A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő! Kettős, kompressziós csigolyatörés miatt kényszerülök gerincfűző viselésére. Nem…

    Tisztelt Doktornő!
    Kettős, kompressziós csigolyatörés miatt kényszerülök gerincfűző viselésére.
    Nem vagyok benne gyakorlott és ismerőseim között sincs , aki felelni tudna pár felmerült kérdésemre.
    Mennyire kell szorosan befűzni?
    Szükséges-e egész nap viselni?
    Ülés közben szabad-e a szék támlájához dőlni?
    Ajánlott-e hátizsák a vásárláshoz ⁄ahogy eddig csináltam⁄?
    Életem végéig kell majd viselnem?
    Válaszát nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosa nem mondta el, mi a teendő? Milyen fűzőt visel? Ha merevet, annak megvan a kapcsolási pontja. Amikor fent van, ül, jár akkor szükséges viselni. Szabad hátradőlni. Ajánlott a hátizsák. Nem szükséges élete végéig viselni- kezelőorvosa a kontroll vizsgálatok alapján meg fogja mondani, meddig kell.

  • Tisztelt Doktornő! Az idegsebész doktor nyaki funkcionális gerinc röntgenre küldött,mert zsibbadnak…

    Tisztelt Doktornő!
    Az idegsebész doktor nyaki funkcionális gerinc röntgenre küldött,mert zsibbadnak a kezeim.Ezt a leletet kaptam,értelmezné nekem?
    Elsimult nyaki lordosis.Ventrais és dorsalis alsó peremek megnyúltak.Nyaki borda nem látható.
    Várom válaszát és véleményét.
    Tisztelettel:Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosa megfelelően értelmezni fogja a fizikális vizsgálat alapján.

  • Kedves Doktornő! Tanácsát szeretném kérni abban,hogy 3 hónapos kislányomat már másodjára vittük…

    Kedves Doktornő!

    Tanácsát szeretném kérni abban,hogy 3 hónapos kislányomat már másodjára vittük csecsemő csípő ultrahangra. Ordopéd orvos még nem látta, csak 2 hét múlva megyünk (addigra kaptunk időpontot).
    Az I. lelet a következő:
    jobb csípő I⁄a, az alfa szög 64 fok, a béta szög 51 fok.
    bal csíoő I⁄b, az alfa szög 63 fok, a béta szög 59 fok, a csontos vápasarok lekerekített.
    A II. lelet a következő:
    bal csípő I⁄b, az alfa szög 62 fok, a béta szög 58 fok, a csontos vápasarok jelenleg is lekerekített.
    Kérdésem a következő lenne:Nem nagyon értem ezeket a fokokat, a jobb csípőnek és a bal csípőnek azonos fokban kéne állnia? Vagy egymáshoz képest mi az ideális, normális érték. Kicsit kétségbe is vagyok esve mert az ultrahangos orvos elkeserítően mondta hogy nem nagy javulás van. Gyakorlatilag ez most tényleg olyan súlyos eredmény? Vagy nyugodjak meg ez idővel szépen alakulni fog. Tornáztatjuk, széles pelenkát vettem neki, valamint éjszakára terpeszpelust adok rá. Elegendő éjszakára ráadni, vagy nappal is hordja? Kérem válaszoljon a feltett kérdéseimre. Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnálom, hogy nem olyan ortopéd szakorvos vizsgálta először, aki UH vizsgálatot is végez. Az UH "csak" képalkotó vizsgálat-, ahogy a rtg.-től, úgy az UH-tól sem várható fizikális vizsgálat nélkül, hogy megfelelő diagnozist adjon. És a radiológus kezelést sem javasol, így értékes idő megy veszendőbe. A leírás alapján viszont az ízülettel nincs (belülről) különösebb baj, én nem is ismételtem volna, de a fizikális vizsgálat eredménye nélkül nem tudom megmondani, hogy egészséges-e a baba csípője.

  • Tisztelt Doktor Nő.

    Novemberben térdfájdalom jelentkezett nálam, ami duzzanattal és mozgáskorlátozottsággal járt, a jobb térdemen a térdkalács felső része alatti terület fájt, nyomásra is. Kezelőorvosom OCD-re gyanakodott, amit az MR-vizsgálat nem igazolt be.A lábam azóta már… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem vizsgáltam, így nem tudom, mit talált a kezelőorvos, mi lehet a probléma. A készítmény porpótló szer, bármilyen más porcpótlóval helyettesíthető. A combizom erősítő torna segíthet.

  • Tisztelt Doktornő!
    21 éves lány vagyok. Rendszeresen sportolok (biciklizés, torna), és pár hete az a gondolatom támadt hogy kiegészítem futással az edzéseket (futópadon). Azonban futás közben az első pár perc után elkezd fájni a térdem, de csak a jobb. Ez a fájdalom még kb. egy napig marad… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyenlőre igen, pihentetnie kellene. Valószínűleg rosszul terheli a futópadon.

  • Kedves Doktornő! Az antiflogisztin pakolásról kérdeznék: hogyan kell használni? Ez egy dunsztkötés?És…

    Kedves Doktornő!

    Az antiflogisztin pakolásról kérdeznék: hogyan kell használni?
    Ez egy dunsztkötés?És milyen esetekben?

    Köszönöm a válaszát,üdvözlettel,mama60

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden olyan esetben amikor izületi fájdalom, esetleg duzzanat is, van. Paszta- papírzsebkendő -folpack fólia- rugalmas rögzítés, ha lehet, 24 órán keresztül, majd csere.

  • 26 évvel ezelőtt a jobb csuklómban csontelhalás volt,melyet konzerv csonttal pótoltak.Később…

    26 évvel ezelőtt a jobb csuklómban csontelhalás volt,melyet konzerv csonttal pótoltak.Később 4 év múlva ismét műteni kellett.Ekkor azt mondták hogy legközelebb a csukló lemerevítése segít.Kérdésem az lenne ez mennyiben akadályozza az ujjak mozgását és az írást?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ujjak mozgását (írást) nem akadályoz. Próbálja meg, hogy rögzíti a csuklóját (pl. 2 kanálhoz -alul-fölül-) és próbáljon vele írni.

  • Tisztelt Főorvos asszony! 28 éves vagyok, és minden télen megfájul a jobb lábam kis és a…

    Tisztelt Főorvos asszony!

    28 éves vagyok, és minden télen megfájul a jobb lábam kis és a mellette lévő újak alatti talprészem. Ez a fájás áttevődik az egész jobb lábamra, térdemre csípőmre. tavaly télen voltam ortopédián, ahol harántsüllyedést állapítottak meg. Javasoltak talpbetétet, melyet azóta is rendszeresen hordok, de ennek ellenére a téli időszakban ismét előjött a lábfájás.
    Tudom, hogy látatlanba nehéz állástfoglalni, de kérdem, hogy mi lehet az ok, illetve milyen orvoshoz forduljak?
    Várom válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha egy évnél idősebb a talpbetét, újat kell készíttetni. Valószínűleg a téli cipőivel is lehet probléma.

  • Tisztelt Doktornő! 15 éves lányom térd fájására synotabs tablettát írt fel a doktorunk és a…

    Tisztelt Doktornő!
    15 éves lányom térd fájására synotabs tablettát írt fel a doktorunk és a sport (futás) mellőzését. Két hónap gyógyszerszedés után enyhültek kicsit a tünetek ezért lányom újra visszament atletizálni. Így most újra felerősödve jelentkeztek a fájdalmak. A doktorúr újra a Synotabs tablettát javasolja vagy a synocroma inekciót ami hatásosabb, de most azt olvasom az csak egy ideig hat és évente ismételni kell. Ez igaz, nem szüntethető meg véglegesen a probléma?
    Folytathatja még a versenyszerű sportolást? És nem okozhatja más a fájdalmat mint a porc problémája, nem lehet a háttérben valami más betegség? Elvagyok keseredve, nem korai hogy 15 évesen már olyan fájdalmai legyenek mint a dédi maminak? Nincs alternatív gyógymód vagy táplálkozási tanács a gyógyszerek helyett?
    Köszönettel Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, mi okozhatja a panaszait. Ebben a korban még az is előfordulhat, hogy a növekedéssel összefüggő tünetekről van szó. De aki vizsgálta, többet látott a lánya térdéből, mint én.

  • Kedves Doktorno!

    Atroszkopos mutetet hajtottak vegre a bal terdemben, mutet utan 1-2 hetre feldagadt, leszivtak a valadekot es azt mondtak nem tisztult ki rendesen. Ra egy fel evre ujra feldagadt,ujra leszivattak es gyulladascsokkentoket adtak.Most lassan egy ev telt el a mutet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Olyan szakorvoshoz kellene fordulnia, aki arthroscopiával foglalkozik.

  • 3 hónapja volt egy bokasrülésem,nem volt gipsz,sem terápia.még mindig nem tudom teljesen mozgatni…

    3 hónapja volt egy bokasrülésem,nem volt gipsz,sem terápia.még mindig nem tudom teljesen mozgatni ,mert igen erős szúró fájdalom van mozgatásnál.6 hétig szinte állandóan feküdtem,nagyon nehéz volt közlekedni.majd 1 hónap után megfájdult a derekem,ügyelet,injekció, majd gerincsérvet diagnosztizáltak ,most már tűrhető a fájdalom,de az idegszál annyira fáj.Hol a bokámnál,hol a combomban,hol a fenekemnl.Kérdésem az lenne,hogy a bokától is sugározhat a fájdalom az idegszálban a térdem felé,vagy ez mindenképpen a gerinctől indul?Válaszát köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Általában a fájdalom lefelé sugárzik, de a lúdtalp okozta fájdalmaknál előfordul, hogy visszafelé sugárzó fájdalom jelentkezik.

  • Tisztelt Doktornő, 26 éves vagyok, mostában a bal lábam a járástól iszonyatosan fáj. Két esetben…

    Tisztelt Doktornő,

    26 éves vagyok, mostában a bal lábam a járástól iszonyatosan fáj. Két esetben jön elő a fájdalom, ha elindulok és egy 20-30 méter megtétele után, vagy ha a lábfejemet fel le vagy körkösen mozgatom, a fájdalom feszítő jellegű a lábam külső részén a bokám feletti részen tör rá, amikor előjön szinte nem is bírom a lábfejemet felfelé emelni a sarkamtól, megdagad és mint ha az ín vagy egy vastagabb ér kitüremkedik, megesik, hogy meg kell állnom egy ideig. ülőmunkát végzek, sajnos van túlsúlyom és lúdtalpbetétet is hordok, amikor csináltattam azt a választ kaptam problémámra, hogy napi 40 percet biciklizzek, mert az izom nem bírja el a súlyt. Nem tudom mit tehetnék még ezügyben, válaszat előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudok megfelelő választ adni. Lehet a panasza ér eredetű, de lehet, hogy "csak" a túlterhelés okozza. Ha érsebész (angiológus) szakorvos nem talál eltérést, meg lehet próbálkozni manuálterápiával.

  • Tisztelt doktornő! 20 éves fiatalember vagyok.Körülbelül Január óta elkezdtem érezni a térd…

    Tisztelt doktornő!
    20 éves fiatalember vagyok.Körülbelül Január óta elkezdtem érezni a térd izületeim. Ez abban mutatkozik meg hogy hidegben érzem a térdem(de nem fáj) , és napközben ha hoszabb ülés után felállok, vagy kinyujtom a lábam kattogó, recsegő hang hallatszik. Egyébként fájdalommal nem jár, csak idegesítő.Viszont séta és terhelés alatt, közben nincs ilyen problámám és fájdalom sincs.(futás, guggolás). Nos tudom hogy ha nem jár fájdalommal akkor nincs komoly baj de azért 20 évesen ugy gondolom hogy ez nem normális dolog. Mit lehetne tenni hogy ez a kattogás eltünjön? Lehetséges hogy a súlyom miatt (105kg) van ez? ehhez súlyhoz 185cm-es magasság tartozik és nem ugy kell elképzelni mint egy klasszikus kövér embert hanem egy széles vállú és hátú kis pocakkal rendelkező embert

    Lenne egy második kérdésem is:
    Tavaly Áprilisban erős fájdalmat éreztem súlyzós edzés közben a jobb csuklómban a singcsont felöli oldalon. Sajnos az első orvos nem foglalkozott velem, és egy helyi magán ortopéd orvos olyan ostobaságokat hordott össze hogy panaszaimat a tej okozza. Közben gyógyszerek, fizioterápia, sínezés eredménytelenül , MRI ,vérteszt, röntgenek szintén eredménytelenek.(bár hozzátenném hogy ezek az orvosok megse nézték őket)Végül a helyi orvosok hozzá nem értését, elutasitását, és érdektelenségét megelégelve novemberben felkerestem a Budapesti kézsebész centrumot ahol Sántha Andrea doktornővel konzultáltam. Végre megnézték a leleteimet és 7 hónap után megfogta orvos a csuklóm. A doktornő szerint a testépitéssel párhuzamosan végzett küzdősport során szalagsérülést szenvedtem. Ennek tisztázása és ellátása artroszkopos, bár az is lehet hogy nyílt beavatkozással fog történi márciusban. A doktornő, illetve az operáló orvosom és számos sportoló(teniszezők, kézilabdázók, testépítők) szerint is lehetőségem lesz ujra súlyokat fognom a kezemben, persze a gyógytorna és egyéb rehabilitációs program utasitásait követve. Mégis annyi horosztorit olvastam külföldi oldalakon hogy 4 mütét után se lett nekik jobb stb.. Önnek mi a véleménye erről? A csuklóartroszkopia is olyan jó eredményeket hoz mint a térdé a sportolóknál? 10 hónapja nem sportolok már semmit se és nagyon kétségbe vagyok esve a jövőre vonatkozóan.
    Válaszait előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az első kérdésére: Valószínőleg a combizom bizonyos fokú "gyengesége" miatt vannak panaszai, combizom erősítő tornával tudja megakadályozni, hogy passzív terhelés ( ülés) után "bentragadjon" a lágyrész az ízületében, és a csontok "ráharapjanak".
    Második: lehet, hogy a panaszait valóban szalagsérülés⁄túlterhelés okozta, de a terápiát -ha már eljutott odáig - bízza a doktornőre.

  • Tisztelt Doktornő! Kislányom 12 éves, és aktívan sportol, atletizál. A versenyengedélyhez sportorvosi…

    Tisztelt Doktornő!
    Kislányom 12 éves, és aktívan sportol, atletizál. A versenyengedélyhez sportorvosi vizsgálatra volt szükség, s a sportkórházban az ortopédián a következő papírt kapta: Balra enyhe convex dors. scoliosis minim.,bordapúppal. Érdekes, hogy két héttel korábban volt az iskolájában az iskolaorvosi vizsgálat, ott semmit nem vettek észre.
    Korához képest elég alacsony, de úgy látom, hogy épp most indul be a növekedése. Eddig évi 4-5 cm-t nőtt, most három hónap alatt 3 cm-t. Arra gondoltam, hogy a sport és a gerinctorna mellett talán most lenne itt az ideje, hogy valami csonterősítőt adjak neki, D vitamint vagy kálciumot esetleg. De nem tudom, hogy ez tényleg hasznos-e, s ha igen mit és mennyit. Válaszát előre is köszönöm: Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Calcium anyagcsere vizsgálat eredményétől függ, hogy van-e szükség D. vitamin ill. többlet kácium adására. Nem tudni, hogy az iskolaorvos mennyire ért a mozgásszervi betegségekhez, kellett-e volna érzékelnie az elváltozást. A sportorvos biztosan sokkal több kezdeti gerincferdülést látott már, ezért jobban rááll a szeme.

  • értem doktor nő, köszönöm, sajnos az mri cdt ott kellett hagynom, de leírom a leletet: diagnózis:…

    értem doktor nő, köszönöm, sajnos az mri cdt ott kellett hagynom, de leírom a leletet:
    diagnózis: Plica mediopat. gen.l. d.
    Laesio men. med. gen. l. d.
    műtét: arthr. plica bemetszés
    ja és státusznak: jo.térd felett pp. gyógyult műtéti heg. ízületben folyadék nem tap.
    és ugye javasolt pihentetés, kímélet, jegelés, na de meddig. és ezek után is azt mondja természetfutás, kerékpár jöhet, ha igen, mennyi idő után?
    köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyéni tűrőképességtől függ. Ha azt mondom, hogy a profi sportolók a meniscus sérülés⁄műtét után rövid időn belül visszaállnak a sportba, az megnyugtatja? Pedig így van. Tehát Ön érzi, mennyire tudja terhelni magát. A combizom erősítő gyakorlatok nagyon fontosak, minden ez után jöhet.

  • Tisztelt Doktornő! Mitől fájhat hátul a combom egészen a térdhajlatomig? A bőrszárazság közrejátszhat…

    Tisztelt Doktornő!
    Mitől fájhat hátul a combom egészen a térdhajlatomig? A bőrszárazság közrejátszhat e a problémában, vagy kimondottan mozgásszervi-eredetű gond lehet?
    Köszönöm válaszát: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vizsgálat nélkül ne várjon választ.

  • Kislányom 4 éves.Járásának a felét lábujjhegyen teszi meg. Ha szólunk neki hogy szépen menjen,akkor…

    Kislányom 4 éves.Járásának a felét lábujjhegyen teszi meg. Ha szólunk neki hogy szépen menjen,akkor tud a talpán is járni.Hová forduljunk vele?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mutasák meg ortopéd szakorvosnak, de ha nyújtott térd mellett a lábát a lábszár felé fel tudják hajlítani, akkor csak szokás, nincs komolyabb ok a háttérben. (Nagyobb szeretne lenni, magasabbról többet lát.)

  • Jó napot Doktor Nő! 23 éves anyuka vagyok. Apai ágon örökölte a kisfiam a dongalábat. Sajnos…

    Jó napot Doktor Nő!

    23 éves anyuka vagyok. Apai ágon örökölte a kisfiam a dongalábat. Sajnos a kisfiamnak mind a kettő az. Egy hetes kora óta kezelik Győrben az ortopédiai osztályon. Jelenleg 9 és fél hónapos. Először heti rendszerességgel ágyékig gipszelték a picit féléves koráig. Utána gyógyszandálokat írtak fel neki, meg húzató cipőt. Azt mondja a doktor, aki kezeli, hogy mindkét lábfeje izületileg jól mozgatható, tehát a gyógytorna valamit segített, de sajnos az eddigi kezelések mindhiába voltak. A bal lábára gyakran telitalpra áll, de a jobbra csak a láb élére. Sokat áll, menni próbál. Babykomp- ban fut. Viszont az orvosa azt mondta a mai vizsgálaton, hogy mivel le vannak tapadva neki az izmai térdtől lefelé, így elektrosztatikus kezelést szeretnének a lábán végezni, mivel a külső éleken a lába ingerre nem reagál. Beutalt minket neurológiára is, hogy nem-e esetleg valami idegrendszeri probléma miatt van ez az ingerhiánya. Az mondta a Doktor hogy mindenképpen meg kell műteni a lábait, ezen bellül vagy izomnyújtással, vagy pedig donorra kell várnom a javulás sikeressége érdekében.

    SZERETNÉM A VÉLEMÉNYÉT KÉRNI EZEKRŐL, HOGY MILYEN KEZELÉST VÁLASSZAK, MI LENNE A LEGJOBB LEHETŐSÉG A JAVULÁS ÉRDEKÉBEN!

    A páromnak a dongalábát 1 éves korában megműtötték és azóta is jó. Nem volt neki előtte gipszes kezelése, meg nem is mondtak a szülőknek ilyeneket hogy donor meg elektrosztatikus kezelés jobb lenne. Teljesen tanácstalan vagyok. Az orvosa állításaitól teljes rémületben vagyok, hogy ilyen kisgyereknek ennyi mindent kellene átélnie a javulás érdekében.
    A nagymamámnak is volt ilyen elektosztatikus kezelése, amikor eltörött a válla. Azóta sorvadásnak indult a kezében az izom, sőt a gerinc izületekre is rossz kihatással volt a kezelés. Épp emiatt is félek a kisfiamnak ilyen kezelést megengedni.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, mi az az, hogy "izomnyújtással", ill a "donor" kezelés. Elektromos ingerléstől nem szokott sorvadni az izom, hiszen pont az a lényege, hogy külsőleg ingerelve a mozgást fokozza. Édesanyjának más lehet a háttérben. Mivel a fia lábát nem láttam, csak elméletben tudok válaszolni. A valódi dongaláb (nemcsak izom eredetű méhen belüli elfekvés) nem minden esetben gyógyul meg teljesen a gipszelésre (de arra szükség volt), sokszor kell műtétileg (ínhosszabbítás, izületi tok bemetszés) befejezni.

  • Tisztelt Doktornő!

    Kislányomnak születésekor jó lett a csípőszűrése, legalábbis amikor hazajöhettünk a kórházból megkérdeztem hogy kell e terpeszpelus de aztmondták hogy nem.
    Aztán 1 hónaposan: jobb csípő Graf II.A. a bal csípő Graf I.B típusú.
    Kézi vizsgálat rendben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én úgy értékelem a leírás alapján, hogy megfelelő ütemben fejlődik a baba csípője. Én nem készítenék rtg.-t, UH vizsgálattal ellenőrizném.

  • Tisztelt Doktornő!
    Január 21-én eltörtem a bal csuklóm egy esés következtében. Az ambuláns kezelőlap szerint:"Fract.radii in loco typico l.s., a radius typ. helyén elmozdulás nélküli törés van. Az ideiglenes gipsz 1hétig volt rajta,január 30-án körkörös műanyag gipszet kaptam.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem érdemes. A csont gyógyulása ugyanannyi idő (6-12 hét). Gondolom nem szeretne az élete hátralévő idejében folyamatos fájdalommal élni. Várja ki a megfelelő időt.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta