A betegek kérdései (8190)

 • Tisztelt Doktor Úr.
  Az iránt érdeklődnék hogy másfél hete volt bal alsó bölcsességfog eltávolításom, mert vízszintesen nőtt és elkezdte tönkretenni az előtte lévő fogat is. Kétszer már tömték (legutóbb 2 hónapja, ami szintén nem maradt meg benne). Azt mondták menjek vissza gyökérkezelésre… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Rita!

  Nem értem a kérdését: ha egyszer eltávolították a fogát, akkor mi is fáj pontosan? Ha az előtte levő fogával van panasz, akkor azt viszont minél gyökérkezelni kell,… Még több

 • Tisztelt Doktor úr! A testvéremnek baleset következtében 1 foga kitört egy pedig részben letört.…

  Tisztelt Doktor úr!

  A testvéremnek baleset következtében 1 foga kitört egy pedig részben letört. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben a TB támogatja-e a fogpótlást? Van-e valamilyen lehetőség rá, hogy ne kerüljön nagyon sokba a helyreállítás (pl. végzős orvostanhallgatók, stb) ? Köszönettel: Anita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anita!

  Nem hiszem, de biztosat csak az OEP-nél tudnak mondani. Ha az egyetemen fogorvostanhallgatók csinálják, akkor - amennyire a hallgatók elmondásából tájékozódtam - itt Bp-en 11.500 Ft a technikai díj koronánként, de sokkal hosszadalmasabb az az idő, amíg elkészül és amit a kezelés is igénybe vesz.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Elnézést doktor úr az értetlenségemért, de nem egyértelmű számomra, hogy mire érti, hogy nem…

  Elnézést doktor úr az értetlenségemért, de nem egyértelmű számomra, hogy mire érti, hogy nem valószínű.A fejfájás és a fogcsikorgatás közti kapcsolatra gondol, vagy, hogy mindig tisztában vagyok vele mikor volt fogcsikorgatásom éjszaka, ezáltal következtetni tudnék arra, hogy lehet e fejfájásom aznap.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen, a kettő közötti kapcsolatra gondoltam. Elméletileg lehetséges, azonban a leírása alapján inkább más okra kell gondolni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tiszteletem!Nagyon elkeseredett 31 éves nő vagyok.Rengeteget szenvedek a fogaimmal.Pedig naponta…

  Tiszteletem!Nagyon elkeseredett 31 éves nő vagyok.Rengeteget szenvedek a fogaimmal.Pedig naponta 2xer mosom,és iszom a calcium pezsgőtablettát is.A felső fogsorom elég rossz,sorban lyukad mind.tegnap voltam fogorvosnál,2 fogam kifurta mert lyukas,és rakott bele próbatömést.De mondtam neki hogy nagyon fáj.Eljött az éjszaka,és majd a falat kapartam a fájdalomtól,és ráadásul mindkettő fáj amit kifurt.Nem értem miért nem idegelte ki,vagy húzta ki.De mindenképp visszamegyek.Sajnos így a rágófogaimat elveszítem,mert már alig van.Ha elől megmaradnak a fogaim,és betömetem,arra még lehetséges a korona?Mert rágófogam az nem lesz,hisz beültetett fogra nincs pénzem mert az mondta az orvos hogy 100ezer darabja.Alul meg borzasztó fogköves,és a fogaknál nyomódik lefelé az íny.Kérem segítsen mitévő legyek,mert nem akarok fogatlan lenni.Sajnos ezt örököltem is a szüleimtől.Andrea.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Andrea!

  Kezelési tervet látatlanban nem tudok adni. A pótlásra alapvetően három lehetőség van: kivehető pótlás, korona (híd) és implantátum+korona(híd). Természetesen az árak is mások. Mérlegelni kell, hogy kényelmi, esztétikai vagy funkcionális szempontokat akar (tud) előnyben részesíteni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Ön szerint lehet összefüggés a tenziós típusú fejfájásom és az esetleges éjszakai fogcsikorgatás között úgy, hogy nem este fájdul meg a fejem, hanem nap közben kezd kicsit erősödni. Érdekes ez, mert én magam ugye nem nagyon érzékeltem ezt, de volt már, hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nem tartom valószínűnek, hiszen nem mindegyik fogcsikorgatásos éjszakát rögzíti magában.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Nemsokára altatásos szájsebészeti műtétre megyek,és azt mondták hogy nem…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nemsokára altatásos szájsebészeti műtétre megyek,és azt mondták hogy nem szükséges semmiféle vizsgálat hozzá.Gondolok itt vérvételre,EKG-ra,és mellkas röntgenre.
  Én úgy tudtam,hogy ezeket javasolt elvégezni a beavatkozás előtt,vagy tévedek?
  Önnek mi a véleménye?Vállaljam ezek nélkül a műtétet?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Krisztina!

  Az altatást végző orvos felelőssége, hogy milyen előzetes vizsgálatokat végez. Ehhez számos tényezőt kell figyelembe vennie. Pl. az altatás jellegét, időtartamát, a beavatkozás mértékét, a páciens életkorát, egyéb betegségeit, stb. Mivel nem ismerem a körülményeket, tanácsot sem tudok adni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr.Janik ! Ön szerint a krónikus foginygyulladás okozhat-e merevedés zavarokat a…

  Tisztelt Dr.Janik !

  Ön szerint a krónikus foginygyulladás okozhat-e merevedés zavarokat a férfiaknál?Állitólag a gyulladás a szervezetben rongálja az ereket,ami merevedészavarokat eredményezhet. Az erek károsodása helyreáll a gyulladás megszünésével vagy ez olyan állapot ami tartósan fennmarad és nem visszaforditható?

  http:⁄⁄hvg.hu⁄egeszseg⁄20121204_Osszefuggest_talaltak_a_merevedesi_zavar_

  Köszönöm válaszát

  Károly

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Károly!

  Megvallom, ilyen jellegű kutatásokat nem végeztem.
  A fogászati krónikus gyulladás jelenléte azonban számos más betegséget is okozhat: ízületi problémák, hajhullás, bőrtünetek, stb. Miért épp ez a tünet lenne kivétel, hiszen az ereket a folyamatosan a vérbe kórokozók károsíthatják?
  Ha megszüntetik a gyulladást, az nem jelenti automatikusan a kialakult kóros állapot megszűnését. Amennyiben az okozott károsodás már visszafordíthatatlan, úgy a panaszok is megmaradnak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot kívánok!A páromnak koronára van szüksége.Már eddig is az volt fent neki,de most megadta…

  Jó napot kívánok!A páromnak koronára van szüksége.Már eddig is az volt fent neki,de most megadta magát és teljesen újat kell csináltatni,kivehetőset.A fogorvosa azt mondta hogy fölülről az egészet ki kell húzni (6db),amik ezelőtt le voltak csak csiszolva a korona alatt.A lényeg hogy ma kihúzott 2 fogat neki elölről jobb oldalról,de úgy hogy az ínye fel van szakadva szerintem mert ez a foga bele volt törve és nem lehetett másként kihúzni.Azt mondta neki a fogorvos hogy holnap mennyen vissza és kihúz neki bal oldalról is 2-őt majd 1 hét pihi következik.A kérdésem az lenn ezzel kapcsolatban hogy lehet-e ezt így ilyen rohamos tempóban húzatni vagy várni kéne még gyógyul a seb kicsit!Várom gyors válaszát hogy tudjuk mitévők legyünk holnap!Félünk nehogy valami nagy baj legyen ha holnap is húz ki neki.Köszönöm előre is válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban egy kezelésbe nem szólhatok bele. Előfordulhat, hogy rövid időn belül több fogat is ki kell húzni, de ez a páciens és az orvos közös megegyezése kell, hogy legyen.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  Júliusban vették ki a jobb alsó bölcsességfogamat magán rendelésen. A szájsebész 5 öltéssel összeöltötte és az ilyenkor szokásos fajdalomtól eltekintve nem volt semmi panaszom, a seb szépen összeforrt. Augusztus közepe óta az eltávolított bölcsesség fogam előtti… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Piroska!

  Készüljön egy röntgen az érintett területről és keresse fel a kezelőorvosát. Lehet, hogy egy tályog alakult ki a húzás helyén.


  Tisztelettel:

 • Kedves Doktor Úr! 29 éves nő vagyok. Eddig gyönyörű hibátlan fogazatom volt. Nincs egy tömött…

  Kedves Doktor Úr!

  29 éves nő vagyok.
  Eddig gyönyörű hibátlan fogazatom volt. Nincs egy tömött fogam se.
  Csakhogy 3 éve refluxot, komoly nyelőcső gyuszit és nyombél gyulladást, valamint tenger sok savat (komoly orvos mondta, hogy ő még ennyit nem látott) állapítottak meg.
  Kb. 2 éve körbe az összes fogamon ott van a fognyaknál a fehér sáv.
  A fogorvosom is ki van akadva ezen a drasztikus változáson (napi 3x mosok fogat+szájvíz és mostmár fluoros elmex gél heti 2x).
  Nagyon kikészített ez a változás, nem tetszenek a fogaim így, ráadásul szuvasodik úgy hogy eddig semmi baja nem volt.
  Gasztrón voltam, hogy esetleg műtét, hogy nem jöjjön fel milliárdszor a számba tömény sav (éjszaka is sokszor feljön, nappal is).
  Egyenlőre nem tartják indokoltnak?????????
  Én meg sírógörcsöt kapok, ha meglátom a fogaimat.

  Ráadásul az ápolás és minden ellenére elkezdett lemállni a fogakról ez a fehéres rész, azaz lyukad kifelé.

  Doktor Úr, mit csináljak????
  Nagyon kikészít a helyzet!!!!
  Mit lehet ezzel tenni?
  Annyi a jó a dologban, hogy úgy néz ki legalább eddig 3 hónapja nem terjedt tovább ez a fehérség.

  Nem nagy részek, pici fehér csíkok, csak minden fogamon.
  Mit csináljak?
  Mit lehet ezzel tenni?
  Fogdokim szerint ami majd kilyukad betömi.
  És a többi?
  Csúnya, nekem nem tetszik.

  Veronika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Veronika!

  Mindenképpen a fő problémát kellene megszüntetni. Akárhányszor betömhetik a fogakat, mindannyiszor ki fognak lyukadni az anyagveszteség miatt.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! 16 napja húzták ki bal felső bölcsességfogam, mely letört egy picit. 4-5…

  Kedves Doktor Úr!

  16 napja húzták ki bal felső bölcsességfogam, mely letört egy picit.

  4-5 napja nőtt a lyuk belsejébe egy piros göb, mely nagyon puha tapintásra.
  Az állkapcsom fájdogál, evésnél, ha nagyobbra nyitom a szám, vagy ha hideget iszom.

  Ma elmentem vele önszántamból egy röntgenre.
  Az eredmény: röntegens szerint vissza kéne menni a dokihoz vele, mert maradt benne 4 tisztes darab csontszilánk.
  Meg ugye ott van a lyukban a piros göb.
  És a röntgenen azt látom még ezenkívül, hogy a foghelyénél és az az előtti fog felett is vakító fehér az arc csont.

  1. Az mitől lehet, hogy ezen az említett helyen fehér a csont rész?

  2. Ilyen esetben mit csinálnak a csontszilánkokkal és a piros dudorral a foghelyén? Mi az eljárás ilyen esetben?

  Köszönöm: Márti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Márti!

  A röntgenen levő fehér folt sűrűbb anyagú képletet jelent, ez lehet pl. csont. Ha valóban vannak csontmaradékok, amelyek látszanak, akkor a sebet kitisztítják.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor úr, fogpótlás után afta alakult ki. Glycosepttel ecsetelem, már 6 hónapja. Nem…

  Kedves Doktor úr,

  fogpótlás után afta alakult ki. Glycosepttel ecsetelem, már 6 hónapja.
  Nem múlik el. Hova forduljak?

  Előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  És mit mondott a fogorvosa? Önkezelést nem javaslok, ha pedig ő javasolta, akkor beszéljék meg, hogy ez a kezelés eredménytelen.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Ur... mult héten kedden voltam fogorvosnál, aki két egymás mellett levő fogamat…

  Tisztelt Doktor Ur...
  mult héten kedden voltam fogorvosnál, aki két egymás mellett levő fogamat furta és tömte...nem is volt ezzel semmi gond tegnap előttig...azóta elkezdett fájni a felső fogsorom, ott ahol a fogaimat is csinálták...oolyan mintha az arccsontom is fájna és kisugárzik a fülembe a torkomba és picit a homlokomba is, mintha a szemem is fájna egy kicsit....legalább is én igy érzem, bár nem vagyo biztos benne, hol fáj és hova sugárzik....Nem éles, hanem tompa fájásról van szó, de este fájdalom csillapitot is vettem be...ma mértem a lázamat is hőemelkedésem van 37,3....
  Lehet ez a fogamtól? Ha mondjuk rágok azon az oldalom nem érzem, hogy sokkal jobban fájna..de ha mondjuk veszem a levegőt a számon keresztül és éri a levegő a fogamat, akkor erősebben fáj egy pillanatig...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elméletileg igen. Érdemes lenne ellátogatnia a kollégához. De az sem kizárt, hogy arcüreggyulladása van.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Felül van kettő rossz fogam ami az ínyig le töredezett és eléggé fájdogálnak. A…

  Tisztelt doktor úr!


  Felül van kettő rossz fogam ami az ínyig le töredezett és eléggé fájdogálnak.
  A kérdésem az volna hogy fogorvos ki bírja őket húzni vagy csak a szájsebészeten tudják ki venni őket? Várom mielőbbi válaszát üdv!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A szájsebész biztos, a fogorvosnak pedig egyéni tudásától és gyakorlatától függ.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! 33 éves vagyok, hiába ápolom rendesen kellő odafigyeléssel a fogaimat, sikerült…

  Tisztelt Doktor úr!
  33 éves vagyok, hiába ápolom rendesen kellő odafigyeléssel a fogaimat, sikerült egy rossz génállományt örökölnöm, így több koronám is van.
  Jelenleg a bal felső 4est jó pár éve ki kellett húzni-így született meg a 4-5 korona egyben, az ötös, a tartófog, ami csapos. Körülbelül egy hete érzem hogy fájdogál a fogam a csapos-gyökérkezelt. Nem állandóan, nem elviselhetetlenül, de jelen van. Inkább úgy mondanám,hogy érzem őt. Először nem volt tiszta számomra, hogy ő az, de kocogtatásra kicsit érzékeny. Kb 1 hónapos a röntgenem, mert egy teljesen másik fog miatt jártam kezelésre. Mondtam a kezelőorvosomnak, hogy fáj, de a röntgen alapján nem lát semmit.
  Nem ringatok hiú ábrándokat, de azért megadom az esélyt, hogy Önnél is érdeklődök, mert nagyon korrekt és szimpatikus válaszokat láttam itt a kérdezők felé. :)
  Van esély arra, hogy koronalevétel nélkül rendezni lehessen ezt a fogat?
  Előre is köszönöm a válaszát?
  Üdvözlettel
  B. Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Melinda!

  Ha jól értettem a levelét, akkor a gyökérkezelt-csapozott ötös fog, amely már önmagában is jelentősen meggyengült, vette át a mellette levő és hiányzó négyes fog terhét is! Nem kizárt, hogy túlterhelődött, de az sem, hogy csak átmeneti érzékenység alakult ki, amely bármelyik nap meg is szűnhet. Ez lenne a szerencsésebb megoldás. Gyökértöméscsere a csap miatt nem lehetne lehetséges, még a koronalevétel után sem. A röntgenje egy hónapos, de a panaszai csak egy hetesek? Akkor kellene egy újabb röntgen.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Kislányom 5 éves egy hete mozog a két alsó metszőfoga. Két napja hőemelkedése…

  Tisztelt Doktor úr!
  Kislányom 5 éves egy hete mozog a két alsó metszőfoga.
  Két napja hőemelkedése van 37- 37.3 Nem piros nem duzzadt a fogíny.
  Látszik már belül egy pici a maradandó fogból, de nem esett ki még a tejfoga.
  Lehet, hogy ettől van hőemelkedése?
  Köszönöm
  Tisztelettel: Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Melinda!

  Látatlanban nem tudom megmondani. Ha gyulladás áll fenn, akkor lehet hőemelkedés.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor úr! Öt éve az ínyemen nőtt egy úgynevezett granuloma gravidarum,(akkor terhes…

  Kedves Doktor úr!

  Öt éve az ínyemen nőtt egy úgynevezett granuloma gravidarum,(akkor terhes voltam) és levágták az inyemről. Kb egy éve megszületett második babám, és megint kinőtt.Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire veszélyes és hogy mi az oka hogy már 2. alkalommal kinőtt.sajnos a kicsi leköti minden időmet nagyon ritkán jutok el fogorvoshoz, és nagyon sokára kapok időpontot.
  Válaszát előre köszönöm:Ibolya

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ibolya!

  Ez a szövetszaporulat, bár jóindulatú, egy daganatmegelőző képződmény lehet. Ha eltávolítják, gyakran kiújul, de ilyenkor újra le kell szedni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! 14 napja kihúzták a bal felső bölcsességfogamat. Eddig ilyen fehér valami…

  Kedves Doktor Úr!

  14 napja kihúzták a bal felső bölcsességfogamat.
  Eddig ilyen fehér valami volt az üregben ami lezárta a lyukat bent mélyebben.
  Most 2-3 napja viszont egy dudor vagy hólyag nőtt rá ami teljesen lezárja a lyukat, mélyedést, picit kilóg az ínyből.
  Érintésre puha, nagyon lágy, színre sárgás-pirosas, nem rózsaszín, mint a környezete. Ilyen szabályos félgömb alakú.
  Néha fájdogál.
  Én nagyon megijedtem, ezért berohantam az éjjel az ügyletre, ahol lecseszések közepedte (ilyennel nem szokták zavarni az ügyeletet) megnézte a szájsebész a "dolgot"ott megtapodatta, és azt mondta, hogy szerinte az ott a fogmedret kitöltő szövet.

  Van ilyen ? Leírás alapján tényleg az vagy mi lehet még?

  Hogy kell kinézni ennek a szövetnek?

  Mi lehet ez?

  A poén a dologban az, hogy tegnap reggel a fogorvosomnál is voltam, megnézte magától a foghelyemet (más miatt mentem) és azt mondta minden rendben.

  Nem értem!

  Niki

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Niki!

  Igen, van. Ez nem olyan, mint a fantasztikus filmekben, ahol a megsebzetteknek szépen elsimul a seb pár perc alatt. Az igazi életben a helyzet ennél sokkal bonyolultabb. A kinézet és a gyógyulási folyamat nagyban függ a seb mértékétől, az anatómiai környezettől és más tényezőktől.
  Amúgy a poént nem értem: a szájsebész és a fogorvos gyakorlatilag ugyanezt mondta.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Ma délben, fogselyem használata közben (nagyon szoros a fogazatom) sikerült…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Ma délben, fogselyem használata közben (nagyon szoros a fogazatom) sikerült a felső részen kitörnöm az egyébként is féltett fogamból egy darabot.
  Sajnos a müzli lehet a bűnös, de nem tehetek róla, h szeretem.

  Decemberben tömte az orvosom (amalgán tömés miatt egy másik orvos szétfúrta, m mindig visszaütött a szürkés szín), de azt mondta, h mindenképpen kell rá korona, mert alá is törhet, de kis gyermek mellett, bevallom nehézkes erre kiadni, ezért nagyon vigyáztam rá, hogy még várhassak vele legalább egy évet. Mivel az orvosomat nem tudom elérni, Önhöz fordulok a kérdésemmel.
  Mit tehetek az érdekében, hogy ne károsodjon, szuvasodjon alá az elkövetkezendő pár napban, amíg eljutok az orvoshoz? Sokat tud romlani az állapota 3-4 nap alatt? Már zsibog egyébként, de nem vészesen. Ön szerint (bár tudom, látatlanban nehéz), ha a felső fogperem vált le, akkor újra kell tömni, vagy csiszolás után mehet rá korona? Köszönöm!
  Üdv. E.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Sajnos erre nem tudok felelni. Ha kitört a fog, akkor annak valamilyen oka lehet és nem kizárt, hogy pont ez segít majd lassítani a szuvasodást. Lassítani, de nem megszüntetni, azaz a fogorvosi ellátás mindenképpen szükséges lesz. Hogy koronával lesz-e kiegészítve vagy sem, ezt már a kezelőorvosával együtt fogják eldönteni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Doktor Úr! Huszonévesként nagyon érzékenyek a fogaim (hidegre, melegre, édesre stb. ) és…

  T. Doktor Úr!

  Huszonévesként nagyon érzékenyek a fogaim (hidegre, melegre, édesre stb. ) és gyulladt, vérzésre hajlamos, meglehetősen fölhúzódott, vékony a fogínyem már gyerekkorom óta: Milyen speciális technikával és fogkrémmel mossam ami javíthatna a helyzeten?
  Már volt fogkő eltávolítás és fogtömés is.

  Köszönöm válaszát előre is!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Számos olyan fogkrém van, amely kifejezetten ínybetegségek kezelésére alkalmas. Nem lenne részemről etikus, ha így, nyilvánosan bármelyik gyártó terméke mellett tenném le a voksomat. A fogmosási technika pedig akkor a legegyszerűbb és a legkevésbé ártalmas, ha puha fogkefével, mindig az íny felől haladva tisztítja a fog oldalát, amivel nem súrolja le az így is gyenge ínyszövetet a fognyakról.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd