A betegek kérdései (8190)

  • Tisztelt Dr. Úr!
    nem rég húzták ki a bal alsó bölcsességfogamat, összevarrták a sebet, amivel nem is volt gond. Csakhogy az egyik fogam nagyon elkezdett fájni. A varrat egyik vége beleszúródott az ínyembe, de én azt hittem, hogy annak úgy is kell lennie, nem nagyon piszkáltam. Varrat szedésnél… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kata!

    A varrat okozhat átmeneti gyulladást, de a keményszöveteket nem tudja károsítani. Mielőbbi gyógyulást Önnek!


    Tisztelettel:
    Dr. Janik…

  • Tisztelt doktor úr.A számban két oldalt megjelentek fehér pici apró pontok de nagy sürűségben.Elmentem…

    Tisztelt doktor úr.A számban két oldalt megjelentek fehér pici apró pontok de nagy sürűségben.Elmentem orvoshoz Chorzodilt ajánlott,nem múlott el tőle,egy másik orvos Mundisalt írt fel az sem használt,egyszerűen nem múlik.Nem gomba,nem szájpenész,nem afta,akkor mi lehet.Várom megtisztelő válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Javaslom felkeresni valamelyik egyetemi klinika szájbeteg osztályát. Ott remélhetően tudnak egy határozott gyógykezelést javasolni Önnek.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt doktor úr! Olyan panaszom van, hogy fáj napközben tompán, éjszaka erősebben a fogam…

    Tisztelt doktor úr!

    Olyan panaszom van, hogy fáj napközben tompán, éjszaka erősebben a fogam (vagy az ínyem) bal oldalt. És utána belenyúltam a számba és több fogam is mozog egy picit. Megijedtem, utána olvastam interneten és én ínysorvadásra vagy ínygyulladásra gyanakodtam.
    Voltam ma fogorvosnál és azt mondta, hogy nem vészes, kicsit piros az ínyem, de írt fel gyulladáscsökkentőt, illetve szájöblögetőt. Mivel egy fogam érzékeny a hidegre arra azt mondták korábban (1 hónapja), hogy a fogíny vissza van húzódva vagy h a fog gyökere kicsit kilátszik használjak sensodyne rapidot és nem lesz baj.
    Kérdésem az lenne, hogy ön szerint váltsak fogkrémet paradontaxra vagy használjam tovább a rapidot (persze a gyulladáscsökkentő és a szájöblögető mellett). Félek, h mozognak a fogaim, nehogy étkezés közben kihulljanak :\\

    Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Látatlanban konkrét kezelési tervet nem tudok javasolni. Érdemes lenne felkeresnie egy parodontológust, aki fogmeder betegségeivel kapcsolatban is tud Önnek tanácsot adni.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt doktor úr 22 éves no vagyok a bolcseseg fogaim nonek el kezdet alsó bal bölcsesség.…

    Tisztelt doktor úr 22 éves no vagyok a bolcseseg fogaim nonek el kezdet alsó bal bölcsesség. Fogam joni de nagyon faj az inyem meg dagat a tobinel Nem fajt igy válaszát elore.köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    De mi lenne a kérdése?


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Jo napot.!minek a jele lehet a sok rossz fog?jarok fogorvoshoz rengeteg tömött es gyokerkezelt…

    Jo napot.!minek a jele lehet a sok rossz fog?jarok fogorvoshoz rengeteg tömött es gyokerkezelt fogam van!!!megisbfajnak!!!most olyan is faj ami rongen szerint egészséges.voltam full orr gegeszeten arcrongenen.arra gondolok minek a jele lehet az allandonfogfajas szinte egy teljes eve?mindig faj vmlyik.gyokerkezeltek is!gyogyszerre sem mulik el a fájdalom.lehet esetleg mashol van a problema?gondolom a fogorvos elküldött vna mar.a háziorvos sem mondott semmit.egy gyokerkezelt csapos lapát fog is miert faj 3napja???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Természetesen látatlanban csak általánosságban lehet válaszolni a kérdésére. Életmódi, genetikai, környezeti hatások alkotják a legfőbb okokat,. A fogfájásnak a szervi bajokon túl akár lelki okai is lehetnek úgy, hogy látszólag semmilyen kóros elváltozás nincs a fog környékén..

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Dr.Úr! Köszönöm válaszát.Arcduzzanat nehezen múlik.Kérdésem ideiglenes fogpótlásról?Nagy…

    Tisztelt Dr.Úr! Köszönöm válaszát.Arcduzzanat nehezen múlik.Kérdésem ideiglenes fogpótlásról?Nagy macera volt körhidam levétele.Elöször fogkőlevétel,majd egy hét múlva körhíd,csiszolás.Nagyon fáj az inyem,az injekciók stb.Nem vágyom ideiglenes pótlásra.Feüdülés az inyemnek,hogy nincs rajta semmi!Ez nem szokványos,de kockázat e a fogaimra nézve,megfelelő szájhig mellett?Családomnak így is tetszik.Köszönettel Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Erzsébet!

    Az ideiglenes pótlás legfontosabb célja az esztétikum átmeneti helyreállítása, a fogat különösebben nem védi, mivel műanyagból van. Ha ez nem hiányzik Önnek, akkor a pótlás elkészültéig, azaz két-három hétig hanyagolhatja.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor úr, Csapos fogról le lehet vágni a koronát ? Még nem olyan regen van fent csak…

    Kedves Doktor úr,

    Csapos fogról le lehet vágni a koronát ? Még nem olyan regen van fent csak van vele egy kis problémám es cserét szeretnék. Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Igen.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Kb. 4-5 napja elkezdett fájni az állkapcsom jobb oldalt, ami már a fülemre…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Kb. 4-5 napja elkezdett fájni az állkapcsom jobb oldalt, ami már a fülemre is kisugárzik. Ha kinyitom a szám, akkor nem fáj, viszont kattog is kicsit, valamint sokszor ezen az oldalon már össze se tudom teljes mértékben zárni a fogaimat, csak ha nagyon erőltetem, de az pedig nagyon fáj. Okozhatja ezt esetleg az, hogy a héten többet voltam kint a hidegben, miközben erősen fújt a szél, vagy komolyabb gond lehet? Mikortól ajánlott orvoshoz fordulnom?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Betti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Betti!

    Szerintem ne várjon vele, máris keressen fel egy szájsebész kollégát. Probléma lehet az állkapocsízülettel, de hogy mi, azt csak személyes és szükség esetén képalkotó vizsgálat tisztázhatja.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Üdvözlöm! Kérem segítsen! 2 hete kihúzták a jobb alsó 5 és 6 fogam közé nőtt plusz fogamat,mert…

    Üdvözlöm! Kérem segítsen! 2 hete kihúzták a jobb alsó 5 és 6 fogam közé nőtt plusz fogamat,mert belenőtt a 6os fogba,ami gyökérkezelve van,és tömve volt,de kinyomta belőle a tömést. Sajnos 40 percig tartott a húzás. Másnapra elviselhetetlen lett a fájdalom. Hiába szedtem gyógyszert,nem hatott. Vissza mentem,kiderült,hogy csonthártya gyulladás. Túl vagyok egy Dalacin kúrán,de még mindig fáj. Éjjel nem tudok aludni. Előtte lévő 5ös fogam nagyon érzékeny lett. Ez normális? Mikor fog ez az egész elmúlni? Köszönöm! Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Niki!

    Sajnos egy alsó fog húzása után, főleg, ha még nehéz is volt, gyakran kialakul fogmedergyulladás. Ha túl van a sebtisztításon és az antibiotikumkúrán, akkor sajnos csak türelmet tudok javasolni,. remélhetően napról napra jobb lesz a helyzet.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor Úr!
    Egy éve lett koronám cserélve. Már a felragásztásnál nem volt jó, magas lett. Ezt jeleztem is a fogorvosnak. Legalább 15 alkalommal mentem vissza hozzá mindig vett le a magasságából de még így sem volt jó. Végül le kellett venni mert egy fogam is tönkre ment alatta, és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Edit!

    Ebben nem igazán nekem kellene válaszolnom, hanem egy ügyvédnek, mivel ez nem orvosszakmai, hanem kártérítési kérdés. Aki viszont lehet, hogy perre vagy magas kártérítési… Még több

  • Kedves Doktor úr, Pontosabban úgy néz ki, hogy a korona mögötti utolsó rágófog nem áll merőlegesen,…

    Kedves Doktor úr,

    Pontosabban úgy néz ki, hogy a korona mögötti utolsó rágófog nem áll merőlegesen, ezért nem paszol a korona sarka hozzá, a koroná a tetejétől így piramis alakban távolódik az utolsó fogamtól, így van ott egy kis rés a két fog sarkánál, ahova az ételmaradék be tud szorulni. Ez engem eléggé zavar. Ha ezt így tudjuk utólag, akkor ha szeretnék újat csináltatni lehetséges hogy ezt figyelembe tudja venni a fogtechnikus és olyat alkot ami így illeszkedne pontosabban? Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Sajnos ezt látatlanban nem tudom megmondani. A kezelőorvosa azonban szinte biztos tud válaszolni.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Jo napot.dr úr...az lenne a kérdésem miert faj az évekkel ezelőtti gyokerkezelt csapos lapát…

    Jo napot.dr úr...az lenne a kérdésem miert faj az évekkel ezelőtti gyokerkezelt csapos lapát fogam????nagyon sok fogam kivan gyokerkezelve 14db...29evesen.terhessg utan nagyon elkezdtek romlani.mindig masik fogam.faj marbegy eve!!!fogorvost is valtottam nem ezzel van a baj!!!!nagyon alapos a fogorvosom.de ezt mar lassan kezdi nem elhinnj h minden héten jarok hozza es mindig faj valamelyik fogam.a gyokerkezeltek!!!van olyan amit mas gyokerkezelt mondtam h fajt ujragyokerkezelte es megis faj.nagyon elvagyok keseredve h 2napja faj a lapat fogam a csavaros .ezzel mit lehet kezdeni?pillanatnyilag nincs mar ra pénzem h korona stb.annyit koltottem mar a gyokerkezelesre h leirni is felek.miert fajnak????egy eve nincs olyan nap h valamelyik fogam ne fajna.sok rongenen voltam mar!!!!sztk -on.magan panoráma rongenen
    .egyes rongeneken is.es minden jo.akkor miert fajnak a fogaim?megkeseriti az életem doktor úr.elvagyok keseredve.ikerkoslanyaim mellől 2evesek nagyon nehezen jutok el a fogorvoshoz.elegem van h oda kell járni oda hordom a penzt.masnak nem fajnak a fogai csak nekem!!ha 8evw kivan gyokerkezelve akkor miert faj most??????vannak alul a kos metszok.3rongenen neztek nem látnak semmit megis fajnak...koszonom elore is a valaszt

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Egy gyökérkezelt fog halott szerv. Iylenkor nincs más cél, minthogy még néhány évig használni lehessen ezt a fogat, a maradék fogak pedig ne menjenek tönkre előbb a túlzott és egyelőtlen megtarhelés miatt. A fájdalom még akkor is lehetséges, ha nincs látható röntgenjel, mivel olyan mint egy törött, de meggyógyult láb. Időjárásváltozás, fronthatás vagy csak különösebb ok nélkül néhány napos fájdalom nem ritkán előfordulhat. Az esetek többségében szerencsére néhány napon belül meg is szűnik.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Dr. Úr! 12 éves vagyok és a felső fogsoromból hiányzik az egyik szemfog. Már vagy…

    Tisztelt Dr. Úr!

    12 éves vagyok és a felső fogsoromból hiányzik az egyik szemfog. Már vagy két éve ki lett húzva a tejfogam, de csak most a napokban tapasztaltam hogy nőne kifelé. Csak az a baj hogy a szájpadlásomon! Tudna esetleg valamit javasolni? Vagy mik az előrelátások?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    Lehet, hogy beilleszkedik majd a helyére, mivel egyáltalán nincs még elkésve. Biztos véleményt csak egy fogszabályozós kolléga tud majd mondani személyes vizsgálat után.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Rtg kimutatta, hogy van néhány gócos fogam. Alul, fölül eltávolították…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Rtg kimutatta, hogy van néhány gócos fogam.
    Alul, fölül eltávolították a leghátsó ragógat.
    A jobb felsö ötös fogat újra kell gyökértömni, de ezt most nem végezték el, mert kiderült, hogy gennyes.
    Igazából nem voltak fog eredetü fájdalmaim, a rtg-t azért csináltattam,mert fáj a nyakam.
    A nyaki mr-t nem tartják "drámának" a szakorvosok.
    Okozhat-e a fogászati góc nyaki gerinc panaszokat?
    Ha igen, mennyi idö elteltével állhat be javulás?

    Köszönettel: Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kata!

    Elvileg igen. A javulás akár rögtön beállhat, de ha a gyulladás már visszafordíthatatlan károsodást okozott, akkor sajnos nem lesz változás.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt doktorúr! Van 1 nagyon rossz fogam jobb alul ami mellett van 1 fistula is amiből…

    Tisztelt doktorúr!

    Van 1 nagyon rossz fogam jobb alul ami mellett van 1 fistula is amiből néha genny ürül ki.Ami mégjobban aggaszt hogy e rossz fog alatti állkapocscsonton illetve mellette dudort tapintottam ki ami kemény és olyan mintha a csonton lenne rajta!Ráadásul még nyelési nehézségeim illetve gombócérzet a torkomban is van!A kérdésem hogy lehet e rosszindulatú daganat tünetei ezek??Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kérdező!

    A leírás alapján nem hiszem. A rosszindulatú daganat diagnózisa csak szövettani diagnózis után mondható ki. Javaslom egy kolléga személyes felkeresését.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Két kérdésem lenne az egyik, hogy koronás fogat lehet e resectálni, a…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Két kérdésem lenne az egyik, hogy koronás fogat lehet e resectálni, a másik mennyire fáj a műtét rosszabb vagy jobb mint implantáció?

    köszönettel: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Zsuzsa!

    A válaszaim:
    1. Igen, lehet
    2. Szubjektív meghatározás. Más típusú műtétről van szó.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt doktor úr! Van egy tömött fogam..kB,13 éve lett betömve. a napokban elkezdett fájni..tegnapelőtt…

    Tisztelt doktor úr!
    Van egy tömött fogam..kB,13 éve lett betömve. a napokban elkezdett fájni..tegnapelőtt vettem észre hogy a két fog közt van kilyukadva. ma reggelre a fél arcom bedagadt. sokan ijesztgetnek hogy ha kihúzza a fogorvos akkor nem fog hatni az érzéstelenítő.. én alapjáraton is félek a fogorvosoktól de most még jobban. Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg igaz, hogy nem hát ilyenkor a lidocain? Vagy ilyenkor esetleg kapok antibiotikumot vagy gyulladáscsökkentőt hogy lelohadjon a duzzanat? Válaszát köszönöm: Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Andi!

    Már válaszoltam a kérdésére. A kezelést nem tudom látatlanban megmondani. Lehet, hogy a kolléga előtte valóban antibiotikumterápiát fog javasolni, de az is lehet, hogy inkább rögtön a foghúzást vagy a gyökérkezelést.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd.

  • Tisztelt Doktor Úr! Van egy kb 13 éve betömött fogam, ami nemrég a két fog közt kilyukadt. Ma…

    Tisztelt Doktor Úr! Van egy kb 13 éve betömött fogam, ami nemrég a két fog közt kilyukadt. Ma reggelre iszonyatosan bedagadt az arcom. A kérdésem az, hogy így is kihúzzák a fogamat? Vagy esetleg meg lehet úgy beszélni a fogorvossal hogy akkor húzza ki ha lement a gyulladás? Sokan ijesztgetnek hogy ilyenkor nem hat az érzéstelenítő és nagyon megijedtem. Köszönettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Andrea!

    Mindig mérlegelni kell a várható előnyöket és a kockázatokat. Egy gyulladt fogat is ki lehet húzni, ha a szükség úgy kívánja, de lehet, hogy alaposabb érzéstelenítés kell hozzá.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Dr.Úr! Korábban már írtam Önnek .Küldtem OP felvételt.Nincs "bölcsesség fogam" cisztám.…

    Tisztelt Dr.Úr!
    Korábban már írtam Önnek .Küldtem OP felvételt.Nincs "bölcsesség fogam" cisztám. Egyszerüen csak dupla arcüregem volt,amit megoperáltak,ez ábrázolódik a felvételen.Most az a kérdésem;Tegnap levették a körhidamat,ezután lecsiszolták az alatta lévő fogakat(2-3)óra többször be lettem injekciózva.Már este kezdtem dagadni reggelre mégjobban feldagadt az arcom,fogak érzékenyek de nem fájnak.Mire gondoljak?érzéstelenítőtől ?vagy ez a dagadás előfordulhat
    természetes? Tisztelettel Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Erzsébet!

    A duzzanat remélhetően hamarosan lelohad, a csiszolás nem okozhat tartósan ilyen problémát. Jegelést javaslok, a fogak érzékenysége ilyenkor természetes.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktorúr! Kisfiam 7éves lesz.Az első fogai elég későn bújtak ki,viszont szépek,fehérek…

    Tisztelt Doktorúr!
    Kisfiam 7éves lesz.Az első fogai elég későn bújtak ki,viszont szépek,fehérek nem lyukas.Az első foga is csak 3hete kezdett el mozogni,most viszont fent az első 4 egyszerre.Ez így nem baj?én csak egyesével láttam másnál.Köszönöm. válaszát Urfi Beatrix

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Beatrix!

    Nem, előírás, hogy csak egy mozdulhat meg. Valószínűleg így sem egyforma a mértékük, Emiatt különösebben nem kell aggódnia.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd