A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő! Sok internetes fórumot⁄ oldalt olvastam el, de nem kaptam "igazi" választ…

    Tisztelt Doktornő!

    Sok internetes fórumot⁄ oldalt olvastam el, de nem kaptam "igazi" választ a kérdésemre, miszerint ortopédiai szempontból a fejüket már tartani tudó kisbabáknál melyik hordozóeszköz megfelelőbb: a kenguru vagy a hordozókendő⁄ mei-tai?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amelyik az Anyukának kényelmesebb.

  • Tisztelt Doktornő!
    23éves aktív életet élő, rendszeresen sportoló lány vagyok. 2 napja egy szórakozóhelyen táncolás közben egy óvatlan mozdulat közben a bal térdkalácsom kiugrott kívülre. Gyógytornász barátnőm tette helyre a helyszínen, rögtön visszaugrott szépen. Utána saját lábamon tettem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az "izomláz" érzés jogos. Most célszerű lenne kímélni, rugalmas térdrögzítőt viselni. Ha a panaszok megszűntek, combizom erősítő gyakorlatokat kell végezni. Ennek érdekében célszerű orvoshoz…

  • Tisztelt Doktornő!

    János vagyok (24) és egy részleges combizom szakadással kapcsolatban írok Önnek. Körülbelül 6 hónapja történt egy labdarúgó meccs közben. Egy rosszul sikerült lövés után részlegesen elszakadt a combhajlító izmom a térdhajlat felett 10 cm-rel.
    Sajnos egyből… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ne terhelje túl, az izomnak idő kell, hogy regenerálódjon. Csak a gépekben lehet alkatrészcserével azonnali "gyógyulást" elérni, az ember nem ilyen gép.

  • és a hideg ujjak mire utalnak még?

    és a hideg ujjak mire utalnak még?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Keringési zavarra.

  • tisztelt dr nö a nyaki MR vizsgálaton látni lehet az izmok állapotát is? vagy hogyan lehet megállapitani…

    tisztelt dr nö a nyaki MR vizsgálaton látni lehet az izmok állapotát is? vagy hogyan lehet megállapitani ha az izomnak valamilyen betegsége van?Lajos

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet látni. Nem tudom, milyen izombetegségre gondol, de ENG, EMG vizsgálattal lehet célzottan megnézni.

  • Tisztelt Doktornő! 35 éves vagyok, ez év februárjában született meg első gyermekem. A terhesség…

    Tisztelt Doktornő!
    35 éves vagyok, ez év februárjában született meg első gyermekem. A terhesség és szülés is teljesen panaszmentes volt. Április- május óta viszont egyre fokozódó sarok, talp fájásom jelentkezett. Egész napom mozgással telik akkor nincs semmi baj, de ha már leülök vagy lepihenek pár percre alig tudok lábra állni, elindulni. Pár hete a csípő tájékom is elkezdett fájni, de ez még elviselhető. A kisbabával babaúszásra járok, ott meg azt tapasztaltam, hogy amikor kijövök a vízből alig akar megtartani a lábam. Mindkét esetben a fájdalom, izomgyengeség kb. 10-15 lépés után megszűnik. Megszeretném kérdezni, hogy ez előszokott-e fordulni szülés után vagy más oka lehet a fájdalomnak? Elmúlik-e magától vagy keressek fel szakorvost az ügyben?
    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel: K. Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha tud, próbáljon meg tornázni, erősíteni az izomzatát. A lábát, talpát, sarkát jól maszírozza át, mozgassa meg. Idővel csökkennek a panaszok, de izomerősítés nélkül nehéz. A szülés körüli hormonhatás, ill az azóta monoton megterhelés következménye.

  • Tisztelt doktornő, kérdésem a következő lenne. Mádfél hete bevertem a lábam egy hosszu buszos…

    Tisztelt doktornő, kérdésem a következő lenne. Mádfél hete bevertem a lábam egy hosszu buszos utazás során, kék zöld piros szinekben pompázott de kaptam rá egy krémet , és szépen múlik, már alig van látszata. Ma viszont ugyanazon lábamon a talpam elkezdett húzodni,mintha bele bele nyillalna. Lehet összefüggés. Ez a nyilalás gyakoribbá vált mikor jártam.Mitől lehet ez, ha igy esetleg látatlanba lehet valamit mondani. Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem valószínű az összefüggés. Maszírozza meg a talpát, lábát. (Látatlanban ennyit tudok)

  • T.Főorvos Asszony! Ma a feleségem hazaállitott az alábbi röntgen lelettel.Kérem legyen olyan…

    T.Főorvos Asszony!
    Ma a feleségem hazaállitott az alábbi röntgen lelettel.Kérem legyen olyan szíves leforditani "konyha nyelvre".
    Kifejezett balra convex,csaknem Dittmar helyzetű torsios scoliosis.
    A lordosis kifejezetebb.Az alsó D.szakaszon a rések egyenletesen mérsékelten szükebbek.
    AzL.III.rés dorsal felé ékalakban mérsékelten szűkebb,aIV.és az V.rések kp.fokban egyenletesen beszűkültek.
    Az L.III.-S.I. jobboldali és ventro-laterális peremszélen apró osteophiták vannak.az alsó kisizületekben mérsékelt arthrosis képe.
    Az SI-k cranialis harmada érintett,a rések kontúrjai elmosottak.Nagy valószinüséggel subchondralis sclerosis is van.
    A feleségem 62 éves,163 cm magas,80 kg,három gyerek anya.Orvoshoz kitartó derékfajással került ami gyógyszerezés(Milgama drazse,Miderizone150 mg,Dolgit 800 filmtbl.) mellett majdnem elmúlt.Most kezdi egy gerinc gyógytornát és fizikoterápiát.Kérem tessék tanácsot adni a tovabbiakban mozgásával és munkájával kapcsolatban.
    Köszönöm szépen a szives válaszát
    egy agódó férj

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak a felesége panaszait magyarázó degeneratív elváltozást írja le. Mivel a panaszai csökkennek, jó a megkezdett terápia, folytatni kell előírás szerint.

  • Kihez kene forduljak ezzel a panasszal Valami koloy lehet? tiszteletem

    Kihez kene forduljak ezzel a panasszal
    Valami koloy lehet?


    tiszteletem

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Első lépésként a háziorvosához. Látatlanban nem tudom, mennyire komoly.

  • Tisztelt Főorvos asszony! Unokám, Diána, 12 hónapos , most még inkább kézenfogja járkál,…

    Tisztelt Főorvos asszony!

    Unokám, Diána, 12 hónapos , most még inkább kézenfogja járkál, néha tesz pár lépést önállóan, a bal lábával nagyon csámpázik,- 4-5 lépésből van amikor teljesen befordul a bal lábfeje, néha vizszintesen van.
    Siesta cipőt vettek neki, jól fogja a bokáját.
    Ha erősődik a lába akkor ezt elnővi, vagy orvoshoz kell vele menni?
    Köszönöm válaszát.
    Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én nem járatnám kézenfogva. Amit magától tesz, azt mindent szabad, de a felnőtt kezének segítsége mellett az alsó végtagok izmai túlfáradnak, emiatt terhelhet rosszul.

  • T.Doktornő! Régóta küzdök hát és derékfájással. Sokféle eredménytelen házipraktika után a reumatológián…

    T.Doktornő!
    Régóta küzdök hát és derékfájással. Sokféle eredménytelen házipraktika után a reumatológián kötöttem ki. Röntgenleletem szerint kisfokú polydiscopathiám, és minimális spondylosisom van, főleg a praesacralis rés magasságában. A reumatológus szerint ez nem igazol porckorongsérvet, de én azt olvastam, hogy azt biztosan csak az MRI mutatja ki. Fájdalmaim nem múlnak mágneságy és gyógytorna kezelésre se. Ön szerint lehetséges a sérv?
    Köszönöm megtisztelő válaszát: M Marianna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha a vizsgálat során nem észleltek reflexeltérést, reflexkiesést, akkor a rtg.-t, mint képalkotó vizsgálatot a dg. kiegészítéséhez el lehet fogadni. Akkor illik tovább "kutakodni", ha valamilyen eltérést észlelnek, és műtéti beavatkozás megitéléséhez kell a további vizsgálat. Enélkül fölösleges beavatkozás, és eseleg olyan beteg nem jut a vizsgálathoz, akinek nagyon nagy szüksége (pl. tumor kimutatás) lenne rá. Komplex fizioterápiás kezelés szükséges a rendszeres gyógytorna mellett, mert erős gerincizmok nélkül nem szűnnek a panaszok.

  • Jo napot Doktorno 57 eves ferfi vagyok es az lenne a panaszom, hogy mar egy hete fajdalom…

    Jo napot Doktorno


    57 eves ferfi vagyok es az lenne a panaszom, hogy mar egy hete fajdalom lep fel mindket labamban a sarkamban es a szarkapocscsont also resze.
    A fajdalom jaras kozben van jelen.
    On szerint mi lehet a problema?


    Tisztelettel
    Gabor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene mutassa magát szakorvosnak.

  • Kedves Doktornő! 48 éves tanárnő vagyok. Szeptember 17-én külboka törést szenvedtem egy iskolai…

    Kedves Doktornő!
    48 éves tanárnő vagyok. Szeptember 17-én külboka törést szenvedtem egy iskolai programon. Megműtöttek, azóta fekvő gipszem van. Október 28-ára tervezik az állítócsavar kivételét. Nagyon félek tőle. Azt mondták, hogy csak helyi érzéstelenítést kapok, de így is fogom érezni. Fájdalmas lesz?
    Előre is köszönöm! Tisztelettel: Molnárné Kati

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenkinek egyéni a fájdalomtűrő képessége. Nekem helyi érzéstelenítésben távolították el a fémanyagot, túléltem.

  • Tisztelt Doktornő!
    9 éves lányommal gerincferdülés "gyanújával" kerültünk ortopédiai rendelésre, ahol az orvos lapos hátat állapított meg nála. Elküldött röntgenre, aminek az eredménye a következő: Álló háti gerinc kétirányú felv: Mérsékelten jobbra forduló scoliosis, ellaposodott… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Attól függ, hogy a görbület milyen fokú. (Az ortopéd orvos a felvételt látva fog tudni erre válaszolni.) Ha enyhébb, akkor gyógytorna, gyógytorna..., rendszeres kontroll mellett (megint csak a… Még több

  • Kedves Doktornő! mit gondol ön arol, hogy egy 14-15 éves fiú elkezdjen kondizni?? válaszát…

    Kedves Doktornő!
    mit gondol ön arol, hogy egy 14-15 éves fiú elkezdjen kondizni??

    válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kondizás és kondizás között különbség van. Egy egészséges testedzés ebben a korban sem árt.

  • Tisztelt főorvosnő! 2-3hónapja fáj bal vádlim(fáj,zsibad).Fizikai munkát végzek.lépcsőzök,emelek…

    Tisztelt főorvosnő! 2-3hónapja fáj bal vádlim(fáj,zsibad).Fizikai munkát végzek.lépcsőzök,emelek pakolok.A reumán megvizsgáltak (tekergetek kezem lábam)végül mezitláb kellet mennem,és közölték hogy ez ludtalp.Vettem betétet jobb fajtát azt hordom 1 hónapja.Elküldött vér,vizelet vizsgálatra aminek eredménye jó.A talpbetét ellenére se mulnak a fájások.Zsibad és fáj ugyanúgy.Körzeti orvosom kitapintota az eret a lábfejembe azt mondta jó a vérkeringésem.Flectort szoktam szedni naponta(már csak fél tasakal merek beveni mert tönkre teszi a gyomort).A sebészetre elmentem (rötgenre) de elküldtek hogy ez nem rájuk tartozik.Most idegorvostól akkarok beutalót kérni gerinc ct-re,de hozzá bejutni nem egyszerű.Mit tanácsol főorvosnő hová menjek.Üdv:László.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha a reumatológián nem találtak gyöki érintettséget (reflexkiesés), és mozgáseltérést sem, akkor nem porckorong sérv okozza a panaszait. Mint írja, fizikai munkát végez, ennek következtében lehet valamilyen rossz terhelés miatt jelentkező panasza ⁄izom eredetű gerinc panaszok⁄ Célszerű lenne visszamenni a vizsgáló orvoshoz, hogy nem szűnnek a panaszok, vagy ortopéd szakorvoshoz eljutni (beutaló köteles rendelés).

  • Kedves Doktornő! A fiam 9 éves és csámpás. Az az érdekes hogy voltunk már orvosnál és az azt…

    Kedves Doktornő!

    A fiam 9 éves és csámpás. Az az érdekes hogy voltunk már orvosnál és az azt mondta hogy majd kinövi. Voltunk már masszázson is abban én nem nagyon hittem de eredmény nem is volt. Ha rászólok a gyerekre akkor
    míg odafigyel akkor jól rakja a lábait.
    Testtartása meg olyan hogy előredől és fenekét hátra kinyomja.

    Szóval nem is tudom hova forduljak mert volt már olyan orvos is ki azt mondta hogy a csámpásság az nem kórós állapot azzal nem kell foglalkozni.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Csaba

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ebben a korban előfordul hanyagtartás, "csámpásság", ha nincs mögötte kötöttség, fájdalom, akkor célszerű valamilyen rendszeres testmozgással "mobilizálni", kondicióba hozni a fiatalembert. Nem versenyszerű sporttal, de valami olyannal, amit szívesen csinál (és nem számítógépezés).

  • Tisztelt Doktornő! A térdemmel kapcsolatban lenne kérdésem. Kb 5 éve, 25 évesen elszakadt…

    Tisztelt Doktornő!

    A térdemmel kapcsolatban lenne kérdésem.
    Kb 5 éve, 25 évesen elszakadt a keresztszalagom (sajnos nem tudom pontosan melyik), de nem lett megműtve, mert tudtam szinte mindent csinalni (foci, bicikli, stb), nem vizesedett - a doktornő akinél voltam nem javasolta a műtétet. Néhány nagyobb terhelésnél volt csak problémám (pl konditerem), de ezeket nem csinálva nem volt igazán gond.
    Ezt azért írtam le, mert hátha kapcsolatba hozható a mostani problémámmal.
    2 hónapja voltam egy 3 napos (nagyon kemény) hegyi túrán, ahol kemény terepen, sziklákon, csomaggal túráztunk. Fokozatosan kezdtem érezni a térdem, a végére már nagyon fájt⁄égett⁄szúrt a térdem, még kézzel nyomásra is. De most sem volt semmi vizesedés, külső nyom. Gondoltam megerőltettem, helyrejön. Hozzátenném, nem történt semmi baleseti esemény itt (rándulás ⁄ csavarodás ⁄ stb), "csak" séta nehéz sziklás terepen.
    Azóta eltelt 2 hónap, es még mindig fáj. Érintésre, nyomásra nem érzékeny, de hajlitásra, főképp ha hajlitott állapotban terhelés éri (pl leguggolok, biciklizek) folyton érzek szúró fájdalmat, valahonnan kb a térdkalácsom alól. Hol jobban, hol kevésbé, de mindig ott van. Volt egy 4-5 napos időszak, hogy betegség miatt szinte végig feküdtem, ekkor érzésre egészen elmúlt, de ahogy biciklire ültem utána ismét, kb az 5. tekerésre újra felerősödött. Hozzátenném, hajlítani⁄nyújtani teljesen tudom a lábam.
    Elkezdtem gyanakodni, hogy esetleg a porc vagy a meniszkusz megsérült, esetleg levált egy darab? Elmentem háziorvoshoz hogy szeretném most már tudni miért fáj még hónapok után is. Elmeséltem a fentieket, Ő megnézte, és mivel nem vizesedik, ezért szerinte nincs komoly baj, illetve ha vm le lenne törve akkor nem tudnám mozgatni⁄hajítani 100%ban, ezért valószínűleg "csak" be van gyulladva a térdkalácsom alatt - mint egy "teniszkönyök", csak a térdemben. Várjak türelemmel, akár fél-egy év is kell mire elmúlik, és hazaküldött.
    A kérdésem az lenne, hogy igaza van-e a háziorvosomnak, és a fenti dolgok ismeretében valóban kizárható valami komolyabb probléma? Én több helyen olvastam, hogy a pontos analízishez UH⁄MRI, vagy méginkább arthroscopia szükséges, mert pl. a meniszkusz sérülés sem mindig jár vizesedéssel.
    Ön mit javasolna nekem?

    Köszönettel,
    Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szakorvosi vizsgálat javasolt. anélkül nem lehet megállapítani pontosan, hogy mi van a háttérben. Mindenesetre edzés nélkül ekkora terhelés okozhat ilyen tüneteket. A combizma, ami stabilizál és egyensúlyban tart, valószínűleg gyengébb.

  • Kedves Doktornő! A napokban elkezdett fájni a bal lábfejem bal (külső) oldala. Próbálom pontosan…

    Kedves Doktornő!

    A napokban elkezdett fájni a bal lábfejem bal (külső) oldala. Próbálom pontosan körülírni: a kis lábujjtól induló csont körülbelül középtájon a lábfej legszélén, oldalt (a talp és a lábfej találkozásánál).
    Tudna esetleg adni egy kis segítséget, hogy miért fájhat? Főleg akkor érzem, ha hozzáérek, megtapogatom, járásnál nem fáj.

    Nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet rossz lépés, rossz cipő, túlterhelés következménye.

  • egy napja iszonyú térd fájdalmam van. Gyermekkori paralízis, de az egészséges térdem fáj. Egyik…

    egy napja iszonyú térd fájdalmam van. Gyermekkori paralízis, de az egészséges térdem fáj. Egyik pillanatról a másikra keletkezett.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kímélet, rögzítés, borogatás, ill. orvosi vizsgálat javasolt.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta