A betegek kérdései (10639)

 • Tisztelt Doktornő! 11 hetes gyermekemnek 4 hete torticollisa van. Járunk gyogytornara. Kigyogyul…

  Tisztelt Doktornő!
  11 hetes gyermekemnek 4 hete torticollisa van. Járunk gyogytornara. Kigyogyul ebből úgy hogy nyoma sem lesz, es meddig tart ez az állapot?
  Köszönöm válaszat!
  Anikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Otthon is kell tornáztatni, és az idő fogja megmutatni, hogyan alakul. Mindig egyéni, hogyan gyógyul, és addig kell kezelni, amig javulás észlelhető. Ha már nem javul tovább, és nagy az elmaradás, akkor műtéti beavatkozás szükséges. De minden eset egyedi.

 • Tisztelt Főorvos asszony!

  Az osteoropozis rendelésen a doktor úr küldött a röntgenre, mert nagyfoku csontritkulásom van a mellrák miatt szedett hormontabletta miatt. ⁄ 64 éves⁄
  Rad.vélemény:
  fokozott háti kyphosis és lumbális lorodisis.
  kezdödő csőr képződés… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek, semmilyen - a korával nem összefüggő- mozgáskorlátozást nem okoz.

 • Kedves Doktornő! A 7 éves fiamnak és az 5 éves lányomnak befelé fordul a bokája. Már több ortopédusnál…

  Kedves Doktornő!
  A 7 éves fiamnak és az 5 éves lányomnak befelé fordul a bokája. Már több ortopédusnál jártunk. Az első azt mondta, hogy mind a kettőnek lúdtalpa van, mind a kettőnek a szupináló szandált ajánlotta. Hordtuk is pár évig. Amíg a következő ortopédus azt nem mondta, hogy a lányomnak nincs lúdtalpa (a bokája továbbra is befelé fordult), a fiamnak pedig betétet írt fel. A lányomnál azért nem hagytam abba a szupináló szanda viselését. Ez volt kicsivel több mint egy éve. Tegnap azt mondták, hogy mindkettőnek gyógycipő kell.
  Most azt nem tudom, hogy mi a különbség a gyógycipő és a szupinálós szanda között, és mennyivel jobb a gyógycipő a lúdtalpbetéttől? Most mindent dobjak ki és csináltassak nekik gyógycipőt? Persze a lábtornát mindenki javasolta, amit csinálunk is.

  Renáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A gyógycipő és a szupináló cipő ugyanaz, csak az előzőt felírják receptre, bár a mai finanszírozás miatt szerintem nem olcsóbb, mint a készen vett, és hosszabb az elkészülés ideje. Gyermekortopéd gyakorlat alapján a lábtorna, a kemény kérgű, szupináló cipő viselése ebben az életkorban még elegendő, ha nem teljesen lapos a boltozat. Ha igen, akkor már betét viselése javasolt a lábtorna tovább folytatása mellett (jó gyakorlatokat lehet találni az interneten).

 • Tisztelt Doktornő! Megnyugtató segítségét szeretnénk kérni. Másfél éves kislányunknál pár…

  Tisztelt Doktornő!
  Megnyugtató segítségét szeretnénk kérni.
  Másfél éves kislányunknál pár hete tapasztaltuk először, hogy alkalmanként bicegve jár. Sem külső trauma sem fájdalom, semmilyen külső jel vagy reakció nem mutatja, hogy beütötte volna vagy fájna neki.
  Sokszor nem is jelentkezik a probléma és rendes a járása, aztán egyszer csak megjelenik a bicegés.
  Koraszülött babaként folyamatos kontroll alatt volt egy éves koráig és mindig mindent rendben találtak.
  Egyébként egy dinamikusan fejlődő rendkívül mozgékony jókedvű kislányról van szó.
  A problémával természetesen gyermekorvoshoz fordultunk, ő Cataflam cseppet ajánlott. Egy héten át napi 3*8 cseppet kapott, de a kúra sajnos eredményt nem hozott, a tünetek ugyanúgy maradtak.
  Mindenképp szeretnénk ortopéd szakorvosnak is megmutatni, de sajnos csak több hétre kaptunk időpontot és felelős szülőkként szeretnénk mielőbb a dolog végére járni. Igyekszünk nem kétségbe esni, de aggódunk a nem szűnő tünetek miatt és szeretnénk iránymutatást kapni a továbbiakra vonatkozóan.
  Köszönettel: egy aggódó apuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Igazából csak a vizsgálat tudja megmondani, hogy mi okozhatja ezt a tünetet. Lehet banális oka, hogy pl. rálépett valami "szúrósra", de lehet komolyabb oka is.

 • Kedves Doktor nő!

  Édesanyámnál nemrég diagnosztizálták egy CT vizsgálattal, hogy az ágyéki 1-es csigolyája össze van roppanva (a vizsgálat szerint régi eset lehet), amiből egy pici darab levált és egy újabb sérülés következtében valószínűleg elmozdulhatott, mert most nyomja a gerincvelőt,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban úgy gondolom, hogy osteoporosisa van az Édesanyjának (bár nem tudom mennyi idős), ez okozhatja a fájdalmakat. Calcivid szedése segíthez. De, hogy milyen kezelésre lenne szükség, azt… Még több

 • Tisztelt doktornő! A szegycsonthoz tartozó karnyúlványt fekve kitudom tapogatni és kissé érzékeny.…

  Tisztelt doktornő!
  A szegycsonthoz tartozó karnyúlványt fekve kitudom tapogatni és kissé érzékeny. Normális ez és mivel függhet össze?Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem kell azt nyomogatni.

 • Kedves Doktornő!

  Három hónapos kislányunknál egy hónapja az ortopédián előláb varus diagnózist állapítottak meg. Tornáztattuk a lábait, ami javulást hozott, ugyanis a lábfej befelé fordulása már nem látszik, csak terheléskor észlelhető még. Jelenleg tovább tornáztatjuk.
  Az… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Azt a vizsgáló orvos látja, hogy mennyire lehet korrigálni, vagy van-e nehezen korrigálható maradványtünet, és annak alapján ő látja azt is, hogy kell-e más kezelés, mint a torna. Látatlanban én… Még több

 • Tisztelt Doktor Nő, Sportsérüléssel-térdsérüléssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 24…

  Tisztelt Doktor Nő,

  Sportsérüléssel-térdsérüléssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
  24 éves srác vagyok. 2013 november végén teremfoci közben kiment a bal térdem. Megpróbálom röviden, pontosan leírni, hogy történt az eset. A bal lábammal lábfejjel toltam meg nagy sebességgel a labdát, de mivel tapadt a labda⁄padló⁄cipőm is, szinte „rátekeredtem” a labdára, aminek eredménye az lett, hogy a térdem oldalra erősen „kirugózott”, majd a földre zuhantam. (Szakadó, reccsenő hangot nem hallottunk a társakkal) A társak levittek a pályáról, a térdem hamar bedagadt, nagyon fájt, ráterhelni nem tudtam, több napig jegeltem. Orvoshoz akkor még nem mentem vele, mert napról napra jobb lett. Kb. 1-2 hét után rálépni is rá tudtam, de terhelni még nem. (Többször tapasztaltam, hogy kb. 1 órát sétáltam vele pl. városban, hamar elfáradt és egy-egy rossz lépésnél mintha „visszabicsaklana” a térdemnél, mára szerencsére már ez is megszűnt.)
  A problémám jelenleg, hogy a térdemmel nem tudok teljesen leguggolni, nem tudom a lábamat teljesen behajlítani, mert nagyon éles fájdalmat, erős nyomást kezdek el érezni az egész térdemben. Hogy még pontosabban szemléltessem, ha letérdelek, nem tudok a sarkamra ülni (kb. 80%-ig tudom hajlítani a bal lábamat), mert a bal térdemnél elkezd nagyonerősen feszíteni és nem tudom egy pontnál tovább behajlítani. Ha mégis továbbhajlítom (túlfeszítem) egy pillanatra, olyan erős fájdalom van a térd első hátsó részén kb. 5-10mp-ig, hogy volt, hogy még a hányinger is rám jött.
  Elmentem vele szakorvoshoz traumatológiára, megvizsgálta, legalább 8-10 helyen megnyomkodta, hajlítgatta, feszegette, és arra jutott, hogy nincs a térdemnek semmi baja, menjek el egy 10 alkalmas elektromos kezelésre. (Ami jelenleg folyamatban van) Megmondom őszintén - ugyan ő a képzett szakorvos - de nem gondolom, hogy ez teljesen helyrehozná, nem érzek különösebb javulást most, a kúra felénél. Sőt mi több, azóta hajlításkor (néha), mintha kattogni is elkezdett volna.
  Az pozitívum, hogy azóta már jobban tudom terhelni, térdvédővel, óvatosan már tudok vele sportolni, nem érzek fájdalmat a lépéseknél, mégis tartok tőle, nehogy oldalra újra kimenjen, vagy teljesen hajlítani kelljen, nehogy jobban rásérüljek.
  Doktor Nő, a leírtak alapján milyen diagnózist tudna felállítani, milyen tanácsot tudna nekem adni? Van-e valami komoly baj, menjek-e vissza szakorvoshoz, terhelhetem-e, sportolhatok-e? Bizakodva várom válaszát és tanácsait! Tisztelettel: Viktor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem fel kellene keresnie egy sportsebészt, vagy térddel foglalkozó ortopéd szakorvost, mert szerintem meniscus, vagy szalag sérülése van, ezt mindenképpen tisztázni kellene.

 • Tisztelt Dr. Nő! Kb 6 hónapja tört el az V.-ös lábközépcsontom, dróttal rögzítették. Március…

  Tisztelt Dr. Nő!

  Kb 6 hónapja tört el az V.-ös lábközépcsontom, dróttal rögzítették. Március 1-én kezdődik a tavaszi futball szezon és nagyjából már 2 hónapja folyamatosan edzek a többiekkel. Erősebb nyomásra érzékeny a műtött pont a lábamon, de én ezt annak tudom be, hogy nem tetszik a lábamnak azaz idegen anyag.

  Az lenne a kérdésem hogy meccsterhelés alatt végig tudom e játszani a tavaszi szezont (15 meccs)??? Annak érdekében hogy ne hagyjak ki egy meccset se csak nyáron szeretném kivetetni..erről mi a véleménye?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, mennyire fogja tudni terhelni, főleg egy ilyen hosszú meccs sorozatban. A fémet nyugodtan nyáron is kivetetheti, bár minél hosszabb ideig marad bent, annál nehezebb kivenni.

 • Tisztelt Doktornő! Kislányom jövő héten (24-én) lesz 4 hónapos. 2 napja Pavlik kengyelt kapott,…

  Tisztelt Doktornő!

  Kislányom jövő héten (24-én) lesz 4 hónapos. 2 napja Pavlik kengyelt kapott, előre láthatólag legalább 1 hónapig lesz rajta.
  Elég nehezen viseli szegény, kézben nyugszik csak meg. Viszont én nem tudom egész nap kézben tartani, ezért arra gondoltam, hogy vennék egy hordozókendőt, és abban lenne rajtam amig ébren van.
  A doktornő véleménye szerint jó lenne ez a megoldás? Lehet a hordozókendőben kengyelestül?

  Köszönöm megtisztelő válaszát!

  Márti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem kellene kézben tartani, mert épp azt a hatást nem fogja kifejteni a Pavlik kengyel, amire szolgál, és még kárt is okoz a baba csípőfejlődésében.

 • Tisztelt Főorvos Asszony! Ma egy nyaki rtg-en voltam. Vizsgálati eredmény: A nyaki lordosis…

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  Ma egy nyaki rtg-en voltam.
  Vizsgálati eredmény:
  A nyaki lordosis kiegyenesített. Csigolyatestek magassága norm. Zárólemezek scleroticusak, egyenetlenek, peremszélek megnyúltak. Porcrések változó tágasságúak. Nyaki borda nincs. A kisízületekben arthrosis van.

  Szeretném tudni ez mit takar, mert már hónapok óta fáj a bal karom és a nyakam, valamit zsibbad a bal tenyerem.

  Köszönöm válaszát előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek. Nyaki gerinc torna végzése javasolt.

 • Üdvözlöm!! Kérdésem az lenne, hogy van-e a monovisc injekciónál olcsóbb de ugyanolyan hatékony…

  Üdvözlöm!!

  Kérdésem az lenne, hogy van-e a monovisc injekciónál olcsóbb de ugyanolyan hatékony készítmény amit ajánlani tud?Javasolták a Hyalgant is

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Majdnem ugyanolyan árban vannak.

 • Doktor nő! A valaszát köszönöm .A Reumatologiára szükséges a beutaló? Vagy ortopédia területe…

  Doktor nő! A valaszát köszönöm .A Reumatologiára szükséges a beutaló? Vagy ortopédia területe ez?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mindkettő beutalóköteles szakrendelés.

 • Kedves Doktornő! Az volna a kérdésem a térdemmel van gond, a röntgen eredményem a következő:…

  Kedves Doktornő!
  Az volna a kérdésem a térdemmel van gond, a röntgen eredményem a következő: A bal térdízületi rés medialisan jelentősen beszűkült, az eminentia intercondyloideak diszkréten kihegyezettek. A tibia medialis ízfelszíne kissé screloticus. Mit jelent pontosan ez? És mit kell tennem?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek. Gyógytorna, úszás javasolt.

 • Kedves Dr.Nő! Mar irtam Önnek bemasolom az elozo levelemet,es azt szeretnem meg kerdezni ,h erre a panaszokra ha szednek proenzi ladyt az árt nekem,vagy használ?vagy milyen erős fájdalom csillapitit ajanlana ?


  2hónapja iszonyú fájdalom van lábamban. nem emlékszem, hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nagy valószínűséggel a combizma gyenge, azt kellene tornával erősíteni. Bármilyen porcpótló készítményt szedhet, emellett megpróbálhatja a kurkuma tartalmú táplálék kiegészítőt is.

 • Tisztelt doktornő! v. metatarsus törésen van 4 hetes gipsz nélküli pihentetem keveset megyek…

  Tisztelt doktornő!

  v. metatarsus törésen van 4 hetes gipsz nélküli pihentetem keveset megyek vele ahogyan mondták. Ha mozgatom oldalra a kislábujjamat belenyilal a fájdalom ez normális mert néha akaratlanul és úgy felszülnek meg az izmok, hogy megmozdítja. Mikor feg ez elmúlni? És ez normális?

  Köszönettel :Betti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Még normálisak a panaszai. A csont gyógyulása 6 héttől 3 hónapig tarthat, de még utána is jelentkezhetnek egy ideig panaszok.

 • Tisztelt doktprnő! Hónapok óta megmagyarazhatatlan fájdalom van a bal lábamban. Tegnap elmentem…

  Tisztelt doktprnő! Hónapok óta megmagyarazhatatlan fájdalom van a bal lábamban. Tegnap elmentem röntgenre és ezt kaptam:"a csigolyák alaki csontszerkezeti eltérés nem látható.S.I. Segment részlegesen lumbalisAlt.
  Csipőizületi és az SI izületi rések megtartottak,izfelszinek simák. Combfejek alakja szabályos.
  Jobboldalt a csípőcsomt testében, az ízvápa felett 14mm-es átmérőjű , nem teljesen homogén finom nyulványokk rendelkező sclerosis van."
  Tulajdonképpen ez mit jelent? Köszönöm, Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Leírás alapján kopásos tünetek, de vigye vissza a felvételt a kezelőorvosának.

 • Kedves Doktornő! 8 és fél éves kisfiam felkarjában pár hete fájdalommentes duzzanatot találtunk.…

  Kedves Doktornő!

  8 és fél éves kisfiam felkarjában pár hete fájdalommentes duzzanatot találtunk. Azóta túl vagyunk pár röntgenet, CT és MR vizsgálaton. A CT-n myelogen eredetűnek, az MR szerint Periostealis Chondrómának titulálták Lapos 4 cm-es. Ön szerint érdemes-e mielőbb eltávolítani vagy ráérünk várni és figyelni? Van-e esély arra, hogy nem nő tovább vagy esetleg felszívódik? Ha tünetmentes marad, akkor együtt is lehet vele élni vagy mindenképp műtét a megoldás. Előfordulhat-e rosszindulatú elfajulás? Kisfiamnak mindene a sport, kézilabdázik, focizik, nagyon félünk a műtéttől.
  Létezik erre valamilyen alternatív terápia, ami megmentheti a műtéttől? Ha mégis arra kerülne sor, mekkora a rizikója és mennyi ideig tart a felépülés?
  Válaszát előre is köszönöm: V. Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem minden esetben kell műtét, mert csak bizonyos %-ban alakul át rosszindulatúvá, de annak az a jele, hogy gyorsan növekszik. Szerintem elég, ha megfigyelik, és ha hirtelen kezdene növekedni, akkor távolítják el.

 • Tisztelt Doktornő! 23 éves nő vagyok és olyan problémám van, hogy fél-3⁄4 éve óta iszonyatos…

  Tisztelt Doktornő!
  23 éves nő vagyok és olyan problémám van, hogy fél-3⁄4 éve óta iszonyatos fájdalommal jár az ülés, mégpedig azért, mert olyannyira fáj a farokcsontom, hogy néha elviselhetetlen. Bármennyire is pihentetem, odafigyelek a helyes ülésre nyomásra mindig fáj, ha pedig rosszul ülök le és felállok, azaz megszűnik a zsibbasztó nyomás olyan éles fájdalom nyilall belé, hogy szinte összecsuklok. Nem tudok fájdalom nélkül végigülni egy vonatutat, mozifilmet, pedig állandóan pozíciót váltok, fél oldalamra próbálok dőlni. Puha felületeken szenvedés ülni, keményen kicsit jobb, mert olyankor az ülőgumóimon van a súly.
  Az ülésen kívül a szexuális életben is gondot okoz, sajnos bizonyos esetekben és pózokban aktus közben ahogy a párom mozgás közben erősebben hozzámér elviselhetetlen, nyilalló végbél-és farokcsonti fájdalmat érzek.
  Korábban nem tapasztaltam ilyet, pedig a mostaninál sokkal inkább éltem ülő életmódot, ez már nem annyira jellemző. Nem volt szülésem, nem estem rá(ill egyszer igen kb 4 éve, de fájdalmaim csak max 3⁄4 éve vannak).
  A kérdésem az lenne, hogy mivel tudnám enyhíteni a fájdalmat, mivel tudnám enyhíteni a panaszaimat?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos ez az a terület, aminek a fájdalmát a legnehezebb csökkenteni. Célszerű arra figyelni, hogy egyenes tartásban üljön, hátracsúszva a széken, hogy ez a terület ne kerüljön nyomás alá. Meg lehet próbálkozni manuálterápiás kezeléssel.

 • Jó napot kívánok! Szeretném a tanácsát kérni, csontkinövés van a sarkamon, azaz sarkantyú. Szeptemberben…

  Jó napot kívánok! Szeretném a tanácsát kérni, csontkinövés van a sarkamon, azaz sarkantyú. Szeptemberben részt vettem 3 sugáron, már az első után jobbulást éreztem, és közben munkába jártam (álló munkám van, 8-12 órát állok naponta). Most, januárban újra sugárkezelést kaptam, ismét 3-szor, de ez alkalommal már itthon maradtam a kezelés után. Most két hete, hogy kaptam az utolsó sugarat, és még mindig nagyon fáj. Nem tudom, milyen kezelést⁄gyógymódot ajánlana, mielőbb szeretnék munkába állni. Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szilikonos sarokmagasító viselése javasolt. Várjon legalább 3 hónapot, mert ennyi kell, hogy hat-e a kezelés. Ha nem, akkor próbálja meg a lökéshullámterápiát.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen