A betegek kérdései (221)

  • Üdvözlöm. A kisfiúnknak bokasüllyedése van, és eddig csak általános szilikonos sarokéket ajánlottak,…

    Üdvözlöm.
    A kisfiúnknak bokasüllyedése van, és eddig csak általános szilikonos sarokéket ajánlottak, amit már több éve hordunk, de a lába csak romlik. Sokat panaszkodik hogy fáj a térde. 5 éves a kisfiúnk.
    Tud más lehetőséget a javulásra?
    köszönettel Kolepné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Torna, lábujjhegyen, sarkon, külső talpszélen járás. Nyáron mezitlábaztatni az egyenetlen talajon. 6 éves kor után szoktunk adni betétet,de ha fáj akár most is lehet, akár un. sajkabetétet. Ortopédián fel lehet iratni. Klinikánkon kitűnő eredményeink vannak az un. calcaneostop minimál invaziv műtéttel. A gyerekek mindig visszajönnek az ellenoldal műtétjére, amely jó elégedettségre utal. Szivesen megvizsgálom a gyermeket és elmondom véleményemet.

    Szabó I

  • Tisztelt Adjunktus Úr! Jobb térdem MRI vélemény: Laterális meniszkusz elülső szarván finom…

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    Jobb térdem MRI vélemény: Laterális meniszkusz elülső szarván finom szakadás. Elülső keresztszalagban állományon belüli szakadás. Mérsékelt izületi folyadék.

    Panaszom terhelésnél jelentkeik, ha az "egér rossz" helyre kerül, akkor tőr, és a hirtelen oldalra fordulásnál kontroll nélkül érzem az alszáram, valamint csattanó hangokat ad a térdem.

    Félős -pánikos vagyok, ezért (is) orvosom rámbízta kb 1 éve, hogy mikor akarom megműtetni a térdem.

    A térdem alatt a sípcsonttól befele mintha zsírpárna volna, ami terhelés után megduzzad és fáj is. Ez utóbbiról házi, trauma, és reuma orvos sem tudott felvilágosítást adni, hogy mi lehet.

    Kérdésem: meddig halasztható a műtét büntetlenül, ha egyáltalán fontos elvégezni ebben az állapotában?


    altatásban v. epidurálisan javasolt az erős félősségem miatt (S. 4-5 csigolya centrálisan kiszakadva, mütetlenül.

    a két jelenség egy térd oldalon összefügg-e, s ha igen várható-e a felfelé-befele csúszó "vádli"-zsír v. víz elmúlhat-e a mütéttel?

    Válaszát Tisztelettel megköszönve, K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    A leirás alapján - bár ezt nagyon nehéz megítélni - instabil is lehet a térde a porclevállás mellett. Sok információt még nem tudok (pl. életkor, aktivitás stb), amelyek fontosak lehetnek. Szivesen megvizsgálom a térdét és elmondom a véleményem. Műtétet érdemes végezni, ha a beteg panaszai megkeserítik az életét. A porclevállás (meniscusszakadás) kopást fokozhatja az ízületben. Egy csőtükrös műtét rutin beavatkozás. Ha szalagplasztikára is szükség van, már nehezebb kérdés. Az érzéstelenítés tipusát inkább altatóorvossal beszélje meg.

    Szabó I

  • Tisztelt Adjunktus Úr! A rosszabb térdem MRI véleménye a következő: Laterális meniszkusz elülső…

    Tisztelt Adjunktus Úr!

    A rosszabb térdem MRI véleménye a következő: Laterális meniszkusz elülső szarván finom szakadás. Elülső keresztszalagban állományon belüli szakadás. Mérsékelt izületi folyadék.
    Ez a vizsgálati eredmény egy éves, mivel félős, de inkább pánikos vagyok tologatom a műtétet, pedig oldalra olykor, de főleg reggel alig tudok elfordulni, és az "egér" is elmozdul és akkor szúr, tőr.

    Fenntiekkel lehet -e összefüggésben a térdcsont alatti, sípcsonttól a test belső (középső) felére eső lágyrész panasza? Olyan, mintha a vádli befele fölfele csavarodna el a helyéről a térd alá. Főleg terhelésre megduzzad és fáj állagában olyan, mintha zsírból lenne, de az nem szokott fájni?
    Ez utóbbira sem traumatológus, sem háziorvos, sem reumatológus nem tudott választ adni, ennél fogva UH sem volt.

    Kérdésem a következő mennyire fontos esetleg (állagmegóvás) sürgős a térdműtét, v. várjak még vele, mert az orvosom teljesen rámbízta?

    A lágyrész ami nem oda való, mi lehet?

    Félelmeim miatt altatásban v. epidurálisan ajánlaná az érzéstelenítést, amennyiben szükséges a műtét?
    (kiszakadt S 4-5 csigolya, nincs műtve)

    Fáradtságát és értékes gondolatait előre is köszönöm, tisztelettel: K.M.K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Most látom, hogy két külön térdről van szó. Szerintem jó lenne megvizsgálni ezt a térdet mielőtt igazi véleményt mondok.

    Szabó I

  • Tiszteletem doktor úr!Kérdésem,véleményem szerint sürgössen csipőprotkora lenne szükségem ,bár…

    Tiszteletem doktor úr!Kérdésem,véleményem szerint sürgössen csipőprotkora lenne szükségem ,bár más szakvélemények szerint gerinc probléma is be játszik,(ami igaz is )de én ezt érzem sürgösebb beavatkozásnak,hiszen nekem fáj.
    Hajlandó Ön ebben segiteni.Ha igen ,megköszönöm.
    Tisztelettel:Vásári Sándor.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Természetesen segítek, ha tudok. Nyugodtan hívjon fel a mobilomon a hétvégén, hogy megbeszélhessük a részleteket. 06 70 2 66 88 42

  • Tisztelt Doktor Úr! 50 éves nő vagyok. Kérdésem és problémám a következő hetek talán már hónapról…

    Tisztelt Doktor Úr!

    50 éves nő vagyok. Kérdésem és problémám a következő hetek talán már hónapról is beszélhetünk, hogy a bal bokám fáj, időnként az elülső része bedagad nehezen és fájdalmasan tudok csak járni. A bizonytalan járás miatt talán - már a jobb térdem is fájt a mai nap, úgy érzem és látom be is dagadt. Háziorvosom elküldött röntgenre. A mai nap kaptam meg a radiológiai véleményt, mely a következő: 1 mm-es calcar calcanei plantarisan 3 mm-es calcanei dorsalisan. Apró csontos felrakódások a porc. mall. fibulae és tibiae végén. Friss traumás csontstruktúra elv. nem látható. Házi orvosom az ortopédiára küldött, de mivel ott időpontot, csak a jövő hétre kaptam így szeretném, ha Ön segítene és megnyugtatna, hogy mi a probléma a lábammal. Kérem a véleményét hogy a leírtak alapján mi a teendő Ön szerint.

    Nem tudom hogy összefügg-e a fenti és a most leírt problémám de évek óta a kezem, lábam csuklóm és talán minden forgó részem ropog és fáj időnként. Van olyan időszak amikor nem tudom a szájam kinyitni például ha harpni szerétnék például egy almába vagy kiflibe, majd egy nagy pattanás és minden rendbe jön de a pattanás fájdalommal jár. Van olyan esetem is amikor egy bögrét vagy poharat felemelek és inni szertnék nem tudom a könyökemet behajlítani mert meg feszül, ekkor is egy nagy fájdalmas pattanás és utána tudom mozgatni. ezek a mozdulatok egyre többször kisértenek kérdésem mi okozza ezeket a nehézkes mozdulatokat.

    Köszönöm gyors válaszát.
    Tisztelettel: egy beteg aggódó 50 éves nó.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Összetett a dolog. Ilyenkor kivizsgálást szoktam javasolni. Gylladásos betegségek kizárására immunológiait, laboroka, góckutatást. Az ízületi dagadás és több ízületi problémák ritkán ortopédiai betegségek elsődlegesen. Szájával szájsebészt keressen fel. Könyökében akár egy levállt procdarabis okozhat elakadást, amelyet csőtükörrel ki lehet szedni. Fizikális vizsgálatommal tudnám megmondaniigazán az okokat.

    Szabó I

  • Tisztelt Dr Úr! Érdeklődni szeretnék hogy ön milyen bokarögzitőt tudna ajánlani sportoláshoz.…

    Tisztelt Dr Úr!

    Érdeklődni szeretnék hogy ön milyen bokarögzitőt tudna ajánlani sportoláshoz. /kézilabda,foci/
    +még megszeretném kérdezni hogy hogyan tudnám megelőzni a bokarándulásokat,amik most már nagy fájdalmakkal nem járnak csak duzzanattal,és a fájdalom inkább a külbokából felfelé sugárzik,ilyenkor lefelé fájdalmas a lépcsőzés.Azaz igaszság hogy régen volt egy bokaszalag szakadásom ami kb:fél év alatt jött úgy-ahogy helyre és én azóta mindig megijedek amikor mebicsaklik a lábam ill. érzem ahogy megnyulnak a szalagok.
    Még érdekelne az is hogy van e olyan cipő betét ami a lábat kicsit befelé emeli mert a cipőim külső oldalát nagyon gyorsan főleg a sarok résznél lejárom.Recept nélkül lehet kapni?
    Előre is köszönöm a válaszát és türelmét! Boka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Öntapadós fáslit, vagy Uriel, illetve Thuasne rögzítőket. Ha megkeseríti az életét és a sporttevékenységét akár műtéti stabilizálást. Ezt persze fiziklis vizsgálatnak kell előtte igazolni, hogy szükséges-e vagy elég-e a rögzítő. Ha gondolja keressen fel megbeszéljük. Gyógytorna alapvető fontosságú a helyzetérzékelés javítására.

    Szabó I

  • Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kislányom járás közben a lábfejeit befelé forgatja. Egyébként mozgékony,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    3 éves kislányom járás közben a lábfejeit befelé forgatja. Egyébként mozgékony, ügyes. Dévény módszerrel dolgozó gyógytornász véleménye szerint a fenékizomzata gyenge, és az egész lábát forgatja befele.
    3 éves kor betöltése után balett tornát javasol.

    A Doktorúr milyen vizsgálatokat javasol, ami megerősítheti, ill. cáfolhatja a gyógytornász véleményét. Milyen mozgásforma ajánlott esetleg a baletten kívül (egy 3 éves kislányt nem biztos, hogy rá lehet majd venni a balettra).

    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:
    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Kedves Éva!

    Gyermekortopédiai vizsgálat feltétlenül fontos.

    Szabó I

  • T Doktor Ur! Babuci jeligével válaszolt Nekem pár napja. Ott írja hogy milyen cipőt szokott…

    T Doktor Ur!

    Babuci jeligével válaszolt Nekem pár napja. Ott írja hogy milyen cipőt szokott javasollni. Sajnos Én így nem tudom ezt eldönteni, melyik a z a cipő. Azért szeretném megkérdezni hogy a Sieste vagy milyen márkáju cpőt keressek ill. szandált a kislánynak.
    Gondolom a kínaiak között nem is kell nézelődnöm?
    Egyébként mikor kell majd a ludtalppal komolyabban foglalkozni, ls hogy fog elmúlni.
    Köszönöm ismételt válaszát:

    Anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Kedves Anyuka!
    Kinait ne. Dr. Leo cipőknek van ilyen talpkiképzésük. Általában a rendes boltozat iskoláskorra alakul ki. Érdemes már előtte is foglalkozni vele tornával, és ortopédiai vizsgálattal, jó cipővel, esetleg sarokékkel.

    Tisztelettel:
    SzabóI

  • Tisztelt Doktor Úr A fiam 19 éves és tyúkmelle van nagyon aggódom érte ezt a csontbetegséget…

    Tisztelt Doktor Úr
    A fiam 19 éves és tyúkmelle van nagyon aggódom érte ezt a csontbetegséget meg lehet-e gyógyítani?Ebből a betegségből a későbbiek során nem lesznek-e fájdalmaii?Ha lehet kérem irja le mire számíthatunk a betegségéből adódóan.Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Legtöbbször csak esztétikai problémát okoz. Úszást, gyógytornát, mellizom erőstését szoktuk javasolni. A deformitás lehet operálni, de a kevés panasz miatt erre ritkán van szükség. Amennyiben több információt szeretne keressen fel mellkasdeformitásokkal foglalkozó szakembert.

    SzabóI

  • T Doktor Úr! Túlsúlyos vagyok, és fogyiklubba járok egy héten háromszor edzésre, ahol power…

    T Doktor Úr!

    Túlsúlyos vagyok, és fogyiklubba járok egy héten háromszor edzésre, ahol power walking edzést végzek. (gyors séta) Az edzés alatt minkét alsólábszáram a sípcsontomnál erősen fáj. Az edzésekre vásároltam ergonomikusan kialakított edzőcipőt.
    Azt hittem az edzések előrehaladtával (4.hét) elmúlik, de sajnos továbbra is a panaszaim fenn állnak. Kérdésem, hogy később elmúlik vagy mi a teendő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Ha elmúlik a fájdalom a terhelés után, elképzelhető, hogy un. krónikus kompartement syndromája van, amely azt jelenti, hogy a lábszárat körülvevő, nem táguló, kötőszövetes tokban az izom a fokozott keringés és duzzanat miatt válik fájdalmassá. Túlzott terhelés, láb statikai elváltozásai (pl. lúdtalp), kemény talaj szokták kiváltani. Lehet, hogy a cipője mégsem megfelelő az Ön lábszerkezetéhez. Keressen fel sportorvost, aki megitélheti, hogy ez-e a diagnózis és fennállnak-e ezek a tényezők.

    Szabó I

  • Gyerekkoromban elég súlyos gerincferdülést állapítottak meg nálam. Ágyéktáji, így műteni nem…

    Gyerekkoromban elég súlyos gerincferdülést állapítottak meg nálam. Ágyéktáji, így műteni nem lehet, sem javítani, csak megállítani. A sok torna és odafigyelés hatására, jól tudom titkolni. De félő, ha gyereket szeretnék, a kihordásban és a szülésben nem okoz-e problémát?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Javaslom keressen fel gerincferdülésben járatos szakembert. Klinikánkon Pécsett is működik ilyen szakrendelés. Feltétlenül beszéljen nőgyógyászával is.

    SzabóI

  • Tisztelt Doktor Úr! A háziorvosom röntgenre küldött, mivel valószínűsítette, hogy csípőizületi…

    Tisztelt Doktor Úr!

    A háziorvosom röntgenre küldött, mivel valószínűsítette, hogy csípőizületi kopásom van. Ott meg is állapították, hogy mindkét csípőizületben jobb oldali túlsúllyal arthrosis rad. jelei láthatók.
    Ezután felkerestem az orthop. szakrendelést, ahol a doktornő porcerősítőt írt fel azzal, hogy ez korral járó betegség, együtt kell élnem vele. 49 éves tanítónő vagyok, a fájdalom ami járáskor jelentkezik, nagyon korlátozza a mozgásom, pedig kisgyerekek mellett nem ülhetek az óráimon. 20-30 méter után már sántítok, görcsös fájdalom jelentkezik felváltva combtőben. Sokszor annyira éles, hogy össze tudnék csuklani. Valóban ezzel kell együtt élnem, vagy van valami segítség? Persze nem műtétre gondolok. Kérem adjon tanácsot, mit tehetek, hogy állapotom javuljon, mert szeretnék még sokáig tanítani. Köszönettel: egy pedagógus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Kedves pedagógus!
    Köszönö, hogy megtisztelt bizalmával. A konzervatív kezelésnek számos módja van, testsúlykontrollal, fizikotherápiával, gyógytornával és gyógyfürdőkórház kezeléssel. Ezek sokszor csökkentik a betegek panaszait, de egy idő után már lehetnek hatástalanok is. Ha a beteg mindennapjait megkeseríti a fájdalom úgy nincs értelme még húzni az időt még akkor sem, ha fiatal. Szóba jön ilyenkor protézisbeültetés. Ha gondolja összes leletével és rtg képével keressen fel rendelésemen. Megbeszéljük a lehetőségeket.

    SzabóI

  • Kislányom kiscsoportos ovodás és az oviban volt orvosi vizsgálat, ahol megállapították, hogy…

    Kislányom kiscsoportos ovodás és az oviban volt orvosi vizsgálat, ahol megállapították, hogy a kislány (3,5 éves) ludtalpas. Azt mondta azonban az orvos hogy egyenlőre nem kell vele foglalkozni majd csak ha már nagycsoportba jár. Kérdezném, hogy ha most nem foglalkozunk ezzel a gonddal később ebből nem lesz más probléma.
    Ajánlotta az orvos hogy betétes (Siesta) cipőben és szandálban legyen a gyerek otthon pedig minél többet mezitláb.
    Szeretném tudni Önnek mi erről a véleménye?!

    Köszönöm a válaszát: Mama

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Én nem szeretem a betétes cipőket, mert nem dolgoztatják a gyermek lábizmait. Inkább olyan cipőt szoktam javasolni, amelynek sarka kifelé dől. Ezáltal a lábizmoknak is kell dolgozni, erősödni. A jó izomzat a kulcsa a jó boltozatnak. Szerintem tornáztassák is a gyermeket lábujjhegyen-, sarkon-, külső talpélen való járással. Az olyan szandál, amely nem tartja a sarkat kifejezetten káros.

    Szabó I

  • Egy hete a bal lábam, (a forgó csonttól a bokáig) váratlanul erősen megfájdult. A járás nehézzé…

    Egy hete a bal lábam, (a forgó csonttól a bokáig) váratlanul erősen megfájdult. A járás nehézzé vált. Azóta a fájdalom jelentősen csökkent és a mai röntgen felvétel szerint" a lordosis megtartott. A mésztartalom kp. fokban csökkent - 65 éves nő vagyok - A ventrális peremek mérsékelten megnyultak. A praesacralis rés mérsékelten laposabb. Az SI izületek sclerotikusak, élesek. Az ízfelszinek és a csipőizületi rések megtartottak."
    Szükséges-e valamilyen kezelés? Köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Erre ezek alapján nem lehet válaszolni. Az rtg leírás teljesen banálisnak tűnik, de nem az rtg-t kezeljük - azaz ennek ellenére lehet kezelést indokló elváltozás. Keressen fel feltétlenül ortopédiai rendelést a helyzte pontos megítélésére.

  • Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Gyermekkoromban kétoldali csípőficam miatt műtötték mindkét…

    Tisztelt Doktor Úr!
    40 éves nő vagyok. Gyermekkoromban kétoldali csípőficam miatt műtötték mindkét lábam.
    Jelenleg csípőkopás miatt jelentősen beszűkült a mozgásom. (nehezemre esik gyalogolni, lépcsőzni, minden terhelés fáj, zokni-harisnyafelvétel gondot okoz). Az orvosom azt mondta még túl fiatal vagyok a protézis beültetéséhez. Javaslata az volt, hogy biciglizzek sokat és viseljem el a fájdalmakat. Kaptam Condrosulfot , később steroidos injekciót. A condrosulf csak kicsit hatott. Az injekció után nagyon jó volt, tudtam fájdalom nélkül mozogni. Viszont a steroid mellékhatásai miatt félek tartósan akalmazni.( Így is híztam tőle 2 hónap alatt 5 kg-ot.)Azt olvastam valahol, hogy van egy új műtéti eljárás, -amit a Tb. még nem támogat - amivel nem roncsolját a combcsontot a protézis beültetésénél, gyorsabb a felgyógyulás és fiataloknál javasolt ez a műtéti forma. Maga a beépített protézis is kisebb.
    Hol végeznek ilyen műtétet? Kinek javasolt?
    Az én esetemben tényleg nincs más, csak a várakozás? De meddig?
    Két gyermekem van, szeretnék velük kirándulni mozogni.
    Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: K.Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Kedves Éva!
    Pécsett az Ortopédiai Klinikán, ahol dolgozom végzünk ilyen műtétet. Sajnos nem lehet miden csípőbe beültetni ezt a protézistípust sem. Sok függ a csont állapotától, szerkezetétől, de ezt igazán vizsgálattal és rtg kép alapján lehet eldönteni. Ha gondolja szivesen megvizsgálom és elmondom a véleményemet.
    A hagyományos eljárással kapcsolatban azt gondolom, hogy egyklasszikus sikerműtétje az ortopédiának. Ha a beteg mindennapjait megkeseríti a fájdalom úgy nincs értelme még húzni az időt. Néhány évet tud kihúzni maximum a beteg, de azt a fiatalkorában teszi, amikr aktívan is élhetne. Ugyanakkor nem valószínű, hogy addig bírja a fájdalmakkal, hogy csak egy alkalommal kelljen protézit beültetni. Sokan még a beültetés előtt a kilazulás miatt aggódnak. A jelenlegi cement nélküli protézisek, amelyeket a klinikán ültetünk be már hosszú (átlagosan 20 év) kihordási idővel rendelkeznek. Nemrégiben láttam, egy mindkét oldalra beültetett csípőprotézises nőbetegemet (hasonló életkorral, és betegséggel, mint Önnek van), akinek a műtét óta kicserélték az életét. Kirándul, tervezi a jövőjét...stb.
    Szóban könnyeben el tudom magyarázni még a két protézis közötti különbséget is.

    Szabó I

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a vélenyét kérni: A jobb lábammal van gondom. Ha a jobb lábammal…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Szeretném a vélenyét kérni:
    A jobb lábammal van gondom. Ha a jobb lábammal letérdelek, a térd külső felénél eléggé nagy fájdalmat érzek. Olyan érzés, mintha valami szálat hirtelen megrántanak benne. És csak a térdelésnél van ilyen gondom, gugolásnál nem.
    Előre is köszönöm
    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Kedves Andi!

    Nem lehet ennyi információ alapján teljes képet adni. Lehet a térdkalács porcának felpuhulása, kopása, esetleg a térdben belül elhelyezkedő rostos gyűrűporc (meniscus) szakadása, íngyulladás, nyáktömlőgyulladás stb. Fizikális vizsgálat és rtg szükséges a diagnózishoz, esetleg más vizsgálatok:pl MR.

    Ortopédiát keresse fel.

    Szabó I

  • Tisztelt Doktor ÚR ! 49 éves Dysplasia coxae val születtett nő nek 2 évvel ezelőtt Mr el kimutatott…

    Tisztelt Doktor ÚR !
    49 éves Dysplasia coxae val születtett nő nek 2 évvel ezelőtt Mr el kimutatott combfej necrosisa van .Ma már nagy fájdalmai vannak mk csipőben,izmai legyengültek. .Vidéken lakik Pest közelben, de orvoshoz jutás tömegközlekedve szinte lehetetlena mozgáskorlátozottság miatt. Gyomor vérzés miatt tavaly műtéte volt , igy gyógyszereket sem szedhet . Gondolom a csipő protézis lenne a megoldás.
    Hová forduljon , hogy a lehető legkevesebszer kelljen orvoshoz menni.?
    Válaszát várva köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Szerintem ebben a házi orvosa tud leginkánbb segíteni. Mindenkppen ortopédiára kell először menni, ahol megvizsgálják és előjegyzik műtétre, ha ez szükséges. A műtét előtti kivizsgálást akár egy belgyógyászati osztályra is meg lehet szervezni az operáló orvos vagy a házi orvos segítségével. Én általában a nehezen mozgó betegeimmel így szoktam eljárni, ha tudok és igénylik.

    Szabó I

  • Tisztelt doktor úr! Én csípő ficammal születtem! Eddig csak egyszer volt gondom,hogy nem bírtam…

    Tisztelt doktor úr!
    Én csípő ficammal születtem!
    Eddig csak egyszer volt gondom,hogy nem bírtam hajolni se mozdulni 13 éve, most 33 éves vagyok és már kb 2 éve folyamatossan fáj a derekam vagy a csípő környéke van mikor meg se tudok mozdulni most pl nemtudok előre hajolni voltam reumaatologusnál és ő azt mondta hogy a munkám miatt van (eladó vagyok ) valószínű a sok emelgetés ezért valami elektromos valamit kaptam amitől egy kicsit enyhébb lett a fájdalom de aztán újra erősődött. Azt mondta egy ismerősőm hogy eze a csípőficam miatt lehet.
    Ezért mielőtt elmennék orvoshoz kérem az ön tanácsát hogy mit tegyek.
    Ha tényleg ez a baj milyen kezelés kell vagy lehet-e valamit kezdeni vele.
    (ja és jógázom már 3 hónapja utánna egy kicsit jobb de aztán kezdődik előről)
    Szegedről írok tudna nekem ajánlani valakit itt Szegeden hogy hova forduljak.
    Köszönöm
    üdv:Evelin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Arró nehéz véleméyt mondani, hogy mi okozza a panaszit. Fiziklis vizsgálat és rtg szükséges hozzá. Mindkettő (csípő és derék) is szóba jöhet, de akár egyszerre mindkettő. Gyógytorna valószínűleg még segíthet csökkenteni a panaszait, de feltétlenül menjen el ortopédiára. Személyesen nem szoktam ajánlani senkit, de az egyetemi klinikán biztos meg tudják ítélni állapotát. De Pécs sincs olyan messze Szegedtől.

    Szabó I

  • T Cím! 8 éves fiam vasárnap azzal állt elő, hogy fáj a derekánál a gerince. És a gerincet…

    T Cím!

    8 éves fiam vasárnap azzal állt elő, hogy fáj a derekánál a gerince. És a gerincet mutatta valóban deréknál. Azóta is többször mondta, hogy fáj. Tegnap este adtam Neki Panadolt. Egyébként az előző éjszakákat is jól aludta végig.
    Nem látom rajta, hogy kék lenne vagy bármi féle elváltozás lenne a hátán.
    Ha nekem fáj a derekam én Flameryllel szoktam bekenni és akkor pár nap múlva elmúlik. Szeretném Öntől kérdezni hogy ez a kenőcs 8 éves gyermeknél is alkalmazható??
    És még szt is kérdezném, hogy mi válthat ki ilyen jellegű derék-gerinc fájdalmat egy ekkora gyermeknél. Szombaton még nem mondta. Akkor éjjel a nagyszüleinél aludt és reggel mondta, hogy azért fáj, mert rossz az ágy. Ezt Én így nem tudom elfogadni, mert már sokszor (minden hétvégeén) aludt ott.
    Lehet ez a tornaórán végzett bordásfalonmászásnak ugrálásnak is a következménye.
    Nem tudom hogy mi tévő legyek várjak majd elmúlik, vagy hová kell ilyen esetben fordulni.

    köszönöm válaszát.

    Mama 2008.02,26

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Ezekre a kérdésekre csak fizikális vizsgálat után lehet válaszolni. Vigye el gyermekét gyermekortopédiára.

  • Tisztelt Dokktor ur! 5 éves lányomrol lenne szo aki a mi orvosunk álltal csak csámpás.Amiben…

    Tisztelt Dokktor ur!

    5 éves lányomrol lenne szo aki a mi orvosunk álltal csak csámpás.Amiben én kételkedem.Befelé fordul a jobb lába és nem tudja korához képest kinyujtani.Nem bir eggyütt futkározni a csoportársaival.Kérik az ovonöi az orthopédiai vizsgálatot.Kitartja a derekát és nehezére esik a mozgás.Több röntgenen voltunk és csipövizsgálaton de minden negativ.Engem mégis nem hagy nyugodni.Szeretnék egy alapos kivizsgálást.Lehetséges?Szerintem nem a lábakkal van gond hanem a csipőfejlettséggel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Szabó István

    Természetesen lehetséges a kivizsgálás. Látatlanban nem lehet megítélni a helyzetet. Fizikális vizsgálat alapvető. Lehet, hogy nem rtg-n megjelenő elválétozás van.