A betegek kérdései (10612)

  • Tisztelt Dr Nő! Szeretnék tanácsot kérni, hogy mi lehet az oka a jobb lapockám és a jobb vállam…

    Tisztelt Dr Nő!

    Szeretnék tanácsot kérni, hogy mi lehet az oka a jobb lapockám és a jobb vállam fájdalmának.
    13 éves koromban orvoshoz jártunk mert sokat fájt a jobb térdem a csuklóm reumatológus azt mondta kevés kocsonyás anyagot termel a szervezetem sok az izületi gyulladásom. Sportot javasolt.
    Hol jobban hol kevésbé fájt már megszokatm igazából. Egy éve kb hogy elkezdett a jobb vállam is fájni és abban is tomba fájdalmat éreztem hasonlot mint a térdemben.Nem foglalkoztam vele pár nap után elmúlt. Azután visszamentem dolgozni ülő munka és a jobb vállam egyre sűrűbben fáj és a jobb lapockám is. Elkezdtem hátizom tornáat végezni és ahogy csinálom a gerincem a nyaktól hátam közepéig is fáj valamint a jobb lapockám nagyon és ha körülötte maszíroztatom az is nagyon fáj egy-két pontban valamint a lapocka és gerinc között is érzékeny egy pont. A jobb karom sokszor gyengébbnek érzem és néha kisugárzi a könyökömbe a fájdalom egy-két perc és elmúlik. Ha valami keménynek dőlök akkor is érzékeny. A fájdalom nem erős de zavaró pont mint a térdem. Fájdalomcsillapítóra jó de nem szedhetek örökké.
    30 éves vagyok rendszeesen futok sportolok de egyre sűrűbben előjön ez a dolog. Ön mit javasoll mivel javíthatnék a jelenlegi állapotomon?Mozgásszervi lehet a fájdalmam vagy akár belső szerv is előidézheti?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Először is érdemes a székére ún. dyn-air párnát venni, hogy üléskor is dinamikusan mozogjon a gerincizomzata. Másrészt lehetnek kisizületi blokkjai, emiatt manuálterápiás kezelés, majd célzott gyógytorna végzése javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 62 éves reumatoid artritiszes beteg vagyok. Biológiai terápiával kezelnek.…

    Tisztelt Doktornő!
    62 éves reumatoid artritiszes beteg vagyok. Biológiai terápiával kezelnek. 2 hónappal ezelőtt elmozdulás nélküli csuklótörést szenvedtem. 5 hétig gipszben volt a kezem, majd vízben próbáltam mozgatni. 3 hét után gyógytornászhoz kerültem. A csuklóm mozgása nagyon lassan javul, ám az ujjaim nagyon dagadtak, minimálisan hajlíthatók csak. A gyógytornász szerint a baleseti sebészetre kellene mennem vizsgálatra. Kérem szíves válaszát, javulhat-e még az állapotom, befolyásolja-e a gyógyulást az alapbetegségem? Köszönettel várom válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az alapbetegsége befolyásolhatja a gyógyulást, de igazából a gipszlevétel utáni dagadás, mozgáskorlátozottság a rögzítés idejének kétszereséig előfordulhat.

  • Tisztelt Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni Öntől. 23 éves vagyok Pár hete elkezdett fájni…

    Tisztelt Doktornő!
    Tanácsot szeretnék kérni Öntől. 23 éves vagyok Pár hete elkezdett fájni a csípőcsontom környékén ,,valami". Hetente egyszer sportolok, rendesen bemelegítek,nyújtok de egyre erősebb a fájdalom. Edzés végére, illetve pár napig intenzív a fájdalom, éles szúró fájdalmat érzek, ilyenkor a térdem is elkezd fájni.a lépcsőn néha úgy járok, mint egy 90éves néni. Pár nap alatt enyhül, de egy egy mozdulatnál érzem még. Ez a probléma 3 hete áll fent.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Először is vizsgálat javasolt. Másodszor célszerű lenne addig szüneteltetni a sportot, amíg panaszai vannak, utána is csak fokozatosan, a fájdalomhatárig építeni fel ismét.

  • Tisztelt Doktornő!
    22 éves férfi vagyok, erőnléti edzéseket tartok, illetve jiu-jitsu sportot űzök rendszeresen(földharc). A hétfő esti edzés után kedden arra keltem, hogy a bal oldali bicepszemen a karomra merőleges irányban(tehát keresztben a bicepszemen) redők jelentek meg. Nem a bőrőmön… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet, hogy túlerőltette. Egy kis kímélet, majd fokozatos erősítés lehet, hogy segít.

  • Tisztelet Főorvosnő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Legyen szíves megírni, hogy mivel…

    Tisztelet Főorvosnő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Legyen szíves megírni, hogy mivel borogassam a térdem, és Ön melyik kenőcsöt javasolja amivel kenegethetem? Köszönöm szépen a megértését és a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyik fájdalomcsillapító kenőcs, állott vizes borogatás megfelelő.

  • Kedves Doktornő! 20 évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedtem, melynek során többek között eltört…

    Kedves Doktornő!

    20 évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedtem, melynek során többek között eltört a combcsontom, csavarokkal volt egy évig rögzítve, kétszer műtötték. Ma röntgenen a következő leletet kaptam: A jobb femurfej vetületében 6 mm-es, jól körülhatáikirolt, scleroticus csont terület ábrázolódik, mely compacta csontiszigetnek megfelehet.
    Az ortopéd orvos nem magyarázta el, hogy ez mit jelent. Szeretném megkérni hogy értékelje a leletemet, mit jelent, változhat-e a későbbiek során, van-e valami teendőm vele.
    Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel,
    Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg a fémanyag helyén maradt fokozott csontosodás jele.

  • Tisztelet Főorvosnő! Sok szeretettel üdvözlöm Önt! Már régen írtam levelet, de most újra az Ön véleményére számítok! Két hete szobakerékpároztam, és 7 Km.-t tekertem rajta. Hozzáteszem, hogy 68 éves vagyok. Sajnos az történt, hogy azóta a jobb térdem, ahogy lépek le a lépcsőn, vagy ha jobban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    - A térdét valószínűleg túlterhelte. Borogassa, kímélje, kenje fájdalomcsillapító kenőccsel, és ha a panaszai csökkennek, kisebb terhelésekkel kezdje az erősítést.
    - Lehet csípőízületi… Még több

  • Tiszelt Dr nő. Azt az elváltozást kezdem észrevenni a lábaimon hogy a bal lábam nagyobb mint…

    Tiszelt Dr nő. Azt az elváltozást kezdem észrevenni a lábaimon hogy a bal lábam nagyobb mint a jobb,de olyan mintha egyre nagyobb elváltozás mutatkozna! Ez mitől lehet? és van rá valami műtéti beavatkozás?( 19 éves vagyok) Köszönettel Andrea.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Meg kell mutassa szakorvosnak, fizikális vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, hogy van-e, vagy milyen elváltozása van?!

  • Tisztelt doktornő!Mivel falunkban már egy éve nincs állandó orvos, Öntől kérnék tanácsot. 81 éves vagyok, soha nem ittam, nem dohányoztam, testsulyom normális. Viszont nehéz, állandóan fáradt a lábam és derekam, ülve és hanyattfekve is, csak mágneses deréktámasztó övvel tudok egyfolytában kb.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A korára tekintettel úgy gondolom, hogy a panaszait kopásos tünetek okozzák, a betűkkel jelzett diagnózisok is a gerinc kopásos tüneteit jelzi. Reumatológiai, ill. komplex fizioterápiai kezelés… Még több

  • Kedves Ilona! Augusztus 1-én Bokatörést szenvedtem.(Jobb külső bokanyúlványon elmozdulás nélküli…

    Kedves Ilona!
    Augusztus 1-én Bokatörést szenvedtem.(Jobb külső bokanyúlványon elmozdulás nélküli ferde törés)
    4 hét fekvőgipsz és 1,5 hét járógipsz után lekerült a gipszem a mai napon. A kezelési terv szerinten óvatos teljes terhelést kell tennem és ezután 2 héttel a teljes terhelést elérhetem. A mai nap már próbálkoztam terhelni és próbálgattam a gyógytornát viszont a bokám be van még dagadva. A gipszlevétel óta van bedagadva nem pedig a gyógytorna után dagadt be. Az lenne a kérdésem hogy ez most normális a boka duzzadása gipszlevétel után ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A rögzítés idejének 2x-éig dagadhat és fájhat a törött végtag.

  • Kedves Doktornő! És ha ez a kisizületi blokk lenne, akkor azon segít a hévíz, az interferencia…

    Kedves Doktornő!

    És ha ez a kisizületi blokk lenne, akkor azon segít a hévíz, az interferencia és a massázs?
    Azt nem látták volna a röntgenen?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Az nem látszik a rtg-en. Segíthet a kezelés, kicsit lassabban, mint a manuálterápia, de hatásos.

  • Kedves Dr.Nő, Panaszaim márciusban kezdődtek. 40 éves állómunkát végző nő vagyok. Túlsúlyom…

    Kedves Dr.Nő,
    Panaszaim márciusban kezdődtek. 40 éves állómunkát végző nő vagyok. Túlsúlyom nincs, egészségesen élek.Kezdetben a nadrág fel levétele okozott gondot az egyik lábamnál,konkrétan a csípőcsont körül éles fájdalom formájában. Később ez a fájdalom állandósult, kifejezetten állás közben a csípőcsont felett, nagyjából a fehérnemű vonalában behatárolt tenyérnyi területe n.Szúró,görcsös jellegű a probléma, ami még háton fekve is fennáll.Voltam csípő, illetve gerinc röntgenen, mindkettő negatív. Kaptam rá,nem szteroid gyulladás csökkentőt ,tízalkalmas fizikóterápiát,flektor tapaszt,végül diphropos injekciót. Az injekció után nagyjából három hét fájdalommentes volt, azóta újra kinlódok.A helyi orvos még jó pár injekciót javasolt... Szeretném tudni mi okozza a problémát, Ön szerint milyen jellegű orvost keressek fel? Köszönöm Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A fizikális vizsgálat mit mutatott? Ortopédiai, neurológiai, vagy reumatológiai vizsgálatra lenne szüksége, ill. kezelésre nemcsak inj. , hanem komplex fizioterápia formájában.

  • Kedves Doktornő! Hátfájásom 8 hónapja kezdődött egy vírusos megbetegedés után, hörghurutom…

    Kedves Doktornő!

    Hátfájásom 8 hónapja kezdődött egy vírusos megbetegedés után, hörghurutom volt, voltam akkor tüdőgyógyásznál, csináltak röntgent, de nem találtak semmit. Azóta is fáj a hátam, amit nagyon mélyen érzek. Van egy enyhe gerincgferdülésem és gyenge a hátizmom is, ezek eddig is megvoltak. Voltam reumatológusnál, készítettek gerincröntgent, aminél ez a kis ferdület látszik, más eltérést nem találtak. Most Hévre kezdtem el járni a gyógymedence fűrdőbe, interferenciára és masszásra és itthon gerinc gyógytornát csinálok.

    1. A gerincferdülésem okozhat mély hátfájdalmat?

    2. A gerincröntgen kimutatja a gerincvelőgyulladást?

    3. Ha valakinek gerincvelőgyulladása van, miylen tünetek társulnak a hátfájdalom mellé?

    Köszönettel: Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet kisízületi blokkja, ez okozhat ilyen fájdalmakat (a vírusos betegség kapcsán az izmok terhelése változott).
    A gerincvelő gyulladás nagy fájdalommal, mozgáskieséssel jár, nem hiszem, hogy Önnek ez lenne.

  • Tisztelt Ilona! Lábápoló végzettségem van. Mielőtt a pedikűrözést elvégezném a páciens lábát…

    Tisztelt Ilona!

    Lábápoló végzettségem van. Mielőtt a pedikűrözést elvégezném a páciens lábát diagnosztizálom ortopédiai szempontból is. A kérdésem az lenne, hogy tyúkszem vagy tyúkszemhez hasonló bőrkeményedés a talpon (nem a sarki általános bőrkeményedésre gondolok) minden esetben lúdtalpat jelent?
    Köszönettel:
    Ildi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen általában a harántboltozat süllyedése miatti túlterhelés következménye.

  • Tisztelt Doktornő! 24 éves nő vagyok.Nagyon sokat dolgozom 12 órában,nem nagyon tudom pihentetni…

    Tisztelt Doktornő!

    24 éves nő vagyok.Nagyon sokat dolgozom 12 órában,nem nagyon tudom pihentetni a lábamat.Nagyon fáj, úgy érzem hogy a csontomig hatol, sokszor alszok el nehezen annyira fájnak a lábaim.Tudna valamilyen módszert esetleg krémet javasolni?
    Válaszát köszönöm!
    Üdv:
    Gabriella

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyik keringésjavító krém használata megfelelő, ezenkívül az állómunka miatt célszerű lenne betétet viselnie.

  • Tisztelt Dr. Nő! Az ortopéd orvosom MR vizsgálatra küldött, mert elég gyakran fájt a csípőm. A…

    Tisztelt Dr. Nő!

    Az ortopéd orvosom MR vizsgálatra küldött, mert elég gyakran fájt a csípőm.
    A vizsgálat szerint kis kiterjedésű cobfej-elhalásom van. Ebben a szakaszban van valami lehetőség a betegség megállítására, vagy kordában tartására?
    Akár műtét, vagy alternatív terápia is érdekelne.

    Tisztelettel, László (38)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Menjen vissza az orvoshoz, mert a vizsgálati eredmény és az MR alapján Ő fogja tudni megmondani, hogy kell-e műtét, vagy elég egyenlőre a konzervatív kezelés.

  • Kedves Doktornő! Panaszaim 6hónappal ezelőtt kezdődtek,amikor 2hónapos lett a kisfiam.Mindig…

    Kedves Doktornő!

    Panaszaim 6hónappal ezelőtt kezdődtek,amikor 2hónapos lett a kisfiam.Mindig hajlékonytalpú,kényelmes cipőt hordtam,aminek párnázott a sarka.Azonban ezekben egyszercsak alig bírtam menni,pár lépés után annyira fájt a térdem.2napba telt,míg elmúlt a fájdalom.Csak egy simatalpú cipőt tudok hordani.Most ott tartok,hogy minimális lépcsőzéstől-2 emelet-estére iszonyatosan fáj a térdem,bizsereg a talpam és a sípcsontom mellett lévő izom fáj.Múltkor csupán kétszer 5 perc biciklizés okozott hasonló panaszokat.Egy ideje a jobb forgóm is fáj.Pár éve alagútszindrómát állapítottak meg,gyógytorna évekre elmúlasztotta a görcsöt s a fájdalmat ami kisugárzott,most csak a görcsöt érzem és tompa fájdalmat a csípőmben.Lúdtalpas vagyok,de csak kintre hordom a betétet.,nem tudom ez mennyire fontos.Sajna pihentetni nem tudom a térdem 8hónapis és 2 éves kisfiamat napi szinten emelgetem,cipelem.Azonban a fájdalmam nem jelentkezik a mindennapokban,ha a lapostalpú cipőt hordom és nem lépcsőzőm egyátalán.A lépcsőzést ritkán tudom elkerülni és az ezutáni 2 napos fájdalom és lábbizsergés egyre rosszabb,ortopédiára csak októberre van időpontom,a fiaimat meg el kell látnom addig is.A fenti alapján a Doktornő meg tudná mondani mi a baj és mi tudnék tenni?
    Köszönöm,hogy elolvasta levelem.További szép napot kívánok!
    Üdvözlettel,Zsófi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Combizom erősítő gyakorlatokat kellene végeznie, hogy a szülés utáni hormonháztartás változás miatt meggyengült izmokat, szalagokat stabilizálni tudja. Emellett lehet, hogy átmenetileg meg kellene próbálnia a lakásban is betétes cipőt viselnie.

  • Tisztelt Doktornő!

    Mint Édesanya fordulok Önhöz kérdésemmel. Fiam futballista és kb. egy hete kapott egy rúgást a talpába. Nagyon fáj, szúr nem tud edzeni. Kicsi duzzanat tapintható. A legnagyobb probléma, hogy bármivel keni, masszírozza, pihenteti sajnos nem javul. A gyúró szerint… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kímélni, borogatni⁄jegelni kellene, kemény talpú cipőt viselnie. De rtg vizsgálat is szükséges is lenne, hogy nincs-e törés.

  • 40férfi vagyok és 7-8éve nagyon sokat fáj a derekam,ebbe úgy bele is törődtem,de minden ősszel,mert megfigyeltem,kezd fájni az üllő csontom,ami belesugárzik a combomba,ilyenkor gyengébbnek érzem a lábam és ritkán zsibogást is érzek,alig tudok vagyis csak féloldalt tudok ülni,ez kb.4éve rendszeresen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem lehet, hogy ilyenkor vált más típusú cipőre ami miatt másként terhelődnek az ízületei? Kurkuma tartalmú táplálékkiegészítőt kelleme megpróbálnia, hátha megszünteti a panaszait.

  • Tisztelt Doktornő! 3 hete voltam lent a szajki tavaknál.Nem szoktam ilyen helyekre menni,ez…

    Tisztelt Doktornő!
    3 hete voltam lent a szajki tavaknál.Nem szoktam ilyen helyekre menni,ez kivételes volt.
    Elöszőr bementem a vízbe vaccogtam,mégis bent maradtam.2 szor bementem itt volt a baj.
    Kijöttem nem tudtam menni,úgy kellett segíteni a többieknek.
    Azt hittem elmúlik.Nem.most zsibbad a kezem újjai,forróságot érzek a combomon,és mint ha súly lenne a lábamon.nem tudok menni...
    a lábfejem meg fázik...Elküldtek vérvételre holnap lesz eredmény.
    Ön szerint mi lehet?Nagyon félek.35 éves srác.
    Üdvözlettel:Zoltán

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínűleg átfáztak az izmai, ízületei. Meleg vizes fürdő, melegben tartózkodás javíthat. De természetesen kivizsgálás javasolt komolyabb eltérés kizárásához.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta