A betegek kérdései (10653)

  • Kedves doktornő! Nekem az a kérdésem hogy a friss műtött lábam mellett barnás pirosos folt…

    Kedves doktornő!

    Nekem az a kérdésem hogy a friss műtött lábam mellett barnás pirosos folt van, ez mitől lehet?? Lehet be van gyulladva vagy ez normalis?? Mintamikor beütök valamimet es bekekul ... De nem faj eggyaltalán mitöl lehet ?? A műtétem kb 1 hónapja volt. És térdhajlatnál kb. 10 cm a seb amit felvágtak
    Köszönöm válaszát előre is!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nagyon zavarja, vissza kellene mennie a kezelőorvosához, mert látatlanban nem tudok válaszolni a kérdésére.

  • Kedves Doktornő! Csípőfájdalommal kerestem fel háziorvosomat Ausztriában (mivel jelenleg Ausztriában…

    Kedves Doktornő!

    Csípőfájdalommal kerestem fel háziorvosomat Ausztriában (mivel jelenleg Ausztriában élek és dolgozok). Nyelvi hiányosságok miatt azonban nem értettem őt tökéletesen, ezért fordulok most Önhöz. A diagnózisa "csípő impingement szindróma", amire 6 alkalommal gyógytornát írt fel, illetve 12 alkalommal valamiféle terápiát. Ezen felül további kivizsgálást javasolt, amire a megyei kórházban fog részemre időpontot kérni.

    A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint milyen vizsgálatokra számíthatok? MRI, CT? Milyen terápia lehet amit felírt (tövidítése PaTH). Mennyire komoly betegség ez a szindróma? Elképzelhető, hogy műtétre lesz szükség? (Nagymamámnak időskorára mindkét lábába csípőprotézist kellett beültetni. Félek, hogy idővel én is erre a sorsra jutok.)

    A kórtörténetemről annyit tudok mondani, hogy 15-16 éves koromban testnevelésórán (Magyarországon) jelentkezett először a csípőfájdalmam. Akkor röntgenfelvétel készült, és a vizsgáló orvos szerint egy születési rendellességem van, miszerint a combfej nem illeszkedik megfelelően a vápába. Kezelést akkor nem kaptam, csak ezt a "ténymegállapítást".

    Most 32 éves vagyok, szerencsére ezidáig nem volt komolyabb panaszom, de mindig is éreztem, hogy nem tökéletes a jobboldali csípőm. Jelenleg a fájdalmaim kizárólag éjszaka jelentkeznek, napközben semmilyen panaszom nincs. Este azonban, amikor vízszintesbe helyezem magam, anyira fáj, hogy gyógyszert kell bevennem, máskülönben nem tudok elaludni. A póz teljesen mindegy; hason, hanyatt, jobboldalt, baloldalt fekve, mindenhogyan egyformán fáj. Ha vissza felállok, akkor enyhül, de nem múlik el. Reggel, ébredéskor pedig teljesen megszűnik, mintha sosem fájt volna...

    Tudom, hogy látatlatban nehéz véleményt alkotni, így válaszait duplán köszönöm! :)

    Üdvözlettel: Lugosi Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, hogy a kollega milyen további vizsgálatokat szeretne kérni. Ez az Ő döntése és felelőssége. A diagnózis nem sokat mond "nevet ad" a tüneteknek. Lehet túlterhelés következménye. De meg kellene próbálnia, hogy a fájdalom csökken-e, ha Kalmopyrint vesz be. Ha igen akkor ún. osteoid osteoma okozza a tüneteit, aminek a megoldása műtéti.

  • Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy hónapja nagyon elkezdett fájni a hónaljam, majd a felkarom…

    Tisztelt Doktornő!
    Körülbelül egy hónapja nagyon elkezdett fájni a hónaljam, majd a felkarom és ahogy masszíroztam, észre vettem a karomban a könyökön felett a karom belső oldalán egy csomót, ami érintésre nagyon fájt. Este a hónaljamnál is tapintottam csomót, de az másnapra eltűnt. Másfél hét után elmentem vele orvoshoz mert nagyon fájt és nem múlt el a felkaromról. Az orvos elküldött röntgenre, ott azt írták a leletemre, hogy egy kb 38x10 mm nagyságú ovaloid lágyrészképlet figyelhető meg, ami 10 mm hosszam nem különül el az izomtól. Az orvosom ezután továbbküldött ultrahangra, e között eltelt körülbelül három hét és már nem fájt, csak ha megnyomom. Az ultrahangon kapott leletre azt írták, hogy két darab 1 cm nagyságú körülírt echoszegény, ovális alakú szolíd képlet különíthető el, mely a kép alapján lehet lymphoglandula (hilusi keringés kimutatható). Kaptam október 6.-ára időpontot ortopédiára, de már nagyon aggódom, hogy mi lehet. Esetleg tudna Ön valamit mondani, hogy mi lehet, mert ultrahangon kérdezgettem, hogy ez jó vagy rossz, de nem mondtak semmit? Nem nagyon értem hogy a két lelet hogy térhet el egymástól ennyire.
    Köszönettel:
    Horváth Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet nyirokcsomó, ami valami miatt begyulladt, de a fizikális vizsgálat fogja tudni jobban elkülöníteni. A méretváltozást valószínűleg az eltelt idő alatti gyulladáscsökkenés magyarázza.

  • Tisztelet Doktornő!!
    Nemrég volt egy térdműtétem terdhajlatba cisztát találtak. Most hogy megműtötték eleg szep ugymond a seb de a csik ami kozepen van az nagyon piros es az lenne a kérdésem hogy az normális vagy esetleg be van gyulladva?? Es a masik kérdésem az aloelvera mint növény… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A seb egy darabig még nem olyan színű, mint az ép bőr, az természetes. Az Aloa vera használható. A vérhígítóról a kezelőorvosát kellene kérdeznie. Az "izomláz" lehet a műtét⁄vágás velejárója.

  • Kedves Doktornő! 2014.09.15-én ügyeletben megsérült a jobb térdem, egészen pontosan torsios…

    Kedves Doktornő!

    2014.09.15-én ügyeletben megsérült a jobb térdem, egészen pontosan torsios mechanismusú rándulást szenvedett elesés közben. Magam is orvos vagyok, bár nem ortopédus, de feltételeztem a szóba kerülő sérülési lehetőségeket. Ezért kivizsgáltattam a múlt hét folyamán traumatológián majd ortopédián. Ennek eredményei:
    Rtg: törés nincs, UH: A patella alatt az ízületi résnek megfelelően 12x7 mm-es, letokolt jellegűnek tűnő kifejezetten echoszegény, folyadéknak megfelelő terület látszik, illetve suprapatellarisan és medialisan 9 mm legnagyobb szélességű sűrű folyadék látszik, mely haematomának megfelelhet. A térdhajlatban Baker-cysta, egyéb fokális eltérés nem mutatható ki.
    Fizikális vizsgálatkor egyértelműen medialis ízületi rés felett fájdalom provokációra. Emellett fő tünet, hogy behajlításkor a flexio az ellenoldalhoz képest nem teljes, sőt ha kézzel erőltetetm a térd hajlítását hirtelen erős fájdalom kezd jelentkezni.
    Egy hete pihentetem a térdem, nem terhelem. Fájdalom nincs már, de a hajlítás nem megy, továbbra is ugyan az a probléma ilyenkor. Extensioval probléma nincs.

    Elméletem, hogy bizonyos mennyiségű folyadék van az ízületi tokban, ami hajlításkor kiszorul a résből és a tok lágy burkát feszíti, mert a folyadékok összenyomhatatlanok.
    Önnek mi a véleménye térdem hajlítási nehézségéről, mi lehet a magyarázata? Meddig várjak a kontroll vizsgálattal? MR segíthet?

    Hálásan köszönöm tanácsát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kicsit bonyolultan, de, jól írta le panaszainak okát. A sérülés következtében a térdízületben folyadék szaporulat ⁄vérömleny keletkezett. Amíg ez fel nem szívódik, nehéz a hajlítás, mert valóban összenyomhatatlan. Jelenleg a borogatás⁄jegelés, fájdalomcsillapító kenőcs használata, combizom erősítő gyakorlatok végzése, a hajlítás fokozatos növelése (fájdalomhatárig), járáskor fáslizás javasolt.

  • Kedves Doktornő! Kb. 2 hete Anyukám nagy csomagokkal felszállt a buszra és rosszul lépett.…

    Kedves Doktornő!

    Kb. 2 hete Anyukám nagy csomagokkal felszállt a buszra és rosszul lépett. Azóta fáj és dagadt a lábfeje. Már kipróbált mindenféle borogatást, szedi a fájdalomcsillapítót, de a dagadás nem lohad le. Reggel, nem látszik annyira, de amint elkezd mozogni, újra feldagad, kissé pirosas, és nagyon fáj a lábfej elülső része. (Az ujjak nem.)
    Kérdésem az lenne, hogy forduljunk orvoshoz, ha igen, milyenhez, vagy idővel magától rendeződik?

    Válaszát előre is köszönöm,

    Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, meg kellene mutassa traumatológusnak, kellene rtg-t készíteni, nincs-e eltörve. HA nincs, akkor is jegelni⁄borogatni, rögzíteni kellene.

  • Kedves Doktornő!
    44 éves nő vagyok.
    Ülő munkát végzek, van sajnos túlsúlyom is.
    Sokat fáj a hátam a lapockak között. Elől a szegycsontom alja, elől es oldalt a bordaim alja is. Olyan mintha duzzadt lenne a bordám es a szegycsont alja, feszítő néha égő fájdalmat érzek.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Manuálterápiával foglalkozó gyógytornászhoz kellene fordulnia. A rossz tartás miatt borda és kisízületi blokkjai alakulhattak ki, azokat oldani kell, utána gyógytorna végzése szükséges.

  • Kedves Doktornő! Térdműtétem volt, utána egy héttel erős masszírozást kaptam a rehab.keretében,…

    Kedves Doktornő!

    Térdműtétem volt, utána egy héttel erős masszírozást kaptam a rehab.keretében, és ezután alig bírtam mozogni.A térdemmel nincs probléma, de azóta zúg a fejemben, sőt egy " betonkeveerő" dolgozik állandóan. Több. mint egy éve.A lábfejem se tökéletes, a sarkam érzéketlen, a talp külső része sokszor zsibbad, a lábfejem görcsöl.
    Már kaptam infuziót, fizikoterápiát, voltam MRI vizsgálaton, nincs semmi látható,javítható probléma.
    Legutóbb a reumatologus azt mondta, a szervezet öngyógyító, ha eddig nem sikerült ezt helyrehoznia, akkor ez már így marad.
    Mindig jó alvó voltam, de most már ez a zúgás, dübörgés tönkreteszi az éjszakáimat. Nem akarok altatószerre rászokni.Nappal jobban pihenek, akár zajos környezetben is, csak az éjszakai csendet nem tudom már érzékelni.
    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem hiszem, hogy a panaszainak bármilyen összefüggése lehet a masszírozáshoz. Meg kell nézni, nem kisízületi blokkok okozzák-e a nyaki ér "keringészavarát", ki kell mozgatni. Vagy érszűkület tünete, és akkor értágító szedése javasolt. Két megoldás keresés lehetséges: fül-orr-gégészeti⁄vagy neurológiai⁄ vizsgálat -és kezelés; manuálterápiás kezelés.

  • Tisztelt doktornő! 4-5 éve volt egy autóbalesetem, aminek következtében a hátizmaim megszakadtak…

    Tisztelt doktornő!

    4-5 éve volt egy autóbalesetem, aminek következtében a hátizmaim megszakadtak vagy nagyon megrándultak. A baleset után egy röntgenképet csináltak, azon semmi különöset nem találtak. Bizakodtam hogy elmúllik a dolog, az első 2 hét maga volt a pokol, járni sem tudtam, minden kisebb megeröltetés, akár az asztalra tenni a poharat, számomra nagy fájdalmakkal járt. Telt múlt az idő, az első hetekhez képest természetesen nagyon sokat javult a helyzet.
    Azonban a mostani helyzet messze van az elfogadhatótól. Néha 20 perc laza séta után le kell ülnöm, mert annyira fáj a hátam, megőrülök egyszerűen, így nem is tudok normális életet élni. Kisebb fizikai munkát se tudok csinálni.

    Tegnap voltam mágneses rezonancián, a gerincem egyenes, mármint nincs gerincferdülésem, az idegek sincsenek becsípődve, egyedül azt mondták, hogy a gerincemnél a porckorongok jobban ki vannak kopva, mint egy átlagos 25 éves embernek, de azt is mondták, hogy ez egy minimális eltérés, és hogy ez öröklődő, nem a balesettől van.

    Kb 4 hete voltam csontkovácsnál, azután 2 napig teljesen jó volt a hátam, azután kezdett romlani ismét a helyzet. Őszintén megmondva nagyon el vagyok keseredve, így nincs normális jövőm, dolgozni nem tudok, legalábbis fizikai munkát nem...
    Én úgy érzem, hogy az izmaim nem bírják valamiért a terhelést, mintha túl gyengék lennének, ezért van az hogy 20 perc séta után le kell ülnöm és ellazítani a hátamat. Leginkágg a hátam közepe felé, a gerinc jobb és baloldalán fájnak az izmok, de ha túleröltetem, akkor szinte mindenhol fáj a hátam.

    Mit tud tanácsolni számomra? Nagyon kérem segítsen ebben a dologban, mert ez így nem mehet tovább. A masszázs segíthet?

    Még annyi kérdésem lenne, hogy a porckorog kopás kb ott van(nem tudom pont hányadik csigolyák közt), ahol a legtöbbet ropog a hátam, naponta rengetegszer ki kell ropogtatnom magam, de különben ha akarom ha nem ropogok, szinte van amikor egy mély levegőt veszek, és érzem, hogy roppant egyet a hátam, mert az enyhíti a fájdalmat. Szóval a hát ropogtatásától kopik a porckorong?

    A válaszát előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kezdem a végénél: a ropogástól nem kopik a porckorong, csak oldódnak a kisízületi blokkok, ami jó. Valószínűleg a baleset során a csigolya kisízületek "megrándultak", blokkolódtak, túlfeszülnek, a fájdalom mellett az izmok meggyengültek, rossz a tartása, gyengék az izmai, ez statikus terhelést, folyamatos fájdalmat provokál. Manuálterápiás kezelés (a kisízületi blokkok oldása), majd gyógytorna megtanulása, és rendszeres végzése megszünteti a panaszait. Keressen manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt.

  • Tisztelt Doktornő! 24 éves nő vagyok. Tegnap voltam a reumán kivizsgáláson,mert fájni szokott…

    Tisztelt Doktornő!

    24 éves nő vagyok. Tegnap voltam a reumán kivizsgáláson,mert fájni szokott a hátam,a kezem,és a lábam,de amiket megállapítottak annak a nagyrésze inkább ortopédiai probléma,de sok mindent nem értek abból amit leírtak. Azt írták le,hogy fokozott háti kyphosis. A TH. XII-es csigolyán csökevényes bordák ábrázolódnak.Fokozott lumbalis lordosis.Szeretném megkérdezni,hogy mit jelent a kyphosis és a csökevényes borda és,hogy emiatt lehetnek e fájdalmaim illetve van e valami tennivaló ezen problémák miatt?

    Köszönettel:

    Alexandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A panaszait inkább a rossz terhelés miatti izomfájdalmak okozzák ( a fokozott háti kyphosis, fokozott lumbalis lordosis a rossz tartás jele), gyógytorna végzése javasolt. A XII. borda mindenkinél rövidebb, fejlődési variáció, panaszt nem okoz.

  • Tisztelt Doktornő! 17 éves fiú vagyok, szabadtéri kosárlabdázás közben a vas palánktartó szerkezetbe…

    Tisztelt Doktornő!
    17 éves fiú vagyok, szabadtéri kosárlabdázás közben a vas palánktartó szerkezetbe erőteljesen bevertem a sípcsontom alsó részét (térd alatt kb. 25 cm-re), a bőr kb. 5 cm-es felszínen le is horzsolódott, bevérzett. Járás közben is kellemetlen, de rá tudok állni, azonban érintésre nagyon érzékeny, fáj. Jeges borogatást alkalmaztam eddig. A kérdésem az volna, hogy mi lehet ez (remélem nem törés ⁄ repedés), és körülbelül mennyi idő lehet a gyógyulása?
    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Valószínű a csonthártya alatti bevérzés okozza a panaszait. Keringésjavító kenőcs (Voltaren, Lioton, Phenylbutason), jegelés folytatása javasolt.

  • Tisztelt doktornő! Én 23 éves lany vagyok és nem régiben. 2-3 hete műtötték meg a térdem ketkamrás…

    Tisztelt doktornő!
    Én 23 éves lany vagyok és nem régiben. 2-3 hete műtötték meg a térdem ketkamrás ciszával, azota a sebem bagyon szepen gyógyulgat de viszont a vádlim borzasztóan faj ! Nagyon megilyedtem mikor egy idősebb ismerősimnek mondtam mert ő azt mondta nem e trombózis ?! Ugyanis amikor műtét utan 4 napig kórházba voltam 3 nap kaptam injekciót majd amikor az orvos kozolte hogy elmehetek haza akkor én rákérdeztem hogy Meddig kell meg kapjam az injekciót mire a valasz az volt hogy semeddig nem is kellett volna..és valoban nem is írta fel a trombózis elleni injekciót nekem az a kérdésem hogy ezt valoban nem kell ilyen esetű műtétnél?? A masik kérdésem pedig hogy mitől fáj Ennyire a vádlim ? Válaszát köszönöm szépen!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden beavatkozásnál elő van írva, hogy mennyi ideig kell véghígítót adni, ezt a kezelőorvosa tudja pontosan megmondani, erre én nem tudok válaszolni, mert nincs gyakorlatom benne. De így az interneten keresztül azt sem tudom megmondani, hogy mitől fájhat a vádlija. Ha a láb lábszár felé húzásával provokálni tudja a fájdalmat, akkor mielőbb keresse fel orvosát.

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg 120 kg vagyok, 172 cm, 27 éves nő. Elég térdfájós vagyok, bár…

    Tisztelt Doktornő!

    Jelenleg 120 kg vagyok, 172 cm, 27 éves nő. Elég térdfájós vagyok, bár az utóbbi időben nem volt vele problémám. Két hete kezdtem bele a fogyókúrámba, lazább tornával egybekötve. Az lenne a kérdésem, hogy futhatok én ezzel a súllyal? Eddig nem mertem neki indulni, mert nem tudom, hogy okoznék-e ezzel bármilyen kárt az így is megviselt térdeimben.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ha nem aszfalton, hanem természetes talajon kezdi, jól bélelt talpú, rugalmas cipőben, és nem hirtelen nagy terheléssel, akkor fokozatosan futni is elkezdhet.

  • Kedves doktornő

    39 éves férfi vagyok.
    Van egy diagnosztizált L5 S1 4 mm centrális kiboltosulasom, illetve kezdődő autoimmun betegség gyanuját is felvetettek gyulladás nélkül.
    Két hete fáj a sarkam a talpam főleg bal oldalt szinte egész nap éjjel nappal, olyan mintha… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Vegyen szilikonos sarokmagasítót (akár a betétre, akár anélkül), hogy puhán járjon, ne terhelje a sarokcsontját.

  • Udvozlom! Bokamrol keszultek a kovetkezo ultrahang felvetelek. http:⁄⁄postimg.org⁄image⁄a34w42qm3⁄ http:⁄⁄postimg.org⁄image⁄mghqazgaj⁄ On…

    Udvozlom!

    Bokamrol keszultek a kovetkezo ultrahang felvetelek.

    http:⁄⁄postimg.org⁄image⁄a34w42qm3⁄
    http:⁄⁄postimg.org⁄image⁄mghqazgaj⁄

    On lat valami rendellenesseget?

    Koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Aki a vizsgálatot végezte biztosan jól ért hozzá, én csak a csecsemőcsípőt tudom értékelni.

  • Tisztelt Főorvos Asszony! pár napja bal lábfejemben lépéskor időnként olyan villogó fájdalmat…

    Tisztelt Főorvos Asszony!

    pár napja bal lábfejemben lépéskor időnként olyan villogó fájdalmat érzek, hogy szinte megroggyan a lábam a fájdalomtól. 62 éves vagyok, tudom lehet panasza az embernek. nem az egész lábfejemnél érzem, csak egy területen. a testvéremnek nemrég amputálták a lábujját, lehet ezért is ijedtem most meg jobban. egyébként nagy bütyköm van az I-es lábujjam alatt, sokat fázik is a lábam, pl , ha nincs 30 fok már zokniban is fázik, a Betalocot elhagyatta a háziorvos, de sok változás nem történt.

    tisztelettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Egyrészt meg kellene nézze érsebész (angiológus), hogy kizárják az érszűkületet (mivel a családban előfordult), másrészt lehet, hogy a panaszait statikai eltérés okozza, lúdtalpbetét viselését meg lehet próbálni. A Betaloc szívgyógyszer, nem fogja a lábpanaszait befolyásolni.

  • 35 éves férfi vagyok. Pár év alatt jobb oldali fenekemen és csipőtájékon ugynevezett duzzanat…

    35 éves férfi vagyok. Pár év alatt jobb oldali fenekemen és csipőtájékon ugynevezett duzzanat alakult ki. Mintha meghíztam volna de csak a jobb oldalra. Nem annyira nagy de azért észrevehető a különbség. Nem fájt eddig és sajnos nem tulajdonítottam nagyobb figyelmet neki. Most a nyár folyamán alakult ki azon a részen ahol ül az ember jobb oldalt égető érzés egy idő után. Szeretném megkérdezni hogy ezzel ortopéd orvoshoz forduljak e röntgenre és vizsgálatra vagy más terület lenne? Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen mielőbb jelentkezzen ortopéd szakorvosnál, mielőbbi kivizsgálása (esetleg tumor keresés) javasolt, mert ki kellene zárni a komolyabb megbetegedést!!!

  • Tisztelt DOKTORNŐ. 55éves nő vagyok térd,hát,gerinc fájdalmakkal,nagyon elvagyok keseredve…

    Tisztelt DOKTORNŐ.
    55éves nő vagyok térd,hát,gerinc fájdalmakkal,nagyon elvagyok keseredve ,nem igaz hogy nincs napom fájdalom nélkül.sok fájdalomcsilapitot szedek napi szinten,contramal,aflamin,flektor ,stb.....a bal hüvely ujjam nagyon fáj már nem ott mozog ahal kellene.MILYEN GYOGYMOD SEGITE GYORSAN MEDDIG LEHET TÜRHERTETLEN LÁJDALOMMAL ÉLNI.kéremszépen segitsen nekem,mit tegyek köszönöm elöre is

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Milyen vizsgálatok történtek? Milyen kezeléseket kapott korábban? Mert vizsgálat nélkül nem igazán lehet sem diagnózist mondani, sem terápiát javasolni. Reumatológiai vizsgálata (kivizsgálás) és komplex fizioterápiás kezelése javasolt.

  • T. Doktorno! 2 napja tenisz közben a bokám kifelé (inverziós) kifordult egy reccsenés kiséretében.…

    T. Doktorno!

    2 napja tenisz közben a bokám kifelé (inverziós) kifordult egy reccsenés kiséretében. Másnapra szépen bedagadt de nem lett véraláfutásos. 5 óra várakozás után, egy ortopéd reumatológus ránézett, elküldött röntgenre ami negatív lett viszont abban nem volt biztos hogy történt-e szalagszakadás vagy sem (ő azt valószínűsíti hogy igen). bokarögzítő hordását, jegelést, polcolást írt elő.

    Szerencsére otthonról dolgozom, így szinte egész nap polcolni és jegeleni tudom a lábam. A kérdésem hogy a bokarögzítő pontosan mire szolgál? mivel csak a lakásban való járkálásház szoktam felvenni valamint alváshoz. Felpocolás és jegelés közben nem. Jól tudom, hogy a rögzítő járásnál rögzíti a bokát hogy az izületet tehermentesítse és elősegítse a gyógyulást tehát polcolás közben ez nem lényeges.

    A másik kérdésem hogy szakadás esetén így is elérhető a teljes és tökéletes gyógyulás? Sajnos ismerőseimtől sok olyan tapasztalatot hallok hogy gipsz felhelyezésével az első 1-2 hétben tökéletesen összefor, bokarögzítővel viszont sokan panaszkodnak arra hogy a későbbiekben állandóan, könnyebben kimegy a bokájuk és visszatérő problémát okoz.

    És egy utolsó kérdés hogy ultrahang segítségével kimutatható-e a szalagok megnyúlásának mértéke is?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tamás

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Szerintem megfelelő ellátást, ill. javaslatot kapott. A jegelés, polcolás közben nem szükséges a rögzítő, de abban a percben, ahogy ráterhelne, vegye fel, mert az fogja stabilizálni az ízületet, és elég sokáig kell viselni. Gipsz után is kellene bokarögzítőt viselni. Akinek rossz a tapasztalata, az -nagy valószínűséggel - nem viselte rendesen és nem tartotta be a megfelelő időt.
    Meg lehet vizsgálni UH-gal is, de nincs terápiás következménye.

  • Tisztelt Doktornő A segítségét szeretném kérni. Kislányom tegnap este térdfájdalomra panaszkodott.…

    Tisztelt Doktornő

    A segítségét szeretném kérni. Kislányom tegnap este térdfájdalomra panaszkodott. Ami még ma reggel is tartott, elvittük a Madarász kórházba a sebészetre. A jobb alsó végtagját erősen kíméli, húzza a lábát. Ma reggelre egy kis lila foltot is láttam a térdén. Sokat ugrált, játszott kiránuldt és balettozott az elmúlt hetekben. :) Jól eszik, jó kedve van igazi csibész :D

    Uh-val megnézték a csípőjét, a leleten az van hogy mindkét oldalon a tok enyhén megvastagodott. Nincs kóros folyadék csak nagyon kevés. Pihenés egy hétig. Majd kontroll.
    De nem röntgenezték meg.

    Kérem segítsen, én mikor rákerestem az egyoldalú térdfájdalomra borzalmas dolgokat olvastam a neten nagyon komoly betegségről amit még leírni sem szívesen írok le.

    Ön szerint a vizsgálat korrekt volt? Bevallom hogy én örültem volna ha megröntgenezik, de saját félelmeimet nem akarom a gyerekre testálni.

    Ön szerint...nos ha valami komoly baj lenne pl csontrák akkor az mással is járna vagy az orvos ma észrevett volna valamit?

    Azért kérdezem ezeket Öntől mert a gyerek előtt nem akartam ilyeneket kérdezni a gyereksebésztől, mert tutti hülyének nézett volna. Amúgy maximálisan egyet értek hogy egy pici gyereket nem röntgeneznek.

    Ön szerint a vizsgálat korrekt volt? Illetve Ön szerint tehetek még valamit? Azon kívül hogy saját aggodalmaimat kicsit próbálom még jobban háttérbe szorítani?

    Köszönöm. Katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A vizsgálat korrekt volt. Amióta UH vizsgálati lehetőség van, szívesebben alkalmazzuk a gyerekeknél. Lehet banális felső légúti megbetegedés tünete a fájdalom (az ízületi tok ugyanúgy "náthás" lesz, mint az orr nyálkahártyája, csak nem tud úgy kiürülni, és feszíti a folyadék). Általában néhány nap alatt megszűnik. A kontroll vizsgálat szükséges.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta