A betegek kérdései (10653)

  • Kedves Doktornő!

    Kislányommal 6 hetesen voltunk csípőszűrésen, fizikális vizsgálat eredménye a következő: bal oldalt 80, jobb oldalt 75 fokig abducálható csípők ránc asszimmetriával. UH-t kérünk! Másnap már mentünk is magán uh-ra, ahol a következő eredményt kaptuk: csontos vápa… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kötött a baba csípője, csípőtorna végeztetése javasolt. Az UH jelenleg negatív eredményt mutat, de, ha a kötöttség nem oldódik, akkor előfordulhat, hogy a továbbiakban nem fejlődik megfelelően… Még több

  • Kedves doktornő! Pár éve ráestem a fenekemre,ès csak most kezdett el fàjni a farkcsontom. Azt…

    Kedves doktornő!
    Pár éve ráestem a fenekemre,ès csak most kezdett el fàjni a farkcsontom. Azt szeretném kèrdezni, hogy lehet e ezt kenni flecktor kenőccsel?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Puha párna használata javasolt. Meg lehet próbálni a kenőcsöt.

  • Kedves Doktornő! Már több kérdésben segített nekem.Sajnos tüneteim még mindig nem múltak…

    Kedves Doktornő!

    Már több kérdésben segített nekem.Sajnos tüneteim még mindig nem múltak el,11.08-án 1 hónapja, hogy vannak panaszaim. Most Xefo rapidot szedek, panaszaim csökkentek, de éjszaka fokozódik a váll, kar fájdalom. Picit türelmetlen is vagyok, attól tartok ez sosem múlik el, egyesek azzal riogattak, ha ez reumás fájdalom mindig fog fájni, meg kell tanulni együtt élni vele. Bár naponta tornázok, és a reumatológus doktornő még 5 (masszázs, UH, és elektromos )kezelést írt ki, kicsit tartok tőle, hogy nem múlik el a tünet.Időnként úgy érzem mintha idegi fájdalom lenne a vállamba, alkaromba, csuklómba, mintha a fájdalom stresszel lenne összefüggésbe. Lehet Pszichológushoz kéne mennem, vagy ez a hol, itt hol ott fájdalom normális, ha reumám van? Néha a mellkasomon is fojtó érzést érzek. Már nyugtatóba is gondolkodom. Valóban hozzá kell szokjak a fájdalmakhoz? Vérvételem is történt reumás betegség irányába, de nem volt eltérés, bár azt mondták attól lehet reumám.A doktornő azt mondta, ha nem javulok infúziót ír ki.Szomorú vagyok, mert nem tudom mi az ok. Az ívben elődomborodó, de sérvet nem okozó porckorong, gyöki nyomás nélkül, hogy okoz fájdalmat? Nagyon köszönöm,ha tud valami tanácsot adni:Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy a panaszait csigolya kisizületi blokkok okozzák, manuálterápiás kezelés segíthet.

  • Tisztelt Doktornő! Hosszú évek óta tartó térdfájdalommal küzdök, vannak időszakok amikor nagyon…

    Tisztelt Doktornő!
    Hosszú évek óta tartó térdfájdalommal küzdök, vannak időszakok amikor nagyon erős erős a fájdalom,bedagad és behajlítani sem tudom teljesen,a leülés és felállás is nagy megpróbáltatás ilyenkor, ez általában 3-4 hetente fordul elő és 2-3 napig tart. Ülőmunkát végzek, nem erőltetem meg. Mindennapos problémám a térdropogás,guggolásból csak kapaszkodással tudok felállni és behajlítva nem tudom 10 percnél tovább tartani, mert fájdalmat érzek..Többször küldött már a háziorvos traumatológiára vizsgálatra, ahol legutóbb már meg sem röntgenezték, csak porcerősítőt írt fel a doktor úr, ami eddig sem használt sajnos és biciklizést javasolt. Ezek eddig sem használtak. Válaszát előre is köszönöm és várom tanácsait!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő gyógytorna, vízben torna végzése javasolt, emellett meg lehet próbálni kurkuma tartalmú étrend-kiegészítő készítményt szedni mellette.

  • Tisztelt doktornő! A mai napon készült röntgenleletem a következő: A lordosis kissé elsimult.…

    Tisztelt doktornő!

    A mai napon készült röntgenleletem a következő:
    A lordosis kissé elsimult. A csigolyatestek magassága megtartott, compressió nem látható. Az L.II.-III. csigolya jobb laterialis peremei között durva csontos kapocsképződés látható. Egyébként a perem sarkokon kisebb nagyobb meszes csőrök ábrázolódtak. A praescacrális rés kissé szűkebb.
    Kissé megijedtem, bár hosszú évek óta vannak gerincpanaszaim, rendszeresen járo kontrollra, így idén tavasszal MRI-n is voltam, de semmi ilyesmit nem láttak (mármint a csontos kapocsképződést). Mi ez az elváltozás, mi a prognózisa, lehet-e javítani valamivel?
    Mostanában a lábaim is fájnak (vádli, comb), lehet ez a gerincelváltozástól. 56 éves férfi vagyok, ülőmunkát végzek, az orvosomhoz már csak januárra kaptam időpontot.

    Köszönöm válaszát4

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az csak azt jelenti, hogy a szervezete védekezett a fájdalmas mozgás ellen, és "blokkolta" a fájdalmas szegmentet.

  • van valami kezelés arra,hogy nekem lv-ös csigolya jobb oldali proc.transvesusa jelentősen megnagyobbodott,eléri…

    van valami kezelés arra,hogy nekem lv-ös csigolya jobb oldali proc.transvesusa jelentősen megnagyobbodott,eléri a csípőlapátot.az liv-v-s1rés beszűkült.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nincs. De gerinctorna⁄izomerősítés csökkentheti az esetleges gerincpanaszait.

  • Kedves Dr. Andrássy Ilona! Azt szeretném megérdeklődni, hogy a nagybáttyám 2008-ban szenvedett…

    Kedves Dr. Andrássy Ilona!

    Azt szeretném megérdeklődni, hogy a nagybáttyám 2008-ban szenvedett agyvérzést, melynek következtében a bald oldala lebénult, mivel akkor nem nem részesítették megfelelő kezelésben (gyógytorna, gyógymasszázs), az a kérdésem volna, hogy, ha most megfelelően lenne kezelve, esetleg felgyógyulhatna még? Válaszát előre is köszönöm, Nárcisz.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nagyon sok idő telt el az agyi történés óta, nemigen várható javulás. (Lehet, hogy alapvetően is súlyosabb volt a megbetegedés, mint amin lehetett volna javítani.)

  • Jó napot kívánok Szetetnék egy kérdést feltenni,megpedig a 17 lányommal kapcsolatban . Lúdtalpa…

    Jó napot kívánok
    Szetetnék egy kérdést feltenni,megpedig a 17 lányommal kapcsolatban
    .
    Lúdtalpa miatt elvittem ortopédhoz és ő elküldött minket egy szakrendelőbe ahol készítettek neki egy lúdtalp betétet.Volt már akkor is bütyök a nagylaba újja külsőreszén és akkor jól ránk ilyesztettek,hogy ez csak operacióval távolíthato el ,azóta fájdalmadabb lett neki a bütyök .Kérném ha lehet, tanácsoljon valamit a Doktornő.Válaszát előre is köszönom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nagyobb a bütyke, bütyökhúzót kellene viselnie éjszakánként. Valamint lábtornát végezni. Sajnos, ha a panaszai nem változnak, és bütyke nő, akkor valóban műtét javasolt.

  • Tisztelt doktornő! Hónapokkal ezelőtt egy törésemnél szeget és drótot használtak. Pár napja…

    Tisztelt doktornő!
    Hónapokkal ezelőtt egy törésemnél szeget és drótot használtak. Pár napja fájdalmas dudort érzek egy pontban. Létezik olyan, hogy a szervezet kidobja ezt az idegen anyagot?
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet.

  • Tisztelt Doktor No, Azt szeretnem kerdezni, hogy mi tortenhet egy olyan szemellyel, aki nagyon…

    Tisztelt Doktor No,

    Azt szeretnem kerdezni, hogy mi tortenhet egy olyan szemellyel, aki nagyon elhanyagolja a porckopasat, es nem kezelteti???

    Elore is koszonom valaszat,
    Tisztelettel, Katalin.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Fájni fognak a mozgások, egyre kevesebbet tud terhelni, mozogni, járni....

  • Kedves Doktornő! 56 éves nő vagyok, és egyre több az izületi problémám. Fájnak a vállaim, könyököm,…

    Kedves Doktornő!
    56 éves nő vagyok, és egyre több az izületi problémám. Fájnak a vállaim, könyököm, csuklóim, és a kéz kisizületeim.
    Szeretném megkérdezni, hogy melyik hatóanyag a legjobb az izületi folyadék helyreállitására a lutein, a hyaluron, vagy mit keressek és használjak, hogy ne legyenek mindennapos fájdalmaim ?
    Várom válaszát mami

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kurkuma tartalmú készítmények, és a rendszeres mozgás.

  • Fájdalom a nagylábujjamba

    Jó napot Doktornő!
    Az lenne a panaszom hogy körülbelül másfél 2 hónapja kézilabda edzsésen begurult 1 labda a pályára ki akartam rúgni és teljes erőből és lendületből a földbe rúgtam. Estére a nagylábujjam ellilult kékült feketedett és reggelre már alig tudtam lábra állni nagyon fájt.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy eltört. El kellene mennie orvoshoz.

  • Tisztelt Doktorno! A héten helyezték át a tèrdszalagom csavarokkal. Elêg duzzadt, mikorra kell…

    Tisztelt Doktorno! A héten helyezték át a tèrdszalagom csavarokkal. Elêg duzzadt, mikorra kell leapadnia a duzzanatnak? Műtèt utàn egy napig cső lógott ki belőle azt mondták van benn egy kis folyadék,így engedték el. Ez magától felszívódik? Koszonom a valaszt!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Én úgy gondolom, hogy "használati utasítással" bocsátották ki a kórházból, azaz néhány dolgot elmondtak a továbbiakról. De még teljesen természetesek a panaszai, tünetei. Magától felszívódik, de hogy mennyi idő, azt az Ön szervezete fogja eldönteni.

  • Kedeves doktornő
    ! Édesanyamat 1hete baleset érte eltörött a lábfej csontja és a nagylábujj csontjai szétcsusztak. Kezelő orvosa szerint nagyon ritka törest szenvedett. Mrgmütötték drótoztàk. Es mütét utàn 4 nappal gennyes vàladékozást vettünk észre a mütéti hegen. Valamint apró es egy… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi okozhatja ezeket a tüneteket. Ha nincs láza, nem dagad be nagyon, akkor lehet felületes elváltozás, de ha ismét jelentkezik valamilyen szokatlan, ismét… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Engem 11.03-an mutottek! A zarojelentesen ez áll: \\\\\\" A medialis meniscus…

    Tisztelt Doktornő!
    Engem 11.03-an mutottek! A zarojelentesen ez áll: \\\\\\" A medialis meniscus középső szarvan szeli részén szakadast eszleltunk,a szakadt részt eltavolitottuk\\\\\\"
    Kérdésem az,hogy normális meg a fájdalom ?! Vagyis inkább feszítő érzés ?!
    Hozzateszem varratom meg van 17-én szedi ki a tündéri doktorbacsim! Ez nem gond,hogy ilyen sokáig van benne ?! Picit tartok a varratszedestol is! :⁄
    Biciklire mikor ajanlatos ülni?!
    Köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem még teljesen természetesek a panaszai. Még legalább 6 hétig várnék a biciklivel. De a varratszedéskor beszélje meg az orvosával.

  • A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal…

    A vőlegényemnek egy időbe nagyon fájt és bedagadt a térde,majd elmúlt,de idén megint előjött,azzal a különbséggel,hogy már görcsök is jelentek meg a térde alatt,îgy orvoshoz fordultun,és kiderült h reumás,felîrták neki a Retarpen 1,2 gyógyszert,de Ukrajnában (lakunk) sehol sem találtunk ilyen gyógyszert,és már 1hónapja pesten keressük de sikertelenül...Mit tegyünk,talán vmilyen más neve van ennek a gyógyszernek? Illetve ez megoldás lenne a barátom betegségére?Nagyon aggódom miatta,kérem segîtsen! Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Amit ki tudtam nyomozni, ez egy penicillin tartalmú készítmény. Ennek alapján kellene más készítményt kérni. De ezt nem reumás betegségre, hanem gyulladásra adják.

  • Tisztelt Doktornő! Ezzel az előzménnyel kerestem már fel az Ön oldalát! : A fibula distalis…

    Tisztelt Doktornő!
    Ezzel az előzménnyel kerestem már fel az Ön oldalát! : A fibula distalis harmadában darabos spiráltörés látható 10 fokos medialis tengelyeltérés figyelhető meg. A belbokán az izület magasságában haránttörés ill. a Volkmann háromszögben hosszirányú törésvonala dislocatió nélkül. Válaszát szeretném megköszönni,,illetve további kérdésekben i szeretném a segítségét kérni! Sajnos fájdalmaim voltak a járógipszem levételekor is.A fájdalmam oka a szárkapocscsontomon csak nagyon minimális csontképződés indult meg, a másik törésem teljesen gyógyult. 4 hétig terhelnem kell a lábam, akkor derül ki hogy meg kell-e operálni-lemezelni és a kiálló végeket lefaragni-vagy sem. Nem értem miért,nem gipszelték vissza erre az időre,nagyon fáj, bizonytalan a járáson-az is csak mankóval! Semmi tanácsot,javaslatot gyógyszert nem kaptam erre az időre,bár én befásliztam,mert kényelbesebb így. Szabad fáslizni?Mi az esélyem rá,hogy a 4 hét alatt összeforr ami 7 hét alatt nem történt meg? Hogyan tudnám ezt elősegíteni? Gyógyszer,torna,segédezköz,bármi??? Válaszát nagyon szépen köszönöm!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A fáslizás jó. A stabil terhelő csont (a sípcsontja) ép, kielégítő terhelhetőséget ad a végtagjának. Valószínűleg ezért nem gipszelték tovább (de az Ön kezelőorvosa fejébe én nem látok bele). Most a terhelés mellett kell a csontosodásnak alakulnia. Nem tudom, mik az esélyei, a fájdalomhatárig terheljen.

  • Tisztelt doktornő! 6 hónapja baleset miatt darabosra tört a térdkalácsom. Műtét majd gyógytorna…

    Tisztelt doktornő!
    6 hónapja baleset miatt darabosra tört a térdkalácsom. Műtét majd gyógytorna következett. Aggódásra ad okot, ha még most itt fáj megerőltetéstől, cipeléstől, és kicsit meg is dagad? Mikor tekinthető gyógyultnak a térd?
    Köszönettel, Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Még sokáig okozhat panaszokat, problémát. A törésgyógyulás nem fejeződik be a csontosodással, főleg, ha műteni is kellett. Sokszor egy másfél év is kell a "teljes" gyógyuláshoz. Sohasem lesz olyan, mint törés előtt.

  • Tisztelt Doktornő! Hónapok óta tartó derékfájdalmam miatt röntgenfelvétel készült, a leleten…

    Tisztelt Doktornő!

    Hónapok óta tartó derékfájdalmam miatt röntgenfelvétel készült, a leleten ez olvasható:
    Az alsó lumbalis szakaszon enyhe balra konvex scoliosis látható. Álló helyzetű vizsgálat során a Cobb szög 10 fok. Az L.V.-SI segmentumban enyhe előrecsúszás látható (4 mm). Az L.IV.-V. segmentumban enyhe retrolisthesis látható (4 mm). A kisizületi rések asszimetriája látható, az alsó lumbalis szakaszon a foramenek szűkültek, kisizületi osteophyták miatt.
    Mit jelentenek a leírtak és mit tanácsol, mit tegyek?
    Válaszát nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Keressen fel gerincgyógyászattal foglalkozó ortopéd szakorvost. A scoliosis nem gond, de a csigolya előrecsúszást meg kell néznie szakorvosnak, hogy kell-e valamilyen beavatkozás.

  • Tisztelt Doktornő! 3 hete volt egy laparoszkópos nőgyógyászati műtétem, altatásban, ahol több…

    Tisztelt Doktornő!
    3 hete volt egy laparoszkópos nőgyógyászati műtétem, altatásban, ahol több kisebb-nagyobb endometriózisos szövetet távolítottak el a kismedence különböző pontjairól. Amikor 2 hét után visszamentem dolgozni (tanítok-szinte csak ültem), azt tapasztaltam, hogy a lábaim nagyon hamar elfáradnak, gyengék. Azt gondoltam, ez a műtét utáni lábadozás része. Csakhogy ez nem lett jobb. Miután az egyik nap többet ültem, sétáltam, kevesebbet pihentem, másnap már szinte nem is bírtam felkelni, annyira fáradtak voltak a lábaim. A nőgyógyász azt mondta, ez nem normális, visszamentem kontrollra, de hasi részen minden rendben van, úgyhogy neurológushoz küldött, ahová 1 hónap múlva kaptam időpontot. Jelenleg többet bírok fent lenni, sétálni, ülni, tehát javul, de továbbra is gyengének érzem a lábaimat, a lábfejeim inkább hidegek. Érzek mindent, nem zsibbad, nem fáj csak olyan izomlázas érzésem van és hamar elfáradnak. Nem gond, ha ezt csak 1 hónap múlva nézi meg szakember? Mit tegyek addig?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen szükséges az orvosi vizsgálat, anélkül nem tudni, mi okozhatja ezeket a tüneteket. Próbáljon meg combizom erősítő gyakorlatokat végezni addig is.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta