A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő!

    37 hetes kismama vagyok, és a napokban jutott eszembe, hogy még 2009-ben egy röntgenfelvétel alkalmával találtak valamit, ez van a leleten:
    "Az L.V. jobb oldali transversusa lapátszerűen kiszélesedett és a sacrum massa lateralisával neoarthrost képez".… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Fejlődési variáció, önmagában nem okoz szülésnél problémát.

  • Kedves Dr. Andrássy Ilona!

    Szakértői véleményét szeretném kérni a vállamban immár 2-3 hete pihenéskor fellépő váll-izomfájdalommal kapcsolatban. Ezelőtt hetente 2-3x edzettem konditeremben. A legutolsó alkalommal egy gyakorlattal melyet még korábban nem iktattam be az edzésbe,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mint írja, pihenéskor vannak panaszai, akkor meg kellene próbálnia pihenéskor felkötni a karját, fájdalomcsillapítót, izomlazítót alkalmazni, és célzottan vállizmot erősíteni.

  • Tisztelt Főorvosnő! Az ambuláns lapomon ez áll,"calcaneus sarkantyú,és achilles tendinitis.…

    Tisztelt Főorvosnő!

    Az ambuláns lapomon ez áll,"calcaneus sarkantyú,és achilles tendinitis. Az én megfogalmazásomban nagyon fáj a bal sarkam és meg van dagadva,.az achilles in.

    Mit javasolna főorvosnő.? Egyik ismerősöm ugy gyógyult meg,hogy "sportkrém+dolobene krém +algopirin injekció " összekeverve, ezzel bekenni, és ultrahanggal 1⁄2 órás kezelés 1héten 3x össz. 10 kezelés. Ezt felvetettem az orvosomnak és nagy letolást kaptam azzal a magyarázattal, hogy menjek akkor ahhoz az orvoshoz.Meg ne én adjak neki tanácsot.Semmi ilyen szándék nem volt bennem sőt nagyon bánt hogy egyáltalán felmertem vetni. A másik orvos aki így gyógyította meg betegék az tőlünk több mint 250km-re van,és ott háziorvos .Ezek után mit tegyek ..Főorvosnő mit tanácsol? Előre is köszönöm tanácsát .
    Tisztelettel.Nagyné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    És az Ön kezelőorvosa nem javasolt terápiát? Bármilyen kezelés jó, amitől megszűnnek a panaszok.

  • Tisztelt Doktornő! Nyaki C5 csigolya protrúziót állapítottak meg MRI-n, zsibbad a karom, fáj…

    Tisztelt Doktornő!

    Nyaki C5 csigolya protrúziót állapítottak meg MRI-n, zsibbad a karom, fáj nyakam-fejem.
    Mit javasolna a doktornő?

    Köszönettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Menjen vissza a kezelőorvosához.

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves nő vagyok, 11 éve irodai munkát végzek. Szédülékenység miatt küldött…

    Tisztelt Doktornő!

    35 éves nő vagyok, 11 éve irodai munkát végzek. Szédülékenység miatt küldött neurológus különböző vizsgálatokra. Ma voltam 2 irányú centrális gerinc röntgenen.
    Leletem:
    A cerv.lordosis elsimult. A C.V-VI. rés magasságában enyhe kyphosis alakult ki. A C.V. csigolya ventralis peremém apophysis persistens. Az iv. rések megtartottak. Nyaki borda nem látható.

    Ez mit jelent lehet ezt valahogy kezeli? Segítségét előre is köszönöm.

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Rendszeres nyaki gerinc torna végzésével lehet oldani az izomgörcsöt, és lehet javítani az állapoton.

  • Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok és problémám régen fenn áll. Még annyit kissé túlsúlyos…

    Tisztelt Doktornő!

    33 éves nő vagyok és problémám régen fenn áll. Még annyit kissé túlsúlyos és a panaszok időnként csökkenek, mikor kevesebb a túlsúly, de nem biztos az összefüggés. A sarkam hátul függőleges vanalban felfelé fáj. Néha már apróbb nyomásra is "csillagokat" látok. És mintha ott kicsi kidudorodás is lenne. Van mikor ülés után nehezemre esik ráállni a lábamra, majd a járás, de ha bejáratom utána jobb. Ön szerint mi lehet? Mi segítene? Valaki javasolta a sarok megemelését betéttel. Ön szerint?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ilyen tipusú kérdésre már több alkalommal válaszoltam. Önnek sem tudok mást mondani: meg kell próbálni szilikonos sarokmagasítót használni, ha nem segít, lökéshullám terápia javíthat.

  • Tisztelt Doktornő!
    10 éves kisfiamnak lúdtalpa van,műtétet javasoltak.sem a gyógycipő sem a lábtorna eddig nem használt.
    status:20 fokos calcanoevalgus továbbra is megvan. Bal válla jelentősen süllyedt,fokozott lordosis,ellapult kyphosis.
    Dg.:Pes calcaneovalgus i.u. kyphoscoliosis… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Rendszeresen végzett lábtorna, betét, kemény kérgű cipő viselése mellett talán elkerülhető a műtéti beavatkozás.

  • Tisztelt Doktornő!

    Kislányomra 24 naposan (3napja) pavlik kengyelt helyeztek fel, az alábbi eredmények alapján:
    Jobb oldalon az alfa szög 41 fok, béta szög 45 fok.
    Bal oldalon az alfa szög 42 fok, béta szög 54 fok.
    A vápasarkok lekerekítettek, a femurfej porcmagja… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Dysplasiás, azaz igen fejletlen csípő, ugyanúgy kell kezelni, mintha csípőficam lenne. A kontroll vizsgálatok fogják megmutatni, hogy mennyi ideig kell a kengyelt használni. ( Általában 3 hónap.)

  • Tisztelt Doktornő! Játszás közben nagy erővel neki csapódtam az ajtónak és nagyon megütöttem…

    Tisztelt Doktornő!
    Játszás közben nagy erővel neki csapódtam az ajtónak és nagyon megütöttem a jobb térdem.
    Nagyon fáj, meg még most is fáj pedig egy hete történt, azóta recseg ropog és olyan mint ha mozogna benne valami.
    Szeretném megtudni,hogy mi lehet az.
    Előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mutassa meg magát szakorvosnak.

  • Tisztelt Doktornő!

    Egy ideje elkezdett fájni a hátam, derekam. Aktívan edzek, heti 5 alkalommal, ami tartalmaz több súlyzós edzést. Amikor nyújtásokat végzek azt érzem mintha a gerincem is fájna. Bizonyos fajtájú hasizom gyakorlatokat nem is tudok csinálni, mert a gerincem alsó… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet kisízületi blokkja, manuálterápiás vizsgálat és kezelés, vagy gerinctorna segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! A barátom 21 éves és focizás közben ráesett a térdére és ínszalag nyúlást…

    Tisztelt Doktornő!

    A barátom 21 éves és focizás közben ráesett a térdére és ínszalag nyúlást állapítottak meg nála. Kapott rögzítőt és krémet. A kérdésem az lenne, hogy a jövőben ennek lehetnek további következményei vagy teljesen el fog múlni?

    Előre is köszönöm válaszát
    Kitti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő gyakorlatokkal lehet stabilizálni a térdet, és akkor panaszmentesen tud terhelni.

  • Tisztelt doktor Nő. Már lassan fél éve sportolok, test építek. 19 éves fiú vagyok. A problémám…

    Tisztelt doktor Nő. Már lassan fél éve sportolok, test építek. 19 éves fiú vagyok. A problémám a következő: ebben a hónapban már 2szer is előfordult, hogy annyira elzsibbadt a jobb térdem, hogy nem bírtam magam tartani. Az utóbbinál majdnem összeestem mert éppen felálltam. mind a kétszer ülő helyzetben kezdődött. Nagyon nem ijedtem meg, mivel elég rosszak a térdeim, ropognak és fura hangokat adnak ki néha. (Gyári hiba - édesapámnak is és tesómnak is hasonló a helyzete:D ). Nem rég lassan belekezdtem a térd jobban mondva az egész láb edzésébe. A testvérem méhész és ajánlotta a méhterápiát és valamit segít is + az edzés után is jól érzem és minimálisan ropog vagy egyáltalán nem. Tudna segíteni? Mi lehet a baj? Folytassam a méhcsípéseket? Ugye nem kell abbahagynom az edzést?
    Üdvözlettel, Gyula!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, mi okozhatja a tüneteit, de úgy gondolom, meg kellene mutassa magát szakorvosnak, ha másért nem, hogy kizárják az esetleges elváltozásokat.

  • Tisztelt Doktornő!

    47 éves vagyok.Nagyon régóta bokasüllyedésem van,de csak néhány éve tudok róla.Azóta rendszeresen megfelelő minőségű talpbetétet hordok.A csípő röntgen felvételem nagyon rossz lett és a helyi ortopédus főorvosnő csak annyit mondott: "
    Sajnálom,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, hiszen nem láttam. Általánosságban csak annyit tudok, hogy rendszeres gyógytornakezeléssel, úszással hosszú ideig panaszmentes lehet.

  • Tisztelt Doktornő! Maradandó fogyatékosság kérdésben szeretnék öntől tanácsot kérni az alábbi…

    Tisztelt Doktornő!

    Maradandó fogyatékosság kérdésben szeretnék öntől tanácsot kérni az alábbi ügyben.
    Egy motoros balesetet szenvedett, mely baleset következtében a jobb lábfej nagy lábujjának első percében törés keletkezett. A törés nem mozdult el, nem kellett rögzíteni, sem műteni. Hazaküldték a beteget, aki egyébként már a balesetet követő napon dolgozott biztonsági őrként, egy nagy bevásárló központban, így egész nap állt. Az ambuláns lapjára még azt sem írták le, hogy gyógykezelésre szüksége lenne
    A baleset óta eltelt már kettő év majdnem, amikor is az ő állítása szerint nem érzi a lábát, a jobb láb lábszára, vádlija teljesen érzéketlen.

    A kérdésem az lenne, hogy lehet-e a zsibbadás ennek a törésnek a következménye?
    Ön szerint megállapítható-e maradandó fogyatékosság és milyen mértékben?
    Nagyon szépen köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A végtag zsibbadását ez a törés nem magyarázza. (Egyébként az ujj törését kemény talpú cipő viselésén kívül más módon nem szokás kezelni.) Panaszait más okozhatja.

  • Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok. Egy 21 hónapos kislány édesanyja. Hát és főleg derékfájásommal…

    Tisztelt Doktornő!

    31 éves nő vagyok. Egy 21 hónapos kislány édesanyja. Hát és főleg derékfájásommal fordultam reumatológushoz. A fájdalmaim a terhességem alatt kezdődtek. Már fiatal koromban is megállapítottak ránézésre egy enyhe gerincferdülést. A reumatológus doktornő röntgent készítetett a napokban.
    Az eredmény alapján gyógytornát javasolt. A lelelettel kapcsolatban viszont elég szűkszavú volt. Kérem közérthetően írja le hogy pontosan mit is jelent, és hogy valóban megoldás lehet-e a gyógytorna.
    A lelet a következő:
    A háti kyphosos mérs. fokozott. Th VII-VIII. csigolyatest ventral felé 2-3 mm-el alacsonyabb. A zárólemezek finoman egyenetlenek. Peremek ventralsian kissé megnyúltak. Porcrések ventralsian mérs. szűkebbek. A lumbális lordosis és a sacrum dőlésszöge fokozódott. Csigolyatestek magassága megtartott. Zárólemezek enyhén hullámosak. Peremek ventralisan és lateralisan min. megnyúltak. Porcrések dorsalisan mérs. szűkebbek. S I. hátsó ívén a kp. vonaltól jobbra 5 mm-es részleges záródási hiány látható.

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg sedrülőkorában volt egy gyógytornával kezelendő csigolya növekedési zavara (amit vagy kezeltek, vagy nem). Valamint kis fokú kopásos tünetek. Az S.I. záródási "zavara" veleszületett fejlődési "rendellenesség", nem szokott panaszt okozni. Gyógytorna mindenképpen szükséges.

  • Üdvözlöm! A fiamnak bal nagylábujján a körmöt már egyszer kivágták és egyszer eltávolították.…

    Üdvözlöm!

    A fiamnak bal nagylábujján a körmöt már egyszer kivágták és egyszer eltávolították. Újra kinőtt és az egész lábujja be van gyulladva.
    Mit tehetnénk, hogy ne kelljen mégegyszer kivágni, vagy eltávolítani?
    Köszönettel: Egy aggódó apuka: Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos, ha egyszer előfordult, többször (legtöbbször mindig) visszatérhet. A lábköröm vágásánál az a fontos, hogy a sarkokat ne kerekítsék le, és a fürdés után célszerű egy kis eszközzel a körömszél alá nyúlva azt a bőr alól kiemelni.

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. Igen, ennyit írtak a leletre, illetve azt mondták,hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm válaszát. Igen, ennyit írtak a leletre, illetve azt mondták,hogy 2 hónap múlva menjünk vissza kontroll vizsgálatra.
    A terhesség során nem volt gond, mert mindig amit esetleg találtak (oldalkamra tágassága, szívritmus zavar) a következő vizsgálat alkalmával normális volt. Szüléskor komplikáció annyi volt,hogy 24 óra vajúdás után császármetszéssel született, mert mekóniumos volt a víz és a köldökzsinór a nyakán volt. Alapjáraton egy egészséges, mosolygós kislány. Én meg egy első babás anyuka vagyok és a terhesség alatt is végig rémisztgettek.
    Voltunk csípő Uh-n is ahol annyit mondtak,hogy a jobb csípője picit el van maradva de ez normális...Amennyiben szükséges elmegyünk bármilyen vizsgálatra, de ez a bizonytalanság nem jó :(
    Köszönöm előre is
    Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, hol laknak, de szívesen megnézem a babát, ha ez Önöknek megfelel. (Most már ezen az oldalon is lehet bejelentkezni vizsgálatra.)

  • Tisztelt Doktor Nő!

    31 éves Nő vagyok. 4 nappal ezelőtt egy kirándulás után hazatérve kullancsot találtam a sarkamban. Még szinte alig volt befúródva a bőrömbe. Férjem eltávolította.A kullancs ezután még életképes állapotban maradt (még mászkált a zsebkendőre helyezve). Utána a… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ilyen gyorsan nem jelentkeznek a tünetek, panaszait inkább a kirándulás "okozta" terhelés magyarázhatja. De természetesen, ha nagyon aggasztja, egy labor vizsgálatot érdemes elvégeztetni… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Hosszabb kihagyás után pár napja egész rövid ideig szobabicikliztem, nem megerőltetve, de ez alkalommal - nem túl okosan - nem figyeltem a bemelegítésre. (37 éves vagyok, korábban sokat sportoltam, futás, úszás, biciklizés, konditerem.)
    A problémám az,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármilyen fájdalomcsillapító, izomlazító kenőcs használata, borogatás, óvatos, fokozatos terhelés javasolt. Úgy gondolom, hogy mégis megerőltette. De mozgás -a fájdalomhatáron belül-, combizom… Még több

  • Tisztelt doktornö!2 hete folyamatosan fáj a térdem meletti rész,meg van dagadva,és alig tudom…

    Tisztelt doktornö!2 hete folyamatosan fáj a térdem meletti rész,meg van dagadva,és alig tudom kinyujtani a lábam.és járáskor eléggé fáj,mitöl lehet ez?nem ütöttem be sehova,használtam rá krémeket de semmi javulás,mit csináljak?köszönettel Reni 32 éves,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valamilyen gyulladás⁄túlterhelés okozta ízületi panaszai lehetnek, de szakvizsgálat mindenképpen javasolt. Fájdalomcsillapító, kímélet segíthet addig is.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta