A betegek kérdései (8190)

 • Tisztelt doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a salvus víz károsíja-e a fogakat, fogzománcot?…

  Tisztelt doktor úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a salvus víz károsíja-e a fogakat, fogzománcot? Ugye tudjuk, hogy a savas dolgok károsítják, de vajon a lúgos dolgok is, mint pl a salvus víz milyen hatással van a fogzománcra?

  Köszönettel:
  Tibi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Tibi!

  Tudomásom szerint nincs károsító hatással. De ez természetesen a javasolt mennyiségre vonatkozik.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a felső 4-es és 5-ös fogam felett,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a felső 4-es és 5-ös fogam felett, nem is az ínyen hanem afölött lehet érezni egy bizonyos arccsontot mindkét oldalon. Nos a bal oldalon ezen a csonton mintha egy keményebb duzzanat lenne, bár abban nem vagyok biztos hogy a csontot van de borsó méretű és csak nyomásra fáj és akkor is csak kicsit. Ez körülbelül 1 hónapja van és ha jól emlékszem előtte pár nappal pont az 5-dik fogam, ami felett van ez a "kinövés" fájt majd elmúlt. Nem tudom mi lehet ez mert sehol sem találtam konkrét választ erre, és félek hogy talán valamilyen daganat, ezért fogok menni még a héten a fogorvosomhoz, de addig is jó lenne ha tudnám mi lehet ez.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban sajnos én sem tudom megmondani. Biztosabbat csak majd a kolléga tud majd mondani a személyes és az esetleges röntgenvizsgálat után.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Olyan problémàm lenne hogy kilyukadt az egyik rerfogam... amivel viszontegyértelműen…

  Kedves Doktor Úr! Olyan problémàm lenne hogy kilyukadt az egyik rerfogam... amivel viszontegyértelműen elmegyek egy szakorvosi rendelésre . A baj csak az hogy kint élek Angliâban, 8 nap múlva utazunk haza Magyarorszàgra. Addig szeretnék tanàcsot kêrni hogyan viseljem el a fàjdalmat amit a fogfàjàsom.okoz mert szinte a fél arcom fàj vele együtt nem kizàrt az sem hogy huzatot kapott mert kerékpàrral jàrok a munkàba. Köszönöm előre is a vàlaszàt! Üdvözlettel : Alexandra.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Alexandra!

  Sajnos csak a fájdalomcsillapítót tudom javasolni, a népi praktikákban nem vagyok jártas.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorú! Alul a két szemfogam között több fogam van és ez fájdalmat okoz már. 20 éves,…

  Tisztelt Doktorú!
  Alul a két szemfogam között több fogam van és ez fájdalmat okoz már. 20 éves, férfi vagyok. MIT TEGYEK? Nem szeretnék fogszabályzót.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Keresse fel egy kollégámat. Konkrét megoldási javaslatot csak személyes vizsgálat után kaphat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor ur! Multkor már írtam önnek azzal kapcsolatban, hogy, hétfön egy foghuzáson…

  Tisztelt doktor ur!
  Multkor már írtam önnek azzal kapcsolatban, hogy, hétfön egy foghuzáson estem át, és azota is nagy fájdalmaim vannak. Csütörtökön reggelre már olyan elviselhetetlen fájdalmam volt, ezt értem az alatt, hogy az egész also fogsorom ínye begyulladt. Afoghuzás oldali also álkapcsom feszített és oly mértékben fájt, hogy még a fülem is fájt töle. Mivel csak ügyeletes fogászat volt elmentem, és tett bele valami csíkot a doktornö, amitöl másnap reggelig el is voltam. De reggelre a fádalom ujbol fellángolt, így vissza kellett mennem, megint egy csikozás. Sajnos még a huzás melletti fog is fáj. A doktornö írt fel Dalacint, most azt szedem, javulás még nincs. Mivel karácsnykor nagyon beteg voltam, így akkor is szedtem antibioticumot, Roxithromycint, ezért nem tudom, hogy ilyen gyorsan lehet-e ujbol antibioticumot szedni?

  tisztelettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos, ha szükséges, muszáj. Ha nincsenek gyomorpanaszai vagy allergiás tünetei, csinálja végig a kezelést.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Dr.Úr Megszeretném kérdezni,hogy van a szám szélén herpesz.Attol ellátnak a fogászaton? Válaszát…

  Dr.Úr
  Megszeretném kérdezni,hogy van a szám szélén herpesz.Attol ellátnak a fogászaton?
  Válaszát elöre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha lehetséges, halasszák a beavatkozást. A seb könnyen felreped, a gyógyulás elhúzódhat, továbbfertőzhet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Olyan problémával fordulok önhöz, pár hónappal ezelőtt elmentem a fogorvoshoz,…

  Tisztelt Doktor úr!

  Olyan problémával fordulok önhöz, pár hónappal ezelőtt elmentem a fogorvoshoz, mert volt lyukas fogam, de soha életemben nem fájtak a fogaim, gondoltam betömetem, a probléma itt kezdődött, betömte a felső kisörlő fogamat, de érzékeny lett a hideg melegre, azt mondta majd elmúlik, meg hogy lehet gyökérkezelni kell, mert közel van a tömés az ideghez. Közben a másik fenti kisörlő fogamat, kifúrta, mert az is lyukas volt és azt viszont elkezdte gyökérkezelni. Beletette a próbatömést, de nem igazán volt jó, így 1 hét után kivetettem, közben a másik fogamból kiszedettem a tömést és azt is elkezte gyökérkezelni, most ott tartok, hogy mindkét fogban ideiglenes tömés van, a probléma az, hogy a fogaim onnantól kezdték elviselni a tömést, (ugye a próbatöméssel a fognak 2 hetet ki kelle bírnia mindenféle fájdalom nélkül, hogy végleges tömést kaphasson), hogy a gyökértömött fog felett a gyökércsúcs felett, egy kis pukli jelent meg, ami kemény és nő, az egyik fogam felett a pukli kb, akkora mint 2 meggymag, ha nyomkodom, kihat a fogra, amúgy nem fáj, de most már zavar kicsit feszít néha, a másik fogam felett is megjelent, de az nagyon picike még viszont a fogam megnyugodott, simán tudok enni rajta, eddig nem bírta a tömést, most igen, hogy megjelent ott is a pukli, az orvosom azt monta, hogy ne nyomodjam, majd elmúlik, de csak egyre nő. Mi az isten ez? Hogy lehet tőle megszabadulni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás alapján mindkét fog gyökere fertőzött és egy gennycsatorna alakult ki, ezeknek látja a kivezető nyílását a dudorok formájában. Ha viszont így van, akkor a gyökértömések sikertelenek voltak. Meg kellene próbálkozni a cseréjükkel.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó estét kivánok! Szeretném meg tudni hogy a bal fogam also és a bal fogam felsö erös göröcs…

  Jó estét kivánok! Szeretném meg tudni hogy a bal fogam also és a bal fogam felsö erös göröcs lüktetés fájásokal jár és egy idő után ell mulik és vissza jönnek a fájások. Szeretném meg tudakolni hogy ez mitöl van mitöl vannak a lüktetés fájások már lassan több mint egy hete van válaszát elöre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban nem tudom megmondani. Ha a fogak szuvasak, akkor attól, de akár ideggyógyászati probléma is lehet a háttérben, főleg, ha egyszerre több fog is érintett.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T.Doktor Úr! December 17-én volt egy foggyökér eltávolítás a jobb 3-as többször gyökérkezelt…

  T.Doktor Úr!
  December 17-én volt egy foggyökér eltávolítás a jobb 3-as többször gyökérkezelt fogon,mellette az 5-ös implantátum ami 2 éve lett beültetve nem tudom van-e jelentősége.22-én varratszedés történt.Azóta nagyon fáj.1 doboz dalacint,és 1 doboz cataflámot beszedtem.Az foggyökérnél ha megnyomom akkor még jobban fáj,napi 2-3-szor lüktetve fáj.Listerinnel öblögetem,napjában többször.Az a kérdésem,hogy ennek mikor kell múlnia,mert kicsit már félek,hogy baj van.Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Nagy valószínűséggel fogmedergyulladás alakult ki. Öblögetést egyáltalán nem javasolnék. Javaslom a kezelőorvos felkeresését, nem kizárt, hogy ki kell tisztítani a sebet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot!2hete megcsinálták a jobb felso metszofogamat csappal és koronával.Viszont ez a fog,ha…

  Jó napot!2hete megcsinálták a jobb felso metszofogamat csappal és koronával.Viszont ez a fog,ha a hátso részét megnyomom egy kicsit érzékeny,illetve ha megmosom.Evésnél,rágássnál nem fáj.Ez természetes?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Me, kizárt, hogy van egy kis ínygyulladása. Remélhetően a kezelés hatására nemsokára rendeződik.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jo napott. Azt szeretném meg kérdezni hogy van le tort fogam es es le tort fognal az ínyemem…

  Jo napott. Azt szeretném meg kérdezni hogy van le tort fogam es es le tort fognal az ínyemem keletkezett egy csomó. Ille a nyelvem alatt is. Ez mitől lehetséges?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Nagy valószínűséggel elfertőződött a fog gyökere. Ilyen esetben a legnagyobb valószínűséggel csak a húzás segíthet.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! A tömött fogak megtarthatók életünk végéig? Mi lesz a sorsuk? A tömés…

  Tisztelt Doktor úr!

  A tömött fogak megtarthatók életünk végéig? Mi lesz a sorsuk? A tömés cseréjére előbb-utóbb mindenképpen szükség lesz?

  Üdvözlettel:
  Máté

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Máté!

  Ha nem szuvasodnak alá, nem törnek szét és és a fogágy sem pusztul el, akkor elméletileg igen. A töméscserét a fog állapota indokolja, nem az idő.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó estét!Boldog új évet!Kérdésem az,hogy a tegnapi napon evés kozben a bal hátsó 4.ik fogamból…

  Jó estét!Boldog új évet!Kérdésem az,hogy a tegnapi napon evés kozben a bal hátsó 4.ik fogamból letort egy darab és hosszában megrepedt.Ha oda nyúlok és megfogom mozog is egy kicsit.Ez a fogat kb2 éve tomettem be mert egy hatalmas lyuk volt benne.Mit lehet még csinálni ezzel a fogammal?Válaszát koszonom!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás alapján a fogból egy nagyobb darab letört. Ha kiszedi a mozgó darabot, amely nagy valószínűséggel csak az ínyhez rögzül, akkor az evésben sem fogja zavarni. A további kezelés már a személyes konzultáció függvénye: korona vagy a fog kihúzása.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Két nappal ezelőtt húzták ki az egyik fogamat. A problémám az, hogy azóta…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Két nappal ezelőtt húzták ki az egyik fogamat. A problémám az, hogy azóta a másik oldalon, ahol most rágnom kellene nagyon fáj egy másik fogam. Azt szeretném megtudni, hogy foghúzás után mennyi ideig kell várni a következő fogászati kezelés előtt?
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nincs ilyen korlátozás. Ha kell, a szükség dönt.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Mar írtam Önnek, foghuzas utani problemammal is. Probalok linkelni egy kepet…

  Kedves Doktor Úr! Mar írtam Önnek, foghuzas utani problemammal is. Probalok linkelni egy kepet a rontgenemrol, mert sajnos az unnepek alatt nem igen tudok hova fordulni. Gyulladt fogamat eltavolitottak(27-en) azota az elotte levo koronamat furcsanak erzem. Zavar, neha faj, rossz erzes ha hozza er a szam, es szinte a nyelvem alatt erzem. Elengedhetett a ragasztas a huzas miatt? Nyelesnel olyan mintha mozogna, de tukorbe mozgast nem latok. Napi 1 szem fajdalomcsillapítóval vagy 1 tasak Xilox-szal elvagyok igazabol, de megiscsak idegesit, es folyamatos kesztetest erzek, hogy a nyelvemmel piszkaljam. Valamint koszonom a sok buta kerdesemre adott kedves valaszat es segitseget, remelem egyszer szemelyesen is eljutok Önhöz! Minden jót es Boldog Új Évet Kívánok! Linda. http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄150101⁄707502959image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Linda!

  A foghúzás komoly megterhelést jelentett és jó néhány nap is beletelhet, amíg rendeződnek a viszonyok és a szervezete is megszokja az új helyzetet (értem itt ezalatt a nyelv mozgását). Ha a korona meglazult, az a röntgenen nem fog látszani, de ha így történt, akkor hamar le fog esni.
  Mielőbbi jobbulást és boldog Új Évet Önnek!

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Jópár éve van egy lyukas fogam.A fog kráteresre van törve (szerintem menthetetlen).A…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Jópár éve van egy lyukas fogam.A fog kráteresre van törve (szerintem menthetetlen).A kráter közepét mintha teljesen kitöltötte volna egy húsdarab.Rózsaszínű,tiszta a jellege.A fog teljesen fájdalommentes.Nem reagál semmire.2-3 éve ha mostam még vérzett de már akkor sem fájt.A kérdésem az lenne,hogy mi lehet az a húskitüremkedés a fogam közepén illetve ,hogy milyen kezelésre számíthatok ha el kell távolítani a fogat?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás alapján a fog már annyira elpusztult, hogy eltört és a közepén áttört az íny egy gyulladásos szövetszaporulat formájában. Magy valószínűséggel el kell távolítani a fogat. A módszert a beavatkozó gyakorlottsága jelentősen meghatározza.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor ur! Hétfön egy jobb oldali hátso fogamat huztak ki. Mikor hazaértem, láttam,…

  Tisztelt doktor ur!
  Hétfön egy jobb oldali hátso fogamat huztak ki. Mikor hazaértem, láttam, hogy valami fehér van a sebben. Felhívtam a fogorvost aki kihuzta, és azt mondta, hogy ne ilyedjek meg csak a foggyökércsucs maradt bent. Azota is nagyon fáj, még a környezö fogaim is mindha be lennének gyulladva. T. doktor ur! Egy nagyon rosz fog volt amit kiszedtek, de hogyan maradhatott benne ez a foggyökércsucs? És ezt ki kellene-e szedni ? És okozhatja-e ez a fájdalmat?

  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ha valóban az maradt bent, akkor mindenképpen érdemes kiszedni, hiszen egy gyulladást tarthat fent. Bár megjegyzem, hogy ha valóban csak az maradt volna bent, akkor azt küldőleg nem láthatná.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Bal also 4-es fogam gyokerkezelt csapos korona. Neha tompa fajdalmat ereztem,…

  Kedves Doktor Úr! Bal also 4-es fogam gyokerkezelt csapos korona. Neha tompa fajdalmat ereztem, fogorvoshoz fordultam. A rontgen kimutatta, hogy az utana levo fogam gyokerebalatt gyulladas van, kihuztak, kirakaritottak. En tovabbra is a koronanal erzem a fajdalmat. Csak átsugarzik, vagy annak is lehet valami baja ami a rontgenen nem latszodott? A fogorvos megkocogtatta, de akkor nem volt érzékeny. Koszonom a segítseget

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Egy gyökérkezelt fog időszakos panasza során nem mindig van jellemző röntgenelváltozás. A panaszok erősségétől függően hagyják meg vagy távolítsák el a fogat, de lehet, hogy a gyulladt fog helyének begyógyulása a problémát megoldja.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr Ur! Az alabbi problemammal fordulok Onhoz: 21 eves vagyok es kb 4-5 eve egyszer…

  Tisztelt Dr Ur!

  Az alabbi problemammal fordulok Onhoz: 21 eves vagyok es kb 4-5 eve egyszer erosen megreccsent az allkapcsom a bal oldalon, es azota is kattog. Nem faj, de mar ha kicsit nagyobbra kell nyitni a szamat az atlagosnal, kattog (csak a bal oldalon). Kihez forduljak a problemammal illetve On szerint a kulonbozo porcerosito es zselatin tartalmu gyogyszeker, gyogyhatasu keszitmenyek hasznalnanak? Nem szeretnem ha megmutenenek.

  Elore is koszonom valaszat!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos már túl sok idő múlt el ahhoz, hogy invazív beavatkozás nélkül segíteni lehessen a problémán, mint ahogy a története is mutatja. Javaslom egy szájsebészeti szakrendelő felkeresését.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Van egy letört fogam a jobb oldalon felül a legutolsó. A fogaim nem éppen…

  Kedves Doktor Úr!

  Van egy letört fogam a jobb oldalon felül a legutolsó. A fogaim nem éppen jók.
  Lehet egy elég hülye kérdést teszek fel, de egyik nap a halántékomnál jelentkezett egy pattanásszerűség, igazából kinyomtam, kevés kijött belőle, de éreztem alatt több centi nagyságú. Mára viszont a szemem is dagadt lett tőle.
  A kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges fogtól? Vagy esetleg csak egy sima túl nagy pattanás, ami a szememen akar távozni?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Természetesen látatlanban biztos választ nem tudok adni, de csak nagyon súlyos esetben kerül arra sor, hogy az elhalt fog okozta gyulladás kitörjön a bőrre. Mindenesetre mindenképpen keresse fel egy kollégámat, mert ha valóban ez a helyzet, azt mihamarabb rendbe kell tenni.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd