A betegek kérdései (10590)

 • Tisztelt doktornő! Kb. egy hónapja fáj a jobb sarkam, inkább a talp felőli, bal (belső) oldala.…

  Tisztelt doktornő!
  Kb. egy hónapja fáj a jobb sarkam, inkább a talp felőli, bal (belső) oldala. Ma megröntgenezték, nincs elváltozás. Általában reggel és pihentetés után fáj jobban, egyébként ha mozgatom, mászkálok, kevésbé érzem. Nyomásra van egy kis terület, ahol érzékenyebb.

  Ortopédiára viszont csak október közepére kaptam időpontot. Edző vagyok, így fontos lenne, hogy mielőbb múljon a fájdalom, illetve nem szeretnék rontani a helyzeten. Jelenleg csak napi 1 edzést tartok, így ez különösebben nem megerőltető. Az utóbbi egy hónapban próbáltam pihentetni, kenegetni (Flector, izomlazító krémek), borogatni. Hol jobb, hol rosszabb a helyzet.

  Szeretnék tanácsot kérni, hogy míg eljutok az ortopédiára, addig is mit érdemes tennem a javulás érdekében, mi lehet a probléma.

  Köszönöm szépen, további jó munkát kívánok!

  Eszter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szilikonos sarokmagasító viselése, kényelmes, de merevebb talpú cipő hatásos.

 • Tisztelt Doktornő! Lányom 9 éves, egy éve állapított meg nála a háziorvos gerincferdülést,…

  Tisztelt Doktornő!
  Lányom 9 éves, egy éve állapított meg nála a háziorvos gerincferdülést, gyógytornára utalta ill., hogy járjon úszni. Gyógytornát az iskolában heti egyszer tartottak (idéntől heti kettő van), arra járt ill. heti egyszer úszni. A gerince nem javult, láthatóan van a gerincében kisebb görbület, háziorvos szerint hiába viszem ortopédiára (merthogy kértem beutalót), úgyis csak tornát és úszást fog javasolni. A lányom háta fáj is, pl. a hátitáskát ha viszi, még kicsi súly alatt is panaszkodik. Egyébként jár néptáncra, jazzbalettre, de korához képest magas és vékony. Kérdésem az lenne, hogy mit lenne érdemes tenni, mennyire és mitől gyógyulhat⁄jöhet helyre a gerincferdülés? Használna, ha csináltatnánk neki spec. talpbetétet vagy cipőt? Szeretnék tenni a későbbi - esetlegesen komolyabb hátproblémái megelőzése érdekében.
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az ortopéd vizsgálat nem felesleges, főleg, hogy fáj is a háta, mert az ortopéd szakorvos tudja elönteni, hogy mekkora a görbület. Lehet, hogy valóban Ő is most még "csak" gyógytornát és úszást javasol, de lehet, hogy akkora a görbület, hogy fűzőviselés is szükséges.

 • Üdvözlöm Dr.-nő! másfél éve végzek súlyzós gyakorlatokat,jó pár hónapja észrevettem,hogy időnként…

  Üdvözlöm Dr.-nő!
  másfél éve végzek súlyzós gyakorlatokat,jó pár hónapja észrevettem,hogy időnként recseg a nyakam,ha elfordítom a fejem,mintha a csigolyáim között homokszemek lennének,így tudnám leírni.
  Ez lehet-e a kondizástól,bajt jelez-e,ha igen,mit lehetne tenni ellene?
  Köszönöm válaszát előre is.30⁄F

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem kóros tünet.

 • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel keresem meg Önt, hogy 2 napig a bal lábfejemben éreztem…

  Tisztelt Doktornő!

  Olyan kérdéssel keresem meg Önt, hogy 2 napig a bal lábfejemben éreztem fájdalmat, majd elmúlt s azóta 4 napja a jobb lábfejemben érzek fájdalmat. Először csak akkor volt ez amikor ráálltam ,terheltem. Olyan fájdalom, minta egy kis labdára állnék rá s érzem hogy a lábam allatt nyomja felfelé. Illetve mostmár nyugalmi állapotban is éles, szúró fájdalom jön bele.
  30 éves nő vagyok pajzsmirigy alúlmüködéssel 15kg túlsúllyal. Nem végeztem megerőltetőbb mozgást mielőtt ezzel a fájdalommal találkoztam. Van rá lehetséges magyarázat?

  Tisztelettel.
  D. Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy a cipője nem megfelelő, próbáljon váltani, próbálja átmozgatni a láb izületeit.

 • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy rendszeresen fáj a derekam elmentem…

  Tisztelt Doktornő!
  Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy rendszeresen fáj a derekam elmentem a háziorvosomhoz aki adott beutalót röntgenre és neurológiára. A röntgent sikerült megcsináltatnom de viszont a neurológiára csak novemberre kaptam időpontot. A röntgen leleten minden ok csak az utolsó mondat az : Th.XI.-XII. szembetekintő zárólemezein apró Schmorl-herniára susp. benyomat van, egyebütt ép kontúrú zárólemezek. Ez mit jelent?
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdvözelettel: Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Serdülőkorában lehetett csigolya növekedési zavara, kopásos tünet.

 • Tisztelt Doktonő! Kb 3 hónapja fáj mindkét lábam, főleg a bal.és a b al térdem kb másfél hónapja…

  Tisztelt Doktonő! Kb 3 hónapja fáj mindkét lábam, főleg a bal.és a b al térdem kb másfél hónapja duzzadt, feszül, a fájdalom kisugárzik a lábszáramba, combomba, a vádlim begörcsöl, nem tudok gugolni, lépcsőn felmenni is nehezen, teljesen elgyengültek a lábaim. Bejelentkeztem visszérvizsgálatra,mivel arra gondoltam , hogy valami trombózis, vagy érszükület lehet. Vizsgálat után átirányítottak az ortopédiára, hogy bár a viszerek is csúnyák, de valószínű Bakers-cisztám van. Kértem röntgenvizsgálatot is, térdeimbe nagyfokú kopást állapított meg. Az ortopéd szakorvos egy egyszerű lábmozgatásos vizsgálat után csak annyit mondott, hogy pihentessem, borogassam, condrosulf tablettát írt fel. Több hétig voltam szabadságon, ami azzal telt , hogy kíméltem , borogattam, de nem sokat javult. A munkám állómunka, napi 10 órában kiszolgálok, hol a létrára kell fellépni, hol az alsó polcból kivenni valamit.MInden este nehezen alszom el a fjdalomtól, főleg azt érzem, hogy a térdemből sugárzik ki, máskor meg az alszáramba a visszerek fájnak. Kérdésem: Hova mehetnék vizsgálatra, ahol atfogó kivizsgálást kapok és komolyan veszik a panaszaimat. Normális dolog, hogy közel két hónapja igy dagad a térdem, minden reggel már úgy ébredek mint aki két napja talpon van. Hol van az a rendelés, ahol lelkiismeretesen megvizsgálnak, és megfelelőel ellátnak? Egyáltalán hova menjek?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mint a rtg. is mutatja, a panaszai kopásos eredetűek, ezt neheziti a munkájával járó megrethelés. A folyadékszaporulat a kopás és terhelés következménye. Rendszeres gyógytorna, fizikoterápiás kezelés átmenetileg segíthet.

 • Tisztelt Doktornő! 23éves lány vagyok, születésemtől fogva szívbeteg. Iskolai tanulmányaim…

  Tisztelt Doktornő!

  23éves lány vagyok, születésemtől fogva szívbeteg. Iskolai tanulmányaim alatt mindig fel voltam mentve a testnevelés alól, azonban mindig is próbáltam mozogni, tornázni. Talán a mozgásszegény életmódom miatt, vagy valami más miatt, de 15éves korom óta vannak térdpanaszaim. Akkoriban jártam orvosnál, semmi rendellenességet nem találtak, azt mondták a hirtelen növéstől fájhat, kattoghat a térdem. Mostanság a térdeim lépcsőzéskor iszonyatosan recsegnek, ropognak... elég hangosan...és guggoláskor szintén, de olyankor már minimális fájdalom is jelentkezik, ami inkább kellemetlen, mint fájdalom.

  Egy gyógytornász azt mondta mozogjak többet, ne kíméljem a térdem, fokozatosan hozzászokik majd a terheléshez... igen ám, csak egy-egy tornázós nap után felerősödnek a tüneteim.

  Kérdésem az lenne, hogy ez mitől lehet? Mit tudok tenni ellene?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Era

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyengébbek a combizmai valószínűleg, combizom erősítő tornával csökkentheti a panaszait. A recsegés⁄ropogás önmagában nem kóros. A rendszertelen nagy megterhelés nem jó.

 • Tisztel Doktornő!


  Nekem az lenne a problémám, hogy észrevettem, hogy 2,5 éves kislányomnak, annak ellenére, hogy Siesta és Asso lábbeliket vettem neki, a boka alatti rész, mind a két lábacskáján befelé dől. Gondolom ebből adódóan volt idén nyáron az a problémánk is, hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem ismerem az Asso cipőket, lehet, hogy keményebb a széle, vagy a bélése. A kemény hátsó kérgű, belső talpélen emelt cipők a legjobbak ebben az életkorban.

 • Kedves Doktornő! 36 éves vagyok cirka 2 napja fáj a forgóm táján a jobb oldalon a lábam, illetve…

  Kedves Doktornő!

  36 éves vagyok cirka 2 napja fáj a forgóm táján a jobb oldalon a lábam, illetve lefelé a térdem irányába mondhatni sugároz. Nem brutális fájdalom, inkább be-beszúrogat élesen, aztán tompán fájdogál.
  Tudom, hogy látatlanban nehéz bármit is mondani, de Ön szerint mi lehet, illetve milyen irányban induljak el?

  Köszönettel:
  Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gerinc eredetű lehet a panasza.

 • Kedves Főorvos Asszony! Ismét szeretnék Öntől segítséget kérni. Közel három hónapja nagyon…

  Kedves Főorvos Asszony!

  Ismét szeretnék Öntől segítséget kérni. Közel három hónapja nagyon nehezen tudok ráállni a jobb sarkamra.Reggel különösen nehéz,de napközben is ha leülök és kicsit megpihen. Ezt elmondtam a házi orvosomnak,aki annyit mondott,hogy ez sarkantyú,de sokat nem tudnak vele csinálni.Röntgen készült,de ott nem mutatott semmi eltérést.
  Egy darabig elfogadtam és beletörődtem,de egyre jobban fájt és kértem időpontot az ortopédiára.Az orvos megvizsgálta,megnyomkodta és a sarkam középső részén nagyon fájt.Azt javasolta,hogy járjak mágneses és UH kezelésre. Kenegessem kenőccsel,Deep Relief géllel,ha ezek nem segítenek,akkor injekciót fogok oda kapni,ha az sem javít az állapoton,akkor műtét javasolt.Az injekció neve: Diprophos,ezt már előre felírta,hogyha nem jövök rendbe,akkor ezzel menjek vissza hozzá!
  Tíz-tíz kezelést írt fel a fizikóra.Hatodiknál járok de még nagyobb a fájdalmam.
  Türelmesen viselem,de egyre korlátozottabb a járásom és erősebb a fájdalom,ami előtt értetlenül állok.
  Létezik,hogy ez a kezelés nem jó és amiatt fáj még jobban?
  Vagy mi lehet még a sarkammal,ami miatt nincs javulás?
  Kérem segítsen! Köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Judit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A leghatásosabb a lökéshullám terápia, keressen rá az interneten, hogy hol van a környezetében ilyen tevékenység.

 • Tisztelt Doktor Nő! Én 30 éves vagyok és már kb. 3 éve küzdök harántboltozat süllyedéssel! Próbálkoztam…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Én 30 éves vagyok és már kb. 3 éve küzdök harántboltozat süllyedéssel! Próbálkoztam már különböző talpbetétekkel kisebb-nagyobb sikerrel! Az lenne a kérdésem, hogy használhat-e gördülőtalpas cipő? Ha igen akkor melyik típus? Ha nem használ, akkor van-e más típusú gyógycipő?
  Várom válaszát! Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Használhat, a legjobb az MBT, de anyagi okokból bármelyik megfelelő.

 • Tisztelt Doktor nő! Az lenne a kérdésem h az izületi szalagok megynúlása (pl ujjak ropogtatásával)…

  Tisztelt Doktor nő!

  Az lenne a kérdésem h az izületi szalagok megynúlása (pl ujjak ropogtatásával) meggyógyíthatóak bármien hosszú idelye is ropogtatva vannak a izületek? és mien tünetekkel jár ez?

  Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha abbahagyja a ropogtatást, a szalagok természetes módon "zsugorodnak" a normál helyzetnek megfelelően.

 • Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy több mint 10 éve dolgozom hivatásos…

  Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy több mint 10 éve dolgozom hivatásos sofőrként, és sajnos nálam is kialakultak a sofőrbetegségek, cukor, és gerincsérv. Az utóbbi időben pedig elkezdtek fájni a lábaim, térdtől lefelé, műszak végére olyan mintha ólomból lenne mind a két lábam. Ön szerint a gerincsérv okozhatja, vagy pedig a cukor okoz ilyen tüneteket? ( rendszeresen járok vérvételre, 7 körüli az éh gyomori cukrom.) Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Inkább gerinc eredetű lehet a panasza, de fizikális vizsgálat nélkül erre nem lehet válaszolni.

 • 11 hete a radius distalis végének törése történt. Drótozták. Gipszelték. Varrat-eltávolitás utáni…

  11 hete a radius distalis végének törése történt. Drótozták. Gipszelték. Varrat-eltávolitás utáni röntgen lelet: A törés átépült, ábrázolódó csontokon kifejezett foltos mésztartalom csökkenés. Sudeck atrophia. Traumatologus
  azt mondta csontsorvadás! Volt komoly mérvü csontritkulásom 2004-től, Fosamax-ot heti 1 db szedtem kb. 1,5 évig, akkor leállitották azzal, hogy javultam már csak ásványianyag-hiány. Rendszeresen Energy készitményeket szedek. Törés alatt is Skelitint ⁄szépiacsont⁄ 5oo mg C vit.
  magas kalciumtart. viz. keringés javitó Cellitin ⁄gingko⁄. Elküldtek Dexa-ra
  majd 1 hó mulva kerülök sorra, és mivel a kéz-izületeim kezdettől gyulladtak laborba is. Gyógytorna indul.
  KÉRDÉSEM: mIT TUDOK TENNI ADDIG IS AMIG EREDMÉNYEM LESZ!
  kÉRHETEM-E ISMÉT A fOSAMAXOT, AMI EGYSZER MÁR BEVÁLT? Helyrehozható ez az állapot?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyógytorna, kálcium iontophoresis (fizikoterápia) segít.

 • kedves doktornő! 1,5 éve fáj a térdem,valószínűleg síelés tanulás közben sérülhetett meg. Röntgen…

  kedves doktornő!
  1,5 éve fáj a térdem,valószínűleg síelés tanulás közben sérülhetett meg. Röntgen és fizikális vizsgálat után porcpuhulást állapítottak meg.Jártam gyógytornára,szedtem gyulladáscsökkentőt,porcerősítőt,de valahogy nem akar elmúlni a fájdalom. Bár sokat javult időnként egyáltalán nem fáj, máskor egész nap tompán sajog. Mivel úgy tűnt mintha időjárás változáskor főleg hidegben jobban sajgna elküldtek reumatológiára.A vérvétel szerint a reuma faktor negatív, a térd uh eredmény:’Minden normális kivéve:’Jobb oldalon a recessus suprapatellárisban minimális folyadék látható. A synoviális hártya egyenletesen, kissé vastagabb. Kóros elhelyezkedésű plica nem látható. ’
  A reumatológus azt mondta hogy semmi bajom, és hogy ez vagy felszívódik vagy nem, de sok embernek vannak ilyenek a lábában és hogy nem kell rá semmit adni.
  Az lenne a kérdésem ,hogy ön szerint sem kell ezzel semmit tenni? Elkeserítő, hogy semmi bajom és mégis fáj másfél éve a térdem.
  Nagyon köszönöm, Üdvözlettel
  Vanda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valóban nem kóros. A panaszait inkább a sérülés utáni izomgyengülés okozhatja, combizom erősítő tornával csökkenthetőek a panaszok.

 • Tisztelt Doktornő! 33 éves nő vagyok, 20 évvel ezelőtt volt farokcsont-törésem, és többször…

  Tisztelt Doktornő!
  33 éves nő vagyok, 20 évvel ezelőtt volt farokcsont-törésem, és többször is ráestem, sokáig fájt ilyenkor.
  Idén nyár óta gyakran fáj a medencecsontom, hátul a derekam alatt, főleg két oldalon. Reggel rosszabb, napközben mozgás után javult. Sokáig ülni nem kellemes. Orvosom szerint túlsúlyom okozza, többet kéne mozognom.
  Ön szerint mozgásszervi oka lehet, vagy esetleg nőgyógyászati, belgyógyászati oka is lehet? Szükséges lenne kivizsgálás?
  Nagyon köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy ágyéki-keresztcsonti izületi blokkja alakult ki. Manuálterapeutához forduljon.

 • Tisztelt Doktornő! 20 éves lány vagyok.Én egy olyan OKJ-s képzésre járok,ahol ráadásként megszerezhető…

  Tisztelt Doktornő!

  20 éves lány vagyok.Én egy olyan OKJ-s képzésre járok,ahol ráadásként megszerezhető a targoncás jogosítvány!
  Nagyon régóta izületi problémákkal küzdök,a bal térdemben kopás van,ami borzalmas fájdalmakkal jár.
  Kérdésem az lenne,hogy ez akadályt gördíthet-e a targoncás jogosaítvány megszerzése elé? Tehát az alkalmasságin ez gondot jelenthet-e majd?

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem nem.

 • Tisztelt Doktornő! 25 hetes terhes vagyok. Egy hónapja térdkalácsficamom volt, amit a helyszínen…

  Tisztelt Doktornő!

  25 hetes terhes vagyok. Egy hónapja térdkalácsficamom volt, amit a helyszínen sikerült reponálnom. 14 éve ugyanez a térdem szalagszakadás miatt műtve volt. Az eset után kétszer leszívták a felgyülemlett folyadékot(vér minimálisan volt benne). Mivel várandós vagyok, és úgy találta az ortopéd szakorvos, hogy nem szakadtak el a szalagjaim, ezért nem operálnak meg. Gyógytornát, és elektromos kezeléseket írtak fel. Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet az, hogy a lábal térdtől lefelé minden nap enyhén be van vizesedve, a lábszáram és a lábfejem pedig pikkelyesen ki van száradva? Kb két hete apró hajszálerek jelentek meg csak a sérült lábamon a combomon illetve a térdem oldalán, és a térdem azóta is kicsit dagadt. Ha pedig sokat állok vagy ülök, akkor másfélszeresére bedagad és fáj. Sajnos nem tudom behajlítani a térdemet, és a gyógytorna sem segített sokat eddig (holnap megyek a 7. alkalomra). Önnek mi a véleménye? Mit kellene tennem? Várjak a kezelések végéig, vagy mélyrehatóbban kéne vizsgálni a problémát? Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Kiss Petra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A sérülés után egyébként is gyakran előfordul, hogy hosszabb ideig duzzad, fájdalmas az izület, nehezebb a mozgás. A terhesség hormonális változása mellett ez fokozottabban előfordul. Fásli, rugalmas térdharisnya viselete, a torna, fizikoterápia lassan hatásos lesz.

 • Üdvözlöm!34 éves nő vagyok,sűrűn vannak térdfájásaim!Régebben sportoltam de panaszaim miatt orvosi…

  Üdvözlöm!34 éves nő vagyok,sűrűn vannak térdfájásaim!Régebben sportoltam de panaszaim miatt orvosi javaslatra abbahagytam.Sokszor fáj a térdem,van hogy sokáig ülök(pl nem mozgatom autoban)szabályosan begörcsöl ,elviselhetetlenül fáj.Máskor meg mintha ki akarna csuklani,most is ezt érzem teljesen nem is tudom kinyujtani lüktet feszit,be is van dagadva a terdcsontom szinte nem is látszik.Korábban volt már szalag sérülésem is megnyullott.Pár éve a sebész azt mondta hogy ha nem tudná mennyi idös vagyok azt hinné a röntgen felvételről,hogy egy 80 éves térde.mit tehetnék ha fáj a térdem.Lehet hogy fel van telve folyadékkal?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez megint nem olyan tünet, amit a távolból diagnosztizálni lehet. Fizikális vizsgálat nélkül nem tudni, hogy valóban van-e folyadék az izületben, vagy "csak" a combizom gyengesége okoz panaszokat. Az is lehet, hogy mindkettő. Meg kellene mutassa magát szakorvosnak.

 • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem,hogy a szegycsont környéki fájdalmas nyilallásokat mi…

  Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem,hogy a szegycsont környéki fájdalmas nyilallásokat mi okozhatja? 30 éves vagyok,erős nyilaló fájadalmat éreztem a szegycsontomnál,ami pár másodpercig tartott,majd megszünt. Ez 2 napon keresztül elég gyakran megismétlődött. Mi lehet az oka?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet a gyomorban⁄vagy a vastagbélben lévő levegő feszítő tünete.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta