A betegek kérdései (10639)

 • értem doktor nő, köszönöm, sajnos az mri cdt ott kellett hagynom, de leírom a leletet: diagnózis:…

  értem doktor nő, köszönöm, sajnos az mri cdt ott kellett hagynom, de leírom a leletet:
  diagnózis: Plica mediopat. gen.l. d.
  Laesio men. med. gen. l. d.
  műtét: arthr. plica bemetszés
  ja és státusznak: jo.térd felett pp. gyógyult műtéti heg. ízületben folyadék nem tap.
  és ugye javasolt pihentetés, kímélet, jegelés, na de meddig. és ezek után is azt mondja természetfutás, kerékpár jöhet, ha igen, mennyi idő után?
  köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egyéni tűrőképességtől függ. Ha azt mondom, hogy a profi sportolók a meniscus sérülés⁄műtét után rövid időn belül visszaállnak a sportba, az megnyugtatja? Pedig így van. Tehát Ön érzi, mennyire tudja terhelni magát. A combizom erősítő gyakorlatok nagyon fontosak, minden ez után jöhet.

 • Tisztelt Doktornő! Mitől fájhat hátul a combom egészen a térdhajlatomig? A bőrszárazság közrejátszhat…

  Tisztelt Doktornő!
  Mitől fájhat hátul a combom egészen a térdhajlatomig? A bőrszárazság közrejátszhat e a problémában, vagy kimondottan mozgásszervi-eredetű gond lehet?
  Köszönöm válaszát: Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vizsgálat nélkül ne várjon választ.

 • Kislányom 4 éves.Járásának a felét lábujjhegyen teszi meg. Ha szólunk neki hogy szépen menjen,akkor…

  Kislányom 4 éves.Járásának a felét lábujjhegyen teszi meg. Ha szólunk neki hogy szépen menjen,akkor tud a talpán is járni.Hová forduljunk vele?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mutasák meg ortopéd szakorvosnak, de ha nyújtott térd mellett a lábát a lábszár felé fel tudják hajlítani, akkor csak szokás, nincs komolyabb ok a háttérben. (Nagyobb szeretne lenni, magasabbról többet lát.)

 • Jó napot Doktor Nő! 23 éves anyuka vagyok. Apai ágon örökölte a kisfiam a dongalábat. Sajnos…

  Jó napot Doktor Nő!

  23 éves anyuka vagyok. Apai ágon örökölte a kisfiam a dongalábat. Sajnos a kisfiamnak mind a kettő az. Egy hetes kora óta kezelik Győrben az ortopédiai osztályon. Jelenleg 9 és fél hónapos. Először heti rendszerességgel ágyékig gipszelték a picit féléves koráig. Utána gyógyszandálokat írtak fel neki, meg húzató cipőt. Azt mondja a doktor, aki kezeli, hogy mindkét lábfeje izületileg jól mozgatható, tehát a gyógytorna valamit segített, de sajnos az eddigi kezelések mindhiába voltak. A bal lábára gyakran telitalpra áll, de a jobbra csak a láb élére. Sokat áll, menni próbál. Babykomp- ban fut. Viszont az orvosa azt mondta a mai vizsgálaton, hogy mivel le vannak tapadva neki az izmai térdtől lefelé, így elektrosztatikus kezelést szeretnének a lábán végezni, mivel a külső éleken a lába ingerre nem reagál. Beutalt minket neurológiára is, hogy nem-e esetleg valami idegrendszeri probléma miatt van ez az ingerhiánya. Az mondta a Doktor hogy mindenképpen meg kell műteni a lábait, ezen bellül vagy izomnyújtással, vagy pedig donorra kell várnom a javulás sikeressége érdekében.

  SZERETNÉM A VÉLEMÉNYÉT KÉRNI EZEKRŐL, HOGY MILYEN KEZELÉST VÁLASSZAK, MI LENNE A LEGJOBB LEHETŐSÉG A JAVULÁS ÉRDEKÉBEN!

  A páromnak a dongalábát 1 éves korában megműtötték és azóta is jó. Nem volt neki előtte gipszes kezelése, meg nem is mondtak a szülőknek ilyeneket hogy donor meg elektrosztatikus kezelés jobb lenne. Teljesen tanácstalan vagyok. Az orvosa állításaitól teljes rémületben vagyok, hogy ilyen kisgyereknek ennyi mindent kellene átélnie a javulás érdekében.
  A nagymamámnak is volt ilyen elektosztatikus kezelése, amikor eltörött a válla. Azóta sorvadásnak indult a kezében az izom, sőt a gerinc izületekre is rossz kihatással volt a kezelés. Épp emiatt is félek a kisfiamnak ilyen kezelést megengedni.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, mi az az, hogy "izomnyújtással", ill a "donor" kezelés. Elektromos ingerléstől nem szokott sorvadni az izom, hiszen pont az a lényege, hogy külsőleg ingerelve a mozgást fokozza. Édesanyjának más lehet a háttérben. Mivel a fia lábát nem láttam, csak elméletben tudok válaszolni. A valódi dongaláb (nemcsak izom eredetű méhen belüli elfekvés) nem minden esetben gyógyul meg teljesen a gipszelésre (de arra szükség volt), sokszor kell műtétileg (ínhosszabbítás, izületi tok bemetszés) befejezni.

 • Tisztelt Doktornő!

  Kislányomnak születésekor jó lett a csípőszűrése, legalábbis amikor hazajöhettünk a kórházból megkérdeztem hogy kell e terpeszpelus de aztmondták hogy nem.
  Aztán 1 hónaposan: jobb csípő Graf II.A. a bal csípő Graf I.B típusú.
  Kézi vizsgálat rendben… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én úgy értékelem a leírás alapján, hogy megfelelő ütemben fejlődik a baba csípője. Én nem készítenék rtg.-t, UH vizsgálattal ellenőrizném.

 • Tisztelt Doktornő!
  Január 21-én eltörtem a bal csuklóm egy esés következtében. Az ambuláns kezelőlap szerint:"Fract.radii in loco typico l.s., a radius typ. helyén elmozdulás nélküli törés van. Az ideiglenes gipsz 1hétig volt rajta,január 30-án körkörös műanyag gipszet kaptam.Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem érdemes. A csont gyógyulása ugyanannyi idő (6-12 hét). Gondolom nem szeretne az élete hátralévő idejében folyamatos fájdalommal élni. Várja ki a megfelelő időt.

 • tisztelt főorvosnő kérdésem :régen volt hogy becsipődött a derekam ,de akkor nehezet emeltem.Most…

  tisztelt főorvosnő kérdésem :régen volt hogy becsipődött a derekam ,de akkor nehezet emeltem.Most viszont nem végeztem semmit ,hirtelen bele nyilalt a fájdalom a gerincem derekamnál alig tudok mozogni borzasztoan fáj:És ráadásul a lábaimba is kisugárzik oldalt és elől is a combomba a fájdalom. Sajnos én nem kaphatok sem gyogyszert sem inekciot mert syncumárt szedek.Igy csak a fájdalom csillapító marad ami most nemigen használ,mit csináljak probáljak kicsit mozogni vagy inkább pihenjek??

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Meg kellene mutassa magát szakorvosnak, hogy milyen fizikális tünetei vannak, mert azok alapján lehet a kezelést javasolni. Önmagában a Syncumar szedése nem kizáró oka semmilyen kezelésnek.

 • Jó napot! Térd artroszkópiás műtétem volt...azt mondta az orvos hogy attól is leválhatott a…

  Jó napot!
  Térd artroszkópiás műtétem volt...azt mondta az orvos hogy attól is leválhatott a porc ha sportoltam, de nem sportoltam soha, még csak 20 éves vagyok, megerőltetve sem volt.
  Kérdésem az lenne hogy ezek után kezdjek el futni stb...vagy ne? Mert félek hogy le válik megint stb..de erősíteni is szeretném? Ön mit javasol?
  Az orvosom szabadságon van és már varrat szedésen sem tudtam vele beszélni..köszönöm, Edina.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Én nem láttam az ízületét, sem Önt, tehát erre nagyon nehéz válaszolni. Szerintem valami olyan szabadidő sportot érdemes elkezdeni, ami nem nagyon terheli túl. (Természetfutás, úszás, kerékpározás...)

 • Tisztelt Doktor No! A fiamrol van szo aki 21 eves .Kb 1 eve jelentkeztek a problemak a fiamnal…

  Tisztelt Doktor No!
  A fiamrol van szo aki 21 eves .Kb 1 eve jelentkeztek a problemak a fiamnal .<Amik elmultak neha elojottek..A gerincalso reszen a combfelett egy helyen jobb oldalt jaras kozben fajdalmai vannak .Volt a haziorvosnal nem kuldte el vizsgalatokra hanem gyogyszert irt fel Miderizone 150mg kombinalva Mesuliddal 10napra Addig nem voltak fajdalmai amig szedte .De a gyogyszertol rosszul volt nehezlegzes inyproblemak ,nyelesinehezseg stb Gyogyszert 1 het utan abbahagyta .Ezek a tunetek elmultak de viszont most a problemak mar ules kozben is jelentkeznek es a jaras kozben jobb oldalt abbol pontbol combjaba is kisugarzik a fajdalom.Nem tudom mi tevok legyunk .Mert idokozben kijott Angliaba azzal a celal ,hogy dolgozzon .De nagyon aggodom az egeszsege miatt.Kenocsoket esetleg fajdalomcsillapitokat tudnek beszerezni.De szeretnem megkerdezni a velemenyet ,hogy mi lehet ez.Es a masik milyen orvoshoz forduljon maszek alapon Mert szerintem ezt kikellenne vizsgaltatni rontgen stb es csak gondolom utana lehetne gyogyszert irni stb.Addig is milyen gyogyszert javasolna es kenocsot ,hogy ne legyen addig se problemaja a jarassal .
  Koszonom a valaszat elore is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, miről van szó??

 • Tisztelt Doktornő!

  25éves vagyok.Bal térdem fájt nagyon.Ortopédián 2008.02.-ba lúdtalpat állapítottak meg,csináltattam is starflex betétet viseltem is kisseb kihagyásokkal.2008.03. reumatológián kötöttem ki nem szűnő panasszal.A térdembe gyulladás lett 36ml vízet szívtek le a térd… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha 4 évig segített a betét viselése (ami ennyi idő alatt már teljesen elkopott!!), akkor nem célszerűtlen ismét egy jó betét viselésével próbálkozni. Ha nem szűnnek a panaszok, mutassa meg magát… Még több

 • Tisztelt Doktorno! 4-5 hetes állapotos vagyok , huszonéves normál testalkatu kb 165 cm. Gyermekkorom…

  Tisztelt Doktorno!

  4-5 hetes állapotos vagyok , huszonéves normál testalkatu kb 165 cm.
  Gyermekkorom ota sokat jártam olyan klinikára ahol a gorbe hátakkal foglalkoznak és olyan segédeszkozokkel amik segitik az állapotot ( Nekem is volt ilyen).
  Sajnos 3 éve nem voltam ortopéd szakorvosnál a hátam pedig gorbe amit én látok ha megnézem tukorben de más állitolag nem látja.
  a jobb lapockám kiáll ha oladlrol nézem magam a tukorben.

  Kérdésem a kovetkezo: lehet bármiféle bajom terhesség alatt ezzel egy laikus modon nevezett "gorbe" háttal? nem szeretném ha tovább romlana.
  mit tud tanácsolni? Fordulajak szakorvoshoz? Indokolt volna? vagy mit tegyek amivel jot tehetek?

  Koszonom szépen a választ.
  minden jot kivánok
  Lia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Forduljon gyógytornászhoz, hogy még most a terhesség kezdetén tanuljon meg, és rendszeresen végezzen háti és ágyéki izomerősítő gyakorlatokat. A baba kihordása is zökkenőmentesebb lesz, a háta sem fog fájni.

 • Tisztelt Dr. Nő!

  10 éve lettem figyelmes arra, hogy a bal térdem kattogó, recsegő hangot ad ki, és ezt erős fájdalom kíséri. Természetesen ez a fájdalom időszakos nem folyamatosan fáj, de amikor előjön elég kellemetlen. Az aktív sportolást kb. 8 éve hagytam abba. Emellett az összes… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Izomerősítő torna (elsősorban combizom erősítés) segít, ha szakorvos nem talált semmilyen kóros elváltozást.

 • Kedves Doktornő. Kérem segítsen túl súlyos nő vagyok 163cm 120kg. A problémám egy hete fáj…

  Kedves Doktornő.

  Kérem segítsen túl súlyos nő vagyok 163cm 120kg. A problémám egy hete fáj a térdem soha ilyet nem éreztem még nem stabil a térdem olyan mintha mindig elakarnák esni.Fáj nagyon .Köszönöm a válaszát.Nem tudom hogy megütöttem én nem rohangászok. ,

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudom megmondani, hogy a panaszát mi okozhatja. Próbálja meg átmenetileg fáslizni, combizom erősítő gyakorlatokat végezni, és ha a panaszai nem szűnnek, szakorvosnak megmutatni.

 • Kedves Doktor Nő! GCA 2700 étrendkiegészítő tablettát szedek csípőizületi problémára. A gyógyszer…

  Kedves Doktor Nő!
  GCA 2700 étrendkiegészítő tablettát szedek csípőizületi problémára. A gyógyszer esetleges mellékhatásai érdekelnek.
  Válaszát köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A használati útmutatásban le kellene legyen írva.

 • Tisztelt Doktornő! 37 éves fiatal ember vagyok, 210 cm-es magassággal. Azért említem a magasságomat,…

  Tisztelt Doktornő!

  37 éves fiatal ember vagyok, 210 cm-es magassággal.
  Azért említem a magasságomat, mert elképzelésem szerint köze lehet a problémámnak. Vagy mégsem?
  Ha nagyot vagy nehezet emelek, akkor a derekam napokig fáj, ill. az utóbbi időben azt tapasztaltam, hogy ha sokáig vagy vontatottan megyek (pl. bevásárlás) akkor mindkét lábam elkezd fájni, ami a derekamtól indul.
  Mire kell ilyenkor gondolni, ill. melyik orvosi vonalon érdemes elindulni?
  Köszönöm válaszát!
  Krisztián

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet statikai oka a panaszainak (lúdtalp) -vontatott járás melletti fájdalom- egy jó betét segíthet. A súly emelésére figyelni kell, sohasem előrehajlásból, hanem enyhén hajlított térd mellett, a testhez közel fogva a súlyt, egész testtel elfordulva. (=gerinckímélő életmód, interneten találhat jótanácsokat).

 • T. DrNő! Alig tudom ezt most begépelni, na de pont ez a problémám. Történt ugyanis, hogy az…

  T. DrNő!

  Alig tudom ezt most begépelni, na de pont ez a problémám. Történt ugyanis, hogy az utóbbi 2 évben kb, rengeteget kellett számítógépen írnom, és kb 2 hete, egyik napról a másikra az történt, hogy valami gyulladás-szerű, lüktető, sugárzó, égő fájdalom jelent meg mind a két kezem 4 ujjában (a hüvelykujjon nem), és pokolian fáj, ezen túl pedig alig tudom mozgatni őket, valamint a jobb kezemen 2 ujjam olykor "elakad" és nem tudom kinyújtani, hanem csak a másik kezemmel sikerül egyenesbe hoznom őket, a bal kezem egyik ujja pedig egyfolytában pattogó, kattogó hangot ad amikor hajlítom (az utolsó ujjperc). Mindez tehát nagy hirtelenséggel tört elő, de most már 2 hete megbolondulok, annyira fáj, sőt, egyre jobban fáj, ahelyett hogy múlna, és kezdek komolyan félni, mi lehet ezzel. Hasonlóról hallottam már és ott műtét lett a vége, pedig neki nem is volt ennyire durva.
  Jelenleg diclofenacot szedek 2x100 mg-ot + steroidot kezdtem (Polcortolone tabl.). Kérdésem lenne, hogy ez javulhat magától vagy így maradok már örökre vagy mi lehet a kezeimmel? Egy cseppet se javult, időnként lüktetés-szerűen és olyan gyulladt módon fáj, és sugárzást érzek az ujjaimban. Nem szeretnék műtétre kerülni persze, de mi lehet ez tehát és mit javasol ebben a helyzetben? Teljes nyugalom segíthet vagy úgymond ennek már mindegy? Ha 2-3-4 hetet nem gépelek és pihentetem, akkor van esélyem, hogy elmúlhat? És ezt nemezik izületi gyulladásnak vagy inhüvely-gyulladásnak vagy mi történt velem?

  Nagyon köszönöm válaszát előre is, tisztelettel:
  Kovács Alex

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg inhüvely gyulladás. A csukló rögzítése segíthet, de célszerű lenne előbb szakorvosnak megmutatnia magát.

 • Kedves Doktornő!
  Kislányom 9 hetes,egy kis izgő-mozgó.Egyelőre pólyában alszik,éppen ezért,mert altatáskor is állandóan rúg-kapál a kis kezeivel,lábaival és egyszerűen nem tud nyugalmi állapotba kerülni,csak úgy,ha nem tud mozogni.Lassan azonban kicsi lesz a pólya és én már előre tartok… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem értem ezt az "állandó" rúg-kapálást. minden babának összevissza mozog keze-lába, de ettől még el tudnak aludni (el lehet altatni őket). Csak nekünk tűnnek feleslegesnek a mozgások,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! 39 éves vagyok,és 2010-ben volt egy csípő protézis műtétem.Csípő ficammal születtem,80 cm volt a láb rövidülés. Tavaly szeptemberben,volt egy femurfej rövidítéses műtétem,a másik csípőn. 3 hónapig nem léphettem rá. kb január óta,ha megyek rettenetesen feszít a protézis,és… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Menjen vissza a kezelőorvosához mindenképpen.

 • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni Öntől, mi okozhatja a lábfej olyan mértékű kiszélesedését,hogy…

  Tisztelt Doktornő!
  Azt szeretném megkérdezni Öntől, mi okozhatja a lábfej olyan mértékű kiszélesedését,hogy 43-as lábméret mellett 44-44,5méretű cipőt kell vásárolnom ,hogy elférjen benne a lábam.
  Igaz mindkét lábamon hossz és haránt-boltozati süllyedés van és gyermekkorom óta lúdtalpbetétet hordok,most 45 éves vagyok.
  Több mint 20 éve rendszeresen futok ,ha nincs rá lehetőség,akkor hatalmas séták.
  Talptornát és kemény talpú cipőt már javasoltak.
  Köszönettel HL

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Le is írja a választ: a boltozat süllyedésével úgy deformálódik a láb, hogy "megnő". Jól kialakított betét viselése javíthat a helyzeten.

 • Üdvözlöm!Vass Beáta vagyok 6 hónapos kismama.kb 2 hete nagyon fáj a jobb térdem,már nem nagyon…

  Üdvözlöm!Vass Beáta vagyok 6 hónapos kismama.kb 2 hete nagyon fáj a jobb térdem,már nem nagyon tudok járni sem,mert nem tudom behajlitani.A körzeti orvosom azt ajánlotta,hogy pihentessem borogassam, mert ilyenkor nem szabad hasznàlni semmit.Azt szeretném kérdezni,hogy érdemes e szakorvossal is megnézetnem, vagy várjam meg míg megszületik a babàm,ès utánna járjak utánna?így nagyon kényelmetlen , hogy csak bicegve tudok járni.Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Vass Beàta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nem szűnnek a panaszok, ilyenkor is érdemes megvizsgáltatni, és nem várni, amíg krónikussá alakulnak a fájdalmak.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen