A betegek kérdései (10639)

 • Kedves doktornő 38 eves vagyok van egy immunologiai elteres a veremben RO52 pozitivitas. Evente…

  Kedves doktornő 38 eves vagyok van egy immunologiai elteres a veremben RO52 pozitivitas. Evente figyelgetnek neha, nagyon nem szokott problemam lenni mar joideje de kb 1,5 hete mindket talpam foleg a labujjaim es a talpparna talalkozasanal minden lepesre nagyon fajnak. Van ludtalpam is de a betet hordasanak ellenere fokozodik a fajdalom. Sajnos pihentetni nem tudom mert olyan munkam van hogy csak az ev ezen honapjaiban keresek. kerdeznem mit javasol ujra orvos de akkor reumatologus vagy ortopedus , gyogyszer, vagy lokesterapia . Barmi jobb lenne ennel. Foleg ebredes utan nem tudok jol raallni de nem latom megdagadva . Felek hogyaz immunelteres okozza e vagy tulterheles esetleg mert heti 6 szor 15 orat talpon vagyok .

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Milyen betétet visel? Amit kizárólag az Ön lábára készítettek? Ha igen, milyen régi a betét? Ha nem a lábára készült, vagy egy évnél öregebb, akkor készíttetnie kell egy újat.
  Reggel úgy kezdje a napot, hogy alaposan átmozgatja a lábait, még mielőtt ráállna.
  Az immunbetegségéhez nem tudok hozzászólni.

 • Kedves Dr Nő! 2014. szeptemberében meniskus serulés miatt volt egy térd műtėtem, mütét utàn két…

  Kedves Dr Nő! 2014. szeptemberében meniskus serulés miatt volt egy térd műtėtem, mütét utàn két héttel egy szerencsétlen lépést követöen ràestem a mütött térdemre.Rendszeresen jàrtam gyógytornàra , otthon is folytattom a comberősítő tornàt, de térdem bedagad, fàjdalmas , úgyan olyan elakadàsi tünetek vannak mint mütét elött.Ön mit tanàcsol ?Köszönöm vàlaszàt!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Már akkor vissza kellett volna mennie az orvosához, de most mindenképpen érdemes lenne megmutatnia.

 • Kedves Doktornő! Pár hete diagnosztizálták nálam a szarkoidózist, pontosabban Löfgren-szindrómát.…

  Kedves Doktornő!

  Pár hete diagnosztizálták nálam a szarkoidózist, pontosabban Löfgren-szindrómát. A betegség tünetei közül legelőször a bokaízület fájdalma jelentkezett, és a gyógyszeres kezelés ellenére a mai napig fennáll. Már sokat javult, az egész lábfejem be volt dagadva és nem tudtam terhelni. Azonban még mindig van egy kis pukli a bokaízületnél, terhelésre, sétáláskor szúró, éles fájdalmat érzek a lábfejemben és az ízületnél. Mivel betegszabadságon vagyok, így nincs is annyi alkalmam terhelni a lábam, hogy megállapítsam, mikor tudok visszamenni dolgozni, mivel álló munkát végzek, és mindig szaladgálok. A mai napig nem tudok úgy zoknit felvenni, hogy ne dagadjon a lábam. Próbálok minden nap sétálni, a lábamat terhelni. Ma például többször is előfordult, hogy elgyengültek a lábaim. Tudna nekem ajánlani erősítő gyakorlatokat, esetleg a bokaszorító segítene? Nem tudja, meddig tart az ízületi gyulladás ebben a betegségben, és mi javíthatna rajta? Mert szeretnék minél előbb visszamenni dolgozni, de félek, megint begyullad, bedagad. A többi ízületem is fáj időnként, van, hogy napokig nem, és előjön, csukló, könyök, ujjízületek, de ez nem okoz akkora panaszt. A térdeim már jobban fájnak, például nem tudok fájdalom nélkül leguggolni, felállni.De a legnagyobb problémám a bokaízület fájdalma. Jelenleg Prednisolon-t kell szednem, 20 mg-al kezdtem, hetenként minusz 2,5 mg, amíg el nem éri az 5 mg-ot.

  Köszönettel és üdvözlettel:
  A

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem ismerem a betegséget, de az interneten a Löfgren szindtoma néven találtam olyan cikket, ami Önnek is segíthet, javaslom, keresse meg.

 • Tisztelt Doktornő! Az interneten mostanában többféle korrektort ajánlanak bütyök, illetve…

  Tisztelt Doktornő!

  Az interneten mostanában többféle korrektort ajánlanak bütyök, illetve kalapácsujj deformitás megszüntetésére.
  Az egyik bütyökkorrektornál a nagylábujj és a mellette lévő lábujj között van a termoplasztból készült korrektor és a külső oldalon magát a bütyköt is védi.
  A másik változatánál szintén két lábujj között van a korektor, viszont körkörösen is van még korrektor ami a talpon a lábujjak tövénél és a lábfej lábujjak tövénél fut körbe pár centi szélesen, ezzel talán stabilabban van a lábon, mint a másik.

  A kalapácsujjnál ajánlanak egy hármas formát, ami hasonlít a valamikor verekedéshez használt boxerhez, a másik változatnál viszont egyetlen plasztik körgyűrűt kell az ujjra húzni, melynek alsó részének meghosszabbítása kör alakban helyezkedik el a talpon .

  Egy kolléganőm vásárolt bütyökkezelőt, aminek viselését főleg éjszakára ajánlották, de szerinte fájdalmas a viselése és más megoldást keresne.

  Ezek az eszközök természetesen árban is eltérnek egymástól, de a legnagy gond, hogy melyiket vásároljuk meg, mert a mai világban sajnos nincs rá mód, hogy ha az egyik nem segít, végigpróbáljuk az összeset.
  Ebben kérném szíves segítségét, a doktornő melyik használatát ajánlaná?

  Válaszát előre is köszönöm

  S. Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A kolléganőjének üzenem, hogy fokozatosan szoktassa hozá a lábát, hiszen azért fáj, mert rég óta rossz helyzetben van, a zsugorodott szöveteknek nyúlniuk kell. Szerintem az a jó, ami a lábon is támaszkodik, nemcsak az ujjon.
  A kalapácsujj "rögzítők" közül azt kell választani, ami a cipőben jobban elfér. Érdemes a harántemelőst, ami a talpra megy, mert akkor a boltozatot is korrigálja.

 • Tisztelt Doktornő! Bokatörés és másfél hónapnyi gipsz levétele után még hetekkel is be van…

  Tisztelt Doktornő!

  Bokatörés és másfél hónapnyi gipsz levétele után még hetekkel is be van dagadva és feszül a lábam, bokám. Csak akkor javul valamennyit, ha fekszem, pihentetem. Normális ez?

  Amúgy a külboka tört.

  ami a leleteimen van:

  "Dg: fract. mal. lat. I.s. miatt
  rövid felvágott avt. gipszet kapott
  Státusz: gipszben p. mentes. gipszeltáv érzés kering. megtartott
  bokaf. beszükült

  Prophylaxis, egyéb meghatározott

  A bal oldal külboka törés jó helyzetben átépült."


  Köszönöm előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Normális. A rögzítés tartamának 2-3x-os ideéig lehetnek panaszai. Fáslizza a lábát, vagy viseljen rugalmas harisnyát.

 • Tisztelt Doktornő! 2015. márciusában felkartörést szenvedtem. Helyesen leírva: (RTG felvétel:…

  Tisztelt Doktornő!
  2015. márciusában felkartörést szenvedtem.
  Helyesen leírva:
  (RTG felvétel: 2015. 03. 17. A humerus középső részének törése, veűlőrszegezés, reteszelt - fedett)
  Vizes gyógytornára járok, 20-ból még 4 alkalommal kell mennem, amit fájdalomcsillapítóval is nehezen tudok csinálni. A kezelőorvoshoz csak ha letelt a gyógytorna, akkor mehetek vissza.
  De biztos vagyok benne, hogy a velőűrszeg okozza a fájdalmat, mert oldalra nem tudom emelni a karomat, csak ha a másik kezemmel segítek. Hátrafelé tudom, meg egy előre is. (Az állapotom meglátásom szerint egyre rosszabb, egyre jobban elkeseredek, mi lesz a munkahelyemmel, ahol nekem emelni is kell.)
  Két kérdésem lenne:
  Mennyi idő után vehetik ki a velőűrszeget, hogyha az fájdalmat okoz.
  A másik, hogy mennyi idő alatt forr össze a csont? Mikor emelhetek vele? Már 3 hónapja történt a baleset.
  Nagyon várom a válaszát. Tisztelettel: Erika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Minden a csontgyógyulástól függ, azt pedig a rtg. felvétel fogja majd a kontroll során megmutatni.

 • Jónapot kívánok. Kismama vagyok és 1 hónapja elköltöztem otthonról és azóta minden reggel nehezen…

  Jónapot kívánok. Kismama vagyok és 1 hónapja elköltöztem otthonról és azóta minden reggel nehezen kelek ki az ágyból és minden reggel fáj a fejem. Mikor a párommal néha hazamegyünk otthon alszunk és ha felkelek akkor ott nem fáj a fejem. Mi ennek az oka?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Meg kell néznie (és összehasonlítania) az ágyát, annak elhelyezkedését, mert szerintem csak ilyen "külső" tényezők befolyásolhatják a fejfájását, ha egyébként az otthoni körülmények között nincs.

 • Kedves Doktornő! Nekem olyan problémám van hogy a nyakamnál érzem hogy befájdul sokszor, néha…

  Kedves Doktornő!

  Nekem olyan problémám van hogy a nyakamnál érzem hogy befájdul sokszor, néha érzem a lapockámnál is, ülő életmódot élek ,ezen kell változtatnom tudom is.
  Azt vettem még észre hogy bizsergést érzek az újjaimba is néha , alkarva furcsa érzés, illetve lábamba a sipcsontnál?
  Ez mind lehet a mozgásszegény életmódtól?
  Hiszen másra nem tudok gondolni mivel nem csinálok semmi fizikai munkát, lehet ez a baj éppen.Mit tanácsol hogyan kezelhetném ezeket ki?
  Válaszát köszönöm szépen.
  ÜDvözlet

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Manuálterápiás kezelés, és a terapeuta által utána betanított rendszeres gerinctorna végzése megszünteti a tüneteit.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném leírni milyen eredmémyt mutat a röntgen leletem: Enyhe S alaku…

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném leírni milyen eredmémyt mutat a röntgen leletem: Enyhe S alaku Th-L scoliosis. Fokozott háti kyphosis és lumbális lordosis. A csigolyák ép szerkezetüek, a háti és lumbális szakaszon a ventrális peremek megnyultak. A nyaki gerincen kóros eltérés nem látható.
  A panaszaim egy hete kezdödtek erős derékfájással és jobb lábfej zsibbadással. Ezek mostanra jelentősen javultak de időnként visszatérnek. Sok fájdalomcsillapítót és izomlazítót szedek. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint a röntgen lelet alapján mi okozhatja ezt, mit jelentenek a leírtak a leleten és, hogy mivel lehet ezen javítani. Utolsó kérdés a lelet alapján lehet-e ez sérv?
  Segítségét, válaszát és türelmét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: T. Julianna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Kopásos tünetek. De, hogy van-e gyöki érintettség, azt csak a fizikális vizsgálat eredménye mutatja meg. A panaszait gerinctorna végzésével lehet csökkenteni.

 • Tisztelt Doktornő! 20 éves fiu vagyok es a fülem vonalában kb 10 centivel feljebb, az oldalsó…

  Tisztelt Doktornő!
  20 éves fiu vagyok es a fülem vonalában kb 10 centivel feljebb, az oldalsó és a felső rész talalálkozásánál találtam egy kis kb 1 centis kemény, fájdalmatlan dudort. Nagyon megilyedtem hogy esetleg csontdaganat. Egész hétvégén szenvedtem, kikészültem teljesen idegileg és ma elmentem a háziorvoshoz. Onnan átküldött a sebészetre és ott azt mondta a doktor hogy valószínüleg kiskori sérülés és azért csontosodott ott be jobban. Sajnos nem tudtam megnyugodni. Koponya CT-t szükséges csináltatni Ön szerint? Sajnos nem tudom mióta van ott. Még midnig nagyon aggódom. Kérem tanácsoljon valamit. Előre is nagyon szépen köszönöm segítségét!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem is rég óta ott van, semmi teendő nincs vele.

 • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy a csípőprotézis beültetéste mindenki alkalmas? Vagy…

  Tisztelt Doktornő!
  Szeretném megkérdezni,hogy a csípőprotézis beültetéste mindenki alkalmas?
  Vagy vannak esetleg kizáró betegségek?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: B.László

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ezt a vizsgálat során a kezelőorvos tudja megállapítani.

 • Kedves Doktorno! 25 eves no vagyok. Fizikai munkat vegzek napi 15-20 kmt megyek munkaba. Eleg…

  Kedves Doktorno!
  25 eves no vagyok. Fizikai munkat vegzek napi 15-20 kmt megyek munkaba. Eleg rossz a testtartasom is. Panaszaim kb 3 hete kezdodtek bal oldali derek es csipofajdalom ami lesugarzik a fenekembe es a combomba is. Voltam haziorvosnal es elkuldott ortopediara. Haziorvos megvizsgalt reflexet nezett gerincemet megnezte nem mondott semmit sem nem kaptam semmit 1 het mulva megyek ortopediara. Kenem izomlazitoval es van apranax gyogyszerem itthon. Nemtudom azt szedhetem e erre 1- 2 darabot bevettem de nem mult a fajdalom. Eleg rossz igy dolgozni foleg ez a sok mebes miatt megjobban faj. On mit javasol? Mitol alakult ki a fajdalom es mivel kezelhetnem??? Valaszat koszonom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mivel a jövő héten meg ortopédiára, célszerű megvárni annak az eredményét. Addig valóban csak valamilyen fájdalomcsillapító szedésével próbálkozhat.

 • Kedves DRNŐ! férjemnek tegnap délutánra bedagadt a térde oldalsó része. kifejezetten nem érez…

  Kedves DRNŐ!

  férjemnek tegnap délutánra bedagadt a térde oldalsó része. kifejezetten nem érez fájdalmat,csak olyan feszülő érzést. nem kékült,pirosodott be. vizesruházta, de nem igazán használt neki.mivel mindenki félti manapság a munkahelyét orvoshoz nem ment.mitől dagadhatott meg és mit tanácsol mivel kenje?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Rengeteg tippem lehet, hogy miért dagadhatott be, de ez nem biztos, hogy közelebb viszi a megoldáshoz, mert látatlanban valamennyi csak tippelés. Kenje bármilyen fájdalomcsillapító kenőccsel, borogassa, jegelje, fáslizza. (Látatlanban csak ennyit tudok mondani.)

 • tisztelt dr. abal csuklom mar par honapja mindig bedagad.kozben a honomaljban ket nyirok csomo…

  tisztelt dr. abal csuklom mar par honapja mindig bedagad.kozben a honomaljban ket nyirok csomo megnagyobbodast eszlelt az uhang. a sebesz azt mondta valoszinu kiszedi.a mell uh. negativ lett.szeretnem kerdezni on szerint a csuklomtol lehet e a megnagyobbodas. es ha megmutenek akkor a csuklom nem fog mar bedagadni. koszonettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Nem tudom, hogy van-e összefüggés a kettő között. Ha a műtét után is jelentkeznek a tünetek, akkor meg kell mutassa artopéd szakorvosnak.

 • Tisztelt Doktornő! Lányom 9 éves, heti 3x asztaliteniszezik (alkalmanként 1-1.5 órát). Van mindennapos…

  Tisztelt Doktornő!
  Lányom 9 éves, heti 3x asztaliteniszezik (alkalmanként 1-1.5 órát). Van mindennapos testnevelésük is az iskolában ezen felül. Ott viszont lehet, hogy betonon is futnak, míg szerintem a pingpon-edzőterem "normális" talajú. Szereti, élvezi mindkettő mozgásformát, amúgy is nagy mozgásigényű gyerek. Ugyanakkor a jobb térdére szokott néha panaszkodni, habár nem nekem, így nem tudom, tényleg komolyan kell-e venni. Jobb kezes, tehát a (tenyeres) pörgetéseket a jobb térd bizonyos terhelésével végzi. Egészséges, nincs semmi baja, hála Istennek. Súlya is rendben van, illetve picit vékonyka, de izmos. Kérdésem: nem tudom, hogy az utóbbi hetekben a térdpanaszát a pingpong vagy az iskola okozta? Vagy esetleg valami családi ok áll a háttérben? Anyukájának rossz a térde. (Nekem nem.) Azt sem tudom, hogy a térdpanasza mennyire komoly, ugyanis nekem nem is említette, csak anyukájának. Illetve, amikor én vagyok vele edzésen, akkor nem látom a mozgásán, hogy bármilyen fájdalma lenne, nem úgy tűnik. Ha mégis, mit tehetünk ellene? Tegyünk neki fel térdvédőt és ha igen, milyen fajtát? Esetleg valami különleges cipőt? (Amúgy a talpa is rendben van, nincs lúdtalpa.)
  Előre is köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Szerintem az életkorával összefüggő növekedési "fájdalom" lehet. Nyugodtan rá lehet bízni, hogy mennyire terheli.

 • Tisztelt Főorvosnő! András jeligére már írtam Önnek, nagyon köszönöm a válaszát. MRI eredményem:…

  Tisztelt Főorvosnő!

  András jeligére már írtam Önnek, nagyon köszönöm a válaszát.

  MRI eredményem: Orvosi vélemény:
  Dehidráció et hernia disci paramedialis et foraminalis L.V.⁄S.I. l.d., jobb oldali
  S 1 és L 5 gyöki kompresszióval.

  Nagyon fájt a lábam, jobb combba kisugárzó fájdalmam volt, menni nehezen tudtam, rövid távon is már meg kellett állnom, ülni is nehezemre esett. Kaptam infúziós kúrát:
  standard ischias (250 ml Saisol, 1 a -algopyrin (1g metamizol-nátrium-9, 1a Relaxyl-G (500 mg guaifenesin), 1 a Lidocain 1% 10 ml (10 mg lidocain), Solu-Medrol (20 mg methylprednisolon
  1 amp. Zantac (50 mg ranitidin)

  Öt napig kaptam, pénteken kaptam az utolsót. Azóta ülni tudok, menni is már jobban, de még mindig meg kell állnom. A fájdalmam nem szűnt meg teljesen csak javult.
  A kérdésem az lenne, hogy számíthatok-e még javulásra és a gyógytornát mikor lehet elkezdeni, ha fájdalom van akkor is javasolt?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Javulnia illene. Szerintem még pihennie kellene, és a tornát csak nagyon óvatosan és fokozatosan kellene elkezdenie.

 • Tisztelt Doktornő! 21 éves nő vagyok, 2 éve testnevelés órán tigris bukfenc során nyakra estem,…

  Tisztelt Doktornő!
  21 éves nő vagyok, 2 éve testnevelés órán tigris bukfenc során nyakra estem, mely után nem éreztem ugyan fájdalmat, de nehány nap után azóta is folyamatos tompa, feszülő fájdalmat érzek a jobb lapockám környékén, ami néha a karomba is kisugárzik, rekesz izmok közötti szúró fájdalom is elő szokott fordulni. Vannak napok amikor nem fáj, de van hogy akár hetekig sem akar szűnni. Voltam talán 2x masszőrnél, akkor kicsit enyhültek a panaszok, de ugyanúgy visszatért. Mozgással nincsen összefüggésben a fájdalom. Mozgásszervi eredetű lehet a gond? Megfordult a fejemben a tüdőrák lehetősége is, de bízom benne, hogy inkább mozgásszervi lesz!
  Köszönöm megnyugtató válaszát!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Mozgásszervi eredetű. Megrándult, a rándulás következtében a csigolya kisízületek is blokkolódhattak. Keressen fel manuálterápiával foglalkozó gyógytornászt. A masszázs is segíthet, de sokkal többször kell eljárni hozzá.

 • tisztelt doktornő! meniscus sèrülès esetèn a Dona, Chondrosulf indokolt e? segìt e?

  tisztelt doktornő! meniscus sèrülès esetèn a Dona, Chondrosulf indokolt e? segìt e?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  A meniscus nem gyógyul össze, nincs vérellátása. Az ízületi porcfelszín regenerálódását elősegítik ezek a szerek, de a meniscusnak sem nem árt, sem nem használ.

 • Tisztelt Doktornő! Édesanyám csípőprotézis műtétre vár. Az előzményben spontán combnyaktörés,…

  Tisztelt Doktornő!
  Édesanyám csípőprotézis műtétre vár. Az előzményben spontán combnyaktörés, majd a műtét után a csavarok meglazulása, illetve combfejelhalás következett be. Jelenleg a pajzsmirigyben gőb van, a TSH,T3, T4 értékek nem jók. A kérdésem az, hogy csak euthyreoid állapotban lehet műteni?
  Köszönettel : Magdi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Ezt az operáló orvossal kell megbeszélniük, de célszerű lenne gyógyszerrel rendezni a pajzsmirigy funkciót.

 • Tisztelt Doktornő! A jobb boka belső oldalán a csont mellett egy kemény, borsónyi duzzanat…

  Tisztelt Doktornő!
  A jobb boka belső oldalán a csont mellett egy kemény, borsónyi duzzanat nőtt, előjel nélkül. Nem fáj, nem viszket, de aggódom, mi lehet az oka? Mi a tanácsolt tennivaló? Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Andrássy Ilona

  Látatlanban nem tudom megmondani mi lehet. Lehetséges, hogy ez már korábban is ott volt, csak nem tűnt fel, az is lehet, hogy most megnyomta valami és nyáktömlő alakult ki..... Vizsgálat javasolt.

Szerző

Dr. Andrássy Ilona

ortopéd orvos, terapeuta

Kérdezz ingyen