A betegek kérdései (10587)

 • Tisztelt Doktor Nő! 2 éve voltam azzal a panasszal ortopédián(22 éves vagyok), h időnként…

  Tisztelt Doktor Nő!

  2 éve voltam azzal a panasszal ortopédián(22 éves vagyok), h időnként bemerevedik a nyakam és nem tudom mozgatni. Ilyenkor mindig felírnak izomlazítót, ami általában 2-3 napon belül javít is a helyzetemen. Illetve sanzgallért is viselek amikor érzem, h kezd előjönni a probléma. Az ortopédián a röntgenből megállíapították, h minden nyaki csigolya egy kicsit messzebb helyzekedik el egymástól, mint ahogy kellene és a fájdalom abból fakad, h idegek becsípődnek ezekbe a résekbe rossz mozdulat következtében. Ekkor jött a kérdés, h karatézom-e, amire én rögtön rávágtam, h nem. Csak napokkal utána jutott eszembe, h gyerekkoromban az iskolában futás közben vki könyökkel nekiszaladt a nyakamnak, ami után 1 hétig fel sem tudtam kelni az ágyból segítség nélkül. Sajnos akkor nem mentem orvoshoz, valahogy a szüleim nem vették komolyan ezt a nyaki fájdalmat. Mindenesetre kezdem gyanítani, hogy ez a kisebb baleset összefüggésben lehet az időnként kiújuló panaszaimmal.
  A kérdésem az volna, h Ön szerint kihez kell ezzel a problémával fordulnom?
  Érdemes-e csontkovácshoz fordulnom? Sokan ajánlották a gyógytornát, de a jobb oldalra nem is igazán tudom fordítani a nyakam.

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  Tisztelettel Rozi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Próbáljon meg manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt felkeresni.

 • Tisztelt Doktornő! Egy két hónapja apróbb izomremegéseket tapasztalok magamon,nem zavaróak…

  Tisztelt Doktornő!

  Egy két hónapja apróbb izomremegéseket tapasztalok magamon,nem zavaróak van amikor enyhébbek van amikor sokáig nincs,de olykor olykor előjön,leginkább a négyfejű combizomban,vádliban,biceps-tricepsben a leggyakoribb,de igen kismértékűek.Minek lehet ezt betudni?Magnéziumhiány?(fontos dolog hogy sajnos elég nagy túlsúlyom van,amin igyekszem változtatni és amikor elkezdtem intenzíven napi rendszerességgel mozogni akkor éreztem először)A másik kérdésem pedig masszőr vagyok,és az I.es ujjam kézközépcsontjánál lévő lat.bütyök alatt csomót érzek,és napi egyszer kétszer helyre kell mozgatnom(kattanás és helyremegy)illetve hajlított helyzetben még ha rányomok kicsi pattanó hang.(én pattanó újra vagy ínhüvely gyulladásra gondoltam,de semmiféle fájdalmam nincs)gondoltam megkérdezek egy jobban hozzáértőt.Válaszát előre is köszönöm,további jó munkát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az izomremegés lehet a fogyasztással, intenzívebb mozgással összefüggő fáradtság jele. Az ujjáról vizsgálat nélkül nem tudok nyilatkozni, de a munkája alapján valóban lehet pattanó ujj.

 • Kedves Doktornő! A héten írtam Őnnek derék jelligére. \\"Problémám az lenne, hogy két…

  Kedves Doktornő!

  A héten írtam Őnnek derék jelligére.

  \\"Problémám az lenne, hogy két hete minden előzmény nélkül nagy derékfájás tört rám. Kislányomat szoptattam, és onnan már nem tudtam felkellni, csak nagy kínok árán, ugy hogy lemásztam a földre. Aznap nem is igen tudtam felállni.Sajnos hiába hivtam fel az orvost, mivel szoptatok nem kaphattam semmit. Végül rozmaring krémmel kennem még most is, de még mindig eléggé érzékeny ülésnél, és hajolásnál. Kérdésem az lenne, hogy ha nem lesz jobb ortopéd vagy neurologus orvost kell felkeresnem. Nem tudom összefügghet e a gerincferdülésemmel, illetve hogy nemrég szültem. Illetve a leirtak alapján mi lehet ez?
  \\"

  Szeretném kérdezni, hogy ortopéd vagy neurologus orvost keresek fel?
  Köszönettel: Marcsi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Akkor bővebben kifejtem: Mint korábbi válaszomban írtam, a szüléssel van összafüggésben, a hormonális változások miatt lazábbak lettek a szalagok, és amíg azok ismét meg nem erősödnek, a panaszai előfordulhatnak. Gyógyszeres kezelést semmilyet sem kaphat a szoptatás miatt. Gerincfűzőt kellene viselnie. De bármelyik szakrendeléshez fordulhat.

 • Jó napot kívánok! 27 éves 1 éve szült nő vagyok. A kislányom 11 kg sokszor emelgetem, járni még…

  Jó napot kívánok! 27 éves 1 éve szült nő vagyok. A kislányom 11 kg sokszor emelgetem, járni még önállóan nem tud. Sokszor fájt már a derekam, most elmentem ideggyógyászatra a nőgyógyász javaslatára (petefészek gyull.volt,ami elmúlt, de a derék és alhasi fájdalmak maradtak) és a röntgen az alábbiakat tartalmazza: a lumbális lordosis csökkent. Csigolyatestek magassága megtartott, zárólemezek scleroticusak, porcrések norm.tágasságúak. Az lenne a kérdésem hogy a panaszaimat okozhatja a lelet tartalma? A orvos azt mondta nekem, ezek az eredmények nem rosszak, nem okozhatják, De akkor mitől fájhat a derekem, ami sugárzik a hasamba. Egyébként álláskor úgy érzem leszakad a derekam, ha lefekszem, nyomásra a köldök alatti rész érzékeny. Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyenge a háti és hasi izomzata. Meg kellene tanulnia egy izomerősítő gyógytornát, amit rendszeresen végez.

 • Tisztelt Doktornő! Férjem problémájával fordulok Önhöz, mert segitséget kérnék abban, hogy merre…

  Tisztelt Doktornő!
  Férjem problémájával fordulok Önhöz, mert segitséget kérnék abban, hogy merre induljunk el. Férjem cukorbeteg, de az inzulinnal teljesen szinten tartva a cukrát, és 5 évvel ezelőtt három ér műtétet végeztek nála, mert katéterrel nem lehetett megoldani a szív koszorúér elzáródásait. Ezt csak azért irom, hogy jelezzem, a műtét 100 %-osan sikerült, vérnyomása és szíve teljesen rendben van. Már ebben az időben is járt érsebésznél, mert úgy érezte, ⁄ az édesapja érszükületes volt⁄ hogy nála is kialakult ez a betegség. Hosszabb járás után, néha fájt a lába. Külsőleg semmi elváltozás nem volt, nem volt hideg a láb, nem fázott, nyugalmi állapotban sem fájt. Nem nyugodott bele a diagnózisba, hogy nem romlott az állapota, mert a járásképessége lényegesen kezdett csökkenni, ezért egy főorvossal is megvizsgáltattuk, és a CT után elmagyarázta az orvos, hogy nincs olyan eltömődés és szükület a lábán, ami bármilyen beavatkozást igényelne, a hasi és nyaki ereket is vizsgálták, és nem találtak problémát. Az eddig szedett Trentált is elvették tőle, hogy többet árt mint használ. Férjem ma 75 éves, és nagyon jó fizikai állapotban van, izmos a lába, ⁄ valamikor sokat sportolt⁄ és nem tudják elképzelni az orvosok, hogy miért fáj és, és miért zsibbad, a combja főként, és lesugárzik a térd alá a vádli belső felére. Ha kb. 10 percet gyalogol, utána el kezd elgyengülni a dereka, nem tudja magát egyenesen tartani, előre dőlve szinte begyorsul ahogy megindul, és még ha megtámaszkodik, akkor sem tud egyenesen megállni.Igy már több alkalommal el is esett.
  57 éves kora óta nyugdijas, elég kényelmes, tehát nem sportol, nem edzi
  magát semilyen szinten. Nagy rábeszélésemre eljött egy neurológushoz, aki megállapitotta, hogy nem alzheimer ⁄ az előre dőlés volt a gyanus, meg hogy nagyon bizonytalan az állása⁄, de megelőzés képen Azilekt tablettát irt fel, de sajnos csak 2 hónapig volt hajlandó beszedni, tehát a hatásáról nem tudtam meggyőződni.
  Reomatológushoz jár, erős fájdalomcsillapitót szed, ⁄ contramalt⁄ mégis meg van ez a gyengeség. Röntgenezték a gerincét, az ágyéki szakaszt is, meszesedés található, de sérv vagy kitüremkedés nem.
  Nagyon félek, hogy egészen leépül a menése, kérem igazitson útba, hogy milyen orvoshoz kellene mennünk.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem már mindenhol jártak, ahol érdemes volt vizsgálni. Próbáljanak meg gyógytornát (gerinctornát) tanulni és rendszeresen végezni, és hosszabb utakál medencefűzőt (és⁄vagy támbotot) használni.

 • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona A minap nézték meg a röntgen felvételemet a gerincemről. Gerincfájásra…

  Tisztelt Dr. Andrássy Ilona

  A minap nézték meg a röntgen felvételemet a gerincemről. Gerincfájásra panaszkodtam. A vizsgálat után rákérdeztem hogy fogok e még nőni. Az orvos azt válaszolta hogy nem valamint hozzátette hogy a röntgen szerint a csontok már bezáródtak. most lettem 19 jelenlej 181 cm magas vagyok.

  A kérdésen az lenne hogy valóban nincs ár esélyem arra hogy magasabbra nőjek.

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom. A radiológus látta a csontosodási zónát, Ő tud erre válaszolni.

 • Tisztelt Doktornő, 64 éves vagyok, kb. egy éve lüktető fájdalmat érzek jobb karomon, könyék…

  Tisztelt Doktornő,

  64 éves vagyok, kb. egy éve lüktető fájdalmat érzek jobb karomon, könyék és váll közötti részen. Karomat hátrafelé hajlítani nem tudom. Kaptam már rá különböző kezeléseket, mint gyógyfürdő, masszázs, iszappakolás, torna, de semmi nem használt.
  Csontkovácsnál is jártam, ő ideggyulladást állapított meg és hideg vizes borogatást javasolt. Egy rövid időre megszűnt a fájdalom, de hamarosan ismét visszatért.

  Ön szerint milyen kivizsgálás segítene kideríteni a fájdalom okát? Illetve milyen orvost keressek fel a problémámmal?

  Köszönettel:

  Piroska

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Olyat, aki a váll betegségeivel foglalkozik.

 • Tisztelet Főorvosnő! Azt szeretném kérdezni, hogy gyógyfürdőbe hányszor lehet kérni beutalót…

  Tisztelet Főorvosnő! Azt szeretném kérdezni, hogy gyógyfürdőbe hányszor lehet kérni beutalót egy évben? Köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  2x (fél évente 1x)

 • Tisztelt Doktornő! A térdemben régóta érzek kattogás, ropogást. Pár napja elkezdett fájni,…

  Tisztelt Doktornő!

  A térdemben régóta érzek kattogás, ropogást. Pár napja elkezdett fájni, nem bírom kinyújtani, illetve ha mégis kinyújtom a fájdalom mellett pattanást érzek benne. Elmentem egy orvoshoz aki attól függetlenül, hogy megvizsgált nem igazán tájékoztatott a további teendőkről. A papíromra ezt írta:
  Státusz: Jobb térd poplitealis árokban is lateralis izületi rés felett nyom. érz., szabad izületi foly. nincs. Extensiotünet med. izrés felett fájdalmas. Lachmann++ poz., de foly.nincs. Elakadási tünet med. izrés felett, fájdalom.
  Diagnózisok: Rupt. LCA gen.l.d., a meniscus heveny sérülése.
  A kérdésem az lenne, hogy felkeressek e másik orvost, mert a fájdalom még mindig megvan.

  Köszönettel: Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  És kezelést nem javasolt? Mert amit leírt az "csak" a vizsgálati eredmény. Kezelés nélkül nem is fog változni a helyzet. Lehet, hogy van egy keresztszalag, vagy egy meniscus sérülése, de csak a megállapítás nem kezelés.

 • Mit jelent a jóindulatú csontelváltozás

  Mit jelent a jóindulatú csontelváltozás

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Azt, hogy nem rosszindulatú elváltozás.

 • Tisztelt Doktornő! Október végén a jobb bokám megbicsaklott, és ráestem. Két nap mulva bedagadt,…

  Tisztelt Doktornő!
  Október végén a jobb bokám megbicsaklott, és ráestem. Két nap mulva bedagadt, borogatással, fáslizással helyre hoztam, de még jó ideig pöffedt volt. Kb 2 hete észre vettem, hogy időként kimegy az erő a bokámból, akár felállás. akár menés közben is, ilyenkor meg kell kapaszkodni, hogy el ne essek. Mivel orvosnál eddig nem voltam, ezért kérem Önt, sziveskedjen tanácsot adni.
  Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudok véleményt mondani. Lehet, hogy nem volt elég a rögzítés, lehet, hogy más betegség (pl. gerincsérv) tünete. javaslom, forduljon orvoshoz.

 • tisztelt doktorno 24 eves vagyok a panaszom az lenne hogy honapok ota faj a vadlim felvaltva…

  tisztelt doktorno

  24 eves vagyok a panaszom az lenne hogy honapok ota faj a vadlim
  felvaltva de van hogy mind a ketto egyszerre
  nem gorcsszeruen faj hanem olyan mint ha szet akarna szakadni
  huzodik,feszul nem hiszem hogy magnezium hiany mert azt iszom jo nem mindig
  de heti ket alkalommal igen kerem segitsen nagyon felek a melyvenas trombozistol
  van ket kis lanyom voltam 10 kezelesen amit a reumatologus irt
  a diagnozisa lumbago ischiassal ami ugytudom idegbecsipodest jelent a derekem
  nem faj a hatam se csak a vadlim a kezeles nem ert semmit kernem tanacsat mit tegyek
  koszom valaszat

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Vizsgálat nélkül nem tudok pontosat mondani. Magnézium pótlás általában 3x2 tbl. Ha a reumatológus lumbagó-t dg.-zált, akkor a kezelés folytatása javasolt, ill. gyógytorna megtanulása, és rendszeres végzése szükséges.

 • Kedves Doktornő! Kérdésem a következő lenne. Páromnál a bal combjában csontkinövést diagnosztizáltak,…

  Kedves Doktornő!
  Kérdésem a következő lenne. Páromnál a bal combjában csontkinövést diagnosztizáltak, melyre már kiírták műtétre. Sajnos nagyon kevés információt kapunk. Ön mit javasol gerincérzéstelenítést, vagy altatást. Az orvosunk szerint úgy fogják levésni onnan. Tud esetleg valami biztatót mondani ezekről a csontkinövésekről? Marad valamilyen szővödménye? Nagy fájdalmakkal jár? Nagyon köszönöm előre is a segítségét.
  Üdvözlettel: Nikolett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az altatás, vagy érzéstelenítés kérdésében az aneszteziológus kollegával kell egyeztetni, én a beteg helyett nem választhatok. A csontkinövés szövettani vizsgálata alapján fognak tudni bővebbet mondani. A fájdalom nem nagyobb, mint bármilyen műtét után.

 • Tisztelt főorvos! December elején fakihordási munkát végeztem.Hazaérkezésemkor nagy fájdalmat…

  Tisztelt főorvos!

  December elején fakihordási munkát végeztem.Hazaérkezésemkor nagy fájdalmat éreztem a jobb könyökömben.Ezt nagyon rég,még állt.isk.koromban operálták egy szilánkos törést követően.Nos ez a könyökfájdalom azóta is tart és egészen a tenyerem is fáj kisebb terhelénél már.Gyűrüsujjam oldalt megnyomom az is fáj a jobb kezemen.Nyugalmi helyzetben nem érzek semmit.Viszont ahogy erőt fejtek ki már fáj a tenyerem és a könyököm!Kicsit gyengébbnek is érzem talán.
  Kérem segítsen diagnoztizálni a lehetősége szerint!
  Válaszára várva,maradok tisztelettel!

  Krisztián

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Csonthártya gyulladása lehet, célszerű elsősorban a csuklóját rögzíteni.(sportboltban, vagy gyógyászati segédeszköz boltban kapható), hogy ne provokálja az izmok mozgásával. Ezen kívúl bármilyen fájdalomcsillapító kenőcsöt, Flector tapaszt alkalmazhat.

 • Tisztelt doktornő! 28 éves aktív életet élő nő vagyok. Hetente többször aerobikozom, munkahelyemen…

  Tisztelt doktornő!

  28 éves aktív életet élő nő vagyok. Hetente többször aerobikozom, munkahelyemen pedig kisiskolás korú fogyatékos gyerekekkel dolgozom. Pár hete vettem észre, hogy reggel amikor felébredek nagyon fáj a hátam, lapocka magasságban. A gerinc közelében égő érzést érzek, és főként a jobb oldal irányába sugárzó szúró fájdalmat a bordák között. Levegővételkor nem fáj, de ha megmozdulok az ágyban elakad a lélegzetem a fájdalomtól. Amit felkelek a fájdalom elmúlik. Nappal nincs különösebb panaszom, sem este lefekvéskor. Volt, hogy hajnalban felébredtem (nem a fájdalomra), és már éreztem, de reggelre a legrosszabb.
  Hideg habszivacs matracon, és anatómiai párnán alszom 3 éve, eddig nem volt ilyen panaszom.
  Mozgásszervi problémáim eddig nem voltak, egyedül a jobb vállamban szokott rendszeresen bursitis jelentkezni, melyet tornával, fájdalomcsillapító krémmel szoktam sikeresen kezelni, immár 2 éve. (orvosnál jártam vele, fizikoterápiás kezelésen is voltam, nem nagyon segített)
  Kérdésem, hogy mitől lehet ez, hogy lehetne megszüntetni, illetve van-e köze a vállamhoz?Hétvégenként elég kellemetlen hogy előbb fel kell kelnem az ágyból, hogy elmúljon a fájdalom, majd utána tudok egy kicsit még visszaaludni...

  Válaszát előre is köszönöm!

  J. K.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy kisizületi blokkja van, próbáljon manuálterápeutához fordulni.

 • Tisztelt Doktornő! Problémám az lenne, hogy két hete minden előzmény nélkül nagy derékfájás…

  Tisztelt Doktornő!

  Problémám az lenne, hogy két hete minden előzmény nélkül nagy derékfájás tört rám. Kislányomat szoptattam, és onnan már nem tudtam felkellni, csak nagy kínok árán, ugy hogy lemásztam a földre. Aznap nem is igen tudtam felállni.Sajnos hiába hivtam fel az orvost, mivel szoptatok nem kaphattam semmit. Végül rozmaring krémmel kennem még most is, de még mindig eléggé érzékeny ülésnél, és hajolásnál. Kérdésem az lenne, hogy ha nem lesz jobb ortopéd vagy neurologus orvost kell felkeresnem. Nem tudom összefügghet e a gerincferdülésemmel, illetve hogy nemrég szültem. Illetve a leirtak alapján mi lehet ez?

  Köszönettel:Marcsi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos a szüléssel összefügghet. Célszerű lenne medencerögzítőt viselnie.

 • Tisztelt Doktornő! Édesapám, aki 81 éves combcsont törést szenvedett és szeptember végén műtötték,…

  Tisztelt Doktornő!

  Édesapám, aki 81 éves combcsont törést szenvedett és szeptember végén műtötték, sikeresen. 2 csavart kapott, a december elején lévő kontroll szerint szerint is nagyon szépen gyógyul.
  Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig kell járókerettel járnia?
  Én úgy veszem észre, hogy a keret ad neki egy hamis biztonságérzetet, szegény állandóan "nyafog", hogy kicsit fáj neki, de, ha sosem kezdi el elhagyni a keretet, akkor ez nem is fog neki menni.
  Válaszát köszönöm

  Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mivel az operáéó orvosa látja az állapotát, Ő tudja megmondani, hogy mennyire terhelheti, erre én sajnos nem tudok válaszolni.

 • Tisztelt Doktornô! Körülbelül ôsz óta változó intenzitású fájdalom jelentkezik a lábam izmaiban.…

  Tisztelt Doktornô!

  Körülbelül ôsz óta változó intenzitású fájdalom jelentkezik a lábam izmaiban. Nyugalmi helyzetben leginkább csak a vádlimban, járáskor néha a combom hátsó, illetve belsô oldalán, és néha a farizom környékén is jelentkezik a fájdalom.
  Emellett az elmúlt 1-2 hétben azt tapasztaltam, hogy fáj a derekam, de csak fekvô helyzetben. Ha nem sikerül "szerencses" pózban feküdnöm, akkor elôször csak enyhe a fájdalom, de ha sokáig ugyanabban a pózban fekszem, akkor egy idô után kezd intenzívebbé válni így valamerre fordulnom kell és ekkor erôsödik fel igazán, mikor egyik fekvô testhelyzetbôl fordulok át egy másikba. Szinte bénító hirtelen fájdalom jelentkezik ilyenkor, de ha gyorsan átfordulok egy másik testhelyzetbe, akkor szerencsés esetben találok olyan pózt, hogy egészen enyhévé válik, vagy akár meg is szünik.
  Lehet összefüggés a lábamban jelentkezô izomfájdalom és a derékfájás között? Mi lehet az oka? Az utóbbi idôben vannak emésztéssel kapcsolatos problémáim is, lehet esetleg ezzel is összefüggés, vagy ez inkább tisztán mozgásszervi- ill. gerinc eredetû lehet?
  Egyébként sajnos eléggé mozgásszegény életmódot élek, fôleg ilyenkor a téli idôszakban. Ülômunkát végzek 11 éve, 30-as éveiben járó férfi vagyok.
  Igazából azért kezdtem el aggódni, mert egy derékfájással kapcsolatos weboldalon fel volt sorolva, hogy melyek azok az esetek, amikor komolyabb oka lehet a derékfájásnak, ezért orvoshoz kell vele fordulni, és az elsô helyen az állt, hogy akkor, ha a derékfájás csak fekvô helyzetben jelentkezik, de azt nem részletezték, hogy miért, ennek mi lehet az oka.

  "Derék- és lábfájás" jeligére legyen szíves válaszolni.
  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az elejét olvasva azt hittem, sokkal idősebb. Lehet, hogy a panaszai oka valójában csak a mozgásszegény életmód. (Vizsgálat nélkül...) Meg kellene próbálnia olyan "edzőterembe" menni, ahol testreszabott gyakorlatokkal fokozatosan megerősítik az izmait. (Budapesten pl. a Dávid Tréning Center XII. Apor Vilmos tér, ott vizsgálat után építik fel az edzőprogramot)

 • Tisztelt Doktornő! Az elmúlt néhány hónapban furcsa dologra lettem figyelmes,ami mára már elkezdett…

  Tisztelt Doktornő!
  Az elmúlt néhány hónapban furcsa dologra lettem figyelmes,ami mára már elkezdett komolyan aggasztani. A bal combom középső részén megjelent egy kb.fél tenyérnyi mélyedés,ami már szabad szemmel is jól látható,még ruhában is.Olyan,mintha letapadt volna egy izom,de őszintén szólva fogalmam sincs,hogy az ilyesmi hogyan néz ki. Nincs semmiféle fájdalmam,csak esztétikailag elég zavaró már. Nem tudom,hogy van-e összefüggés,de kb.3 hónappal ezelőtt történt velem 2 kisebb baleset is. Egy esés következtében megsérült a térdem,majd nem sokra rá a bokám is kificamodott ugyancsak a bal lábamon. Komolyabb fájdalmam nincs,de azért közel sem nevezném tökéletesnek a gyógyulásukat. Kérem,írja meg nekem,mit gondol.Forduljak-e ezzel orvoshoz,vagy komolytalan a probléma,és magától megoldódik? Előre is köszönöm. L.E.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudom megmondani, mi okozhatja a tüneteit, lehet, hogy semmi különös, de célszerű, ha megmutatja magát szakorvosnak.

 • Tisztelt Doktornő! 22 éves lány vagyok. Kb. egy évvel ezelőtt kezdődött a problémám, fájlaltam…

  Tisztelt Doktornő!

  22 éves lány vagyok. Kb. egy évvel ezelőtt kezdődött a problémám, fájlaltam a térdeimet, és ez általában azután jött elő, hogy elkezdtem sportolni valamit (tánc, lovaglás, futás). A panaszaim pihentetés után mindig megszűntek, a túlsúlyomat okoltam emiatt, így azt gondoltam, a fogyás majd megoldja. De pár hónapja nem akar szűnni a fájdalom, sőt, egyre elviselhetetlenebb (pedig már abbahagytam a mozgást, ami kiválthatta). Elmentem reumatológiára, ahol a röntgenleleteken találtak valamit. Idézem: Mk. femur medio-dorsalis oldalán supracondylarisan egy-egy 15mm-es proximal felé mutató exostosis látható. Az ortopédiára, ahová továbbküldtek, csak egy hónap múlva kaptam időpontot, ezért kérném a véleményét, mert nagyon aggaszt, hogy mire számíthatok,ráadásul a fájdalom is egyre rosszabb. Mennyire komoly ez? Lehet hogy meg kell műteni? Rettegek egy műtéttől... gondolja, hogy ez valami olyasmi, ami kezelhető vagy meggyógyítható anélkül?

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínüleg műtétileg el kel távolítani az exostosist (csontkinövés), ha a vizsgálat alapján valóban ez okozza a panaszait.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta