A betegek kérdései (10653)

  • térdszalag

    Tisztelt Doktornő!

    Korábban kézilabdáztam, és amióta abba hagytam, elkezdett jelentkezni a térdfájásom. Előtte nem volt vele problémám. Eleinte csak akkor fájt, amikor kocogtam, de 1-2 hónapja már járás közben is, és van, hogy akkor is fáj, amikor fekszem. A jobb térdem mindkét… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Érdemes megpróbálni, de fontos, hogy a combizomzatát erősítse vissza. Amíg sportolt, addig megfelelően stabilak, erősek voltak az izmok, jól stabilizálták az ízületét, nem engedtek fájdalmat okozó… Még több

  • Tiszelt Doktornő,

    Nagy lábujjam futball közben sérült 1 éve. A kezdeti gyulladás lement róla 1 hónap alatt. A fájdalom is csökkent, de nem szűnt meg. A mozgása korlátozott volt, de 1 év alatt az teljesen megszűnt, viszont minden lépésnél fáj, sportolni nem igazán tudok vele. Több… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbálkozzon kurkuma tartalmú táplálékkiegészítővel, ill. lúdtalpbetét viselésével (olyannal, amit ortopéd műszerész személyesen az Ön lábára készít). Az orvosválasztást inkább Önre bíznám.

  • Rotator köpeny műtét?

    Tisztelt Doktornő!
    Tanácsát szeretném kikérni, ha lehet. Nyáron teljesen beállt a vállam alig bírtam mozgatni és nagyon fájt.
    Masszőr, gyógytorna ultrahangos kezelések után némi javulás, de nem 100%-os és a fájdalom sem maradt el.. Legutóbb lányom ismerőse aki gyógytornász passzív… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom mennyi idős, de szerintem a legtöbb eredményt a gyógytorna folytatásával, ill. manuálterápiás kezeléssel tud elérni. (Műtét után további gyógytorna szükséges!) Próbáljon meg olyan gyógytornászt… Még több

  • Calcaneus sarkantyú

    Kedves Doktornő!

    Rettentően fáj a jobb sarkam, menni is alig tudok. Elmentem rheumatológiai szakrendelésre
    ahol rtg. vizsgálatra küldtek. Dg: a jobb tub.calcanei plantaris peremén 5mm.nagyságú csontcsőr ábrázolódik. Javasolták pihentessem, Flector kenőccsel kenjem. Sze.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kellene a cipőjébe szilikon sarokmagasítót tennie. Nem ez a "csontcsőr" fáj, hanem a környezetében lévő lágyrész került valami miatt irritáció alá, ezt a folyamatos terhelést kell csökkenteni.… Még több

  • Csonttörés

    Tisztelt Doktornő! (Elnézés kérek a doktor úr megszólításért!!)
    Nagyon köszönöm gyors válaszát! A műanyag járógipszet 10 nap után tették a lábamra, de én a 4. héttől kezdtem rálépni. Ami fájdalmat nem okozott. Az eddigi hetenkénti ellenőrző felvételeken nem volt lassultnak mondható a gyógyulás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem sértett meg. Ha régi törés lett volna, akkor azt az első rtg felvételen látták volna. Mint mondtam, a gipszben készített felvételek "csalhatnak, pontosat a gipsz nélküli mutat. Szerintem… Még több

  • Csonttörés

    Tisztelt Doktor úr! 5. hete van a lábamon gipsz, egy bokatörés miatt. A szárkapocs csont vége van áttörve. minden héten a gipszben röntgen készült és a megállapítás szerint minden rendben ment. A mai nap a gipszet akarták levenni. A gipsz nélküli röntgen azt mutatta az orvos szerint, hogy a csontosodás… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsánat, hogy nő vagyok, de azért válaszolok.
    A gipszben készített rtg nem pontos. Nem tudom, mennyire tudta terhelni a lábát, ill. mennyire engedték, de még "normális", hogy nincs… Még több

  • Sérv lehet?

    Tisztelt Doktor Úr! a 6 éves kisfiam köldöke felett pár cm rel egy borsonyi csomo van. közben a köldöke közepe is elkezdett kiállni,mi lehet a probléma?köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsánat, de 1: nő vagyok, 2: ezt a gyermekorvosnak kellene megmutassa, nem ortopédiai (mozgásszervi) betegség tünete

  • Térdpanasz

    Tisztelt Dr. nő!
    Kislányom 11 éves. Térdpanaszai vannak. Rtg kép készült róla. Esetleg rá tudna-e nézni, ha elektronikusa elküldeném? Természetesen kifizetem.
    Köszönöm és további szép napot!
    Józsa Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Természetesen megnézem, de a rtg kép önmagában nem biztos, hogy megfelelő dg-hoz vezet.

  • Exoxtosis!

    Kedves dr nő!Márti vagyok köszönöm válaszát,én arról irtam,hogy pár éve a középső ujjpercemről egy 2mm exoxtosist eltávolitottak majd nemrég kiújjult!Azt válaszolta a dr nő hogy célszerű volna ujra eltávolittatni!A kérdésem az hogy a dr nő foglalkozik e ilyesmivel és ha igen tudna fogadni?Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos én az utóbbi időben nem operálok, de, ha van rtg. felvétele is szívesen megnézem, hogy valóban kell-e műteni.

  • Tartós bokafájdalom

    Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet az oka annak, hogy egy 23 éves, focizó fiúnak egy jó ideje kb. 1 hó fáj a bokájának a belső része? Időnként meg is dagad, majd leapad, a fájdalom nem mindig egyforma, terhelésre kicsit jobb. Röntgen felvétel nem mutatott eredményt? Sérülés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    (Elnézést a válasz késésért.) Meg kellene mutatnia szakorvosnak, mert ahhoz, hogy biztos dg-t lehessen mondani, szükséges a fizikális vizsgálat. Látatlanban úgy gondolom, hogy azért a focizás közben… Még több

  • Térdfájdalom,porclágyulás

    Üdvözlet Kedves Doktornő!

    Nos én tavaly nyár óta egy túlerőltetés és hidegvíz hatására,pár hét után nagyon fájt a bal térdem,voltam szakrendelésen,magánrendelésen,ahol készítettek röntgent és Mri-t,de ott lényegeset nem láttak,ezért azt mondták hogy porclágyulás. Sajnos elsőre… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    (Elnézést a késői válaszért.) Vizsgálat nélkül - a leírt panaszai alapján - felmerül, hogy a combizomzata gyengült - egyrészt a túlterhelés, másrészt a hideg okozta "shock" hatására.… Még több

  • Exoxtosis kiujjulasa

    Kedves dr nő!36éves anyuka vagyok!5 éve a bal kozepső ujj csontról eltavolitottak egy 2cm exoxtosist!Iden kiujjult visszamentem az orrtopediara es kiderult nem kuldtek tovabb szovetani vizsgalatra!Most mit csinaljak mert az egyik orvos azt javasolta vettesem le a masik meg hogy nem kell vele… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem látom az ujját, így nem tudok objektíven javaslatot tenni, de szerintem célszerű lenne ismét eltávolítani, mert az egyszerű csontkinövés általában nem szokott kiújulni. (Elnézést a késői válaszért.) Még több

  • Csigolya elmozdulás

    L. V. csigolya kb. 7 év alatt fokozatosan 7mm-rel elmozdult. Tehetek valamit amivel vissza lehet "kényszeríteni" eredeti helyére vagy legalább annak közelébe? Mondjuk ehhez képest 2mm-es csúszással már elégedett lehetnék? Ez a változás beavatkozás nélkül is bekövetkezhet?
    Köszönöm…

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    (Bocsánat a válsz késéséért!) A csigolya előrecsúszását nem lehet visszafordítani, gerincstabilizáló gyógytorna megtanulásával és rendszeres végzésével a folyamatot lassítani lehet.

  • Asszimetrikus mellkasfal.

    Kedves doktornő!

    Fiam 7 éves múlt.Az iskolai orvosi vizsgálatról hozott haza egy beutalót, amit a gyermekorvos írt, ami szerint as
    zimetrikus a mellkasfala és gyógytestnevelést javasolt.Azt szeretném megkérdezni van e szükség ortopédiai vizsgálatra,vagy vigyem speciális… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    (Elnézést a késői válaszért!) A Misszióban OEP finanszírozott az ellátás, azaz nem kell érte fizetni. 7 éves koráig többször kellett lássa gyermekorvos, és ha olyan nagyfokú az elváltozás, észrevette… Még több

  • Tisztelt doktornő!

    Az a bajom hogy szeretnék egy ilizarov féle lábhosszabbító műtétet esztétikai okokból viszont nincs rá pénzem. Amennyiben tudok szerezni pszichológiai igazolást akkor lehetséges lenne hogy megműtsék a lábam?

    Köszönöm a válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amennyiben orvosilag indokolt -én úgy tudom - még mindig OEP finanszírozott a végtaghosszabbító műtét. Célszerű olyan ortopédiai osztályhoz fordulnia, ahol végeznek ilyet.

  • Csomó a lábfejemben

    Tisztelt Doktornő!
    A mai napon észrevettem egy kb 1cm átmérőjű csomót a lábfejemben. Nem tudom mióta lehet ott, ugyanis fáj, nyomásra picit érzékeny. Az egyik cipőm új, és valahol ott fájt a lábam tőle az elején. Lehet ettől? Érdemes lenne megmutatnom egy orvosnak?
    Segítségét előre…

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nagy a valószínűsége, hogy a cipő nyomta meg. és a szervezete egy nyákcsomóval védekezik ez ellen. Lehet, hogy korábban már volt ilyen, és a nyákcsomó megmaradt (a kocsonyás anyag nehezen, vagy… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Voltam ma röntgenen, es a papírt megkapva ez állt rajta.
    M5030 Egyéb nyaki porckorong degeneratio.
    csontos nyaki borda nincs.
    A lordosis kiegyenesedett.
    Corpusok, discusok magassága megtartott.

    Neurologiára mentem nyaki,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valamilyen nevet (diagnózist) kell adni az elváltozásnak, tehát kell egy kód.
    Gondolom, nem tinédzser, ezért lehetnek kopásos tünetei, amik a panaszait okozzák. Ez nem mutat rtg.-nel kimutatható… Még több

  • Csípőficam prevenció

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom a kiírt időre, 55 cm-el, 3650 gr-al született, jelenleg 6 hetes egészséges, jól fejlődő baba. A gyermekorvos megvizsgálta, és mindent rendben talált, csípőficam gyanúja még csak fel sem merült, mégis prevencióként terpeszbetétes pelenka használatát javasolta… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nem észleltek semmilyen eltérést, csak megelőzésként nem kell a betétes rugi.

  • Baba lábára kell cipő?

    Kell egy járni tanuló csecsemő lábára cipő? Hogy alakulnak ki az izmok cipővel vagy anélkül? Mikortól kell a cipő?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem kell. Minél szélesebb alapon, és minél nagyobb "játék" lehetőséggel bír egy láb, annál jobban alakulnak a boltozatok, annál jobban erősödnek az izmok, szalagok.

  • góc a derékban

    Udvozlom,

    Ma reggel elkeszult a nativ hasi CT.

    Nativan a maj konturok elterest nem mutatnak, a lep szabalyos. A mellekvesek konturjai elteres nelkul. A bal vese also kehelycsoportjaban tuszurasnyi denzitas szerint urat ko lathato. A jobb vese felso kehelycsoportjaban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, ehhez látni is kellene a felvételt, meg ismerni az Ön panaszait, tüneteit.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta