A betegek kérdései (10653)

  • Calcisedron-D.

    Tisztelt Doktornő! Most kezdtem szedni a Calcisedron-D-t,és ezzel egy időben megnéztem a fórumon milyen tapasztalatok és hozzászólások vannak a gyógyszerrel kapcsolatban.A többség nem szedi,valami más megoldást keresett az orvosság pótlására,és ez engem is nagyon bizonytalanná tesz !! Sok és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én beszedném. Mindenkinek egyéni, hogy mi használ. Ha azt érzi, hogy a panaszai mérséklődnek, akkor miért hagyná abba a kezelést?

  • pattanó csípő?

    Kedves Doktornő! Az elmúlt egy évben sűrűn fordult elő ha tartósan ültem, akkor elzsibbadt a bal lábam illetve ha megpróbáltam a tartós ülés után terhelni erre a lábra olyan volt mintha kiszállna az erő belőle. A másik pedig, hogy ha felemel a lábam a térd magasságba és körbeforgatom, akkor kattog… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Üléskor nyomja az ülőideget, valószínűleg nem az ülőgumón terhel, hanem előre/lecsúszva ül. Az ideg a nyomástól nem kap megfelelő vérellátást, ez okozza a zsibbadást, és a gyengülést. Meg kell… Még több

  • Medencetörés

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát doktornő! Még csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha a beteg betartja az utasítást és szépen összeforr a medencecsont akkor utána fog tudni járni? Úgy járni mint a baleset előtt? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Edina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    AZ első időben biztosan nehezebben, de idővel ugyanúgy, mint korábban.

  • bedagadt lábujjak

    Tisztelt Doktornő! Két hónapja bedagadtak a lábujjaim a jobb lábfejemen, rögtön voltam vele orvosnál, vér-labor vizsgálat, elvileg mindent rendben találtak. Voltam vele traumatologián is, megröntgenezték, de nincs traumás eltérés. Kb. 1,5 hete már nem dolgozom, pihentetem, jegelem, felpolcolom,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban még gondolatom sincs, mitől lehet. A vérvizsgálatban volt húgysav vizsgálat is? Annak az eredménye is rendben? Mindenesetre fájdalomcsillapítás, esetleg borogatás jegelés szóba jön.… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Négy hete beütöttem a teraszajtóba a bal lában IV.es ujját. Hétfőn elmentem a sebészetre, elküldtek röntgenre, ahol csonttörést, repedést nem mutatott ki a felvétel. Mivel lábujjról van szó azt mondták nincs vele teendő, rendbe fog jönni. A mai npaig fáj, piros és duzzadt az ujjam. Normális ez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Normális. A sérülés következtében vérömleny keletkezett, ez feszíti a szöveteket, ez okozza a duzzanatot, és a fájdalmat. Ennek legalább annyi a gyógyulási ideje, mint a törésnek. Vastag, kemény… Még több

  • Mami,lumbágó!

    Kedves Doktornő Lumbágó isiásszzal 1 hónapja szenvedek! Voltam reumatológusnál, ideggyógyászaton! Az elviselhetetlen fájdalom miatt kórházban is, ahol infúziós kezelést kaptam! Sajnos nem hatott tartósan 8-9 óráig! Azután az Ormos Intézetben kértem, hogy segítsenek, ahol a leletek átnézése után… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ilyen esetekben a kezelés lényege, hogy az első időben kímélet, fájdalomcsillapító pozicionáló fekvés, fájdalomcsillapítás szükséges. Amikor a panaszok mérséklődnek, akkor kezdődik a fizioterápia,… Még több

  • Medencetörés

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Élettársam egy baleset következtében eltörte a medencecsontját. Az orvosa csak azt monda, hogy nem kell műteni, csak feküdnie kell. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi idő kell egy medencecsont összeforrásának? Mik lehetnek a rizikók, mire kell odafigyelni? Nem szabad… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ágyban lehet tornázni és izomerősítő gyakorlatokat végezni, csak rálépnie nem szabad. A törés gyógyulás 6 hét-3 hónap között van, ezt a kontroll vizsgálatok során fogják tudni követni.
    Általában… Még több

  • Cukorbetegség

    Tisztelt Doktornő ! Édesanyám cukorbeteg, diétát tart, eddig Merckformin ( 2x500 ) és Gilemal ( reggel 5 mg ) volt a gyógyszere. Romlott vesefunkció miatt Merckformint elvették, azután a Gilemal helyett reggel 1 Glurenormot írtak ki. Reggel 2-szer kell vércukrot mérnünk, éhgyomorra és reggeli… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A profiloldalamon megjelenttel ellentétben nem vagyok belgyógyász, "csak" ortopéd és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos. (Remélem mostanra már sikerült módosítani az adatokat.) Ezért… Még több

  • Lehet ortopédai probléma?

    Tisztelt doktornő! Úgy két hete nyelést követően enyhe fájdalmat érzek a bal lapockám környékén. Nem megszokott, elviselhetetlen fájdalom, inkább enyhe diszkomfortérzet, húzó-jellegű, izomláz esetén is ilyesfajta érzetet tapasztalok. Bizonyos mozdulatok során, illetve testhelyzetváltoztatást… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tduom, milyen összefüggés lehet a nyelés és a panasza között, de lehet izomgörcs/húzódás. Mozgassa át magát, idővel meg kell szünjön.

  • Tisztelt Doktornő! Én írtam korábban a fájó belső combizmomról, amivel már másfél éve küzdök. Sajnos nem találom a levelét, mert nekem ez az oldal teljesen megújult. Említette, hogy úgy kell kezelni ezt a csonthártya-sérülést, mintha törés lenne, és nem szabad sportolni az alatt az idő alatt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos arra is vonatkozik. (Remélem azért megtalálja a választ, én is még csak most ismerkedek ezzel az oldallal, nem tudom visszakeresni a korábbi kérdéseket.)

  • Tisztelt Doktornő!

    Állás közben szinte elviselhetetlen,égő,szúró fájdalmat érzek a combjaimban.Azt mondják,gerincsérvre utaló jelek.Valóban így lenne?Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Bocskai Attila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ennek eldöntéséhez orvosi vizsgálat szükséges.

  • terdbaleset

    Kedves Doktornő, Április 18-án térddel nekimentem az ágy lábába. Bedagadt, bekékült, másnap reggelre a dagadás leapadt, 1 hetet pihentettem és túráztam vele, ahol végig kicsit fájt és újra bedagadt kicsit, ami megint lement másnapra, majd rá egy hétre elmentem orvoshoz. Megröntgenezte, megállapított… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Most csak azt tudom mondani, hogy legyen türelmes. Az első időben, amikor pihentetni kellett volna, alaposan ráterhelt a sérülésre, miért várja, hogy az azonnal helyrejön. Az ilyen sérülés esetén… Még több

  • Szükséges a beavatkozás?

    Tisztelt Doktornő! Köszönöm előző válaszát! Ezzel kapcsolatban kérdezném még: előfordulhat az, hogy sérül a meniszkusz, de egy időre tünetmentessé válik? Vagy az előző kérdésben leírt panaszokat más is okozhatja (rossz mozdulatra fájdalom, felszívódó Baker-ciszta, a teljes kinyújtás nehezítettsége,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Előfordulhat, ha nincs nagy szakadás, nem fordul be az ízületbe, nem akad el, sokáig tünetmentes lehet.

  • Mennyire nagy a kockázat?

    Tisztelt Andrássy Ilona! A következő kérdésem lenne. 24 éves hölgy vagyok és tölcsérmellkassal születtem. Gyermekként ezt a műtétet nem végezték el rajtam, mert semmi problémát nem okozott, vagy legalábbis nem sűrűn. Rövid ideig volt, hogy nehezen kaptam levegőt, de ez megszűnt. Viszont azt hallottam,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Semmi ok az aggodalomra ilyen értelemben. Nem Ön az első ilyen ember, és nem is az első nő, aki terhes lett és szült minden kockázat nélkül.

  • Csontvelőgyulladás

    Tisztelt doktornő ! Édesanyám bal bokája régóta duzzadt és van egy váladékozó seb rajta, műtött csípőjén is egy váladékozó sípoly. Csontvelőgyulladásra gyanakodnak, izotóp vizsgálat is készült. Laborban trombocita szám 670 feletti és a D-dimer érték is emelkedett ( 2,40), hemoglobin 108 ra csökkent… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs mellette cukorbetegsége? Mi váltotta ki a csípő sipolyozást? Műtét volt? a bokáján felfekvés van, vagy sérülés történt? De valóban az értékek és a váladékozás gyulladásra utaló eltérések.… Még több

  • Szükséges a beavatkozás?

    Tisztelt Doktornő! Áprilisban rosszul léptem, a talpam letapadt, miközben visszafordultam, a térdem megroppant, nagyon fájt. Nem volt bedagadva, de nem tudtam kinyújtani sem függőleges, sem vízszintes helyzetben, olyan érzés volt, mintha elakadt volna egy bizonyos ponton. Járás közben egy-egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ebben a kérdésben nem tudok tanácsot adni. Ön érzi, hogy vannak-e tünetei, ismétlődnek-e. Ha a panaszok és a tünetek teljes mértékben megszűntek, és nem jelentkeznek, akkor nyugodtan el lehet halasztani… Még több

  • Térdbaleset épp külföldön

    Tisztelt Doktornő! 17 napja a bal térdemre estem a lépcsőn, a lépcső élébe. 35 éves nő vagyok, sajnos épp külföldön tartózkodom, balesetbiztosításom nincs.Először nem éreztem nagy fájdalmat, gyalogolni is tudtam, de pár óra múlva már bedagadt és egyre jobban fájt is, aztán már ráállni is alig… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom megmondani, hogy történt-e nagyobb sérülés, vagy csak a zúzódással járó vérömleny feszítése, és az ütés következménye a fájdalom, és a mozgáskorlátozottság. Szükséges lenne… Még több

  • 42 éves vagyok 3 hónapja csípőprotézis műtétem volt ezzel minden rendben van ,de viszont a combom…

    42 éves vagyok 3 hónapja csípőprotézis műtétem volt ezzel minden rendben van ,de viszont a combom belső fele a térdem és a lábszáram belső fele érzéketlen , sérültek az idegek a combomon ,lábszáron valamennyit javult, de a térdem nem ,sokszor megrogyik , fog e ez javulni vagy így marad?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az ideg lehet, hogy meg lett bolygatva a műtét során, fél-egy év a regenerálódás lehetősége. De célszerű lenne a kezelőorvosával megbeszélnie ezt a panaszát.

  • Üdvözlöm! Szeretném a véleményét kérni. 18 hetes kismama vagyok. Kb. 6-7 éve SPA-t, más nevén…

    Üdvözlöm!
    Szeretném a véleményét kérni. 18 hetes kismama vagyok. Kb. 6-7 éve SPA-t, más nevén Bechterew-kórt diagnosztizáltak nálam. Arra lennék kíváncsi, hogy ez hat-e bárhogyan a terhességre, illetve szülésnél okoz-e gondot? Szeretném, ha természetes úton szülhetnék.
    Köszönöm előre is a segítségét és a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, mennyire érinti a gerincét, ill. a csípőízületét. Ha nincs mozgáskorlátozottsága, akkor nyugodtan szülhet természetes úton.

  • Tisztelt Doktornő! 20 éves fiatalember vagyok és már jóideje hátfájással küszködöm. Ortopédiai…

    Tisztelt Doktornő!
    20 éves fiatalember vagyok és már jóideje hátfájással küszködöm. Ortopédiai vizsgálaton megállapították hogy gerincferdülésem van, viszont ez az orvos elmondása szerint szabad szemmel alig látható, viszont a röntgentfelvételen jól kivehető. Gyógytornát javasoltak amit csináltam is de a fájdalom továbbra sem enyhült. A deréktájon van a gerincferdülésem viszont a jobb oldali lapocka és gerincem között szokott fájni. Csontkovácsnal is voltam ami pillanatnyi megoldásra volt jó.
    Itthon különböző csavaró mozdulatokkal ki tudom roppantani a gerincem és olyankor egy darabig nem fáj. Én inkább izom eredetű fájdalomra gondolnék de a szakorvosok miután elolvasták a korábbi papírjaim nem vizsgálnak tovább hanem rögtön a gerincferdülésemmel hozzák kapcsolatba a panaszaim.
    Kérem segítsen hogy milyen vizsgálatot kérjek mert az egyszeri röntgenvizsgálat után még nem nyugodtam meg, másrészt a fájdalmam sem tudták megoldani.
    Illetve nem rontom-e még jobban a helyzetet ha ropogtatom a gerincem?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg van egy kisízületi blokkja, manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz kellene fordulnia , aki a blokk oldása után a megfelelő gyakorlatokat is megtanítja Önnek, hogy ne ismétlődjenek a tünetek. Nyugodtan "kiroppanthatja", azzal oldja a blokkokat.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta