A betegek kérdései (10639)

 • Tisztelt Doktornő! Engem 11.03-an mutottek! A zarojelentesen ez áll: \\\\\\" A medialis meniscus…

  Tisztelt Doktornő!
  Engem 11.03-an mutottek! A zarojelentesen ez áll: \\\\\\" A medialis meniscus középső szarvan szeli részén szakadast eszleltunk,a szakadt részt eltavolitottuk\\\\\\"
  Kérdésem az,hogy normális meg a fájdalom ?! Vagyis inkább feszítő érzés ?!
  Hozzateszem varratom meg van 17-én szedi ki a tündéri doktorbacsim! Ez nem gond,hogy ilyen sokáig van benne ?! Picit tartok a varratszedestol is! :⁄
  Biciklire mikor ajanlatos ülni?!
  Köszönöm előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem még teljesen természetesek a panaszai. Még legalább 6 hétig várnék a biciklivel. De a varratszedéskor beszélje meg az orvosával.

 • A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal…

  A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal a különbséggel,hogy már görcsök is jelentek meg a térde alatt,îgy orvoshoz fordultun,és kiderült h reumás,felîrták neki a Retarpen 1,2 gyógyszert,de Ukrajnában (lakunk) sehol sem találtunk ilyen gyógyszert,és már 1hónapja pesten keressük de sikertelenül...Mit tegyünk,talán vmilyen más neve van ennek a gyógyszernek? Illetve ez megoldás lenne a barátom betegségére?Nagyon aggódom miatta,kérem segîtsen! Előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Amit ki tudtam nyomozni, ez egy penicillin tartalmú készítmény. Ennek alapján kellene más készítményt kérni. De ezt nem reumás betegségre, hanem gyulladásra adják.

 • Tisztelt Doktornő! Ezzel az előzménnyel kerestem már fel az Ön oldalát! : A fibula distalis…

  Tisztelt Doktornő!
  Ezzel az előzménnyel kerestem már fel az Ön oldalát! : A fibula distalis harmadában darabos spiráltörés látható 10 fokos medialis tengelyeltérés figyelhető meg. A belbokán az izület magasságában haránttörés ill. a Volkmann háromszögben hosszirányú törésvonala dislocatió nélkül. Válaszát szeretném megköszönni,,illetve további kérdésekben i szeretném a segítségét kérni! Sajnos fájdalmaim voltak a járógipszem levételekor is.A fájdalmam oka a szárkapocscsontomon csak nagyon minimális csontképződés indult meg, a másik törésem teljesen gyógyult. 4 hétig terhelnem kell a lábam, akkor derül ki hogy meg kell-e operálni-lemezelni és a kiálló végeket lefaragni-vagy sem. Nem értem miért,nem gipszelték vissza erre az időre,nagyon fáj, bizonytalan a járáson-az is csak mankóval! Semmi tanácsot,javaslatot gyógyszert nem kaptam erre az időre,bár én befásliztam,mert kényelbesebb így. Szabad fáslizni?Mi az esélyem rá,hogy a 4 hét alatt összeforr ami 7 hét alatt nem történt meg? Hogyan tudnám ezt elősegíteni? Gyógyszer,torna,segédezköz,bármi??? Válaszát nagyon szépen köszönöm!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A fáslizás jó. A stabil terhelő csont (a sípcsontja) ép, kielégítő terhelhetőséget ad a végtagjának. Valószínűleg ezért nem gipszelték tovább (de az Ön kezelőorvosa fejébe én nem látok bele). Most a terhelés mellett kell a csontosodásnak alakulnia. Nem tudom, mik az esélyei, a fájdalomhatárig terheljen.

 • Tisztelt doktornő! 6 hónapja baleset miatt darabosra tört a térdkalácsom. Műtét majd gyógytorna…

  Tisztelt doktornő!
  6 hónapja baleset miatt darabosra tört a térdkalácsom. Műtét majd gyógytorna következett. Aggódásra ad okot, ha még most itt fáj megerőltetéstől, cipeléstől, és kicsit meg is dagad? Mikor tekinthető gyógyultnak a térd?
  Köszönettel, Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Még sokáig okozhat panaszokat, problémát. A törésgyógyulás nem fejeződik be a csontosodással, főleg, ha műteni is kellett. Sokszor egy másfél év is kell a "teljes" gyógyuláshoz. Sohasem lesz olyan, mint törés előtt.

 • Tisztelt Doktornő! Hónapok óta tartó derékfájdalmam miatt röntgenfelvétel készült, a leleten…

  Tisztelt Doktornő!

  Hónapok óta tartó derékfájdalmam miatt röntgenfelvétel készült, a leleten ez olvasható:
  Az alsó lumbalis szakaszon enyhe balra konvex scoliosis látható. Álló helyzetű vizsgálat során a Cobb szög 10 fok. Az L.V.-SI segmentumban enyhe előrecsúszás látható (4 mm). Az L.IV.-V. segmentumban enyhe retrolisthesis látható (4 mm). A kisizületi rések asszimetriája látható, az alsó lumbalis szakaszon a foramenek szűkültek, kisizületi osteophyták miatt.
  Mit jelentenek a leírtak és mit tanácsol, mit tegyek?
  Válaszát nagyon köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Keressen fel gerincgyógyászattal foglalkozó ortopéd szakorvost. A scoliosis nem gond, de a csigolya előrecsúszást meg kell néznie szakorvosnak, hogy kell-e valamilyen beavatkozás.

 • Tisztelt Doktornő! 3 hete volt egy laparoszkópos nőgyógyászati műtétem, altatásban, ahol több…

  Tisztelt Doktornő!
  3 hete volt egy laparoszkópos nőgyógyászati műtétem, altatásban, ahol több kisebb-nagyobb endometriózisos szövetet távolítottak el a kismedence különböző pontjairól. Amikor 2 hét után visszamentem dolgozni (tanítok-szinte csak ültem), azt tapasztaltam, hogy a lábaim nagyon hamar elfáradnak, gyengék. Azt gondoltam, ez a műtét utáni lábadozás része. Csakhogy ez nem lett jobb. Miután az egyik nap többet ültem, sétáltam, kevesebbet pihentem, másnap már szinte nem is bírtam felkelni, annyira fáradtak voltak a lábaim. A nőgyógyász azt mondta, ez nem normális, visszamentem kontrollra, de hasi részen minden rendben van, úgyhogy neurológushoz küldött, ahová 1 hónap múlva kaptam időpontot. Jelenleg többet bírok fent lenni, sétálni, ülni, tehát javul, de továbbra is gyengének érzem a lábaimat, a lábfejeim inkább hidegek. Érzek mindent, nem zsibbad, nem fáj csak olyan izomlázas érzésem van és hamar elfáradnak. Nem gond, ha ezt csak 1 hónap múlva nézi meg szakember? Mit tegyek addig?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat, anélkül nem tudni, mi okozhatja ezeket a tüneteket. Próbáljon meg combizom erősítő gyakorlatokat végezni addig is.

 • Tisztelt Doktornő! 2009 óta diagnosztizált crohn beteg vagyok. Minden évben fáj a jobb lában…

  Tisztelt Doktornő!
  2009 óta diagnosztizált crohn beteg vagyok. Minden évben fáj a jobb lában térdhajlata, ez általában pihentetésre el szokott múlni. Múlt héten kaptunk a munkahelyemen influenza elleni védőoltást. Jelenleg erős, lüktető fájdalmat érzek a lábamban. Éjjel arra kelek, hogy sem behajlítani, sem kinyújtani nem bírom fájdalom nélkül. Mi lehet a probléma? Mit tegyek?
  Válaszát előre is köszönöm: Ica

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Lehet, hogy az oltás kiváltotta "gyulladás" miatt vannak panaszai, amik idővel megszűnnek, de érdemes lenne reumatológusnak megmutatnia magát.

 • Kedves Doktornő! Járás közben pár hónapja időnként halk, pattogó hangot hallok. Először nem…

  Kedves Doktornő!

  Járás közben pár hónapja időnként halk, pattogó hangot hallok. Először nem tudtam beazonosítani, mert fájdalommal nem jár, de rájöttem, hogy a nyakamból jön. Hanyag tartásom van, és ülőmunkát végzek. Mellett sportolok, futok, de nagyon gyakran fáj a nyakam, illetve a vállam. Mitől lehet ez a pattogó hang? Mintha a kezemet ropogtatnám, csak sokkal kisebb csontok találkozhatnak, mert sokkal halkabb. Érdemes felkeresnem oropéd orvost? Vagy tudna valamilyen tornát ajánlani? Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ugyanolyan tünet, mint a kézropogtatás, a szalagok csattannak át a csontokon. Nyaki gerinc torna végzése javasolt.

 • T.Dr.Nő! Férjem tavasszal injekció kúrát kapott a könyökébe csonthártya gyulladás miatt.Most…

  T.Dr.Nő!

  Férjem tavasszal injekció kúrát kapott a könyökébe csonthártya gyulladás miatt.Most mindkét könyöke újra gyulladt.Nincs más gyógymód csak az injekció kúra?(nagy anyagi teher számunkra más városba utazgatni ,hogy beadják),ráadásul csak pár hónapig volt hatásuk.
  köszönettel:Viktória

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A csukló rögzítők viselése javasolt a panaszok megszűntéig.

 • Tisztelt Doktornő! Kisbabát szeretnék , de az első terhességemnél a hetedik hónap körül elkezdett fájni a gerincem vége a farcsontnál,2008-ban szültem. 2010-ben röntgent csináltak róla idézem a leletet: A lumbális lordosis szabályos ,intervertebrális rések norm. tágak. ábrázolt csigolyákon körülírt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem korábban is "csak" a hormonális változás melletti szalag lazulás és a baba nyomása okozta a panaszait, ezt nem valószínű, hogy ki tudja védeni, de lehet, hogy manuálterápiás… Még több

 • Tisztelt Doktornő!

  Fél éves babával vagyok itthon, így bő egy éve (már terhesség alatt is) csak lapostalpú vagy sportcipőt hordok, itthon pedig papucsot.

  Néhány napja az egyik lábamon olyan jellegű talppárna fájdalom jelentkezett, ami korábban magassarkú viselésénél… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A terhesség és a szülés körüli hormonális változás miatt a szalagjai lazábbá váltak, ez most statikai panaszt okozhat. Meg kellene próbálnia betétes cipőt viselnie otthon is.

 • Tisztelt Doktornő! Ízületi gyulladásom és pockopásom van a térdemben. Nagyon sok szenvedéssel…

  Tisztelt Doktornő!
  Ízületi gyulladásom és pockopásom van a térdemben. Nagyon sok szenvedéssel jár ez az állapot.
  Legújabb gondom viszont, hogy 1-2 hónapja a jobb sarkam szélei vagyis a sarok perem annyira fáj, szinte a Járás is nehezemre esik.
  Azt is hallottam, hogy vese probléma is állhat a sarok fájdalom hátterében.
  Üzemorvos szerint túl terhelten a lábam ezért kéthetes fájdalomcsilapító kúrát javasolt, ezért az Analgesin 275mg tablettából napi 2 db 15 napig kell szednem.
  Most az 5. Napja szedem de nem sok a javulás. Nagyon változó a fájdalom, hol jobban hol kevésbé van fájdalom. Ha nem állok a lábamra akkor egyáltalán nincs fájdalom.

  Szeretném kérni a véleményét kedves Doktornő, hogy ön szerint mi lehet a baj vagy mit kellene tennem ezután!
  Várom válaszát, előre is nagyon köszönöm

  Tisztelettel: Á Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Tegyen a cipője sarokrészére szilikonos sarokmagasítót, és egy kicsit magasabb sarkú cipőt viseljen.

 • Udvozlom!Tobb eve alakult ki a jobb kezfejemen ganglion chysta, ami hol lement, hol pedig visszajott!Most…

  Udvozlom!Tobb eve alakult ki a jobb kezfejemen ganglion chysta, ami hol lement, hol pedig visszajott!Most mar par honapja nem megy le es mar faj is ha nagyon megeroltetem!A kerdesem az volna, hogy ezt csak muteti uton lehet megszuntetni?Ha igen,korulbelul mennyi a gyogyulasi ideje? Valaszat elore is koszonom!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Általában műtéti megoldás jön szóba, de, ha átmeneti kímélet után szűnnek a panaszai nem kell (szerintem) megoperálni. Egyéni, hogy mennyi idő alatt jön rendbe.

 • Tisztelt Doktornő!!

  Lenne egy kérdésem mik a tünetei a gerinc sérvnek?
  Van egy pont a derekamon és a gerinc oszlopomon ahol ha picit erélyesebben megnyomom nagyon Fáj.... de ha nem nyomom akkor is szokott fájni elég erőteljesen,és az a gondom hogy fentebb a nyakamnál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ezek inkább a csigolyák kisizületeiben kialakult blokkra utaló tünetek. Manuálterápiával is foglalkozó gyógytornászhoz kellene fordulnia.

 • Kedves Doktornő!

  Férjemnek 1 hete becsípődött a dereka, amit Voltaren géllel kentem. Nem javult neki, sőt, 2 napja annyira fájt neki, hogy menni, ülni sem bírt, csak feküdni, igaz forró vízben fürdött. Elkezdte szedni az Algoflex Izom+Izlet kapszulát, semmit nem használt, majd… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az akut stádiumban a kemény fekhelyen fekvés (lábait párnán vagy nagylabdán magasra feltéve), kímélet, fájdalomcsillapító, izomlazító szedése javasolt, és csak a panaszok nagyfokú csökkenése után… Még több

 • 1 éve lágyéksérvvel műtöttek,teljesen panaszmentes vagyok. Ön szerint lehet ez az akadálya a…

  1 éve lágyéksérvvel műtöttek,teljesen panaszmentes vagyok. Ön szerint lehet ez az akadálya a fegyveres szervekhez való jelentkezésnél ?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ehhez nem értek

 • Kedves Doktornő!! Lányom 12.éves recseg,ropog a térde ujjai stb.és ilyenkor fájdalmat is érez. Érdeklődni…

  Kedves Doktornő!!
  Lányom 12.éves recseg,ropog a térde ujjai stb.és ilyenkor fájdalmat is érez.
  Érdeklődni szeretnék,hogy ebben az esetben kihez fordulhatok??
  A korosztályban milyen gyakori ez az eset?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A "ropogás" gyakori tünete a serdülőkori szalaglazaságnak. Nem kóros, izomerősítéssel, tornával lehet javítani az állapoton.

 • Tisztelt Doktor No,

  30 eves vagyok, gerincferdulesem van es lassan 2 eve kezdodtek a tuneteim: nagyon kezdett zsibbadni a jobb kezem es a jobb labam. Utanna nagyon kezdett fajni a vallam, megduzzadt nagyon, a jobb kezem zsibbad, a nyakam nagyon recseg-ropog, kattog. Most mar oda… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A gerincferdülése következtében vannak kisizületi blokkjai, és az izmok rosszul terhelődnek, emiatt a keringésük romlik, és az oxigénhiányos állapot fájdalmat okoz. Célszerű lenne egy manuálterápiával… Még több

 • Tisztelt Doktornő!
  Mióta az eszemet tudom ropog a 2 csuklóm és a 2 bokám.Sajnos ha nem ropogtatom akkor fáj is.Pl:bakancsot nem tudok hordani,mert nagyon zavar a leszorított érzés.Sokszor a gyerek előtt is mondtam régen,hogy fáj ha nem ropogtatom.Én már elfogadtam ezt az állapotot,de a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Az ujj ropogtatás nem jó, később panaszokat okozhat. Szerintem csak azért mondja, mert Öntől ezt hallotta.

 • Kedves Doktornő! Védőoltások után szabad gyerekeknek vitamintablettát adni? Multivitaminra,…

  Kedves Doktornő!

  Védőoltások után szabad gyerekeknek vitamintablettát adni? Multivitaminra, C-vitamin tablettára ( aszkorbinsav) gondolok.

  Köszönettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem lehet, de erről inkább a gyermekgyógyászát kérdezze.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen