A betegek kérdései (10590)

  • Jó napot kívánok! Tisztelt Doktornő! Hat hete kezdődtek panaszaim, hátközepén szúró, égő…

    Jó napot kívánok!

    Tisztelt Doktornő!

    Hat hete kezdődtek panaszaim, hátközepén szúró, égő fájdalom, mely lesúgárzik mindkét karba, vállba,
    esténként előfordul, hogy zsibbadnak az ujjaim.
    Panaszaim kis időre ennyhűlnek, de utána megint felerősödnek.
    A nyakamat gond nélkül tudom mozgatni, néha feszűlnek az izmaim.
    Voltam orvosnál, azt mondta, hogy lehet gyulladás, irt fel aflamint és mydetont, kicsit jobb, de érdemi változás nem történt.
    26 éves vagyok.
    Ön szerint mi lehet a panaszaim oka?

    válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valamilyen kisízületi blokk alakulhatott ki, forduljn manuálterapeutához-

  • Kedves Doktornő!! Kb. 3 hete egy dudor nőtt a nyakamon, tornáztattam és nem rögtön másnap,…

    Kedves Doktornő!!
    Kb. 3 hete egy dudor nőtt a nyakamon, tornáztattam és nem rögtön másnap, hanem kb.a negyedik napon, mi lehet ez, én nyaki meszesedésre gondolok, hogyan lehet ezt gyógyítani?
    Vàlaszât előre is megköszönném!!
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom, forduljon a háziorvosához.

  • Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz. Szoktam néha mezítláb túrázni hegyvidéken.…

    Tisztelt Doktornő!

    Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz.
    Szoktam néha mezítláb túrázni hegyvidéken. Úgy esett, hogy 3 hete hosszabb szakaszon mentem zúzott köveken, a végén már fájt az egyik talpam és térdem is. Még most is néha enyhén szokott fájni járás közben.
    A kérdésem, hogy tegyek-e valamit és meggyógyul-e?

    A másik, hogy a gyermekkorban már meglévő lúdtalp felnőttkorban rendszeres mezítláb járással enyhíthető⁄megszüntethető-e?

    Segítségét előre is köszönöm.

    Tisztelettel:
    Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg túlterhelte magát. Lábtorna, masszázs, esetleg fájdalomcsillapító kenőcs használata javasolt. Önmagában a mezitláb járás nem segít, torna végzése javasolt (internetről letölthető).

  • Kedves Doktornő! Mostanában szinte mindennapossá váltak a végtagfájdalmaim, egyszer az egyik,…

    Kedves Doktornő!

    Mostanában szinte mindennapossá váltak a végtagfájdalmaim, egyszer az egyik, másszor pedig a másik fáj. Nem éles ez a fájdalom, inkább kellemetlennek, nyomónak mondanám.
    Pár napja a derekam is fáj, nyugalmi helyzetben is. Tényleg mindenhol vannak fájdalmaim, a bokámtól kezdve a combomon és a derekam két oldalán át a csuklómig mindenhol. Néha a tarkómnál is.
    Reumatológiára november végére kaptam időpontot, kérem, segítene addig hogy vajon mitől lehet és hogy ajánlatos kezelni?
    Előtte semmi ilyen problémám nem volt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Miután vizsgálat nélkül nem tudom megmondani, hogy mi okozhatja a panaszait, így tanáccsal sem tudok szolgálni. Meg kell várnia a vizsgálatot.

  • Tisztelt Doktornő! A kb. 5 kg-os súlyfeleslegem miatt 3 hete elkezdtem kocogni esténként,…

    Tisztelt Doktornő!

    A kb. 5 kg-os súlyfeleslegem miatt 3 hete elkezdtem kocogni esténként, naponta 5 km-t, lassan. Már néhány kocogós nap után a lábszáram belső felén egy vékony sávon, a bokám felett 10-15 cm-rel - térd alatt 5 cm-rel nagyon erős szúró fájdalmat éreztem, de csakis akkor, amikor a lábaimra helyeződött a súly. Ha abbahagyom a kocogást, 5 perccel utána elmúlik a fájdalom, ha újra elkezdem, szinte rögtön ismét fáj. Vásároltam már speciális lúdtalp betétet, de nem segített és a legutóbbi alkalommal már annyira erős volt a fájdalom, hogy alig bírtam lábra állni és hazagyalogolni.
    Tudna megoldást javasolni a problémámra, hogy minél hamarabb folytathassam a sportolást?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig a panaszai statikai okra vezethetők vissza. Próbáljon meg sportbetétet venni, ez rugalmasabb a sportoláshoz. Valamilyen fájdalomcsillapító krém használata segíthet.

  • Tisztelt főorvosnő! Lassan egy év telt el mióta az L. V. - S.1. - nél fúziós műtétet végeztek…

    Tisztelt főorvosnő!
    Lassan egy év telt el mióta az L. V. - S.1. - nél fúziós műtétet végeztek rajtam. A friss CT- lelet a csavarokat jó helyzetűnek írja le, a fölötte lévő korongok körkörösen, enyhén boltosulnak. A cage körül érdemi beépülés, csontos fusiora utaló jel nincs. Nem az lett volna a cél, hogy csontosodás alakuljon ki? Gyakorlatilag folyamatos, égő fájdalmat érzek a derekamban és szinte állandó a talpszél- kisujj fájdalom. Önnek mi a véleménye?
    Tisztelettel: Malvin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erről a kezelőorvosával kellene beszélnie.

  • Kedves Doktornő! Kismamaként az merült fel bennem,hogy szívesen hordoznám kendőben gyermekem,aki…

    Kedves Doktornő!

    Kismamaként az merült fel bennem,hogy szívesen hordoznám kendőben gyermekem,aki majd március végén születik. Páromnak vannak aggályai, kérte, hogy kérdezzek meg egy a területen tapasztalt orvost. kérem tájékoztasson a hordozás esetleges kockázatairól! szabad-e újszülött kortól hordozni? ha szabad,mennyit tartózkodhat a gyermek a kendőben? előre is köszönöm szíves segítségét és további kellemes napot kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vannak olyan hordozók, amikben lehet fekve vinni kezdetben a babát, később alakítható ülve hordozóvá. A lényeg, hogy a háta meg legeyn támasztva, amíg nem ül önállóan. Természetesen nem egész nap van benne a baba, tehát rövid távokra jó.

  • Kedves Doktornő! Életemben először ért komolyabb megrázkódtatás 48 évesen (nem is rossz!). Tegnap…

    Kedves Doktornő!
    Életemben először ért komolyabb megrázkódtatás 48 évesen (nem is rossz!). Tegnap már nem tudtam járni, a traumatológián kötöttem ki. Diagn.: Discopathia vert. l.s.,Ischialgia akuta
    A rendelő orvos megmagyarázta valamelyest, de ennél többre ilyen túlterhelt helyen nyilván nem futja az idejükből. Kérem, segítsen ki, miként előzhetném meg a jövőben ezt a dolgot (ülőmunkám van, autóval járok dolgozni, mert másként elérhetetlen). Van-e sport, ami ellenjavallt, vagy kifejezetten ajánlott - pl. jóga vagy thai chi. Ha megszűnnek a fájdalmaim és lábra tudok már állni, első dolgom lesz gyógytornászhoz fordulni. Tudomásom szerint, ez a leghatékonyabb prevenció. Vagy mást javasol?
    Tisztelettel várom válaszát, munkájához további sok sikert kívánok!
    Panni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Jól gondolja, hogy a gyógytornász a legjobb megoldás, de előbb szűnjenek meg a panaszai. És el kellene sajátítani a gerinckímélő életmódot,. Célszerű lenne a székére ún. dyn-air párnát vennie, hogy ülés közben is dinamikus mozgást végezzenek az izmai.

  • Kedves Dr Nő! Ma napközben éreztem hogy a jobb combomnál a a csípőcsonttól lefele irányban…

    Kedves Dr Nő!

    Ma napközben éreztem hogy a jobb combomnál a a csípőcsonttól lefele irányban egy tenyérnyi helyen érzéketlenebb a combom és mintha minimális zsibbadás érzés lenne benne elnézést másképpen nem tudom leírni.Mivel eléggé megijedek minden tünettől interneten most utána néztem de rémisztő dolgokat írnak hogy lehet mélyvénás trombózis vagy komoly érbetegség is nagyon megijedtem sőt halálhoz is vezethet. Tudom hogy látatlanban nem tud nekem diagnózist felállítani nem is ezt kérem csak szeretnék tanácsot hogy esetleg lehet valami nem halálos és várhatok vele pár napot nem fogok belehalni vagy hasonló.
    Tegnapi nap folyamán egyébként egy nagyobb távolságot tettem meg kerékpárral amit nem szoktam nem tudom hogy esetleg ez befolyásolhat-e valamit.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kár mindenért pánikolni. Inkább az optimista gondolatok felé kellene fordulnia. Egy-egy átmeneti tünet hátterében nem mindig áll valamilyen betegség. Ha hosszan fennmaradnak a tünetek, akkor mimdenképpen célszerű szakorvoshoz fordulni.

  • Tisztelt Doktornő! 5 héttel ezelőtt futás közben, egy roppanó hang kíséretében alám fordult…

    Tisztelt Doktornő!
    5 héttel ezelőtt futás közben, egy roppanó hang kíséretében alám fordult a jobb bokám. Azonnal bedagadt, de már néhány óra múlva tudtam mozgatni és jegelés⁄hűtés, árnika krém kezelés után két nap múlva jelentősen csökkent a duzzanat. Máskor is történt már ilyen - igaz, akkor nem roppant és nem lilult be. Most a bokacsont alatt, a talp felett a lábfejem teljes hosszában és a nagylábujjam melletti két ujj felett lila volt a lábam. Vártam, hogy javulni fog és meggyógyúl, elmúlik a fájdalom.
    Sajnos a mai napig nem tudom tökéletesen használni a lábfejem, érzékeny a bokám, 90%os a mozgástartomány és nyugalmi állapotban is zsibbadó, bizsergő, szúró fájdalmaim vannak.
    Jövő héten elmegyek háziorvoshoz és ortopédiai beutalót kérek.
    Addig is szívesen venném véleményét arról, hogy mi történhetett és mi okozza a tartós fájdalmat.
    köszönettel
    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg ficamodott, kímélet, rögzítés azonnal jó lett volna.

  • Kedves doktornő! Fémkiszedés után (a térdemből)milyen gyógytorna következik?köszönet éva

    Kedves doktornő! Fémkiszedés után (a térdemből)milyen gyógytorna következik?köszönet éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Akkor már általában nincs külön gyógytorna, amit a sérülés (műtét) után kellett tornázni, azt kell ismételni (önállóan).

  • Kedves Doktornő! Ez év júniusában operálták meg a terdemet, mely egy baleset során megsérült,…

    Kedves Doktornő!
    Ez év júniusában operálták meg a terdemet, mely egy baleset során megsérült, eltört. 2 csavarral rögzítették, melyből az egyiket ki tudom tapintani ... A gyógytornász szerint előfordul, hogy kicsúszik a csavar a gyógyult terdbol, ne izguljak. Én azért egy kicsit megis aggódom, tekintve, hogy így nem tudok meg mindig sportolni ( futni). Nincsenek fajdalmaim, de a gyors mozgás csak bicegősen megy es termeszetesen erzem az "idegen anyagokat" a terdemben.Az orvoshoz elvileg csak hónapok múlva kellene visszamennem kontrollra. Ön szerint várhatok meg ezzel hónapokat, vagy rosszabbodni fog az állapotom és inkább nezessem meg mielőbb?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel: Sz. Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Várhat vele.

  • Tisztelt Doktor Nő! 26 hetes kismama vagyok és már több mint 1 hónapja kezdődött a jobb oldali…

    Tisztelt Doktor Nő!
    26 hetes kismama vagyok és már több mint 1 hónapja kezdődött a jobb oldali erős csípőfájdalmam. A jobb oldali farrésznél, talán a keresztcsontnál. És ahogy telnek a hetek egyre rosszabb. Voltam a háziorvosomnál és ő nem javasolt semmilyen gyógyszert, mert, hogy minden átmegy a babába. Én se szeretnék mindenáron gyógyszert szedni, csak ha nincs más megoldás.
    Van egy 2 éves kislányom akit közben el kell látnom, így nem dőlhetek ágynak.
    A fájdalom pihenésre se szűnik, sőt utána még rosszabb. Sokszor még ülni se tudok, vannak mozdulatok amiket egyáltalán nem tudok megcsinálni, ha hanyatt fekszek utána csak nagy fájdalmak árán tudok átfordulni az oldalamra.
    Várom válaszát. És előre is köszönöm segítségét.
    Üdv: Brigitta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Próbáljon meg manuálterápiával foglalkozó gyógytornásszal beszélni, mert valamilyen blokk alakult ki, amit lehet, hogy tud oldani. Sajnos gyógyszert valóban nem ajánlott szednie.

  • Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy hónappal ezelőtt egy erős ütés érte a kézfejemet, az asztal…

    Tisztelt Doktornő!
    Körülbelül egy hónappal ezelőtt egy erős ütés érte a kézfejemet, az asztal sarkába sikerült nagyon beütnöm, picit feldagadt, aztán mint egy zúzódás elszíneződött, fájt nagyjából egy hétig. Az aggodalmam annyi lenne, hogy nagyjából azóta lett egy csomó a tenyeremen, ami pont az ütéssel egy vonalban van, csak a tenyeremen, nem a kézfejemen. Már lassan egy hónapja ott van és nem nagyon szívódik fel. Ha a csomó felszínét tapogatom, néha zsibbadó szúró érzést érzek, de igazából nem fáj, csak nyomásra. Szeretnék érdeklődni, hogy vajon lehet-e összefüggés a két dolog között és hová forduljak orvoshoz?Kézsebészet, reumatológia, ortopédia.32 éves vagyok, bár nem tudom ennek van-e jelentősége.:)
    Köszönöm mielőbbi válaszát! Üdvözlettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kézsebészet a legmegfelelőbb (látatlanban nem tudom megmondani, van-e összefüggés).

  • Tisztelt Doktornő! 54 éves nő vagyok, a 4 évvel ezelőtti stroke-om miatt Plagrel 75-öt szedek.…

    Tisztelt Doktornő!
    54 éves nő vagyok, a 4 évvel ezelőtti stroke-om miatt Plagrel 75-öt szedek. Most a térdemre az orthopédián Hotemin 20 mg-os tablettát írtak fel. Nem tudom ezt szedhetem-e együtt, mivel a tájékoztatón az szerepel,hogy feltétlen tájékoztassam a kezelőorvosomat. Nos az orthopéd orvost ma telefonon elértem,aki először azt mondta,hogy nem tudja mi az a \\"Plagrel\\",majd amikor elmondtam,hogy vérlemezke összecsapódást gátló gyógyszer, azt mondta,ha nem vérhigító,akkor nyugodtan szedhetem. Nos én nem vagyok teljesen nyugodt ebben a kérdésben ezek után. Kérem szíves válaszát,hogy mit tegyek. A Hoteminre is szükségem lenne, a gyulladás és fájdalom miatt.
    Köszönöm szíves válaszát! Márta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kúraszerűen alkalmazott Hotemin szedhető a Plagrel mellett

  • Jó napot! Én vagyok újra a bokatöréses. Válaszát köszönöm, azonban lenne még egy kérdésem. A…

    Jó napot!
    Én vagyok újra a bokatöréses. Válaszát köszönöm, azonban lenne még egy kérdésem. A fél-egy éves idő közben már általában szoktak sportolni is, vagy addig nem tudnak? És mikortól kell számolni ezt az időt? Nekem mondjuk a fémkivétel után, vagy a törés napjától? Esetleg tud valamit tanácsolni a gyorsabb gyógyulás érdekében? Szeretnék még idén futni :)
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudok tanáccsal szolgálni. Mindenkinél egyéni, hogyan, mikor áll helyre a funkció. Próbálkozzon, ha panaszt okoz, akkor egy kicsit vegye vissza a tempót, ha panaszmentes, lehet emelni a terhelést. A gipszlevétel utántól számolható, de a fémkivétel egy kicsit visszaveti.

  • Kedves Ilona, a jobb térdem rugás következtében kifordult és nagyon bedagadt. 3 napja fáj…

    Kedves Ilona,

    a jobb térdem rugás következtében kifordult és nagyon bedagadt. 3 napja fáj annak ellenére, hogy csak fekszem.
    A ma készült MR lelet eredménye:
    A laterális meniscusban döntően horizontális sérülés jelei láthatók.
    Ez porc szakadást jelent, ha jól értem.

    Mit javasol, mit tegyek?

    Üdvözlettel:
    Jerzsabek György

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valóban porcsérülés. Forduljon szakorvoshoz, aki vizsgálat alapján meg tudja mondani, hogyan tovább.

  • Kedves doktorno, 3 eves kislanyom inkabb labujhegyen jar, amugy le tudja tenni a sarkat es le…

    Kedves doktorno, 3 eves kislanyom inkabb labujhegyen jar, amugy le tudja tenni a sarkat es le is tud guggolni, lepcson telitalppal megy fel, valtakozo labbal. Nagyon aggodom mi lehet a labaval?
    Koszonom vallaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel alapvetően le tudja tenni a sarkát, nem kóros. "Nagyobb" akar lenni.

  • Kedves Doktornő! Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz: Kislányom 16 hetes, 7 hete terpeszbetétet…

    Kedves Doktornő!

    Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz:
    Kislányom 16 hetes, 7 hete terpeszbetétet hord éjjel-nappal, mert mert mindkét csípője II⁄A-s volt. A vizsgálat szerint ficam nincs. A legutóbbi ultrahang vizsgálaton a bal csípője I⁄B, míg a jobb csípője II⁄B volt, az L abd: 90⁄90. Továbbra is hordjuk a terpeszbetétet. A napokban azonban arra lettem figyelmes, hogy a jobb csípője egy kicsit kattog. Ez normális lehet II⁄B csípő esetén, vagy ficamos lett? Továbbá még olyan kérdésem lenne, hogy csípőtornát lehet végezni, vagy csak rontok a helyzeten? A II⁄A után a II⁄B- s csípő mennyiben jelent rosszabbodást, valamint, hogy meddig lehet ezt korrigálni, mert volt ahol azt olvastam, hogy csak 4 hónapos korig?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    További szép napot kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kezdem a végével: a II⁄a 3 hónapnál fiatalabb, II⁄b 3 hónapnál idősebb csecsemő UH lelete, ugyanazt a fejletlenséget jelöli.
    Olyan csípőtornát végezhetnek, amilyet jól esik. A kattogás nem kóros.

  • Kedves doktornö fémkivétel után vagyok meddig kell a vérhigitót alkalmaznom köszönöm éva

    Kedves doktornö fémkivétel után vagyok meddig kell a vérhigitót alkalmaznom köszönöm éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Semeddig

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta