A betegek kérdései (10613)

 • Kedves Doktor Nő! Anyósonak hétfőn lesz egy műtűte Pécsett, vasalják a gerincét. Remélem jól…

  Kedves Doktor Nő!

  Anyósonak hétfőn lesz egy műtűte Pécsett, vasalják a gerincét. Remélem jól mondom. Nem az egészet, talán csaka derék tájon.Kérdésem annyi lenne, hogy körülbelül hány nap kórházi ápolást fog igényelni ez a beavatkozás?
  Köszönettel
  Cini

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Erre a kérdésre a kezelőorvosa fogja tudni megadni a választ.

 • jó estét. Vágtam fát a bátyámék nál tegnap,és mára be dagadt az ujam és nem érzem egyáltalán…

  jó estét.

  Vágtam fát a bátyámék nál tegnap,és mára be dagadt az ujam és nem érzem egyáltalán az mért van?????

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem láttam, nem vizsgáltam, nem tudhatom, mutassa meg szakorvosnak.

 • Kedves Doktor Nő! Gerincferdülésem van. Nagyon fáj a derekam, 3 gyerkőcöm van, a legkisebb…

  Kedves Doktor Nő!

  Gerincferdülésem van. Nagyon fáj a derekam, 3 gyerkőcöm van, a legkisebb fél éves, a legnagyobb 14 éves. Mindig is derékfájós voltam (lumbágós), és azt is tudom, hogy a gerincemnek nem tettek jót a terhességek. Az alsó gerinc rész teljesen kiegyenesedett, tehát egyáltalán nincs neki homorú (szép) íve. Ha megtalálom az utolsó RTG leletet, akkor azt bemásolom ide. Ha ülök, pl szoptatom a babát, akkor utána alig tudok felállni, kiegyenesedni, egyenes térdekkel menni, úgy járok, mint egy 90 éves ember. Ha meg leszeretném tenni a kiságyba, mert elaludt, sokszor ez lehetetlen számomra, mert nem tudok lehajolni. Mit tehetek? Gyógytorna már kevés. Hason fekve már nem tudom magam kinyomni, azaz nyújtott könyökkel kitolni magam. Válaszát várva, tisztelettel: Brigitta

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Manuálterápiával foglalkozó gyógytornász segíthet, vagy egy komplex gerinproblémákkal foglalkozó gyógyközpont, mint pl. Bp.-en a David Tréning Centrum (XII. Apor Vilmos tér, interneten megtalálható).

 • Tisztelt Főorvos Asszony! Szeretném megkérdezni Öntől,hogy lehetséges-e a felkar és váll fájdalom(fáradság…

  Tisztelt Főorvos Asszony!

  Szeretném megkérdezni Öntől,hogy lehetséges-e a felkar és váll fájdalom(fáradság esetén , fokozott fájdalom) kb 7 héttel ezelőtt történt elesés következményeként ?
  Röntgen vizsgálat volt rögtön,sem törés, sem zúzódás nem látható. Külsőleg nincs szemmel látható sérűlés. Reggeli tornánál majdnem úgyanúgy mozgatom ,mint a másikat., de délkörül, vagyha a 10 kg unokáimat cipelem, rettenetesen tud fájni. Normális ez a fájdalom, vagy menjek szakorvoshoz?
  Hálásan köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel: Nagyanyó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Előfordulhat, hogy az esés következtében kisizületi blokk alakult ki. Manuálterapeuta, gyógytorna segíthet.

 • Tisztelt Doktor Nő! 52 éves vagyok, eladóként dolgozok, tehát nem megterhelő munkakörben.…

  Tisztelt Doktor Nő!

  52 éves vagyok, eladóként dolgozok, tehát nem megterhelő munkakörben. Panaszom, hogy hónapok óta erős fájdalmam van a bal lábamban combtőtől lefele végig. Ez a panaszom este lefekvés után jelentkezik, miután megpihen a lábam. Voltam érsebész szakorvosnál, aki semmi problémát nem talált, tovább küldött reumatológushoz, ahol röntgen alapján megállapították, hogy gerincferdülésem, koromnak megfelelő meszesedésem és kopásom van, valószínűleg ezért fáj a lábam. Az eddig kapott gyógyszerek hatására nem hogy szűnne, inkább csak fokozódik a fájdalom. Tudna segíteni esetleg, hogy hova fordulhatnék még, vagy mi okozhatja ezt a szűnni nem akaró fájdalmat?

  Előre is köszönöm segítségét!

  Üdvözlettel: Herczegné

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg statikai problémái vannak. Megfelelő cipő (pl. MBT), vagy betét viselése mellett a panaszai csökkenhetnek, ill. meg kellene tanulnia egy gerinctornát

 • Tisztelet Főorvosnő! Mária vagyok, aki sokat írtam már Önnek, és mindig válaszolt, melyet nagyon…

  Tisztelet Főorvosnő! Mária vagyok, aki sokat írtam már Önnek, és mindig válaszolt, melyet nagyon köszönök! Megint elvagyok keseredve, mert az a lábam amelyikben az ideggyulladás volt rakoncátlankodik. Hetente egy alkalommal vennem kell be Brinaldix 20mg. vízhajtót, és mellé két sótablettát. Másnap éjjel kegyetlenül elkapja a görcs a lábamat, ott, ahol a fájdalmam volt, mikor ideggíulladásom volt, vagyis a combom belső felét. Szinte egész éjjel nem mozdulhatok, mert ott van a görcs, ami birzasztó. Másnap veszek be még egy sótablettát, és egy Magnézium pezsgőtablettát, és utána már másik éjszaka, nincs görcs. Ellenben olyan izomlázam van ott azon a helyen a combom belső felében, hogy minden lépésnél húzódik. Tanácsát szeretném kérni, hogy mit tegyek ez ellen? Köszönöm szépen, hogy elolvasta a levelemet, és tisztelettel várom a válaszát! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A vízhajtót reggel, a káliumot délben vegye be, ugyanaznap vehet kálcium és magnézium pezsgő tablettát is.

 • Tisztelt Főorvosnő ! Kisfiam májusban lesz 10 éves. Nagyon régóta fájlalja a lábát, inkább…

  Tisztelt Főorvosnő !

  Kisfiam májusban lesz 10 éves. Nagyon régóta fájlalja a lábát, inkább délután este fele szokta mondogatni. Van amikor pár napig sem fáj. Hol az egyik, hol a másik, főleg a lábaszára. "Vietnámi" balzsammal kenegetem. Többnyire reggelre elmúlik a fájdalom.
  Kérdésem az lenne, hogy ez a növekedéstől lehet ?
  Egyébként lúdtalpas és járáskor enyhén befelé fordulnak a lábfejei.
  Olvastam, hogy a leukémia egyik tünete is lehet.
  Kérem nyugtasson meg és adjon tanácsot !

  Tisztelettel: egy aggódó anyuka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az este jelentkező (nem éjszaka, és múló) lábfájdalmak hátterében inkább statikai elváltozás áll. Lábtorna, megfelelően tartó cipő viselése mellett a növekedéssel a panaszok megszűnnek. Ha éjszakai fájdalma van, ami a mozgatásra, maszírozásra sem szűnik, keressenek fel szakorvost.

 • Kedves Dr.-nő! A panaszunk elég összetett. 7 éves a kisfiam, pici kora óta kifelé forgatott…

  Kedves Dr.-nő!
  A panaszunk elég összetett. 7 éves a kisfiam, pici kora óta kifelé forgatott a bokája. Az oth.klinikára járunk vele és most nyárra korrekciós műtétre írták elő mindkét lábát meg kell műteni. Én közben elvittem 2 gyógytornászhoz és egy sportorvoshoz is, mert nagyon szeretnénk elkerülni a műtétet.
  Mindhárman azt mondják, hogy csípőből van neki problémája (combizom rövidülés, korlátozott a mozgása) és mivel nem volt Pesten egy darab röntgen sem, ezért a további kivizsgálást javasolták.Ma voltam vele csípőröntgenen és ez áll a leletben: "Mindkét acetabulum meredekebb, mindkét oldalt coxa valga. A jelzett csontokon egyéb eltérés nem látszik."
  Szeretném a véleményét kérni, Ön szerint mi lehet a baja? Indokolt ebben a helyzetben a bokaműtét ami 2012. 06.hóra van kiírva (egyik láb)?
  Nagyon köszönöm a válaszát. Köszönettel: Viki

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudok választ adni a kérdésére.

 • Tisztelt Doktor nő! A lábaimat nem tudom terhelni-több éve sportolok (kézilabda, aerobic,…

  Tisztelt Doktor nő!

  A lábaimat nem tudom terhelni-több éve sportolok (kézilabda, aerobic, futás,kerékpár; kézit már feladtam a problémák miatt)-ezzel a problémával fordultam orvoshoz. Mind két térdem körül húzó érzést érzek,minden hajlításnál pl. lépcsőzésnél,ha kicsivel is többet sportolok.

  A megállapított diganózis: dysplasia patellae. Térdizületben jelezett fokú folyadék felszaporodás. A ligamnetum p. tapadásánál keskeny kis folyadéksáv.-MR
  flexikor mko. crepit hallható (ez mit jelent), süllyedt lábboltozatok, előlábak kiszélesedtek.

  kérdéseim: erre a problémára tényleg nem lehet térd védőt felírni semmilyen esetben?
  Régóta sportolok s nem szeretném abbahagyni. A sebész aki az Mr-t kérte ő nem írhatja fel, de azt mondta mindenképp használjam sportolás közben, ezért küldött el ortopédushoz, ő viszont azt mondta, csak szalagsérülés esetén írhatja fel.
  Továbbá azt javasolta hagyjam abba a kangoo edzéseket. Tényleg hagyjam abba?Kerékpározni (több 10km-t) lehet?Milyen sportok közül választhatok?Úszásra nincs lehetőségem. A séta pedig messze nem elég nekem...
  2 évig szednem kell porcerőt 3 havi ciklusban. Ön is ezt tanácsolná?
  ⁄Olcsóbb térvédőt vettem, de az sajnos lecsúszik, pedig sokat segít,nagyon szeretnék egy komolyabbat s folytatni az edzéseket.⁄

  Köszönettel: Viktória (26)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valóban a térdrögzítők felírhatóságának vannak bizonyos kritériumai. De a sportboltban, gyógyászati segédeszköz boltban vény nélkül is lehet jó minőségű térdrögzítőt kapni. Célzott combizom erősítő gyakorlatok segítenek. A porcerősítőt lehet szedni.

 • tisztelt dr nő. Már fél éve fáj a nyakam azota amiota lefogytam 30kg ot egy virusos fertőzés…

  tisztelt dr nő. Már fél éve fáj a nyakam azota amiota lefogytam 30kg ot egy virusos fertőzés kapcsán,a nyakamrol és több helyről eltünt nyiréteg és feszülne az izmok. mit javasol?a csukjás nyakizom környéke ami naygon feszül voltam MR vizsgálaton is kissebb kopások láthatóak a gerincen

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Manuálterápiás kezelés, gyógytorna segít.

 • Tiszetlt Doktornő!
  Kb egy hete kezdődtek a panaszaim. A vállam kezdett el fájni, vele együtt aztán a könyök és a kézfejem is. Most már annyira fáj, hogy nem tudok semmit sem vinni a kezemben,Még a bőröm is fáj ha hozzáérek. Éjszaka nem fáj, legalább is nem ébredek fel rá. Reggel amint… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Meg kellene mutassa magát szakorvosnak.

 • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! 27 éves nő vagyok, 2008 októberében egy rossz lépés miatt eltört…

  Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

  27 éves nő vagyok, 2008 októberében egy rossz lépés miatt eltört a jobb térdkalácsom. Felszívódó fonallal rögzítették a bab nagyságú letört darabot. A rossz tájékoztatás miatt kicsit később kezdtem a gyógytornát. A térdem lassan javult, de a terhelést a mai napig nem bírja. Guggolni nem tudok, a lépcsőzés sem könnyű mindig, de ami a legrosszabb, hogy folyamatosan recseg a térdem.
  A recsegés miatt 2010 közepén végeztek egy korrekciós műtétet, melynek során alakítottak a térdkalácsom "vadászsapka" formáján, illetve a lateralis retinaculumot behasították. Ezután a felépülés gyors volt, de a recsegésen semmit nem javított...
  Szedtem már porcképzőket, igyekszem minden nap mozogni. Hallottam az ízületbe adható injekciókról a folyadék pótlására, de azt is hallottam, hogy a mellékvese kéreggel kapcsolatos probléma is lehet az oka, hogy nincs elegendő ízületi folyadék a térdben.
  Szeretném az Ön véleményét is kikérni, hogy esetleg találkozott-e már ilyen esettel, és mit tudna javasolni.

  Köszönettel: F. V.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha fájdalma nincs, a "recsegés" önmagában nem okozhat gondot. A törés miatt biztos, hogy nem egyenletes az ízfelszín. Az ízületbe adott inj. nem a folyadékpótlásra, hanem a gyulladásos tünetek csökkentésére szolgál.

 • Tisztelt Dr.nő
  33 éves vagyok Pár hónapja szúr a hátam közepe aludni egyáltalán nem birok mert ha fekszek akkor fáj a legjobban.Reumatológiai szakrendelésen voltam,terápián voltam 10xDiadnamic.A röntgen:a háti kyphosis fokozott mérsékelt scolosis a csontok poroticusak csigolya kompresszió… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg vagy borda, vagy kisizületi blokkja van, manuálterápiás kezelés segíthet, ill. gyógytorna.

 • Kedves Doktornő! A bal vállam két éve egy rosz vetődés következtében kiugrott és azóta instabill…

  Kedves Doktornő!

  A bal vállam két éve egy rosz vetődés következtében kiugrott és azóta instabill két alkalommal ismét kiugrott. Van e valami gyakorlat, edzés, vagy torna amivel műtét nélkül megerősíthetném annyira az izmokat hogy ez ne forduljon többet elő?


  Köszönettel
  Péter26

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyógytornász segítségét kérje.

 • Tisztelt Doktornő! 5 napja szörnyen fáj a vállam( február.03 a pontos dátum) február 5-én elmentem…

  Tisztelt Doktornő!
  5 napja szörnyen fáj a vállam( február.03 a pontos dátum) február 5-én elmentem a baleseti központ ügyeletére ahol azt mondták begyulladt a vállam írtak gyulladáscsökkentőt napi 2*1 meg flector géllel kenem!
  de azóta sincs semmi javulás ugyanúgy fáj a napi teendők is nehezemre esnek alig tudom mozgatni a kezemet!
  pihentetni nem nagyon tudom mivel mixerkedem és táncosként dolgozom!
  sokan mondták a vállba adható gyulladáscsökkentő injekciót!
  ön mit javasolna??
  köszönöm válaszát
  Anett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vizsgálat nélkül semmit. De nem balesti ügyeletre, hanem vállal foglalkozó otopéd, vagy reumatológus szakorvosra tartozik a panasza.

 • Tisztelt Főorvos asszony! A Ct vizsgálat alapján ez az eredmény született.Az os cuboideum… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Menjen vissza a beküldő orvosához. A talált vizsgálati eredmény, és a CT alapján Ő fogja tudni megmondani, hogyan tovább.

 • Tisztelt Doktornő!
  Szeretném kérni hogy fordítsa le nekem a röntgen eredményemet,mert a háziorvosom azt mondta,ezt a papírt nem nekem írták,hanem neki,miért akarom én tudni...szóval:
  A háti kyphosis megtartott.A porcrések nem szűkebbek.A D-csigolyák zárólemezei óraüvegszerűen behorpadtak.A… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tüneteket mutat mind a gerinc, mind a csípő tájékán. Ha annyira fáj, és csak olyan későre kapott időpontot, keressen fel egy magánrendelést.

 • egy nap arra ébredtem,h fáj a vállam,gondoltam,elfeküdtem.Rá két napra elmentem dolgozni(hétfőn).normál…

  egy nap arra ébredtem,h fáj a vállam,gondoltam,elfeküdtem.Rá két napra elmentem dolgozni(hétfőn).normál fizikai munkát végzek.Kb.2óra alatt a nyakamba görcsös fájfalom állt.mit tehetnék,h minél hamarabb,visszameheessek dolgozni? Köszönöm a segítségét

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Keresse fel első lépésben a háziorvosát.

 • Üdvözlöm. 2-honapja derékfájásom van kisugárzik az agyékomba is, most voltam röngenenn és azt…

  Üdvözlöm.
  2-honapja derékfájásom van kisugárzik az agyékomba is, most voltam röngenenn és azt a leletet kaptam hogy ⁄A lumbális lordosis fok . Az S.1 lumbalizált ,a porc transverusai a sacrummal számfeletti izületet alkotnak. Az S.1.2 között beszükült porcrés.
  Kérdésem az volna hogy ez pontosann mit takar ,és mi a megoldás.
  Természetesenn felkeresem a kezelő orvost is !
  Válaszát elöre is köszönöm.
  Tisztelettel : Cs. B

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek, plusz egy kis fejlődési variáció (ez utóbbi sohasem okoz panaszt). De valóban a kezelőorvosa tudja megmondani a "gyógyírt", mert Ő a tüneteit is ismeri.

 • Tisztelt Doktor Nő! 21 éves lány vagyok és ma reggel arra ébredtem hogy nagyon fáj a gerincem…

  Tisztelt Doktor Nő!
  21 éves lány vagyok és ma reggel arra ébredtem hogy nagyon fáj a gerincem középtájon ,ha fekszek vagy ha kiegyenesítem magam akkor jobb lesz de ha megmozdulok vagy ha lehajtom a fejem megint el kezd fájni....
  Maga szerint mi lehet ez?
  Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Találgatni nem célszerű. Ha néhány napon belül elmúlik, akkor valamilyen túlterhelés következménye, ha nem múlik, mutassa meg magát szakorvosnak.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta