A betegek kérdései (10653)

 • Kedves Doktornő!Már régóta elviselhetetlenül fáj a sarkam.Jeleztem a reumatológus kezelőorvosom…

  Kedves Doktornő!Már régóta elviselhetetlenül fáj a sarkam.Jeleztem a reumatológus kezelőorvosom felé ezt a panaszomat,de sajnos nem múlt el.Ezúton kérem a Doktornő segítségét,hogy mitévő legyek,milyen vizsgálatokra kellene elmenni,esetleg milyen házilag kivitelezhető terápiát lehetne megcsinálni a fájdalom enyhítéséért.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kicsit magasabb sarkú cipő, szilikon sarokmagasító segíthet (házilag), esetleg Biopron lámpa kezelés. (A lökéshulám terápia a fizioterápiás lehetőség.)

 • Üdvözlöm Drága Főorvosnő! Sokszor írtam már Önnek és mindig kielégítő választ kaptam, melyet nagyon köszönök! Most a férjem miatt aggódom. Erős szédüléssel vitték kórházba szombaton. A koponya CT nem mutat rendellenességet. Anyaki Röntgene így írja le az eredményét: A csontok porocitusak. A… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez nyaki gerinc kopásos tünet. Bizonyos fokú szédülést okozhat, de a hirtelen erős szédülésnek nem lehet oka.

 • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Olvastam a válaszok között fabella kezelést. 46éve hölgy vagyok. 1…

  Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

  Olvastam a válaszok között fabella kezelést.

  46éve hölgy vagyok.

  1 hónapja folyamatosan fáj nyugalomban is a lábam, és dagad a térdem, ami nem apad le napközben sem.
  Lépcsőn főként lefelé nem tudok ráterhelni a bal lábamra mert bizonytalannak erőtlennek érzem.
  A fájdalom a térdem és a lábszáram elülső részén belbokámban jelentkezik. Nem tudom teljesen kinyújtani, és behajlítani sem mert a fájdalom korlátoz benne.
  Normál hőmérsékletű, nem melegszik az alsóvégtagom.
  Májusban volt ezen lábszáramon visszérműtét, de azzal nincs problémám, már érzem a bokámat is.

  Voltam reumatológusnál is, 2 hete kaptam 5 voltaren injekciót és 2 erős (...) injekciót farizomba. ezek sem használtak.
  Majd rtg-t kért a reumatológus és fizikóterápiát írt.

  A rtg-en az alábbi diagnózis szerepelt:

  Dorsalisan a femur condylusának vetületében 5mm-es fabella van.

  Kérésem lenne:
  Mi a további kezelési lehetőség,
  és mivel lehetne a fájdalmamat megszüntetni, mikor mehetek vissza dolgozni?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Júlia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg ízületi "gyulladása" van folyadékszaporulattal (lehet kopásos tünetekkel). Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (tbl, kenőcs), antiflogisztikus pakolás, combizom erősítő torna javasolt. A fabella egy rtg. lelet, önmagában nem okoz panaszokat. (Látatlanban...)

 • Jo napot kivanok toktorno 26 eves lany vagyok es azt szeretnem meg kerdezni, hogy ejszaka arra…

  Jo napot kivanok toktorno 26 eves lany vagyok es azt szeretnem meg kerdezni, hogy ejszaka arra ebredek hogy a bal karom annyira el zsibadt hogy mar a siras kornyekez es hetente 1x vagy tan 2 alkalommal fordul elo miert van ez?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ilyen kérdésre már olvashatott választ: az alváskor ellazuló izmok megengednek egy kis "túlmogást" a csgolyáknál, ami miatt a kilépő erek idegek nyomás alá kerülhetnek, "zavart" szenved a vérellétás. Habszivacs nyakgallér, akkora párna használata, mint a válla és a feje közötti távolság segíthet.

 • Kedves doktornő! 34 éves nő vagyok, egy hónapja végzek közepesen nehéz fizikai munkát egy gyárban.…

  Kedves doktornő!
  34 éves nő vagyok, egy hónapja végzek közepesen nehéz fizikai munkát egy gyárban. A kezeim fokozottan igénybe vannak véve, és kb. egy hete a jobb csuklómban állandó tompa fájdalmat érzek (rátámaszkodva erős fájdalom), a bal hüvelykujjamban pedig munkavégzés közben nyomás hatására többször fordul elő nyilalló fájdalom egészen a csuklómig. Újabban éjjelente alvás közben mindkét kezem zsibbadni szokott. Ezek a tünetek később enyhülni fognak, ha hozzászokom a munkához, vagy esetleg későbbi komolyabb problémát jeleznek?
  Köszönettel
  K.E.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Enyhülni fognak. Addig is viseljen csuklórögzítőt.

 • Kedves Főorvosnő! 3 hónapja szültem, azóta folyamatosan izületi fájdalmaim vannak. A térdemmel…

  Kedves Főorvosnő!
  3 hónapja szültem, azóta folyamatosan izületi fájdalmaim vannak. A térdemmel kezdődött, majd a csuklom, könyököm fájdult meg. ma éjjel arra ébredtem, hogy a bokámban éles nyilalo fájdalom, alig tudtam ráállni. Elképzelhető, hogy a szülés váltotta ki nálam? Ön szerint ilyen esetben mi a teendő? Lehet, hogy máshol van gyulladás a szervezetemben és az okozza?
  Válaszát előre is köszönöm. Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem elsősorban gyulladás, hanem a szülés körüli hormonváltozás következtében kialakult szalaglazaság (az kellett ahhoz, hogy a baba meg tudjon születni) okozta túlmozgás miatt fellépő fájdalmak. Rendszeres, fokozatos torna, izomerősítés csökkenti, ill. megszünteti a panaszokat.

 • Tisztelt doktornő!!!

  Évek óta járok reumatológiára. de sok dolgot nem értek.Csontritkulásom
  van, és a főorvos úr amint kicsit javul az állapotom azonnal beszünteti a
  gyogyszeres kezelést. Azután két évet kell várjak az újabb rossz eredményre.hogy felirja a gyógyszert⁄calcisedron⁄… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez "csak" kopásos tünet, mindenkinek lehet, aki túl van a serdülőkoron, de nem szükséges, hogy panaszokat okozzon. Gerinctorna végzésével lehet stabilizálni, és erősíteni az izmoket.… Még több

 • Tisztelt Doktornő! 39éves nő vagyok. Tavaly július 4-én operáltak LV. kiszakadt porkorongsérvvel.…

  Tisztelt Doktornő!
  39éves nő vagyok. Tavaly július 4-én operáltak LV. kiszakadt porkorongsérvvel. Sajnos műtét után három héttel kezdtek visszatérni panaszaim, ismét el kezdett zsibbadni a jobb lábam. Sajnos ma már ott tartok, hogy mindennapos fájdalmakkal küszködöm, feküdni, ülni, állni sokáig nem bírok. Vannak napok, amikor olyan elviselhetetlen fájdalmaim vannak, hogy bottal kell közlekedjek. Nagyon sántítok, a jobb lábam nem bír el, és olyan, bár tudom, hogy a csontok nem rövidülnek, mintha rövidülne a lábam. Most már elég jelentős a különbség a két lábam között, mert már lábujjhegyen állok, ha egyenesbe akarom hozni a gerincemet. Voltam annál az idegsebésznél, aki műtött, ő azt mondta, hogy műtét utáni állapot, és nem kell vele semmit csinálni. Az MR vizsgálatom eredménye az alábbi: A lumbális lordosis elsímult. Az L.V.-S.I. csigolyatestek egymásfelé tekintő felszínei T2-n fokozott, T1-en csökkent jelmenetű, mely oedema mellett szól. A köztük lévő discus T2-n dehydrátios jelvesztést mutat. A jobb gyök körül discret kontraszthalmozó hegszövetre utaló terime, mely jelenleg is látszik, de számottevő gyöki compressio észlelhető. Ezeken kívül még a 2-5-ös csigolyákon protrusio van. Szeretném az Ön véleményét megkérdezni, hogy nekem így kell akkor leélnem az életemet, hogy mindennapos fájdalmakkal küszködjek, mert én úgy érzem ehhez fiatal vagyok. Mindkét lábam rettenetesen zsibbad, a jobb lábamat már alig érzem, főleg a lábfejnél van jelentős zsibbadás, égés, és állandóan fázik. A másik dolog meg az, hogy műtét óta miért alakult ki nálam ez a lábrövidülés?
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A műtét után⁄óta végzett gerinctornát? Mert az izmok erősítése nélkül semmilyen műtét sem oldhatja meg a panaszait. A végtaghosszkülönbséget nem értem, ennek is inkább csak izom eredetű okai lehetnek. Az MR leletet önmagában nem , csak az Ön tünetei ismeretében lehet értékelni. Forduljon reumatológushoz, ill. gyógytornászhoz.

 • Kedves Főorvosnő!
  Bal vállamnál hátul elég furcsa fájdalmat érzek. Én izületi fájdalomnak gondolom, a melltartó pántja melletti részen, főként időjárás változáskor erős csomósodást érzek. Néha picit előre is jön a fájdalom, úgy érzem ilyenkor kicsit megduzzad a szegycsontom körüli rész.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Célszerű lenne manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz fordulnia, mert valószínűleg borda, vagy kisízületi blokkja van.

 • Tisztelt Doktornő! 31éves férfi vagyok.Ezelőtt 2éve sajnos annyira megfájdult a derekam hogy,injekcióra…

  Tisztelt Doktornő!

  31éves férfi vagyok.Ezelőtt 2éve sajnos annyira megfájdult a derekam hogy,injekcióra jártam vele.Aztán elmult.Mostanába azt veszem észre hogy ha sokat állok,és sétálok megfájdul alul középen a derekam.Vagy gerincem.Ha kicsit kinyomom a fenekem érzem hogy elmulik a fájdalom.Ha ülök vagy ha fekszem nem fáj.Viszont ha sok állás után leülök mert már annyira fáj,akkor ha előrre hajolok feszül a derekam.Ha megpihent utánna egy pár óráig semmi gond.De aztán megint előjön.Szeretném megkérdezni hogy ön szerint mi lehet a probléma?Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  VAlószínűleg inkább statikai oka van a panaszainak. Meg kellene próbálnia betétet viselni.

 • Tisztelt Doktor Nő!

  52 éves nő vagyok, évek óta fáj a derekam, sajnos már az injekció sem mulasztja el. Azzal a problémámmal keresem fel Önt, hogy választ kapjak kérdéseimre. Leírom a leletet, meg szeretném tudni, hogy mit jelent pontosan.
  "A lordosis mérs. csökkent.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Intenzív, megfelelően adagolt, és felépített gerinctorna végzése segít a panaszok csökkentésében. Meg kell tanulnia a gerinckímélő életmódot is. Forduljon gyógytornászhoz.

 • Tisztelt Doktornő! Egy 19 éves srác vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e a mellkas…

  Tisztelt Doktornő!
  Egy 19 éves srác vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e a mellkas kis elmozdulasa az egyik iranyba, vagy esetleg 1-2 borda kitüremkedése az egyik oldalon? Kiskoromban nem igazán figyeltem a test tartasomra, és sokszor görbén álltam, vagy ülltem, lehet hogy a rossz test tartás miatt van ez? Pár hónpja elkezdtem a testépitést, nem érzek fájdalmat, de nem lehet veszélyes ez rá? (már a testépités kezdete előtt észre vettem) Esetleg a későbbiekben nem türemkedhet ki jobban az a borda?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem hinném, hogy bármi ilyen előfordulna.

 • Tisztelt Doktornő!
  42 éves vagyok,5 éve elszakadt a térdemben az első keresztszalag,ami azóta felszívódott.Egyre gyakrabban ugrik ki előre a térdem(nem tart meg)ortopédián felvetették a keresztszalag pótlás lehetőségét.
  Még egy tükrözéssel körülnéznek bent,utána döntenek.
  Szeretném… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ne haragudjon, nem tudok a kérdésre megfelelő választ adni, mert én nem végzek ilyen műtétet, és alapvetően nem foglalkozom térddel. Keressen olyan szakembert, akinek ez a fő szakterültete.

 • Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy mehetnék e én a Veresegyházi misszióba gyakorlatra…

  Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy mehetnék e én a Veresegyházi misszióba gyakorlatra ha szociális gondozó és ápoló tanfolyamra jelentkezek?
  Várom szíves válaszát.

  Tisztelettel: Horányiné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Hívja fel az ápolási igazgatót.

 • tisztelt doktorno!lassan 1 eve volt csaszarom es azota faj a szegycsontom kornyeke es a hatamra…

  tisztelt doktorno!lassan 1 eve volt csaszarom es azota faj a szegycsontom kornyeke es a hatamra is rahuzodik.elmentem mar tobszor is orvoshoz es rongenre is mindent rendben talaltak.de most voltam rheumatologusnal es azt mondta hogy tietze syndromam van nem mondott semit rola csak felirt egy brexin nevu pezsgotanlettat.a hazi orvos azt mondta hogy ne torodjek vele mert nem.egy sulyos betegseg es azt mondta hogy megkell tanulni egyutt erni a fajdalommal.vagy probaljak tornazgatni es az orvos azt mondta hogy lehet a hormonok miatt.az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg valoban nem egy sulyos dolog,nem halalos ugye?!!??es mitol lehet,es mit tehetnek hogy elmuljon.kerem doktorno segitsen mert a haziorvos nem sokat tudott sajnos.koszonom.ildi.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  keressen fel egy manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt, mert lehet, hogy bordablokkja van, amit oldani kellene.

 • Kicsilány jeligére írtam, kérdésére válaszolok. Nyilvánvalóan csípőficama van a gyereknek. De…

  Kicsilány jeligére írtam, kérdésére válaszolok.
  Nyilvánvalóan csípőficama van a gyereknek. De sajnos olyan országban élek, ahol nem igazán tudom a nyelvet. Nekem így fordították, hogy merev az egyik oldalon a csípője. Szétnyitásnál merevebb a lába, kattan a csont.
  Az lenne a kérdésem, hogyha nem sikerült a gyereket jól kikezelni ebből, akkor 10 hónapos kor után van esély arra, hogy ép és egészséges legyen? Vagy műtéttel lehet már csak helyrehozni a kezeletlen csípőficamot?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egyáltalán nem "nyilvánvaló" a csípőficam. Minden országban kengyelkezelést alkalmaznak ebben az esetben, nem Rugi bugyit. Valószínűleg "csak" kötöttsége van. Ha ficamos lenne, akkor már csak a műtét segít ebben a korban.

 • Tisztelt doktornő! Kislányom tíz hónapos. Orvosi vizsgálaton 5 hónapos korában vették észre,…

  Tisztelt doktornő!
  Kislányom tíz hónapos. Orvosi vizsgálaton 5 hónapos korában vették észre, hogy a lábán a redők nem egyformák. Röntgen-felvételt készítettek, s azt mondták, hogy csípőmerevsége van. Rugi-bugyit kapott, és masszíroztuk (bár nem igazán hagyta). A rugi-bugyi is elég kevés ideig volt rajta, kb 2-3 hétig néhány órát naponta.
  Most 10 hónapos. Voltunk orvosnál, de csak 10 másodpercet töltött vizsgálattal. Szétnyitotta a lábait, a gyerek sírni kezdett. Aztán felállította, de az egyik bokáját kifordítja, nem igazán akart állni. Az orvos azt mondta, hogy masszírozzuk, és kapjon ortopéd cipőt.
  Nos, az a problémám, hogy gyakran hallom, hogy kattog a térde, néha a csípője és a bokája is. Nagyon ügyesen mászik. De ha állítom, a merev oldalra nem áll, csak lábujjhegyen érinti a talajt. Ha arra próbál támaszkodni, nagyon remeg.
  Azon aggódom, hogy fog-e tudni rendesen járni? Mit tehetnénk annak érdekében, hogy biztos megfelelő kezelést kapjon? Honnan lehet tudni, hogy meggyógyult-e a csípőmerevségből?
  Várom mielőbbi válaszát!
  Tisztelettel, P-T. Beatrix

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom értelmezni a csípőmerevséget. A kattogás nem kóros. Nem kellene állítani, meg kellene várni amíg magától áll fel.

 • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!
  21 éves lány vagyok ,aki már több mint 10 éve kézilabdázom.
  A bal térdemet műtötték 2008-ban keresztszalag szakadással, a jobb térdem 2010-ben kiugrott,de csak nyúltak a szalagok.
  Most szeptemberben a jobb térdem ismét megugrott és azt mondták… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Combizom erősítő gyakorlatok végzése javasolt, sportoláskor pedig valamilyen térdvédőt viselnie kellene.

 • Tisztelt doktor nő! Az lenne a problemam hogy par hete eszrevettem hogy a jobb 2 labujjamon…

  Tisztelt doktor nő!
  Az lenne a problemam hogy par hete eszrevettem hogy a jobb 2 labujjamon a csont(kituremkedes) nagyobb lett es mint volt, fajni is szokott es most az osszes cipom ami eddig jo volt az szoritja azon a reszen.Lehet ezzel valamit kezdeni?
  20 eves vagyok

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mutassa meg szakorvosnak.

 • Tisztelt Doktornő! 16 éves vagyok és mindkét térdem nagyon ropog és elég gyakran fáj is. Voltam…

  Tisztelt Doktornő!

  16 éves vagyok és mindkét térdem
  nagyon ropog és elég gyakran fáj is.
  Voltam már ortopédián de különösebb
  vizsgálatot nem végeztek csak
  megnyomkodták. A bal oldali jobban
  és sűrűbben szokott fájni. Kaptam rá
  Synotabsot de nem használt semmit.
  Tanácsot és véleményt szeretnék kérni
  Öntöl.

  Klaudia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Serdülő panaszok lehetnek. Idővel elmúlnak. Addig is fájdalomcsillapító kenőcs használata javasolt. A ropogás nem kóros.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta