A betegek kérdései (8190)

 • a fiamnak van a lépén vérög lehet egyogyitani

  a fiamnak van a lépén vérög lehet egyogyitani

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslom, hogy egy sebésznek vagy egy belgyógyásznak tegye fel a kérdését.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! A számat egy idelye nem tudom kinyitni 2 ujj vastagságnál nagyobbra. Ha…

  Tisztelt doktor úr!

  A számat egy idelye nem tudom kinyitni 2 ujj vastagságnál nagyobbra. Ha rágok az is fáj, ha ki akarom nyitni jobban az is fáj. Mitől lehet ez? Hogyan lehet javítani⁄enyhíteni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslom egy szájsebészet felkeresését, ahol a személyes és a röntgenvizsgálat után választ kaphat a kérdéseire.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor!

  A múlt héten reszekálták a felső 4 es fogam. Szerintem olyan mintha minden nap egy 5%-al jobb lenne, de mintha pokolian lassan gyógyulna. Kérdezem én, hogy ez normális? Tényleg hónapokba telhet, hogy ez teljesen helyre jön, ha helyre jön? A másik kérdésem az, ami… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Richárd!

  Igen, sajnos ez lehetséges. A másik kérdéssel kapcsolatban: akár teljesen fájdalmatlan is lehet először, majd csendben elhalhat és csak évekkel később derül ez… Még több

 • Jó napot kívánok! 41 éves hölgy vagyok. Másfél évvel ezelőtt fogimplantátum beültetésem volt…

  Jó napot kívánok!
  41 éves hölgy vagyok.
  Másfél évvel ezelőtt fogimplantátum beültetésem volt alul felül (saját fogam nem maradt).A felsőkkel nincs és nem is volt problémám.Az alsó állkapcsomban nagyon kevés csont volt.Az orvos azt mondta,hogy csont serkentőt ad majd beültette az implantátumokat.Nem egész egy év múlva az implantátumok meglazultak és gyulladásban voltak.Elmentem a kezelő orvosomhoz ott ki is vették őket.Röntgen felvételen észrevehetően nem voltak a műgyökerek a csontban.Igazából mintha a levegőben lógnának.Meggyőztek,hogy gyógyulás után raknak be újra műgyökereket és a nem létező csontozatomat is pótolják.
  Mikor újra nekiindultunk megint beraktak az állkapcsomba,"csontserkentőt".Három hónap múlva újra kellet jelentkeznem beültetésre.Meg is történt a beültetés.Egy hét után visszamentem mert fájdalomcsillapítón éltem és a bal oldali műgyökérnél a varrat szétnyílt mint a "rózsa".Lézeres kezelést kaptam.A fájdalom elmúlt.Sajnos párnapra rá észrevettem,hogy a nyakam megdagadt.A háziorvosom beutalót adott a belgyógyászatra.Az ultrahangos vizsgálat megállapította,hagy nagy kiterjedésű göb van a pajzsmirígyemen.Innen izotópos vizsgálatra küldtek ahol a papíromra rá írták,hogy az implantátum miatti szövődmény ami a pajzsmirigyemen van.
  A kérdésem az lenne,hogy a műgyökeret el kell-e távolítani és miért kell egy szájsebész szakorvosi véleménye.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban nem nyilatkozhatok. A szakorvosi véleményt csak a teljes dokumentáció birtokában és személyes betegvizsgálat után szabad meghozni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Bal alsó hatos fogam gyökérkezelve lett, 2014 nov.-2015.jan6-ig. A kész…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Bal alsó hatos fogam gyökérkezelve lett, 2014 nov.-2015.jan6-ig.
  A kész foggal jól tudok rágni,a készitett rtg.szerint is minden rendben van.
  Mégis,valami nem jó...Különféle állkapocs környéki, nyaki, fül körüli feszüléseket, kisebb szurkálásokat érzek, melegnek érzem a nyakam, feszül a fülem alatt, stb. (ezek már a kezelés közben is jelentkeztek). A kész gyökérkezelt fog mélyéről néha olyant érzek, hogy szeretném kidobni magamból ezt a fogat, mintha a szervezetem tiltakozna ellene.
  Lehet, hogy mégsem lett jó a gyökérkezelés? Lehet olyan, hogy a rtg, nem mutat ki semmit, mégis valami baj van? Előfordulhat ilyesmi? És a fog kihúzása megoldaná a dolgot?
  Várom válaszát, előre is nagyon megköszönve: Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Zsuzsa!

  Egy gyökérkezelt fog halott szövet. Egész váratlan tüneteket produkálhat, teljesen váratlan időpontokban. A kezelés célja, hogy a fogat húzás helyett még évekig használhassa. Lehet, hogy a húzás megszüntetné a panaszokat, de az is lehet, hogy ehyik pillanatról a másikra spontán megszűnnek. A döntést Önnek kell meghoznia a sorsáról.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Március 26-án elkezdték gyökér kezelni a bal felső 6-os fogamat, mert eléggé…

  Tisztelt Doktor úr!
  Március 26-án elkezdték gyökér kezelni a bal felső 6-os fogamat, mert eléggé fájt és zsibbadt tőle az arcom. Gyógyszeres tömést raktak bele. Rákövetkező héten kedden amúgy is volt időpontom egy másik fog miatt. Viszont a gyökér kezelt fogam még mindig fájt. Elkezdték tágítani a csatornákat, tágítót raktak bele, és lefedték ideiglenes töméssel. A fájdalom nem enyhült, sőt olyasmi görcsös jellegű fájdalmaim voltak, mint ha érzéstelenítő nélkül gyökér kezelnének. Visszamentem, felnyitották a fogat, ettől egy kicsit félek, mert elég durva savas refluxom van (ezért is romlanak rohamos léptekben a fogaim). Tartok attól, hogy a gyomromból feljövő baktériumok még jobban felülfertőzik a kezelt fogamat. Ilyen esetekben hogyan tisztítsam a fogat? A benne lévő vattát milyen gyakran cseréjem? Fogat moshatok rendesen anélkül is, hogy nincs benne vatta? Gingisolal öblögethetek akkor is, ha nincs a fogban vatta?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Tisztítani a hagyományos módon tudja, sajnos azokba az apró csatornákba Ön nem tud bejutni. A vattát étkezések előtt és után cserélje. Igen, moshat fogat úgy is. Öblögethet is.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jonapot! Nekem olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom gondolom a fogamtol…

  Jonapot! Nekem olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom gondolom a fogamtol nem faj de kellemetlen. Kemeny dudor van. Mitol lehet ez? Mit csinalna egy fogorvos vele? Sajna csak jovoheten tudok elmenni fogaszatra. Addig esetleg tudna javasolni valamit amivel megszuntethetnem a duzzanatot? Varom valaszat. Koszonom. Udv.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Már válaszoltam a kérdésére.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jonapot! Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom kemeny dudor van…

  Jonapot! Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom kemeny dudor van nem faj de kellemetlen. Nem tudom mitol lehet bar eleg rosszak a fogaim. Mi lehet az? Mit csinalna egy fogorvos vele? Esetleg mig nem tudok elmenni addig tudnek valamit csinalni hogy leapadjon? Varom valaszat. Koszonom. Udv.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Lehet, hogy azonnal húzna, gyökérkezelne vagy előtte röntgent készíttetne. Sajnos a házi praktikák meglehetősen kockázatosak, sőt (szerencsére ritkán) életveszélyes helyzetet is eredményezhetnek.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonárd! Elülső fogaimnak a tövében a fogkő feketés lyukakat hagyott! Szeretném…

  Tisztelt Dr. Janik Leonárd!

  Elülső fogaimnak a tövében a fogkő feketés lyukakat hagyott! Szeretném kezeltetni.. ez az esztétikai hiba javítható valamilyen formában? Tömés esetleg valami más? Előre is köszönöm a választ!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Természetesen. Látatlanban természetesen konkrétumot nem tudok mondani, de elvileg a nyaki tömések javíthatnak a helyzeten.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó estét Dr. Úr ! A bal felső 7-es fogamat még az ősszel gyökér kezelték, viszont azóta előfordul,…

  Jó estét Dr. Úr !

  A bal felső 7-es fogamat még az ősszel gyökér kezelték, viszont azóta előfordul, hogy fáj, nyomásra érzékeny, folyamatosan gyulladt, vörös az íny. Mikor csinálták anno, akkor is mondta rossz állapotban volt, de előtte gyógytömést kapott, majd rendes tömést.

  Akihez járok fogorvoshoz, mondta, ha továbbra is fenn áll ez a helyzet, hogy fáj, ki kell húzni a fogat.
  Érdeklődnék, ilyenkor ez mennyire fájdalmas? Érzéstelenítés mellett történik ? (annak ellenére , hogy gyökér-kezelt ?!)

  Előre is köszönöm!

  S.A.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A megfelelő érzéstelenítés mellett, főleg felső fog esetén egyáltalán nem fog fájdalmat érezni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Kislányom 12 éves, sajnos úgy nú neki az egyik maradandó foga, hogy a tejfog…

  Kedves Doktor Úr!

  Kislányom 12 éves, sajnos úgy nú neki az egyik maradandó foga, hogy a tejfog nem mozog, így ki kell húzni neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy olyan tejfog húzása után, ami nem mozog, szabad tejterméket fogyasztani?
  Ha nem, mennyi ideig nem javasolt?

  Köszönettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mónika!

  Én a magam részéről egy kis seb esetén ezt nem ellenzem.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy fáj a fogam, reggel kiderült nem a fogam…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy fáj a fogam, reggel kiderült nem a fogam fáj, hanem az ínyem van begyulladva. Ennek 5 napja, kenegetem Corsodil krémmel, öblögetek szájvízzel, de nem nagyon akar javulni. Menjek el fogorvoshoz vagy magától is meggyógyul és vajon mitől lett egyik pillanatról a másikra?

  Köszönettel: Aranka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Aranka!

  Látatlanban kezelési javaslatot nem adhatok. Javaslom a kezelőorvos felkeresését. A tünetek mögött akár egy hónapok óta meglévő probléma is megbújhat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  Érdeklődnék, hogy Ön szerint kialakulhat-e az implantátum műgyökerénél gyulladás a csontba, vagy ez valószínűtlen, ha elfogadta a szervezet már 8. hónapja? Szinte hihetetlen, de olyan, mint az igazi (sajnos), mert harapásra egy kissé érzékeny. Bár az utóbbi… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szölesztén Ferdinánd!

  Igen, kialakulhat pl. akkor ha rendellenesen éri a terhelés vagy valamilyen fertőzés következik be. A szájzuhany a szükséges kötőszövet képződésére… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 7éves ,ma esett ki az első fogacskája jobb alsó.Nemtudom,hogy mennyire…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Kisfiam 7éves ,ma esett ki az első fogacskája jobb alsó.Nemtudom,hogy mennyire normális,de már a csontfoga majdnem fele kint van.ott bújkált a tejfog mögött.Sz nem baj,hogy nem a tej helyén nőtt?most elég hátul van,előre csúxzik vagy meg kéne mutatnom?köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Amit leír, teljesen természetes. Ne ijedjen meg, a fog már az eredeti nagyságában jelenik majd meg, de az állcsont még nőni fog.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonárd! Körübelül 1 hete voltam fogorvosnál, mert bal alsó bölcsesség…

  Tisztelt Dr. Janik Leonárd!

  Körübelül 1 hete voltam fogorvosnál, mert bal alsó bölcsesség fogam begyulladt. A fogorvos beadott 3 érzéstelenítőt, majd 3 perc után neki állt a fogínyem felvágásához. Az egész nem tartott 3 percnél tovább. Az arcduzzanatom egy helyre összpontosult és megkeményedett. Ahová az inyekciót kaptam, most nagyon fáj és folyamatosan gennyezik!!! Szájzárat is kaptam, de arról tudom, hogy előfordulhat!! Mi lehet ennek az oka? Én gondolom csak túl vagy ez normális?

  Köszönettel
  Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Andrea!

  A szúrás helye elfertőződhetett,a mi sajnos előfordul. Remélem napokon belül jobban lesz.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Aftától megduzzathat a nyaki nyirokcsomóm? Előre is köszönöm a választ!

  Tisztelt Doktor úr!
  Aftától megduzzathat a nyaki nyirokcsomóm? Előre is köszönöm a választ!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Az afta és a nyirokcsomó megnagyobbodása is egészségi problémára utalhat. A kettő általában külön-külön figyelmeztető jel.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Nemrég voltam egy magán fogorvosnál fogkőleszedésen. A fogkő minimális…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nemrég voltam egy magán fogorvosnál fogkőleszedésen. A fogkő minimális volt, alsó metszőfogaknál belül mákszem nagyságú három fognál, szóval egyáltalán nem olyan, mint az internetes képeken van.
  A fogaim szorosan egymás mellett vannak. Szónikus depurátorral, sarló alakú heggyel csinálta.
  A fejet erősen nekinyomta a két fog közötti rés feletti ínyhez, majd egy erős mozdulattal lehúzta a két fog között, úgy hogy még a fogaknál is erősen volt nyomva. És így egyesével végigment alsó-felső fogsoron.

  Ezt így szokták csinálni máshol is, ennek ez a módja, és ezt erősen kell?
  Interneten láttam a műveletről egy animációt, és ott csak finoman nyomták neki a hegyet, és ilyen simogató mozdulatokat láttam, nem mutattak erős lehúzásokat.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Gábor

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Gábor!

  Ha a videón szereplő pácienst megkérdezte volna, miként élte meg a kezelést, lehet, hogy ő is nyomást érzett volna. A fogkő hol könnyebben, hogy nehezebben jön le, hiszen az összetétele és jellege is változó.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! 34 éves nő vagyok. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kellemetlen…

  Tisztelt Doktor Úr!
  34 éves nő vagyok. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kellemetlen szájszaggal küzdök. Fogorvoshoz évente járok, ilyenkor mindig leszedi a fogkövet, de más problémát nem talál a fogaimmal. Rendszeresen mosok fogat, reggel és este, és Listerine szájvizet is használok. Ráadásul Oral-B 3D-s fogkefém van, amivel könnyen hozzáférek minden fogamhoz. Egyszerűen nem értem, hogy mi lehet a gond, és miért nem múlik el a kellemetlen lehellet. De borzalmasan idegesít már...
  Ön szerint mit tehetnék még?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ha a fogászati ok kizárható, akkor javaslom, keressen fel egy belgyógyászt és egy sebészt. Nagy valószínűséggel emésztőrendszeri probléma vagy egyéb háttérbetegség állhat a háttérben.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr. Kérdésem az lenne hogy már ötödik hete lesz, hogy kihúzták az alsó 5-ös…

  Tisztelt Doktor Úr.
  Kérdésem az lenne hogy már ötödik hete lesz, hogy kihúzták az alsó 5-ös fogamat mikor már nehezen de kezdett volna összehúzódni a seb akkor fogszilánk ált ki belőle, ami ki is jött de elkezdett begennyesedni. vissza mentem a fogorvosloz amit Ő felnyitott és kitakarított meg felilírta a klimicin300 tablettát amit egy hétig szedtem, ahogy abbahagytam rákövetkező négy öt napra ujra gennyes lett mostanra már négyszer volt kitakarítva jelenleg az augmentinDUO 875⁄125-ös tabletát szedem aztmondta a doktornő mostmár el kell hogy múljon harmadik napja hogy szedem a gyogyszert és még mindig egy kicsit gennyesedik mit tegyek kerressek fel egy szájsebészetet vagy várjak vele, félek nehogy valami komolyabb baj legyen belőle. Aztmondta a doktornő gocos volt a fog azért lett gennyes. De ez már akkor is hosszu idő.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslom, legyen türelmes. Az esetleges kezelések a gyógyulást is mindig elölről indítják, így ha úgy érzi, hogy javul a helyzet, akkor várjon néhány napot.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Röntgen kép alapján megállapították, hogy a felső 5-ös és 6-os fogaimnak…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Röntgen kép alapján megállapították, hogy a felső 5-ös és 6-os fogaimnak elhaltak a gyökerei. Sajnos fel is dagadtam ezek miatt a fogak miatt. Gyökérkezelve lettek, Dalacin tablettát is szedtem, de végül mindkét fogat ki kellett húzni, mert továbbra is fájtak, a foggyökerek végén pedig gennytasak volt. Ez mitől lehetett? Nem volt megfelelő a gyökérkezelés? És miért halhattak el ezeknek a fogaknak a gyökereik? Csak a húzás jöhetett szóba ebben az esetben?
  Köszönöm a választ: Anna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anna!

  A gennytasakok a kóros folyamat eredményei, amit sajnos nem mindig lehet eredményesen kezelni. A kezeléssel kapcsolatban látatlanban nem tudok állást foglalni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd