A betegek kérdései (8190)

 • Tisztelt doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy okozhat e bármi gondot az, hogy a kislányom…

  Tisztelt doktor Úr!

  A kérdésem az lenne, hogy okozhat e bármi gondot az, hogy a kislányom fogzik, és a legjobban a láncomon lévő csiszolt kő medélt szereti. Lehet e ettől a fogának baja?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  És gondolom nem mossa meg előtte rendesen. Ha piszkos és ha lenyeli, akkor lehetnek problémák. Próbálja leszoktatni erről a szokásról.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr ! Olyan problémám van,hogy néhány hónapja túlzott nyálazásom van. Éjszaka…

  Tisztelt Doktor úr !

  Olyan problémám van,hogy néhány hónapja túlzott nyálazásom van.
  Éjszaka nem,csak evéskor és beszédkor.
  Rendzserresen járok fogászati ell.re,ott minden rendben.32 ép fogam van.
  A körzetorvos nem reagál a panaszomre. Szerinte nincs jelentősge a dolognak.


  Üdv. Klárika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Klárika!

  A fokozott nyáladzásnak számos oka lehet, amelyet alaposan ki kell vizsgálni. Javaslom valamelyik egyetemi szájbeteg klinikát felkeresni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Mostanában nagyon hamar fogkövesednek a fogaim. Fogkőleszedés után 2 héttel…

  Tisztelt Doktor úr!

  Mostanában nagyon hamar fogkövesednek a fogaim. Fogkőleszedés után 2 héttel megint láthatóvá válik. Régebben egyáltalán nem volt ilyen problémám. Használok szájvizet és fogselymet is naponta kétszer. Mi lehet ennek a változásnak az oka? Mit javasolna a fogkőképződés ellen? A tejfogyasztás is lehet a gyors fogkövesedés oka?

  Üdvözlettel:
  Máté

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Máté!

  Táplálkozás, nyálösszetétel, horemonális változások, gyógyszerfogyasztás, stb. mind szerepet játszhat a fogkő kialakulásában. Biztos módstzer a fogkő kilakulása ellen nincs. Igen, mivel a magas kálciumtartalomnak is szerepe lehet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor ur. korulbelul 2 honapja voltam gyokerkezelesen az egyik also fogamon, azota…

  Tisztelt doktor ur.

  korulbelul 2 honapja voltam gyokerkezelesen az egyik also fogamon, azota a kezelt fogam mellett az iny folyamatosan erzekeny volt es verzett. visszamentem a fogorvoshoz es megcsiszolta a ket fog kozott a tomest mert azt mondta hogy az sertette az inyt.
  az iny belso resze ami eddig verzet meggyogyult de a ket fog kozott ahonnan ki lett csiszolva a tomes az iny megduzzadt korulbelul a fog tetejeig. Fogmosaskor a duzzanat es a fog kozott verzes figyelheto meg.
  Doktor ur szerint mi lehet? Komoly dolog?

  Valaszat koszonom Sz


  Tisztelt Érdeklődő!

  Ezt látatlanban nem tudom megmondani. Ha a tömés nem zár megfelelően, akkor könnyen kialakulhat ínygyulladás. Súlyos esetben lehetőség szerint ki kell cserélni a tömést olyanra, amely kontaktpontot eredményez a másik foggal.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

  Tisztelt doktor ur,

  A duzzanat el lett tavolitva egy szikevel multhet penteken.
  Most ujra elkezdett noni ugyanazon a helyen ahol le lett vagva. On szerint mi lehet ez?


  tovább Dr. Janik Leonárd adatlapjára

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha újra kinőtt, akkor valószínűleg valami irritálja. Teljesen ki kellene tisztítani a területet vagy a tömést kicserélni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

  Tisztelt doktor ur Ismet onhoz fordulok

  a duzzanat ketszer el lett tavolitva valamilyen eszkozzel amelyik leegette a felso tomes ki lett szedve helyere gyogyszeres tomes lett helyezve egy hetig majd ismet be lett tomve vegleges tomessel. Egy het elteltevel ismet el kezdett noni a foginy de most a fog belso reszen. A fogorvos mar azt mondta hogy fogalma sincs hogy mi iritalhatja meg az inyt mivel a tomes nem is eri. Lehetseges hogy a gyokertomesre lennek alergias vagy a felso tomesre? rontgen is volt csinalva es azon sem latszik semmi.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ez nem igazán allergiás tünet. Ha a sarjszövet nem megfelelően lett eltávolítva vagy az irritáció megmaradt, akkor ez okozhatja az újbóli kiújulást.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Udvozlom Tisztelt Doktor Ur! A kisfiam jelenleg masfel eves, down baba, nemreg jott ki a felso…

  Udvozlom Tisztelt Doktor Ur!
  A kisfiam jelenleg masfel eves, down baba, nemreg jott ki a felso ket szemfoga, illetve most jonnek az also szemfogak. Normalis ez a sorrend??? Jelenleg medrolt kap, mert trombocitopeniaja volt, adhatok lazcsillapitokent novokalmin kupot? ibuprofent nem kaphat, olvastam nem fer ossze a medrollal, a novocalmin igen?
  Valaszat koszonom!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A fogak nem mindig ismerik a tankönyvet, főleg a tejfogak. Így az előtörési sorrend változó lehet. A másik két kérdést, javaslom tegye fel egy gyermekgyógyásznak. nem az én szakterületem.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 20 hetes terhes vagyok, sajnos az utóbbi években elhanyagoltam…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Jelenleg 20 hetes terhes vagyok, sajnos az utóbbi években elhanyagoltam a fogaimat, így most kezelésre járok. Van egy fogam, aminek már csak a gyökere van bent, csináltattam röntgent az orvos javaslatára, hogy lássa, hogy tudja kiszedni. Sajnos a röntgen alapján két gyökér összenőtt, így kisműtétet javasolt, ahol ínyfelvágással távolítaná el a gyökereket. Magától a beavatkozástól nem tartok, attól viszont igen, hogy utána fájdalmat fogok érezni, ugyanis azt olvasom mindenhol, hogy ínymetszés után cataflammal szokták csökkenteni a fájdalmat. A terhesség miatt azonban nem tudok, és nem is szeretnék gyógyszert szedni. Valóban fájdalmat fogok érezni a műtét után? Mit javasol ebben az esetben?
  Nagyon köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Jósolni én sem tudok, a gyógyulás folyamata mindenkinél egyedi. Sok múlik az egyéni gyógyulási hajlamon, az anatómiai viszonyokon, a beavatkozás nagyságán, a szájüreg mikrobaflóráján, a táplálkozáson, stb.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! 5 évvel ezelőtt, még terhesen gyökérkezelni kellett az utolsó előtti…

  Tisztelt Doktor úr!


  5 évvel ezelőtt, még terhesen gyökérkezelni kellett az utolsó előtti fogamat bal oldalt, felül. Rá 2 évre sajnos letörött belőle egy darab, így visszamentem a fogorvoshoz, és koronát raktak fel. (Megjegyezném, első terhességem alatt rengeteg bajom volt a fogaimmal, ezt a fogat is úgy kellett gyökérkezelni, hogy még a röntgen felvétel sem mutatott ki semmi elváltozást. Azóta már ki kellett sajnos egy másik fogamat is húzni- aminek szintén nem volt látszatra semmi baja).Idén megszületett második babám is, aki most 9 hónapos, és még szopizik. Megint vissza kellett mennem orvoshoz, mert a korona alatti fogam nagyon elkezdett fájni. A röntgen kimutatta, hogy a foggyökér végén egy gennyzacskó van. Antibiotikumos kezelés nem jöhet szóba, mert még szoptatok, és valószínűleg nem szüntetné meg a problémát. Kihúzatni nagyon nem szeretném. Bal oldalt sajnos már nem tudok rágni, annyira fáj. A kérdésem az lenne, hogy van- e olyan gyógymód, vagy házi praktika, ami segítene ennek a gennyzacskónak a felszívódásában? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Andrea!

  Elméletileg felmerülhet a gyökértömés cseréje, de ez sajnos csak az esetek kis százalékában vezet eredményre.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Kérném szépen segítő tanácsát, mert több mint 2 hete, hogy egy erős kívülről…

  Tisztelt doktor úr!

  Kérném szépen segítő tanácsát, mert több mint 2 hete, hogy egy erős kívülről jó állapotú 3 gyökérágú fogat tömött a körzetes fogorvosunk, de azóta is hidegre érzékeny kopogtatásra nem fáj és kibírható fájdalom van bent egy nap több alkalommal nem folyamatosan azt mondta, hogy kihúzza a fogat ha nem változik én nem szeretném, mert gyökér kezelni is lehetne? és nem kihúzni nem a fog megtartására törekszik úgy érzem kérném szépen szíves válaszát mit mondjak neki?, mert magánrendelésre nincs anyagi keretem sajnos!
  Nagyon szépen köszönöm válaszát!
  Zsuzsanna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Zsuzsanna!

  Én is egyetértek Önnel, ha a fog megtartásáról van szó. Próbáljon beszélni a körzetileg illetékes kollégával.

  Tisztelettel:
  Dr. Janíik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Nekem most húzták ki az alsó bölcsességfogamat és a tisztitással kapcsolatba…

  Tisztelt Doktorúr!
  Nekem most húzták ki az alsó bölcsességfogamat és a tisztitással kapcsolatba lenne kérdésem, hogy a lyukat is ki kell mosni vagy csak körülötte? az van irva a papirra hogy fültisztitóra tett, fogkrémmel kell mosni a sebhelyet, de nem egyértelmű nekem.
  Még azt szeretném tudni hogy a torokfájás ilyenkor normális?
  Illetve mit kell még ilyenkor csinálnom hogy ne fertőződjön el?
  Válaszát köszönöm szépen.
  Üdvözlet!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Csak a seb felszínét óvatosan az ételmaradékoktól. A sebbe ne nyúljon bele! A torokfájás ilyenkor normális lehet. Mást ne tegyen, mert pont a túlbuzgóság lehet a legártalmasabb.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdvözlöm! A 7432-es kérdező vagyok!Annyit szeretnék még kérdezni hogy esetleg ameddig nem…

  Üdvözlöm!

  A 7432-es kérdező vagyok!Annyit szeretnék még kérdezni hogy esetleg ameddig nem jutok el fogászatra addig tudnám valamivel kezelni a gyulladást?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Én nem látom a kérdésszámokat. Látatlanban viszont sosem adok kezelési javaslatot.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Doktor úr, a nyelvem elejére nőtt egy picit kisebb dudor mint egy borsó... fehéres szinú de…

  Doktor úr, a nyelvem elejére nőtt egy picit kisebb dudor mint egy borsó... fehéres szinú de nem váladékos.érzékeny és fáj. Mi lehet ez?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban sajnos nem tudom megmondani. Keresse fel egy kollégámat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy a jobboldali 6-os fogamon be van gyulladva a fögyökér és…

  Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy a jobboldali 6-os fogamon be van gyulladva a fögyökér és már volt gyökér kezelve a fogam hogy most evvel lehet mast csinálni mint a kihúzás vagy csak ez az egy megoldás van?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Konkrét kezelési javaslatot látatlanban nem tudok adni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Fogszabályozás miatt a felső két 4-es fogam eltávolításra van ítélve. Az…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Fogszabályozás miatt a felső két 4-es fogam eltávolításra van ítélve.
  Az itt látható panorámaröntgen alapján Ön szerint van okom félni attól, hogy esetlegesen megnyílik az arcüregem a húzás után?

  http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄141217⁄09-21-26_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  A röntgenképen látható problémák egyébként már nem aktuálisak, összesen 5 eltávolításon és 8 tömésen vagytok túl és most következik a fogak szabályozása.
  Köszönöm előre is a válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Esély erre mindig van, de az ellenkezőjére is. A panoráma röntgen kétdimenziós, a mélység nem látszik rajta. De ez ne befolyásolja a döntésében.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Az elöbb írtam, majd a kérdezz felelekekből összekapartam a választ. Így…

  Tisztelt Doktor úr!

  Az elöbb írtam, majd a kérdezz felelekekből összekapartam a választ.
  Így köszönöm, de nem kell válasz.

  u.i.: elnézést a kultúrálatlan formáért :⁄
  Tisztelettel:
  Tóth Balázs Dániel

  Győr, 2014.12.16-17(éjjfèl)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Tóth Balázs Dániel!

  Mielőbbi gyógyulást Önnek!


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • udv! a bal es jobb felso 6. fogam k***rva mod faj. Valszeg. mozog is ezt nem tom megallapitani...…

  udv! a bal es jobb felso 6. fogam k***rva mod faj. Valszeg. mozog is ezt nem tom megallapitani... bocsanat a "kulalakert" mobilrol irok!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslom egy kollégám felkeresését.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! 26 éves lány vagyok,nagyon kényes vagyok a fogaimra,minimum naponta 2x…

  Tisztelt Doktor Úr!

  26 éves lány vagyok,nagyon kényes vagyok a fogaimra,minimum naponta 2x mosom jó minőségű fogkrémmel,fogkefével.Úgy gondoltam nincs egy szuvas fogam sem,de ma véletlenül vettem észre,hogy mindkét oldalon a hátsó fogaknál ahol hozzáér a két fog egymáshoz,ott szuvas,feketés színű,alig lehet még észrevenni,de tűvel megpiszkáltam és biztos,hogy szuvas ott.Nagyon elkeseredtem és nem tudom,hogy történhetett.:( Egyáltalán ott hogy lehet megcsinálni őket?Borzasztóan félek a fájdalomtól.:(
  Köszönöm szépen a válaszát!
  Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mónika!

  Javaslom, keresse fel egy személyes vizsgálatra egy kollégámat. Ha Önnek van egy kocsija, amelyre rendkívüli módon vigyáz (garázs, tisztítás, legjobb adalékanyagok, stb.), azt is rendszeresen kell vinne a szervízbe, ha megbízhatóan akarja használni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Első fogról lenne szó felül. Az előző levelemben való kérdéshez

  Első fogról lenne szó felül. Az előző levelemben való kérdéshez

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ebben az esetben elméletileg lehetséges az ún. retrográd gyökértömés elvégzése. Vagyis egy kisműtét keretében lemetszik a gyulladt gyökércsúcsot és alulról csinálják meg a gyökértömést. Így a fog megmaradhat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a fogorvosom azt mondta hogy van egy zománc…

  Tisztelt doktor úr!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a fogorvosom azt mondta hogy van egy zománc gyöngy elzáródás a fogamban., E miatt nem tudja kifúrni és rendesen gyökerkezelni. Most így félig kifúrva van de állandóan begyullad a gyökere. Mit tegyek huzassam ki?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nem írta, melyik fogról van szó, többgyökerű esetén annak melyik gyökeréről. Így még elméleti tanácsot sem tudok adni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdvözlöm! Olyan problémám lenne hogy volt egy gyökérkezelt és tömött fogam elől és pár hete…

  Üdvözlöm!

  Olyan problémám lenne hogy volt egy gyökérkezelt és tömött fogam elől és pár hete letört és csak a gyökér maradt benne!Kétszer negyon elkezdett fájni de vettem be gyógyszert és elmúlt a fájdalom viszont egy két hete azt vettem észre hogy a foggyökér végén egy csomó lett az ínyemen,kétszer megynyomtam és jött ki belőle valami de nem merem nyomogatni mert félek hogy rosszat teszek vele!Tudom hogy fel kell keresnem egy fogorvost de sajnos ítt nálunk nincs máshol meg fizetni kell érte sajnos!Ön szerint mi lehet ez a csomó?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A leírás alapján a foggyökéren egy gyulladás vagy más kóros elváltozás alakult ki. Nagy valószínűséggel el kell távolítani a fogat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó estét Doktor Úr! András vagyok Budapestről,és azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni,hogy…

  Jó estét Doktor Úr!

  András vagyok Budapestről,és azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni,hogy volt fogam amely kiesett és a helyén valószínűleg maradt fog törmelék,de a fő problémám az lenne,hogy a fog helyén az ínyben megjelent egy duzzanat és nagyon fáj,általában ingerlés hatására kezd fájni,de időnként magától is,mi lehet ez ?

  Köszönöm válaszát: András

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt András!

  Javaslom, keresse fel egy kollégámat. A "kiesett" fog elég szubjektív fogalom. Ha elporladt, akkor a gyökérdarabjai még benne lehetnek és okozhatnak gyulladást.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd