A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő, 3 éve állapítottak meg alagút szindrómát a kezemben, mely egyértelműen…

    Tisztelt Doktornő,

    3 éve állapítottak meg alagút szindrómát a kezemben, mely egyértelműen munkavégzés miatt alakult ki. 1 hete kaptam szteroid injekciót. Az első szúrás az ideget érte, mozgatták a tűt, ami hatalmas fájdalommal járt. A második szúrás nem fájt, azóta a szindrómára utaló jelek megszüntek, viszont 3 ujjam nem tudom mozgatni, a legapróbb, mindennapi élethez szükséges dolgok is villámcsapásszerű fájdalmat okoznak (kézmosás, írás), bár a fájdalom nem állandó.
    A háziorvosom azt mondta, ez természetes, az injekciót így kell beadni és ez a fájdalom meg fog szűnni. Több, mint 1 hete semmi javulás.
    Külföldön élek, ahol tudvalevőleg az orvosi ellátás nem a legjobb, ezért szeretném a véleményét kérni, valóban így kell ennek lennie?

    Üdvözlettel
    Adri

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg a beadott anyag még feszíti, nyomja a szöveteket. Idővel illik múlnia a panaszainak. Ha nem, menjen vissza a kezelőorvoshoz.

  • Tisztelt Doktornő! Régóta tartó derékfájdalmam, múlt héten olyannyira fokozódott, hogy a lábamra…

    Tisztelt Doktornő!
    Régóta tartó derékfájdalmam, múlt héten olyannyira fokozódott, hogy a lábamra állni is alig bírtam, orvosom segítségével a héten megtörtén az MR vizsgálatom, melynek eredményét szeretném leírni most Önnek és a véleményét kérni, hogy mit is találtak nálam pontosan.

    Megtartott ágyéki lordosis. Fokozott lumbocasralis dölési szög. degenerativ elváltozások a IV., V. csigolyatestekben. L. II, III., L. IV. felső zárólemezeknél Schmorl csomó. Valamennyi porckorong dehydrált. L. V. - S. I. szintben a discus magassági átmérője is megrövidült, ezen nivókban dorso-medialisan látszik hátradomborodás a porckorongon nem térszűkítő jelleggel. Conus norm. helyen. Definitiv hernia nem látszik.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs gerincsérve, inkább izom eredetűek lehetnek a panaszai, de menjen vissza a kezelőorvosához.

  • Tisztelt Doktornő!

    Fél évvel ezelőtt, hátraestem az irodai székkel, és bevertem a fejemet és a farokcsontomat.
    Mivel rosszul voltam, mindenki inkább a fejsérülésemre fókuszált, pedig sokáig menni és ülni is alig tudtam.
    Az ügyeleti orvos szerint a farokcsontomat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Puha párna használata javasolt üléskor, valamint az, hogy teljesen hátraüljön a széken. Sajnos más segítség nincs.

  • Kedves Doktornő! Múlthéten zsibbadást éreztem a bal combomban, majd ez a furcsa, zsibbadó…

    Kedves Doktornő!

    Múlthéten zsibbadást éreztem a bal combomban, majd ez a furcsa, zsibbadó érzés átterjedt a bal vádlimra is, valamint felfedeztem egy kb lúdtojásnyi duzzanatot a térdem és a vádlim belső találkozásánál. Ekkor felkerestem a háziorvost, aki ortopédiára küldött, ahol lipomatosis m.n.o-t állapított meg a doktor úr és ultrahangra küldött, amire jövőhétre kaptam időpontot.

    Eléggé megijesztett a doktor úr, mert ezen kívül semmi mást nem mondott, hogy mit várunk az ultrahang eredményétől, mire számíthatok, stb. Mindössze annyit mondott, hogy amennyiben hirtelen megnőne a duzzanat vagy változna a bőr felszíne, menjek el az onkológiára.

    Ez a duzzanat tulajdonképpen nem fáj, viszont a derekam sűrűn szokott, gyakran combba sugárzó égő fájdalommal. Jellemzően a bal lábam fáj, bizsereg, ég, leginkább a combom és a térdem körül.

    A leírtak alapján a doktor nő szerint létezik, hogy ezt a fájdalmat a lipoma tosis okozza? Talán fontos lehet, hogy közel 10 évig aktívan sportoltam és gyerekkoromban Scheuermann-t diagnosztizáltak nálam.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A fájdalmat biztosan nem a lipomatosis (jóindulatú zsírdaganat) okozza, de a derekától igenis fájhat a lába. Az UH eredménnyel menjen vissza a szakorvoshoz, és beszéljék meg a továbbiakat.

  • Üdvözlöm! Pár napja fáj a hátam alsó, valamint felső része, folyamatos jelleggel. Ez előtt…

    Üdvözlöm!

    Pár napja fáj a hátam alsó, valamint felső része, folyamatos jelleggel. Ez előtt kb. 1 hete megfájdult a hasam mindkét oldalsó része.

    Főleg estére fájdul meg, ha megpróbálok vmelyik oldalamra feküdni és közben veszek egy nagyobb levegőt, akkor még jobban fáj.
    Diagnosztizáltak IBS=irritábilis bélszindrómát, de nem hiszem, hogy attól van.

    Mit tehetek, merre induljak? Háziorvosom tétlenkedik...

    Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Pedig a háziorvosa a megfelelő személy, aki el tudja indítani a talált lelet alapján valamilyen szakrendelésre, ha szükséges.

  • Tisztelt doktorno, Azzal a kerdesel fordulnek onhoz, hogy masfeleves kisfiam aki mostmar…

    Tisztelt doktorno,

    Azzal a kerdesel fordulnek onhoz, hogy masfeleves kisfiam aki mostmar jar de nem MAGABIZTOSAN eleg sokszor meg meg inog es el is esik, sot meg a kis laba is gorbe, azaz amikor jar mintha egy ovalis o betu lenne a labakozt. Eddig ket orvos is azt monta ranezesre hogy csipoficamja nincsen, film nem volt keszitve. Igaz e az hogy kb ket eves korukig fejlodik ki rendesen a jaras, es hogy majd a kis laba addig alakul, vagy inkabb vigyem el ujra egy komolyabb ortopedushoz?

    Elore is koszonom valaszat,
    Tisztelettel kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az, hogy most még esik-kel, teljesen természetes fejlődési folyamat. Különben hogyan tanulná⁄fejlesztené az egyensúlyrendszerét? A görbe láb oka lehet D vitamin hiány, lehet, hogy többre van szüksége a fejlődése következtében, ezt beszélje meg gyermekorvosával. Nem szükséges röntgenezni (főleg a mai UH diagnosztika mellett), ha nem találtak elváltozást, ha nem volt rizikófaktor (gondolom, azért nemcsak messziről ránézett az ortopéd orvos!).

  • Kedves Doktornő! Nyaki gerinc kétirányú felvételem leletén a következőt olvasom: Nyaki borda…

    Kedves Doktornő!
    Nyaki gerinc kétirányú felvételem leletén a következőt olvasom:
    Nyaki borda nincs, a lordosis kiegyenesedett. A csigolyák szabályosak. A C. IV-VI. egymás felé tekintő dorsalis peremei kihegyezettek. Az intervertebralis rések szabályosak.
    Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent pontosan " az egymás felé tekintő dorsalis peremei kihegyezettek " ?
    Szédüléses panaszaimat ez befolyásolhatja?
    Köszönöm válaszát!
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azt jelenti, hogy túl van a serdülőkoron. Önmagában nem okozza a szédülést.

  • Tisztelt Doktor Nő! Én még októberben focizás közben rosszul léptem és beduzzatt a bal bokám…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Én még októberben focizás közben rosszul léptem és beduzzatt a bal bokám és alig tudtam járni azóta fájdalmasan kattog és fáj a bokám.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látta szakorvos?

  • Tisztelt Főorvosnő, kérdésem a következő: 6 éve volt egy gerincsérv mütétem (L4,5 ), 4 évig…

    Tisztelt Főorvosnő,
    kérdésem a következő: 6 éve volt egy gerincsérv mütétem (L4,5 ), 4 évig jól voltam, most 2 éve megint van. 52 éves vagyok, csináltam már különböző kezeléseket, dolgozni tudok, de sokat kinlódok.Reggel ébredés után meredt vagyok, egy óra kell míg rendesen tudok mozogni. (Félkemény az ágyam ).Nyújtok minden nap, 5-10 percig tudok csak állni, üllő helyből nehezen állok fel, hajolni, felegyenesedni kinlódva tudok.
    Mire számíthatok, ilyen leszek minig, vagy van remény javulásra ?
    A különböző tornák, fizikóterápiák se sokat segítettek. Allergiás vagyok az antibiótikumokra, a gyulladáscsökkentőktől émelygek, fáj a gyomrom.
    Mit tehetnék ?
    Előre is köszönöm a válaszát, üdvözlettel egy reménytelen asszony.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Most szintén van kimutatott gerincsérve? A rendszeres gerinctorna (McKenzee, vagy más tipusú) megfelelően karban tartja a csigolyák körüli izmokat ezzel stabilizálja azt, és a panaszainak nem kell kiújulniuk. (A férjemet 14 éve operálták gerincsérvvel, azóta is tud fizikai munkát végezni, hajolni, mozogni fájdalom nélkül.) Antibiotikum szedésére nincs szükség, semmit sem segít. A gyulladáscsökentő fájdalomcsillapítók melleé gyomorvédő készítményt kell szedni.

  • Kedves doktornő! Párom válla már régóta fáj- régebben súlyt emelt és abba kellett hagynia miatt-…

    Kedves doktornő!
    Párom válla már régóta fáj- régebben súlyt emelt és abba kellett hagynia miatt- szerintem meghúzodhatott annó...de jelenleg munka közben és utána is szinte folyamatosan fáj- algoflex forte és az ízületi verzióját szedi, kenegeti sport krémmel ill proenzi 3 krémmel és nem múlik!
    Már a munkahely változtatáson gondolkodik!
    Hétvégén nincs orvos így nem tud elmenni megvizsgáltatni magát illetve próbaidős így hét közben sem tud elmenni...mit javasol?!
    Köszönettel: GM

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bocsásson meg, már többször említettem, hogy a vállizűleti betegségekhez kevésbé értek. Keressen olyan kollegát, akinek ez a speciális területe, ill. javasolt, hogy szakorvos lássa.

  • Kedves Doktornő! Ma testnevelés órán a spárgát próbáltam megcsinálni.18 éves vagyok,az átlagtól…

    Kedves Doktornő!
    Ma testnevelés órán a spárgát próbáltam megcsinálni.18 éves vagyok,az átlagtól kicsit hajlékonyabb ,de a spárgát én se tudtam eddig megcsinálni,ha bemelegítettem előtte,akkor mindig olyan 10 cm hiányzott még. Ma nem nagyon melegítettem be és úgy próbáltam meg a spárgát hirtelen lementem és egyből megcsináltam (már nem volt az a 10cm sem),de miközben lementem hallottam,hogy a jobb lábam (az volt elől) recsegett vagy 4-et. Nem fájt utána nagyon,csak egy kicsit,itthon próbáltam bemelegíteni,akkor viszont fájt,meg megpróbáltam a mérlegállást (amit eddig simán megtudtam) és nem ment,mert a "húzódástól" fájt a lábam. Tehát ez a fájdalom a jobb combomban van,hátul. Mi lehetett? Egyszerűen csak meghúztam? Mit kell vele csinálni,nyújtani vagy pihentetni?
    Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bizony meghúzta! A bemelegítés nélküli nyújtás a legrosszabb, mert az izmok feszített állapotban vannak. Túlnyújtotta a rostokat, az izom eredésénél ennek következtében bevérzés keletkezett. Most javaslom, hogy pihenjen, kímélje, ha szükséges vegyen be fájdalomcsillapítót, és ha nem feltétlenül szükséges, ne próbálkozzon a spárgával.

  • A 29 éves térdfájdalmas technikus vagyok! Elnézést Doktornő de elfelejtettem megírni hogy csak…

    A 29 éves térdfájdalmas technikus vagyok!
    Elnézést Doktornő de elfelejtettem megírni hogy csak az egyik térdemmel van ez a probléma. A BAL térdem fáj. A jobb sosem fáj...pedig próbálom inkább azt terhelni
    Köszönöm és elnézést.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Érhette korábban valamilyen sérülés, és ennek maradványtünete a steril gyulladás (folyadékszaporulat). Mint írta korábban már többször vizsgálták, javaslom, ismét forduljon szakorvoshoz.

  • Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok. Technikus. 12-14 éves koromban csípő izületi gyulladásom…

    Tisztelt Doktornő!
    29 éves vagyok. Technikus.
    12-14 éves koromban csípő izületi gyulladásom volt.
    Az egyik lábam rövidebb volt mint a másik.
    Elég szépen elmúlt nem is nagyon volt vele problémám.
    kb 7 éve elég sokat fájt a térdem egyszer annyira h nem tudtam behajlítani.
    Orvoshoz mentem kaptam gyulladáscsökkentő gyógyszert.
    Elmúlt azóta csak néha néha fájt de a járás sosem volt probléma csak kellemetlen érzés, bedagad a térdem és ég piros a térdem.
    pár éve voltam orvosnál aki megvizsgált felírt gyulladáscsökkentőt és azt mondta lehet, hogy a jövőben valamikor sajnos műteni kell.
    Reggelente sosem fáj inkább estére du-ra bedagad de nem mindíg csak ha sokat igénybe veszem. Munkámból adódóan sokat gugolok ritkán térdepelek de inkább kerülöm ezeket mert az orvos is mondta...próbálok a földön ülve dolgozni de ha be van hajlítva a lábam akkor is estére vagy du-ra van hogy bedagad és ég. Járás szintén nem fájdalmas számomra.
    Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami vény nélkül kapható bármi ami segítene a térdemen. Vagy valamilyen torna vagy mit kellene tennem?
    Egyedűl a műtét az amit nem szeretnék csak végső esetben. Bár nem is érzem úgy hogy erre feltétlen szükség lenne ugyanis egyenlőre még csak zavaró ez a dolog a járásban pedig egyáltalán nem zavar.
    Még annyit tennék hozzá, hogy a családban édesanyám és testvéremnek is vannak problémái a térdével.
    Köszönöm, hogy időt szakít rám válaszát nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az nagyon valószínű. hogy combizom erősítő torna javasolt lenne, de láttalanban nem tudom megmondani, hogy most éppen mi okozza a panaszait. Valami fenntartja a steril gyulladást, de ennek megállapításához szakorvosi vizsgálat javasolt (ismételten)

  • Tisztelt Dr nő. Én egy 56 éves nő vagyok, vérnyomás problémám van,de van gyógyszerem. tegnap…

    Tisztelt Dr nő. Én egy 56 éves nő vagyok, vérnyomás problémám van,de van gyógyszerem. tegnap reggel éreztem kicsit gyenge volt a Bal karom. majd 196 volt a vérnyomásom, Vérnyomásról bevettem a gyógyszerem, lement normál értékre. utána mintha elhagyta volna az erő a bal karomat, és azóta úgy vagyok, megtudom emelni de úgy érzem ha megemelem mintha le esne. nagyon aggaszt a tünet,mi lehet ez? előre is köszönöm a választ.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, forduljon a háziorvosához. De a vérnyomását karban kellene tartania, mert az agyi történés egyik alapja a magas vérnyomás.

  • Tisztelt Doktornő ! Azzal a panasszal szeretnék önhöz fordulni, hogy több ízületemmel is problémám…

    Tisztelt Doktornő !
    Azzal a panasszal szeretnék önhöz fordulni, hogy több ízületemmel is problémám van. Ez elég rosszul érint mivel csak 17 éves (fiú) vagyok. Tavaly októbertől jelentkeztek ezek a panaszok, először csak ropogás a jobb térdemben majd terhelés után elkezdett fájni. Ezzel voltam orvosnál, de akkor még csak arra gondoltam hogy futás miatt megrándult, azt javasolta hogy szedjek porcerősítőt . Ez megtörtént és azóta is szedem, de már több ízületem is hasonlóképp fáj (mindkét térdem, vállam, könyököm)
    Most úszni szeretnék járni és mellette szedni a porcerősítőt. Nagyon aggaszt ez az állapot, azelőtt rendszeresen jártam túrázni és néha futni. Abban reménykedem ízületeim visszanyerik régi formájukat és ez nem maradandó.

    Válaszát előre is köszönöm !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A serdülőkorban a csontok hirtelen növekedése mellett a hormonális hatásra az izmok ugyan megnyúlnak, de átmenetileg gyengébbek lesznek, nem tartják megfelelően stabilan az izületeket. Ezért a ropogó hang. Rendszeres izomerősítéssel, mozgással, sportolással meg lehet erősíteni az izmokat, és ha már jól stabilizálnak, akkor az izületeket is megfelelően "megtámasztják", és nem fognak fájdalmak jelentkezni.

  • Kedves Doktornő! Az alábbi problémában szeretném a segítségét kérni: Kislányom 6 éves, kb.…

    Kedves Doktornő!

    Az alábbi problémában szeretném a segítségét kérni: Kislányom 6 éves, kb. 2 hete saroktáji fájdalomra panaszkodott, egy ugrálóvár látogatása után, gondoltam ott történhetett valami, bár nagyon puha játékok voltak mégis más okot nem találtam a panaszra. Másnap kicsit bicegve indultunk el az óvodába, majd amikor délután érte mentem már csak lábujjhegyen tudott a bal lábára állni. Főként ráálláskor fájlalta, picit melegebb volt a fájós lába. Nagyon megijedtem elszaladtam vele a kerületi rendelőintézet ortopédiájára. Kedves volt a gyermek ortopédus, röntgen felvételt kért, majd az negatív eredménnyel zárult, bokazúzódást állapított meg a doktornő, majd langyos borogatást és pihentetést javasolt. Be is tartottuk, egy hét elteltével elmúlt teljesen a panasza. Most több mint egy hét panaszmentes időszak után ma ismét fájlalni kezdte ugyanott. Kedves Doktornő, mi lehet az oka ha a röntgen nem mutatott semmi eltérést? A cipőjét csizmáját minden nap váltjuk, az biztosan nem okozhatott irritációt, sokat ugrál, nagyon mozgékony kislány küzdősportra is jár de ott sem sérült meg. Az ortopédián a doktornő magasszárú cipő illetve benti szandál hordását javasolta, mondván enyhe bokasűllyedést lát a kislányon. Lehet ez az oka esetleg a panaszának? Válaszát előre is nagyon köszönöm, további jó munkát, jó egészséget kívánok, üdvözlettel:Kocsis Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A csípőjét is megvizsgálta a kollega? Mert lehet csípőizületi steril gyulladás is a panaszok oka. Ha ott nincs eltérés, vegyenek a cipőjébe szilikon sarokmagasítót.

  • Tisztelt Doktornő!
    Kérdésem az lenne,már több mint egy hónapja be van dagadva a jobb térdem,nem is tudom behajlítani rendesen mert nagyon feszül és fáj nem is tudom nagyon terhelni.A bal térdemnél kb3éve porckopást állapítottak meg(MR vizsg)szedtem porcképzőket,1x le is szívták,most jelenleg… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kollega vizsgálta, ennek alapján javasolta az arthroscopos vizsgálatot. Én hogyan bírálhatnám ezt felül látatlanban?

  • KEdves Doktornő!


    Kisfiam 7,5 hónapos. nagyon aktív baba. már 1 hónapja mászik és 2 hete fel is áll. 1,5 hónapja felül.
    mozgásában semmit sem eröltettem, mindent maga kezdett el csinálni. mióta mindenhol feláll. azt vettem észre hogy mind a két lába kifele áll mint… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hagyja egyenlőre, hogy a baba fejlődjön, erősödjön. Valahogy el kell helyeznie a lábait a bútorok előtt. Ha hasonfekvő volt, akkor legkézenfekvőbb, hogy kifelé fordítja.

  • Tisztelt Doktornő ! 29 éves lány vagyok.Azért írok mert több,mint 2 hete végtag és ízületi…

    Tisztelt Doktornő !

    29 éves lány vagyok.Azért írok mert több,mint 2 hete végtag és ízületi fájdalmaim vannak. Mozgásomban is korlátoz.Kaptam valamit (iszaphoz vagy nemtom mihez hasonló valamit .Arra kell rátekerni a törölközőt és alufóliát)amivel borogassam azokat. Nem használ.Csak hűsít. Múlt héten-héten meg duzzanatok jelentek meg több helyen. Ezek közül van olyan is amely fáj. Mitől lehet ez a problémám? Mit csináljak,hogy javuljon vagy elmúljon?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mutassa meg magát orvosnak, menjen vissza kontrollra, látatlanban nem tudom a panaszait orvosolni.

  • Kedves Dr.nő!

    Pár hete egy oldalirányú térd mozdulatnál kattant egyet a térdem. Azóta ez a lépcsőn járásnál mindig és valamikor ülésből felállás után, elindulásnál is jelentkezik. Pár napja el kezdett fájni a térdemnél elöl vizszintesen és a belső oldalon. Régebben röplabdáztam,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Izomerősítő torna, mozgás, sport javasolt.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta