A betegek kérdései (10611)

  • Tisztelt Doktornő! 25 éves vagyok és a bal csípőben kezdő porckopás lett megállapítva 2 évvel…

    Tisztelt Doktornő!

    25 éves vagyok és a bal csípőben kezdő porckopás lett megállapítva 2 évvel ezelőtt, akkor még egyáltalán nem fájt (nem is emiatt mentem az orvoshoz), nem éreztem semmit és a doktor sem adott rá gyógyszert, az úszást javasolta. Most 2 év után egyre többször fáj, néha alig bírok üli, állni és sokszor még feküdni is rossz, valamit a bal lábam szokott róla egy kicsit zsibbadni. Ez előjön, elmúlik most kb. 5 hónap után megint előjött, elkezdett fájni, bekentem Fastum géllel úgy vettem észere hogy az segített sokkal jobb volt utána. Szóval a kérdésem az lenne hogy vettem Proenzi 3 Expurt és úgy tervezem hogy elkezdek egy kúrát, 1 hónapig napi 2-t majd a következő 2 hónapban pedig napi 1 tablettát szedek. Segíthet ez valamit? Fiatal vagyok még gyerekvállalás előtt és zavar hogy már most ilyen gondjaim vannak. Ülő munkát végzek, ami igen kényelmetlen egy idő után a szék miatt elsősorban, ilyen felállok egy kicsit de ilyenkor már az se a legjobb. Ön mit gondol segíthet ez a porcerősítő? Köszönttel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetséges, hogy a panaszai inkább gerinc eredetűek, de még nagyon fiatal, és egy rendszeres gerinc-csípő torna végzésével panaszmentessé teheti magát. Kérjen gyógytornásztól segítséget. Az étrendkiegészítő nem ártalmas, de az előbbi nélkül nem sokat ér. A székére vegyen dyn-air párnát.

  • Üdvözlöm Doktornő! Kopásos gerincprobléma és kihegyesedés okozhat amolyan felhasi és kereszcsonti…

    Üdvözlöm Doktornő!

    Kopásos gerincprobléma és kihegyesedés okozhat amolyan felhasi és kereszcsonti diszkomfort érzést? Sajnos gerincferdülésem is van gyerekkorom óta kissé görnyedt testtartásal. Ezért kérném a véleményét. Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem igazán. Máshol kell keresni az okot.

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi leletről szeretném a véleményét kérni: A háti kyphosis megtartott.Az…

    Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi leletről szeretném a véleményét kérni:

    A háti kyphosis megtartott.Az alsó harmadban a ventralis peremeken nagy csőr szerű osteophiták vannak. a csigolyatestek magassága és az intervertabralis rések magassága szabályos.
    A lumbalis lordosis megtartott.

    Az ábrázolt régióban a csontok mésztartalma csökkent.

    Javasolt-e gravitációs gerincnyújtó pad ezekre a tünetekre.

    Köszönöm, üdv GyJ

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha a dereka fáj, akkor érdemes használni a padot, de csak a rtg. felvételen látott kopásos elváltozások miatt nem.

  • Kedves, Doktorno! Ma figyeltem fel arra, hogy ha a gerincem egy bizonyos szogben van…

    Kedves, Doktorno!

    Ma figyeltem fel arra, hogy ha a gerincem egy bizonyos szogben van mikor fekszek es a jobb labamat picit begorbitem akkor az zsibbad. Egyes pozokban a kezfejem is zsibbad. Azt hittem h kalciumhiany miatt tortenik de nem. Ma utana neztem a neten. Ekkor kezdtem el vizsgalgatni a gerincem. Egy mogyoro nagysagu csomot talaltam az egyik csigolyamon. Nem tudom h ez lehet e zsircsomo, izomcsom vagy esetleg valami sokkal komolyabb. 16 eves vagyok es nagyon gyakran helytelen a testtartasom. Nincsenek fajdalmaim egyaltalan. Most mar nagyon kezdek aggodni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Talán ne csak a neten "vizsgálódjon", hanem menjen el orvoshoz. Ha a vizsgálat nem mutat kórosat, akkor nem kell aggódni, de vizsgálat nélkül nem lehet válaszolni a kérdésére.

  • Üdvözlöm.2 éves kisfiam 3 napja elesett az ágyon játék közben.Valószínűleg nem megüthette hanem…

    Üdvözlöm.2 éves kisfiam 3 napja elesett az ágyon játék közben.Valószínűleg nem megüthette hanem inkább meghúzhatta a térdét mert puhára esett.Nagyon sírt és azóta nem tud a lábára állni.Másnap elvittük sebészetre,megvizsgálta az orvos,megröntgenezték de nem mutatott semmit.Az orvos szerint nincs komoly baja,kenjük Flector géllel.Már 3 nap telet el de éjszakánként sírva ébred hogy fáj a lába,és azóta sem tud ráállni.Nincs bedagadva,kívülről nem látszik semmi,mozgatni is tudja,csak ránehezedni nem.Mi lehet a probléma mit javasol mit tegyünk.Köszönöm.Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Fájdalomcsillapító, ágynyugalom, a panaszok csökkenése után fokozatos terhelés javasolt. Lehet, hogy nemcsak a térde, hanem a csípőizülete is "megrándult". Ha nem szűnnek a panaszok, ortopéd vizsgálat szükséges.

  • Tisztelt Doktor Nő! Idiopathiás gerincferdülésem van (18 éves vagyok) az utóbbi időben azt…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Idiopathiás gerincferdülésem van (18 éves vagyok) az utóbbi időben azt vettem észre, hogy lépésnél a bal oldali comb- és medencecsontom között mintha beakadna valami, járásnál folyamatos fájdalmat okoz ez a jelenség. Mintha összeérne a két csont ezzel létrehozva egy erős becsípődésszerű fájdalmat.

    Ön szerint mi lehet ez?

    Köszönettel,Regina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gerincferdüléséhez biztos nincs köze, de vizsgálat nélkül nem tudok válaszolni a kérdésére. Próbáljon meg úszni, tornázni.

  • Tisztelt Főorvos Asszony! 32 éves vagyok, 5 éve a kislányom születése után egy évvel egyik napról…

    Tisztelt Főorvos Asszony! 32 éves vagyok, 5 éve a kislányom születése után egy évvel egyik napról a másikra bedagadt a bal lábfejem első része. Ez az állapot azóta is tart, elég kellemetlen. A duzzanat nem fájdalmas, reggelre lemegy, napközben felpüffed. Voltam kivizsgálásokon-ér, szív vese rendben. A diagnózis: talán nyiroködéma. Túlsúlyom van, de egészségesen élek, mindennap tornázok, futok, biciklizek. Egyéb bőrelváltozás nincs, csak az ujjaim vannak egy kicsit felpüffedve. Azóta volt egy második terhességem is, császárral végződött, de az állapotomon nem rontott a műtét. Voltam gyógytornásznál fáslizást javasolt, meg nyirokmasszázs, stb. a fáslizástól viszont extrém mértékben bedagadt a lábfejem, ahogy levettem, visszahúzódott a korábbi állapotra. Ön szerint ortopédiai probléma állhat ennek dagadásnak⁄püffedésnek a hátterében? Vagy még milyen irányú kivizsgálás javasolható? Tisztelettel köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha már korábban felmerült a nyirokkengés problémája, akkor olyan orvoshoz kell fordulnia, aki a lymphödéma kezeléssel fogalkozik, mégpedig mielőbb, mielőtt még maradandó károsodás alakul ki.

  • Kedves Doktornő! 3 éve szenvedek a térdemmel, elkoptak a porcok.Mindent megpróbáltam( orvosokat,…

    Kedves Doktornő!

    3 éve szenvedek a térdemmel, elkoptak a porcok.Mindent megpróbáltam( orvosokat, gyógyszereket, gyógymódokat),de a fájdalom nem enyhül. Alig tudok már járni, de még 7-8 évig dolgoznom kell.
    Már nem tudom,hogy hová forduljak, aki segíteni tudna.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha annyira elkopott a porc, akkor műtét segíthet csak, ezt interneten keresztül nem lehet eldönteni. Próbáljon meg porcpótló táplálék kiegészítőket szedni, és combizom erősítő tornát végezni, de ha az előbbi a probléma, a műtét nem úszható meg.

  • Tisztelt Doktornő! 19 éves vagyok és születésem óta van egy olyan problémám hogy a járásnál…

    Tisztelt Doktornő!

    19 éves vagyok és születésem óta van egy olyan problémám hogy a járásnál imbolyogva járok ha elmegy mellettem egy biciklis és oldalra vagy hátra nézek akkor véletlen kimegyek elé,amerre a fejemet fordítom arra megy a testem és ez roppant kellemetlen főleg ha előre megyek egyenesen nézek és betoporgok valaki elé véletlen vagy amikor sokszor szinte rámászok a mellettem lévő emberre hol én csak sétálok. A másik problémám pedig az hogy a bokám befele esik és ez elég kellemetlen főleg magas sarkú cipőknél.
    Mitől lehetnek ezek ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kérdése első felére inkább neurológus tud választ adni.
    Valószínűleg statikai hibája van, bedől a bokája. Vagy ne viseljen magas sarkú cipőt, vagy próbáljon meg betétet viselni, ill. tornával erősítse a boka, láb izmait.

  • tisztelt Doktornő!
    3-4 hete kezdődött a szédülésem, főleg éjszaka fekvő helyzetben, fájt a nyakam és a vállövem. nyaki és váll izmaim teljesen le vannak tapadva. gyógymasszőrhöz járok azóta, sokkal jobb, a fájdalom elmúlt, néha (munkahelyen-ülőmunka, vagy éjszaka-oldalt fekve, illetve… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy fekvéskor (elalváskor) olyan pozicióban van a nyaka, hogy az izmok lazulása mellett nyomás alá kerül az ér, és részlegesen "beszűkül" a keringés, emiatt lehet szédülése.… Még több

  • Tisztelt Doktor Nő! Ínhüvelygyulladásra fizikoterápiát írtak fel Flector géllel. Jelenleg…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Ínhüvelygyulladásra fizikoterápiát írtak fel Flector géllel. Jelenleg a 10 hónapos babámat szoptatom. Kérdezném, hogy hány órával a terápia után lehet szoptatnom?

    Köszönöm szépen: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Kata! Sajnos a szoptatás alatt semmi ilyen gyógyszeres terápia nem ajánlott. De legalább 8 órának el kellene telnie a 2 szoptatás között.

  • Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy amikor gyógytornázom a lábamat mindig ropog…

    Tisztelt doktornő!

    Azt szeretném kérdezni hogy amikor gyógytornázom a lábamat mindig ropog a térdem (kattogásféle) mitol lehet ez? és mit lehetne ellen csinálni vagy szedni?meddig fog tartani? Nekem 2 honapja operálták a térdemet eülső keresztszalag szakadás miatt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Célszerű lenne, ha ezt a kezelőorvosával beszélné meg.

  • Kedves Doktornő! Azzal a panasszal fordulnék Önhöz,hogy a jobb kezem középső újjának tövében,az…

    Kedves Doktornő!

    Azzal a panasszal fordulnék Önhöz,hogy a jobb kezem középső újjának tövében,az izületnél,de rajt az újjnak a csontján egy kemény tapintású,fix csomó található,ami hozzáérve fájdalmas.Máskor is volt már ilyen panaszom,de akkor magától elmúlt.Most viszont pár hete jelen van és nagyobb mint szokott lenni.Észrevételem alapján,megerőltetés következtében jön,jött elő.
    Mi,illetve mik okozhatják ezt a problémát?

    Segítő válaszát előre is Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg az inhüvelyben (vagy magában az ízületben) van egy tömlő. ami feszít, valóban a túlterhelés okozza. Vagy annyira megnő, hogy szétfesziti a falát és megszűnik, vagy műtétileg kell eltávolítani. Forduljon szakorvoshoz.

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves nő vagyok, kb 10 éve amatőr hosszútávfutó, kb heti 30-40 km-t futok…

    Tisztelt Doktornő!

    35 éves nő vagyok, kb 10 éve amatőr hosszútávfutó, kb heti 30-40 km-t futok átlagosan. A jobb térdemmel ezalatt folyamatosan "gondok" voltak, éreztem, hogy nem az igazi, instabilabb volt, előfordult, hogy 2-3 hetet ki kellett hagynom, mert bedagadt, merevebb volt, de azért a sportot tudtam csinálni vele. A gyengébb térdet betudtam annak, hogy kb 20 évvel ezelőtt aláfordult, akkor megtükrözték, műteni nem kellett, gyógytornáztam becsületesen, végül úgy bocsátott el a kezelőorvos, hogy minél többet sportoljak vele. Mostanság is a szokásos problémám volt vele, egy hetet ki kellet hagynom, gondoltam utánajárok, mi a helyzet. Egy sportorvos megvizsgált és azt mondta, hogy az elülső keresztszalagom el van szakadva valószínűleg már azóta, 20 éve és AS-LCA pótlást javasolt. Röntgenfelvétel is készült, itt annyi látszik, hogy a femoro-tibialsi rés medialisan minimálisan szűkebb, a tibia med. condylusán subchondralis sclerosis. Annyira kevés idő jutott egy betegre, hogy nem világos számomra minden. A doktor úr azt mondta, döntsem el, hogy szeretném-e a műtétet, a várólista jó pár hónap. A kérdésem az, hogy ilyen, azaz heti 30-40 km futás mellett, amit semmiképpen nem szeretnék abbahagyni, inkább a műtét vagy inkább a jelenlegi helyzet, azaz műtét nélkül lenne jobb? Ha vállalom a műtétet, amit az életkörülményeim miatt leghamaharabb jövő nyáron tudok, addig sportolhatok-e? Műtét után mire számíthatok, terhelhető lesz a futásban a térdem? ÉS milyen műtéti technika ajánlott az én esetemben? Köszönöm a véleményét előre is, üdvözlettel: Mira

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Mira! Először is bocsásson meg, de én nem végzek ilyen műtétet, így nem is találkozom olyan beteggel, aki túlesett ezen, hogy tapasztalatom lenne benne, hogy mi, és hogyan változik műtét után. Úgy gondolom, hogy kifejezetten combizom erősítéssel is eléggé meg tudja stabilizálni a térdét, ill. futás közben térdvédő használata javasolt. De azt javaslom, olyan kollegát kérdezzen meg, aki ilyen betegekkel foglalkozik.

  • Tisztelt Doktornő! Kérésem kisfiamra vonatkozik. 2013. 07. 13-án (szombaton) reggel -nagy…

    Tisztelt Doktornő!

    Kérésem kisfiamra vonatkozik. 2013. 07. 13-án (szombaton) reggel -nagy ijedségünkre- nem tudott a bal lábára állni. Heim Pál ügyeletén csipőizületi gyulladást állapitottak meg az ultrahang kimutatta a folyadék felgyülemlését. Cataflamot kell adnom neki 3x 26 cseppet (26 kg, 4 éves a kisfiam).Előtte 2 héttel felsőléguti megbetegedése volt.
    Kérésem arra vonatkozna,hogy mennyi idő alatt gyógyulhat meg,mert másnaptól már nem érez fájdalmat,bár a lábára nem áll (orvosi utasitásra) cipeljük mindenhová,közérzete nagyon jó ha elfeledkezik magáról szinte szaladna. Kontrollra akkor kell vissza vinnem ha probléma adódik,de szerencsére nem utal erre semmi.
    Meddig kell adnom neki a Cataflamot és mikor terhelhető a lába?
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel,B. Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves B Brigitta! Én általában 3 nap ágynyugalmat szoktam javasolni, és ha nincsenek fájdalmai, a terhelés fokozatos megkezdését: első nap 1 óra, másnap fél nap, majd egész nap, ha panaszok jelentkeznek, akkor az elejére vissza (nem a 3 nap elejére) és úgy próbálkozni a terheléssel. A Cataflam addig kell, amig panaszai vannak. Próbálja meg elhagyni. Ha nincs fájdalma, nem kell adni.

  • Kérdezni szeretném, hogy amikor a lábam megpihen térdtől lefelé zsibbad, nem tudok nyugodtan…

    Kérdezni szeretném, hogy amikor a lábam megpihen térdtől lefelé zsibbad, nem tudok nyugodtan pihenni, rakosgatom a lábam, e miatt alvásproblémám is van, mi lehet az oka, hová fordulhatom panaszommal

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Statikai fáradtság. Használjon vagy gördülőtalpas cipőt, vagy ortopéd műszerész által gyártott lúdtalpbetétet, estére pedig kenje be a lábát bármelyik lábkrémmel, vegyen hideg-melegvizes lábfürdőt⁄zuhanyt.

  • Kedves Doktornő! Szeretném tanácsát kérni, a befagyott vállammal kapcsolatban. 59 éves vagyok,…

    Kedves Doktornő!

    Szeretném tanácsát kérni, a befagyott vállammal kapcsolatban.
    59 éves vagyok, nyugdijas, kb. fél éve kezdett a vállam fájni, nem tudtam rá feküdni, és az öltözésben is akadályozott . Kaptam egy szteroidos injekciót, ami a fájdalmon eddig enyhitett, de most már ujra fáj, tornáztatom mindennap, de nem hajlik hátra és felemelni is nehéz. Lehet-e ezt gyógyitani, illetve milyen gyakran lehet injekciót kérni, káros-e? Rtg nem készült még. köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A szteroid sajnos káros. Maximum fél évente lehet adni, de más fizikoterápiával is lehet csökkenteni a panaszokat, forduljon szakorvoshoz. Gyógytorna nagyon fontos.

  • T. Doktornő! Édesanyám 74 éves.kb. fél éve erős talp fájdalma van a lábujjak alatti részen,…

    T. Doktornő!

    Édesanyám 74 éves.kb. fél éve erős talp fájdalma van a lábujjak alatti
    részen, már minden lépés nehezére esik. Ezen a lábán, a második ujján
    kalapácsujj alakult ki,a reumatológus orvos szerint a kettő nincs összefüg-
    gésben. Gyulladáscsökkentőt írt fel neki,sajnos nem használt. A talppárnája
    duzzadt, különböző krémekkel,jégakkus hűtéssel próbálja enyhíteni,de hiába.
    Sajnos ,hogy a járás ne fájjon egész másképp lép rá, a rendellenes járás,
    testsúly áthelyezés miatt szerintem további elváltozás várható hosszútávon.
    Rtg. felvétel talán megmutatná mi a helyzet,de az orvos nem csinált.
    Fájt már neki többször a dereka, erős porckopás van a térdében,nem rég jött rendbe a sarokfájdalma.⁄a másik lábán⁄Gyógyszeres cukorbeteg évek óta,de állandó ellenőrzéssel,odafigyeléssel szinten tartja. Kora és panaszai ellenére mozgékony, szeret sétálni,kirándulni,egész nap tevékenykedik,
    de a fájdalom mindezt megkeseríti.
    Kérdésem :milyen szakorvoshoz forduljon, illetve mi okozhatja problémáját?

    Válaszát előre is köszönöm: Tina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Tina! Valószínűleg a boltozat süllyedésével (kalapácsujj is azért van) a talp terhelése fájdalmassá vált. El kell menni egy ortopéd műszerészhez, aki betétet készít, és egy ún. totál kontakt betétet készíttetni, ami a terhelést jobban elosztja a talpon. Sajnos felnőttnek nem írható fel.

  • Tisztelt doktornő! Isiászra kaptam mydetont(3x1),és aflamint(1) ,Tramadol actavist(1).Egy…

    Tisztelt doktornő!

    Isiászra kaptam mydetont(3x1),és aflamint(1) ,Tramadol actavist(1).Egy hete szedem,de a világon semmi nem változott.Továbbra is nagyon fáj,ahogyan lesugárzik a bal lábamon végig a fájdalom.Természetes ez? Úgy értem,hogy több hétig fog fájni?Feküdnöm kellene,de az nagyon fáj.Ülni nem szabadna,mert ráterhelek a csigolyára,de ülve viszont nem fáj.Csak ha felállok,vagy fekszem..:(

    Válaszát köszönöm:Megi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig a fekvés lenne a szükséges, hogy ne legyen nyomás alatt a porckorong. Ugyanolyan pózban kellene feküdni, mint ahogy ül, azaz a csípője, térde hajlított helyzetben, vagy az ágyra helyezett szék támlán, vagy Ön a földön fekszik és a lábai az ágyon, vagy oldalfekvésben. De az ülés nem jó. És sajnos egyik napról a másikra nem szűnnek meg a panaszok.

  • Tisztelt Doktor Nő! Váll RTG leletemben az áll hogy" A humerusfej szabályos, benne a tuberculum…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Váll RTG leletemben az áll hogy" A humerusfej szabályos, benne a tuberculum magasságában 10mm átmérőjű gyűrűszerü sclerotikus elváltozás látható". A kérdésem az hogy ez mire utalhat? lehet-e esetleg valamilyen rosszindulatú folyamat?
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rtg leletet az Ön tüneteivel és panaszaival együtt kell értékelni, így kiragadva nem tudom megmondani, hogy mit takar.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta