A betegek kérdései (10634)

 • Tisztrlt Doktornő! 2,5 eves kisfiam lábfájásra panaszkodik kb.5héttel ezelött volt az első…

  Tisztrlt Doktornő!
  2,5 eves kisfiam lábfájásra panaszkodik kb.5héttel ezelött volt az első majd 2-3 hétig semmi,majd 1hétig minden másnap majd megint 1 hete semmi.szoval ebben az 5hétben kb.6* fordult elő.Bal láb talp reszen mutatja éles fájdalom mert kb.5 masodpercig tart addig sír.Egészséges láztalan nem beteges.Vérkép lett csináltatva 3hete más okból de ott minden oké.Voltunk ma ortopédusnál magán uton ott alaposan megnézték semmit nem találtak hétfőn azert lesz egy röntgen.Miután nem sántit nem gyakori és hirtelen lép fel hamar el is múló lábfájásrol van szó. nem tudom hogy mit gondoljak kell e még vmi vizsgálat.vagy hogy komoly gond lehet-e.sajnos az egyoldali lábfájásra szörnyű dolgokat lehet olvasni ezért is gondoltam megkérdezem önt is bár láthatlanb gondolom nem egyszerű.köszönettel:Adrienn

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Igen, valóban nem egyszerű, de úgy gondolom, a kolléga megvizsgálta, és megfelelő gondossággal járt el. Általánosítani nem szabad, mindig egyénileg kell megítélni a panaszokat.

 • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

  A problémám a következő: Amikor teljesen kinyújtom a lábam és megfeszítem,majd ezt követően behajlítom,roppan egyet a térdem. Illetve ez felálláskor,hajlításból kiegyenesítés során is előfordul. Néha nyugalomban enyhe égő érzést is érzek. Fájdalom nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A meniscus sérülés fájdalommal jár. A "tünetei" inkább fokozott ízületi "játéknak" felelnek meg. Kerülni kellene a túlzott megfeszítést, és a hirtelen helyzetváltoztatásokat,… Még több

 • Tisztelt Doktornő! Van a térdkalácsom felszínén egy porcleválás. időről-időre nagyon szúr. Ha…

  Tisztelt Doktornő! Van a térdkalácsom felszínén egy porcleválás. időről-időre nagyon szúr. Ha a nadrág hozzá ér már az is rettenetesen fáj. Ambulánsan el lehetne távolítani?? Kiskunhalason lakom és idén januárban kértem időpontot térd sebészetre de mindig tologatták az idő pontot és a végén el se tudtam menni. Köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Biztosan meg lehet oldani Egynapos Sebészeten, de ahhoz vizsgálat szükséges, hogy megállapítsák, mi okozza a panaszait, azaz el kell jutnia az orvoshoz.

 • Kedves Doktornő! Az előbbi kérdéshez elfelejtettem leírni, hogy 48 éves férfi vagyok és naponta…

  Kedves Doktornő!
  Az előbbi kérdéshez elfelejtettem leírni, hogy 48 éves férfi vagyok és naponta közel 10 órát internetezek, szinte alig mozgok. Ugyanakkor a jobb kezemen a sok netezés (testtartás) miatt a véna mellett kialakult egy lüktető dudor is, ahol szabad szemmel látszik az ér löktetése. Sem a jobb kezem sem a lábam nem duzzadt meg a balhoz képest láthatóan. Válaszát köszönettel várom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem a panaszai tökéletesen megszűnnének, ha egy kicsit többet mozogna, elkezdene valamit sportolni.

 • Tisztelt Doktornő!

  A lapockáim között két csigolyám között van egy fájdalmas, kocsonyás, babszem nagyságú göb, ami a legkisebb érintéstől is képes órákon át sajogni. Van, hogy nagyobb ez a göb, jobban "kijön", ilyenkor a vállamon is égő, tompa fájdalmat érzek, ami masszírozásra… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ez egy görcsben lévő izomcsomó. Meg kell keresni a hátterében lévő kisizületi blokkot, ez leggyorsabban manuálterápiás kezeléssel lehetséges.

 • Tisztelt Doktornő!
  A nyáron a jobb lábamon térdél (a belső oldalon) egy beméllyedést, süppedést vettem észre és a bokám is felduzzadt. Most, a napokban a bal lábammal történt ugyanez. A bokánál mindkét lábam recseg-ropog, mindkét térdcsont alatt kisebb duzzanatok képződtek és vállkörzésnél… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Háziorvosától kell beutalót kérnie ortopédiára, a laborba is el tudja küldeni.

 • Tisztelt Doktor Nő! Aktívan kosárlabdázom de tegnap meccsen a földre érkezésnél a térdemben…

  Tisztelt Doktor Nő!
  Aktívan kosárlabdázom de tegnap meccsen a földre érkezésnél a térdemben szúró fájdalmat éreztem, de utána elmúlt. Másnap reggel alig tudtam felkelni guggoláskor, lépcsőzéskor meg hajlításkor ropog és fáj. Ha huzamosabb ideig ülök egy idő után elkezd fájni a térdkalácsom alatt. Mitől lehetnek ilyen panaszaim?
  Üdvözlettel: Tamás

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A csontok "beharapták" a lágyrészeket, ami ugyanúgy megduzzadt, mint a pofa nyálkahártyája szokott, ha ráharapunk, és amíg a duzzanat fel nem szívódik időnként becsípődik, és az fájdalommal jár.

 • Üdvözlöm Dr. nő!

  Voltam röntgenen és megkaptam a leletet CD-n illetve egy véleményt amit sajnos nem tudom , hogy mit jelenthet. Segítene ebben nekem , hogy tudjam mit jelent? Leírom a véleményt:… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek. De vissza kell menni a kezelőorvosához, Ő értelmezni fogja és a megfelelő terápiát is javasolni tudja.

 • Tisztelt Doktornő! Mostanában gyakran fáj a talpam belső boltíve,és a sarkam az álló felületen(egyáltalán…

  Tisztelt Doktornő!

  Mostanában gyakran fáj a talpam belső boltíve,és a sarkam az álló felületen(egyáltalán nincs lúdtalpam) és sportolok is ráadásul mezítláb heti kétszer.tettem a cipőmbe lúdtalpbetétet hátha segít de nem történt semmi.
  Az lenne a kérdésem hogy ez mitől lehet és tudok e tenni valamit ellene.
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy a mezítláb terhelés nem megfelelő. A cipőjébe vastag puha bélést kellene beletennie.

 • T. Doktorno. Avval a problemamal fordulnek onhoz hogy szules utan sokszor fajt a szegcsontomnal…

  T. Doktorno. Avval a problemamal fordulnek onhoz hogy szules utan sokszor fajt a szegcsontomnal mozgasra fajt orvoshoz forultam vele a szivbetegseget kizartak utanna nem igazan foglalkoztam vele el is mult de azota a szegcsontomnal pl oldalra forulasnal ropog tobszor is majdnem minden nap mostanaban. 1 eve szultem. Ez mitol lehet okozhat e valamilyen problemat? Nem tudom hogy osszefug e de ritkan zsibbad a labujam is nem sok idelyig mozgasra el is mulik. 21eves vagyok. Valaszat elore is koszonom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A szülés után a hormonális hatás miatt előfordulhatott fokozott ízületi lazaság, ez okozhatott (okozhat) panaszokat. Most izomerősítő tornagyakorlatok végzésére lenne szüksége.

 • Kedves doktornő! Kb egy éve leestem a lépcsőn, és nagyon megütöttem a farcsontomat. Ha súlyt…

  Kedves doktornő! Kb egy éve leestem a lépcsőn, és nagyon megütöttem a farcsontomat. Ha súlyt cipelek legyen az ( bármi amit hétköznap egyszerűen meg kell emelni), akkor fáj a farcsontom mitől lehet? Ha pihentetem akkor utána elmúlik a panasz. Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A mozgáskor, terheléskor a csonthártyán eredő⁄tapadó izom irritálja a tapadáspontot, ez fájdalmat provokál. Meg kell találni azt a testhelyzetet, ahol ez nem jelentkezik.

 • Üdvözlöm! A nyáron 2 napig nagyon erős kerti munkát végeztem. Ezután el kezdett fájni a bal karom,…

  Üdvözlöm! A nyáron 2 napig nagyon erős kerti munkát végeztem. Ezután el kezdett fájni a bal karom, könyöktől lefelé. Nem kibírhatatlanul, de azért fáj. A fájdalmat előhozza: bizonyos kéztartás, szorítások, erőkifejtések. A kéz szorítóereje emellett megtartott. Nem izomfájdalom, ugyanis nem nagyon tudom meghatározni, hogy hol is fáj. Talán a könyöknél van a kiindulópont, azt ha beütöm, élesebben fáj, mint előtte. Ez ideggyulladás lehet? Hová forduljak?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A csuklóját kell stabilizálni, mert lehet, hogy a hosszú alkarizom eredése terhelődött túl, és minden olyan mozgás, ami ezt provokálja, fájdalmat okozhat.

 • Tisztelt Doktornő, Apósomnak az elmúlt 2 évben minket terdebe protezist ültettek. Amint lehetett…

  Tisztelt Doktornő,

  Apósomnak az elmúlt 2 évben minket terdebe protezist ültettek. Amint lehetett mindig vissza is ment dolgozni. Nincs semmilyen leszazalekoltsaga. A háziorvos a munkaköri alkalmassagira azt írta neki, hogy :\\\\\\"nehéz terhek emelését, terdepelést,guggolást, létrázást nem igénylő karbantartási munkakörben foglalkoztatható. Sajnos e miatt kilátásba helyezték az elbocsátást. Beszéltunk a műtétet végző orvossal aki azt mondta hogy a térdepelést nem javasolja csak ezek közül. Ez a háziorvos jeleltte őt mindenfele kitétel nélkül teljesen alkalmasnak ugyanezen munkakör betöltésére még a műtét előtt is. Apósomnak sokkal könnyebb járnia, sokkal kevesebb a fájdalom is, mindkét műtétet sikeresnek mondta a főorvos.
  Valami jogszabályra hivatkozva helyezték kilátásba az elbocsátást, de én ilyet nem találtam, a munkahely sem tudta megmondani hogy melyikre hivatkoznak.

  Ilyen esetben mit lehet tenni hogy a munkahely megmaradjon?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  OOSZI (Országos Orvos Szakértői Intézet)-hoz kell fordulnia, én ehhez nem értek.

 • Kedves Doktornő! Néhány hónapja a bal vádlim erősen feszült, meg volt dagadva, mozgás hatására…

  Kedves Doktornő!

  Néhány hónapja a bal vádlim erősen feszült, meg volt dagadva, mozgás hatására fájt. Ez néhány napig tartott, majd elmúlt. Azóta viszont elég gyakran, naponta legalább egyszer nagyon erős lüktetést érzek a bal talpamban, ott érzem vissza a szívdobogásom. Fájni nem fáj már, de néha lépcsőzés után, ha kicsit fulladok is, még érzem, hogy feszül a vádlim.
  Ön szerint ez utalhat trombózisra? Illetve milyen szakorvost kellene felkeresnem ezekkel a panaszokkal?

  Köszönöm válaszát.
  Üdv, Lizi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Első lépésként a háziorvosát kellene felkeresnie, aki a fizikális vizsgálat után a megfelelő szakrendelésre tudja irányítani Önt.

 • Tisztelt Doktornő!

  Az iránt érdeklődök hogy mennyi idő lesz a felépülésem.
  Nem biztos diagnózis miatt egy hete volt egy térd arthroszkópiám.
  Kiderült hogy szerencsére hogy semmi komoly baj nincs a porcok izületek rendben vannak csak egy gyulladás volt a térdemben.… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A műtéti beavatkozás miatt mindenképpen javasolt combizom erősítő tornagyakorlatokat végeznie. Nem tudom megmondani, mikor fog tudni terhelni rendesen, mert ez egyéni.

 • Tisztelt Doktornő! Megállapitották hogy az egyik lábam rövidebb mint a másik.Ez önmagában…

  Tisztelt Doktornő!

  Megállapitották hogy az egyik lábam rövidebb mint a másik.Ez önmagában okozhat-főleg ülésnél hanyag tartást,és gibbuszt?

  Amúgy ez a púposság járáskor nincs,akkor egyenes a tartásom.Van gerincfedülésem is sajnos.Viszont a túlsulyomat leadtam időközben.

  A háti szakaszon az időnkénti zsibbadás mellett magasabb hőmérséklet is jelen van.
  Lehet reumatologiai (gyulladásos)eredete ennek,érdemes lenne reumatologust is felkeresnem?

  Köszönettel várom válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A végtaghossz különbség pont üléskor nem okoz tünetet. Felnőtt korban a végtaghossz eltérésnek semmilyen következménye sincs. A rossz tartáshoz nincs köze.
  A hőmérséklet emelkedés több betegség tünete is lehet, ezirányban a háziorvosához kellene fordulnia.

 • Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy 1,5 hete focizás közben meghúzódott a combom belső…

  Tisztelt Doktornő!
  Az lenne a kérdésem, hogy 1,5 hete focizás közben meghúzódott a combom belső része, ami azóta sem javult. Kenőcsöt használtam rá és próbáltam nem terhelni, volt már többször ilyen jellegű problémám, de talán hamarabb éreztem javulást. Kérdésem lenne, hogy ez a sport miatti húzódás időben még belefér, vagy másra is kellene gondolni és jobban foglalkozni vele? Ha megyek és fekszem elfogadható, de ha próbálok futni, akkor fáj. Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az izomhúzódásnak is kell idő, amíg gyógyul! Voltaren, vagy Lioton kenőcs használata, borogatás, kímélet szükséges. és amíg panaszai vannak, nem kellene túlterhelni!

 • Kedves Doktornő! Köszönöm a válaszát, nos nem túl megterhelő ha doxycyclin mellé még gyulladáscsökkentőt,…

  Kedves Doktornő!
  Köszönöm a válaszát, nos nem túl megterhelő ha doxycyclin mellé még gyulladáscsökkentőt, meg izomlazítót is szedek? Ráadásul a múltkor is csak 4,5 nap után segített valamit, de nem szedtem mellé tovább az antibiotikumot. Egyszerűen nem is értem, mert ez a fájdalom elviselhetetlen, a nyakamon levő nyirokcsomó is fáj, az kisujjam, és a gyűrűsujjam is zsibbadnak, és ez a fájdalom a gerincen a lapockák között esküszöm emberkínzás. :(

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem megterhelő, szükséges csökkenteni a fájdalmakat.

 • Tisztelt doktornő ! Kb 12 éve kezdődött,reggelenként amíg nem melegedtek be,nyilalltak a bokáim,aztán…

  Tisztelt doktornő !

  Kb 12 éve kezdődött,reggelenként amíg nem melegedtek be,nyilalltak a bokáim,aztán egész napra elmúlt.Később egy-egy munkanap után reggelre alig tudtam ráállni a lábaimra,ekkor már fájt a talpélem és az Achilles-ín is,de 1-1 gyulladáscsökkentő majdnem mindig "rendberakott".Hozzáteszem amatőr szinten erősítek,guggolok közepes súlyokkal.(40-60-70 kg hetente 1x)(saját testsúlyom 90-95 kg-magasság 178cm),de edzés után szinte sosem voltak fájdalmaim,csak 1-1 áttalpalt munkanap után,mely közepes fizikai munkát takar.Most ott tartok hogy vagy az Achilles-ín a sarok fölött,vagy a talpélem a kisujj mellett,vagy a lábtőcsontoknál,vagy a sajkacsontnál fáj egy-egy közepesen nehéz nap után is reggel(mindig csak 1 láb,vagy a jobb vagy a bal).Már csináltattam személyre szabott talpbetétet is,akkor ideig óráig jobb is volt.Ha csinálnék 1 -2 bokakörzést,szinte biztos hogy másnap rá sem tudnék állni a lábamra.Ha a medencében forduló után elrúgom a faltól magam,akkor is szinte biztosan megfájdul a bokám még aznap.A húgysavszint magasabb volt a fehérjebeviteltől,ezért 1 hónap vegán étkezéssel leszorítottam 250-300-as értékre,de 3 hét után ismét ugyanazok a panaszok előjöttek.Ortopédián többször voltam már,az idősebb doktor mindig annyit mondott hogy ne súlyzózzak,és menjek 75kg testsúly közelébe.Ezek alapján tudna valamit ajánlani nekem a kedves doktornő?

  köszönettel Tamás,

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, mikori a betétje, de évente újat kell készíttetni, mert lelapul, és nem korrigál megfelelően. A reggeli fájdalmak csökkentésére célszerű még felkelés előtt bokamozgatást, a láb átmaszírozását végezni, hogy beinduljon a nyirokkeringés. A magasabb húgysavszínt csökkentésére célszerű kúraszerűen Milurit-ot szedni.

 • Tiszteletem! Nemrég írtam Önnek doktornő. Igen tény hogy a nem gyakori mellékhatások közt szerepel,…

  Tiszteletem!
  Nemrég írtam Önnek doktornő. Igen tény hogy a nem gyakori mellékhatások közt szerepel, de mivel nekem amúgy is gondom van a hátgerincemmel gyerekkorom óta, lehet azért jött ez elő. Sajnos elkezdtem megint szedni orvosaim tanácsára a doxycyclint, hát a 6. napon tartok napi 100 mg-al, és ma már rémisztő a hatás ismét. Na ilyenkor mi a helyzet? Most mitévő legyek? A bal kezem épp most zsibbad, mármint az ujjaim, miközben azt érzem beszakad a hátam, a gerincem középen már őrülten fáj. Hogyan bírjam ki így még két hétig ? Addigra lehet bele is halok, mert esküszöm az őrület határán vagyok. Remegek, szédülök, fájok, teljesen kivagyok. Ha megint abbahagyom az nagyon nagy baj? Kérem szépen tanácsoljon valamiT!
  Köszönettel: egy reményvesztett nő

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mint korábban írtam, a clamydiához nem értek, így nem tudom, hogyan, mivel kellene kezelni, hogy nem legyenek panaszai. De megpróbálhatja, hogy fájdalomcsillapítót, izomlazítót szed a Doxycyclin mellé.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen