A betegek kérdései (10611)

  • Tisztelt Doktor Nő! Sokszor észrevettem már hogy néha kattog az állkapcsom egyik oldalt, ha…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Sokszor észrevettem már hogy néha kattog az állkapcsom egyik oldalt, ha nyitom a számat, ez lehet összefüggésbe a gerinccel?
    Nagyon szépen köszönöm a választ.
    Üdv!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem. Ez az állkapocsízület elváltozása.

  • Tisztelt Doktornő! Véleményét szeretném kérni. Gerincsérvem van és az úszást javasolták. Hetente…

    Tisztelt Doktornő!

    Véleményét szeretném kérni. Gerincsérvem van és az úszást javasolták. Hetente egy alkalommal terveztem. A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig ússzak alkalmanként?
    A Brexin 20 mg-os fájdalomcsillapítót mennyi ideig szabad szedni?

    Köszönöm megtisztelő válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    -Nem tudom megmondani, mennyi ideig ússzon. Először rövidebb idővel kell kezdeni, és, ha nincs panasza, akkor emelni a terhelést.
    -Általában kúraszerűen 2 hétig.

  • Kedves Doktornő, 2006-ban diagnosztizáltak nálam M-Scheuermann kórt. Ekkor főző viselését…

    Kedves Doktornő,

    2006-ban diagnosztizáltak nálam M-Scheuermann kórt. Ekkor főző viselését írták elő, ami nagy mértékben nem segített a problémán. 2012-ben a Pécsi Tudományegyetemre mentem tanácsot kérni, ahol a 76 fokos angularis kyphosis miatt műtet javasoltak , aminek azóta sem mertem alávetni magam.

    Sajnos a hátam folyamatosan fáj ( elviselhetően, de folyamatosan), csak fekve szűnik meg. Esztétikailag sem vagyok vele megelégedve. Ruha alatt nem lehet észrevenni, de sok mindenben korlátoz.

    Ha az operációt nem szeretném, később milyen szövődményei lehetnek ennek a fokozott görbületnek és milyen valószínűséggel rosszabbodhat az állapotom?


    Ha az operáció mellett döntök, mennyire tudok majd teljes életet élni és mennyire fog az előre hajolásban akadályozni, esetleg mikben fog problémát okozni a gerinc mobilitásának csökkenése.

    Válaszát előre is nagyon köszönöm,

    Üdvözlettel,

    Szabolcs

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Azért gondolom, amikor a műtétet javasolták, ezekről is beszéltek Önnek.
    - Műtét nélkül a mostani panaszai ⁄fájdalmai⁄ maradhatnak, bár rendszeres gerinctorna végzésével csökkentheti azokat.
    - Mint minden merevítő műtétnek, ennek is az a következménye, hogy azon a szakaszon nincs mozgás a gerincben. De ettől teljes életet élhet.

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Egyoldali születési lábszárcsont elváltozás miatt 7 éves gyereken…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    Egyoldali születési lábszárcsont elváltozás miatt 7 éves gyereken térdműtétre kerül sor az oldal irányú elváltozás megakadályozására (a láb függőleges tengelyben való további növekedésére). Ehhez az interneten látottak alapján egy csavarokkal rögzített inplantátum kerül beültetésre. A kérdésem az lenne, hogy a gyerek növekedése során a csontok növekedése mellett mi történik az inplantátummal, az a későbbiekben is marad, vagy eltávolítják, illetve kell-e újabb műtéttel cserélni?
    A választ előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezt a kezelőorvosnak el kellett volna mondania Önöknek. Az inplantátum alatt a növekedés lelassul ⁄leáll⁄, ha a tengely kiegyenlítődik, és megfelelő a korrekció el lehet távolítani. A többit a kezelőorvos tudja a kontrollok során megmondani.

  • Kedves doktornő! Röntgenleletem nem.igazan ertem raadasul nemetul van mer kinnt elek es itt…

    Kedves doktornő!
    Röntgenleletem nem.igazan ertem raadasul nemetul van mer kinnt elek es itt voltam ortopedian.
    Pár szó erdekelne hogy mi a teendom ezek utan.
    Lumboischalgie. discopathie L3-S1 . spondylarthrosen L4⁄5. L5⁄S1
    Sajnos németul van az egesz es azt hiaba irom le gondolom csak hogy mi lenne a teendom tappenzen vagyok most egy hetig. Valaszat elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Derékfájdalom, kopásos tünetek. Gerinctorna, izomerősítés javasolt.

  • Jónapot kívánok! Van egy két éves kislányom és mostanába éjszaka beszokott görcsölni a lába azt…

    Jónapot kívánok! Van egy két éves kislányom és mostanába éjszaka beszokott görcsölni a lába azt szeretném kérdezni h ez mitöl lehet és hogy mien orvoshoz kéne vinnem ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    "Izomláz" jellegű fájdalmak. Masszírozzák meg, kenjék keringésjavító sportkrémmel. Ortopédián lehet megmutatni.

  • Tisztelt Doktornő! Novemberi terdmutetem utàn mostanaban OSTENIL szuri kúràra járok.Az első…

    Tisztelt Doktornő!

    Novemberi terdmutetem utàn mostanaban OSTENIL szuri kúràra járok.Az első utàn Kèt hét múlva kaptam a másodikat. Utána hetente. Az utolsót (5.) most csutortokon nem tudom megkapni,az orvos két hétig szabadságon van. Az utolsót július 8-an kapom. Kérdés,ez mennyire ront a hatekonysagabol,s hatásàból? Mondjuk amióta kapom,recseg,ropog a terdem.
    Másik: tudna javasolni egy profi ortopéd cipészt? Köszönom. Szép napot! E.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem veszít a hatásából.
    Az LBT Kft -nél (az interneten megtalálja a címét) jó cipészek dolgoznak.

  • Kedves Doktornő, Felmerült bennem egy kérdés. Kamaszkorom óta - húsz éve- elő-elő fordult, hogy…

    Kedves Doktornő,
    Felmerült bennem egy kérdés. Kamaszkorom óta - húsz éve- elő-elő fordult, hogy felkelés után bemerevedtek a vegtagjaim. De csak a lábaim. Ezt ugy kell elképzelni, hogy tudtam ugyan menni, ha elfogadtam, hogy nem hajlik a bokám, merev a lábszár, mintha betonba lenne öntve. Főleg akkor volt ez, ha nagyon aktív életet éltem. Felkelés után nemsokára kiengedett ez a merevség, de napokig visszatért. Meg tudná kérem mondani, hogy ez micsoda? Köszönettel, Ildikó
    További kellemes hetet kívánok Önnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A pihenés alatt a nyirokkeringés lelassul, és a szövetekben marad, amit ezáltal feszít. A folyadék összenyomhatatlan, amíg a keringés beindulásával nem ürül ki a szövetekből, addig feszít és merev. Mozgassa át magát reggel felkelés előtt.

  • Tisztelt Főorvos Asszony! Segítségét szeretném kérni. Idős Néném ⁄75 éves⁄ térdei fájnak…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    Segítségét szeretném kérni. Idős Néném ⁄75 éves⁄ térdei fájnak és nagyon nehezen tud járni. Tavaly nyáron egyik térdén izotópos beavatkozást végeztek,pár hónapig könnyebb volt neki,de mára sajnos ismét fájdalmai vannak. A protézis beültetést nem javasolják,gondolom a kora és általános állapota miatt. Azt szeretném kérdezni,hogy létezik-e valamilyen megoldás amivel legalább kicsit lehetne rajta segíteni? Várom szíves válaszát,tisztelettel:

    György.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az életkorral együttjáró kopásos tünetek. Vissza kell menni a kezelőorvoshoz, komplex fizioterápiás kezelésre van szüksége.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném Doktornő véleményét kérni az alábbi térdízület UH vizsgálat eredményem…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném Doktornő véleményét kérni az alábbi térdízület UH vizsgálat eredményem alapján (55 éves vagyok):

    "A femur látható porcfelszínei kissé vékonyabbak és egyenetlenebbek a várhatónál. A térdízületben jelentős folyadék felszaporodás nem látszik. Baker cysta sem észlelhető. Mk. meniscusban elváltozások vannak és mk. porcban kis ferde ruptura is látható. Az oldalszalagokban hegesedések vannak. A ligamentum patellaen tapadás feletti részében közvetlenül a tuberositas felett egyenetlen szerkezet látszik, itt kis bevérzés is megfigyelhető. A keresztszalagok nem ítélhetők meg."

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel: Nagymama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek, ez a serdülőkor befejezte után a természetes terheléssel együttjár. De a fizikális vizsgálat eredményének ismerete nélkül önmagában nem értékelhető.

  • Tisztelt doktorno! Labproblemaval fordulok Onhoz. Ket es fel eve kezdodott az egesz szules utan.…

    Tisztelt doktorno!
    Labproblemaval fordulok Onhoz. Ket es fel eve kezdodott az egesz szules utan. Mar a szuloagyon ereztem,hogy nagyon faj a medencem, feszult, es aztan par perc utan mer ereztem,hogy a keresztcsontnal, illetve a farokcsontnal van a fajdalom. Par het utan javult a helyzet. El is felejtettem. Aztan mikor mar setalni jartunk a kicsivel, ott kezdodtek a problemak. Nem birtam sokaig menni, mert a jobb bokam rettentoen fajt,mar par meter utan. Azota csak romlott a helyzet, neha be is dagad, egy piciket. A derekamrol elfeledkeztem. Par honapja viszont ujra elkezdett fajni a kereszcsont, es ha kemeny talajon ulok mar a farokcsontot is erzem. Szeretnek ujra teherbe esni, csak nem tudom hogy birni fogja e a derekam, es a szulesnel nem romolhat e jobban ez az allapot? Szeretnek felkeresni egy orvost is, hogy vizsgaljon meg. Ha erre kerul a sor, milyen kivizsgalas javasolt? Es hogyan lehet megvizsgalni, ha ilyen kellemetlen helyen van a fajdalom? Szeretnem kikerni a velemenyet erre a harom kerdesre.
    Koszonom szepen valaszat elore is.
    Tisztelettel: Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz kellene fordulnia, mert nagy valószínűséggel medenceblokkja alakult ki a terhesség, és szülés alatti hormonváltozás következtében. Ezeket a blokkokat kell oldani, és egy gyógytornát megtanulni, és rendszeresen végezni.

  • Kedves Doktornő! Kisfiam 2 éves. Szülése óta kicsit feszesebb az izomzata(6 alkalommal voltunk…

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam 2 éves. Szülése óta kicsit feszesebb az izomzata(6 alkalommal voltunk Dévény tornán, több nem volt indokolt),gyorsan fejlődött a mozgása. 5 hónaposan mászott (kúszás kimaradt) 6 hónaposan felállt,11 hónaposan egyedül keresztül ment a szobán. 1,5 évesen mezítláb lábujjhegyezni kezdett,ortopéd orvos szupinalt cipőt írt elő. 3 hónap után szólt,sírva, hogy fáj benne a lába, pedig jó volt a méret (2.ilyen cipő volt már) azóta sima cipőt használ,aminek egyenes a talpa,tartja a lábát,erre nem mondja,hogy fáj. 3 probléma van nála.

    1. Szaladás közben kifele csapkodja a lábait,amit éppen emel(nem feszes ruhában is)
    2. Kis lábujja kifele fordul,normál állapotban is látni,ha rá áll, az ujja külső oldalán jár. Nagy ujja pedig szintén kicsit kifele dőlve "kapaszkodik" a talajba.
    Egyensúly érzeke jó, nem túlsúlyos, nagyon mozgékony gyerek,talpán a boltív kicsi,de van(vizes lábnyoma a földön nem teli)
    3. Folyton bukfencezni szeretne, 2x kanapén szabályosan sikerült is neki, nem értem oda időben. Ebben a korban nem korai? Nem engedem neki. Kézen is állt már 1x, egyenes tartással(ezt sem engedem).

    Segítséget előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amiket leírt, igazából nem probléma, ebben az életkorban normális. Szerintem nyugodtan bukfencezhet, és minden egyéb mozgást végezhet, csak ne érkezzen keményre.

  • Üdvözlöm Doktornő! Olvasgattam a kérdések közül, és nekem is hasonló problémám lenne mint annak…

    Üdvözlöm Doktornő! Olvasgattam a kérdések közül, és nekem is hasonló problémám lenne mint annak az úrnak aki nem tudja megszorítani a bicepszét. Az a furcsa hogy ha behajlítom a karomat akkor megtudom szorítani valamennyire, de ha kinyújtom akkor nem, szakadásnak nincs jele (nem rövidült meg se a bicepsz, se az ín). Ön szerint mire utalhat ez a probléma? Súlyzós edzést végzek, de edzés közben nem észleltem sérülést, edzés utáni napokban kezdett el fájni. Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    (Látatlanban...) Lehet, hogy túlterhelte. Kímélje egy rövid ideig, majd fokozatosan kezdje el ismét a terhelést.

  • Tisztelt Doktornő! A következő leletet kaptam: Jobbra convex lumbalis, enyhe balra convex…

    Tisztelt Doktornő!

    A következő leletet kaptam:
    Jobbra convex lumbalis, enyhe balra convex háti scoliosis.
    L. IIItól distalisan a csigolya közti rések distal felé fokozódóan szűkebbek.
    A lumbalis gerinc kisizületeiben arhrosis jelei láthatóak.
    L. IV. kb 4 mm-nyivel anteponalt helyzetben van.
    A sacrum első íve részlegesen lumalisalt.

    Mkét csípőizületi rés mérs. beszűkült.
    A bal acetabulum fölött egy kb 3 mm átmérőjű scleroticus szegélyű cystosus látható.

    Elmagyarázná kérem, hogy mit is jelentenek ezek?

    Köszönettel,
    Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek.

  • Kedves Doktornö!! 3 hete faj a derekam. Elmentem ortopèdiára kèszitettek röntgent viszont az…

    Kedves Doktornö!!
    3 hete faj a derekam. Elmentem ortopèdiára kèszitettek röntgent viszont az a baj hogy èn Nèmetországban vagyok ès nem nagyon èrtettem mit mondtak. A gepen nezte a röntgenfelvètelt es mögè tett vmi kockás hátteret akkor mondta h 3 mm. Mondta h gerincferdülèsem van ès hogy a derekamnal nagy a görbület nagyon elöre esik a csipöm. Ès a porckorongrol beszèlt valamit. Kaptam derèkövet ezt kell hordanom most. Kerdesem h meddig kell ezt hordani es hogy kezelheto ez a porckorong problema. Gyogytornaval??? Vagy mi a teendom!
    Valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ameddig fájdalmai vannak, addig kell a rögzítés. Biztos, hogy gerinctorna végzése javasolt.

  • Tisztelt Főorvosnő! Problémám közel két hónapja fennáll. Szinte állandó jelleggel fáj,zsiborog…

    Tisztelt Főorvosnő!

    Problémám közel két hónapja fennáll. Szinte állandó jelleggel fáj,zsiborog mindkét lábszáram.Nem erősen,inkább tompa jelleggel. A vádlim néhány helyen nyomásra is érzékeny, illetve a belbokám felett és a térdem belső fele is. A combomnál is érzem néha az izomfájdalmat, szintén tompán, leginkább ha lépcsőzök. Illetve a hátam a két lapockám közt is szokott fájni. Kenegetem flectoros krémmel a lábamat és a hátamat is, sokat nem segít. Háziorvosom szerint nincs semmi probléma, lassan hozzá kell szoknom, a korraj jön....de 34 éves vagyok még csak???Áprilisban voltam vérvételen, ott mindent rendben találtak. A történethez hozzátartozik, hogy ezek a tüneteim édesapám halála után kezdődtek.(7 hónapja) De 2-3 héten belül mindig elmúlt a lábfájásom, most meg megmaradt tartósabban. Ezért nem tudom, hogy a stresszhez van köze vagy mi lehet a háttérben? Hova fordulhatok? Mit tudok tenni? Ön szerint mi lehet a probléma?

    (az elmúlt hónapokban voltam kardiológián, érsebészeten, neurológián, készült koponya MR is,...mindenhol rendben találtak mindent) Tanácstalan vagyok.

    Köszönöm megtisztelő segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet pszichés oka is, ha az érsebész sem talált eltérést, de lehet statikai ok is a háttérben. Ortopédiai vizsgálat javasolt, de anélkül is megpróbálható egy jó lúdtalpbetét viselése, ill. magnézium, kálcium tartalmú táplálékkiegészítő fogyasztása.

  • Jó napot kivánok Tisztelt doktornő. 40 éve volt törés amikor is a könyökömet megműtötték.…

    Jó napot kivánok Tisztelt doktornő.

    40 éve volt törés amikor is a könyökömet megműtötték. Igaz, hogy a mai napig nem tudom teljesen kinyújtani, de ezt már megszoktam. Panaszom nem igazán volt ezidáig. A kezemmel mindent megtudtam csinálni amit akartam, de az utóbbi hónapokban néha roppanó hangot ad ki és van olyan is, hogy fáj és bedagad minden erőltetés nélkül. Azt szeretném megtudni, hogy ezt mi okozhatja.

    Köszönöm a válaszát.

    Ibolya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek.

  • tistelt dr. a bal csuklom rendszeresen bedagad honapok ota. delutan dolgozom takaritok egy iskolaban,es…

    tistelt dr. a bal csuklom rendszeresen bedagad honapok ota. delutan dolgozom takaritok egy iskolaban,es estefele mar csak borogatassal tudok ellenni. szeretnem kerdezni,hogy nemtudna valami kenocsot ajanlani.koszonettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kellene vizsgálni, azaz orvosnak látnia kellene, hogy "csak" a túlterhelés következménye-e, vagy van valamilyen komolyabb megbetegedés a hátterében. Addig meg lehet próbálni bármelyik fájdalomcsillapító kenőcs használatát.

  • Tisztelt Doktornő! Az ülő izmaimat nagyon merevnek érzem, néha érzem is hogy kattog mikor…

    Tisztelt Doktornő!

    Az ülő izmaimat nagyon merevnek érzem, néha érzem is hogy kattog mikor behajlitom a lábamat néha, hátul a comom meg a vádlimba érzem a merevséget, sokszor izomláz érzetem van, sokat ülök a számitógép előtt.
    Tudna nekem tanácsot adni?
    Köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Komplex gyógytorna végzése javasolt. Forduljon gyógytornászhoz.

  • Kedves Doktornő! volt egy két hetes fejfájásom de reggeltől reggelig sirtam annyira fájt a jobb…

    Kedves Doktornő! volt egy két hetes fejfájásom de reggeltől reggelig sirtam annyira fájt a jobb oldalt injekciora elmúlt de másnapra ugyan ugy elkezdett fájni fájdalom csillapitok kevés ideig voltak jók ,küldtek neurologushoz,CT re és a reumatologiára mert azt mondták nyaki gerinctől van szokot fájni a fejem de már nem ugyahogy akkor .a reumatólogus azt irta a papirra hogy Vertrebrogén eredet ,de én nem tudom mit jelent és ezt ,szeretném,meg kérdezni öntől előre is köszönöm ...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg nem nyaki gerinc, hanem neuológiai eredetű a fejfájása.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta