A betegek kérdései (10612)

  • Tisztelt Dr nő!35éves vagyok sajnos nem vagyok modell alkat.A problémâm a következő.A bal làbfejem külső széle fâj.Kicsit a jobb làbfejem külső széle is de az elnyésző.Màskor is vol màr k ilyen gondom talân orvosnàl is voltam.Hol előjön hol elmúlk.Leheséges a hogy a papucsok és a cipő viselése… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mozgassa át naponta többször a lábát, reggel, este maszírozza át. A cipő is okozhat ilyen tünetet, és lehet statikai oka is.

  • Tisztelt Doktornő, 60 éves vagyok és ülőmunkát végzek, ezért vettem egy ugrálókötelet, hogy…

    Tisztelt Doktornő,

    60 éves vagyok és ülőmunkát végzek, ezért vettem egy ugrálókötelet, hogy az ebédszünetben "ugráljak" egy keveset. 1-2 kollégám azt mondta, hogy az én koromban ez már veszélyes, mert tönkreteszem főleg a lábaimom a csontokat. Igaz ez?
    Köszönettel
    N.K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Viseljen megfelelően rugalmas talpú, vastag puha bélésű cipőt az edzésnél.

  • Tisztelt Doktorno! 25 eves vagyok es a bal labfejemet nagyon faj,foleg a labujjaknal,ill. a jobb…

    Tisztelt Doktorno! 25 eves vagyok es a bal labfejemet nagyon faj,foleg a labujjaknal,ill. a jobb labfejemnel is ket labujjam.Olyan erzes jaras kozben,mintha az ideg nyomodna,ilyen aramutes szeru,hideg erzes.Ez mitol lehet? Az allando magassarku-lapostalpu cipo valtogatastol? A farokcsontom is sokat faj,nem tudok sokaig ulni rajta,mert egni kezd,ott is ez a hideg erzes van.Koszonom a valaszat! monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg statikai oka van a panaszainak. Készíttessen megfelelő lúdtalpbetétet (Starflex-Globus)

  • Kedves Dr Nő! A térdhajlat fájdalommal kapcsolatban írtam önnek. A lúdtalp miatt fájhat hónapok…

    Kedves Dr Nő!

    A térdhajlat fájdalommal kapcsolatban írtam önnek. A lúdtalp miatt fájhat hónapok óta a térdhajlatom? Kicsit félek,mert sokat olvasni hogy a trombózisnak is ez az egyik tünete. Ön szeint ne aggódjak? Akkor veszek sarokemelőt, hogy javasolta.

    Előre is köszönöm!

    Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom, lehet-e thrombozisa, ehhez orvosi vizsgálat szükséges.

  • Kedves Dr. Adnrássy Ilona! Séta közben, egyszer csak éles fájdalmat éreztem a bal lábfejemben,…

    Kedves Dr. Adnrássy Ilona! Séta közben, egyszer csak éles fájdalmat éreztem a bal lábfejemben, leginkább a lábujjakhoz közel eső részen. Kicsit zavart, de gondoltam hamar elmúlik, ehelyett egyre erősödött a fájdalom, olyannyira, hogy mostanra még ránehezkedni sem tudok, és menet közben sántikálok. A fájdalom terheléskor jelentkezik, pihenéskor kicsit múlik. Picit, mintha duzzadt is lenne. Soha nem éreztem még ilyet. Induláskor, mintha mindig ráejtenének valami nehezet, így tudnám jellemezni a fájdalmat. A legfurcsább az, hogy semmit sem csináltam, nem futottam, nem ugráltam, nem esett rá semmi, nem ütöttem be, nem léptem rosszul. Olvastam fáradásos törésről. Eltörhetett? Mi a gyógyír? Előre is köszönöm segítségüket! Egy 46 éves csontritkulásos nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ahhoz, hogy ezt meg lehessen itélni, el kellene mennie orvoshoz, ahol vizsgálat, szükség esetén rtg. történik, és a megfelelő terápiát is megtudják mondani.

  • Kedves Doktornő!

    Az elmúlt napokban már kértem a Doktornő véleményét a 4 hónapos kislányommal kapcsolatban, aki Pavlik féle szíjat kapott 1 hete.Hordjuk szorgalmasan.20-án kell visszamennünk kontrollra és a kérdésem az lenne h ilyenkor megint megröntgenezik a kislányomat? 3hónapra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem szokás minden kontrollkor rtg. vizsgálatot készíteni, általában csak 3 hónap múlva, a kezelés befejezéséhez.

  • Tisztelt doktornő!

    21 hónapos kislányom csuklójáról készítettek egy röntgen felvételt, melynek eredménye: " a gyermek csontkora a GP atlasz képeivel összevetve 1 éves 6 hónaposnak felel meg, sorrendiségi zavar látható, mert a radius fejecs csontmagva még nem jelent meg."… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ortopéd eltérése biztosan nincs. Ez még nem olyan nagyfokú eltérés.

  • Kedves doktorno! Egy hete kezilabda meccsen megserult belul konyokom egy utkozes kovetkezteben,…

    Kedves doktorno!

    Egy hete kezilabda meccsen megserult belul konyokom egy utkozes kovetkezteben, az utkozes utan rogton belilult es feldagadt. 3 nappal az eset utan valami kemenyet fedeztem fel belulrol a konyokomben. Olyan mintha csont lenne, ha hozza nyulok faj es el is mozdul egy egy centire. Teljesen tudom mozgatni a konyokom, de ha barmi hozzaer nagyon faj.
    Tanacsot kernek hogy mi lehet a baj. (elnezest az ekezet nelkuli irasert, kulfoldrol irok)
    Elore is koszonom a valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg bevérzett, és az "keményedett" meg. Borogassa, vagy jegelje, kenje izomlazító, fájdalomcsillapító kenőccsel.

  • Kedves Dr Nő! Néhány hónapja kezdődött, egyik napról a másikra elkezdett fájni a térdhajlatom.…

    Kedves Dr Nő!

    Néhány hónapja kezdődött, egyik napról a másikra elkezdett fájni a térdhajlatom. Tartott kb 2hónapig, aztán elmúlt,majd megint elkezdődött. Először mind két lábam, késöbb már csak a jobb. Van egy csúnyább gerincferdülésem, lúdtalpam is van. Mindig is fájtak a lábaim,de ilyen még nem volt. Lehet a gerincem miatt, vagy a talpam miatt? Tegnap óta a jobb sarkam elkezdett fájni, és alig tudok rálépni. Ma már enyhült(voltarennel kenem). 23éves vagyok. Mitől lehet?

    Előre is köszönöm!

    Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Adrienn! A gerincferdülés nem okoz ilyen tüneteket, a statikai elváltozástól lehetnek panaszai. Lehet, hogy lúdtalpbetétet kellene használnia. Viseljen a cipő sarokrészén szivacs vagy szilikon magasítót, a sarokfájdalma attól megszűnik.

  • Tisztelt Doktornő!Pár hónapja levált porcdarabot távolítottak el a térdemből.Újra nagyon fáj…

    Tisztelt Doktornő!Pár hónapja levált porcdarabot távolítottak el a térdemből.Újra nagyon fáj a térdem. Mi okozhatja a fájdalmat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Menjen vissza a kezelőorvosához, mert Ő ismeri a korábbi tüneteit, és a vizsgálat alapján meg tudja mondani, hogy mi lehet a gond.

  • Tisztelt Főorvosnő! A fiam térdét 4 hónapja műtötték porcleválással.Ismét nagy fájdalmai vannak.…

    Tisztelt Főorvosnő! A fiam térdét 4 hónapja műtötték porcleválással.Ismét nagy fájdalmai vannak. ⁄Külföldön dolgozik,szombaton jöm haza.⁄ Szeretném megkérdezni,hogy mi a teendő,hova forduljon? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hol operálták? Külföldön? Ha itthon, akkor a kezelőorvosát kellene felkeresnie, de mindenképpen ortopéd, vagy sportsebész szakorvosi vizsgálat javasolt.

  • Tisztelt doktornő ! Problémám a következő : Tegnap este zumbázni voltam és valószinű egy hirtelen…

    Tisztelt doktornő !
    Problémám a következő : Tegnap este zumbázni voltam és valószinű egy hirtelen rossz mozdulat következtében történt valami a térdemmel . Egy pillanatra éles fájdalom kíséretében olyat éreztem ,mint amikor az embernek kificamodik a bokája ,csak ezúttal a térdkalácsomnál⁄ térdem külső oldalánál .A lábamat akkor bizonytalannak éreztem ,a fájdalom fokozatosan enyhült .. a tornát természetesen abbahagytam .Saját lábamon mentem haza .Nyugalmi helyzetben nem érzek fájdalmat ,de a lépcsőzés illetve ha be akarom hajlítani a térdemet ,az kellemetlen ! Itthon bekentem Bengay kenőcsel (az volt itthon) ,tettem rá fáslit,hogy tartsa a térdemet illetve jegelem . Ha tud ,nyugtasson meg ,igaz ,nem történt szalag szakadás ,vagy bármi ami műtétet igényel . Szakadás ,vagy komolyabb sérülés esetén gondolom a fájdalom is nagyobb lenne ? Ismerősöm szerint akkor rá sem bírnék állni .Orvoshoz sajnos csak hétfőn tudok elmenni .. addig helyes ,hogy fáslizom + jegelem a térdem ? Köszönöm .Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Zsanett! Valószínűleg a rossz mozdulat következtében az ízületi tok becsípődött a csontok közé (ez volt az éles fájdalom), ennek következtében az ízület megduzzad, emiatt nehezebb mozgatni. A kenőcs, a fásli, és a jegelés jó. Legyen türelemmel, és kezdje tornáztatni a combizmát.

  • Tisztelt Doktornő!! 34 hetes és 39 éves kismama vagyok, közel 1 hónapja becsípődés jellegű folyamatos…

    Tisztelt Doktornő!!
    34 hetes és 39 éves kismama vagyok, közel 1 hónapja becsípődés jellegű folyamatos fájdalom van a jobb csípőmnél, ami mozgás hatására sem múlik vagy enyhül. Én sima szülést szerettem volna, de a védőnőm szerint a korom és a csípő fájás miatt jobb lenne a császár, nehogy komplikáció legyen. Ön szerint ez valóban indokolt lenne ???
    Válaszát előre is köszönöm: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Éva! E-mail címén válaszoltam

  • Tisztelt Doktor Nő! Megszeretnbbém kérdezni a gerinc mr-vizsgálatom eredményét ,hogy mit jelent.…

    Tisztelt Doktor Nő! Megszeretnbbém kérdezni a gerinc mr-vizsgálatom eredményét ,hogy mit jelent. A nyaki lordosis kiegyenesedett,c.iv-v . punctum maximummal enyhe kyphosisba hajló.M érsékelt -közepes foku spondylarthosis látszik. c.iv-v.szintben medialis túlsúlyú körkörös lapos protrusio látszik a gyökikilépések szabadok . a c. v-vi. lapos protrusion ábrálozodott.itt szükebb. a c. vi-vii résben medialis protrusion látható.Kétoldali kisizületi arthrosis. legyen szíves nekem ezt elemezni,hogy mit jelentenek ezek az értékek.Nagyon köszönöm ! Tisztelettel Melinda !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Melinda! Kopásos tünetek. Nyaki gerinc torna végzése javasolt.

  • Tisztelt Doktornő 40 éves, férfi. Az MR vizsgálat alpján a csípőízületi kopás mellett, labrum…

    Tisztelt Doktornő
    40 éves, férfi. Az MR vizsgálat alpján a csípőízületi kopás mellett, labrum acetabulare eltolódásom is van(jobb oldalt) Lehet-e artroszkópiás vagy más műtéti beavatkozással orvosolni a problémát? Bizonyos mozgásoknál kattan és olyankor fáj. Esetleg tudna-e ajánlani egy ilyen műtéteket végző szakorvost? Előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A csípőben nem végeznek arthroscopiás műtéteket. Aki vizsgálta és MR-re irányította, tudja megmondani, hogy az elváltozás, és a tünetei alapján szükséges-e valamilyen műtéti beavatkozás.

  • Tisztelt doktornő! 3 éves kislányom gerincének körülbelül a közepén kb 2 csigolyányi részen…

    Tisztelt doktornő!

    3 éves kislányom gerincének körülbelül a közepén kb 2 csigolyányi részen bemélyedés van a gerincvonulatában. Ez tapintható és látható is. Kb 1,5 éves korában vettem ezt észre. A gyerekorvos azt mondta, hogy csigolya deformitás lehet és hogy azzal semmilyen teendő nincsen ha nem fájlalja és rendesen mozog a lányom. A kérdésem az, hogy nem kellene-e mégis megmutatni egy ortopédusnak Ön szerint?

    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy valóban semmi különös, csak fejlődési variáció, de, ha Önt ez nagyon zavarja, mutassa meg szakorvosnak.

  • Tisztelt Doktor NŐ! Megszeretném kérdezni az el készült gerinc mr-vizsgálatomat.Acsigolyatestek magassága megtartott,közöttük mérsékelt közepes fokú spondylarthrosis látszik.c iv-v szintben medialis túlsulyú körkörös lapos protrusio látszik a gyökikilépések szabadok. c v-vi résben lapos protrusio… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Melinda! Sokkal célszerűbb, ha ezt a kezelőorvosával beszéli meg, de "csupán" a korral járó kopásos tünetek láthatók.

  • Tisztelt doktornő! Már több mint egy hónapja fáj a derekam, ami lesugárzik a jobb combomba,…

    Tisztelt doktornő!
    Már több mint egy hónapja fáj a derekam, ami lesugárzik a jobb combomba, és nagyon fáj, és zsibbad a lábam. Csak fekvő helyzetben szünik meg a fájdalom. Voltam reumatológusnál, aki porckorongsérvre gyanakodik, és elküldött röntgenre, aminek az eredményét ma kaptam meg. A reumatológushoz két hét mulva kell visszamennem az eredménnyel, de addig is kérhetném a segítségét a röntgen leletem értelmezésében?
    A leleten a következők állnak:A lumbális lordosis íve megtartott. A csigolyatestek épek. A LI és a LIV-es csigolya alsó zárólemezén scleroticus szélű benyomat látszik. Az LV-SI csigolya közötti rés egyenletesen szűkebb. A peremsarkak megnyúltak, kihegyezettek. A csigolyák mésztartalma szabályos. Kérem lefordítaná ezt nekem hogy értsem? És még azt szeretném kérdezni, hogy ez a lelet alapján azonosítható a fájdalom oka?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünet, ami okozhat gyöki nyomásos tüneteket. De remélem kezelést is javasolt a reumatológus, nemcsak arra várnak, hogy a rtg. megtörténjen. Kímélet, fájdalomcsillapító, izomlazító szedése, majd komplex fizikoterápiás kezelés javasolt.

  • Kedves Doktornő! Második kislányom 2013.09.19. született. Simán, a családban még nem volt…

    Kedves Doktornő!

    Második kislányom 2013.09.19. született. Simán, a családban még nem volt csípőprobléma.
    Jan. 15.-én (4 hónaposan)voltunk szűrésen, ahol negatívnak találták a csípőjét.
    Febr. 04.-re kaptunk korábban időpontot UH-ra, ahol az alábbi eredmény született:
    18 hetes csecsemő. Jobb oldalon a vápaperem lekerekített, bal oldalon a vápaperem már megjelent, de még nem fejlődött ki teljesen. Jobb oldalon alfaszög 66, béta 52. Bal oldalon alfa 69, béta 52.
    Mindkét oldal: Ia

    MA visszamentünk ezzel az eredménnyel oda, ahol 1 hónapja negatívnak találták a csípőjét és most határozottan kötöttnek mondta a doktor a jobb csípőt. ÉS Elküldte az 5 hónpos babámat röntgenre. Ez engem nagyon aggaszt, mert láthatóan nincs olyan nagy baj és féltem a röntgen sugárzástól a kislányomat. MIt lehet látni a röntgenen, amit az UH-on nem. Miért lehet erre szükség? Igazából azt sem értem, hogy 1 hónap alatt ez miért változhatott így meg?

    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én sem értem, mert az UH vizsgálat teljesen negatív képet mutat. Ettől még lehet kötöttebb a baba csípője, de nem indokolja a rtg. vizsgálatot.

  • Üdvözlöm Doktornő. Változó intenzitású keresztcsonti fájdalmaim vannak oldalra és középre is…

    Üdvözlöm Doktornő. Változó intenzitású keresztcsonti fájdalmaim vannak oldalra és középre is sugárzóak. Kopást valamilyen szinten már igazolt RTG. Ön szerint MR vizsgálat tudna pontosabb diagnózist fölállítani? Sokszor már daganatra gondolok a különböző intenzitások miatt. Igen csak régóta fönnálló probléma ez nálam. Köszönettel:

    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Gábor! Először is a kezelőorvosához kellene fordulnia, aki a megfelelő fizikális vizsgálat után megfelelő vizsgálatra tudja irányítani. Sajnos a daganat az ami a legritkább esetben okoz fájdalmat. A fölösleges képalkotó vizsgálatoktól nem biztos, hogy több információt kap.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta