A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő! Az utóbbi hetekben gyakran érzek tompa fájdalmat, nyomást a jobb oldali…

    Tisztelt Doktornő!

    Az utóbbi hetekben gyakran érzek tompa fájdalmat, nyomást a jobb oldali bordáimnál és alatta, amikor hason fekszek néha szintén egy kellemetlen érzést, nyomást érzek ott. Ez a panasz volt már máskor is, időnként vissza-vissza térő, most hetek óta fent áll. A kezemmel sokszor nyúlok oda mikor van ez a kellemetlen "érzet", és azt vettem észre, hogy a jobb oldalon mintha lenne egy "plusz" csont legalul (a baloldali bordákhoz képest), amit főleg a hasamat behúzva tudok kitapintani. Lúdtalpas vagyok (lúdtalpbetétet hordok), van gerincproblémám is (spina bifida SI), de egyik sem okoz különösebb panaszt. A kérdésem az lenne, hogy ez az "asszimetria" mennyire normális, kell-e kezdeni vele valamit? Köszönöm a válaszát! (férfi, 25)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy rossz tarása miatt kisizületi (vagy borda-) blokk alakult ki, azért a diszkomfort érzés. Keressen fel manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt.

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, mint egy előttem írónak. A jobb oldali kulcscsontom…

    Tisztelt Doktornő!
    Olyan problémám van, mint egy előttem írónak. A jobb oldali kulcscsontom szemmel láthatóan jobban kiáll, mint a másik. A másik talán nem is látszik. Azt szeretném megkérdezni hogy ez lehet-e veszélyes a tüdőmre? Hallottam olyanról, akit azt hiszem emiatt meg kellett műteni. Vagy ilyen veszély nincs is?

    Nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs semmi veszély.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Érdeklődni szeretnék fizikoterápiáról, hogy mennyibe kerül,…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    Érdeklődni szeretnék fizikoterápiáról, hogy mennyibe kerül, és ha az orvos úgy látja, hogy szükség van rá, akkor fizetni kell-e érte vagy sem. Előre is köszönöm szépen a válaszát.
    Üdvözlettel: Liliom 23

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha az orvos úgy látja, és kezelésre küldi, nem fizetős.

  • Tisztelt doktornő!
    16 éves lány vagyok, és kb. 1,5 éve gondok vannak egyik térdemmel. Voltam ortopédián és aröntgen nem mutatott ki semmit. Így az orvos elküldött MRI-re... Nos ott is voltam, meg lett az eredmény és érdekelne,hogy ez mit takar, mielőtt visszamennék... "A tibia lateralis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak amit leír: hogy lehet porcsérülés következtében egy kis leszakadt porc darab az izületben, de a fizikális tünetei nélkül ez nem egészen értékelhető. Ha ezt a vizsgálat is alátámasztja, akkor… Még több

  • jo napot hogy lehet hogy tavaly ota nem tudom mozgatni a konyokomet mert kificamodot es azota…

    jo napot hogy lehet hogy tavaly ota nem tudom mozgatni a konyokomet mert kificamodot es azota is 20fok marad el felkultek pozsonyba a traumatologiara capsulectomia mutetel de viszakultek ot aszt mondtak hogy mi felnyisuk a konyokot nem tudjuk hogy job e lesz meg aszt mondtak hogy fiatal vagyok de most meg
    lehet hogy megmutenek ien synovectomiaval az a
    kerdesem hogy mi ez a synovectomia es hogy hogy egy ev utan nem jot rendbe a kezem koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egy törés után nem mindig van esély arra, hogy teljesen rendbejöjjön az izület. Ha folyamatosan duzzadt, feszül, akkor szokták a synovectomiát (=izületi tok eltávolítást) végezni, hogy csökkentsék a gyulladásos folyadék szaporodását. Ettől még nem biztos, hogy az izületi mozgás tejlesen helyreáll, mert az a csontok⁄izületek állapotától függ.

  • Tisztelt Doktornő! Ön szerint csak bokaizületi arthrosisra ⁄alsó-+felső⁄ és a vele járó fájdalomra,…

    Tisztelt Doktornő!

    Ön szerint csak bokaizületi arthrosisra ⁄alsó-+felső⁄ és a vele járó fájdalomra, járásnehezítettségre, mozgásbeszűkülésre, vádlisorvadásra , rövidebb lábra érdemes a Mozgáskorlátozott igazolványt megkérelmeznem? Lehet esélyem, hogy megadják?
    Köszönettel

    mimi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ehhez nem értek, de szerintem nem kapná meg.

  • Tisztelt Doktornő, a következőben kérném tanácsát. 4 nappal ezelőtt tornázás során nagyon…

    Tisztelt Doktornő,

    a következőben kérném tanácsát. 4 nappal ezelőtt tornázás során nagyon sokszor, erőltetve, feszítve álltam lábujjhegyre, és már aznap este észleltem, hogy járáskor - mikor ránehezedek lépés közben - fáj a jobb lábfejemben valami (talán valahol a nagylábujj és a második lábujj közti-alatti területen). Nem fájt nagyon, de azért kicsit sántikálva mentem haza. És azóta ez így maradt: mikor reggel kiszállok az ágyból, és elindulok, kicsit fáj ugyanez a rész a lábamban járáskor, majd "bejáratódik" és egész jó lesz, akár futni is tudok... de terhelésre (pl. egy egész napos járkálás, séta, bevásárlás stb.) után estére már megint fáj egy kicsit... Ha nyomom, nem fáj nagyon, de nagyjából ki tudom tapintani, hol fáj, és ami miatt nagyon megijedtem: egy picit duzzadtabb az a terület! Színe nincs, nem piros, nem lila, nem forró, csak egy kicsit dundibb.
    Mi történhetett? Ennyire elronthat ott valamit pusztán az, hogy lábujjhegyre álltam nagyon sokszor, és kissé erőszakolva, feszítve a lábfejem? Az is furcsa, hogy nem emlékszem semmilyen nagyobb "eseményre", egy rossz mozdulatra, vagy bármire, amihez köthetem, hogy megsérültem. Csak egyszerűen túlzásba vittem a tornát, és estére már fájt.
    Ez most mi lehet? Forduljak orvoshoz, vagy én is ki tudom "kúrálni", pl. borogatással, jegeléssel (egyik éjjel borogattam, és akkor sokkal jobb lett reggelre.) Ezt azért kérdezem, mert hétfőn elutazom⁄elutaznék, és így most nem tudom, mit tegyek, merjem e vállalni az utazást (noha annyira azért nem fáj, és persze nyugodtan tudok járni.)

    Előre is köszönöm segítségét, tisztelettel:

    B. Boglárka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg túlterhelte, és az izület fokozott folyadéktermelődéssel reagált, ezért a duzzanat, és mert feszül, azért a fájdalom. Borogatás⁄jegelés, fájdalomcsillapító kenőcs használata, kímélet segít.

  • Kedves doktornő! 32 éves nő vagyok. Nem dohányzom, nem iszom, nem kávézom. 6 hónapja egy…

    Kedves doktornő!

    32 éves nő vagyok. Nem dohányzom, nem iszom, nem kávézom.

    6 hónapja egy reggel kora hajnalban fájdalomra ébredtem. A fájdalom a jobb combtő illetve lágyék találkozásánál jelentkezett. Először azt hittem, hogy csak elfeküdtem, és majd rendbejön. Visszafeküdtem majd indultam munkába. A fájdalom nem múlt el, sőt egyre csak erősödött. Este 6 óra fele már annyira fájt, hogy nem bírtam megemelni a jobb lábamat, pedig csak egy 10 cmes lépcsőre kellett volna fellépnem.

    Én jelengleg Londonban élek. Voltam már háziorvosnál, aki elküldött vérvizsgálatra. Nem talált semmit, így elküldött csípő röntgenre. A röngteg sem mutatott ki semmit. Azt mondja, hogy fogalma sincs mi lehet a bajom.

    Az első fájdalom jelentkezése után egy hónappal a bal oldalon is megjelent a fájdalom.

    Tehát már 6 hónapja, minden nap fáj. Születésem óta hason alszom, de mióta van ez a betegségem, sem hason, sem az oldalamon nem tudok aludni, csak háton. Nagyon lassan tudok csak járni, gyorsan menni illetve futni fájdalom nélkül nem megy.
    A fájdalom mélyről, belülről jön, mindkét oldalról.
    A házi orvos a limfómát kizárta, mivel nem érzett dudorokat egyik oldalon sem.

    Bejelentett most fizikó terápiára, de legalább 4 hét mire időpontot kapok. Addigra már a 7. hónapnál fogok tartani, úgy hogy fogalmam sincs milyen betegségem lehet. Nagyon kétségbe vagyok esve, már lelkileg sem igen tudom tartani magam.

    Előre is köszönöm az idejét, és válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ne haragudjon, de nekem még a háziorvosánál is kevesebb lehetőségem van a "találgatásra", mert Ő legalább vizsgálta Önt. Lehet, hogy gerinc eredetűek a panaszai, de ezt így látatlanban semmiképp sem lehet megmondani. Próbáljon meg fájdalomcsillapítót, izomlazítót szedni, és a fizikoterápiát megpróbálni. (De látatlanban.....!)

  • Tisztelt Doktornő!

    A babámnak 1 hónapos csípőszűrésen terpeszpelust írtak fel. Használtuk is és tornáztattuk is. A kontrollon az ortopéd orvos azt mondta, minden oké, a kötöttség, ami a jobb lábával volt megszűnt, ugyanúgy tud terpeszteni mindkét lábával a kisfiam. Visszamentünk… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igazából az az optimális, ha fizikális, és UH vizsgálatot is az ortopéd orvos végzi (én így vizsgálok), mert akkor Ő látja, és tapintja az esetleges elváltozásokat. Nem tudom megmondani, hogy… Még több

  • Tisztelt Doktornő! 39 éves vagyok. Lassan egy hónapja fáj a derekam, hajolni csak nehezen…

    Tisztelt Doktornő!

    39 éves vagyok. Lassan egy hónapja fáj a derekam, hajolni csak nehezen tudok. Röntgenre utaltak be, ahol a következő eredményt kaptam:
    " Lumbalis lordosis megtartott. Az L IV-v S I közti porcrések kp. fokban szűkebbek, ezen csigolyatestek peremein apró osteophyták vannak."
    Kérem segítsen, mit jelent ez az eredmény, és hová forduljak, mi a teendőm ezek után?
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel: Fekete Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ki irányította rtg.-re? Mert akkor a terápiát is kellene ajánlania. Mérsékelt kopásos tüneteket mutat, de szerintem (így látatlanban) inkább izom eredetű fájdalmai vannak. Ortopéd, vagy reumatológus szakorvoshoz kellene fordulnia (személyesen), hogy a vizsgálat után a megfelelő terápiát tudják javasolni.

  • Tisztelt Drno! Sajnos a rossz tartas⁄ules miatt picit ferde a gerincem.Fajdalmaim nincsenek…

    Tisztelt Drno!
    Sajnos a rossz tartas⁄ules miatt picit ferde a gerincem.Fajdalmaim nincsenek igy egyenlore orvoshoz nem mennek,szedek mg-ot.calciumot nem mert van vesehomokom.
    Azt szeretnem megtudni,hogy kimelo edzotermi edzes segitene neken?
    Koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyógytorna segít.

  • Tisztelt Doktornő!

    Már születésem óta rendelkezem a mellkas deformációval. Nem annyira feltűnő, de engem rendkívül zavar. Szeretném tudni, hogy van-e valamilyen módszer, amivel teljesen szimmetrikussá lehetne tenni a mellkasom. A baloldal egy kicsit magasabb, mint a jobb oldal.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Forduljon plasztikai sebészhez.

  • Tisztelt Doktornő! 4 rekeszes galvanra utaltak be. De láttam mikor voltam még régebben más kezelésen hogy az milyen hogy pl öreg gombas labu nénike bácsika becsücsül lábat kezet be és körforgas van . Az lehet hogy uj vizet eresztenek de fertőtlenitőt tuti nem raknak be vagy mossak ki. Mivel sok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erről inkább a fizioterapeutákat kérdezze, nem tudok válaszolni a kérdésére.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Terhessegem 29. heteben jarok, es a jobb oldalamon becsipodott…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!
    Terhessegem 29. heteben jarok, es a jobb oldalamon becsipodott egy idegszal a derekam, medencem tajekan. Ezelott soha nem tapasztaltam ehhez hasonlot. Rendkivul kellemetlen, sokszor enyhen, tompan faj, viszont eleg gyakran egyetlen mozdulattol ugy becsipodik, hogy negykezlab tudok csak elvanszorogni az agyig. Ezen fajta becsipodesnek lehet a terhesseg, es a baba pozicioja az oka? Van erre esetleg itthon, egyedul vegezheto tornagyakorlat? Hogyan tudnam enyhiteni a fajdalmat? Amerikaban elek, es az orvosi ellatas itt megfizethetetlen, szoval oyan megoldast szeretnek talalni a problemamra, amihez nem kell orvosi beavakozas. Esetleg torna, nyujtas, stb.
    Valaszat elore megkoszonve,
    maradok tisztelettel: Kiss Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos csak azt tudom javasolni, hogy próbáljon meg gyógytornászt keresni, aki segíthet a gyakorlatok végzésében, egyedül nem fog sikerülni.

  • kedves doktornő! itthon ki vállal kozmetikai ilizarov műtétet? esetleg ön ismer ilyen személyt…

    kedves doktornő!

    itthon ki vállal kozmetikai ilizarov műtétet? esetleg ön ismer ilyen személyt aki külföldön megcsináljan a közelben? valami hasnonló eljárást itthon esetleg csinálnak maggaság növelése céljából?

    köszönöm a választ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbálja meg az Ortopéd Klinikán megkérdezni.

  • Kedves Doktorno,
    Segitseget kernem, kilanyom 13 eves most. MInden reggel eros labfajassal ebred, a a sarkanal az achilles in mellett, es bokaja alatt a bokacsont alatt a belso oldalon faj. Minden reggel ezzel kel, kicsivel felkeles utan elmulik a fajdalom. Enyhe bokasullyedese van… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy semmi komolyabb, lehet, hogy a növekedéssel összefüggő átmenti tünet. Amíg nem jutnak el az orvoshoz, reggel felkelés előtt alaposan mozgassa át a lábát, végezzen bokakörzéseket, hogy… Még több

  • Kedves Doktornő! A problémám a következő lenne. Kb. 1 hete észrevettem a bal lábamban a sípcsont…

    Kedves Doktornő! A problémám a következő lenne. Kb. 1 hete észrevettem a bal lábamban a sípcsont előtt egy rizsszemnyi kis csomót; nem fáj, nem érzékeny, szemmel nem észlelhető, viszont mozgatható, nem olyan mintha a sípcsontból nőtt volna ki. Másnap újból találtam egy még annál is kisebb csomót közvetlenül alatta 1-2 cm-rel. Azóta pedig nem akarnak eltűnni, és kezdek ideges lenni, mer annyi minden van a neten, és nem tudom már mire gondoljak. Ön mit gondol, mi lehet ez? Van okom aggodalomra? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet teljesen banális eltérés, de vizsgálat nélkül nem lehet biztosat mondani.

  • Tisztel Dr Nő! 2013.06.18. án eltrötem a lábközépcsontomat,a leleten a következő van: Az V.MT…

    Tisztel Dr Nő!
    2013.06.18. án eltrötem a lábközépcsontomat,a leleten a következő van:
    Az V.MT diaphysisén disloc.nélküli ferde törés látható.1 hét fekvőgipsz után kaptam 4 hét járógipszet,sajnos az utolsó 2-3 nap annyira fájt a bokám és a sarkam,hogy nem bírtam csak mankóval menni, vissza mentem 1 nappal előbb levették a gipszet.A következő lett az eredmény:Callus képződmény még nem látható.A proximalis törtvég kb 2mm-t letaral irányban elmozdult.
    Fásliznom kell és bokarögzítő használata javasolt,tornáztatom és még 5 napig még a Fraxiparin injekciót kellett adni magamnak.Most már több mint egy hét eltelt de délutánra nagyon fáj a sarkam és a bokám dagad,normális ,hogy mindig dagad és fáj?kenegetem flector krémmel.Igyekszem kímélni de egy 3 éves gyermekkel vagyok itthon egyedül és el kell látnom .
    Köszönöm válaszát!
    Üdv:Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos az nem jó jel, hogy még nem látható csontosodás, nem értem, miért vették le teljesen a gipszet, ill. miért nem gipszelték be ismételten, hiszen az V. lábközépcsontnak nagy szerepe van a terhelés viselésében, és, ha nem megfelelően for össze, akkor panaszokat fog okozni. Az, hogy még dagad, és fáj, az sajnos jogos. Fáslizni kellene a bokarögzítő mellett, és, ha lehet, akkor feltenni vizszintesbe.

  • Kedves Főorvosnő!
    Kb két hete a bal térdkalácsom belső oldalán elsősorban oldalirányú mozgatáskor szúró fájdalmat érzek. Éjjel nem fáj. Séta, biciklizés után kissé alig láthatóan megdagad és lüktet. Kentem dic laccal, ketummal. tegnap előtt elmentem a Bp V.ker rendelő sebészetére. Megröntgenezték… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy most egy kicsit jobban terheli, emiatt jelentkeztek ezek a tünetek. Próbáljon meg úszni, combizom erősítő tornát végezni. A kurkuma jó, a Flectort nyugodtan használhatja.

  • Tisztelt Doktornő! A barátom 21 éves és o-lába van. Orvosnál nem volt még ez ügyben. A testvérének…

    Tisztelt Doktornő!

    A barátom 21 éves és o-lába van. Orvosnál nem volt még ez ügyben. A testvérének és az édesapjának is ilyen. Mindkét gyerek focizik.
    Meg kell mutatni orvosnak? Mit lehet ezzel csinálni ennyi idősen? Helyre lehet hozni műtét nélkül? Lesznek később következményei ha így marad?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Semmi teendő. Lehet, hogy korábban jelentkeznek a kopásos tünetek, de nem biztos.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta