A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő! 37 éves nő vagyok. Lyme kór miatt kezeltek két évig, ami miatt elég sok…

    Tisztelt Doktornő!

    37 éves nő vagyok. Lyme kór miatt kezeltek két évig, ami miatt elég sok panaszom volt. A hosszú antibiotikumos kezeléseknek köszönhetően majdnem minden tünetem elmúlt kivéve a következőket. A keresztcsontom és a gerincem alsó része éjjel, főleg a hajnali órákban nagyon fáj. Általában erős fájdalomra ébredek, és amikor megmozdulok akkor lassan elmúlik. Ez éjszakánkét többször előfordul. Felkelés után elmúlik a fájdalom, de az esti órákra, megint előjön. Ha sokat állok (főleg lapos sarkú cipőben) akkor nagyon megfájdul a sarkam.
    Amikor lehajolok előfordul, hogy a gerincem, azon része ami fájni szokott reccsen egyet és ez megszünteti a fájdalmat.
    A másik, hogy a szegycsontom környékén szorítást érzek, mintha nem kapnék elég levegőt. Egyszer sikerült megroppantani, és azóta napi szinten többször nagyokat roppan, ami megszünteti a szorító érzést.
    Voltam reumatológusnál, aki a tüneteim alapján SPA-ra gyanakodott.
    Elküldött laborba és röntgenre, aminek az eredménye a következő lett. 31542-Lumbalis gerinc , kétirányú felvétel
    Sacrum acutum állás fokozott presacralis lordosissal, felette kiegyenesedett lumbalis lordosis és kyphosis.
    Th.IX,X costovertebralis arthrophytosis
    31550-Betekintő SI felvétel
    SI rések eltérés nélkül
    HLA B27 neg., WE:27
    Elsimult fiz. gerincgörbületek. TH-L átmenet, L. gerinc üt-r érz.L gerinc mozg. fájdalmas, Schober 3 cm. SI Mennel pos. Nyújtási tünetek neg. FV-i,AV.-i izületi mozg. szabadok. Enthesitisre utaló jel nincs. Mellkas légzési kitérés 4 cm
    Sajnos csak március végén tudok visszamenni az orvoshoz.Az lenne a kérdésem, hogy a leírtak alapján lehet-e az a betegségem, vagy esetleg valami más?
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdv: Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem inkább kisizületi blokkjai vannak, ezért könnyebbül meg, amikor kiroppan. Manuálterápiás kezelés javíthat az állapotán.

  • Tisztelt Doktornő! 16 éves vagyok és már egy jó ideje a jobb kezemben nagyon erős fájdalmat…

    Tisztelt Doktornő!
    16 éves vagyok és már egy jó ideje a jobb kezemben nagyon erős fájdalmat érzek, ha sokáig egy helyben tartom, nem mozgatom. Sajnos minden reggel egy óra buszozásra kényszerülök, ezért leginkább akkor jelentkezik a fájdalom. Még tavaly felírtak nekem egy erős fájdalomcsillapítót, amit egy darabig szedtem, aztán a fájdalom nyáron teljesen elmúlt. Most újra elkezdett fájni és egyik reggel bevettem a gyógyszert de az sem segített. Tudna valami tanácsot adni, hogy mit kezdjek vele, vagy, hogy mitől fájhat?
    Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet valamilyen kisízületi blokkja, manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Dr.Nő!penteken mütöttek gerincérzéstelenitessel,de valamiert nem hatott az erzestelenito,es…

    Tisztelt Dr.Nő!penteken mütöttek gerincérzéstelenitessel,de valamiert nem hatott az erzestelenito,es rogton beavatkoztak es elaltattak. Tegnap haza engedtek. Es miota itthon vagyok nagyon faj a fejem. De csak ha ulok,es állok. Amikor fekszek akkor semmi bajom. De amint felállok éles fájdalmat erzek a fejembe. Azt szeretnem kerdezni,hogy ez mitol lehet?gerincerzestelenitestol?vagy altatastol? Mit tegyek hogy ne fájjon?gyogyszer sem hat :( tiszelettel :Szandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet a gerincérzéstelenítéstől. Igyon sok folyadékot, feküdjön, szedjen fejfájáscsillapítót, és az első időben csak igen keveset legyen függőleges helyzetben.

  • Tisztelt doktornő! 33 éves férfi vagyok, és két hónapja fáj a jobb combom hátsó fele, ami már…

    Tisztelt doktornő!
    33 éves férfi vagyok, és két hónapja fáj a jobb combom hátsó fele, ami már odáig fajult, hogy a farcsontomtól, a fenekem jobb fele az egész jobb lábam hátsó fele egész a sarkamig nagyon fáj, és zsibbad. Jártam reumatológusnál, és Röntgenen. A leletem szerint az RTG L5 Discopathiát igazolt. Most várok az MRI vizsgálatra, azzal az eredménnyel kell mennem idegsebészhez, de az csak egy hónap mulva lesz. A reumatológus UH+Tens derék, masszázs, és gyógytorna kezeléseket írt ki, amiket még nem tudtam felvenni, mert már három hete sajnos felkelni sem tudok olyan erős fájdalmaim vannak, hogy már wc-re is csak mankóval tudok kimenni, utána feküdnöm kell mert nagyon fáj. Már kétszer kellett kihívni a háziorvost, aki injekciót adott a hátamba, de az is csak 24 órát használ, utána megint csak a fekvés, és a fájdalomcsillapítók. Szeretném megkérdezni hogy ha felvenném a kezeléseket akkor számíthatok annyi javulásra legalább hogy járni tudjak rendesen? Mert az MRI vizsgálatra sokat kell utaznom, és ebben az állapotban nem tudom hogy fog menni. Szűnhet ez a borzasztó fájdalom a kezelésektől? Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Javaslom, mielőbb forduljon neurológus, vagy ortopéd szakorvoshoz, aki a fizikális vizsgálat alapján már tudja, hogy van-e geincsérvre utaló eltérés (nem kell hozzá MR- az csak kiegészítés). Ha nem tud eljárni a kezelésre, hogyan gondolja, hogy javul az állapota?

  • Tisztelt Főorvosnő! 30 éves nő vagyok. Az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a véleményét,…

    Tisztelt Főorvosnő!
    30 éves nő vagyok. Az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a véleményét, illetve tanácsát kérni.
    Kb.3-4 hónapja időközönként előjön a következő problémám: a bal oldalamon (nyak, váll, hát, karok,bordák tájékán) érzek tompa fájdalmat, olyan mintha elnehezülnének, vagy enyhe izomláz lenne benne. De előfordul az is, hogy itt-ott belenyilall egy-egy pillanatra. De szinte kizárólag csak a bal oldalra jellemzőek a leírt tünetek. Igazából nem tudom bizonyos mozdulatokhoz kötni őket, általánosságban érzem ezt a fura érzést. Ha erre az oldalamra fekszek, akkor talán erősebben érzem a "fájdalmat", olyan mintha ülne azon az oldalamon valaki. A felsorolt tünetek kb. egy hétig tartanak, aztán enyhülnek és elmúlnak. De sajnos az elmúlt időszakban, mint írtam többször ismétlődtek.
    Sajnos ülő, irodai munkát végzek, szinte semennyit nem mozgok. Ön szerint mi lehet a megoldás a probléma megszüntetésére? Mozgásszervi okra kell inkább gondolni, vagy meglátása szerint szervire?
    Szívesen venném bármilyen tanácsát, mert elég kényelmetlen már számomra ez a helyzet. És "hipohonder" lévén, már a tüdőráktól kezdve a mellrákig minden eszembe jutott :-(
    Megtisztelő válaszát nagyon várom, és előre is köszönöm!
    Köszönettel: Tünde

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vegyen a székére ún. dyn-air párnát, hogy dinamikus legyen az ülése, ne statikus, ill. manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Doktornő!

    34 hetes terhes vagyok és 1 hete diagnosztizáltak lumbágóra és kezdeti gerincsérvre. A terhesség miatt nem kaptam semmi féle kezelést. Annyit tudott az orvosom mondani, hogy szigorú fekvés, de 6 nap elteltével már odáig jutottam, hogy egy bot segítségével is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az a baj, hogy a terhesség (szoptatás) alatt semmilyen gyógyszeres kezelést nem lehet alkalmazni. Meg kellene próbálni valamilyen gerincrögzítőt használni, illetve olyan módon feküdni, hogy a lábai… Még több

  • Tisztelt Dr-Nő! Milyen vizsgálat dönti el, a térdfájdalom diagnózist, és a terápiát?…

    Tisztelt Dr-Nő! Milyen vizsgálat dönti el, a térdfájdalom diagnózist, és a terápiát? Köszönöm válaszát. Anna Schreiner

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenekelőtt a fizikális vizsgálat.

  • Tisztel doktornő! A utóbbi két hónapban arra lettem figyelmes, hogy pár alkalommal amikor…

    Tisztel doktornő!

    A utóbbi két hónapban arra lettem figyelmes, hogy pár alkalommal amikor a munkából hazaérve a lakásba járkálok, nyomást érzek a talpamon. A harántboltozaton vagy a nagyujj alatti részen jelentkezik, általában mindkét talpamon. Olyan mintha lenne valami alatta, vagy mintha duzzanat lenne a talpamon. Nem tudoma több sétához, álló munkához kötni, általában reggelre elmúlik.
    Van hogy szúró fájdalom, vagy viszketés előzi meg az ujj alatti részen.
    Mi okozhatja ezt?

    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg statikai oka van a panaszainak. Készíttessen megfelelő lúdtalpbetétet.

  • Kedves Doktornő! Kislányom 14 hónapos, magától jár. Eddig zokni volt a lábán (aminek műbőr…

    Kedves Doktornő!

    Kislányom 14 hónapos, magától jár. Eddig zokni volt a lábán (aminek műbőr talprésze van), mert ez közel áll a mezítlábas járás érzéséhez. Viszont úgy érzem, hogy eljött az ideje, hogy szandálban járjon a lakásban, ami csúszásmentes és vastagabb a talpa (félek, nehogy felfázzon).

    Elméletileg tudom, hogy milyennek kell lennie egy egészséges babacipőnek (hajlékony talp, fogja a bokát), de amikor elém tesznek többet, nem tudom melyiket válasszam. A talp hajlékonyságát könnyű megállapítani, de sokszor a boka körüli rész túl puha, nem gondolom, hogy tartja a bokáját, inkább csak körbefogja.

    Van olyan márka, amit Ön szívesen ajánl? Ön szerint lehet jó gyerekcipőt találni kínai áruházakban?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem a kínai boltokban nincs jó babacipő. A lényeg a hátsó kéreg megfelelő keménysége. Csak az utcára adjon a babára cipőt, a lakásban még nem szükséges.

  • Tisztelt Doktorno! Egy serulesemmel kapcsolatban szeretnem a tanacsat kerni! Kb 6 hete egy…

    Tisztelt Doktorno!

    Egy serulesemmel kapcsolatban szeretnem a tanacsat kerni! Kb 6 hete egy nagyobb nyujtozkodas soran nagyon megfeszitettem a bal labam. Hallottam egy kattanast, az erzes is nagyon kellemetlen volt, igy rogton abbhagytam! Masnap elkezdett dagadni a vadlim. Fajdalmas nem volt, reggelre mindig lelappadt. Pihentettem par napot, jegeltem de sajnos hamar vissza kellett ternem a munkaba. 13 oras muszakokat dolgozom. Kompresszios harisnyat is hordtam, ami valamelyest segitett, de nem sokat. 2 het utan nem nagyon javult igy orvoshoz fordultam. Melyvenas trombozisra gyanakodtak, lett is vervetel (d-dimer 2100) Doppler UH 3x (negativ eredmennyel). Javasoltak, pihentessem! Sajnos munka mellett eleg nehez volt. Otthon voltam egy hetet, akkor javult is egy kicsit! A baj viszont ha egy kis megterheles eri (es gravitacio) eleg latvanyosan feldagad! Fajni meg mindig nem faj. A mozgasban nem korlatoz. Eltelt a buvos 8 het es sajnos javulni sem javul. A velemenyet szeretnem kerni, On szerint mit kellene tennem? Tisztelettel: ivett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet Achilles in részleges szakadása, érdemes lenne ortopéd orvosnak megmutatni.

  • Tisztelt Doktornő! Jobb kezemen 2 ujjprotézisem van, balesetből származó. Jogosult vagyok-e…

    Tisztelt Doktornő!

    Jobb kezemen 2 ujjprotézisem van, balesetből származó. Jogosult vagyok-e adókedvezményre?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erre orvosszakértő tud válaszolni, én nem.

  • Tisztelt doktornő 2014.02.01 jén a ball oldalon a lapickám és a fálam között egy ropanást éreztem…

    Tisztelt doktornő 2014.02.01 jén a ball oldalon a lapickám és a fálam között egy ropanást éreztem elvittek a sürgöségire ott aszt monták a válam elvan kopval és hogy muszáj müteni.elmentem a szakrendelésre ott is szoba jött a mütét.kaptam injekciot 2 darab diprophos -lidokain blokádot.de most az a kérdésem hogy nem mult a vájdalom,hogy visszamenjek a kezelö orvosomhoz.tisztelettel SZEMENYEI GABRIELLA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen vissza kellene mennie a kezelőorvosához.

  • Kedves Ilona, Terhességem 39.hetében járok, kb egy hete gyötör a jobb lábamonegy bokasüllyedéshez…

    Kedves Ilona,

    Terhességem 39.hetében járok, kb egy hete gyötör a jobb lábamonegy bokasüllyedéshez hasonlító fájdalom. Belső bika alatt enyhén dagad és járáskor szörnyen fáj, alig tudok ralépni.

    Soha nem volt hasonló problémám, mindig tudtam bármilyen cipőben járni, kényelmes legyek? Előre nyeElőre is köszönöm válaszát!tlenben. Terhesség alatt húsz kg-t hiztam. En remélem, hogy a probléma csupán a súly miatt jelentkezett.vajon így van és szülés után, ha eladom a plusz kilókat elmúlik? Addigis mitevő legyek?

    Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Készítesen a lábára megfelelő betétet. A terhesség alatti hormonhatások mellett a szalagok lazábbak, és rosszabb a tehelés.

  • Kedves doktornő! Köszönöm válaszát! Én mondtam az orvosnak, hogy a lányom szupnálós szandát…

    Kedves doktornő!
    Köszönöm válaszát! Én mondtam az orvosnak, hogy a lányom szupnálós szandát hord, de ő azt mondta, hogy a gyógycipő más. Azt is mondta, hogy a befelé forduló bokára nem jó a betét. Mitől jobb a készíttetett cipő, mint a készen vett szanda? Most dobjam a mostani szandát?

    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mint már írtam, a kettő ugyanaz, csak az egyiket a lábra készítik, és hosszabb idő alatt készül el, a másik készen van, és a gyerek lábának megfelelően kell venni.

  • Tisztelt Doktornő! 11 hetes gyermekemnek 4 hete torticollisa van. Járunk gyogytornara. Kigyogyul…

    Tisztelt Doktornő!
    11 hetes gyermekemnek 4 hete torticollisa van. Járunk gyogytornara. Kigyogyul ebből úgy hogy nyoma sem lesz, es meddig tart ez az állapot?
    Köszönöm válaszat!
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Otthon is kell tornáztatni, és az idő fogja megmutatni, hogyan alakul. Mindig egyéni, hogyan gyógyul, és addig kell kezelni, amig javulás észlelhető. Ha már nem javul tovább, és nagy az elmaradás, akkor műtéti beavatkozás szükséges. De minden eset egyedi.

  • Tisztelt Főorvos asszony!

    Az osteoropozis rendelésen a doktor úr küldött a röntgenre, mert nagyfoku csontritkulásom van a mellrák miatt szedett hormontabletta miatt. ⁄ 64 éves⁄
    Rad.vélemény:
    fokozott háti kyphosis és lumbális lorodisis.
    kezdödő csőr képződés… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek, semmilyen - a korával nem összefüggő- mozgáskorlátozást nem okoz.

  • Kedves Doktornő! A 7 éves fiamnak és az 5 éves lányomnak befelé fordul a bokája. Már több ortopédusnál…

    Kedves Doktornő!
    A 7 éves fiamnak és az 5 éves lányomnak befelé fordul a bokája. Már több ortopédusnál jártunk. Az első azt mondta, hogy mind a kettőnek lúdtalpa van, mind a kettőnek a szupináló szandált ajánlotta. Hordtuk is pár évig. Amíg a következő ortopédus azt nem mondta, hogy a lányomnak nincs lúdtalpa (a bokája továbbra is befelé fordult), a fiamnak pedig betétet írt fel. A lányomnál azért nem hagytam abba a szupináló szanda viselését. Ez volt kicsivel több mint egy éve. Tegnap azt mondták, hogy mindkettőnek gyógycipő kell.
    Most azt nem tudom, hogy mi a különbség a gyógycipő és a szupinálós szanda között, és mennyivel jobb a gyógycipő a lúdtalpbetéttől? Most mindent dobjak ki és csináltassak nekik gyógycipőt? Persze a lábtornát mindenki javasolta, amit csinálunk is.

    Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gyógycipő és a szupináló cipő ugyanaz, csak az előzőt felírják receptre, bár a mai finanszírozás miatt szerintem nem olcsóbb, mint a készen vett, és hosszabb az elkészülés ideje. Gyermekortopéd gyakorlat alapján a lábtorna, a kemény kérgű, szupináló cipő viselése ebben az életkorban még elegendő, ha nem teljesen lapos a boltozat. Ha igen, akkor már betét viselése javasolt a lábtorna tovább folytatása mellett (jó gyakorlatokat lehet találni az interneten).

  • Tisztelt Doktornő! Megnyugtató segítségét szeretnénk kérni. Másfél éves kislányunknál pár…

    Tisztelt Doktornő!
    Megnyugtató segítségét szeretnénk kérni.
    Másfél éves kislányunknál pár hete tapasztaltuk először, hogy alkalmanként bicegve jár. Sem külső trauma sem fájdalom, semmilyen külső jel vagy reakció nem mutatja, hogy beütötte volna vagy fájna neki.
    Sokszor nem is jelentkezik a probléma és rendes a járása, aztán egyszer csak megjelenik a bicegés.
    Koraszülött babaként folyamatos kontroll alatt volt egy éves koráig és mindig mindent rendben találtak.
    Egyébként egy dinamikusan fejlődő rendkívül mozgékony jókedvű kislányról van szó.
    A problémával természetesen gyermekorvoshoz fordultunk, ő Cataflam cseppet ajánlott. Egy héten át napi 3*8 cseppet kapott, de a kúra sajnos eredményt nem hozott, a tünetek ugyanúgy maradtak.
    Mindenképp szeretnénk ortopéd szakorvosnak is megmutatni, de sajnos csak több hétre kaptunk időpontot és felelős szülőkként szeretnénk mielőbb a dolog végére járni. Igyekszünk nem kétségbe esni, de aggódunk a nem szűnő tünetek miatt és szeretnénk iránymutatást kapni a továbbiakra vonatkozóan.
    Köszönettel: egy aggódó apuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igazából csak a vizsgálat tudja megmondani, hogy mi okozhatja ezt a tünetet. Lehet banális oka, hogy pl. rálépett valami "szúrósra", de lehet komolyabb oka is.

  • Kedves Doktor nő!

    Édesanyámnál nemrég diagnosztizálták egy CT vizsgálattal, hogy az ágyéki 1-es csigolyája össze van roppanva (a vizsgálat szerint régi eset lehet), amiből egy pici darab levált és egy újabb sérülés következtében valószínűleg elmozdulhatott, mert most nyomja a gerincvelőt,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban úgy gondolom, hogy osteoporosisa van az Édesanyjának (bár nem tudom mennyi idős), ez okozhatja a fájdalmakat. Calcivid szedése segíthez. De, hogy milyen kezelésre lenne szükség, azt… Még több

  • Tisztelt doktornő! A szegycsonthoz tartozó karnyúlványt fekve kitudom tapogatni és kissé érzékeny.…

    Tisztelt doktornő!
    A szegycsonthoz tartozó karnyúlványt fekve kitudom tapogatni és kissé érzékeny. Normális ez és mivel függhet össze?Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem kell azt nyomogatni.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta