A betegek kérdései (10639)

 • Kedves Doktornő! mit gondol ön arol, hogy egy 14-15 éves fiú elkezdjen kondizni?? válaszát…

  Kedves Doktornő!
  mit gondol ön arol, hogy egy 14-15 éves fiú elkezdjen kondizni??

  válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kondizás és kondizás között különbség van. Egy egészséges testedzés ebben a korban sem árt.

 • Tisztelt főorvosnő! 2-3hónapja fáj bal vádlim(fáj,zsibad).Fizikai munkát végzek.lépcsőzök,emelek…

  Tisztelt főorvosnő! 2-3hónapja fáj bal vádlim(fáj,zsibad).Fizikai munkát végzek.lépcsőzök,emelek pakolok.A reumán megvizsgáltak (tekergetek kezem lábam)végül mezitláb kellet mennem,és közölték hogy ez ludtalp.Vettem betétet jobb fajtát azt hordom 1 hónapja.Elküldött vér,vizelet vizsgálatra aminek eredménye jó.A talpbetét ellenére se mulnak a fájások.Zsibad és fáj ugyanúgy.Körzeti orvosom kitapintota az eret a lábfejembe azt mondta jó a vérkeringésem.Flectort szoktam szedni naponta(már csak fél tasakal merek beveni mert tönkre teszi a gyomort).A sebészetre elmentem (rötgenre) de elküldtek hogy ez nem rájuk tartozik.Most idegorvostól akkarok beutalót kérni gerinc ct-re,de hozzá bejutni nem egyszerű.Mit tanácsol főorvosnő hová menjek.Üdv:László.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha a reumatológián nem találtak gyöki érintettséget (reflexkiesés), és mozgáseltérést sem, akkor nem porckorong sérv okozza a panaszait. Mint írja, fizikai munkát végez, ennek következtében lehet valamilyen rossz terhelés miatt jelentkező panasza ⁄izom eredetű gerinc panaszok⁄ Célszerű lenne visszamenni a vizsgáló orvoshoz, hogy nem szűnnek a panaszok, vagy ortopéd szakorvoshoz eljutni (beutaló köteles rendelés).

 • Kedves Doktornő! A fiam 9 éves és csámpás. Az az érdekes hogy voltunk már orvosnál és az azt…

  Kedves Doktornő!

  A fiam 9 éves és csámpás. Az az érdekes hogy voltunk már orvosnál és az azt mondta hogy majd kinövi. Voltunk már masszázson is abban én nem nagyon hittem de eredmény nem is volt. Ha rászólok a gyerekre akkor
  míg odafigyel akkor jól rakja a lábait.
  Testtartása meg olyan hogy előredől és fenekét hátra kinyomja.

  Szóval nem is tudom hova forduljak mert volt már olyan orvos is ki azt mondta hogy a csámpásság az nem kórós állapot azzal nem kell foglalkozni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Csaba

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ebben a korban előfordul hanyagtartás, "csámpásság", ha nincs mögötte kötöttség, fájdalom, akkor célszerű valamilyen rendszeres testmozgással "mobilizálni", kondicióba hozni a fiatalembert. Nem versenyszerű sporttal, de valami olyannal, amit szívesen csinál (és nem számítógépezés).

 • Tisztelt Doktornő! A térdemmel kapcsolatban lenne kérdésem. Kb 5 éve, 25 évesen elszakadt…

  Tisztelt Doktornő!

  A térdemmel kapcsolatban lenne kérdésem.
  Kb 5 éve, 25 évesen elszakadt a keresztszalagom (sajnos nem tudom pontosan melyik), de nem lett megműtve, mert tudtam szinte mindent csinalni (foci, bicikli, stb), nem vizesedett - a doktornő akinél voltam nem javasolta a műtétet. Néhány nagyobb terhelésnél volt csak problémám (pl konditerem), de ezeket nem csinálva nem volt igazán gond.
  Ezt azért írtam le, mert hátha kapcsolatba hozható a mostani problémámmal.
  2 hónapja voltam egy 3 napos (nagyon kemény) hegyi túrán, ahol kemény terepen, sziklákon, csomaggal túráztunk. Fokozatosan kezdtem érezni a térdem, a végére már nagyon fájt⁄égett⁄szúrt a térdem, még kézzel nyomásra is. De most sem volt semmi vizesedés, külső nyom. Gondoltam megerőltettem, helyrejön. Hozzátenném, nem történt semmi baleseti esemény itt (rándulás ⁄ csavarodás ⁄ stb), "csak" séta nehéz sziklás terepen.
  Azóta eltelt 2 hónap, es még mindig fáj. Érintésre, nyomásra nem érzékeny, de hajlitásra, főképp ha hajlitott állapotban terhelés éri (pl leguggolok, biciklizek) folyton érzek szúró fájdalmat, valahonnan kb a térdkalácsom alól. Hol jobban, hol kevésbé, de mindig ott van. Volt egy 4-5 napos időszak, hogy betegség miatt szinte végig feküdtem, ekkor érzésre egészen elmúlt, de ahogy biciklire ültem utána ismét, kb az 5. tekerésre újra felerősödött. Hozzátenném, hajlítani⁄nyújtani teljesen tudom a lábam.
  Elkezdtem gyanakodni, hogy esetleg a porc vagy a meniszkusz megsérült, esetleg levált egy darab? Elmentem háziorvoshoz hogy szeretném most már tudni miért fáj még hónapok után is. Elmeséltem a fentieket, Ő megnézte, és mivel nem vizesedik, ezért szerinte nincs komoly baj, illetve ha vm le lenne törve akkor nem tudnám mozgatni⁄hajítani 100%ban, ezért valószínűleg "csak" be van gyulladva a térdkalácsom alatt - mint egy "teniszkönyök", csak a térdemben. Várjak türelemmel, akár fél-egy év is kell mire elmúlik, és hazaküldött.
  A kérdésem az lenne, hogy igaza van-e a háziorvosomnak, és a fenti dolgok ismeretében valóban kizárható valami komolyabb probléma? Én több helyen olvastam, hogy a pontos analízishez UH⁄MRI, vagy méginkább arthroscopia szükséges, mert pl. a meniszkusz sérülés sem mindig jár vizesedéssel.
  Ön mit javasolna nekem?

  Köszönettel,
  Zoltán

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szakorvosi vizsgálat javasolt. anélkül nem lehet megállapítani pontosan, hogy mi van a háttérben. Mindenesetre edzés nélkül ekkora terhelés okozhat ilyen tüneteket. A combizma, ami stabilizál és egyensúlyban tart, valószínűleg gyengébb.

 • Kedves Doktornő! A napokban elkezdett fájni a bal lábfejem bal (külső) oldala. Próbálom pontosan…

  Kedves Doktornő!

  A napokban elkezdett fájni a bal lábfejem bal (külső) oldala. Próbálom pontosan körülírni: a kis lábujjtól induló csont körülbelül középtájon a lábfej legszélén, oldalt (a talp és a lábfej találkozásánál).
  Tudna esetleg adni egy kis segítséget, hogy miért fájhat? Főleg akkor érzem, ha hozzáérek, megtapogatom, járásnál nem fáj.

  Nagyon köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet rossz lépés, rossz cipő, túlterhelés következménye.

 • egy napja iszonyú térd fájdalmam van. Gyermekkori paralízis, de az egészséges térdem fáj. Egyik…

  egy napja iszonyú térd fájdalmam van. Gyermekkori paralízis, de az egészséges térdem fáj. Egyik pillanatról a másikra keletkezett.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kímélet, rögzítés, borogatás, ill. orvosi vizsgálat javasolt.

 • Tisztelt Szakértő!

  Nagymamámat (77 éves) térdi ízületi gyulladással diagnosztizálta a házi orvos, fájdalom csillapító és gyulladásgátló port, kenőcsöt és fájdalom csillapítót írtak fel neki. A panaszok nem enyhülnek, több hete fájlalja a bal térdét, duzzanata is volt, érintésre… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Inkább kopásos tünetek (arthrosis) okozzák a panaszokat. Nagyon lassan szűnik, több hetes kezelés szükséges, amire csökkennek a panaszok. Komplex fizikoterápiás kezelés javasolt.

 • Kedves Doktornő, édesapám múlt hét szerdán kb. egy méter magasból leesett a létráról, maga alá…

  Kedves Doktornő,
  édesapám múlt hét szerdán kb. egy méter magasból leesett a létráról, maga alá fordult a bokája s arra esett.
  A röntgen törést nem mutatott, az első alkalommal polcolás, pihentetés, jegelés, Felctor gél volt a recept, nem is kell mondanom, irtózatosan bedagadt, csak mankóval tud közlekedni.
  Múlt pénteki kontroll alkalmával (rá 3 napra) a dagadás nőt - csodálkozott is az orvos... - ekkor félig levehető gipszet kapott, melyet egész nap kell viselnie, kivéve a jegelés⁄kenés alkalmával, illetve éjszaka, valamint 10 db trombózis elleni injekció. Most csütörtökön kell visszamenni kontrollra.

  Továbbra is polcoljuk - bár nem szív fölötti magasságba, hanem egy vastag párna szolgál erre - két óránként jegelés 10-15 percre, napi 3x Flector gél, este fásli. Lassan egy hét telik el, de még mindig dagadt, főleg reggelre jobban bedagad, nap közben megy le az apadás, mára már a szivárvány minden színében pompázik, sárga az egész lábfej, meg sok véraláfutás a talp vonalánál és a boka mellett a lábszáron felfelé hosszanti irányban.

  Kérdésem, hogy valamit elnézhetett-e az orvos, van-e valami tipikus tünete annak, hogy nem csak ficam, hanem valami komolyabb baj lehet illetve az elmondottak teljesen normális tünetek?

  Továbbiakban milyen "rehabot" javasol? - milyen gyógyászati eszközt vegyünk, hogy pihentesse, hogy erőltesse, mivel kenjük, mire figyeljünk. Van egy olyan érzésem, hogy nem sok mindent fog mondani az orvos.

  Köszönöm előre is!
  O.Á.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az első (azonnali) rtg. nem minden esetben mutatja a törést, a rtg ismétlése a kezelőorvos felelősége. Ha egyébként tudja mozgatni a lábát, nem tört el. Lehet törés nélkül is a sérülés mikéntjéből adódóan, hogy az izület olyan mértékben sérült, hogy a tokban lévő erek megszakadtak, az izület és környéke bevérzik, ez nem azonnal, hanem több nappal később látható. Ettől dagadhat, fájhat. A rögzítés, jegelés továbbra is szükséges. De a többit a kezelőorvosa látja, és javasolja.

 • tisztelt dr nö voltam mr en vizsgálat eredménye:_a discusok jelintesivitása T2 N mérs KP fokban…

  tisztelt dr nö voltam mr en vizsgálat eredménye:_a discusok jelintesivitása T2 N mérs KP fokban alacsonyabb A C V corpus alatti discus kissé szélesebb körülirt elváltozás. propruesio hernia nem láthato. ez a nyak.
  az L IV discus kissé laposabb jelinzezivitása T 2 _N kp fokban alacsonyabb
  a discus mérs szélesebb rajradorsal felé a canális spinális bal oldalon laterárisan körülirt 5 mm széles kiboltosulás láthato.itt az az L IV corpus also zárolemez megnyultsága is szükit. ,i takar ez

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A panaszok, tünetek (fizikális vizsgálat eredménye) ismerete nélkül csak annyit tudok mondani, hogy kopásos tünetek.

 • Kedves Ilona! Augusztus 27.-én motoros balesetem volt mely során (többek között) megsérült…

  Kedves Ilona!

  Augusztus 27.-én motoros balesetem volt mely során (többek között) megsérült a jobb csuklóm, pontosabban mondva eltört. Kórházi jelentéseimben az alábbiak szerepelnek:
  "a jobb radiuson elmozdulás nélküli törést és a DRUJ disszociációját észleltük"
  "a jobb radius tip. helyén duzzanat nyom. érzékenység, az ulna fej a helyére nyomható"
  "a radius distalis metaphysisen dsilocatio nélküli fractura van. A procesus styloideus letörött. Az ulna distalis vége dorsalis helyzetű."
  Gipszet kaptam a csuklómtól egészen a felkaromig, az egyik kórházban műtöttek volna, azonban átszállításom után a másik kórházban lévő orvos szerint nem kellett a műtét. 4 hétig rajtam volt a gipsz, majd múlt héten hétfőn (09.26) levették. Gyógytornára nem kell járnom, kontrollra sem rendeltek vissza. A panaszom a következő: a daganat ugyan már lement, de a csuklóm mozgatása nem fájdalommentes és korán sem mozog úgy mint előtte. Hátrafele szinte egyáltalán nem hajlik (mintha beakadna), előrefele pedig talán 10 fokot, aztán megint mintha beakadna (segítve a másik kezemmel kicsit hajlik még, de fáj).
  Kérdésem, hogy ez normális így 1 héttel a gipsz levétele után? A gyógytorna Ön szerint sem kell? Körülbelül mennyi idő lesz mire a kezem teljesen helyrejön?

  Izgatottan várom válaszát!
  M. Ágnes

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Normális. Ameddig rögzítve volt, 2x annyi ideig dagadhat, fájhat, és a mozgás a rögzítés után nehezebben, de lassan visszatér. Vízben kezdje fokozatosan mozgatni. Legyen türelmes. Azt nem tudom, hogy az Ön esetében mennyi az idő amire rendbejön.

 • Kedves Doktor Nő! Napokban diagnosztizáltak nálam köszvényt és seroneg RA-át azaz seronegatív…

  Kedves Doktor Nő!
  Napokban diagnosztizáltak nálam köszvényt és seroneg RA-át azaz
  seronegatív reumatoid artritiszt. Pontosan mit is jelent ez ...fájdalmaim vannak gyógyszert még nem kaptam mert a kéz Mr készítése folyamatban van még. Nem igen van infóm erről a betegségről csak a fájdalmaktól szenvedek...
  jelenleg rantudil fortét miluritot, tramadolt kaptam szedem.
  Köszönné ha felvilágosítana erről az RA betegségről!!

  egy beteg

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Egy reumatológustól pontosabb felvilágosítást kaphat a betegségéről, de az interneten is nagyon sok információ található.

 • Tisztelt Doktornő! Kb 2 hónapja elkezdett fájni a kezem.Egy pogácsa gyúrása is fájdalmat okozott.…

  Tisztelt Doktornő!

  Kb 2 hónapja elkezdett fájni a kezem.Egy pogácsa gyúrása is fájdalmat okozott. Éjszaka , amikor megpihent a kezem, a kisujjam úgy nyílik ki, mint egy "rugós Kés".Egyéb reumatikus eredetű problémám miatt voltam reumatológusnál. Labor eredményem nem rossz. A reosolan szedése után derék és válltáji fájdalmaim enyhültek, de a kezem tekintetében semmi változás nem történt. Nem tudom, köze lehet-e a kéz problájának a nyaki sérvemhez. Mi a megoldás?
  Köszönettel és tisztelettel: Dobos Marika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Forduljon kezelőorvosához a további kivizsgálás érdekében.

 • Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. És ha meg engedi kérdeznék ezzel…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát. És ha meg engedi kérdeznék ezzel kapcsolatban még egyet. A közel 2 évvel ezelőtti kis lábujj törésest az orvosom csak valószínűsítette nem készült róla RTG, csak a tünetek alapján mondta, hogy valószínű, hogy törés, de nem lehet semmit sem tenni vele. Rendben ellátásra került. De mivel észrevettem a lábujj zsibbadását feltételezem, hogy ebből kifolyólag és Ön is megerősítette, hogy elképzelhető. Egy utólagos RTG meg tudja állapítani, hogy akkor volt-e törés és, ha igen jól vagy rosszul forrt-e össze és, hogy okozhatja-e ez a lábujj zsibbadást? Esetleg van tanácsa arra, hogy ez megszüntethető-e, ha a panaszok ebből kifolyólag adódnak? Elnézést, de ez már négy kérdés.

  Tisztelettel várom a válaszát.

  Üdvözlettel: Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ha nincs más eltérés (gerincpanaszok, reflexkiesés, mozgáskiesés) ami gerincbetegséggel lehet összefüggésben, akkor nemsok értelme van tovább keresgélni a zsibbadás okát. A 2 évvel ezelőtti törésnek már nincs semmi terápiás következménye.

 • Tisztelt Doktornő! Kb. 2-3 hónapja szenvedek a farcsontban kialakult fájdalom miatt,ezzel…

  Tisztelt Doktornő!

  Kb. 2-3 hónapja szenvedek a farcsontban kialakult fájdalom miatt,ezzel egyidőben ha a lábam megpihen a bokáim sem hajlanak, csak néhány perc után, amikor már bejárattam. Ha zárt helyiségben vagyok, ⁄metró⁄ patakokban folyik rólam a víz. Mi okozhatja ezeket a tüneteket?Összefüggésben van-e a gerinccel ez a probléma, illetve ha változó kori tünet, miért csak zárt helyen jelentkezik?

  Köszönettel várom szíves válaszát.

  Üdvözlettel, Zsófia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A fájdalom összefüggésben lehet a gerincével. A hőhullámok inkább a változó korra jellemzőek, zárt térben, ahol a légmozgás nem segít, gyakrabban előfordul.

 • Tisztelt Dr.Nő! Múlthét csütörtökön fekvőgipszet kaptam,mert megsérült a bokám és a lábfejem.Tegnap…

  Tisztelt Dr.Nő!

  Múlthét csütörtökön fekvőgipszet kaptam,mert megsérült a bokám és a lábfejem.Tegnap vették le és az lenne a kérdésem hogy Ön szerint mikor állhatok vissza focizni és kosárlabdázni??
  És mit csináljak hogy előbb rendbejöjjek??
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:Fábián Nikolett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Bocsásson meg, de ez is egy olyan kérdés, amire a kezelőorvosa tudja a megfelelő választ, mert Ő látta, tudja a sérülés mértékét és milyenségét.

 • Tisztelt Dr Andrassy Ilona! 10 nappal ezelott kb. 1 m magassagbol ugrottam, ferjem elmondasa…

  Tisztelt Dr Andrassy Ilona!
  10 nappal ezelott kb. 1 m magassagbol ugrottam, ferjem elmondasa szerint nyujtott labbal es azota nem alltam ra a bal labamra. Rontgen keszult, tores nincs, MRI-re kaptam idopontot, 6 het mulva lesz. 10 napja agyban fekszem, pihentetem a labam, sokat javult de meg faj. Nem tudom kinyujtani teljesen a labam es nem tudom teljesen behajlitani. A serules utan csak kisse volt bedagadva a terdem, veromleny nem volt, tapintasra, nyomasra nem faj, lyukat sehol sem erezni. Fizioterapias kezelest fogok kapni, nem tudni mikor. Kulfoldon elek, nem tudok konzultalni senkivel sem, 6 het mulva van idopontom orvoshoz. Kerdesem a kovetkezo: megprobalhatok-e raallni a labamra, vagy azzal csak bajt okozok? Jobb a nyugalom, vagy inkabb eroltetni kell? 3 pici gyermekem van, mihamarabb szuksegem van a labamra, ha pihentetessel gyogyul leghamarabb a lab, akkor nyugton maradok, de ha lehet probalkozni a labraallassal, akkor megprobalnam. A serules napjan probaltak labraallitani, de nem ment, mintha valami kiakadt volna a terdemben es vissza, borzasztoan fajt. Koszonettel, Arva Cecilia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy porcsérülése, vagy szalagsérülése van. A panaszok csökkenéséig a kímélet, borogatás⁄jegelés, ágyban combizom erősítő torna végzése javasolt.

 • Kb.2 hete talp és sarok között a hajlatnál nyomásra érzek fájdalmat.Nehezen tudok rendesen járni.Két…

  Kb.2 hete talp és sarok között a hajlatnál nyomásra érzek fájdalmat.Nehezen tudok rendesen járni.Két napja pedig a lábfej külső részén is fáj.Főleg járáskor van jobban,de nyugalomban is égető érzést érzek.Külsőleg nem látni elváltozást(duzzanat vagy bőrpír).Munkám során elég sokat kell menni ami most kellemetlen.Ortopéd vagy esetleg reumatológia lehet a probléma?Válaszát köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Valószínűleg volt egy keményebb cipője, vagy egy rossz terhelése, ami csonthártya irritációt okozott. Szilikon sarokemelő, szilikon talpbetét viselete, cipőváltás javasolt.

 • Tisztelt Doktornő! Az előző kérdésemhez, még annyit szeretnék, hogy a steroid előtt megröngenezték,…

  Tisztelt Doktornő!

  Az előző kérdésemhez, még annyit szeretnék, hogy a steroid előtt megröngenezték, de az álltalános RTG nem mutatott semmit. A kezelő orvos azt megerősítette, hogy az erőltetett munkától van

  Kőszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Így van

 • Tisztelt Doktornő! Marha csontozó üzemben dolgozom 2 éve. nagyon fájt a könyököm munka közben.…

  Tisztelt Doktornő!

  Marha csontozó üzemben dolgozom 2 éve. nagyon fájt a könyököm munka közben. Szinte már elviselhetetlen volt alap helyzetbe is. A könyék csontom belső fele kis érintésre is már érzékeny volt. " hete kaptam a könyékcsontom közvetlen közelébe egy steroid injekciót és némi tablettát. A szuri után egy hétre sokat javúlt az állapotom, de most a napokban megint erősödik a fájdalom. Mi lehet a következő terápia. Nem hiszem, hogy ettől az injelciótól meg fog gyógyulni.

  Tisztelettel: János

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Sajnos ez a fájdalom nehezen szűnik meg, főleg, hogy ugyanolyan megterhelés éri továbbra is. Lehet még inj.-t adni, rögzíteni, bár többet ér, ha csuklórögzítőt visel, mert az megakadályozza a csukló mozgásával provokálódó panaszait.

 • Kedves Főorvo Nő! megkaptam,gyors válaszát amit köszönök is,arra lettem volna kiváncsi,hogy…

  Kedves Főorvo Nő!
  megkaptam,gyors válaszát amit köszönök is,arra lettem volna kiváncsi,hogy ez az izotopos vizsgálattal milyen betegségre lehet utalni mit mutat ki vérom válaszát köszönöm kn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Gyulladásos elváltozást lehet kimutatni

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen