A betegek kérdései (10610)

  • Tisztelt Doktor Nő! Kung fu edzésen az egyik gyakorlat keretében sokszor dobáltuk egymást,…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Kung fu edzésen az egyik gyakorlat keretében sokszor dobáltuk egymást, mindig a hátunkkal értünk földet, gumi szőnyegen. Azóta fáj a derekam (kb. 2 hete). Röntgen felvétel készült, és a leletemen a következő szerepel:
    "Az ágyéki lordosis íve megtartott. Az intervertebralis rések nem szűkebbek. Az L. V. csigolya átmeneti jellegű, mindkét oldalt sacralisalt."

    Következhet-e a fentiekből bármiféle kóros elváltozás, avagy nincs semmi bajom?

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A röntgen lelete alapján élete végéig panaszmentesen élhetne.

  • Tisztelt doktornő! Egyszeri, lokálisan alkalmazott (boka izület köré adott) szteroid injekciónak…

    Tisztelt doktornő!

    Egyszeri, lokálisan alkalmazott (boka izület köré adott) szteroid injekciónak lehet nem kívánatos mellékhatása? Nagyon félek tőle, de a nem szteroid injekció kúra (Rheumon) nem használt. A fájdalmam nem erős, leginkább csak terhelésre jelentkezik, ezért vacilálok, hogy felvállaljam-e.
    Köszönöm,
    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Megfelelően alkalmazott terápia nem káros.

  • Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak még tavaly nyáron sokszor és nagyon fájt a háta, melyet a körzeti…

    Tisztelt Doktornő!
    Édesanyámnak még tavaly nyáron sokszor és nagyon fájt a háta, melyet a körzeti orvos először gyengébb, később erősebb fájdalomcsillapítókkal próbált "gyógyítani". Végül elküldték csontritkulásos vizsgálatra, ahol megállapították, hogy a gerince nagyon-nagyon csontritkulásos és egy helyen be is van horpadva. Ezért gyógymasszázst semmiképpen sem ajánlott a szakorvosa. A helyzet azóta egyre rosszabb, úgynevezett vándorló fájdalmai vannak, hol a csípőforgója, hol a háta, hol pedig elől a mellkascsontok és bordák fájnak neki annyira, hogy már a fájdalomcsillapítók nem használnak, pedig változtatgatja azokat, nehogy hozzászokjon a szervezete. De mint tudjuk, a fájdalomcsillapítás tünetelnyomás, nem gyógyítás és kezelés. Majdnem minden nap sírva kel föl az ágyból, ha fel tud! Mára már a fejét sem tudja fordítani!
    Egy régi gerincröntgenből kiderült, hogy régebben volt egy gerincroppanása, de senki nem foglalkozott vele.
    Mi lehet a nagy fájdalmak oka? (csontritkulás? meszesedés?)
    Úgy tudom, hogy maga a csontritkulás nem fáj! Reumatológushoz jár, de nincs javulás! Az izotópos (meleg agyagos) kezelés esetleg enyhítheti a fájdalmait? Kihez forduljunk, merre menjünk? A fájdalmaktól nagyon megkeseredett, kedvetlen, sokat fogyott, állandóan csak fekszik, mert úgy nem fáj annyira, mint amikor fent van. A megváltozott életmód, a másoktól való függés idegileg is kikészíti.
    Nagyon várom szíves válaszát! Tisztelettel: egy édesanyjáért aggódó nő.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azt írja, hogy megállapították a csontritkulást. Tovább kellene mennie osteoporosis szakambulanciára, mert a csontritkulás következtében fellépő mikrotraumák igenis fájdalmasak, és, ha nem kezelik, nem is fognak csökkenni a panaszok.

  • Tisztelt Doktornő! 5,5 éves fiamnál Baker cisztát állapított meg a gyereksebész. Azt kérte…

    Tisztelt Doktornő!

    5,5 éves fiamnál Baker cisztát állapított meg a gyereksebész. Azt kérte tőlünk, hogy 2-3 hónap múlva jelentkezzünk nála kontrollra. Ha nagyon fájna a térde, akkor előbb.

    Tud járni a Fiam, de húzza a bal lábát és a lépcsőn is nagyon óvatosan jár. Néha fájlalja a lábát. Kicsivel nagyobb a gombóc, mint egy dió. Nem lettem ezzel megnyugtatva, hogy várjak, amíg megnő vagy esetleg fáj... Mit lehet tenni? Keressek orvost, aki "leszívja" a folyadékot vagy várjam meg a 2-3 hónapot?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ebben az életkorban még előfordul, hogy a szalag lazaság mellett az izületi folyadék egy kis szelepen keresztül az izületből "kifolyik", de a szelep záródása miatt visszafelé nem ürül. Próbálja meg, hogy gyermeke ne feszítse hátra a térdét, viseltessen vele kicsit magasabb sarkú (2x olyan vastag sarkú, mint talpú) cipőt, és idővel a folyadék felszívódhat, a fejlődéssel a szelep bezáródhat.

  • Tisztelt Doktornő! 29 éves nő vagyok. Június végén volt egy elég súlyos autóbalesetem, aminek…

    Tisztelt Doktornő!

    29 éves nő vagyok. Június végén volt egy elég súlyos autóbalesetem, aminek következtében -többek között -jobb lábamon szilánkos sarokcsont törést szenvedtem. Megműtötték csavarozással(11 db van benne) - lemezeléssel. Műtét után 2 és fél hónapig volt gipszben. Ezután kezdtem gyógytornázni, amit a mai napig is folyamatosan csinálok. A jobb lábfejem kb. 70% - osan tudom mozgatni. Ha kicsit is terhelem a lábam( pl.: 1 óra séta, takarítás otthon), egyből feldagad és persze rettenetesen tud fájni. Ausztriában dolgoztam, így ott is operáltak és oda járok vissza kontrollra.
    Kérdésem az lenne, hogy mennyi a gyógyulási ideje ennek a fajta törésnek?? és hogy fogok e tudni fizikai (álló) munkát végezni valamikor?? Felszolgálóként dolgoztam, és sajnos nagyon nem tudom elképzelni, hogy ezek után újra tudok ilyenfajta munkát végezni.Valamint, hogy esetleg tudna e valami olyan talpbetétet vagy hasonló eszközt ajánlani, ami fájdalom csökkentését szolgálja.

    Köszönettel : Vashegyi Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kérdésével jobban járna, ha traumatológushoz fordulna. De szerintem még teljesen jogos, hogy ilyen törés után ennyi idővel is vannak panaszai.

  • Tisztelt doktor nő! Az előbb történt egy kis baleset, pontosabban a párom a "nyakamba ugrott"…

    Tisztelt doktor nő! Az előbb történt egy kis baleset, pontosabban a párom a "nyakamba ugrott" azaz a nyakamba kapaszkodott és felhúzta magát, amire a hátam a lapockáimnál roppant egy nagyot.Nem fáj csak ha úgy mozdulok,de akkor sem erős fájdalmat érzek. Forduljak orvoshoz,vagy várjak vele pár napig? Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Várhat vele, de vegyen be fájdalomcsillapítót, ill. használjon fájdalomcsillapító kenőcsöt.

  • Kedves Dr Nő Szilveszter éjjelén jobb bokám kibicsaklott! Az új év első napján meg rögenezték…

    Kedves Dr Nő

    Szilveszter éjjelén jobb bokám kibicsaklott!
    Az új év első napján meg rögenezték .

    A vélemény:Distorsio mall.l.d.,Rupt.part.lig.talofib p.d
    Th.rugalmas pólya.Otthonában lábfelpolcolás .jegelés
    Aj-21 bokarögzítő felírva.viselése 4 hétig javasolt.
    Trombosis profilaxis céljából napi 0,4 ml Clexane adása szükséges.1 amp megadva .30 ampulla felírva.

    Diagnózis
    s9340 a boka rándulása és húzódása
    w01h0 esés ugyanazon a szinten megcsúszás,botlás miatt
    z2980 Prophylaxis,egyéb meghatározott

    A kérdésem a következők lennének:
    A bokám még mindig dagadt ,de nem fájj ,természetesen a boka rögzítőt viselem igaz dr Úr azt mondta éjszakára is de éjfél tájt már leveszem ,mert tör.A pihenést első perctől nem igazán tudtam betartani ,gyermekeim miatt segítségem nincs ... a bokám színe nem kék nem is igazán volt szín elváltozása .Tudok mászkálni de csak lakáson belűl szoktam.Estére égő érzést érzek ,de csak egy pontban azt szeretném tudni milyen következményeim lehetnek ezzel a diagnózissal és a 4 hét pihenés nem betartásával .?Kedves dr Nő olyan sok rosszat olvasok erről a diagnózisról fórumokban ...kérném írjon választ hogy mire számíthatok!
    ha ez részleges szallag szakadás mint ahogyan ezt a diagnózist lefordítva jelenti akkor ennek nem kellene jobban fájnia? ja és nem kell vissza mennem csak panasz esetén ,de panaszom ezidáig nincsen!
    Válaszát megtisztelve köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyrészt még nagyon rövid idő telt el a sérülés óta, tehát a dagadás jogos, másrészt, ha nem rögzíti, akkor dagadt is marad. Ha körkörös gipszet helyeztek volna fel, azt nem tudná levenni, akkor a javaslattal ellentétesen ezt miért veszi le? Ha jobban fájna, jobban kímélné? Bocsásson meg, de én csupán ortopéd orvos vagyok, aki egy lábtörés következtében szerzett tapasztalat alapján kicsivel többet tudok a törésekről, ficamokról. (Nekem, bár betartottam az utasításokat, több, mint fél év kellett, hogy rendbejöjjön a lábom. Ha nem tartom be, mennyi idő lehetett volna...?)

  • Tisztelt Doktornő! A hétvégén tüzifát hordtam le a pincébe,estére olyan fájdalmam volt a bal…

    Tisztelt Doktornő!
    A hétvégén tüzifát hordtam le a pincébe,estére olyan fájdalmam volt a bal vállamba,hogy nem tutam aludni.Azóta sem szünt a fájdalom,ha emelem mégjobban fáj,nyugalmi állapotban is hasogat,már nem tudom hova forgatni,hogy szünjön.58-éves vagyok gondolom reumatikus baj lehet.
    Kérem javasoljon valamit.Válaszát elöre is köszönöm.
    Tisztelettel :Stob
    2012.01.09.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A túlterhelés következménye. Fájdalomcsillapító, izomlazító, kenőcsök haszálata javasolt. Ha nem szűnnek a panaszok, forduljon szakorvoshoz, hogy komplex fizioterápiás kezelést kapjon.

  • Kedves Doktor Nő! Féléve vettem észre h apró lüktetéseket érzek testszerte, néhány mp idejéig..…

    Kedves Doktor Nő!

    Féléve vettem észre h apró lüktetéseket érzek testszerte, néhány mp idejéig.. Kiskorom óta rendszeresen sportolok, és megfigyeltem, hogy ha kihagyok pár nap edzést,akkor gyakoribbak ezek a lüktetések. Voltam vérvételen,ahol minden rendben. Volt agyi MR-em, tökéletes. Jártam ideggyógyásznál is aki fizikális vizsgálatot végzett s azt mondta, hogy nem lát eltérést. Emellett a térd reflexeim nagyon élénkek. Ön szerint belenyugodhatok ezekbe a vizsgálatokba vagy menjek tovább? Más panaszom nincsen.
    Válaszát nagyon szépen köszöni egy 22 éves lány.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem, ha semmilyen elváltozás nem tudnak kimutatni, akkor próbálja valami mással elfoglalni magát, és egy kicsit ne figyelni ezekre a tünetekre.

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy két héttel ezelőtt elcsúsztam és…

    Tisztelt Doktornő!

    Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy két héttel ezelőtt elcsúsztam és fibula törést és bokavilla subluxációt állapítottak meg nálam. Műtétre került sor egy héttel 1,5 héttel ezelőtt, amikor is két állítócsvart helyeztek be. Voltam vissza kontroll vizsgálaton egy héttel a műtét után amikor is még nagyon dagadt volt a lábam, nem bírtam hajlítani a bokámat hiába kérte az orvos. Ismét megröntgenezték és megállapította, hogy a csavarok a helyükün vannak de a felső csavar fölött közvetlenül el van repdve a csont, ami azóta kletkezett azt mondta, pedig betarva az utasításokat nem terheltem a lábam egész nap fekszem és föl volt polckova. Az lenne a kérdésem Ön szerint ez miért történt, mert hiába kérdeztem érdemi választ nem nagyon kaptam csak, hogy nem tudja és nem vészes. Négy hét körkörös fekvőgipszet kaptam Ön szerint kell-e ennyi, mert én nagyon soknak találom. A másik dolog, hogy a műtét óta zsiborog a lábfejem és alig tudom behajlítni a lábújjaimat, nem mellesleg érzéketlen a nagylábújjam és a mellette lévő kettő is. Ez mitől lehet? A dagadás viszont szépen lement, csak a zsoborgás maradt meg a talpamban és a lábfejemben.Ezekre a kérdésekre szeretném, ha válaszolna, ha ideje engedi.
    Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Jy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mivel a műtét előtti rtg. felvételt (az utánit sem) nem láttam, nem tudom megmondani, hogy mi okozta (lehet, hogy már eredetileg is el volt törve, de ez csak találgatás). Valószínűleg szükséges a 4 hét fekvőgipsz, de ezt a kezelőorvosa tudja, hiszen Ő látta Magát. Ha gerincérzéstelenítésben volt a műtét, akkor előfordulhat még hosszabb ideig a zsibbadás.

  • KB.3 éve erős lapockatájéki fájdalmam van.Reumatológus-ct-mr-közben a szokásos torna,ultrahang,masszázs.MR…

    KB.3 éve erős lapockatájéki fájdalmam van.Reumatológus-ct-mr-közben a szokásos torna,ultrahang,masszázs.MR vélemény:sacralis Tarlov cysták,haemangioma az s.II.segmentumban,discopathia L.III.-L.V.,az L.IV. discuson herniasuspitiuma.2010,-ben 2 hétig az esztergomi rheumatológiai osztályon kezeltek,de 2011,elején már újra jöttek az erős fájdalmaim.munka mellett-12 órázom- végig csináltam a szokásos procedurát majd az egomi kezelőorvosom ajánlására ambuláns kezelésekre jártam.ez hétszer történt.un. transzszakrális-hosszan tartó gyull.csökkentés-.Sajnos már ezt a kezelést nem vállalja,ismét be kellene feküdnöm.56 éves vagyok,féltem a munkahelyem is.Talán jobb lenne a műtét,mert az erős fájdalomcsillapitók mellett már kába vagyok,gyártósoron dolgozom.Előre is köszönöm a válaszát-bár tudom a döntést nekem kell meghoznom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak az MR véleményt ismerem, az Ön tüneteit nem, tehát nem tudok nyilatkozni, hogy műtét vagy sem. Ha nincsenek bénulásos tünetek, igazából a műtéttől nem várható jó eredmény, csak a gyógytorna segít.

  • Kedves Doktornő!
    21 éves lány vagyok, kb. egy hete eléggé fáj a jobb csípőízületem, pedig nem csináltam semmit. Nem húztam meg, nem rántottam meg, nem estem el, stb. Csípőficammal születtem, ami kezelve lett, ezenkívül semmilyen más problémám nem volt.
    Ha nem mozgatom, nem állok… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy többet pihent, emiatt az izmok egy kicsit meggyengültek, nem tartják feszesen az izületi tokot, és lépés közben a lágyrészek becsípődnek a csontok közé. Gyógytorna, úszás segíthet.… Még több

  • Kedves Dr.Nő!már két hónapja küzdő hátfájásal,voltam rögenen és vérvételen de semmit nem találtak,se…

    Kedves Dr.Nő!már két hónapja küzdő hátfájásal,voltam rögenen és vérvételen de semmit nem találtak,se sérv,se gyuladás.Elküldtek fizikó terápiára és ennyi,de a hátfájásom nem javult semmit.Az vettem észre hogy a derekamnál kezdödik a fájdalom és utánna már csak a hátam közepén érzem hogy fáj!Lehet hogy átsugárzik a derekamrol?Tudna nekem javasolni valamit?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyógytornát kellene megtanulni, és rendszeresen végezni. Önmagában a fizikoterápia nem elég. Még manuálterápiával megpróbálkozhat.

  • Tisztelt Doktornő! Ha megengedi szeretnék még kérdezni ezzel kapcsolatban. Mit tanácsol keressek…

    Tisztelt Doktornő!

    Ha megengedi szeretnék még kérdezni ezzel kapcsolatban.
    Mit tanácsol keressek fel szakorvost a zsibbadás miatt vagy elmúlik magától.
    Illetve, hogy mit takar a statikus terhelés?
    Köszönettel: Márta





    Tisztelt Doktornő!

    A problémám az lenne, hogy már 6 napja zsibbadnak a lábujjaim a nagylábujjam kivételével. Egy hete 8-9 órát volt rajtam egy nagyon magas sarkú cipő-nem vagyok hozzászokva a viseléséhez- és már a nap végén éreztem, hogy elég kényelmetlen, sőt járni is alig bírtam benne. Lehetséges, hogy annyira elnyomta a lábamat, hogy amiatt zsibbad még mindig vagy komolyan aggódnom kellene emiatt?
    Válaszát köszönöm!




    Lehetséges, hogy statikai terhelés miatt jelentkeztek a panaszai.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet boltozatsüllyedése, lehet, hogy a cipő megnyomta az ujjait, lehet, hogy a szokatlan terhelés mellett a gerinc körüli izmok terhelődtek túl, és ráfeszülnek a kilépő gyökre. Ha néhány napon belül a lába rendszeres átmozgatására nem szűnnek a panaszai, forduljon szakorvoshoz.

  • JO NAPOT A BAL BOKÁM KI FORDUL MINDI MIKOR SPORTOLOK MIT LEHET VELE CSINÁLNI KÖSZÖNÖM

    JO NAPOT A BAL BOKÁM KI FORDUL MINDI MIKOR SPORTOLOK MIT LEHET VELE CSINÁLNI KÖSZÖNÖM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bokarögzítőt, magasszárú sportcipőt viselni, gyógytornával erősíteni az izmokat.

  • Tisztelt Doktornő! Ujabban dagad a lábfej és a lábszár végig a térdemig a hasam ilyenkor…

    Tisztelt Doktornő!

    Ujabban dagad a lábfej és a lábszár végig a térdemig a hasam ilyenkor a 2x esére nő! Ugy érzem mindtha felfujtk volna és amugy sem vagyok egy sovány alkat miután már elhiztam és tulsullyal küszködöm , 110 115 kg vagyok. a 165 cm hez . Mit tegyek mi válthatja ki ?Köszönöm Válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem hiszem, hogy otropédiai probléma. Először a háziorvosához forduljon, majd Ő a vizsgálat után a megfelelő helyre irányítja.

  • Tisztelt Doktornő! A problémám az lenne, hogy már 6 napja zsibbadnak a lábujjaim a nagylábujjam…

    Tisztelt Doktornő!

    A problémám az lenne, hogy már 6 napja zsibbadnak a lábujjaim a nagylábujjam kivételével. Egy hete 8-9 órát volt rajtam egy nagyon magas sarkú cipő-nem vagyok hozzászokva a viseléséhez- és már a nap végén éreztem, hogy elég kényelmetlen, sőt járni is alig bírtam benne. Lehetséges, hogy annyira elnyomta a lábamat, hogy amiatt zsibbad még mindig vagy komolyan aggódnom kellene emiatt?
    Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehetséges, hogy statikai terhelés miatt jelentkeztek a panaszai.

  • Tisztelt Doktornő! Nyáron kiszakadt gerincsérvet diagnosztizáltak nálam(deréktájon 5.csigolya).…

    Tisztelt Doktornő!
    Nyáron kiszakadt gerincsérvet diagnosztizáltak nálam(deréktájon 5.csigolya). Kb. 1 hónapja annyira fájt, hogy nem tudtam lábra állni. Amint tudtam, elmentem egy gerincsebész professzorhoz, aki azt mondta, hogy mivel nincsen neurológiai tünet, nem javasolja a műtétet. Próbáljak konzervatív módon, reumatológussal konzultálva javulni. "Papimi" kezeléseket írtak fel, és a 3. után nagyon látványosan javultam. Most ott tartok, hogy hetente egyszer megyek. Minden nap fájdogál egy kicsit. Szeretnék egy második kisbabát. Nem tudom, hogy mennyire kockázatos a kihordása?! Félek, hogy az utolsó hónapokban a nagy súly miatt kiújulhat a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint menjek a műtétre, vagy ne? Milyen módszereket tudna ajánlani, hogy a műtétet elkerüljem? Lehetséges, hogy ezek a sérvek akár felszívódhatnak? Ilyesmiről is hallottam....és egy kicsit más: Szeretek hullahopp karikázni, evvel a sérvvel csinálhatom?
    Válaszát előre is köszönöm! T.H.Heni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nincsenek neurológiai tünetek, valóban nem szerencsés a műtét. Gerincizom erősítő, stabilizáló gyógytornával a panaszokat enyhíteni, megszüntetni lehet. A sérv nem tud felszívódni, hiszen a rostos porc kitüremkedése, csupán a gerinc stabilizálódása (izomerősítés) mellett nem nyomódik ki jobban a csigolyák közül. Sajnos a terhesség alatti gerincfájdalom jelentkezhet, de azt is tudja enyhíteni a gyógytorna végzésével. A hulahopp karikához nem tudok hozzászólni.

  • 2 éve kezdődő térdfájdalommal, a háziorvos elküldött az ortopédiára, ahol azt a választ kaptam, hogy térdkalács mögötti porclágyulásom van, és porcerősítőn kívül, más gyógyszert nem tudnak rá adni, ezzel kell együtt élnem. pár hónap múlva a fájdalom szinte teljesen elmúlt. most 3 hónapja, újra… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ortopéd szakrendelésre menjen.

  • Tisztelt Doktornő! Aggódom a 13 éves öcsém lába miatt. Nagyjából egy-másfél éve kezdődött,…

    Tisztelt Doktornő!

    Aggódom a 13 éves öcsém lába miatt. Nagyjából egy-másfél éve kezdődött, akkortájt vettük észre, hogy nagyon erős lúdtalpa van(talán mert hirtelen nagyon sokat nőtt? de a talpa járásnál teljes mértékben a földön van), illetve a bokája nagyon meg van dagadva folyamatosan, nem csak estére dagad be.
    Elvittük ortopédiára, ahol az orvos azt mondta, hogy hordjon lúdtalpbetétet, valamint, hogy mindössze annyit kell tennie, hogy agyban döntse el, koncentráljon arra, hogyan lépjen, a talpélén járjon, ne engedje besüllyedni. A bokadagadásról nem tudott semmit se mondani. Ennek milyen oka lehet? Ha nem a lúdtalp okozza, akkor mitől lehet nála ez a folyamatos bedagadt boka? Esténként fájdítja is a lábát. (Ezenkívül apró hajszálerek, visszerek is észrevehetők rajta, bár ez öröklött a családban, de ez akkor is rendellenesen korai, hogy egy 13 éves kisfiúnak visszeres a lába..)
    A lúdtalp semmit nem javult az orvos tanácsa óta, ezzel mit lehetne tenni? Mivel nem javult, így azt sem tudjuk ez okozhatja-e a bokadagadást, vagy esetleg valami más...
    (Illetve az utóbbi hetekben kedvetlen lett, ami pedig feltűnő, hogy nagyon aluszékony, esténként néha már 6-7-kor fekszik az ágyán, és szundít, miközben mindig is nagy éjjeli bagoly volt, nem aludt sose éjfél-egy óra előtt...)
    Olvastam az interneten, hogy a nagyon súlyos esetekben műtétet alkalmazhatnak a bokasüllyedésre, 13-14 éves korig, amíg a csontok fejlődésben vannak, lehet, hogy ez lenne az egyedüli megoldás?
    Kérem segítsen, hova forduljunk, mert teljesen tanácstalanok vagyunk, nem maradhat ilyen állapotban a lába, hiszen még nagyon fiatal..
    Köszönöm szépen előre is válaszát, és segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Menjenek vissza szakrendelésre, anélkül, hogy látnám a lábát nem tudok se pro, se kontra javaslatot adni. A betétje mennyi idős? Tornáztatja a lábát? Háziorvos vizsgálta már a fáradékonyság miatt?

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta