A betegek kérdései (10613)

  • Kedves drNŐ!

    a férjemnek ismert betegsége a gerincsérv,ami időnként erős derékfájdalommal jár. idegsebésznél járt vele,ott azt mondták,ogy müteni nem kell,mert veszélyes is lehet. majdd ha vizeletét székletét nem tudja tartani majd,akkor. gyóhyszert szed rá. most igen fájdalmas… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A gerincsérv nem okoz kifelé látható⁄tapintható elváltozást, mert az a csigolyaívben (csontos környezetben) van. Inkább izom görcs következménye lehet. Gerincizom erősítő torna nélkül a panaszai… Még több

  • Tisztelt Doktornő!

    Egy hete barátokkal darts-ozni voltunk. Talán az átlagoshoz képest a játék jellegéből adódó szokatlan mozgás okozza, de fáj a vállam, nagyjából úgy tudnám körülírni, hogy ha elkezdem emelni a kezem, akkor a felkar testhez képesti kb. 60 fokban történő emelésekor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves József! Valószínűleg a szokatlan, hirtelen túlterhelés okozza a panaszait. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőcs, borogatás, ill. tbl.-s kezelés szóba jön, ami csökkenti a panaszait. És kerülni… Még több

  • széttetülő korongon a bal oldalon latero-foraminalisan a protrusió kifejezett. A cauda szabályos.…

    széttetülő korongon a bal oldalon latero-foraminalisan a protrusió kifejezett. A cauda szabályos. ⁄ BNO M 4780.⁄ Az utóbbi évben állandó deréktáji fájdalom mellett lépéseimnél balra egyensúlyoznom kell. Reumatológia kezelésen vettem részt, panaszaim inkább növekedtek. Kérdezném, hogy állapotomban milyen módszerrel lehetne javulást elérni. Tisztelettel egy sántító beteg Nyiregyházáról

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom, hogy vannak-e gyöki nyomási tünetei, ezt ortopéd, vagy neurológiai vizsgálat során tudják megmondani. De gerincizom erősítő gyógytorna nélkül a panaszai nem fognak mérséklődni akkor sem, ha nincs "komolyabb" elváltozás.

  • kEDVES dOKTORNŐ! kÖSZÖNÖM SEGíTSÉGÉT. A HÉNYINGER MITŐL LEHET, MIKOR TORNÁZOK? KÖSZÖNETTEL:…

    kEDVES dOKTORNŐ!

    kÖSZÖNÖM SEGíTSÉGÉT. A HÉNYINGER MITŐL LEHET, MIKOR TORNÁZOK?

    KÖSZÖNETTEL: MÓNIKA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Mónika!

    Erre nem tudok válaszolni.

  • Kedves Dokktornő! Biztos tetszik rám emlékeszni, hogy írtam, hogy 1 éve volt egy hörghurutom…

    Kedves Dokktornő!

    Biztos tetszik rám emlékeszni, hogy írtam, hogy 1 éve volt egy hörghurutom és azóta nagyon méylen fáj a hátam, akkor voltam tüdőgyógyásznál, ahol negatív lett a tüdőröntgenem és a légzésfunkció élettani értékeket mutatott, csak minimális kislégúti eltérés volt. Házipor allergiám van, amire gyóygszert szedek. Voltam Hévízen voltam gyógykúrán a hátammal, gyenge a hátizmom és kissé ferde a gerincem, a kezelések után jobb lett a hátam, már nem egyfolytában fájt, csak 1-2 órát éreztem, aztán 3 napja nagyon elkezdett fájni, miután 12 kilós kislányomnak segítettem a gyerekorvosnál felmászni az ágyra és leemeltem, azóta megint nagyion fáj egész nap, bár nagyon meg is ijedtem, mert a ygreekorvos azt mondta nagyon nem tetszik neki a kilásnyom torka, azóta fáj a hátam.
    Ön szerint ez akkor mozgásszervi eredetű vagy stressz okozhatja?

    Másik kérdésem az lenne, hogy elkezdtem gyóygtornázni, de ahogy elkezdem pár perc múlva mindig hányingerem lesz. Ennek mi lehet az oka?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem mozgásszeri és stressz okozta panaszai vannak. Manuálterápiás kezelés és gyógytorna kezelés javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! Idén tavasszal iszonyatos derék- és lábfájdalmak törtek rám, illetve kisebb…

    Tisztelt Doktornő!

    Idén tavasszal iszonyatos derék- és lábfájdalmak törtek rám, illetve kisebb fájdalmak és zsibbadások testszerte - főleg kéz-ujj fájdalmak és zsibbadások. Napok leforgása alatt ágynak estem. A háziorvos elkezdett injekciózni, valamint beutalt az idegsebészetre, ahol nem állapítottak meg idegsebészeti vonatkozású problémát. Ezután reumatológiára küldtek, ahol röntgent kértek, de ott sem állapítottak meg semmit, csak még több fájdalomcsillapítót kaptam. Injekciókkal, 3 féle tablettával, 2 féle tapasszal (Flector és Keplat) kezeltek, melyek nem igazán segítettek (úgy értem ennyi féle gyógyszertől nem csökkentek jelentősen a fájdalmak, ugyanúgy nem tudtam például lábra állni), viszont kb 1,5 hónap után elmúltak a fájdalmak. Ez júniusban történt. Néhány napja megint nagy fájdalmak törtek rám és egyre súlyosabb, megint alig tudok járni és ismét elkezdődtek a testszerte jelentkező fájdalmak, zsibbadások is. Mit javasol, hová fordulhatnék? Mi lehet a bajom?

    Köszönöm! István, 28 éves

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem csak a fájdalomcsillapítók szedése nem elég, gyógytorna, esetleg manuálterápiás kezelés javasolt.

  • Tisztelt Doktor Nö! Szeretném tudni mi okozza az éjszakai karzsibbadásom ami nagy fájdalommal…

    Tisztelt Doktor Nö!

    Szeretném tudni mi okozza az éjszakai karzsibbadásom ami nagy fájdalommal jár.
    Egy hónapja állandóan zsibbad mind két karom,a kezeim és fájnak, hiába rázogatom, tornáztatom nem múlik el. Mikor reggel bemozgattam semmi gondom nem volt napközben.
    Egy hete viszont napközben is előjön, hogy munka közben vagy csak ülök a kocsiban és elzsibbad a kezem és nem érzek vele, hirtelen mozdulatnál nyilaló fájdalom az egész karomon. Most már nem csak éjjel hanem nappal is bármikor elzsibbad, érzéketlen és iszonyúan fáj.

    A Háziorvosom Mydetont 2x1, és voltarent 2x1 ajánlott amit 2 hete szedek, de nem érzem hogy lenne valami változás.....

    Kérdésem hová forduljak, mit tegyek hogy enyhüljenek a fájdalmaim??

    köszönettel: Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Reumatológiai vizsgálat és komplex fizioterápiás kezelés, nyaki gerinctorna javasolt. Valószínűleg kopásos tünetek. Éjszaka habszivacs nyakgallért érdemes viselnie.

  • Kedves Doktornő.Röntgenen voltam,azt írták a leletemben,hogy nyaki borda nem látható,ezen kívül…

    Kedves Doktornő.Röntgenen voltam,azt írták a leletemben,hogy nyaki borda nem látható,ezen kívül a porcrések L.III.rés szűkebbek a III⁄IV. résben a discusban vakuum fenomen látható.az alsó szakaszon közepes fokú kisizűleti arthrosis látható.Kérem tisztelettel a segittségét Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg nem serdülőkorú, mérsékelt kopásos tünetek.

  • Tisztelt Doktornő! 50kilós 17 éves lány vagyok és fél éve meghúztam a térdemet , azóta is fáj…

    Tisztelt Doktornő!
    50kilós 17 éves lány vagyok és fél éve meghúztam a térdemet , azóta is fáj igaz kevésbé de nagyon lassan jön rendbe én viszont már sportolni szeretnék, nem tudna valamilyen gyógyszert vagy kenőcsöt ajánlani ami gyorsítana rajta?
    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő tornagyakorlatok végzése javasolt. Bármilyen fájdalomcsillapító kenőccsel kenheti.

  • Tisztelt Doktor Nö! Kb. egy hete bal oldali lágyéksérvet diagnosztizaltak nálam, és szeméremcsonti…

    Tisztelt Doktor Nö!
    Kb. egy hete bal oldali lágyéksérvet diagnosztizaltak nálam, és szeméremcsonti izomtapadást. Nem tudom a kettö közül melyik fáj ennyire, de aludni sem birok, fájd csill nem hatnak. Minden nap meleg vízbe ülök, hogy kicsit ellazuljon! 2 het mulva mütenek, de addig sem tudom hogy birom ki, mar 3 honapja szenvedek vele. Az lenne a kerdesem, az izontapadas fajhat ennyire vagy a serv? És hogyan mütik az izomtapadast? Mert a kettot egyszerre fogjak müteni. Milyen dolgokat tudok tenni azügyben, hogy ne fájjon ennyire? Köszönöm a válaszát!! Zsanett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az izomtapadást nem értem, így nem tudok hozzászólni. A lágyéksérv sebészeti elváltozás (ehhez is csak annyit értek, amennyit sok-sok évvel ezelőtt tanultam), a kezelőorvosával kellene megbeszélnie a lehetőségeket.

  • Tisztelt Doktornő!
    Elég régóta szenvedek már térdfájdalomtól és most elmentem egy másik orvoshoz is mert áprilisban volt tükrözésem ott a feszülő ínszalagot metszették be. Viszont azóta is fáj. Ma ezt írták a papíromra: A jo térd kontúrja megtartott, Zohlen Fründl jel poz. Típusos retropat… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak a panaszai és a tünetei vannak leírva, valamint, hogy mi történt Önnel (a térdében) és csupán a feltételezés, hogy porcsérülése van, de erre választ majd csak az MR után fog kapni a kezelőorvosa.

  • Kedves Doktorno. Kaptunk egy leletet a harom eves kislanyom arra panaszkodott h faj a feneke…

    Kedves Doktorno. Kaptunk egy leletet a harom eves kislanyom arra panaszkodott h faj a feneke es a laba, egy nap jarni sem tudott cataflam cseppet kapott. Azota santikal. Sajnos az ultrahangon nem kaptam magyarazatot csak h pihenjen sokat. Izuleti gyulladadt irtak.ezt meg ertem is viz van a bal oldalon a tok-nyak tavolsag 8mm. Ez mit jelent?Nagy baj ez? Valamint az van meg a leleten h a tok mindket oldalon kisse elemelt. Ez rosszat jelent? Koszonom elore is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Steril ízületi gyulladás van a csípőjében, ez ebben a korban előfordul banális felső légúti hurut mellett. Pihentetni kell (valamilyen módon elérni, hogy csak az ágyban játsszon), és csak a panaszok megszűnte után engedni járkálni. De a leletet vissza kellene vinni oda, ahonnan elküldték vizsgálatra, mert annak az orvosnak kell elmagyaráznia a helyzetet, nem a radiológusnak. Gondolom (remélem) a gyermeket is visszarendelték kontrollra.

  • Kedves Doktornő. férjem csuklója kivizsgalas alatt van mert szinte alig tudja behajlitani,es…

    Kedves Doktornő.
    férjem csuklója kivizsgalas alatt van mert szinte alig tudja behajlitani,es nagyon faj neki.magneziumot szed addig,engg vizsgalatra megy majd decemberben.3napja azonban mindket kezfeje éjjel zsibbad neki,folyton felébred rá...lehet köze ennek a csuklojahoz?mert párom azt monfja ugyérzi ez más miatt van mert mindkettő zsibbad.Napkozben nincs zsibbadás...de mindig nagyon fajnak neki a munka miatt.
    Szoval a kérdésem h.emiatt lrheht vagy esetleg más is okozhat ilyen tünetet?Eléggé kimerült mostanában.
    Köszönöm előre is válaszát!
    Minden jót kívánok!
    Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sok mindent nem értettem meg a kérdésében, de úgy gondolom, ezek a panaszok a nyaki csigolyák meszesedéséből adódnak. Éjszaka, amikor pihenéskor az izmok ellazulnak, lehetőséget adnak a csigolyáknak egy kis elmozdulásra, ami a "kopásos" tünetek mellett beszűkíti az ideggyökök kilépési helyét. Meg kell mozgatnia, hogy a keringés helyreálljon, vagy viseljen éjszaka habszivacs nyakgallért; csak akkora legyen a párnája, mint amekkora a távolság a válla és a feje között. Emellett nyaki gerinc tornát kellene végeznie.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona, Gyakorlatilag február óta állok folyamatos orvosi vizsgálatok…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona,

    Gyakorlatilag február óta állok folyamatos orvosi vizsgálatok alatt. 29 éves vagyok, izom-ízületi és csont fájdalmaim vannak. Megtörtént teljes reumatológiai kivizsgálásom, ami nem hozott eredményt. Majd az immunológia következett, ahol ANA ASMA pozitív leletek születtek. Trombocitaszámom folyamatosan alacsony (2010 ót0 107-117 között mozog, CK, CRP emlekedett⁄magas). Kivizsgálásom jelenleg is tart. Legutólsó leletem egy csontszcintigráfiai lelet, mely az alábbiakat tartalmazza:
    Degenerativ folyamatra utaló foltos jellegű aktivitás fokozódások láthatóak a váll ízületi régiókban a sternoclavicularis ízuletek területén a középső háti és lumbalis gerincszakaszon mindkét oldalon a csipő ízületeknek megfelelően és a térdízületi régiókban.


    A kérdésem a következő: Mire számíthatok?


    Tisztelettel,

    Norbert R.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezek kopásos tünetek. Csak a kivizsgálás semmilyen eredményt nem fog hozni, fizioterápiás kezelés (gyógytorna) szükséges.

  • Tisztelt doktornő! 16 éves vagyok és ropognak a csontjaim hirtelen megmozdulok vagy csak mozgáskközben…

    Tisztelt doktornő!
    16 éves vagyok és ropognak a csontjaim hirtelen megmozdulok vagy csak mozgáskközben bármikor mitől lehet? És elég hangos is az befolyásoló ok hogy nagyon vékony vagyok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Kérdező! Már többször feleltem ilyen kérdésre, most megismétlem: a normál ízületi mozgás (szalagok lazasága) velejárója. Teendőt nem igényel.

  • Üdvözlöm Főorvos Asszony! IV-V porckorongsérvem van kezdődő stádiumban. Kérdezném Öntől, hogy…

    Üdvözlöm Főorvos Asszony!

    IV-V porckorongsérvem van kezdődő stádiumban. Kérdezném Öntől, hogy ez okozhat e hasi izomlázszerű tüneteket? McKenzie párna használata csökkentette a "hátsó" panaszokat de akkor ezek szerint "előre" hastájékra "viheti át" kismértékben a panaszokat? Hallottam valahol, hogy utánozhat belszervi tüneteket. Erre Ön mit tudna mondani megnyugtatásképpen? Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a torna okozza ezeket a tüneteit, további izomerősítés mellett meg fognak szűnni.

  • Tisztelt Doktornő! 23 éves vagyok és pár hónapja (kb. fél éve) a bal térdem felett (a térdkalács…

    Tisztelt Doktornő!

    23 éves vagyok és pár hónapja (kb. fél éve) a bal térdem felett (a térdkalács felett jobb oldalt) kis duzzadás látható akkor, ha lábon állok és nem húzom össze a térdem, hanem nyugalmi állapotban hagyom.
    Néha ülőhelyzetben, és főleg amikor lefekszem akkor azt érzem, hogy dobog, azaz lüktet (pulzus szerűségű) és szemmel is látható, továbbá ha ráteszem a kezem érzem ezt a lüktetést (kicsit olyan, mint a szív dobbanás).
    Hozzáteszem, hogy semmilyen fájdalommal nem jár ez, egyáltalán nincs fájdalmam.

    Válaszát előre is köszönöm!

    András

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves András! Lehet ér fejlődési anomália, ha nem okoz problémát, szerintem nincs teendő.

  • Tisztelt Dr Andrássy Ilona!


    Kislányom kezén az ujjai görbülnek csak a mutató ujját tudja kinyújtani.Már Reumatológiai,neurológiai vizsgálatok voltak de sajnos senki sem tud semmit.A leletei jók.Azt tudni kell,hogy mind két kezén a kis és gyűrűs ujja születése óta egy kicsit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kedves Gyöngyi!
    Látatlanban én még annyi segítséget sem tudok mondani, mint azok a kollégák, akik vizsgálták. Sajnálom.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! 28 éves férfi vagyok,vékony testalkatú,néhány éve észrevette,hogy…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    28 éves férfi vagyok,vékony testalkatú,néhány éve észrevette,hogy görbék a lábaim.Ha összezárom a bokám 4 cm híján nem érnek össze a térdeim.Az igazság az hogy 14 és 17 éves koromban sokat fociztam,és egy úgynevezett Parkour nevű sportot űztem ,melynek a lényege,hogy magasabb 3-4 méteres tárgyakról szaltóztunk ugráltunk le.A Dr Nő szerint elképzelhető ,hogy a focitól és az ugrálásoktól görbült el a lábam?
    Vagy ez genetikai dolog lehet?Panaszom csak annyi,hogy 2-3 éve a jobb lábam külső része a boka fölött fájdogál,illetve ha futok akkor a térdem alatti csontrész körbe megfájdul.Sajnos a járásom sem olyan szép. A kedves Dr Nőnek mi a véleménye,ez az eltérés súlyos? Nagyon szépen köszönöm a segítségét.


    Üdvözlettel:
    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem alkati variációról van szó, izomereősítésen kívül egyeéb teendőt nem igényyel. De, ha a görbület nagyon zavarja, célszerű ortopéd orvosnak megmutatni, hogy kell-e korrekciós (tengelyegeyenesítő) műtétet végezni.

  • Tisztelt Dr. Andràssy Ilona Derék tàji fâjdalommal mentem el röntgen vizsgàlatra. A leletemen…

    Tisztelt Dr. Andràssy Ilona

    Derék tàji fâjdalommal mentem el röntgen vizsgàlatra. A leletemen az alàbbiak szerepeltek:

    L-S gerincfelvétel:
    Enyhe foku balra hajlo scoliosis, lordosis megtartott.A porcrések norm. tàgak.A csigolyatestek kocka alakuak, zàrólemezeik épek.

    Medence + SI rés:
    A csipő izületek szabàlyosak.
    A sacroiliacalis izületi rések lènyegesen nem szűkebbek, at ízfelszínek elmosott szélüek ( vs.SPA)

    Sajnos én ebből az egészből a scoliosist értettem amit úgy tudok gerinc ferdülés, enyhefokunak irjàk aminmiatt igy annyira nem aggódok, de amit a medencefelvételnél irnak az aggaszt, mert sokmindent nem tudok mit jelent. Pl. az hogy SPA, vagy az hogy elmosott szèlű izfelszinek.
    Kérem, segítsen szaktudàsàval, hogy van e aggodaloma okom e lelet alapjàn.

    Vàlaszàt előre is köszönöm!

    Róbert



    Vàlaszàt előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    SPA= spondyarthrosis, de ennek kizárására reumatológiai vizsgálat szükséges. Úgyhogy azt javaslom, hogy kerressen fel egy reumatológiai szakrendelést, ahol megvizsgálják, a rtg. kiegészítéseként más vizsgálatokat is végeznek, éa a megfelelő terápiát is előírják. (A scoliosis csak melléklelet, serdülőkor befejezése után nem kell vele törődni.)

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta