A betegek kérdései (10611)

  • Tisztelt doktornő!
    Másfél hónapja volt egy műtétem, a jobb csuklómban egy porc megvolt sérülve. 4 hét nagy gipsz aztán köté,s 1 hete gyógytornára járok szépen javul, már-már fájdalommentesek a mozgások. Jét kérdést szeretnék Önnek feltenni: műtét óta nagyon fájlalom a bal kézfejemen az… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az infúzió helyének fájdalma előfordulhat, de a többi izület fájdalmára nem tudok magyarázatot forduljon a háziorvosához.

  • tisztelt doktor no! a 4 eves lanyom mindket bokaja befele van. kb 2 eve voltam vele orvosnal…

    tisztelt doktor no! a 4 eves lanyom mindket bokaja befele van. kb 2 eve voltam vele orvosnal es azt mondtak ez semmi, de engem ez borzasztoan idegesit, mert szerintem ez igy egyaltalan nincs rendben. nem szeretnem ha igy maradna neki. helyreall ez magatol? nem birok belenyugodni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kemény kérgű cipő, lábtorna (lábujjhegyen, sarkon járás, lábujjal tárgyak szedegetése), természetes talajon mezitláb járás segít.

  • tiszetelt dr nő olyan kérdésem volna hogy másfél éve volt egy jelentős fogyásom virusos fertőzés…

    tiszetelt dr nő olyan kérdésem volna hogy másfél éve volt egy jelentős fogyásom virusos fertőzés a nyakamrol eltünt a zsir utána azt vettem észre hogy amikor hideg zuhany éri a nyakamat olyan mit ha nehezen kapnák levegőt gombocérzés jelentejkezik a torokban de ez csak hideg zuhanynál melegnél nem érzem mtől lehet ez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Neurológushoz kellene fordulnia.

  • Mit javasolna főorvos nő olyan idős néninek aki 46 évig nem volt orvosnál,mert beteg sem volt,…

    Mit javasolna főorvos nő olyan idős néninek aki 46 évig nem volt orvosnál,mert beteg sem volt, de most hirtelen csak bottal tud járni . Jobb oldali forgóját és térdeit fájlalja. Volt reumatológusnál aki elcsodálkozott, hogy korához képest milyen jól néz ki és jó szellemi frisseségnek örvend,és adott fájdalom csillapítót. Ezt huzamosabb ideig nem szedheti ,gondolom, de akkor mi a megoldás? Háziorvos voltaren injekciót adott már 2 alkalommal,és szedi aproenzi3 tablettát. Most arról olvasott, hogy jó volna neki a "HIALURONSAV" injekció vagy tabletta mert Ő többet nem megy orvoshoz. Igaz 86 évesen már nehezen mozog és a legközelebbi szakrendelő kocsival is jövet-menet 120 km-re van. Javaslatában bízva várunk olyan megoldást ⁄ha esetleg injekció⁄ amit a háziorvos esetleg beadhat. Előre is köszönjük válaszát a beteg Néni nevében

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gratulálok, hogy ilyen jó karban van, de ebben a korban kálcium, D. vitamin szedése mindenképpen javasolt. (A Béres Calcivid mindkettőt tartalmazza.) Bármelyik porcerősítő készítmény alkalmazható.

  • Tisztelt Doktornő! 2,5 hete eltört a talpamban egy csont, de a gipsz munkámban erősen akadályoz.…

    Tisztelt Doktornő!
    2,5 hete eltört a talpamban egy csont, de a gipsz munkámban erősen akadályoz. Milyen veszélyekkel jár, és mennyi az esélye annak, hogy probléma lép fel, ha levetetem⁄leveszem a gipszet?
    18 éves vagyok, férfi.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azzal a veszéllyel jár, hogy soha az életében nem lesz panaszmentes.

  • Kedves Doktornő! Korábban már válaszolt egy levelemre. Immáron teljesen panaszmentesen,szinte…

    Kedves Doktornő!

    Korábban már válaszolt egy levelemre. Immáron teljesen panaszmentesen,szinte 100%-osan funkcionál a január 28-án eltörött külbokám, melyet csavaroztak.
    A külseje sajnos nem a régi. Hajszáleresedések jelentek meg, és sokkal jobban kidudorodnak az erek,és sötétebb a bokámnak az egész műtött oldali területe. (minimális amúgy is volt,mely nyáron a lebarnulástól eltűnt,olyan csekély mértékű ). Visszamentem az orvoshoz,aki műtötte, azt javasolta,ha szükséges,menjek érsebészetre,bár ő nem nő,de őt ez nem zavarná.
    És kenjem továbbra is amivel elkezdtem: Dolobene- Ratiopharm (remélem pontosan írtam) géllel. A krém használati útmutatójára az volt írva,hogy 10 napig kenjem,de nem mulasztotta el a hajszálereket,talán valamit enyhített. Folytathatom ezzel a kezelését,amíg van a dobozban? Ennek van értelme?

    A kérdéseim még azok,hogy hordjam e a kompresszoros bokaharisnyát,pl ha sportolok? Hogyan tudom a legjobban elkerülni,hogy ne legyen visszeres a lábfejem? Néha napközben is felveszem,egyenlőre még azért,hogy ne látszódjon úgy az eresedés. Remélem ezzel nem ártok neki..
    Fog ez még alakulni,ha mozgok vele? Ill. ha a csavart véglegesen eltávolítják?
    Ezzel kapcsolatban is lenne még egy kérdésem: az orvos azt mondta,hogy már teljesen összeforrt a csont,de tartsuk meg az egy évet a csavarkivételhez..
    Ha később veszik ki,nem fog jobban fájni,nem fog jobban "betokozódni"?

    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nyugodtan használja a kenőcsöt. A kompressziós harisnyát viselje minél hosszabb ideig, fél - egy évig alakulnak még a szövetek, addig jó, ha valami nem engedi, hogy a terhelés közbeni fokozottabb folyadéktermelődés miatt kitáguljon az izületi tok, meglazuljanak a szalagok. A csavar nyugodtan maradhat egy évet.

  • Tisztelt Doktornő! Életvidám, 20 hónapos kisfiamon a múlt hétvégén a jobboldali mellkas középtáján,…

    Tisztelt Doktornő!

    Életvidám, 20 hónapos kisfiamon a múlt hétvégén a jobboldali mellkas középtáján, a mellizomzat alatt egy kemény duzzanatot vettünk észre. Tapintásra nem érzékeny, inkább csiklandozásnak véli vizsgálódásunkat. Többszöri tapintás után úgy tűnik, mintha az egyik borda (vagy kettő?) nagyobb ívben haladna a szegycsont felé. Védőnőnknek már megmutattuk, aki javasolta a gyermekorvos felkeresését, és szerinte eltörött (hol? mikor? hogyan?) a gyerek bordája és az így forr össze. Természetesen elmegyünk a gyerekorvoshoz, de csak két hét múlva van időpontunk. Addig nem tudunk várni, valami megnyugtató válasz kellene.

    Valóban bordatörés lehet, vagy egy csontkinövés, esetleg a bordák kóros növekedése? Mi a teendő, mi a gyógyítás⁄gyógyulás menete?

    Köszönettel:

    M.D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nem fáj, akkor biztosan nem törés. (Ha születésekor történt volna vele valami, érintésre, fogásra sírással reagált volna.) Rtg. nélkül valószínűleg nem lehet megmondani, hogy mi van ott.

  • Kedves doktornő! Egy pár napja elkezdett zsibbadni a jobb lábamon a bütyök ujjam. Úgy érzem mintha…

    Kedves doktornő! Egy pár napja elkezdett zsibbadni a jobb lábamon a bütyök ujjam. Úgy érzem mintha egy gyürü lenne rajta. Mit tegyek? Előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Forduljon szakorvoshoz.

  • Kedves Doktornő! Kb 7 évvel ezelőtt műtöttek elülső keresztszalaggal. Pótolták a sípcsontom…

    Kedves Doktornő!
    Kb 7 évvel ezelőtt műtöttek elülső keresztszalaggal. Pótolták a sípcsontom melletti ínból. (Ha jól tudom). Semmi baj nem volt eddig a lábammal. Mindent csinálhattam. Valószínűleg a sikeres műtét és a kitartóan végzett gyógytorna hozta meg ezt az eredményt. Ám egy hete kisfiammal egy rendezvényen voltunk. Le kellett ugranom sajnos egy méter magasból. Földet érésnél éreztem egy kisebb fájdalmat. De nem volt vészes és utána sem volt semmi. Viszont azóta napról napra rosszabb a lábam. Már most nem tudok leguggolni, ha terhelem a lábam nagyon fáj.
    Csak így látatlanban kérdezném, hogy lehetséges olyan, hogy újra elszakadt? Vagy csak megrántottam? Mindenképp visszamegyek az orvoshoz, csak már kicsit előre félek. Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy megrándult, de természetesen vizsgálat nélkül nem tudom megmondani. Borogassa, kímélje addig is, amíg eljut az orvosához.

  • Kedves Dr Ilona azt szeretnem kerdezni ha leveszem a gipszet ido elot az nagy baj a terdemnel…

    Kedves Dr Ilona azt szeretnem kerdezni ha leveszem a gipszet ido elot az nagy baj a terdemnel izom huzodas volt felgyult a viz leszivtak es gipszbe tettek hogy negyuljon fel megint 12 napra de en masfelnap utan leszedtem mer nem birtam elviselni lesz komoly baj?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    "Csak" a gyógyulás ideje húzódik el, és sokkal hosszabb ideig lesz panasza, és talán nem is gyógyul meg teljesen, de hát az Ön lába!

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 14 hónapos, s jó idő beköszöntével a kertben játszva vettük észre,…

    Tisztelt Doktornő!

    Kislányom 14 hónapos, s jó idő beköszöntével a kertben játszva vettük észre, hogy a bal lába kevésbé húsosabb, a bőrredők kisebbek és máshol helyezkednek el. Megijedtünk, s háziorvosi beutalóval az Ortopédia Klinikára mentünk. Ott egy kedves orvos megvizsgálta a normál rutin szerint. Ennek során csípőficamot nem állapított meg. Csípőízületi gyulladásra gyanakodott, ezért UH felvételt készített, de ez nem igazolta gyanúját. Végül elbocsátott, hogy ha 2 hét múlva is észlelhető lesz a különbség, akkor menjünk vissza. Ez 3 napja volt, de azóta semmi javulást, igaz romlást sem tapasztaltunk.
    Azt hogy ez az eltérés mióta van, sajnos nem tudjuk.
    Kislányom már áll, de egyedül még nem megy, járása segítséggel egyenletes. Mászása is mindig egyenletes volt, nem észleltünk féloldalasságot, rendellenességet. Lábai egyforma hosszúak, nem érzékeny tapintásra és mozgatásra. Csak a comb átmérőjében, illetve ezzel együtt a bőrredőkön tapasztalható eltérés.
    Ezen felül egyetlen furcsaság, amit már rég óta tapasztalunk, hogy időszakonként lányunk térdelő helyzetben el szokott „gondolkodni”, s ekkor az egyik oldalára, történetesen a vékonyabb lába felé kibillenti a csípőjét. Mi eddig azt gondoltunk, hogy ekkor végzi a kis vagy a nagy „dolgát”, annak ellenére, hogy ennek eredményét nem mindig találtuk meg. De ezen mozdulatnak eddig nagy jelentőséget nem tulajdonítottunk.
    Kérdésünk, hogy mi állhat ezen eltérés, illetve a mozdulat hátterében; lehet, hogy van ok-okozati összefüggés?

    Válaszát előre is köszönjük: Máté család

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, hogy mi okozza ezt az eltérést. De javaslom, hogy nem vezetgessék a babát, csak azokat a mozgásokat végezze, amihez nem kell szülői kéz segítsége. Lehet, hogy születésétől fennáll ez az eltérés, csak most feltűnőbb, hogy szabadabban van. (A 2 hét és a 3 nap nem ugyanannyi idő!)

  • Tisztelt Főorvosnő! Most 14 éves lányomnak 1,5 évvel ezelőtt Schlatter-osgood-ot diagnosztizáltak,amely…

    Tisztelt Főorvosnő!
    Most 14 éves lányomnak 1,5 évvel ezelőtt Schlatter-osgood-ot diagnosztizáltak,amely kb. 6 hét alatt tünetmentes lett.
    Kb.1 hete ismét fáj a jobb térdkalács körül és a térdkalács alatt a sípcsontja ( futás,sok lépcsőzés közben ill. nyomásra).Szeretném kérdezni,hogy a fenti betegség többször előjöhet-e!
    Előre is köszönöm válaszát:Gigi anyukája

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amíg a növekedés tart (és most még tart), a panaszok időnként előjöhetnek.

  • Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2-éve állandóan fáj,bedagad az achilleszem,semmit…

    Üdvözlöm!

    Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2-éve állandóan fáj,bedagad az achilleszem,semmit nem csinálnak vele,nem tudják mi a bajom,most voltam Mr-vizsgálaton annyit mutatott,hogy 7-cm meszes,a röngen,és ultrahang semmit nem mutat. Ha megpihen nem bírok felállni olyan duzzanat van ,jegelem,krém ami létezik mindent kipróbáltam,talpbetétek,sarokemelők mégsem használ semmi. Mit tegyek? Debreceni vagyok 2-ortopéd orvos közzül egyik sem tudja mitől fáj. Megköszönném ha tudna segíteni,mit csináljak hova menjek. Köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel: Gerő Zoltán.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban én sem tudom megmondani, hogy mitől fáj. Nézzen szét az interneten, hogy az Ön lakóhelyéhez közel hol végeznek lökéshullám terápiát, az, ill. esetleg a lézerkezelés segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! 76 éves vagyok. Jobb oldalon a medencecsont magasságában erős fájdalmat érzek…

    Tisztelt Doktornő!
    76 éves vagyok. Jobb oldalon a medencecsont magasságában erős fájdalmat érzek lépéskor, jobb kéz felemelésekor, csak szobában tudok keveset mozogni négy napja.
    Fájdalomcsillapitó injekció blokádot kaptam és két injekciót a gerinc mellé.⁄cseppet sem használt⁄.
    Flector rapid és Miderizone 150 mg gyógyszert szedek naponta háromszor.
    Egyenlőre nem segít.
    Egy éves röntgen leletem:Jobb csípőizületi rés cranialis-lateralis szakasza a baloldalo izületi rés kifejezetten beszűkült. A vápatetők scleroticusak. Lateralis peremük deformált, mészfelrakódások láthatók.A combfejek íve rendes. A fej-nyak határon mészfelrakódások láthatók. Jobboldalon kisebb gallérosteophyta . A jobb oldali csípőlapátbsn kb.3 cm átmérőjű finom sclerotikus szegélyű szabálytalan alakú felritkulás látható, cysta? egyéb elváltozás?
    Pontos véleményalkotáshoz csontscintigraphia elvégzése javasolt.
    A SI izületekben arthrosis. A baloldali combfejen centrálisan kis élesszélű cystaszerű felritkulás. Szabályos limbalis lordisis. A felső szakaszonkifejezett ventralis spondylosis.
    Az L.I.III. szakaszon a rések dorsalisan szűkebbek. Az L.II.csigolytest minimálisan alacsonyabb a felső zárólemeze kissé benyomott.
    Ennél a vizsgálatnál a baloldali csípőm fájt.
    Mi történik velem és mit tehetek?
    Tisztelettel várom segítségét

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az egy évvel ezelőtti rtg. a jelen panaszait biztosan nem magyarázza (kopásos tünetek). Koránál fogva biztosan van csontritkulása, lehet, hogy ennek következtében fellépett csigolya"roppanás" jele a fájdalom. Mindenképpen forduljon szakorvoshoz.

  • Tisztelt Doktornő. 3O éves vagyok,Artroszkopias beavatkozást végeztek a bal térdemen,mivel…

    Tisztelt Doktornő.
    3O éves vagyok,Artroszkopias beavatkozást végeztek a bal térdemen,mivel meniscus sérülést állapitottak meg,a mütét után kiderült,hogy 6o,7o,évesnek megfelelö porckopásom van.Az orvosom a Synocrom Forte One inyekciot ajánlotta,hogy ezzel megelözhetö a további romlás,jobbik esetben javulás is jelentkezhet,mivelhogy az egyik csontomon az üvegporc teljesen elkopott a másikon nagyon minimális.Az ön véleményét kérem az inyekciorol,más terápiákrol,esetleg a porc ujraképzödéséröl.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak olyan terápia van, amit a kezelőorvosa is ajánlott, ill. ha valóban ilyen nagyfokú a porckopás és csak kis területet érint, akkor műtét jön szóba.

  • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne ,hogy egy kalapács ujj műtét után mikor lehet ujra…

    Tisztelt Doktornő!
    Olyan kérdésem lenne ,hogy egy kalapács ujj műtét után mikor lehet ujra műteni ugyan azt az ujjat?mennyi idő a gyogyulás,normális hogy egy hónap után is nagyon fáj?
    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A jól elvégzett kalapácsujj műtét után nincs szükség ugyanazon az ujjon újabb műtétre. Normális, hogy fáj.

  • Kedves doktornő!! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy kb egy hete fáj a nyelvem és olyan…

    Kedves doktornő!!
    Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy kb egy hete fáj a nyelvem és olyan érzés mintha nehezebben mozogna, egészen hátul érzem a fájdalmat, nem nagyon fáj de akkor is zavar, hogy nehezebben mozog a nyelvem, orvoshoz nem nagyon tudok eljutni, kérem segítsem
    válaszát előre is köszönöm
    T: Tibor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szájsebészet, vagy fül-orr-gégészet területe.

  • Üdvözlöm! Nagyon ritkán sportolok. Vékony törékeny 35-éves nő vagyok. Mostanában szeretném,…

    Üdvözlöm!

    Nagyon ritkán sportolok. Vékony törékeny 35-éves nő vagyok. Mostanában szeretném, hogy feszes maradjon a testem de valahányszor edzeni kezdek pár napon belül lebetegszem. Az elmúlt 3 évben ez történt, pedig nem erőltettem meg magam, de mintha az immunrendszerem legyengülne a fizikai a terheléstől. Ez lehetséges vagy véletlen csupán?

    Köszönöm,

    Lovász Hajnalka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha hirtelen, minden átmenet nélkül kezd sportolni, akkor jelentkezhetnek fájdalmak, de ez átmeneti, és ahogy a terheléshez hozzászokik, meg is fog szűnni. Javasolt, hogy először mindig csak kevesebbet sportoljon és fokozatosan emeljen az adagon. (Nem tudom, mit jelent, hogy az immunrendszere gyengül!?)

  • Tisztelt Doktorno. Tegnap ota nagyon eros fajdalmat erzek a jobb labam terhajlataban, ami…

    Tisztelt Doktorno.

    Tegnap ota nagyon eros fajdalmat erzek a jobb labam terhajlataban, ami kisugarzik a vadlimba, es balra a terdkalacs fele. A jaras is nagyon fajdalmas, nehezkes. Ugy tudnam a fajdalmat leirni, hogy folyamatosan huzodik es erosen belenyilallik, fokent ha megprobalom a labam teljesen kinyujtani, vagy erre a labamra tamaszkodom. Munkambol adodoan folyamatosan gyalogolok, neha nehezebb dolgkat kell megemelnem. Vannak visszer problemaim mar regebb ota, neha kek foltok jelennek meg a terdhajlatomban, fokent ezen a labamon, es sokszor erzek labnehezedest, ezekre Venoruton Forte-t szedek 2szer egy nap. A kerdesem az lenne, hogy ez az eddig nem tapasztalt, eros fajdalom is a visszer problemamtol lehet, vagy esetleg ez mas. Illetve a kerdesem meg az, hogy mi lenne a celszeru lepes a fajdalom megszuntetesere.
    Valaszat elore is koszonom. Szep hetveget.
    Tisztelettel:
    Sz. Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül nem tudok egyszerű választ adni. Lehet, hogy van összefüggés a viszér panaszaival, de lehet hogy "csak" rossz lépés⁄mozdulat kövekeztében a lágyrészek a csontok közé kerültek, és a bennük lévő idegvégződések nyomódásának a következménye a fájdalom. Borogatás, átmeneti pihentetés, fájdalomcsillapító javasolt. Ha nem szünnek a panaszok, szükséges orvosi vizsgálat.

  • Tisztelt Doktornő ! Már egy ideje azt vettem észre, hogy reggel, amikor felébredek és mozgatom…

    Tisztelt Doktornő !

    Már egy ideje azt vettem észre, hogy reggel, amikor felébredek és mozgatom az ujjaimat, fáj, ha behajlítom, majd néhány mozdulatot követően elmúlik. A családban nem volt izületi probléma és eddig még nekem sem. Izületi gyulladás okozza, vagy megerőltetés ? Nap közben nem érzem, de ha néhány ujjamon erősen megnyomom kétoldalról az izületet, akkor kicsit fáj. Mitől múlhat el ?

    Köszönöm válaszát : Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Éjszaka a pihenés közben az izületi porc, valamint a lágyrészek a meglassult keringés (pihenés) mellett "megszívják" magukat folyadékkal, emiatt az izület feszessé válik, és ezáltal az első mozdulatokkor fájhat. Aztán a felesleges folyadék a mozgással "kipréselődik", és "helyreáll a rend".

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta