A betegek kérdései (10653)

  • Kedves Doktor Nő! 14 éves vagyok jővö Honapban az az Júliusba calcaneus stop műtétem lesz…

    Kedves Doktor Nő! 14 éves vagyok
    jővö Honapban az az Júliusba calcaneus stop műtétem lesz nincsen pontos datum még
    Màr régóta Ludtalpas vagyok pedig hasznàlok Ludtalpbetétet is ami mosat van nekem az a 3. Es most lenne a kérdeseim
    -1-Medig tart a làbadozàsom
    -2-melyik lenne a jobb a banko vagy tàmaszto keret
    -3-biroke normàrisan lábla àlni
    bocsànat a helyes íràsért :⁄

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ezekre a kérdésekre a kezelőorvosától fogja megkapni a választ.

  • Üdvözlöm Szeretnék érdeklődni eredményem felállása Jobbra konvex kyphoscoliosis jobb oldalon…

    Üdvözlöm Szeretnék érdeklődni eredményem felállása Jobbra konvex kyphoscoliosis jobb oldalon bordapúppal? Ezt a púpot ki lehet kezelni eltüntethető Ez mit jelent púpos leszek Várom a választ Üdv Viola

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A korábban feltett kérdésére már válaszoltam!!!

  • Tisztelt Doktornő !kérem legyen szíves értékelni a dexa vizsgálat eredményem ..mert sajnos senki…

    Tisztelt Doktornő !kérem legyen szíves értékelni a dexa vizsgálat eredményem ..mert sajnos senki nem mond semmit .
    Young Ref 59.7
    Tscore _2.90
    Age Matched 65.9
    Z Score _2.22

    BMD BMC Length Area
    g⁄cm2 g cm cm2

    0.7234 9.397 3.15 12.99
    0.6957 8.965 3.15 12.89
    0.6666 9.255 3.15 13.88
    0.6946 27.62 9.45 39.76

    Stdcv forl2-l4 bnd 1.0 bmc1.5 see goide for otherCVs 1.5X1.5 mm130mm⁄s
    13.95cm.rev3.9.6⁄2.3.1


    A másik oldalon

    young ref61.6 Tscore _3.25.Age matched 68.7 Z score _2.37


    BMB BMC lencth area
    g⁄cm2 g cm cm2

    fem neck 0.6272 0.7786 0.40 1.241
    troc 0.4939 6.303 12.76
    Warde tri 0.4450 0.4450 1.00 1.000

    std cvs for neck bnd:1.2 bmc 1.7 see cuide for other cvs .
    1.0X1.0mm.90mm⁄s.9.00cm rev 3.9 .6⁄2.3.1



    Szeretném megtudni .hogy fen áll e a tumor gyanúja
    A vérképem teljesen jó .Még idegsebészeten nem voltam .de elküldtek .És még azt szeretném megkérdezni .hogy az ithoni tornozás esetleg nem e tesz jót a csigolyáimnak ?
    Válaszát előre is köszönöm
    Tisztelettel Styecz Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Csak a "belső" üzenet kiegészítéseként: Ha megtanulta a gerinctornát ellenőrzött körülmények között, akkor nyugodtan tornázhat otthon, hiszen minél többet tornázik, annál kevesebb panasza lesz, annál erősebbek lesznek az izmai, csontjai.

  • Kedves Doktornő! Röviden: 2012-es röntgen szerint 1 cm-es csigolyaelcsúszásom van, idén ismét…

    Kedves Doktornő!

    Röviden: 2012-es röntgen szerint 1 cm-es csigolyaelcsúszásom van, idén ismét jelentkeztek fájások, így jelenleg MR vizsgálatra várok. Napról napra újabb tünetek jelentkeznek. Sokáig csak a jobb oldali forgóba sugárzó fájdalom volt, ami már térdembe-bokámba hatol, de már mindkét lábamon.
    Ma hajnalban arra ébredtem, hogy nem bírom megemelni a bal karom (nem aludtam el, nem feküdtem rá) és zsibbad a szám és a nyelvem is. A helyzet valamelyest javult így pár óra elteltével, de most is olyan, mintha súly lenne a karomon, és nehezemre esik koordinálni a mozgását, nagyon kell koncentrálnom hogy a kezem használni tudjam, pl. a gépelés is nehezen megy. Ha valamit sikerül megfognom és picit megszorítom, akkor a hüvelykujjam „ráfog”, mintha görcs húzná, hajnalban az összes ujjam, tenyerem, ilyen görcsös volt.
    Ez lehet az elcsúszás tünete vagy valami más lehet a gond?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    B.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Hol van az elcsúszás? Ha nyaki szakaszon, az okozhat ilyen tünetet, de azt már 2012-ben stabilizálni kellett volna, különben már rég béna lenne! Ha az ágyéki szakaszon, az felfelé nem okoz tüneteket. Másfelé kell keresni a baj forrását. Forduljon Neurológushoz.

  • Jó napot. Az volna a kérdésem, hogy először azt mondták hogy elülső keresztszalag szakadásom…

    Jó napot.
    Az volna a kérdésem, hogy először azt mondták hogy elülső keresztszalag szakadásom van és azért van fel telve a térdem, le szívtak belőle 45 mili savós vért, azóta megint fel telt, el mennem egy térd specialistához aki azt mondta hogy nincs el szakadva, viszont nem szívta le belőle a vért. Azt mondta borogassam az majd leviszi. Szóval ha fel van telve, lehetséges hogy a borogatástól le megya duzzanat, vagy esetleg fel szívódik?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Igen, a borogatástól, jegeléstől lemehet a duzzanat, és felszívódhat a többlet folyadék.

  • Kedves Doktornő! 35 éves 28 hetes kismama vagyok. Tavaly tietze szindrómát állapítottak meg…

    Kedves Doktornő!
    35 éves 28 hetes kismama vagyok. Tavaly tietze szindrómát állapítottak meg nálam, kb egy éve volt ultrahang és rtg, mind negatív. Azóta voltak kisebb nagyobb fájdalmaim, de az igazi okát nem igazán tudták megmondani. Volt hogy fájt a bal oldalon a mellkasom, vállam, bordáim....
    Most kb 2 hónapja a hátam bal oldalán a lapockám környékén nagyon fáj, főleg ha nyomás éri, pl nem is tudok háton feküdni, mert 2 perc után nagyon fáj. Sőt, egy ideje már ez miatt a bal oldalamon sen tudok feküdni. Járás, ülés közben nem nagyon érzem, csak fekve. Voltam a háziorvosnál, aki csak annyit mondott, hogy maszíroztassam ki.
    Igaz hogy enyhe gerincferdülésem is van, az okozhat ilyen tüneteket?
    Ön szerint mi lehet ez, mert nagyon aggódom, félek hogy valamilyen daganat. Most még röntgenre sem tudok menni, amíg a baba meg nem születik.
    Mit javasolna a Doktornő, mert megőrülök az aggodalomtól?
    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Lehet kisízületi, vagy borda blokkja. Manuálterápiával foglalkozó gyógytornász segítségét kérje.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy a szieszta cipő viselése jót tesz-e kisgyermekkorban?Elősegíti-e…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérdezni,hogy a szieszta cipő viselése jót tesz-e kisgyermekkorban?Elősegíti-e a megfelelő fejlődésêt a lábnak?
    Vàlaszàt előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Bármelyik márka megfelelő, ha kemény a hátsó kérge (a sarokcsontnak megfelelően).

  • Tisztelt Doktornő! 52 éves vagyok és egész életemben irodai, ülő munkát végeztem, most már…

    Tisztelt Doktornő!

    52 éves vagyok és egész életemben irodai, ülő munkát végeztem, most már évek óta számítógép előtt. Egyre nehezebben viselem ezt, szenvedés ülni, fáj a hátam és a lábaimban, is érzem a negatív hatást. A szabdidőmben igyekszem minél többet mozogni, kert, házimunka és tornázom is hetente 3x. Mindez nem igazán ellensúlyozza az egész napos ülést, pedig még ülő labdám is van!
    A kérdésem: ha ezek után úgy döntenék, hogy fizikai munkát fogok végezni, ami sok gyaloglással és hajolgatással jár, javítana vagy rontana a helyzetemen. Lehetséges ebben a korban még valamilyen szinten helyre hozni a fizikai dolgokat, vagy az ízületeim, lábam, térdem...stb. már nem bírná a szokatlan megterhelést?
    Hogyan tudhatnám meg mire számíthatok, még a döntés előtt, hiszen ebben a korban már lehet egyik munkahelyről a másikra menni.
    Előre is köszönöm a tanácsát,
    üdvözlettel: Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mindenképpen gerinctorna végzése szükséges, lehet, hogy előbb manuálterápiás vizsgálat és kezelés pontosabban meghatározná a panaszai helyét és okát. Minden "előgyakorlat" nélkül hirtelen fizikai munkára váltani többet árt, mint használ.

  • Tisztelt doktorni. Varga Maria vagyok 36eves tavaj szeptember ota van izomsorvadas a jobb labamba…

    Tisztelt doktorni. Varga Maria vagyok 36eves tavaj szeptember ota van izomsorvadas a jobb labamba azota jarogepel kozlekedek. Eznek felalni setudok.veleszuletet gerincferudulesem van.harim napja hirtelen nagy ropanas volt a derekamban azta nagyon faj a derekam es enyiklaba se erzem rs nem tudok raallini.mitortent velem.Elore is koszonom valaszat.Tiszetelettel varga maria

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minél előbb el kell menni orvoshoz!!!

  • Kedves Dr. Andrássy Ilona. Szeretnék érdeklődni . Mit jelent az,hogy Jobbra konvex kyphoscoliosis…

    Kedves Dr. Andrássy Ilona.
    Szeretnék érdeklődni .
    Mit jelent az,hogy Jobbra konvex kyphoscoliosis jobb oldalon bordapúppal?
    Hol van ez a púp? Ez azt jelenti hogy púpos leszek?
    A jobb alsó végtag 2cm.-rel rövidebb Ez mit jelent? és ez a púp kiküszöbölhető? Eltüntethető onnan?
    Várom a kedves választ Üdvözlettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Mennyi idős? Ha serdülő, akkor rendszeres gyógytornakezelés, jobb cipő magasítás (és rendszeres ortopéd kontroll vizsgálat) javasolt. Hogy hogyan alakul, a kontrollok majd megmutatják.

  • Jonapot! Ma masodik napja kicsit mintha erzeketlenebb lenne a kisujjam. Nagyjabol olyan erzes,…

    Jonapot!
    Ma masodik napja kicsit mintha erzeketlenebb lenne a kisujjam.
    Nagyjabol olyan erzes, mint mikor fogorvosi beavatkozas soran erzestelenitot szurnak a foginybe, es a szaj is kicsit elzsibbad.
    Szurast erzem (pl tu) csak ha veghuzom rajta az ujjam, olyan mintha picit el lenne zsibbadva.
    A testtartasom helytelen, regota. Okozhatja ez a problemat? esetleg milyen mas ok allhat ennek a hattereben?
    Valaszat elore is koszonom:)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem tudom megmondani, mi okozhatja.

  • Kedves Doktornő, Vajdaságból írok Önnek. A problémám: édes apámat 2012 ben mütőtték csipő portézis…

    Kedves Doktornő, Vajdaságból írok Önnek. A problémám: édes apámat 2012 ben mütőtték csipő portézis miatt, majd tavaly szeptemberben csere történt ...ez a műtét nem igazán sikerült. Négyszer a kiúgrott neki a combcsont amit érzéstelenítő nélkül helyre raktak, majd februárban újabb műtét ahol hosszabb csonkot kapott és ekkor már nem ugrált ki be. Nagyon sokat szenvedett ...fájdalom ccsillapítók nem használtak. Állandó gyógyszere volt a Diklofenak. Mivel Kronikus bronhitisze is van ezért a Durofilin gyógyszert használta már nagyon rég óta. Mély depreszióba esett ezért anyukám elvitte egy pszihiáterhez aki nyugtatót és Zodol 30mg⁄mL (ketorolak) injekciót irt ki neki.
    3-dik naptól bepisilt és nem tudott felkelni kihívták a házi orvost aki a fotelból megvizsgálta szemmel nem ért hozzá, rögtön elvette tőle a Zodol injekciót ( ez volt hétfőn)és meghagyta ha csütörtökön reggel jobban lesz akkor marad itthon de ha nem akkor kórház majd hívják fel. Szerdára jobban lett csütörtkön is jól volt tehát nem ment kórházba, telefonon lebeszélve orvossal.Édesapám szombatra nagyon roszsul lett már beszélni sem tudott én angliában élek vasárnap estére tudtam haza érni , már nem beszélt bepisilt, hétfőn 7 kor reggel hívtuk az orvost majd azt mondta hogy kijön fél 10 kor ..10 kor felhívott és elmondatta velem milyen állapotban van és kórházba utalta persze velem összeveszve mert én nem akartam beengedni mert láttam hogy pár órán belül meghal. Ekkor ki kérte magának múlt hétfő óta először hogy ő az orvos....Apukám kórházba került és pár óra múlva meghalt.
    Fiammal aki gyógytornász nem tudtunk ebbe belenygodni mert láttuk hogy a Zodol injekció óta rohamosan lett rosszabul. Utána néztünk lányom fiam és én ...ha minden igaz akkor ezt a 3 gyógyszert nem szabad egy időben egy betegnek adni.
    Kérném szépen mondjon valamit erre. Mi miattunk....mi nem akarunk senkit sem így utolag bántani csak tisztán szeretnénk látni. Egy hónappal ezelőtt egy életerős férfit hagytunk itthon, Mikor kijött a mentő a cukor szintet nem tudták megmérni mert olyan magas volt mire kórházba értek a veséi leálltak és végül ezzel a diagnozissal halt meg: Diabetsmellitusad insulino independens, cum complicationibus multiplicibus

    Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Korábban nem volt cukorbetegsége? Ahogy utána udtam nézni, a Zodol egy fájdalomcsillapító. Nem tudom, mennyire lehet összefüggés a gyógyszerek között, de amilyen tünetet leírt, az lehet agyi történés, vagy a cukorbetegség következménye.

  • Tisztelt Doktornő! Munkám miatt eléggé sokat ülök napközben, és észreveszem hogy a medencém…

    Tisztelt Doktornő!
    Munkám miatt eléggé sokat ülök napközben, és észreveszem hogy a medencém egy kicsit a bal oldalra van dőlve. Amikor állok akkor ez inkább a támaszkodó lábam is.
    Állás közben is azt veszem észre hogyha nem figyelek oda akkor leginkább a bal oldalamra van dőlve a testem, és így a bal vállam kicsit lentebb van mint a másik.
    6 éve voltam kb ortopédián, akkor mondta az orvos hogy nem egyszerre nőttek meg a lábaim és így a két lábam között végtaghossz különbség van.Kaptam akkor talpbetétet amit hordtam is 1-2 évig, viszont utána már nem gondoltam szükségesnek, Lényegében csak egy kicsit a bal oldalamra billen a testem, leginkább állás közben. 21 éves férfi vagyok.Szoktam direkt erősíteni a vállamat ill. a hát izomzatát súlyzókkal.
    Ön szerint elkéne mennem emiatt ortopédiára? Illetve 21 éves korban még rosszabbodhat a helyzet? Mit tudna tanácsolni?
    Köszönettel, D.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Ebben a korban már nincs jelentősége a hosszkülönbségnek. Az ülő munka mellett gerinctorna végzése javasolt.

  • Tisztelt Főorvosnő ! 15 éves nagyfiam április 5-én focizás közben többszörös lábszártörést…

    Tisztelt Főorvosnő !
    15 éves nagyfiam április 5-én focizás közben többszörös lábszártörést szenvedett (sipcsont, szárkapocs, boka). Lemezes ostesyntesist végeztek Budapesten. Callusképződés a bokán és a szárkapocscsonton már 5 hét után látható volt, a sipcsonton csak 8 héttel a törés után. Most a 10. hétnél tartunk, utcán még egy mankót használ, lakáson belül már mankó nélkül biceg. A fiamnak egyébként tyúkmellkasa van, vékony testalkatú.
    Gyógytornára járunk, ahol a fizikotherápiás részlegen az ott lévő csontsűrűségmérő készülékkel (alkart kellett belehelyezni) megvizsgálták a gyereket az asszisztensek (beutalónk nem volt, csak úgy próbaképp). Szerintük az eredmény nagyon nagyfokú osteoporosisra utal. Mivel kisváros vagyunk , itt külön gyermekekre szakosodott ortopedus, reumatologus nincs. A meglévő leletre a felnőtt ortopedus orvos azt mondta, nem kell vele foglalkozni, mert gyerekeknél teljesen más eredményt mutathat egy ilyen készülék, még a 15 éveseknél is. A háziorvos azt mondta, hogy ő nem ért hozzá.
    Ön szerint mit tegyek, forduljak valahova, ha igen, kihez, hová?
    A lelet eredménye: Z-score:-1,9 T-Score:-4,4
    Válaszát előre is köszönöm: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Kellene egy kálcium anyagcsere vizsgálatot (se Ca, e P, alk. phospatase, és D vitamin szint) végeztetni. Ha annak nem megfelelő az erdeménye, akkor mindenképpen D vitamin, és kálcium pótlás szükséges.

  • Kedves doktornő 38 eves vagyok van egy immunologiai elteres a veremben RO52 pozitivitas. Evente…

    Kedves doktornő 38 eves vagyok van egy immunologiai elteres a veremben RO52 pozitivitas. Evente figyelgetnek neha, nagyon nem szokott problemam lenni mar joideje de kb 1,5 hete mindket talpam foleg a labujjaim es a talpparna talalkozasanal minden lepesre nagyon fajnak. Van ludtalpam is de a betet hordasanak ellenere fokozodik a fajdalom. Sajnos pihentetni nem tudom mert olyan munkam van hogy csak az ev ezen honapjaiban keresek. kerdeznem mit javasol ujra orvos de akkor reumatologus vagy ortopedus , gyogyszer, vagy lokesterapia . Barmi jobb lenne ennel. Foleg ebredes utan nem tudok jol raallni de nem latom megdagadva . Felek hogyaz immunelteres okozza e vagy tulterheles esetleg mert heti 6 szor 15 orat talpon vagyok .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Milyen betétet visel? Amit kizárólag az Ön lábára készítettek? Ha igen, milyen régi a betét? Ha nem a lábára készült, vagy egy évnél öregebb, akkor készíttetnie kell egy újat.
    Reggel úgy kezdje a napot, hogy alaposan átmozgatja a lábait, még mielőtt ráállna.
    Az immunbetegségéhez nem tudok hozzászólni.

  • Kedves Dr Nő! 2014. szeptemberében meniskus serulés miatt volt egy térd műtėtem, mütét utàn két…

    Kedves Dr Nő! 2014. szeptemberében meniskus serulés miatt volt egy térd műtėtem, mütét utàn két héttel egy szerencsétlen lépést követöen ràestem a mütött térdemre.Rendszeresen jàrtam gyógytornàra , otthon is folytattom a comberősítő tornàt, de térdem bedagad, fàjdalmas , úgyan olyan elakadàsi tünetek vannak mint mütét elött.Ön mit tanàcsol ?Köszönöm vàlaszàt!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Már akkor vissza kellett volna mennie az orvosához, de most mindenképpen érdemes lenne megmutatnia.

  • Kedves Doktornő! Pár hete diagnosztizálták nálam a szarkoidózist, pontosabban Löfgren-szindrómát.…

    Kedves Doktornő!

    Pár hete diagnosztizálták nálam a szarkoidózist, pontosabban Löfgren-szindrómát. A betegség tünetei közül legelőször a bokaízület fájdalma jelentkezett, és a gyógyszeres kezelés ellenére a mai napig fennáll. Már sokat javult, az egész lábfejem be volt dagadva és nem tudtam terhelni. Azonban még mindig van egy kis pukli a bokaízületnél, terhelésre, sétáláskor szúró, éles fájdalmat érzek a lábfejemben és az ízületnél. Mivel betegszabadságon vagyok, így nincs is annyi alkalmam terhelni a lábam, hogy megállapítsam, mikor tudok visszamenni dolgozni, mivel álló munkát végzek, és mindig szaladgálok. A mai napig nem tudok úgy zoknit felvenni, hogy ne dagadjon a lábam. Próbálok minden nap sétálni, a lábamat terhelni. Ma például többször is előfordult, hogy elgyengültek a lábaim. Tudna nekem ajánlani erősítő gyakorlatokat, esetleg a bokaszorító segítene? Nem tudja, meddig tart az ízületi gyulladás ebben a betegségben, és mi javíthatna rajta? Mert szeretnék minél előbb visszamenni dolgozni, de félek, megint begyullad, bedagad. A többi ízületem is fáj időnként, van, hogy napokig nem, és előjön, csukló, könyök, ujjízületek, de ez nem okoz akkora panaszt. A térdeim már jobban fájnak, például nem tudok fájdalom nélkül leguggolni, felállni.De a legnagyobb problémám a bokaízület fájdalma. Jelenleg Prednisolon-t kell szednem, 20 mg-al kezdtem, hetenként minusz 2,5 mg, amíg el nem éri az 5 mg-ot.

    Köszönettel és üdvözlettel:
    A

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Nem ismerem a betegséget, de az interneten a Löfgren szindtoma néven találtam olyan cikket, ami Önnek is segíthet, javaslom, keresse meg.

  • Tisztelt Doktornő! Az interneten mostanában többféle korrektort ajánlanak bütyök, illetve…

    Tisztelt Doktornő!

    Az interneten mostanában többféle korrektort ajánlanak bütyök, illetve kalapácsujj deformitás megszüntetésére.
    Az egyik bütyökkorrektornál a nagylábujj és a mellette lévő lábujj között van a termoplasztból készült korrektor és a külső oldalon magát a bütyköt is védi.
    A másik változatánál szintén két lábujj között van a korektor, viszont körkörösen is van még korrektor ami a talpon a lábujjak tövénél és a lábfej lábujjak tövénél fut körbe pár centi szélesen, ezzel talán stabilabban van a lábon, mint a másik.

    A kalapácsujjnál ajánlanak egy hármas formát, ami hasonlít a valamikor verekedéshez használt boxerhez, a másik változatnál viszont egyetlen plasztik körgyűrűt kell az ujjra húzni, melynek alsó részének meghosszabbítása kör alakban helyezkedik el a talpon .

    Egy kolléganőm vásárolt bütyökkezelőt, aminek viselését főleg éjszakára ajánlották, de szerinte fájdalmas a viselése és más megoldást keresne.

    Ezek az eszközök természetesen árban is eltérnek egymástól, de a legnagy gond, hogy melyiket vásároljuk meg, mert a mai világban sajnos nincs rá mód, hogy ha az egyik nem segít, végigpróbáljuk az összeset.
    Ebben kérném szíves segítségét, a doktornő melyik használatát ajánlaná?

    Válaszát előre is köszönöm

    S. Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    A kolléganőjének üzenem, hogy fokozatosan szoktassa hozá a lábát, hiszen azért fáj, mert rég óta rossz helyzetben van, a zsugorodott szöveteknek nyúlniuk kell. Szerintem az a jó, ami a lábon is támaszkodik, nemcsak az ujjon.
    A kalapácsujj "rögzítők" közül azt kell választani, ami a cipőben jobban elfér. Érdemes a harántemelőst, ami a talpra megy, mert akkor a boltozatot is korrigálja.

  • Tisztelt Doktornő! Bokatörés és másfél hónapnyi gipsz levétele után még hetekkel is be van…

    Tisztelt Doktornő!

    Bokatörés és másfél hónapnyi gipsz levétele után még hetekkel is be van dagadva és feszül a lábam, bokám. Csak akkor javul valamennyit, ha fekszem, pihentetem. Normális ez?

    Amúgy a külboka tört.

    ami a leleteimen van:

    "Dg: fract. mal. lat. I.s. miatt
    rövid felvágott avt. gipszet kapott
    Státusz: gipszben p. mentes. gipszeltáv érzés kering. megtartott
    bokaf. beszükült

    Prophylaxis, egyéb meghatározott

    A bal oldal külboka törés jó helyzetben átépült."


    Köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Normális. A rögzítés tartamának 2-3x-os ideéig lehetnek panaszai. Fáslizza a lábát, vagy viseljen rugalmas harisnyát.

  • Tisztelt Doktornő! 2015. márciusában felkartörést szenvedtem. Helyesen leírva: (RTG felvétel:…

    Tisztelt Doktornő!
    2015. márciusában felkartörést szenvedtem.
    Helyesen leírva:
    (RTG felvétel: 2015. 03. 17. A humerus középső részének törése, veűlőrszegezés, reteszelt - fedett)
    Vizes gyógytornára járok, 20-ból még 4 alkalommal kell mennem, amit fájdalomcsillapítóval is nehezen tudok csinálni. A kezelőorvoshoz csak ha letelt a gyógytorna, akkor mehetek vissza.
    De biztos vagyok benne, hogy a velőűrszeg okozza a fájdalmat, mert oldalra nem tudom emelni a karomat, csak ha a másik kezemmel segítek. Hátrafelé tudom, meg egy előre is. (Az állapotom meglátásom szerint egyre rosszabb, egyre jobban elkeseredek, mi lesz a munkahelyemmel, ahol nekem emelni is kell.)
    Két kérdésem lenne:
    Mennyi idő után vehetik ki a velőűrszeget, hogyha az fájdalmat okoz.
    A másik, hogy mennyi idő alatt forr össze a csont? Mikor emelhetek vele? Már 3 hónapja történt a baleset.
    Nagyon várom a válaszát. Tisztelettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Andrássy Ilona

    Minden a csontgyógyulástól függ, azt pedig a rtg. felvétel fogja majd a kontroll során megmutatni.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta