A betegek kérdései (10634)

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy meszes boka ízületre van e valami szer. Nagyon…

  Tisztelt Doktornő!

  Szeretném megkérdezni, hogy meszes boka ízületre van e valami szer. Nagyon fáj mindkét lábam és néha úgy érzem, hogy lassan már menni sem tudok. Köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A panaszainak valószínüleg statikai oka van. Kellene csináltatnia egy megfelelő betétet, és rendszeresen tornáztatnia a lábát.

 • Köszönöm válaszát,mindössze egy kérdésem lenne,hogy akkor Ön szerint a leletem alapján nincs…

  Köszönöm válaszát,mindössze egy kérdésem lenne,hogy akkor Ön szerint a leletem alapján nincs sérveknek nyoma sem,tehát aggodalomra nem volt semmi okom,így nyugodtan elmehetek az előzőkben említett gerinctornára?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A rtg. alapján nincs nyoma, szerintem tornázhat.

 • Tisztelt doktornő
  5,5 éves kislányom befelé lépked az egyik lábával, azaz a spiccét befelé rakja...voltunk ortopédián, aki megállapitotta, hogy lúdtalpa van...kaptunk talpbetétet, de az ovis papucokba nem fér bele a betét is meg alába is....azt mondta az orvos vegyünk neki ortopéd papucsot… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én nem gondolom, hogy 5,5 éves gyermeknek betét kellene. A zárt sarkú a megfelelő.

 • Tisztelt Főorvos asszony! Szeretném megkérni a napokban kapott leleteim kielemezésére,és tanácsára.Annyit…

  Tisztelt Főorvos asszony!

  Szeretném megkérni a napokban kapott leleteim kielemezésére,és tanácsára.Annyit szeretnék hozzáfűzni előzetesben,hogy a panaszaim azok voltak,hogy évek óta sok ülés után(1 óra)nehezen tudok felállni a keresztcsont alatti,és az ágyéki gerincfájdalom miatt.De a legrosszabb,hogy egy rossz mozdulattól,főleg ha nevetnék,hol a jobb,hol a bal oldalon a bordáim alatt begörcsölődik,mivel hiába próbálom légzéstechnikával "kinyomni",csak a mydeton tbl. segít.
  Miután elértem a reumatológiára,kaptam rtg beutalót,majd menjek vissza e hét péntekén,addig írt 8 gerinctornát,és better uh+flech gél kezelést.
  Bevallom meglepett,hogy még a rtg eredmény nincs meg,gerinctornára kell járnom,hiszen szerény véleményem szerint nem biztos,ha netalán sérv áll mögötte,használ.Ekkor bementem a gyógytornára 8,30-kor (10 órára voltam írva)kérni szerettem volna,hogy mivel vidéki vagyok a munkámból kifolyólag nem tudok bejárni,csak kérni szerettem volna,hogy mutassák meg a gyakorlatot,otthon elvégzem,a válasz az volt,hogy így sem mehetek be (fél 9.-kor,mivel a 10 órási turnus már bement)Ilyen "pozitív" hozzáállás után kénytelen voltam hazabuszozni 20km.-t.
  Lelet eredmény:Enyhe ívű jobbra convex Th.scoliosis.
  Csigolya kompressio nem látható.
  A 7.-es discus mérsékelten laposabb.
  A 12.-es csigolya felső zárólemezén Schmorl-hernia található.
  Az S.I.lumbalisalt.
  Az 1-4-es csigolyatest felső zárólemezén kifejezett Schmorl-hernia látható.
  A csigolyatestek ventralis peremszélein spond.felrakódások.
  Foramenek szabadok.
  Ezek alapján kérném szépen szíves véleményét,tanácsát,esetleg hogyan,és mivel tudnám kezelni ezeket a bajokat.
  Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm.és szép napot kívánok!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A rtg. alapján kopásos tünetei vannak. Bizonyára a kollega a vizsgálat során azt észlelte, hogy nincsenek gyöki nyomásra utaló tünetei, és csak megerősítés céljából küldte rtg. felvételre.
  A gyógytorna kezelés mindenképpen szükséges. Amíg nem sajátítja el, hogy mit kell csinálni, addig az önállóan végzett torna árthat.

 • Kislányom 12 éves. Egy éve fájlalja mindkét lábát, izomfeszülésre, izomlázra panaszkodik. Ez…

  Kislányom 12 éves. Egy éve fájlalja mindkét lábát, izomfeszülésre, izomlázra panaszkodik. Ez megtudtam, hogy a növekedéstől van, tényleg sokat nőtt az utóbbi időben, így hihető is a számomra. (Lóbalzsammal szoktuk bekenni, mikor nagyon fáj neki.) Májusban enyhe fokú gerincferdülést állapítottak meg az ortopédián, ahová a lábfájás miatt mentünk. Irtak is fel neki gyógyúszást. A mostani problémánk, hogy aug. 16 óta nagyon fáj neki hol a mellkasa, hol a háta. Közben a strandon júl-ban összeszedett valami bacit, mert július vége óta középfül- és arcüreg gyulladása van. Ez már javult a kezelés hatására, már csak kicsit fújja az orrát, de az aug.21-ei röntgen még arcüreggyulladást mutatott ki, a mellkasrtg. viszont jó lett. A füle és a feje pedig már nem fáj, de még lámpázzuk (már 4 hete) nem is emiatt aggódok, hanem hogy annyira fáj hol a mellkasa, hol a háta, hogy nagyon sír és halálfélelme van, mi baja lehet. A szíve is nagyon hevesen dobog, és valami nagyon nyomja a mellkasát belülről, azt mondja. Máskor a háta fáj a csigolyáknál. De ez nem folyamatos, hanem változó, hogy mikor tör rá ez a fájdalom. Naponta többször is jön, és már fél tőle a gyerek. A gyerekorvos szerint növekedési fájdalomról van szó, ezt mondta szerdán, csütörtökön és pénteken is. De annyira fáj neki, hogy hétvégén már vinni akartam az ügyeletre vagy a sürgősségire, de nem akart menni, csak sírt. Lehet, hogy a tüdejével nincs baj, de a szívével sem lehet összefüggésben a fájdalom? Tényleg a növekedés okoz ilyen erős fájdalmakat? Nekem ez olyan hihetetlen! (Vérképe jó volt.) Vagy a gerincével lehet probléma?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az ilyen erős fájdalmak oka általában a rossz tartás mellett kialakult izomgörcs. Egy kis fájdalomcsillapító, izomlazító, valamint rendszeres gyógytorna végzése segít.

 • Tisztelt doktornő ! Köszönjuk a válaszát , a tanácsait alkalmaztuk és egy nap után, már láthatólag…

  Tisztelt doktornő !
  Köszönjuk a válaszát , a tanácsait alkalmaztuk és egy nap után, már láthatólag csökkent a duzzanat a kislányunk bokáján. Azt szeretnénk még kérdezni, hogy egy ortopéd cipőcske (magasszárú) esetleg kiválthatná-e a kötözést ? A fásli miatt nehezen tudunk cipőt húzni a lábacskájára, ezért most hátul pántos gumipapucsban jár. Esetleg ortopédcipő+ kötözés? Találtunk az internetről rendelhető, olyan cipőcskét, amineka bokarészén három állítható pánt van .Ebbe talán beleférne a kötés is .Érdemes lenne megvenni ?
  Tisztelettel:Dull Beáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kedves Dull Beáta! Az az igazság, hogy a fásli jobban rögzít, mint a cipő, mert az előbbi a lábához idomul. Amíg a duzzanat fennáll, célszerűbb lenne mégis ezt a megoldást alkalmazni.

 • Tisztelt Doktornô! 6 hetes kislányomnak az orthopedián 3.a-s lett a vizsgálat eredménye,kengyelt…

  Tisztelt Doktornô! 6 hetes kislányomnak az orthopedián 3.a-s lett a vizsgálat eredménye,kengyelt kapott. Kérdésem a következô: így lehet-e hordozókendôben hordozni? Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem.

 • Tisztelt Doktornő!

  38 éves férfi vagyok , május 15-én leestem 2.5m-es magasságról. Diagnózis:s8290,w19h0,s8280.s8270,z2980. Beavatkozás:5792d,83301,4371a,44410.
  9hét fekvő,3hét járógipsz után,2 hete gipsz nélkül vagyok. Az orvosom szeptember 15-éig lábsújjal való terhelést… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mivel nem vagyok traumatológus, sem a dg., sem a beavatkozás kódjait nem tudom értelmezni. De az, hogy a lába még dagad, és feszül, teljesen természetes. A rögzítés 2x-es ideéig lehetnek panaszai.… Még több

 • T.Dr.Nő! Már többször fordultam Önhöz tanácsért és köszönöm válaszait. Most ismét szeretném kérni írja meg véleményét. V. kézközépcsontban ostheocondroma miatt kikaparás és synteticus csont feltöltés történt Most már van callus képződés, az a gondom, hogy két kb. két gombostű fejnagyságu dudor… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, milyen módon rögzítették, nem a varrat helye-e, erre a kezelőorvosa tudna választ adni. A feszülés oka lehet, hogy a szövetek még feszülnek.

 • Kedved doktornő! A problémám a következő: Múlt vasárnap strandfoci közben (homokos pályán)…

  Kedved doktornő!

  A problémám a következő: Múlt vasárnap strandfoci közben (homokos pályán) egy ollózást követően a gerincfeszítő izmomra és a csípőm felső részére érkeztem. A sérülést követően nehezen tudtam menni, mert szúró fájdalom jelentkezett a sérült területen. A következő pár napban pihentem, jegeltem és kentem Voltaren kenőccsel. A fájdalom a csípőmön szinte teljesen megszűnt 3-4 nap alatt, illetve a gerincfeszítő izmom külső részén is enyhült, inkább csak nyomásra volt érzékeny. Ezért a javulást látva nem mentem orvoshoz, hiszen egy egyszerű zúzódásnak gondoltam. Sajnos pénteken ahogy felkeltem az ágyból, nagyobb nyomást kapott a gerincfeszítő izmom így újra jobban kezdett fájni és még most is fáj. Orvoshoz legközelebb csak holnap tudok menni, amit természetesen meg fogok tenni, a kérdést csak azért teszem fel, hogy megtudjam milyen (súlyos)problémám lehet.

  Tehát a fájdalom a gerincfeszítő izmomban van jelen nyomásra, vagy bármilyen feszülésre(lépés, felülés,stb), a fájdalom jellege szúró, leginkább egy lila folt megnyomásával járó fájdalomhoz hasonlítható. A sérülést követően nem volt külsőleg látható bevérzés, talán csak az első napon volt piros és dagadás sem. Nem tudom fontos e, de a gerincfeszítő izmom viszonylag erős (sport miatt), viszont merev is.

  Előre is köszönöm a segítségét! (természetesen mindenképpen felkeresek egy szakorvost)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy meghúzódott, esetleg az izomban mikroszakadások is keletkeztek, de pontosabbat természetesen csak avizsgálat után lehet mondani. Fájdalomcsillapító szedése addig is javasolt.

 • Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni.Férjemnek július 25.-én balesete volt és térd ínszalag…

  Tisztelt Doktornő!
  Tanácsát szeretném kérni.Férjemnek július 25.-én balesete volt és térd ínszalag szakadás miatt azóta gipsz van a lábán.Augusztus 23.-án elszorította a lábát a gipsz amit ekkor hosszában elvágtak és fáslival átkötöttek,de sajnos azóta sem jó és idegileg már nem bírja.Érdeklődnék,hogy ilyen esetekben van-e a gipsz helyett bármilyen más megoldás az is érdekelne ami nem támogatott megoldás mert jelenleg már nyugtatót szed .Segítségét előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nem szűnnek a panaszok, mindenképpen vissza kell mennie a kezelőorvosához, mert meg kell vizsgálni, hogy mi okozza azokat.

 • Kedves doktornő! Két napja jelentkezett a mellkasomban, a szívemnél egy kisebb szúró fájdalom,…

  Kedves doktornő!

  Két napja jelentkezett a mellkasomban, a szívemnél egy kisebb szúró fájdalom, amely egy nap után kiterjedt az egész mellkasi területre és már a mozgásomban is korlátoz, olyan módon, hogy nem tudok lehajolni, rendesen ülni és feküdni, emelni stb. Nem emlékszem arra a pillanatra vagy mozdulatra munka közben, ami előidézhette volna a fájdalmat.

  Mit gondol, Ön szerint mi lehet ez, illetve igényelhet-e orvosi kivizsgálást?

  Köszönöm a segítséget!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy a bordaközti izma görcsölt be, fájdalomcsillapító, izomlazító segít.

 • Kedves Doktornő!
  Érdeklődnék, hogy a térd vizesedése műtéti beavatkozással megszüntethető-e. Édesanyámnál jelentkezett ez a probléma, már kétszer leszívták a térdéből a folyadékot, de ez is csak rövid időre hozott enyhülést számára. A térdprobléma jó néhány hónapja jelentkezett (emellett… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos betegség jele a térdízületi folyadék felszaporodása. Ortopéd vizsgálat szükséges, hogy kell-e műtét, bár a protézis beültetéshez még fiatal. Gyógytorna végzése mellett az izmok meg tudnak… Még több

 • Tisztelt Főorvosnő!

  Kérdéssel fordulok Önhöz.
  25 éves lány vagyok és mozgás közben színte állandó jelleggel ropog a csontom,elég zavaró mikor alépcsőn vagy éppen az utcán sétálva hallani lehet merre megyek,szó szerint,de fájdalom nem kíséri.
  Ez a dolog 20 éves… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A "ropogás" (mint már annyiszor leírtam) az izületi mozgás természetes velejárója. Azzal tudja csökkenteni a mértékét, hogy rendszeresen sportol, mozog, azaz erősíti az izmait, hogy megfelelő… Még több

 • Szeretettel köszöntöm Önt, Drága Főorvosnő! Nem tudom, hogy emlékszik e rám, én…

  Szeretettel köszöntöm Önt, Drága Főorvosnő!

  Nem tudom, hogy emlékszik e rám, én lennék az, akinek a lábában ideggyulladás volt, és Ön tartotta bennem a lelket! Amiért írok az a következő: Egy hete 10 km.-t kerékpároztam emelkedőn is mentem teljes summal, és nagyon elfáradtam. Másnap reggel a lábamba a sípcsontnál a térd alatt 10 cm-rel a belső oldalon hangyamászást éreztem belülről, ami 2 percenként jelentkezett. Rá két napra elkezdett zsibbadni ugyanott, sőt mindkét lábamon, ugyanazon helyen, és a lábam ujjai zsibbadnak, jobban a középső ujjtól, a kis ujjamig. Elkezdtem a régi tornámat egy napja, és elkezdtem szedni a Neoro-multivitamint, amit régen szedtem. Már a derekam csak ritkán fáj, mert azt is kenegetem, de a zsibbadás nem akar elmúlni. Ezek a tünetek még mindig az ideggyulladás maradványai? Bár tetszett írni régebben, hogy ezzel együtt kell élni. Kérem, hogy válaszoljon, hogy mit tegyek, hogy megszűnjön a zsibbadás? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valóban nagy valószínűséggel a korábbi gerincpanaszok maradványtünete, hirtelen túlterhelte magát. A korábbi gerinctornát folyamatosan kellene végeznie (ha nem is mindennap, de rendszeresen). Türelemmel várnia kell, hogy a tünetek megszűnjenek, és későbbiekben csak fokozatosan növelje a terhelést.

 • Jó napot Dr. nő27 éves fiatal ember vagyok és olyan problémám van hogy 3 éve elkezdett zsibbadni a ball sarkam , a gerincem a derekamnál , az első csigolyám fent , néha a fejem is és ez melett legyengültem és nemtudok dolgozni . A háziorvosom Almafin tablettát irt fel ami izületi betegségekre… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az összkép alapján inkább neurológushoz kellene fordulnia.

 • Tisztelt Doktor nő!

  3 héttel ezelőtt edzés végén részleges izomszakadásom lett, vádliban. Sürgősségin elláttak, 2 hét otthon létet, de nem ágy nyugalmat ajánlottak. Már dolgozom, nem fáj, de néha úgy érzem mintha összeugrana vagy nem is tudom görcsben lenne, ezt enyhe , kellemetlen… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kedves Aida! Hát... én nem ajánlanék 3 hét után még részleges izomszakadás esetén sem sportot, de én "csak" ortopéd orvos vagyok, és nem sportorvos. Meg kellene beszélje a kezelőorvosával.

 • Tisztelt Doktorno, Azzal a problemammal fordulok onhoz, hogy kiment nagylabujjamnal a bognala…

  Tisztelt Doktorno,
  Azzal a problemammal fordulok onhoz, hogy kiment nagylabujjamnal a bognala csont es elmentem ortopedhez hogy mondja meg mitol faj labujjam es visszarakta a csontott helyere es mutatott nyujtasokat mert megnyul a talpamban az in. Az akkarom kerdezni h ez utan hogy visszaraktak helyere labujj jelentkezett egy lukteto eros fajdalom csontnal es labbujfejemnel es megduzadt ott a labam?
  Tisztelettel,
  Eszter.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kedves Eszter! Nem egészen értem az egészet, és azt sem, mit szeretett volna kérdezni. Ha panasza maradt, vissza kellene mennie az orvoshoz.

 • Tisztelt doktornő! Két éves kislányunk lábára 3 hónapja ráugrott a tesója (kb kirúgta alóla…

  Tisztelt doktornő!
  Két éves kislányunk lábára 3 hónapja ráugrott a tesója (kb kirúgta alóla a lábát, bokáját játék közben) úgy , hogy másnap reggel hatalmasra duzzadt bokával mentünk a sürgősségire. Az ügyeletes orvos (sebész) megvizsgálta és megnyugtatott, hogy valósszínűleg semmi komoly, de a biztonság kedvéért elküldott a megyeközpontba gyereksebészhez.Másnap elmentünk, akkor a kicsi már ugrándozott ,szaladgált a folyosón, a doktor úr azt mondta itt biztos nincs törés vagy repedés, meg fog gyógyulni. Két hónap elteltével a kislány még mindíg sántikált, elvittük a háziorvoshoz, aki elküldott röntgenre és az ortopédiára. A bokája dagadt , panaszkodott, hogy fáj, gyakran ölbe kérezkedett a röntgen elváltozást nem mutatott, az ortopéd orvos azt mondta, meg fog gyógyulni, de talán be kellett volna gipszelni rögtön a baleset után és hogy menjünk vissza két hónap mulva, akkor majd meglátjuk. Azóta eltelt egy hónap, a kislány, hol jobban , hol kevésbé sántikál . A bokája szünet nélkül dagadt. Egyik orvos szerint laza szorítókötést és vizesborogatást tehetünk rá, másik szerint, nem szabad bekötni, teljesen tanácstalan vagyok. A környéken nincs gyerekortopéd orvos (Romániából írok), ezért 2 hét múlva megyünk át Debrecenbe egy magánrendelőbe. Egyik ismerősünk gyermekénél nagyon hosszú huzavona után Kolozsváron gyermekkori reumát diagnosztizáltak, félünk nehogy a kicsi lánykának is ilyen problémája legyen. A kérdésem az lenne, hogy egy ficam vagy rándulás gyógyulása eltarthat ilyen hosszú ideig , és addig is mit tehetnék érte kötözzem-e, borogassam-e? Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült a levél, nagyon várjuk a válaszát. D vitamin cseppeket adjunk-e (ezzel kapcsolatban is eltérő válaszokat kaptunk itt)? A kislány nagyon aktív folyton szalad , bicegve ugyan de szaladgál, ugrál, mintha nem is fájna, csak ritkán panaszkodik .
  Előre is köszönjük a segítségét.
  Tisztelettel: Dull Beáta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kedves Dull Beáta! Sajnos valóban jobb lett volna azonnal rögzíteni a gyermek bokáját, de ez már elmúlt. A tünetek fennállhatnak ennyi idő után is. Érdemes fáslival rögzíteni, hogy a megnyúlt szalagok minél jobban "zsugorodhassanak", és, ha fáj, akkor bármilyen fájdalomcsillapító ⁄sportkrém használata mellett estére beborogatni. A rögzítés azért ajánlatos, mert most a felszaporodott izületi folyadék feszíti, és lazítja a szalagokat (duzzadt), és ez egy instabilitáshoz vezetne a későbbiekben. A rögzítéssel a túlmozgást akadályozzák meg, emellett a normálishoz közeli állapotig tudnak visszazsugorodni a szövetek.

 • Kedves Doktornő, Olyan 7 hónappal edzés közben valahogy megsérült a vállam azóta ha terhelés…

  Kedves Doktornő,

  Olyan 7 hónappal edzés közben valahogy megsérült a vállam azóta ha terhelés éri nagyon fáj, ha csak normálisan felemelem akkor semmit nem érzek,voltam röntgenen ott sem láttak semmit.Hova tudnék még menni vagy mi lehet a gond?

  Köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyógytornával meg kellene erősíteni a váll körüli izmokat.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen