A betegek kérdései (10591)

  • Tisztelt Doktornő! 10 ésfél hónapos kislányomnak, ha kifeszítjük a csípőjét, akkor kattan. A…

    Tisztelt Doktornő!
    10 ésfél hónapos kislányomnak, ha kifeszítjük a csípőjét, akkor kattan. A 3 és fél hónapos UH-on 2b típusú csípőt állapítottak meg. Ezután elvittük egy Dévénytornászhoz, és kapott terpeszpelust. Tornásztattuk otthon. 6 és fél hónaposan megismételtük az Uh-t és mindent rendben találtak.

    Előfordulhat, hogy valamit nem vettek észre és ezért mégis van valami gond a csípőjével?

    ÜdvözlettelTanita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem kell feszíteni a csípőjét, de nem kóros.

  • Tisztelt Főorvos asszony! Kisfiam bokáján egy éve duzzanatot vettünk észre.Röntgent és ct-t is…

    Tisztelt Főorvos asszony! Kisfiam bokáján egy éve duzzanatot vettünk észre.Röntgent és ct-t is végeztek,ami alapján megállapították,hogy idézem: "a jobb fibula distalis harmadában a metadiaphysealis átmenetben a csont fusiform kiszélesedést mutat.Adott magasságban egy 19x38x25mm átmérőjű cysticus képlet látható,mely a csont corticalisát elvékonyítja,azonban corticalis destrukcióval nem jár.A cysta unilocularis megjelenésű.A fúga megtartott.Az epiphysisben kóros eltérés nem azonosítható.Juvenilis csontcystának megfelelő kép." A gyerek bokája nyomásra fájdalmas és futáskor is sokszor panaszkodik,hogy fáj.A testtartásán,gerincén emiatt nem látható elváltozás.Az ortopéd orvos műtétet javasolt a panaszok miatt.De miután a műtétet különböző okok miatt sorozatosan az orvos elhalasztotta,bizonytalanná váltunk.Férjem amiatt aggódik,hogy az orvos sem biztos a műtétet illetően,hogy szükség van-e rá valóban,vagy majd ez a cysta magától felszívódik.Emiatt mi is bizonytalanná váltunk.Kérdésem az lenne,hogy önnek mi a véleménye a műtétről és annak szükségességéről? Esetleg a cysta valóban felszívódik-e magától?Valamint mennyi esély van rá,hogy a fájdalom megszűnik,műtét nélkül is? A műtét után biztos-e,hogy nem újul ki ez a cysta? Nem szeretnénk a gyereket fölösleges műtéti beavatkozásnak kitenni,ha nem muszáj.Viszont azt sem szeretnénk,ha lemondva a műtétet később a panaszai egész életében elkísérnék. Köszönet a segítségért!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A juvenilis cystának az a jellegzetessége, hogy jóindulatú elváltozás, de mert a csontot gyengíti, nagy az esély arra, hogy eltörik. Ez abból a szempontból jó, hogy a törés egy csontosodást indít be, de rossz, mert törés. A műtétnek az lenne a lényege, hogy a cysta falát kikaparják, majd csontforgáccsal töltik ki az üreget, ami által terhelhetővé válik. Ugyanakkor szövettani vizsgálatot is lehet végezni. A cysta nem szívódik fel.

  • Tisztelt Doktor Nő, Olyan problémával fordulok Önhöz,hogy mindkét lábamon bütyök van.. Sajnos…

    Tisztelt Doktor Nő,

    Olyan problémával fordulok Önhöz,hogy mindkét lábamon bütyök van..
    Sajnos a jobb oldali lábam annyira fáj,hogy menni is alig bírok és a cipőt is
    nehezen viselem el. Voltam szakembernél aki cystat talált a lábamba.
    Metszéssel szeretné megműteni..
    Megkérdezhetem,hogy mi az,hogy metszéssel? Itt is kerülni fog drót vagy csavar a lábamba? Csinálják altatásban is ezt a műtétet?
    Az enyémet helyi érzéstelenítésben szeretnék csinálni az mit jelent?
    Injekciót adnak a talpamba?
    Szeretném egyszerre megcsináltatni Ön mit javasol egyszerre jobb vagy külön-külön?

    Köszönöm előre is a válaszát.

    Üdvözlettel:
    Lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsásson meg, de erről a kezelőorvosát kellene megkérdeznie, mert ahány operáló orvos, annyi módszert alkalmazhatnak, és csak Ő tudja, hogy amit Ő ajánl, az mit takar. Gondoljon abba bele, ha egyszerre operálják mindkét lábát, melyikre fog rálépni, amikor nem lehet terhelni?

  • Tisztelt Doktorno! Fulesz szakorvostol mar kerdeztem a problemam okat es azt mondta nem ful eredetu:…

    Tisztelt Doktorno! Fulesz szakorvostol mar kerdeztem a problemam okat es azt mondta nem ful eredetu: ha uvegbol iszok elkezdek szedulni,forog velem a helyseg,latasom is kimarad par pillanatra.Gondoltam azert van,mar kisse hatradontom a fejem,de ha szimplan dontom csak hatra ivas nelkul,akkor semmi bajom.Nem az elso korty utan kezdek szedulni,hanem par masodperc mulva es altalaban hideg viz ivasakor.Semmilyen betegsegem nincs,egyaltalan ez korosnak szamit?Mar kb. 10 eve felfigyeltem erre,most 25 vagyok.Koszonom a valaszat! Monika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kérdésére nem igazán tudok válaszolni, lehet, hogy ideggyógyász könnyebben tenné meg. Arra gondolok, hogy iváskor valamelyik ideg kerülhet ingerlés alá.

  • 43 éves férfi vagyok. Január óta fáj a vállam, melyre először gyógyszert, majd injekciót kaptam,…

    43 éves férfi vagyok. Január óta fáj a vállam, melyre először gyógyszert, majd injekciót kaptam, de nem múlt el. Ma a röntgen leletemre ezt írták: "AC izületekben kezdődő arthrosis röntgen jelei láthatók. A gleno-humeralis ízületben kóros nem látszik. A lágyrészekben meszesedé nem ábrázolódott. Jobb oldalon az intertrubercularis sulcus medialis peremén apró csontos felrakódás ábrázolódik." Ma is kaptam egy injekciót. Pénteken Uh-ra megyek, elektroterápiát és gyógytornát írtak fel. Utána néztem a neten, ha jól olvastam kopásról van szó. Ön mit gondol? Orvosolható ez a gyógytornázással, esetleg gyógyszerrel, népi gyógymódokról is olvastam, vagy mindjárt a műtét a legjobb megoldás?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban kopásos tünetek. Legfontosabb a gyógytorna, a többi fizioterápiás kezelés kiegészítő.

  • Tisztelt Doktorno! Azzal a panasszal fordulok Onhoz ,hogy a tavaly nyaron eros vallfajasom volt…

    Tisztelt Doktorno! Azzal a panasszal fordulok Onhoz ,hogy a tavaly nyaron eros vallfajasom volt ami a mozgast is korlatozta. Nagyon eros gyulladascsokkentot [lirica,celebrex,alanerv,] irt az ortoped orvos de nem hasznalt. Utolag kiderult,hogy autoimmun betegsegem volt ,amit az euthyrox tulszedese okozott. Azota mar nem szedek egyaltalan euthyroxot es minden a helyere kerult,de most ismet kezd jelentkezni a vallfajasom es kezd problema lenni a kez mozgasom is.A tavaly osszel reumatologian is fekudtem,kezelest kaptam 10napig de igazan nem mult el ez a vallfajasom.A vallizulet faj meg dagad a csuklom es zsibbad is a jobb kezem.Az ortopedian azt mondtak ,hogy ha ennyi helyen faj akkor reumatologushoz tartozik,de ott sem kaptam semmilyen gyogyszeres kezelest csak ultrahangos es elektromos kezelest es gyogytornat.Megtisztelo valaszat nagyon varom,talan utban igazitast kaphatok,hogy hova is fordulyak a panaszommal. Tisztelettel Amelia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármilyen fájdalomcsillapítót megpróbálhat szedni, de inkább a gyógytorna segít.

  • Tisztelt Doktornő! Mindkét sarkamon csontkinövés keletkezett, majd a sok járástól hátul a sarkamon,…

    Tisztelt Doktornő!
    Mindkét sarkamon csontkinövés keletkezett, majd a sok járástól hátul a sarkamon, keresztbe mint valami szalag vastagon be van dagadva. egyik orvos azt mondta, hogy calcaneus sarkantyú, a másik azt, hogy achilles tendinitis. az egyik csak gyógycipőt írt fel, a másik meg antiphlogistin kenőcsöt és hogy napjában többszőr jegeljem, és elküldött fizikóterápiára lágylézer kezelésre, de mint kiderűlt itt Pilisvörösváron nincs is ilyen kezelés.
    a következő időpontom csak szeptember 19.-én lesz, de már annyira fáj, hogy menni is alig tudok! a lábfejem nem akar mozogni, úgy járok döcögve, totyogva, mint egy pingvin. és az erőltetett menéstől már fáj a térdem a derekam , a gerincem, a forgóim ⁄porckorong sérbem is van⁄
    Kérem a doktornő segítségét mit tegyek ebben a két hónapban ⁄amíg újra orvoshoz kerülök⁄, hogy egy kicsit legalább könnyebben tudjak járni!
    Válaszát előre is köszönöm
    üdvözlettel:Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbáljon meg viselni szilikonos sarokmagasítót, vagy gördülőtalpú cipőt.

  • Üdvözlöm! Tavaly december végén elestem biciklivel, eltörtem a csuklóm. A röntgen lelet szerint…

    Üdvözlöm!
    Tavaly december végén elestem biciklivel, eltörtem a csuklóm. A röntgen lelet szerint - az os triquetrumból dorsalian 4 x 1,5 mm nagyságú darab kitört és dorsal felé dislocalódott. Gipszrögzítés után, megvolt a rehabilitáció, majd 04.15-én kaptam egy gipszsínt 2hétre.(M7000)
    Három hete visszamentem a traumára, az rtg lelet szerint, a kis kitört csontdarab helyzete változatlan, különáll.
    Jelenleg is érzékeny a csuklóm, mozgásban is korlátolt, ha hátra húzom a kézfejem befelé tart kissé.
    A kérdésem pedig, meddig várható még ez az érzékenység, vagy ez mennyire normális?-tekintve hogy fél éve történt a törés.
    Aktívan extrém sportolok, erdőben biciklizem, nagyobb terhelést kap a csuklóm.
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos sokáig lehetnek panaszai, és ennek nem tesz jót az extrém terhelés.

  • Tisztelt Doktornő! Gyerek korom óta bokasülyedéssel küzdöm. 23 éves vagyok és sajnos nagyon…

    Tisztelt Doktornő!
    Gyerek korom óta bokasülyedéssel küzdöm. 23 éves vagyok és sajnos nagyon fáj a bokám belső fele és a sípcsontom is belül.Gyengébb érintésre is nagyon érzékeny az a csontom. A térdem is egyre gyakrabban szokott fàjni. Folyamatosan hordom a lúdtalp betétet, hosszabb távon nem is tudnék menni nélküle. A kérdésem az lenne, hogy van e erre a betegségre valami megoldás? Ön szerint milyen cipőt, papucsot lenne èrdemes hordanom, mit tudnék kezdeni vele?
    Vàlaszàt előre is köszönöm.
    Julianna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Betétes kemény hátsó kérgű cipő , vagy gördülőtalpú cipő (MBT, Joya, stb...) viselése csökkentheti a panaszait. Emellett célszerű lábtornát végeznie.

  • Üdvözlöm Doktornő! Keresztcsonti fájdalom vesetájékra és derékra sugározva lehetséges kopásos…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Keresztcsonti fájdalom vesetájékra és derékra sugározva lehetséges kopásos okok miatt? Vagy urológiai eredet keresendő?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene vizsgáltatnia magát, hogy el lehessen különíteni.

  • Üdvözlöm! Egy olyan panaszom lenne hogy a bal lábamnál a sipcsontom elkezdet fájni egy fél éve…

    Üdvözlöm!
    Egy olyan panaszom lenne hogy a bal lábamnál a sipcsontom elkezdet fájni egy fél éve ha kicsit megnyomtam ennek nem tulajdonitotam nagy jelentöséget, de körübelül egy honapja már ha megyek akkor is fáj.
    Ha megnyomom egy kis csomot érzékelek ott.
    Kérdésem az lenne ez mi okozhatja?Sportolni nem szoktam nem vagyok tulsulyos.
    Kérem válaszát küldje el emailben is matlah3@gmail.com.
    Elöre is köszhönöm.(18 éves fiú)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet statikai oka a panaszainak, betétet kellene viselnie.

  • Kedves Doktornő! Pár hónapja mozgásra fáj a bal könyököm a belső könyökdudornál, illetve esetenként…

    Kedves Doktornő!

    Pár hónapja mozgásra fáj a bal könyököm a belső könyökdudornál, illetve esetenként merevséget érzek a csuklómban, főleg hátra hajlításkor.

    Rendszeresen sportoltam, fekvőtámasz, súlyzós gyakorlatok. Valószínűleg valamikor túlterheltem. Jelenleg kezemet igyekszem tehermentesíteni, kevesebbet könyökölni és az edzést is felfüggesztettem.

    Ami feltűnt, hogy a könyökdudornál ha kitapintom, akkor hajlítás közben érezni hogy az ulnáris ideg (vagy a tripepsz egyik feje) odébb csúszik az epicondyluson. Az alkar kinyújtásakor pedig visszavándorol.
    Egyelőre a terület nem nyomásérzékeny, nem dagad és nyugalmi helyzetben sem fáj, illetve kézfejem sem zsibbad.


    Háziorvos nem tulajdonított neki jelentőséget, kenegessem nsaid-el, de egyre gyakrabban fáj és fekvőtámaszt pl nem is tudok már fájdalommentesen végezni.
    Biológus hallgatóként sajnos tudom hogy ez kenegetéssel nem fog megoldódni, esetleg létezik-e valamilyen konzervatív terápiás módszer, gyakorlat vagy nyújtás amivel orvosolható a probléma?

    Válaszát köszönöm

    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ez in, és nem az ideg. És valószínűleg az izom eredése irritálódik. Azzal tudja ezt csökkenteni, ha csuklóját "rögzíti", azaz csökkenti a csukló mozgását, ezzel csökkenti az in húzóhatását a könyöknél.

  • Tisztelt Főorvosnő, Édesanyám MR leletén a következő vélemény áll: Degeneratív komplex medialis…

    Tisztelt Főorvosnő,

    Édesanyám MR leletén a következő vélemény áll:
    Degeneratív komplex medialis meniscus ruptura
    Medialis tibiofemoralis kompartment gonarthrosis
    Grade 2 körüli chondropathia a lateralis tibiofemoralis kompartmentben és patellán
    Izületi folyadék
    Baker cysta


    Kérem segítségét a fentiek értelmezésében, ill. műtétre va-e szükség Ön szerint, továbbá szükséges-e protézis.

    Nagyon köszönöm.

    Üdvözlettel:
    Virág

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az MR kopásos tüneteket, és meniscus szakadást mutat. De, hogy kell-e műteni, azt a vizsgáló orvosának kell eldöntenie a vizsgálat eredménye alapján.

  • Tisztelt doktornö! szeretném megkérdezni hogy, sztomás beteg részére van e mozgásszervi rehabilitációs…

    Tisztelt doktornö! szeretném megkérdezni hogy, sztomás beteg részére van e mozgásszervi rehabilitációs intézet. válaszát köszönöm tisztelettel: Bihariné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Milyen sztomáról van szó? Ha vastagbél kivezetés utáni állapot, akkor belgyógyászati rehabilitáció jön szóba.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Azzal a panasszal fordulok önhöz,hogy körülbelül 1 hónapja elmentem…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!
    Azzal a panasszal fordulok önhöz,hogy körülbelül 1 hónapja elmentem sebészetre mert volt egy pukli a térdemen és elég érzékeny volt ha mozogtam,de nem ütöttem be sehova.A Dr.Úr megtapogatta és elküldött egy ortopéd szakorvoshoz!Július 18.ára kaptam időpontot.Azóta vissza húzódott a pukli a térdemről,de ha bármi olyat csinálok amivel meg erőltetem a lábam,hirtelen el kezd fájni és fáj is egy fél napid.Azóta érzékenyebb is a térdem.Ön szerint mi lehet ez és mit csináljak vele?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel Anna!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül nem tudok válaszolni, de hamarosan orvoshoz kerül, és a vizsgálat alapján többet fognak tudni.

  • Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődék, hogy a xefo rapid és a Ung. antirheumaticum gyógyszerek használhatók-e…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Érdeklődék, hogy a xefo rapid és a Ung. antirheumaticum gyógyszerek használhatók-e szoptatás alatt?

    Üdvözlettel: Klára

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos nem.

  • Jónapot kivánok! Fél éve a csuklóm box edzésen nagyon megfájdult ( hirtelen belenyilalló fájdalom…

    Jónapot kivánok!

    Fél éve a csuklóm box edzésen nagyon megfájdult ( hirtelen belenyilalló fájdalom volt). Azután kaptam 2 hét sínt a csuklomra. Utána voltam rekeszes galván kezelésen . 3 féle tubus krémet rákentem a kezemre . Tapasz-t is használtam a csuklomra . Arnika d6-t is eszek . Nem fáj a kezem alap járaton , de edzeni , dolgozni nembirok a csukommal. Abba a helyzetben fáj , amikor alá nyulok valaminek , kifordított helyzetben.

    Előre is köszönöm a válaszás.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nagy valószínűséggel gyógytornát is kellene végeznie, és lehet, hogy a két hét rödzítés nem volt elég.

  • Tisztelt Doktornő! Hónapok óta van féloldali éjszakai zsibbadásom-kar, nyelv,láb, fej. Több…

    Tisztelt Doktornő!

    Hónapok óta van féloldali éjszakai zsibbadásom-kar, nyelv,láb, fej. Több vizsgálatom volt-kardiológia, agyi CT,neurológia.Most a reumatológusom nyaki MR vizsgálatra adott beutalót, december elejére kaptam időpontot.
    Mivel ma éjjel az átlagnál is rosszabbul éreztem magam, szeretnék saját pénzemből kérni a vizsgálatot,de Gyöngyösön nem tudták megmondani,
    hogy hová fordulhatok, s ez mennyibe kerül.
    Köszönöm segítségét.
    Ibub

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig csak ott tudnak felvilágosítást adni, hogy mennyibe kerül a fizetős MR, ahol végzik a vizsgálatot. Ahova az előjegyzést kapta, ott kellene megkérdeznie, hogy, mennyibe kerül, ill., ha fizet, mikorra tudják előjegyezni.

  • Tisztelt Doktornő! Most tudtam meg, hogy a sógoromnak két nyaki csigolyája elmeszesedett és…

    Tisztelt Doktornő!
    Most tudtam meg, hogy a sógoromnak két nyaki csigolyája elmeszesedett és az idegeket összenyomva gátolja a munkavégzésben. Gyakran történik meg vele, hogy munka közben a karjaiból "eltűnik" az erő és leejt mindent amit éppen fog, vagy tart. Jelenleg is fájdalomcsillapítókat szed. Sajnos ez nála balesetveszélyes, mert létrán kell dolgoznia illetve szerszámokat kell tartani a kezében, hogy el tudja végezni a munkáját.
    Kérdésem az lenne, hogy mi lenne a megfelelő számára, hogy a továbbiakban is normális módon tudja élni a mindennapjait fájdalom nélkül. Mit javasolna Ön. Műtét, vagy valamilyen kezelés lenne számára megfelelő.

    Köszönöm mielőbbi válaszát. Üdvözlettel: Hópehely

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hogy milyen kezelés szükséges, azt a kezelőorvosának kell eldöntenie. Nyaki gerinc tornát mindenképpen végeznie kellene.

  • Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy egy hete kezdett el fájni a jobb belső bokám,illetve…

    Tisztelt Doktornő!

    Olyan problémám van, hogy egy hete kezdett el fájni a jobb belső bokám,illetve körülötte!Mára már annyira fáj és dagadt hogy alig bírok ráálni. Másfél hónapja kezdtem el újra sportolni(futás ,aerobik),túlsúlyom nincs,és még soha nem volt ilyen problémám.jelenleg külföldön vagyok és ezért érdeklődnék , hogy önszerint lehet e trombózis a lábamban nem lilul nincsen elszineződve,de félek tőle mert a családban volt már tüdőembólia, vagy csak nem birja a terhelést, amit nemértek mert kislány korom óta sportolok.
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig mindenképpen szükséges lenne, hogy orvos lássa, mert látatlanban nem lehet tudni, hogy csak túlterhelés, vagy komolyabb betegség tünete.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta