A betegek kérdései (10653)

  • Tisztelt Doktornő! Teljes bokaszalag szakadást szenvedtem majdnem két hete.5 napig volt rajtam…

    Tisztelt Doktornő!

    Teljes bokaszalag szakadást szenvedtem majdnem két hete.5 napig volt rajtam fekvőgipsz aztán 6 hét bokarögzítőt írtak fel.Kérdésem az lenne kb mikor probalhatok meg ráállni először? Most mankóval járok de lábujjhegyen már most is tudok bicegni persze nem erlőltetem. Válaszát előre is köszönöm.

    László.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erre a kezelőorvosa tud választ adni, mert ő tudja, hogy mennyire és mikor lehet terhelni.

  • Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam önnek,hogy zsibbad és érzéktelen a bokám. Este bekentem Diclac…

    Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam önnek,hogy zsibbad és érzéktelen a bokám. Este bekentem Diclac kenőcsel és van tenss készülékem azt tettem rá. Úgy érzem ,hogy valamelyik használ. Ha jasználom a készüléket nem teszek valyon rosszat? Okozhat valami bajt? Köszönöm az előző válaszát is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tesz rosszat.

  • Tisztelt Doktor nő ! 1991-ben kezdődött problémám a gerincemmel.Akkor 75 fokban el is voltam…

    Tisztelt Doktor nő !

    1991-ben kezdődött problémám a gerincemmel.Akkor 75 fokban el is voltam görbülve. Gyógytornával Úszással és gyógyszerekkel rendeződtek a panaszaim. 2 hónapja van megint fájdalmam .Jobb oldalon a derekam fáj és a jobb lábam zsibbad. Állni és ülni csak bal oldalra dőlve tudok.Most a héten voltam orvosnál.
    A szakorvosi leletre ez lett írva :St :antalgias tartás,merev L gerinc,lasegue jo poz. Láb dorsalflexioja gyengült ,de megtartott.

    Diagnózis :lumbalis és más intervertebrális discus rendell.Radiculopathiával.
    Miderizone 150 mg ,és seractil 400 mg gyógyszereket kaptam.
    Szeretném megkérdezni hogy ez porckorong sérvet jelent és műtétet el lehet-e kerülni?
    Nagyon szépen köszönöm válaszát !
    Tisztelettel Lné Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, sérvre utaló tünetek. A fájdalom csillapodásával gyógytorna kezelés szükséges, amellett - ha nincs bénulásos tünet - elkerülhető a műtét.

  • Tisztelt doktornő! 30 éves nő vagyok,egy időre elhanyagoltam a lábam ápolását igy körülbelül…

    Tisztelt doktornő!

    30 éves nő vagyok,egy időre elhanyagoltam a lábam ápolását igy körülbelül két hete fájdalmat okoz a járás, a lábam elülső részén megvastagodott a bőr,olyan érzetet ad mintha új csontok nőttek volna ki a bőröm alatt,ami a lépés hatására elkezd fájni.Pedikűrözöm otthon,de nem sokat javul az állapota.Mit tudok tenni?Vissza tud állni a lábamon a bőr a régi állapotába?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Erre inkább bőrgyógyász tud választ adni Önnek.

  • Tisztelt doktor nő! Mar egy hete körübelül hogy olyan neheznek erzem a labaim zsibbadnak es az…

    Tisztelt doktor nő! Mar egy hete körübelül hogy olyan neheznek erzem a labaim zsibbadnak es az alkarom is ha felállok olyan furcsan nem tudom megfogalmazni mintha nehezwbb lenne mozogni.viszont 7eve panikbetwg vagyok.nem tudom mit kezdjek vele.nagyon megvagyok ijedve.valaszat előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kezelőorvosát (pánik betegség) kellene felkeresnie, lehet, hogy gyógyszert kell módosítani.

  • Tisztelt Doktornő! Àllandó sarok fàjdalommal küzdök.Az egyik sarkamon ràadàsul egy görcs van…

    Tisztelt Doktornő! Àllandó sarok fàjdalommal küzdök.Az egyik sarkamon ràadàsul egy görcs van ami terhelésre talàn mintha meg is nőne.Mit javasol? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szilikonos sarokmagasító használata javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 33 éves vagyok, komolyabb mozgásszervi problémám nincsen. Vélhetően az…

    Tisztelt Doktornő!

    33 éves vagyok, komolyabb mozgásszervi problémám nincsen. Vélhetően az ülőmunka okán azonban rendszeresen fáj a gerincem és a lapockám közötti terület (elsősorban a jobb oldalon - ezt a jobbkezes egérhasználatnak tulajdonítom). A helyzet javítása céljából heti két alkalommal gerincgimnasztikára járok nem eredménytelenül.
    Azt szeretném tudni, hogy javasolja e, hogy emellett tartásjavító hevedert viseljek, és ha igen, azt naponta milyen időtartammal. Mi a tapasztalata, az emlékeztető heveder segít a helyes testtartás "megtanulásában", és idővel elhagyható, vagy még jobban "ellustítja" az izmokat, ezért komolyabb betegség hiányában inkább nem javalott?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem vagyok híve a tartásjavító hevedernek. Inkább vegyen a székére ún. dyn-air párnát, ami mellett ülés közben a statikus tartás dinamikussá válik, és nem engedi a fájdalom kialakulását. És a tornát tovább kell folytatni.

  • Segítségét kérném! Körülbelül 3 éve rosszul léptem a lépcsőn és kiment a bokám. Azóta mindig…

    Segítségét kérném! Körülbelül 3 éve rosszul léptem a lépcsőn és kiment a bokám. Azóta mindig fájt,de egy ideje elviselhetetlen. Sokszor bedagad zsibbad,érzéktelen,mintha nem is az én lábam lenne és mostmár egyre feljebb is érzem a fájdalmat. Mi lehet a baj? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg a baleset miatt a boka körüli szalagok sérültek, és a kisízületek "blokkolódtak". Manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt kellene felkeresnie, hogy ezeket oldja, és ismét jó helyzetben tudjon terhelni.

  • Kedves Doktornő! A kezemet éjszaka folyamatos zsibbadás és fájdalom kíséri,általában a középső-és…

    Kedves Doktornő!

    A kezemet éjszaka folyamatos zsibbadás és fájdalom kíséri,általában a középső-és hüvelykujjamtól indul a fájdalomérzés. Gyakran előfordul napközben is és gyengének érzem a szorítóhatást is. Milyen orvosi kezelés ajánlott?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nyaki gerinc torna, ill. komplex fizioterápiás kezelés javasolt. Azaz keressen fel reumatológus szakorvost.

  • Arthritis diagnózis kezelése

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném a segítségét kérni az alábbi izotóp eredmény értelmezésére:
    "A bal acromioclavicularis ízületben fokozott intenzítású aktivitás többlet figyelhető meg." A lelet többi részében nincs elváltozás. Véleményként ez található: arthritis hum.l.s?Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gyulladásra utaló jel. A kezelést az orvosa fogja tudni javasolni, aki a tüneteit is ismeri.

  • T.Dr.nő! Időnként nagyon fáj a bal vállam,főleg éjjel.De ahogy jön el is múlik minden átmenet nélkül.Ma egy röngent készítettek ( ma épp nem fájt)és az van a leleten:a bal humeus tuberculum maiusán fokozott sclerosis van ,kóros lágyrész meszesedés nem látható.Egyébként 3 éve hónapokon át szünet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kopásos tünetek. Válltorna, fizioterápiás kezelés javasolt.

  • Tisztelt dr nő. Kedvesem nevében írok. Kétszer esett át, gerincsérv műtéten. Úgy fél éve már,…

    Tisztelt dr nő. Kedvesem nevében írok. Kétszer esett át, gerincsérv műtéten. Úgy fél éve már, hogy nagyon fáj a jobb lába. Most három hete kapott infúziós kezelést,be nem segített. A fájdalom egyre nagyobb. Mit tanácsol, hovhová firduljunk segítségért. Válaszát kőszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vissza kell mennie a kezelőorvosához, és elmondani hogy nem szűnnek a panaszok.

  • lumbago isiasszal okozhat e merevedesi zavart mivel szinte egy idoben jelentkeztek a panaszok?…

    lumbago isiasszal okozhat e merevedesi zavart mivel szinte egy idoben jelentkeztek a panaszok? Valaszat elore is koszonom!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen

  • Olyan problèmàval fordulok Önhöz, hogy mikor a bal felemet terhelem, rettenetes fàjdalmaim vannak…

    Olyan problèmàval fordulok Önhöz, hogy mikor a bal felemet terhelem, rettenetes fàjdalmaim vannak a bal vällamban ès a nyakamban. A nyakamon van egy pont, amit ha megnyo ok, a fejem is fäj nagyon. Csak terhelèsre jön elô, de akkor hiàba pihentetem, kellene egy hèt is, mire elmúlik, de sajnos ez munka miatt lehetetlen. Mi lehet a problèma? Mit tegyek?
    Köszönöm vàlaszàt!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Izomgörcs okozhatja a fájdalmakat, aminek a hátterében kisizületi blokk állhat. Manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Dr. Nő! Ma reggel arra keltem,hogy iszonyatosan fáj a jobb bordaív mellett a hátam.…

    Tisztelt Dr. Nő!
    Ma reggel arra keltem,hogy iszonyatosan fáj a jobb bordaív mellett a hátam. Alig bírok megmozdulni,főleg mikor levegőt veszek,akkor fáj a legjobban. Nem tudom mennyire folyásolja be a háti problémám,csogolyáim ék alakúak,porckorong kopás..előre is köszönöm a válaszát! (17 éves lány)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet izomgörcs. Fájdalomcsillapító, izomlazító szedése, fájdalomcsillapító kenőcs használata javasolt. Hosszú távon gerinctorna végzése segíthet abban, hogy későbbiekben ne ismétlődjenek a panaszai.

  • Tisztelt Doktornő!
    19 éves lány vagyok.. Hát ebben az évben nem nagyon mozogtam semmit! Olyan problémával fordulok önhöz hogy már két napja fáj a vádlim de néha meg olyat érzek mintha a csontom fájna meg a lábujjaim..Nincs feldagadva nem piros nincs ellilulva semmi csak fáj... Volt már… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Keresse fel a háziorvosát.

  • Szép napot! Az imént voltam a háziorvosnál, akinek vese és derékfájdalmakról panaszkodtam, megvizsgálta a hátam és azt mondta h a hasi részen nagyon előredől, rossz tartás miatt. Reumatológiára és röntgenre küldött. Régebben is volt gond a gerincemmel, de nem ilyen fokú, valamint bokasüllyedésem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Biztos, hogy gerinctorna nélkül nem fognak megszűnni a panaszai, de, hogy mennyire komolyak a tünetek, azt vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani.

  • Kedves Doktornő! Tegnap este mikor vettem le a nadrágom vhogy vgigsimitottam a kezem a labamon…

    Kedves Doktornő!
    Tegnap este mikor vettem le a nadrágom vhogy vgigsimitottam a kezem a labamon es hátul a terdhajlatban a jobb labamon egy dudort vettem észre vagyis inkabb ugy éreztem mintha a bal hátsó terhajlatomhoz képest egy vastagabb fel dagadt részt tapintok. Gyorsan utana olvastam es mindenhol a baker cisztat írjak.
    Holnap megyek ortopediara de szeretnek addig is megnyugtató választ kapni. Ezt a duzzanatot csak akkor érzem ha teljesen nyújtva van a lábam. Fájni nem faj de amióta észrevettem olyan fura sajgo érzés van benne (gondolom mivel tudom h ott van). Azt tudni kell hogy júliusban elestem, elég szerencsétlenül papucsban megbotlottam es mindkét térdemre zuhantam. Utana 2-3 hónapig eléggé fajt mindkét térdem (nem nagOn tudtam térdelni sem) se mivel márciusban szültem n nagyon volt idom orvoshoz szaladgalni, aztan el is múlt mar nem faj egyáltalán igy nem foglalkoztam vele.
    Kisfiam elég nehéz 10kg sokat viszem kézben, sokat van terhelés alatt a térdem (guggolas felállás stb) de ha jól emlékszem talán egyszer fajt a terdizuletem de nem jellemző a térd fájdalom. Az elmúlt par napban magas sarkuban maszkalt arra gondoltam hogy a gyerek cipeles plusz a magassarkúval a megterhelés nem tett jot es ezért jöhetett elő mert őszintén szólva eddig nem vettem észre hogy ott lett volna.
    Mivel lehet gyógyítani mit ajánl hova menjek mit tegyek ket gyermekem van es elkerülhetetlen a terhelés, sportolni is most kezdtem volna azt sem szabad?
    Várom válaszAt!
    Szep napot! Orsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A "Baker cysta" összefoglaló neve annak az elváltozásnak, ami a térdízületi folyadékgyülem hátra boltosulásával jár, csak azt jelenti, hogy a térdízület túlterhelése miatt az ízületi folyadék felszaporodott. A mozgásbeszűkülést is ez a folyadékszaporulat okozza. De valóban fizikális vizsgálat szükséges ahhoz, hogy pontosat lehessen mondani.

  • Tisztelt Főorvosnő!

    A kislány unokám 7 éves, és egy idő óta fájlalja deréktájban a gerincét. Az unokám erős testalkatú, nem kövér, inkább vastag csontozatú. Voltunk vele gerincröntgenen és a következőket írta le a leletező doktor úr. A háti kyphosis és a lumbalis lordosis íve kissé… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    El kellene vinni ortopéd szakvizsgálatra, hogy a vizsgálat mondja meg, van-e komolyabb eltérés, vagy sem. A rtg csak kiegészítő vizsgálat, a tünetek ismerete nélkül nem szabad értékelni. A gerincferdülés… Még több

  • Tisztrlt Doktornő! 2,5 eves kisfiam lábfájásra panaszkodik kb.5héttel ezelött volt az első…

    Tisztrlt Doktornő!
    2,5 eves kisfiam lábfájásra panaszkodik kb.5héttel ezelött volt az első majd 2-3 hétig semmi,majd 1hétig minden másnap majd megint 1 hete semmi.szoval ebben az 5hétben kb.6* fordult elő.Bal láb talp reszen mutatja éles fájdalom mert kb.5 masodpercig tart addig sír.Egészséges láztalan nem beteges.Vérkép lett csináltatva 3hete más okból de ott minden oké.Voltunk ma ortopédusnál magán uton ott alaposan megnézték semmit nem találtak hétfőn azert lesz egy röntgen.Miután nem sántit nem gyakori és hirtelen lép fel hamar el is múló lábfájásrol van szó. nem tudom hogy mit gondoljak kell e még vmi vizsgálat.vagy hogy komoly gond lehet-e.sajnos az egyoldali lábfájásra szörnyű dolgokat lehet olvasni ezért is gondoltam megkérdezem önt is bár láthatlanb gondolom nem egyszerű.köszönettel:Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, valóban nem egyszerű, de úgy gondolom, a kolléga megvizsgálta, és megfelelő gondossággal járt el. Általánosítani nem szabad, mindig egyénileg kell megítélni a panaszokat.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta