A betegek kérdései (10586)

  • Tisztelt doktorno! Nagyon faj a hatam mostmar 3 napja.Folyamatosan szinte egesz nap ha ulok…

    Tisztelt doktorno!
    Nagyon faj a hatam mostmar 3 napja.Folyamatosan szinte egesz nap ha ulok ha fekszem ha megyek ilyen kellemetlen feszito⁄fajdalmas erzes van a hatamban es ugyerzem kikell roppantanom amit meg is teszek,de tegnap ota mar azt sem tudom igazan mert a mellkasom is faj mar...fekve is.
    Eredetileg ludtalpam,gerincferdulesem, es hatizomgyengesegem van de nagyon reg voltam ortopedian.Januarra kaptam idopontot de erdekelne On szerint ezek a roppanasok, a kenyelmetlen erzes a hatamban es a mellkasfajdalom mit jelezhet?
    Koszonom elore valaszat!
    18⁄L

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    "Befeszül" a kisizület, amiatt érzi a feszülést, az a jó, ha ki tudja roppantani. Gerincizom erősítő tornagyakorlatok végzése segít abban, hogy ez ne ismétlődjön.

  • Tisztelt Doktornö! 40 éves nö vagyok. 3napja mütötték a bal térdemet gerincérzéstelenítésben.…

    Tisztelt Doktornö!

    40 éves nö vagyok.
    3napja mütötték a bal térdemet gerincérzéstelenítésben.
    (tenisz közben roppant egyet)
    Porcleválást gyanítottak azonban kiderült hogy :a plica infrapatellaris részben szakadt, ezt resecaljuk".
    A varratszedésem 4 nap múlva lesz, csak akkor tudok az orvossal beszélni.
    Jól sejtem hogy ez nem porcleválás hanem szalagszakadás volt amit megvarrtak?
    Tisztelettel:
    Tímea.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A plica egy vaskos kötőszövetes rész, a térdkalácsot rögzítő szalag része. Ebből távolították el a szakadt részt.

  • Tisztelt Doktorno, Ma azt vettem eszre, hogy 2 fokban ugy elzsibbadt az ujjbegyem, hogy alig…

    Tisztelt Doktorno,

    Ma azt vettem eszre, hogy 2 fokban ugy elzsibbadt az ujjbegyem, hogy alig tudtam fogni vele es mintha kisebb tu lett volna benne mikor megdorzsoltem. Es 10 perc utan jott igazan helyre. Mitol lehetett ez? Milyen betegsegre utalhat?

    Elore is koszonom valaszat,
    Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valamiért nyomás alá került az ideg, ami az ujjához vezet, és amikor felszabadult a nyomás alól (megmozdult, helyzetet változtatott) akkor újra indult a keringés. Kerülje a monoton, statikus testhelyzeteket.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! 1 éve kiugrott a jobb térdem, és meg is mütötték. Jártam rendszeresen…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    1 éve kiugrott a jobb térdem, és meg is mütötték. Jártam rendszeresen gyógytornára ès porcerösitöt is szedtem⁄ szedek. Azóta viszont rendszeresen fáj, ès vannak gyakorlatok amiket egyáltalán nem tudok végrehajtani. Ilyen pl a kitörés. illetve a lépcsözés is fájdalmas.
    Születésemtöl kezdve lazák a szalagok a térdemben, ezzel nem foglalkozott akkor senki. Mara viszont odáig fajult, hogy mindkét térdem teljesen homorú, "befelé all". Aztszeretném kérdezni, hogy megoldás lenne-e egy esetleges szalagplastica illetve szalagröviditö mütét? Ön mit javasolna? Válaszát köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Miért kell "kitöréseket" végeznie? Én nem tenném. Viszont combizom erősítő gyakorlatok rendszeres végzése szükséges. A laza szalagok erősítésére is ez szükséges. A műtétnek csak a legutolsó lépésnek kellene lennie.

  • Tisztelt Dr. Andrássy Ilona! Két napja ugrás közben kiment a térdem. Előtte sosem történt…

    Tisztelt Dr. Andrássy Ilona!

    Két napja ugrás közben kiment a térdem. Előtte sosem történt vele ilyen, de a térdropogás mindig is általános probléma volt nálam. Rögtön elmentem sebészetre,ahol az orvos fizikális vizsgálatot végzett. Igazából nem mondott semmi különöset, csak azt, hogy pihentessem, jegeljem, polcoljam fel, fáslizzam, kenegessem.
    Másnapra már kb. 90°-nál jobban nem tudtam behajlítani (egyszerűen megakad, illetve feszül), és teljesen kiegyenesíteni sem. Tudom, hogy még rengeteget kell pihentetni, hogy helyrejöjjön, de szeretném megkérdezni, hogy tudna-e javasolni valamilyen tornáztatási módszert, amivel gyorsíthatom a gyógyulást, illetve elkerülhetem az izmok letapadását? Több helyen olvastam, hogy ezek a tünetek meniscus-sérülésre utalhatnak. Ön szerint van okom aggódni, és nézessem meg másik orvossal is, vagy csak legyek türelmes?
    Válaszát előre is köszönöm.

    S. Nikolett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden akut sérülésnek első gyógyítási lépése a pihentetés, kímélet. Csak a fájdalom ill. a feszülés megszűnte után szabad bármilyen aktív kezelésbe fogni, ellenkező esetben a panaszokat tartósítja. Óvatos combizom erősítő gyakorlatokat, bemozgatást végezhet, de nagyobb terhelés nem ajánlott.

  • Tisztelt Doktornő! Nekem kicsi korom óta gondom van a hátammal.. Még általános iskolában…

    Tisztelt Doktornő!

    Nekem kicsi korom óta gondom van a hátammal..
    Még általános iskolában hanyagtartást illetve gerincferdülést állapítottak meg.
    Akkor nem foglalkoztunk vele mert az akkori orvosunk azt mondta elfogom nőni.
    Hát nem így történt,nem nőttem el sőt...Borzasztóan fáj és mostmár naponta.Azóta voltunk ortopéd szakrendelésen a kórházban (mert már akkor fájt a hátam ha hozzáértek) 4-5 éve ahol azt mondták velem született hát izom gyengeségem "rendellenesség" illetve gerincferdülésem , lúdtaplam van és mikor megyek a vállaim nagyon előre esnek.
    Ez egy darabig aztán tünetmentes lett,de 2 éve megint előjött és ez csak rosszabb és rosszabb...Volt párommal mindig kiroppantottam magam napi szinten úgy hogy rám nehezkedett vagy én átkaroltam és ő a gerincemnél megemelt, mert akkor elmúlt ez a kényelmetlen érzés a hátamban.Sokszor aludni nem tudok annyira rossz,és ha nagy nehezen kiroppogatom a hátam akkor rá 10 percre megint késztetést érzek rá és ugyanúgy ropog..
    Ön mit javasol mit tegyek? Sajnos itt a kórházban 3-4 hónap minimum mire időpontot lehet kapni Ortopéd szakrendelésre,ezért fordulok Önhöz!

    Előre köszönöm szépen!

    Vivien

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Sajnos, ha serdülőkorban nem foglalkoznak a gerincbetegségekkel, akkor felnőttkorban olyan fokú panaszokat okoz, amit nehéz kezelni. De még most is csökkentheti panaszait a manuálterápiás kezelés és a rendszeresen végzett gyógytorna.

  • Tisztelt Doktornő!Fodrász vagyok,53 éves és teniszkönyököm van mindkét oldalon.A fizikoterápia…

    Tisztelt Doktornő!Fodrász vagyok,53 éves és teniszkönyököm van mindkét oldalon.A fizikoterápia már nem segit.Következő lépésként röntgen besugárzást javasoltak,Ön szerint hatásos lenne vagy válasszam a sebészeti megoldást,Van e hátránya a besugárzásnak nem e többet árt mint használ?Köszönettel:Zsú

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csuklórögzítőket kellene viselnie, úgy azt a mozgást tudja kizárni, ami a könyöknél eredő izmok fájdalomprovokáló mozgását akadályozza meg. A rtg besugárzásnak fájdalomcsillapító hatása van.

  • Jónapot kivànok!70-éves leszek zsibad a làbam és akarom hasgat aligbirok mozogni minden meg mozdulàsom…

    Jónapot kivànok!70-éves leszek zsibad a làbam és akarom hasgat aligbirok mozogni minden meg mozdulàsom fàj

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    ??????????? (nem értem, mi a kérdés)
    Reumatológushoz kellene fordulnia.

  • kedves dktornö az lenne a kérdésem melkasi fájdalmat ami ojkor a hátba is kisugárzik nehéz légzésel…

    kedves dktornö az lenne a kérdésem melkasi fájdalmat ami ojkor a hátba is kisugárzik nehéz légzésel légszomjal okozhat e gerinc vagy csigoja mert én mér rengeteg vizsgán voltam tüdö rendbe csak bronhitis sziv semmi komoj azon kivül hogy szivritmus zavar sziv nagyobodás de ezekre szedek gyogyszert azért kérdem mert mindig azt mondják csigoja gerinc mozgasszervi gond lehet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A hátba sugárzó fájdalom lehet gerinc , ill. izom eredetű, de nem jár nehézlégzéssel, légszomjjal. Az első miatt gyógytorna javasolt, az utóbbi jelentkezhet pszichés alapon.

  • Kedves Ilona, kb 8 éve vannak deréktáji fájdalmaim, melyek hullámzó jelleggel előfordulnak.…

    Kedves Ilona,

    kb 8 éve vannak deréktáji fájdalmaim, melyek hullámzó jelleggel előfordulnak. A fájdalom utóbbi időben állandósult, főleg hosszabb gyaloglás, ülés provokálja.

    MRI vizsgálaton vettem részt a következő eredménnyel, amit sajnos nem értek.
    Ebben szeretném a segítségét kérni. Az eredmény a következő.

    A csigolyák állása és magassága megtartott.
    Az L III-IV résben dehydrált discus kis széles alapú medialis discus protrusiója látható.
    A L IV-V résben a discus dehydrált laposabb. Bal túlsúlyú medialis subarticularis discus hernia a durazsákot deformálja és a bal L5 gyököt comprimálja. Kicsiny bal formanialis protrusio is megfigyelhető. mely érinti a formanialis L4 gyököt.
    Az LV-SI résben széles alapú bal medialis foraminalis protrusio érinti a durazsákot éppen elhagyó S 1 gyököt, valamint a foraminalis L5 gyököt, de compressio nem igazolható.
    Canalis stenosis nincs.
    A conus szabályos.

    Vélemény
    L.IV-V nagy discus hernia, bal L5 gyöki compressióval.

    Előre is köszönöm a terpáiás tanácsot
    Elvira

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Gerincsérve van. Neurológiai, vagy ortopéd vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy kell-e műtéti beavatkozás, vagy elég a konzervatív kezelés.

  • Tisztelt Doktorno! 37 eves ferfi vagyok es viszonylag sokat ulok ugy kb.3 eve.Fajnak a labaim…

    Tisztelt Doktorno!

    37 eves ferfi vagyok es viszonylag sokat ulok ugy kb.3 eve.Fajnak a labaim a combtotol kiindulva egeszen a labfejekig.Amikor felallok nehez a jaras,majd kis tav megtetele utan kicsit javul.Viszont ha mar kb 1 km-t megteszek ujra fokozodik fokent a combtoveknel es a combnyaknal.Az itteni haziorvos megvizsgalta a derekamat is,azt mondta ott semmi gond.A labaimra azt mondta hogy nyujtanom kell az izmokat.A combomon ez nagyjabol segit,de a combcsont es a csipo talalkozasanal ugyanugy faj.A derekam eppen egy kicsit szokott fajni de az nem veszes.Probalkoztunk jogaval,tornaval egyik sem mukodott.
    kb. 2 honapja Protonpumpa-gatlot szedek es ket hete antibiotikumokat kronikus prosztata gyulladasra.Esetleg a prosztata okozhat ilyen tuneteket?
    Mi segithet?
    Valaszat elore is koszonom!
    Zsolt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A prosztatához nem értek. De a mozgásszegény élet nem segít a panaszok csökkentésében. Úgy gondolom, el kellene kezdenie mielőbb valamilyen rendszeres mozgást (gyógytornát) végezni.

  • Kedves Doktornő! Mit takar a manuálterápiás kezelés? Köszönöm: Ilona

    Kedves Doktornő!

    Mit takar a manuálterápiás kezelés?
    Köszönöm: Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak egy ollózott rész azokból az interneten található tájékoztatókról, amikből információt lehet szerezni (ennél jobban nem tudnám megfogalmazni) : "Hagyományos értelemben a kézzel végzett gyógyító beavatkozások, speciális műfogások rendszere, tudományos alapokon nyugvó, kézi diagnosztikai és kezelési módszer, amit kizárólag megfelelően képzett szakember – hazánkban orvos vagy gyógytornász – végezhet. A mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, a sok ülés, a csontrendszer helytelen terhelése, különféle sérülések miatt mozgás- és tartószerveink "berozsdásodnak", fájdalmassá válnak, és ez kihat más belső szervek működésére is.
    A manuálterápia abban segít, hogy oldja egyrészt a régebbi esések, balesetek, a túlterhelés miatt nem megfelelő helyzetbe kényszerült csontok, csigolyák ízületi és izomblokkjait, másrészt egy speciális technikának köszönhetően megszünteti az összenövéseket is."

  • Kedves Doktornő! Sajnos a kisfiam dongalábbal született most 7 éves, sajnos az utóbbi időben…

    Kedves Doktornő!

    Sajnos a kisfiam dongalábbal született most 7 éves, sajnos az utóbbi időben nagyon sokszor fáj a lába. éjszaka felébred sírva hogy nagyon fáj neki. ortopédián azt mondták hogy bírja ki ha fáj. reumatologushoz is elvittem alapos kivizsgálás után az állapította meg hogy a bal alsó végtag az ellenoldalinál 2cm hosszabb. sajnos nem tudom hogy ez mit takar. megköszönöm ha leírja hogy mi ez pontosan. köszönöm válaszát. stella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem a panaszaihoz nincs köze a dongalábnak, hanem ebben az életkorban jelentkező növekedéssel együttjáró izomfáradás (izomláz szerű fájdalom) okozza a panaszait. 2 cm az nagy különbség, nem biztos, hogy így van, de ha igen, akkor a rövidebb oldalon legalább egy 1⁄2 cm-es magasítást kellene tenni a cipőjébe, és fél évente ellenőrizni a hosszkülönbséget. Az éjszakai fájdalom csökkentésére lehet 1⁄4 Kalmopyrint adni.

  • Kedves Doktornő! Kislányommal 6 hetesen voltunk csípőszűrésen, fizikális vizsgálat eredménye…

    Kedves Doktornő!

    Kislányommal 6 hetesen voltunk csípőszűrésen, fizikális vizsgálat eredménye a következő: bal oldalt 80, jobb oldalt 75 fokig abducálható csípők ránc asszimmetriával. UH-t kérünk! Másnap már mentünk is magán uh-ra, ahol a következő eredményt kaptuk: csontos vápa fejlettsége: mk.o. jó, csontos vápasarok: mk.o. kissé lekerekedett, porcos vápasarok: fejet mindkét oldalon hosszan átfogó. Vélemény: mk.o. 1⁄b
    Kérem értelmezze nekem a két eredményt, mert a kontrollig még van 1 hét. Van okom aggódni?

    Köszönettel,

    Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kötött a baba csípője, csípőtorna végeztetése javasolt. Az UH jelenleg negatív eredményt mutat, de, ha a kötöttség nem oldódik, akkor előfordulhat, hogy a továbbiakban nem fejlődik megfelelően a baba csípőízülete.

  • Kedves doktornő! Pár éve ráestem a fenekemre,ès csak most kezdett el fàjni a farkcsontom. Azt…

    Kedves doktornő!
    Pár éve ráestem a fenekemre,ès csak most kezdett el fàjni a farkcsontom. Azt szeretném kèrdezni, hogy lehet e ezt kenni flecktor kenőccsel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Puha párna használata javasolt. Meg lehet próbálni a kenőcsöt.

  • Kedves Doktornő! Már több kérdésben segített nekem.Sajnos tüneteim még mindig nem múltak…

    Kedves Doktornő!

    Már több kérdésben segített nekem.Sajnos tüneteim még mindig nem múltak el,11.08-án 1 hónapja, hogy vannak panaszaim. Most Xefo rapidot szedek, panaszaim csökkentek, de éjszaka fokozódik a váll, kar fájdalom. Picit türelmetlen is vagyok, attól tartok ez sosem múlik el, egyesek azzal riogattak, ha ez reumás fájdalom mindig fog fájni, meg kell tanulni együtt élni vele. Bár naponta tornázok, és a reumatológus doktornő még 5 (masszázs, UH, és elektromos )kezelést írt ki, kicsit tartok tőle, hogy nem múlik el a tünet.Időnként úgy érzem mintha idegi fájdalom lenne a vállamba, alkaromba, csuklómba, mintha a fájdalom stresszel lenne összefüggésbe. Lehet Pszichológushoz kéne mennem, vagy ez a hol, itt hol ott fájdalom normális, ha reumám van? Néha a mellkasomon is fojtó érzést érzek. Már nyugtatóba is gondolkodom. Valóban hozzá kell szokjak a fájdalmakhoz? Vérvételem is történt reumás betegség irányába, de nem volt eltérés, bár azt mondták attól lehet reumám.A doktornő azt mondta, ha nem javulok infúziót ír ki.Szomorú vagyok, mert nem tudom mi az ok. Az ívben elődomborodó, de sérvet nem okozó porckorong, gyöki nyomás nélkül, hogy okoz fájdalmat? Nagyon köszönöm,ha tud valami tanácsot adni:Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a panaszait csigolya kisizületi blokkok okozzák, manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! Hosszú évek óta tartó térdfájdalommal küzdök, vannak időszakok amikor nagyon…

    Tisztelt Doktornő!
    Hosszú évek óta tartó térdfájdalommal küzdök, vannak időszakok amikor nagyon erős erős a fájdalom,bedagad és behajlítani sem tudom teljesen,a leülés és felállás is nagy megpróbáltatás ilyenkor, ez általában 3-4 hetente fordul elő és 2-3 napig tart. Ülőmunkát végzek, nem erőltetem meg. Mindennapos problémám a térdropogás,guggolásból csak kapaszkodással tudok felállni és behajlítva nem tudom 10 percnél tovább tartani, mert fájdalmat érzek..Többször küldött már a háziorvos traumatológiára vizsgálatra, ahol legutóbb már meg sem röntgenezték, csak porcerősítőt írt fel a doktor úr, ami eddig sem használt sajnos és biciklizést javasolt. Ezek eddig sem használtak. Válaszát előre is köszönöm és várom tanácsait!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő gyógytorna, vízben torna végzése javasolt, emellett meg lehet próbálni kurkuma tartalmú étrend-kiegészítő készítményt szedni mellette.

  • Tisztelt doktornő! A mai napon készült röntgenleletem a következő: A lordosis kissé elsimult.…

    Tisztelt doktornő!

    A mai napon készült röntgenleletem a következő:
    A lordosis kissé elsimult. A csigolyatestek magassága megtartott, compressió nem látható. Az L.II.-III. csigolya jobb laterialis peremei között durva csontos kapocsképződés látható. Egyébként a perem sarkokon kisebb nagyobb meszes csőrök ábrázolódtak. A praescacrális rés kissé szűkebb.
    Kissé megijedtem, bár hosszú évek óta vannak gerincpanaszaim, rendszeresen járo kontrollra, így idén tavasszal MRI-n is voltam, de semmi ilyesmit nem láttak (mármint a csontos kapocsképződést). Mi ez az elváltozás, mi a prognózisa, lehet-e javítani valamivel?
    Mostanában a lábaim is fájnak (vádli, comb), lehet ez a gerincelváltozástól. 56 éves férfi vagyok, ülőmunkát végzek, az orvosomhoz már csak januárra kaptam időpontot.

    Köszönöm válaszát4

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az csak azt jelenti, hogy a szervezete védekezett a fájdalmas mozgás ellen, és "blokkolta" a fájdalmas szegmentet.

  • van valami kezelés arra,hogy nekem lv-ös csigolya jobb oldali proc.transvesusa jelentősen megnagyobbodott,eléri…

    van valami kezelés arra,hogy nekem lv-ös csigolya jobb oldali proc.transvesusa jelentősen megnagyobbodott,eléri a csípőlapátot.az liv-v-s1rés beszűkült.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs. De gerinctorna⁄izomerősítés csökkentheti az esetleges gerincpanaszait.

  • Kedves Dr. Andrássy Ilona! Azt szeretném megérdeklődni, hogy a nagybáttyám 2008-ban szenvedett…

    Kedves Dr. Andrássy Ilona!

    Azt szeretném megérdeklődni, hogy a nagybáttyám 2008-ban szenvedett agyvérzést, melynek következtében a bald oldala lebénult, mivel akkor nem nem részesítették megfelelő kezelésben (gyógytorna, gyógymasszázs), az a kérdésem volna, hogy, ha most megfelelően lenne kezelve, esetleg felgyógyulhatna még? Válaszát előre is köszönöm, Nárcisz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nagyon sok idő telt el az agyi történés óta, nemigen várható javulás. (Lehet, hogy alapvetően is súlyosabb volt a megbetegedés, mint amin lehetett volna javítani.)

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta