A betegek kérdései (4572)

  • Jo napot kivanok! Rozalia vagyok Udvarhelyrol.2002 ben volt mehnyakrakkal a mutetem,mindent…

    Jo napot kivanok! Rozalia vagyok Udvarhelyrol.2002 ben volt mehnyakrakkal a mutetem,mindent kivettek + sugarkezelest kaptam.Ra ot evre lett attet a tudomre ,kivettek a bal tudomet egeszen es kemoterapiat kaptam.Hal Isten meg vagyok.De 2es tipusu cukorbeteg vagyok,a siofon1000est hasznalom,meg tramadolt a hatfajasra .Kontrollra rendesen jarok.A kerdesem a doktor urhoz:valahol hallottam hogy akik tudomuteten estek at azoknak a gerincidegek megserulhetnek,es az levezetheti a labakba.Nekem mar,tobb eve erzem hogy a labaim nagyon erotlenek ,de most mar 2 eve magyon kell vigyazzak hogy megyek mert mar tobbszor a terdbol megrogyott a labam,ha megyek a labaim annyira zsibbadtak,erzeketlenek ,alig varom sokszor hazaerjek,es ez miatt mindig felek a menestol(54 eves vagyok). Blgyogyasz orvosom azt mondta nem a cukor miatt van.A ket combomon a mehnyakrak mutet utan odema is lett.Gebapentium600ast irtak ki de a csaladorvos 300ast irt utana,ket honapig szedtem es semmi hatast nem ereztem,a csaladorvos aztmondta neszedjem tovabb csak a detralexet.tehat a terdbol indulo zsibbadas vajon az odema,vagy a cukor,vagy a mutet miatt van?Mindig csak mondom hogy zsibbad de,mar nagyon felek mert nemtudom elhiszike es egyre rosszabb (viszerem nincs)Koszonom a valaszat ,tisztekettel Rozsika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sajnos nem kizárt egy esetleges újabb áttét, a gerincben. Neurológushoz forduljon.

  • Kedves doktor úr!35éves nő vagyok kb 1 hónapja furcsa zsibbadást kezdtem érezni a bal tenyerem…

    Kedves doktor úr!35éves nő vagyok kb 1 hónapja furcsa zsibbadást kezdtem érezni a bal tenyerem és három ujjamban.el mentem házi orvoshoz ő a azt mondta hogy a fizikai munkátol de kéthét mulva mind két lábbam zsibbadt és kb bő hete ugy érzem mint ha a bordám alatt valami gumi szoritana álandoan és ettől ugyérzem hogy a hasam is zsibbad .mitől lehet ez? Válaszát előre is kőszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Neurológiai vizsgálat tisztázhatja az okot.

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy kis segítséget kérek öntől. 21 éves nő vagyok. Lassan egy éve erős…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy kis segítséget kérek öntől.
    21 éves nő vagyok. Lassan egy éve erős fejfájás jelentkezett nálam, ami korábban sosem fordult elő. Egyre erősebb, "hirtelen ütés" - jellegű fájdalom a fej jobb oldalán. Ez percekig is eltartott. Majd szédülés és enyhe jobbratartás járáskor. Orvoshoz fordultam, aki fül-orr gégészhez utalt. Fül-orr gégészem elküldött egy arcüregi koponya CT-re, ami kimutatott egy 9mm-es cisztát a jobb oldali arcüregemben. ( Ezzel egy időben fogászati panoráma felvétel is készült; teljesen egészségesek a fogaim).
    Azt a javaslatot kaptam, hogy 3 hónapig várjak - hátha csökken a ciszta mérete- és újra keressem fel fül-orr gégészemet. A 3 hónap most telik le.
    Ez idő alatt hallászavarok is jelenetkeztek a jobb fülemben és minden nap erős hányingerem van. A fejfájás egyáltalán nem csillapodott és már a tarkóm is fáj.
    Attól tartok, hogy valami más van a dologban, mint az arcüregi ciszta, (ami már volt korábban is és mindig elmúlt és nem okozott ekkora fájdalmat).

    Hova forduljak segítségért? Mitől fájhat ennyire a fejem és miért csak a jobb oldalt?
    Nagyon megnehezíti a mindennapjaimat és meg kell gondolnom mikor ülök a volán mögé.
    - Nehéz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Fejfájás szakrendelést keressen fel.

  • Udvozlom a Doktor urat. En 45 eves ferfi vagyok fizikailag nagyon aktiv es sportolok is heti…

    Udvozlom a Doktor urat.

    En 45 eves ferfi vagyok fizikailag nagyon aktiv es sportolok is heti harom vagy negy alkalommal ,kb 12 evvel ezelott megallapitottak nalam migren aurat amivel megtanultam egyutt elni az elmult par honapban nagyon stresszes volt az eletem valas stb kulfoldon dolgozom es a munkam miatt is ujra kezdtem a sportolast ami segit es nagyabol feladtam az ivast is nem vagyok nagy ivo de kicsit elvonta a streszt ideiglenesen termeszetesen a fizikai mozgas a jo megoldas kb 2 hete kezdtem erezni egy ilyen sugarzo kisse nyomo ill hideg zsibbadasszeru erzest a bal halantekomon a ful korul volt mar ilyen fuleszeten is voltam de minden negativ volt es el is mult kerdesem lehet e ez a tunet stressz alapu vagy mas a helyzet evvel a tunettel? Ezt szeretnem kerdezni a doktor urtol . Elore is koszonom figyelmet es varom valaszat .Tisztelettel K Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A leírtakból arra következtetek, hogy nem tudja a stresszt megfelelően feldolgozni. Relaxációs tréningeket kellene tanulnia.

  • Kedves Doktor Úr! a panaszaim, zsibbad,fáj a bal karom,és nagyon fázik néha. egy éve az 5.csigolyám…

    Kedves Doktor Úr!
    a panaszaim, zsibbad,fáj a bal karom,és nagyon fázik néha.
    egy éve az 5.csigolyám eltört,lehet ez az utóhatás?z
    a milgamma kapszula segithet-e ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Lehet, de azt ki kell tudni mutatni MR vizsgálattal.

  • kedves doktor ur! elofordulhat olyan eset hogy valaki elol eltitkoljak hogy dawn szindromas? vagy…

    kedves doktor ur!

    elofordulhat olyan eset hogy valaki elol eltitkoljak hogy dawn szindromas?
    vagy olyan hogy az anyja nem vitte el dawn szuresre amikor baba volt vagy nem mondja meg a gyermekenek felnott koraban sem? es elofordulhat az hogy en pszichiatriai beteg vagyok de nem akarjak elarulni hogy dawn szindromas a parom annak erdekeben hogy ne erjen trauma se engem se a parom? pl: az anyja titokban tartja nem mondja el a gyermekenek es felnott korara annyira fejlett es erett lesz ez az enyhe foku dawn szindromas lany hogy soha nem fog kiderulni? mi a bizonyitek ra hogy nem az hogy derithetem ki (20 even felul van)? elnezest de nekem ez fontos. tisztelettel: andris

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem gondolom, hogy eltitkolják. Nem is ad rá lehetőséget a törvény.

  • Tisztelt Doktor Úr!Lehet furcsa a kérdésem de mri vizsgálatot kért az orvosom,el is mentem de…

    Tisztelt Doktor Úr!Lehet furcsa a kérdésem de mri vizsgálatot kért az orvosom,el is mentem de sajnos nem tudták meg csinálni mert bepánikoltam a gépben.Azt szeretném kérdezni,hogy kérhetek-e altatást a vizsgálat alatt mert sajnos másképp nem tudom végig csinálni a vizsgálatot.Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Igen, de az fizetős lesz valószínűleg.

  • Tisztelt Doktor Úr. Négy hónapja műtöttek gerinc sérvreL5-S1. A műtét után jól voltam,de utána…

    Tisztelt Doktor Úr. Négy hónapja műtöttek gerinc sérvreL5-S1. A műtét után jól voltam,de utána olyan egy hónapjára minél jobban elkezdett fájni a gerincem és mellette az izom végig le a fenekemen és a farokcsontom is fáj ha többet ülök. 20perc az amit tudok ülni, mert utána már erős fájdalmaim vannak,sétálni is nagyon keveset tudok nagyon gyengék a lábaim.Aflamilt és tramadolt szedek,de nem javulok és már munkába kellene mennem, csak azt nem tudom hogyan mikor alig birok állni.Mitévő legyek kérem adjon tanácsot. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Beáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Keresse meg az operáló orvost.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Férjemet agydaganattal műtötték. Kérdésem az lenne mi a véleménye a B17…

    Tisztelt Főorvos Úr! Férjemet agydaganattal műtötték. Kérdésem az lenne mi a véleménye a B17 vitaminról? Segíthet?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem gondolom, hogy komoly haszna lehet.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Pár napja írtam önnek, hogy a sógoromat agydaganattal műtötték. Elég jól…

    Tisztelt Főorvos Úr! Pár napja írtam önnek, hogy a sógoromat agydaganattal műtötték. Elég jól sikerült már haza is mehetett. A kérdésem az lenne , hogy még nincs szövettan eredmény, de az MRI vizsgálat után azt mondták ,hogy rosszindulatú. Ez már biztos lehet? Vagyis már teljes bizonyosággal megtudják állapítani szövettan eredmény nélkül is? Egyébként a homloklebenynél volt a daganat. Esetleg még van esélye arra hogy mégis csak jóindulatú volt a daganat? Köszönettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Sajnos nem láttam az MR képeket, arról nagyjából meg lehet mondani.

  • egy kérdésem lenne egy kínos témával kapcsolatban amivel még nem fordultam orvoshoz. valószínűleg…

    egy kérdésem lenne egy kínos témával kapcsolatban amivel még nem fordultam orvoshoz.
    valószínűleg idegsérülésem lehet,mert amióta körülmetéltek,azóta problémáim vannak,és csak egyre jobban romlik az állapotom.
    valamikor 17 évesen a szent János kórházban végezték a műtétek,teljes körülmetélés sejtes letapadás miatt.
    már az önkielégítésnél éreztem a változást rossz irányba.24 évesen vesztettem el a szüzességemet akkor úgy valamelyest még elvezhető volt a szex.most gyakorlatilag 30 évesen már nem érzek semmit,nem érzek szexuális ingereket
    a makkon a péniszen,néha van hogy érzek valamit de az nagyon minimális,és egyre jobban csak romlik,ha a párom kézzel csinálja nekem a kezét se teljesen érzem,és amikor húzogatja nekem enyhe zsibbadást érzek az egész péniszemben.

    most ilyen helyzetben gondolom a neurológiára kéne mennem vagy a házi orvoshoz.

    kérem segítsen,kihez menjek hova forduljak.

    illetve azt kérdezném még öntől.hogy ha bemegyek a kórházba akkor el tudom kérni az akkori zárójelentésemet,hogy tudjam pontosan hogy mit is csináltak én velem.

    segítségét előre is köszönöm-
    maradok tisztelettel mrtc.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Természetesen odaadják a zárójelentés másolatát. A problémája az operáló orvosra tartozik.

  • Kedves Doktorúr! MRI vizsgálaton voltam és a következő leletet kaptam: Az L.IV. discus median…

    Kedves Doktorúr!
    MRI vizsgálaton voltam és a következő leletet kaptam:
    Az L.IV. discus median túlsúllyal dorsalisan széles alapon előboltosul, a durazsák komprimált, mindkét oldali L.V. gyök érintett. Az L.V. discus median bal oldali paramedian túlsúllyal boltosul elő, a durazsák valamint elsősorban bal oldali S.I. komprimált.
    A nagy fájdalmak miatt műtétet javasoltak .
    Őn szerint is indokolt a műtét a leletek alapján?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen.

  • Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok, a megváltozott fejfájásom jellege miatt MR vizsgálatra…

    Tisztelt Doktor Úr!

    30 éves nő vagyok, a megváltozott fejfájásom jellege miatt MR vizsgálatra küldött el a neurológus. Migrénes több napig tartó nagyon erős fejfájásom volt, korábban ezek csak egy napig tartó fájdalmak voltak. Az MR szerint egy 2mm-es tágulat található az ACM középső szakaszán. Ez még, ahogy igyekeztem tájékozódni, nagyon apró és nem egyből a műtétre kell gondolni, de szeretném több szakember véleményt kikérni.
    A kockázat ugyanúgy fenn áll egy ilyen kis tágulat esetében is a bevérzésre és egy komoly probléma kialakulására?
    Nem dohányzom, rendben van a koleszterinem és cukorbeteg sem vagyok, a családban sem volt ilyesmi korábban. Ön szerint is elegendő 6 hónap múlva ismét megnézni, hogy történik-e változás?

    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Szerintem nyugodtan várhat fél évet.

  • Tisztelt Dr. Székely Főorvos Úr! Bal oldali frontalis feltárásból macroscoposan teljes meningeoma…

    Tisztelt Dr. Székely Főorvos Úr!
    Bal oldali frontalis feltárásból macroscoposan teljes meningeoma (29 mm x 18 mm) eltávolítás történt 2013 nov végén. Panaszom nincs. Kontroll március végén lesz. Szeretném megkérdezni, hogy szabad-e műtét után 5 hónappal búvárkodni 15 m mélységig?
    Válaszát köszönve, tisztelettel Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az operáló orvost kérdezze. Én nem engedném.

  • Tisztelt Főorvos Úr! Lumbalis gerinc CT vizsgálatom eredménye a következő: Natív felvételeket…

    Tisztelt Főorvos Úr!
    Lumbalis gerinc CT vizsgálatom eredménye a következő:
    Natív felvételeket készítettünk az L. I-V-ig, majd coronalis és sagittalis rekonstrukció készült.
    A csigolyatestek dorsalis és ventralis peremszélei megnyúltak, helyenként kapocsképződés figyelhető meg. Balra convex lumbalis scoliosis látható. A csontok mésztartalma kifejezetten csökkent. Az L.II-III.-ban körkörös discus protrusio látható.Az L.III.-IV.-ben , az L.IV.-V.-ben körkörös discus hernia figyelhető meg, ami a gerinccsatornát kifejezetten szűkíti.Az L.V.-S.I.résben körkörös discus hernia látható, a foramenek csontosan is szűkültek.
    Vélemény:
    Súlyos fokú spondylosis, polydiscopathia.
    Spinal stenosis.
    Osteoporosis.
    Hernia disci L.III.-IV.,L.IV.-.-V., L.V.-S.I.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Nem tudom, mi a kérdés. Az esetleges műtéti indikációhoz szükséges: a kora, a panaszai, a tünetek és a filmek.

  • Tisztelt Főorvos Úr! CT leletemen a következő mondatot legyen szíves számomra értelmezni: Az…

    Tisztelt Főorvos Úr! CT leletemen a következő mondatot legyen szíves számomra értelmezni: Az L3-as, 4-es korongok mérsékelten szétterülnek.A lelet sérvet nem, csak protrúziót említ, de állandósult, már jan. 4-e tartó elviselhetetlen csípő ill. lábfájdalmam van, ami sem gyógyszerekre,sem injekciókra nem szűnik. ⁄ olyan, mintha millió tűvel szúrkálnák a lábamat.⁄ Okozhatja-e a leírt elváltozás? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Az ágyéki gerinc esetén MR vizsgálat célszerűbb. A lelet szerint nagy baj nincs.

  • Kedves Doktorúr, Anyukám meghatapta egy patkány. Mérgeztük őket az van ráirva hogy idegmereg…

    Kedves Doktorúr,
    Anyukám meghatapta egy patkány. Mérgeztük őket az van ráirva hogy idegmereg ez miatt lehet anyukambak baja? Szomszed asszony adott betadint azzal bekentük neki meg lemostuk a vért. Es befasliztuk de atüt a vér. Nincs biztositasunk sajnos így nem tudnk orvojot se enni mit tegyünk? Ugye nem lesz baj!
    Köszönm gergő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A patkányméreg általában kumarin származék, véralvadási zavart okoz. Nem hiszem, hogy emiatt vérezne.

  • Tisztelt Doktor Úr! Alábbi betegségekkel küzdöm: Sinusitis maxillaris chronica Fülzúgás Deviatio…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Alábbi betegségekkel küzdöm:
    Sinusitis maxillaris chronica
    Fülzúgás
    Deviatio septi nasi

    Krónikus fülcsengésem van,melyre kaptam értágitó infuziókat,szteroidot.Ezek jól karbantartják.Azonban azt figyeltem meg,hogy amikor a krónikus sinusitisem fellángol,akkor a csengés is fokozodik.A gyulladás visszahuzodásával megint halkul.

    Létezhet e olyan hogy egy melléküreg gyulladás hatással legyen a belső fülre illetve agyra? Pl nyomásfokozodás,idegi izgalom,toxinok stb,lehet e ennek a megfigyelésnek élettani alapja,ami a csengés intenzitását illeti.

    Ugyanis a CT eredményre várok és nagy valószinűséggel radikális üreg műtétre kerül sor a rostasejtekben.Az MRI felvételen fedezték fel,de a folyamat kiterjedtségét a CT fogja megmondani.

    A rostasejtek állománya gyulladt és fedett,körkörös nyálkahártya megvastagodás látható a fölvételen.

    Ha műtenek tehát,és szanálják a gyulladást,az jó hatással lehet e a fülcsengésem intenzitására is?

    Nagyon köszönöm segitségét,hivatásához jó egészséget kivánva!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A fülzúgás pontos okát még nem tudjuk biztosan.

  • Tisztelt Főorvos úr. Utàna olvastam a neten és azt írja mindenhol, hogy a betegség szórvànyos…

    Tisztelt Főorvos úr.

    Utàna olvastam a neten és azt írja mindenhol, hogy a betegség szórvànyos fajtàja 90-95 % ot tesz ki, és csak a fennmaradó 5-10 % csalàdi halmozódàsú.
    Mivel nem volt ezelőtt a csalàdunkban, így valószínűsíthető,hogy nàlunk a szórvànyos fajta volt, nem?
    Àtolvastam az Ön vàlaszait is, koràbban valakinek azt írta, hogy nem öröklődik. (Ne vegye rossz néven, nem rosszindulatból írom)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    Köszönöm

  • Tisztelt Főorvos Úr! Tisztában vagyok azzal,hogy bizonyos ismeretek hiányában nehéz pontos választ…

    Tisztelt Főorvos Úr!
    Tisztában vagyok azzal,hogy bizonyos ismeretek hiányában nehéz pontos választ adni betegséggel kapcsolatban, mivel magam is egészségügyben dolgozom. ezért csak annyit szeretnék kérdezni, hogy az MR leírás alapján milyen megoldás jöhet szóba.
    Jobb oldalon parasellarisan, a sinus cavernosust magába foglaló, 21 mm lateralis, 22 mm sagittalis és kb. 16 mm cranio-caudali kiterjedésű, lágyrészdenzitású, térfoglaló folyamat látható, mely a hypophysist balra diszlokálja, a chiasma opticumot eléri, laterálisan a temporalis lebeny duráját respektálja. Dorsalisan a preepontin cisternába az elváltozás beterjed, a pons elülső kontúrjához hozzáér. Az elváltozáson belül fut az arteria carotis interna, melyen belül jó áramlási void látszik. A SPACE felvételeken a VII. és VIII. agyideg lefutása, szélessége normális. Az agy állományában temporomedialisan, , corticalisan látható diszkrét jelfokozódás a parasellaris térfoglelás magasságában. Egyebekben kóros jelváltozás nem mutatható ki. A középvonal nem diszlokált. Az extracerebralis liquorterek mérsékelten tágultak. Egyebekben az extra- és intracerebralis liquorterek normalis tágasságúak.
    Az orbitában, orrmelléküregekben kóros nem látszik.
    Az intracranialis arteriákon számottevő szűkület nem mutatható ki.
    Vélemény: Parasellaris térfoglaló folyamat jobb oldalon, mely az MR kép alapján elsősorbsn meningeomának tűnik.
    Válaszát előre is köszönöm: egy aggódó 46 éves ápolónő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Székely György

    A képalkotó eljárások (CT, MR, rtg) által készült képek az információt kép alakban hordozzák. A lelet a képek interpretációja, amit a képek megtekintése után az orvos leír. Ugyanarról a képről két egyforma lelet nem szokott készülni. A lelet alapján nagyon nehéz bármit mondani a betegségről. A képek megtekintése a korrekt vélemény kialakításához vagy műtéti indikáció felállításához elengedhetetlen. Szívesen megvizsgálom, ha felkeres. Bejelentkezés munkanapokon 9-14 között a 06-30-349-9208 telefonon.