A betegek kérdései (10587)

  • Tisztelt Doktornő! 2012.12.06án mütöték a térdem.vagyis csak felnyitották mert késön vették…

    Tisztelt Doktornő!
    2012.12.06án mütöték a térdem.vagyis csak felnyitották mert késön vették észre(mütétkor,amugy 2012.08.30án volt a balesetem) hogy keresztszalag szakadásom volt.többször is jeleztem a házi orvosomnak⁄szak orvosomnak hogy nagyon fáj és bedagad.mütét után nem küldtek tornára.irodában dolgozok,de a fájdalom és a duzzanat nem mulik hiába van ülö munkám.mi tegyek ha az itteni orvosok nem segitenek?32évesen nem szeretnék rendszeresen fájdalomcsillapitokon élni!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig kellene kérnie a gyógytornakezelést.

  • Jó napot Kívánok Kedves Főorvosnő! Mária vagyok. Már sokszor írtunk egymásnak. Most is egy kérdésem…

    Jó napot Kívánok Kedves Főorvosnő! Mária vagyok. Már sokszor írtunk egymásnak. Most is egy kérdésem lenne, a vérnyomásom kiugrott egészen 200-ig. Most három hónap után állt be egy kicsit több és más gyógyszerekkel. Mennem kellene fizikoterápiákra, mert minden évben kétszer járok, de most már túlhaladtam jóval a fél évet, és nagyon fáj mindenem. Azt szeretném megkérdezni, hogy a terápiának van e olyan kezelési módja ami nem emeli meg a vérnyomást, mert félek, hogy újra felmegy. Gondolok itt a mágneságyra vagy az ultrahangra, vagy bármelyik módra. Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt a kezelőorvosával , aki a terápiát kiírja, kellene megbeszélnie. A mágnesterápia jó, de nem csodaszer.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a jobb fele a hátamnak elég erősen…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a jobb fele a hátamnak elég erősen fáj. Egy pontból indul ki a fájdalom. Az a furcsaság, hogy ha a jobb kezemet a hátam felé húzom hátra, akkor a bal oldalon a mellem alatt feszítő fájdalmat, feszülést érzek. Sokszor estére már a jobb vállamban, felkaromban is érzem ezt. Alvás után reggelre jobb, szinte egyáltalán nem fáj, de amint elkezdődik a nap és állnom⁄ülnöm kell, akkor előjön szépen fokozatosan. Ön szerint mi okozhatja ezt?

    Előre is köszönöm!
    Era

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Borda, ill. kisizületi blokkja van. Manuálterápiás kezelés rövidebb idő alatt, fájdalomcsillapító, izomlazító szedése, gyógytorna végzése kicsit hosszabb idő alatt csökkenti⁄megszünteti a panaszokat.

  • Tisztelt Doktornő! 16 éves lány vagyok, és az iskolában már pár hónapja, talaj gyakorlatokat…

    Tisztelt Doktornő!

    16 éves lány vagyok, és az iskolában már pár hónapja, talaj gyakorlatokat végzünk, és mérlegállás, spárga, cigánykerék, ilyen mozdulatok közbe vettem észre, hogy nagyon fájnak a csípőim, és ha épp úgy mozgatom, idegesítő kattanó hangot adnak ki. Elmentem egy ortopédushoz aki a dg-be azt írta: coxa saltans. Sinistroconvexa dorsi. Gyógytornát és gyógyúszást javasolt. El is mentem úszni nem egyszer, de mindig csak egy jobban fáj a lábam, és nem vagyok benne biztos, hogy az úszás tényleg jót tesz neki. Elküldtek röntgen felvételre is, amelyben a dg-be azt írták: mindkét oldalon coxa valga. Mivel nem egyezik meg a két diagnózis ezért nem értjük hogy most mi is a problémám. Táncot abbahagytam, és testnevelésből is teljesen fel akarnak menteni. Gyermekkoromban nem volt semmilyen csípőproblémám, most azonban azt mondják, hogy az egyik csípőm magasabban van mint a másik. Mitől alakulhatott ki ez, és mit kellene tenni? Megműttetni érdemes lenne ennyi idősen?

    Köszönöm, előre is. Regina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    \\"Coxa saltans\\" = pattanó csípő
    \\"Coxa valga\\" = meredekebb állású combnyak (ez csak rtg. diagnózis)
    \\"Sinistroconvexa dorsi\\" = balra görbülő gerinc
    Szerintem csak kicsit kötöttebbek a szalagjai, ami - mivel nem balettáncos, azaz nem nyújtja rendszeresen - teljesen természetes. Gyógytorna, úszás csökkentheti a panaszokat, de a túlfeszítő gyakorlatokat érdemes kerülni. A többihez - látatlanban - nem tudok hozzászólni.

  • Tisztelt Doktornő! Kb egy hete a munkahelyemen számítógép előtt ülve minden előzmény nélkül…

    Tisztelt Doktornő!

    Kb egy hete a munkahelyemen számítógép előtt ülve minden előzmény nélkül a bal térdhajlatomba belenyilalt a fájdalom. Nem tudtam eldönteni, hogy a görcs húzza a lábam vagy csak lüktetve fáj. Semmiféle sérülés nem érte a lábam. Azóta is többször és egyre sűrűbben jelentkezik a térdem hátsó részén a lüktető fájdalom (és mindig azon az egy helyen). Nem látszik rajta semmi, nem piros, nem dagadt. Ahogy jön a fájdalom úgy el is múlik kb1-3 perc múlva. Nem segít rajta se a járkálás, se a tornáztatás. A lüktető fájdalom megszünése után semmiféle utófájdalom nincs. Mit tegyek, hogy ezek a néha elviselhetetlen fájdalmak elmúljanak. Próbáltam hűsítő krémmel kenegetni, de nem igazán vettem észre semmit.

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, mi okzza ezeket a tüneteket.

  • Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert a térdemnél már egy ideje fájdalom jelentkezik. Külföldre…

    Tisztelt Doktornő!

    Azért fordulok Önhöz, mert a térdemnél már egy ideje fájdalom jelentkezik.
    Külföldre költözés⁄új munkahely végett , naponta több kilométert (átlagosan 7-8 km, van amikor 15-20 km) is kell gyalogolnom (nem sík terepen).
    Kb. egy hónapja jobb lábamnál jelentkezett a fájdalom, próbáltam kissé pihentetni, feketenadálytő krémmel kenni, és "porcerő" tablettát szedni.
    A fájdalom jellege: főként belső résznél , eleinte terhelésnél jelentkezett, de már a túlzott hajlítás, nyújtásnál is fáj, azonban sétánál, járásnál nem.
    Lassan a jobb lábom tünetmenetes , közben a bal lábomnál jelentkezik ez a fájdalom. Duzzanat, megnagyobbodás, elváltozás, nem tapasztalható.
    Emellett bokasüllyedésem is van (ezt csak információ végett írtam)
    Örülnék a jó tanácsának, köszönettel:
    Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A terhelés okozza a panaszait. Kellene lúdtalpbetétet viselnie, és combizom erősítő gyakorlatok rendszeres végzése javasolt.

  • Férjemnek bal térdprotézis műtétet javasoltak. Érdeklődnénk, hogy az Önök intézményében Ajkai…

    Férjemnek bal térdprotézis műtétet javasoltak. Érdeklődnénk, hogy az Önök intézményében Ajkai lakost operálnak -e és mennyi a várakozási idő.
    Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nálunk nem végzünk ilyen műtétet.

  • Kedves Doktornő! 29 éves férfi vagyok. Panaszaim 2013. Augusztus 18. kezdődtek. A munkahelyemen…

    Kedves Doktornő!

    29 éves férfi vagyok. Panaszaim 2013. Augusztus 18. kezdődtek. A munkahelyemen voltam amikor hirtelen szúró érzést éreztem a mellkasomban amelyet kiegészített egy halálfélelem érzés. Attól rettegtem, hogy tüdőrákos leszek. A következő 2-3 napban nem tudtam orvoshoz menni az ünnep illetve munka miatt. A mellkasi szúró érzés lassan megszűnt, de jött a helyére egy imbolygó szédülés, vagy inkább bizonytalanság érzés, és fülcsengés. Úgy figyeltem meg, hogy a szédülés a fejem mozgatásakor jött elő többnyire. Mielőtt reggel elmentem volna a háziorvoshoz kaptam egy telefont amelyben arról értesítettek, hogy a nagybátyámnál végstádiumú áttétes tüdőrákot diagnosztizáltak. Ezek után a háziorvos megvizsgált, és bár meghallgatta a tüdőmet, problémát nem talált (de addigra ez engem már nem nyugtatott meg) ezzel kapcsolatban, szédülés érzés miatt viszont elküldött nyaki gerinc röntgenre, illetve ortopédiai vizsgálatra. Ekkor már meglehetősen zaklatott lelkiállapotban voltam, és elkezdtem az interneten kutatgatni, hogy mi lehet a problémám. (Tudom nem kellett volna.) Ennek köszönhetően füll orr gégészeti vizsgálatra is elmentem. A leletek a következőek voltak:

    Ortopédián: lúdtalpat, isiászt, és lumbágót állapítottak meg. A doktor úr javasolta, hogy kezdjek el tornázni és úszni, mert gerincferdülésem van, és a tartásom nagyon rossz. (Álló fizikai munkát végzek ami jelentős stresszel is jár átlagosan kb. havi 220 munkaórában.)
    Nyaki gerinc röntgen:
    Átlagos koponya méretek. A boltozat csontjain kóros nem látható. Ép sella. Légtartó sinus spheonoidalis.
    A fiz. nyaki lordosis a gerinc alsó szakaszán kiegyenesedett. Enyhe S-alakú scoliosis, mérs.fokú spondylosys, kisizületi -és unchartrosis. A III. csig. a IV., az V. ., az V.a VI. felett kissé dorsal felé helyezett. Az atlason részleges foramen arcuale ⁄ variáció⁄ látható. A III-V. porcrésmérs. szűkebb, a VI. dorsalisan kp. fokban beszűkült. A C. VII. csig. proc. transversusai szélese, a jobb oldali 3 mm-rel túlér a D.I. csig. proc. transversusán. Ép csontszerkezet.
    Diagnózisok: Nyaki porckorong rendellenesség k.m.n.

    Fül orr gégészeten arckoponya CT-re küldtek melynek az eredménye:

    Axialis síkban, majd coronalis ekonstrukciókkal, natívan készült.
    Balra devialt septum nasi. Mindkét oldalon FESS műtét utáni állapot.? A sinus maxillarisban jobb oldali túlsúllyal egyenetlen nyálkahártya megvastagodás látható. A rostasejtek szintjében a sinus sphenoidalisban illetve a sinus frontalisban is egyenetlen polypoid jellegű nyálkahártya megvastagodás látható. Acut gyulladásos jelek nem igazolódtak.
    Vélemény: Deviatio septi nasi. Pansinusitis chronica polyposa képe. FESS műtét utáni állapot.
    Nagyságrendileg ekkor kezdődtek a tesetem teljes területére kiterjedő izomrángások. Az esetek 99%-ban ez 1-2 rándulást jelentett, néha előfordult, h 10 másodpercig rángatózott egyfolytában. Lerzeimen, lábamon, szemem alatt, arcomon, hátamon, faromban, nyakamon, gyakorlatilag a testem egész területén jelentkeztek ezek. Néha a bal kezemen az újjaim kezdetek 2-3 kis mozdulatot tenni maguktól mintha lenyomnék egy billentyűt. Ha megnyújtoztattam a testem rendszerint az egy néhány másodpercig tartó löketet adott a rángásoknak. További vizsgálatok következtek:
    Rheumatólógushoz kaptam beutalót illetve mivel édesapám Sclerosis Multiplexes ezért neurológiai vizsgálaton is részt vettem ahol MR-re küldtek. (Ekkora a szédülés, bizonytalanság szinte teljesen megszűnt.)
    MR eredmény:
    Koponya vizsg:
    A IV. kamra középállású. A spuratentorialis kamrarendszer átlagos tágasságú, középállású. Az extracerebralis liquortér átlagos tágasságú. A corpus collosum kiterjedése átlagos, területén körülírt kóros jeleltérés, kóros kontrasztanyag halmozás nem látható. A periventricularis localisatioban ovoid morfológiájú magas T2 jellegű jeladást mutató eltérések nem láthatóak. Supratentorialisan subcorticalisan a fehérállomány területén egy-egy 2mmkörüli magas T2 jellegű jeladást mutató eltérés látható. Kóros kontrasztanyag halmozás az agyállomány területén nem látható. A craniospinalis átmenet területére detructiora utaló jelek nem láthatóak. A sella fenék mélysége átlagos, a hypophysis állomány kiterjedése átlagos. Az agyi nagy artériák , a nagy agyi vénás sinusok normális áramlási jelvesztése, kontrasztfestődése megtartott. A nervus opticusok kiterjedése átlagos, jeladásuk szabályos. A paranasalis sinusok területén kifejezett vs. gyulladásos eredetű nyálkahártya eltérés látható. Az epipharynx területén vs. adenoid hyperplasia látható. Gégészeti konzílium javasolt.
    Nyaki gerinc vizsg:
    A nyaki lordosis enyhén kiegyenesedett. A nyaki csigolyatestek magassága megtartott, területükön phatologiás lágyrész eltérés nem látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratiora jellemző. A C.V.-VI. discus kissé lelapult, területén széles alapú előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret enyhén szűkíti, myelon compressio nem látható. A C. VI. ⁄VII. discus területén széles alapú lapos előboltosulás látható. A nyaki myelon átlagos kiterjedésű, területén egyértelmű kóros jeleltérés, kóros kontrasztanyag halmozás nem látható.
    Vélemény:
    Supratentorialis subcorticalis fehérállományi eltérések mely MR morfológiailag demyelinisatios folyamatra nem jellemzőek, elsősorban vascularis eredet valószínű, időbeli követés javasolt. Pansinusitis chronica.
    Enyhén kiegyenesedett nyaki lordosis. Discopathia cervicalis. Protrusio disci C V.⁄VI., C. VI. ⁄VII..
    Erre nekem azt mondták, hogy kvázi negatív lelet. Csak a nyaki problémával ill. fül orr gégészeti problémával kell foglalkozni. Neurológus a fizikai vizsgálat során lényegi eltérést nem talált, nekem azt mondta, ő organikus eredetre utaló jelet nem lát. MR-t is a megnyugtatásomért kérte.
    Rheumatológián súlyfűrdőre küldtek. Amit sajnos munkám miatt csak félig meddig sikerült teljesítenem. 6 alkalmon vettem részt a 15-ből.
    Tüdő röntgen: negatív
    Mindezek közepette belefutottam egy tévesen heredaganatnak diagnosztizált dologba amelyről hamar kiderült, hogy tévedés. Ezt megerősítette egy új hereultrahang, és egy tumormarkeres vérvizsgálat is, melyek negatív eredményt hoztak. Tumormarker eredmény: Here tu. marcerek norm. stadiumban: BHCG 0.1 alatt, AFP:1.1., NSE: 14.52

    Ami aggaszt, hogy 5 hónap elteltével még mindig vannak a test teljes területére kiterjedő izomrángásaim ami a bal karomban és lábamban a leggyakoribb. Izomfogyást sehol sem érzékeltem. Bal karomat fáradékonyabbnak gyengébbnek érzem, könnyebben elfárad.(Tegnap kb 15 x ismételve szorító marokerősítő gyakorlatot végeztem. Minden egyes alkalommómal 50x szorítottam össze egy kis gumilabdát. Extra kifáradást ez nem okozott a bal kezemben, bár előbb elfáradt mint a jobb, de ez talán normális mert jobbkezes vagyok.) Ez főleg akkor jelentkezik ha csuklóval kifelé tartok valamit, de ha telefonálás közben a bal kezemben van a telefon akkor hamar kezet kell váltanom. Volt egy kb 2-3 hétig tartó időszak amikor az izomrángások és a fülcsengés is csökkent, de meg nem szűnt egyik sem teljesen. Bal lábamban sokszor érzek enyhe bizsergő érzést, végtagjaim és a tarkóm könnyen zsibbadnak, ha sámlira ülök néha a teljes fenekem és medencém is. Fül orr gégészeten MR eredményem után újabb orrpolip műtétet javasolnak, amit várhatóan Februárban csináltatok meg. Erős deréktáji fájdalmaim is sokszor vannak, ez gyakran kisugárzik a bal lábamba egészen a bokáig, ebben a lábamban gyakorta bizsergő érzést érzek órákon át. Pszichésen nagyon megterhel, hogy nem tudom mi okozza az izomrángásokat. Általában csak pár rándulásról van szó, komoly problémát eddig nem okozott, talán a bal karomat picit gyengébbnek, kötöttebbnek érzem. Már rengeteg betegségre gondoltam mint lehetséges baj forrásra: SM, ALS, rák, generalizált szorongás, pajzsmirigy alulműködés, második tip. Cukorbetegség,stb.

    Hogy megnyugtassam magamat voltam ENG⁄EMG vizsgálaton melyet Dr. Sólyom András végzett el. Neki nem mondtam, hogy ALS re gyanakodok, de panaszaimat ismertettem vele. Ő kb 5-10 perc alatt elvégezta az ENG⁄EMG vizsgálatot.
    ENG⁄EMG vizsgálat eredményem negatív. Vélemény: Normális határokon belüli ENG és EMG értékek. Neuro- muscolaris transmissio zavarára utaló eltérés nem látható. Viszgálatot végző doktor javasolta, hogy nézzen meg idegsebész.
    Enyhe bizonytalanság⁄szédülés jellegű érzés újra jelentkezett időszakosan. (Azóta elmúlt.)
    Egyéb tünetek: gombócérzés a torokban, random ok nélküli fájdalom jelentkezik néha a végtagjaimban, illetve alkalmi szúró érzés a bordáim környékén, ritkán a mellkasomban. Derékfájás, főleg bal lábba sugárzó fájdalommal. Dekoncentráltság jelentkezik alkalmanként amikor a lehetséges okokon őrlődöm. (Ismételt tüdőröntgen illetve 2 fül orr gégészeti vizsgálat sem állapított meg semmi plusz kóros dolgot.)

    egyéb hasznos információk lehetnek:
    Bölcsességfogaim még megvannak.
    Ezen időszak alatt volt néhány egyéb múló tünetem is:
    arcpír, véreres szemek, ködök környéki hasi fájdalmak, múló barna folt a szám szélén, gombócérzés a torokban, esténkénti száraz köhögés (3 hét után megszűnt).
    Szedett gyógyszerek: időszakosan felírtak betagent a fülcsengésre, de nem hatott, már nem szedem. Milgama N-t szedtem pár hétig, de ennek a hatását sem érzékeltem. Magnéziumot, Kálciumot, D vitamint, B vitaminokat, és C vitamint folyamatosan szedek.
    Eddigi életmód változtatás: alkalmi (napi1-2 szál éves átlagban) dohányzásról való leszokás, nagy mennyiségű kávéfogyasztásról való leszokás.
    Valamilyen összetett grincprobléma magyarázhatja a teljes testre szinte minden porcikámra kiterjedő izomrángásokat? Az izomrángások nyugalmi és aktív állapotban is jelentkeznek. Némelyik nap sűrűbb, néha ritkább de 5 hónapja folyamatosan fennáll.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A leírtak alapján én úgy gondolom, hogy a panaszainak nagy része pszichés eredetű. Csúnya dolog, de azt kell mondanom, hogy ennyi negatív eredmény mellett most egy kicsit hagyjon fel a különböző betegségek keresésével. Egy kis nyugtató, izomlazító, B vitamin szedése, gyógytorna (nyaki, háti és ágyéki gerinc) rendszeres végzése javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 11 éves lányomnak (vékony, magas) minden lépésnél kattan a csípője. Neki…

    Tisztelt Doktornő!

    11 éves lányomnak (vékony, magas) minden lépésnél kattan a csípője. Neki ez nem okoz fájdalmat, nem is zavarja, számomra kicsit ijesztő, ahogy pl. sétakor átkarolom a derekát, tényleg minden lépésnél kattog. Kerestem neten (itt is válaszokban), de nem találtam konkrétan ennek a leírását. Ez normális jelenség, elmúlik vagy el kéne menni szakorvoshoz esetleg? Ha igen, mit lehet ezzel tenni?

    Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: egy anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig többször leírtam már, hogy ebben az életkorban az izületek "kattogása" teljesen normális jelenség. Ha nincs panasz, nincs vele teendő.

  • Kedves Doktornő! Kislányom 15 hónapos. 13 hónapos korában kezdett járni. Azóta is kissé terpeszben…

    Kedves Doktornő! Kislányom 15 hónapos. 13 hónapos korában kezdett járni. Azóta is kissé terpeszben lép. Ez gondot jelent? Korábban gyógytornára jártunk, ahol azt mondták, gyenge a csípője, ezért különféle gyakorlatokat kellett itthon végeznünk: térden járatás úgy, hogy a térdeit a saját lábaimmal összezárva tartsam...stb. Akkor írtam erről Önnek, azt mondta doktornő, hogy nem szükséges ez a fajta "házi feladat". nem lehet, hogy a gyenge csípő okozza ezt a fura járási módot? Vagy alakul ez majd?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs probléma. Ez a járás még teljesen természetes,

  • Tisztelt Főorvosnő! Nekem az lenne a kérdésem, hogy 54 éves vagyok, és egyre több fájdalmam…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy 54 éves vagyok, és egyre több fájdalmam van. Leginkább a bal vállam időnként annyira fáj, hogy még a kezemet se tudom használni, és úgy érzem, hogy a csontom fáj, mert már ha hozzá érek, már akkor is borzalmasan fáj, persze lesugárzik a lapockámba is, de azt is úgy érzem, mint ha a lapocka csont széle a fájdalmasabb, és van mikor már reggelre semmi baj.
    Nem értem, hogy mitől lehet ez, de néha borzalmasan fáj.
    Köszönöm a válaszát: Marcsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet kisizületi blokkja, ill. a korral járó kopásos tünetek. Forduljon manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz..

  • Ma voltam nogyogyasznal es amikor beultem a szekbe akkor olyan eros fajfalmat ereztem a csipombe…

    Ma voltam nogyogyasznal es amikor beultem a szekbe akkor olyan eros fajfalmat ereztem a csipombe hogy azt hittem ott maradok.Merev lett a csipom.Mar tobbszor elofordult mar.Jaras ozben is szokott fajni.Voltam mar vele orvosnal de semmit nem tapasztalt vagy nem jol vizsgalta.Mit tegyek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg nem mozog megfelelően, és a szalagok merevebbek. Vegyen be fájdalomcsillapítót, és kezdjen el gyógytornát végezni, ússzon.

  • Kedves doktornő! A jobb lábamon a nagylábujjam mellett van egy bütyök,és az utóbbi időben…

    Kedves doktornő!

    A jobb lábamon a nagylábujjam mellett van egy bütyök,és az utóbbi időben nagyon szokott fájni! Az lenne a kérdésem,hogy ezt hogyan lehetne eltávolíttatni? Vagy mit tudnék tenni a fájdalom ellen? Válaszát előre köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ortopéd szakorvosi vizsgálatra kellene mennie, személyes vizsgálat után ott tudják megmondani, hogy mi a teendő.

  • Tisztelt Dr. nő ! 19 éves vagyok, és a két nagyujjam el van meszesedve. 15 napja fáj már, eléggé…

    Tisztelt Dr. nő !
    19 éves vagyok, és a két nagyujjam el van meszesedve. 15 napja fáj már, eléggé korlátoz a járásban,minden mozdulat fáj. Szükséges a műtét?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ön nagyon fiatal, nem tudom mit jelent ez az elmeszesedés. De látatlanban nem tudom megmondani, hogy miként kellene kezelni.

  • Tisztelt dr.-nő! A kérdèsem a kővetkezö lenne. Szeptemberi szanatoriumi bentfekvèsem alatt…

    Tisztelt dr.-nő!
    A kérdèsem a kővetkezö lenne.
    Szeptemberi szanatoriumi bentfekvèsem alatt kb. 2.5 hét múlva nehezen tudtam járni, folyamatos fájdalommal küzdöttem. Sokat voltam gyógyvizben .... a javasolt 15 perc helyett 40-50 percet.Járni nehézkesen, hajolni ès emelni szinte nem birtam. Kaptam zaldiár, meloxep, diprophos, medrol a panaszaimra. MRI vizsgálat nem igazolt sérvet, L IV-
    L V. porckorong dehidrált.
    A 15 hèten izotopos röntgen Sacroileitis l.u. véleményezet.
    A csipökröl kèszitett vèrpool felvételeken fokozott vértartalmú terület nem látható. A metabolikus fázisban készitett teljestest vizsgálat képein a vázrendszer éles kontúrral rajzolodik ki.
    A sacroiliacalis izületek a normálisnál aktivabbak.
    Egyéb területen kóros dusulás nem èszlelhetö.
    Sacroiliacalis Bal ⁄ Jobb index 1.61 - 1.68.
    Ez gyógyitható betegség és milyen terápia szükséges, ill. mennyi a gyógyulási idő?

    Tisztelettel. Sz.E.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem akarom kioktatni, de nem véletlenül vannak az időkorlát előírások. A hosszú ideig alkalmazott meleg gyógyvíz mellett alőfordulnak steril csulladásos tünetek, amiknek idő kell, hogy megszűnjenek. Hogy kinél mennyi azt nem tudom megmondani. Kímélje magát, szedje a fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentőt, és legyen türelmes.

  • Tisztelt Doktornő! 2 héttel ezelőtt,egy rosszul megválasztott betétnek köszönhetően enyhe…

    Tisztelt Doktornő!

    2 héttel ezelőtt,egy rosszul megválasztott betétnek köszönhetően enyhe fájdalmat éreztem a talppárnámnál.Ez megszűnt,azonban ezután néha égő érzést éreztem a talpamnál. Most pedig fekvés,ülés után az első lépések során furcsa érzést érzek a talpam közepén,nem fájdalomnak,hanem húzódásnak nevezném. Ez 1-2 perc járkálás után megszűnik. Nyomás hatására nem érzek semmit. Ezt mi okozhatja,illetve beszélhetünk -e a talpi bőnye gyulladásáról,ha az nem érzékeny nyomás hatására? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a rossz terhelés mellett az izmok, izületek "túlterhelődtek" . Maszírozza át a lábát, mozgassa át az izületeket és oldódni fog az eltérés.

  • Tisztelt Doktornő! 37 éves vagyok, enyhe gerincferdülésem van. Idáig nem jelentett problémát,…

    Tisztelt Doktornő!

    37 éves vagyok, enyhe gerincferdülésem van. Idáig nem jelentett problémát, itthoni gyakorlatokkal kezeltem, néha úszással. Az elmúlt pár hónapban viszont egyre többször fáj a hátam, mintha a bordapúp is jobban látszódna, mint idáig.
    Érdeklődnék, hogy itthoni tornán kívül mit ajánlana, mi segíthetne?
    Használna-e fűző viselése pl?
    A borda visszahelyezhető valahogy, tornával, nyújtással, masszírozással, bármilyen módszerrel? (műtéten kívül)

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gerincferdülés a serdülőkor befejezte után már nem romlik rohamosan. Az észlelt tüneteket lehet, hogy túlértékeli. Gyógytornász segítségével tanulja meg a gyyakorlatokat, és rendszeresen végezze azokat, hogy az izmok túlterhelődése miatt esetleg kialakult borda, vagy kisízületi blokkok oldódjanak. Az Ön korában a fűzőnek már nincs jelentősége.

  • Jó Napot! Mitől van az időnkènt erős derèkfàjdalom kenőcs nem hasznàl. Vesemedence tàgulatom…

    Jó Napot!
    Mitől van az időnkènt erős derèkfàjdalom kenőcs nem hasznàl.
    Vesemedence tàgulatom van 3 hónapos korom óta mindig megyek rendszeresen kontrolra vele nem amiatt fàj.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassa magát ortopéd szakorvosnak.

  • Tisztelt Doktornő! Közel a hetvenhez az alábbiak miatt fordulok önhöz. Majdnem két éve…

    Tisztelt Doktornő!

    Közel a hetvenhez az alábbiak miatt fordulok önhöz.

    Majdnem két éve volt egy gerincműtétem, L5 csigolyán, mivel járóképességem nagyban csökkent és a bal oldali combizom részlegesen bénult. A műtét után járóképességem sokat javult, de bal lábam nem tökéletes. Rendszeresen hosszan sétálok.

    Pár hete tömegközlekedve egy rántást követően az ülésre huppantam. Pár napra rá ülés közben nagyon erős fájdalom jelentkezett, ami miatt csak pár percig bírtam ülni. A fájdalom felállás után fokozatosan megszűnik, séta közben sem jelentkezik. Idegsebészeti vizsgálaton CT készült, ami alapján a szakorvos kizárta az idegsebészeti problémát és pihenést javasolt, pár napos gyógyulási prognózissal. Ennek két hete és javulás nem tapasztalható.

    Ön szerint lehet ortopédiai vagy reumatológiai a probléma? Milyen szakorvost keressek fel? Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy kisizületi blokkja alakult ki a hirtelen rántást követően. Fájdalomcsillapító, izomlazító szedése, átmenetileg gerincfűző viselése segít, vagy egy manuálterápiás kezelés.

  • Tisztelt Doktornő, 2012 tavaszán autobalesetem volt. A vállhoz közelebbi resznel torott.…

    Tisztelt Doktornő,



    2012 tavaszán autobalesetem volt. A vállhoz közelebbi resznel torott. Első körben nem akart összeforrni a csont majd vegul rosszul forrt össze. Emiatt latvanyosan rövidebb ez a vállam, valamint a csont folyamatosan böki a borom, ami viszkető fájdalmat okoz, a melltartopant pedig lecsúszik. A két év alatt sikerült felvennem egy görnyedt testtartást a rövidebb vall miatt. A gerinc, vall és hatfajasom mindennapos.

    2012-ben a baleset után poszt traumatikus stressztől szenvedtem így nem vállaltam be akkor a mutetet. Az orvosok azt mondtak, hogy amíg a kéz el tudja látni a funkciojat és nem faj addig nem kell műteni. A mozgással nincs probléma, a tores korul se faj. Csak a fent említett problemaim vannak. Javithato lenne ennyi idő után muteti úton? És ez javasolt lenne? Vagy izomepitessel helyre lehetne hozni?
    Segitseget elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyrészt látni kell, hogy valójában milyen, mekkora elváltozást okoz a rövidülés, másrészt célszerű előbb a konzervatív kezelést kipróbálni, mert, ha azzal nincs eredmény, még a későbbiekben is lehet műtéttel korrigálni.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta