék a lábaim.Aflamilt és tramadolt szedek,de nem javulok és már munkába kellene mennem, csak azt nem tudom hogyan mikor alig birok állni.Mitévő legyek kérem adjon tanácsot. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Keresse meg az operáló orvost.