A betegek kérdései (8190)

  • Tisztelt Doktor Úr! Először is szeretném megköszönni mindenkori kedves és nyugtató válaszát.…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Először is szeretném megköszönni mindenkori kedves és nyugtató válaszát. Voltam a szásebészeten és megtörtént a kimetszés ami abszolút fájdalommentes volt. A szájsebész főorvos megnyugtatott, hogy ez biztos nem rák, hanem valamilyen bőrbetegség. Kérdésesem akkor ilyenkor a kezelés folytatása miatt vesznek mintát. Köszönöm és tisztelettel: katalin

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Katalin!

    Nem értettem a kérdést, kérem pontosabban fogalmazza meg. Mielőbbi gyógyulást Önnek!

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az alsó ínyem piros és duzzadt…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az alsó ínyem piros és duzzadt érzékeny is!!Járok fogorvoshoz most éppen gyökérkezelésre...Ugye nem szájrákom van azt észre kellett volna vennie???20 éves vagyok.

    Válaszát előre is köszönöm!


    Eszter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Eszter!

    Látatlanban nem tudok diagnosztizálni, de ilyenkor érdemes felkeresni egy másik kollégát is, ha biztosan meg szeretne nyugodni. Több szem, többet lát :-)


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! 2011. április 22. 09:04 kor elküldött levelem óta Debrecenben fogorvos…

    Tisztelt Doktor Úr!

    2011. április 22. 09:04 kor elküldött levelem óta Debrecenben fogorvos megröntgenezte a fogamat és megállapította, hogy nincs repedés. Úgy tűnik a sérült fogamat ki kell idegelni, mivel az idegek megsérülhettek. A fogam esetleges "elmozdulásáról" nem ejtett szót, azonban mintha egy kicsit mégis más lenne, viszont nagy baj nem lehet ha nem is szólt róla. Ha az íny rendesen begyógyul akkor van rá esély, hogy a fogam visszahúzódik az eredeti helyére? Az orvos szerint még szerencsém is volt a fogtörés elkerülésével.

    Várom a válaszát!
    Csukás Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Csukás Péter!

    Ha a foga elmozdult helyzetben rögzül, akkor aligha van esélye, hogy magától a helyére áll.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Akkor most mit tegyek? Megkérdeztem ezt mondta:Elég kis darabkbáról lenne szó,azt mondta h kilöki,meg…

    Akkor most mit tegyek? Megkérdeztem ezt mondta:Elég kis darabkbáról lenne szó,azt mondta h kilöki,meg h nem gyullad be,idő kérdése és kijön. Jelenleg nem igazán tudok máshoz menni,vagy 2-3 hét mulva is jó még? Vagy esetleg lehet hinni neki:S. 25éve van szakmában:S.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Kíváncsi lennék, mit tenne a kolléga, ha a saját fogáról lenne szó. Szakmailag semmiképp nem javasolt a benthagyása, egyetlen esetben tehető kivétel: halétfontosságú anatómiai képletek (pl. egy idegszál) sérülnének, és persze amennyiben az idegcsatornába jut a gyökér és nem okoz panaszt.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr,

    Egy héttel ezelőtt írtam Önnek gyökércsúcs-rezekció utáni érzékenységgel kapcsolatban. Most azt szeretném megkérdezni, hogy az lehetséges-e, hogy a műtét után valami ideg is sérül, és annak is idő kell-e mire regenerálódik. Ha beszélek, vagy erősebbet mosolygok,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Andrea!

    Ilyen elhúzódó panaszok lehetnek a gyökércsúcs-műtét után, de remélhetően napról-napra csökkennek majd.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor úr! 18 éves kabai(Hajdú-Bihar megye) lakos vagyok. Tegnap focizás közben úgy…

    Tisztelt Doktor úr!

    18 éves kabai(Hajdú-Bihar megye) lakos vagyok. Tegnap focizás közben úgy ütköztem össze valakivel, hogy a néhány felső fogamat eltalálták. Egy kicsit elkezdett vérezni, de az a legnagyobb problémám, hogy az egyik metszőfogam annyira megsérült, hogy még kicsit meg is mozdult mikor megvizsgáltam. Ekkora hazajöttem, és anyukám megvizsgálása utána azt mondta szerinte idővel visszafog erősödni. Azóta nem piszkáltam, és alig ettem valamit. Ha nem érek hozzá akkor nem fáj csak ha véletlenül alsó fogsorommal összeérintkezik, viszont nem érzem a megmozdulását és nem is lötyög. Egy kicsit mintha lentebb csúszott volna, de lehet, hogy csak én képzelem be, de ha mégis akkor vissza tud menni az eredeti helyére ha meggyógyul? A helyi fogorvos szerencsére elment egy hétre szabadságra, ezért írok most önnek. Várom a válaszát.

    Csukás Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Csukás Péter!

    Látatlanban sajnos nem tudok kezelést javasolni, de az a helyzet, hogy az elmozdult fogat minél előbb helyre kell állítani, ilyenkor az órák is számítanak, mivel napokkal később már az aktuális helyzetben fog stabilizálódni a fog.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor úr! Egyik hátsó fogamból(6os)letört egy nagyobb darab,és a megmaradt fogdarab…

    Tisztelt Doktor úr!

    Egyik hátsó fogamból(6os)letört egy nagyobb darab,és a megmaradt fogdarab eléggé mozog.Május közepére kaptam időpontot.Kérdésem,bár tudom látatlanban nem lehet megítélni,de megoldható vajon ilyen esetben a gyökérkezelés,és utána a korona?Tehát elméletben ha sikeres a gyökérkezelés,lehet mozgó fogra koronát tenni ami stabilizálná?Vagy mindenképp menthetetlen a fog?
    köszönöm válaszát:Kinga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kinga!

    Látatlanban valóban nem tudok kezelési javaslatot adni. Jó kérdés az is, hogy a fogkorona darabkája vagy a foggyökér is mozog. Ha utóbbi, akkor a korona sem segít, hiszen a tartószerkezet károsodott. Ha előbbi, akkor talán menthető a fog, de nagy kérdés, milyen állapotban van.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr!

    A szombaton kijött aftámmal kapcsolatban kerestem már önt, ahol a mintavétellel kapcsolatban azt a választ kaptam, hogy egy lelkiismeretes orvos mindig így reagál. Most egy ismerősömmel beszélgettem errről és azt mondta, hogy daganat gyanú vagy rákmegelöző állapotban… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Katalin!

    Az orvosnak a gyanút mindenképpen ki kell vizsgálnia, hisz csak így gyógyíthatja vagy (negatív eredmény esetén) nyugtathatja meg a pácienst.
    Mielőbbi gyógyulást… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr!

    Néhány napja voltam fogorvosnál a bölcsességfogaim miatt, mivel az alsó fogsorom egyre jobban összetorlódik, illetve néhány hónapja a bal oldalon kattog az állkapocs ízületem. Az jobb oldalon már kibújt egy kicsit a fog, a másikon (ahol kattog) még nem. Készítettek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Péter!

    Amennyiben nincs körülöttük kóros elváltozás és nem tartanak fenn krónikus gyulladást, úgy nem számítanak fogászati gócnak.


    Tisztelettel:

  • Tisztelt Dr. Úr! Ma voltam fogorvosnál,(22éves férfi)bal 5,fogamat kihuzatni,de amikor kihuztama…

    Tisztelt Dr. Úr!

    Ma voltam fogorvosnál,(22éves férfi)bal 5,fogamat kihuzatni,de amikor kihuztama gyökér 1⁄3 része benntmaradt,oldalra mozog de felfele nem. Azt mondta,hogy kivegye nagy beavatkozás lenne,ezért fél után majd a szervezet kidobja magától(kb félév),nemfog fájni,majd egy röntgent készít róla jövöhéten,h legyen dokumentum róla. Valóban nem fog fájni meg igaz ez az egész? Eléggé aggodom,azért:S.

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Ez szakmailag teljesen megalapozatlan, hisz ha ki is lökődne a gyökér, addig is egy állandó gyulladás fenntartója, fogászati góc. Sőt a legtöbb esetben nem is lökődik ki, hanem bennmarad az állcsontban és be is csontosodhat. Azt javaslom, keressen egy gyakorlottabb szakembert.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor úr! Jobb felső 1-es fogammal felkerestem egy orvost, hogy érzékeny. Néha tompán,…

    Tisztelt Doktor úr!

    Jobb felső 1-es fogammal felkerestem egy orvost, hogy érzékeny. Néha tompán, enyhén fáj. Nyomásra kicsit érzékeny az íny.
    Mivel nagyon régen gyökértömött volt, Ő elkezdte a tömés eltávolítását, de sajnos nem sikerült, mert nem volt egyenes a gyökércsatorna, (nem folytatta tovább) így adott beutalót szájsebészetre, gyökér rezekcióra.
    (Időpont kérésnél azt mondták a röntgen alapján, hogy akár 1 hónapot is várhatok vele)
    Ezzel a fogammal kapcsolatban (terhesség alatt) már javasolt egy másik orvos koronát, mert belülről tömött, vékony a fala és volt rajta egy fogkő is, amit csak egy spec. fehér fedőréteggel tudtak eltakarni. Szóval mindenáron nem szeretném megtartani. Utána olvasva a rezekciónak, van azért néhány negatív "eredmény" is, úgy mint a fog elszíneződése, későbbi meglazulása, esetleges újabb gyulladás.
    A kérdésem a következő. A rezekció elvégzése után elvileg mennyi ideig lesz"megtartható" a fog, úgyhogy már eleve gyenge állapotú?
    Illetve, ha húzás mellett döntenék, mennyi időt venne igénybe a húzás után a gyógyulás és milyen módon lehetne pótolni ezt a fogat? És mennyi fog csiszolása szükséges ennek az egy fognak a "pótlására" Mivel első és látható fog, nem mindegy, hogy mennyi ideig lennék fog nélkül. Mennyibe kerülne nagyságrendileg. (tudom, hogy többféle anyaggal dolgoznak.)
    Doktor úr javasolná-e a "fogpótlást", vagy csináltassam meg a rezekciót?
    Nagyon tanácstalan vagyok. Elnézést kérek a hosszú levélért.
    Minden jót kívánok.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Hogy mennyi ideig marad meg a fog, az nagyban függ a körülötte lévő csont és a fog szerkezetétől. Egy gyökérkezelt fogról van szó, amelynek ráadásul a gyökere is rövidebb. Viszont megvan! Ami elöl levő fog esetében igencsak lényeges lehet. Az sem mindegy, hogy csak egy fogat kell koronázni vagy implantátumos pótlást kell beültetni, illetve szomszédos fogat lecsiszolni. Az árak rendelőnként változók, a mi árlistánkat megtalálja a www.bebedent.hu oldalon. Én mindenképpen a fog megtartása mellett tenném le a voksomat.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • kedves doktor úr! A nyaki gerinc deformitásai és mozgáskorlátozottsága okozhat fog fájást,vádorlást?Lehet…

    kedves doktor úr!
    A nyaki gerinc deformitásai és mozgáskorlátozottsága okozhat fog fájást,vádorlást?Lehet hülye kérdést kérdezek,de se a fogorvos se más nem tudja mi lehet a baj a fogammal,csak fogszabályzót akar,holott nekem semmibajom nem volt fogammal....patyára nem dobok ki 100ezreket alul vándorol fogam arrébb nem tudja orvosse mitöl rés meg egyre inkább keltkezik és fáj a 2 fogam nagyon ami megy,mi lehet ez? azt mondja nem sorvadás,de akkor miért megy egyik jobbra másik balra és 1 rés van már de az a 2 fog fáj már nagyon és érzékeny is mindenre ...mit lehet ezzel kezdeni? gondolom,ha ynaki gerinc probléma van az nem hat ki fogra igaz?cska mert az meg arcomba nyilalgat torkomig mintha nyirokcsomo lenne,de azt mondják azzl nincs semmi a nyaki gericel van vmi,tehát ez fogra is kihathat?ön mit mond erre és a vándorlásra,ha fáj is,mi lehet a gyogymod és meg lehet e állítani hogy ne menjen tovább és ne is fájjon?röntgen az nem mutat semmit....nem értek már semmit de akkor miért megy miért fáj,legszivesbben kiverném azt a 2 fogam elöl,már nem igaz mindig elküld fogorvos,hogy nincs semmi közbe meg fáj mind2 és enyhén mozog is ahogy észrevettem,de mitöl vándorol,ez vagy vmi rejtélyes betegség vagy az orvos lusta kivizsgálni...,hormon betegségem az van amire eszem 2 hónapja gyogyszert de ettől se kéne ilyennek lennie nem?köszönöm,ha segít....tisztelettel.mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Mónika!

    A hormonhatásokra megváltozhat a csont szerkezete és bekövetkezhet fogelmozdulás. Látatlanban nem tudok kezelési tervet adni, azt javaslom keressen fel egy másik kollégát is.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor úr! Az a kérdésem, hogy milyen esetekben válik szükségessé a gyökérkezelés? Az…

    Tisztelt Doktor úr!

    Az a kérdésem, hogy milyen esetekben válik szükségessé a gyökérkezelés?
    Az egyik alsó rágófogam hidegre érzékeny, és néha nagyon enyhén fáj is. Eddig még nem vettem be fájdalomcsillapítót miatta, nem kellett, mindig elmúlt magától pár perc múlva. Felhívtam a fogorvosom, de nem tud hamar fogadni. 2 hét múlva megyek hozzá.
    Fogproblémáknál nem túl sok ez a két hét? Attól tartok, hogy erősödik majd a fájdalom, és elkerülhetetlen lesz a gyökérkezelés.
    Ön mit tenne ilyen esetben? Keressek másik orvost, aki előbb fogad? Ha pár nap múlva mennék, akkor elég lenne egy egyszerű tömés? ( egyébként kívülről semmi elváltozás nem látszik a fogon )
    Csak akkor alkalmaznak a fogorvosok gyökérkezelést, ha nagyon fáj a fog, vagy akkor is, ha alig fáj, viszont mély a lyuk?
    Köszönöm a segítséget: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Éva!

    A gyökérkezelés egy fogmegtartó beavatkozás, amely minden olyan esetben szükséges lehet, ha fertőződik vagy megsérül a pulpakamra vagy elhalt a fog. Természetesen a fájdalom különösen indokolttá teheti, de nem szükséges hozzá.
    Hogy két hét hosszú vagy rövid idő, az relatív. Erős fájdalomnál két perc is sok...
    Nem tudok nyilatkozni, mert a fájdalom és a panasz szubjektív érzés, mindenesetre, nem hagynék egy ilyen hosszú hétvége előtt, amely ráadásul családi ünnep is, egy "ketyegő bombát" a számban. Kezelési tervet látatlanban meg főleg nem tudok készíteni. Utolsó kérdésére a választ ld. az első mondatban.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Kétségbe vagyok esve! 1 éve fogínyemen van 1fehér duzzanat közvetlen a…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kétségbe vagyok esve!
    1 éve fogínyemen van 1fehér duzzanat közvetlen a fog alatt.Mellette lévő fogamnál vérzik az ínyem.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Nem kaptam kérdést. Szerintem nyugodjon meg és keresse fel egy kollégámat.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • tisztelt doktor ur! letezik olyan hogy a fogam nem faj habar gyokerkezelve volt kb.8 eve,de a…

    tisztelt doktor ur! letezik olyan hogy a fogam nem faj habar gyokerkezelve volt kb.8 eve,de a fejem es a szemem faj tole? a problemam az hogy a fajdalom csak estenkent aktiv,nem tudok aludni csak a rengeteg gyogyszer beszedese utan,viszont nappal semmi fajdalmam nincs. elore is koszonom valaszat! imre

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Imre!

    Igen, létezhet. A gyökérkezelt fogon kialakulhat gennyzacskó, ami évekig nem okozhat panaszt, de közben egy állandó gócként fertőzi a szervezetét. Érdemes lenne egy röntgenfelvételt készíttetnie a fogról.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • tisztelt doktor ur! e ho 6.an atestem egy luc-coldwell muteten miutan decemberi foghuzasom ota…

    tisztelt doktor ur!
    e ho 6.an atestem egy luc-coldwell muteten miutan decemberi foghuzasom ota nyitott volt a szajuregem es az arcuregem . rengeteget szenvedtem vele mert a huzas utan eszlelve lett a problema es osszelett varva varatszedes utan azonban ujra kinyilt ismet visszamentem ujra osszevartak de az ismetelt varatszedes utan megint kinyilt. ekkor kerestem fel egy masik fogaszatot es ott kozoltek velem hogy ebbol mutet lesz. orultem hogy vegre vege es befekudtem. a mutet sikerult fajt de azt gondoltam ez normalis viszont 12 nap mulva mentem varatszedesre akkorra mar elmult minden rossz erzes . 3 napja szedtek ki a varatokat es ma reggel ugy ebredtem hogy szelel ismet ugyanugy mint a mutet elott .....ez normalis????????hogy december ota nem tudnak egy apro kis lyukat valahogy befoltozni.........miert kellett akkor a korhaz a mutet a fizetes kieses stb ....betartottam mindent a mielobbi gyogyulas remenyeben de most ugyanott vagyok mint decemberben mia megoldas doktor ur mit tegyek hogy vegre ismet minden normalis legyen???

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Sajnos, egyes krónikus arcüreggyulladások esetében a többszöri műtét és lebenyképzés sem segít. Ilyenkor egy dolgot lehet tenni, amivel elérhető a spontán gyógyulás: lezárni az arcüreg és a szájüreg közötti részt. Erre alkalmas lehet pl. egy kivehető fogsor.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor Úr! 8-án húzták ki a bal alsó bölcsességfogamat. Tegnap este egy fehér dolgot…

    Kedves Doktor Úr!

    8-án húzták ki a bal alsó bölcsességfogamat. Tegnap este egy fehér dolgot láttam a megmaradt helyén, bent a lyukban. Létezik, hogy az már csontosodik? Nem nagyon eszek még mindig azon az oldalon, hiszen éppen attól félek, hogy az étel ott ragad.. Ilyen gyorsan elkezdődne a "pótlás?"

    Köszönöm válaszát!
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Szilvia!

    Nem, amit lát az nagy valószínűséggel némi ételmaradék, ami kikerülhetetlen, hogy ne jusson át a másik oldalra. Ne aggódjon, ha nincsenek panaszai, akkor az azt jelenti, hogy jól halad a gyógyulás útján.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr!
    Szombaton egy kb 1-2 cm-s szürkésfehér afta féle kelettkezett a számban a jobb felső 7-8 fog helye felett.( Porcelán körhidam van jobb felső 6-bal felső 6-ig) Az afta féle letörölhető de igen fáj. Tegnap felkerestem egy széjsebészt a magánrendelésén aki megnézte és… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Katalin!

    Egy orvos, amennyiben lelkiismeretes, akkor mindenképpen meg akar győződni a diagnózisa pontosságáról. Azt hiszem ebben az esetben is ez áll a háttérben.
    Még több

  • Tisztelt doktor Ur!

    28 hetes terhes vagyok és leesett a "hidam".Fogsor ragasztoval ragasztgatom 3 naponta , mert a nögyógyász azt tanacsolta hogy az utolsó trimeszterben ne menjek uj hidat csináltatni, nehogy a stressz koraszülést eredményezzen.( amugyis veszélyeztetett… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Fruzsina!


    Azért remélhetően nem ilyen súlyos a helyzet. Hisze ebben az esetben ki sem mozdulhatna a lakásból és az egész napját alfában kellene töltenie, minden… Még több

  • Tisztelt Doktor Úr, 2010 augusztusában raktak fel nekem az első metsző fogamra cirkónium…

    Tisztelt Doktor Úr,

    2010 augusztusában raktak fel nekem az első metsző fogamra cirkónium koronát. Ezután a fogam érzékeny lett. Majd meggyökérkezelték a korona alatt. Továbbra is érzékeny maradt kopogtatásra. Röntgen nem indokolta a rezekciót, de megcsináltunk, és most lesz majd varratszedésem, kicsit megkopogtattam, és továbbra is szúró érzést érzek. Kérdezném, hogy ez elmúlik majd idővel, és most még azért érzem, mert nemrég volt a műtét?
    Köszönöm válaszát:
    Andi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Andi!

    A friss műtét után még lehetnek ilyen panaszai. Remélhetően ezek rövid időn belül megszűnnek.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd