A betegek kérdései (8187)

  • Tisztelt doktor úr! Okozhat valamilyen problémát, ha kiesik a tömésem és lenyelem? Milyen…

    Tisztelt doktor úr!

    Okozhat valamilyen problémát, ha kiesik a tömésem és lenyelem? Milyen amikor kiesik egy tömés? Fáj utána a fog?

    Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Éva!

    Nem. A tömés helyén egy üreget érezhet, láthat. A fájdalom a szuvasodás jellegétől függ. Élő fog esetén érzékenység előfordulhat, ha fáj, akkor sokszor már gyökérkezelés válhat szükségessé.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt dr.úr! A bal felső tejfogam felett nőtt egy fog, ha a tejfog kiesik a felette lévő a…

    Tisztelt dr.úr! A bal felső tejfogam felett nőtt egy fog, ha a tejfog kiesik a felette lévő a helyére fog állni????!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Látatlanban nem tudom megmondani. Ez nagymértékben függ a korától, a fog helyzetétől és a környező képletektől.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • üdvözlöm Dr.úr!Azt szeretném kérdezni kérhetek a fogorvostól góckutatást?Ezt elvégzi a körzeti…

    üdvözlöm Dr.úr!Azt szeretném kérdezni kérhetek a fogorvostól góckutatást?Ezt elvégzi a körzeti fogorvos?Ez egy röntgen vizsgàlat?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Szakorvosi javaslatra (szemészet, fül-orr-gégész, háziorvos, nőgyógyász, stb.) biztos. Röntgen és szájüregi vizsgálatból áll.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Dr.úr Én 17 éves fiu vagyok és egy ideje szúró dolgot éreztem a jobb felső inyemben…

    Tisztelt Dr.úr

    Én 17 éves fiu vagyok és egy ideje szúró dolgot éreztem a jobb felső inyemben eléggé zavart és ki szakítottam és egy szőr szállnak tűnő dolgot szakítottam ki...kérdésem hogy ez probléma-e és forduljak szakemberhez, vagy pedig hagyam?

    Válaszát előre is köszönöm.

    üdv: Jenő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Jenő!

    Látatlanban nem tudom megmondani, mi lehetett. Ha zavarja a nyitott kérdés, akkor a saját megnyugtatása végett is nyugodtan keressen fel egy szakembert.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tiszteletem.A bucca környékén az arcban doktorur elöfordulhat lipoma vagy nyirokcsomó?Tapinthato…

    Tiszteletem.A bucca környékén az arcban doktorur elöfordulhat lipoma vagy nyirokcsomó?Tapinthato látható dudorszerüséget érzek egy ideje.A ct lelet nem mutatott fogászati cystat de az érintett területnél sokáig fájt a fogam kihuzták pár hónapja.Ultrahangon annyit mondtak hogy a csontkonturon valami kiboltosulás található a lágyszövet ép.Köszönöm ha válaszol.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    A bucca (pofa) elég széles területet takar. Lipoma (zsírdaganat) is jellemző lehet, de más elváltozás, mint pl. atheroma (kásadaganat), elzáródott nyálmirigy, betokosodott hematoma, stb. még sűrűbben előfordulhat. Ha van egy rejtélyes szövetszaporulat, akkor egy aspirációs cytológiai vizsgálattal (amikor csak egy tűvel megszúrják a képletet és így vesznek belőle sejtmintát) könnyen kideríthető milyen sejteket tartalmaz.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Dr. Úr! 3 éve van korona az első két nagymetsző fogamon fent. Azóta mindig vérzik az…

    Tisztelt Dr. Úr! 3 éve van korona az első két nagymetsző fogamon fent. Azóta mindig vérzik az ínyem a fogaknál,és vissza is van a jobb oldalinál húzódva az íny. Fogkő leszedésem nem rég volt,és kaptam Dalacint íny gyulladásra. idáig hatott. Vérhigítót Stroke miatt. tudna valamit tanácsolni,mit szedjek rá? A fogorvosnál 2-3 hónapja voltam,akkor azt mondta,minden jó lesz,ha beszedem a dalacint. Lehet le kellene venni a koronát?Válaszát köszönöm:Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Edit!

    Látatlanban nem tudok Önnek kezelési javaslatot adni, ezt csak az Önt kezelő kolléga tud. Saját pácienseim esetében hasonló esetben a fogkő leszedése után nem antibiotikumkezelést, hanem inkább ínygyulladást csökkentő fogkrémek, szükség esetén megfelelő szájvizek alkalmazását javaslom néhány hónapig, rendszeres ellenőrzés mellett.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor úr! Egy ideje 2 -3 fogamnál vissza húzódik az íny!Ezt lehet valamivel kezelni?Köszönöm…

    Kedves Doktor úr!
    Egy ideje 2 -3 fogamnál vissza húzódik az íny!Ezt lehet valamivel kezelni?Köszönöm válaszát!Kriszti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Kriszti!

    Az ínyvisszahúzódás sajnos a legtöbb esetben visszafordíthatatlan. Ha viszont pl. fogkő miatt van, akkor annak eltávolítása után visszatérhet a helyére.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor Úr! Ki szeretném fehéríttetni a fogaimat. S szeretném megkérdezni, hogy ön melyik…

    Kedves Doktor Úr!

    Ki szeretném fehéríttetni a fogaimat. S szeretném megkérdezni, hogy ön melyik fajtat ajanlja, ami igazan hatasos es kevesbe karos a fogaimra. Olvastam a led lampas fogfeheritesrol, a kemiairol, mikor hatoidot kell kivarnom es az otthonirol (sínes)

    Segítsêget elore is köszönöm, Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Ágnes!

    A fogfehérítés egyik legnagyobb kockázata az íny károsodása. A fogorvosi ellenőrzés alatt végzett fogfehérítés elsősorban ezt csökkenti. A módszerek hatásossága között vannak különbségek, de természetesen ez attól is függ, milyen gyakorisággal történik. Az alkalmazandó fogfehérítési módot személyes vizsgálat nélkül nem lehet megadni, hiszen számos tényező (korábbi tömések, a fogak anatómiai helyzete, életkor, íny állapota, stb.) befolyásolja, hogy melyik javasolható. Épp ezért azt ajánlom, hogy ezt a kezelőorvosával beszélje meg.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktorúr! 16 hetes kismama vagyok. Egy 2010-ben gyökér kezelt fogam mellett már 4 hete…

    Kedves Doktorúr!

    16 hetes kismama vagyok. Egy 2010-ben gyökér kezelt fogam mellett már 4 hete egy kis duzzanat van, mely 2 naponta begyűlik, majd kifakasztom, mert feszíti az ínyem. Sajnos nem látszódik, hogy a fog vagy a tasak miatt van a gennyes duzzanat. Felvetődött, hogy lehet, fogröntgenre kéne mennem. Érdeklődöm, hogy 16 hetesen mennyire kockázatos csak egy fogat megröntgeneztetni.
    (Az interneten sok mindent olvasni, hogy az első trimeszterben nem szabad vagy, hogy a 12-18 hét között…)

    Válaszát előre is köszönöm!

    Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Zsuzsa!

    A röntgenvizsgálat a terhesség minden időszakában kockázatos, főleg az első trimeszterben. Ugyanakkor itt is érvényes, hogy mindig mérlegelni kell a várható előnyöket a kockázatok függvényében. A leírása alapján a röntgenre azért lehet szükség, hogy a duzzanat a foggyökéren keletkező gyulladás vagy egy ínytasak miatt alakul ki. Ez határozza meg a további kezeléseket is. Ivarvédelemben, amelyben minimálisra csökkentik a kockázatot, nem lehetetlen a kis dózisú fogröntgen elkészítése, de a szükségességet a kezelőorvosával közösen beszéljék meg.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Köszönöm gyors válaszát. Jövő hétre kaptam időpontot a fogorvosomhoz. Addig javasolna valamilyen…

    Köszönöm gyors válaszát. Jövő hétre kaptam időpontot a fogorvosomhoz. Addig javasolna valamilyen kezelést, vagy öblögetőt ami hatásos lehet addig is?

    Köszönettel:

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Anna!

    Látatlanban sajnos semmilyen kezelést nem javasolhatok.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktoúr! Az a problémám hogy nagy huzat érte az arcom jobb oldalát 1hete.Egyszerre…

    Tisztelt Doktoúr!
    Az a problémám hogy nagy huzat érte az arcom jobb oldalát 1hete.Egyszerre jelentkezett a fül-mandula és fogfájás.Mostanra a mandulám, fülem, fogam nem fáj viszont az arcom kicsit be van dagadva.A duzzanat is el fog múlni vagy használjak valami öblögetőt, gyógyszert? Esetleg jobban járok ha elmegyek orvoshoz? A fogaimban tavaly cseréltettem ki a töméseket.Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Látatlanban nem tudom megmondani. Az okot kellene felderíteni, épp ezért keresse fel egy kollégámat. Ha nem az ő szakterületének ítéli a problémát a személyes vizsgálat során, akkor más szakorvoshoz irányítja majd.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy két napja érzek zsibbadás, az arcom jobb oldalán, mintha az ínytől…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy két napja érzek zsibbadás, az arcom jobb oldalán, mintha az ínytől indulna, de az arc részén is érzem. Azon az oldalon van fogkövem, illetve pirosnak is látom az ínyemet. Fájdalmat nem érzek.
    Ön szerint a fogkő okozhatja ezen problémát. Körülbelül 3 hét múlva lesz egy repülővel való utazásom, az esetleges kezelések ezt akadályoznák, vagy mennyire javasolt.

    Segítségét nagyon köszönöm!


    Köszönettel:

    Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Anna!

    Ha van egy kiterjedt ínygyulladása, akkor a szájában levő felszaporodott kórokozók okozhatják az idegek károsodását is. Kezelési javaslatot csak az Önt megvizsgáló kolléga tud majd adni.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt doktor úr! Bal alul az államon, valahol az ínyem alja környékén érzek egy kisebb…

    Tisztelt doktor úr!

    Bal alul az államon, valahol az ínyem alja környékén érzek egy kisebb duzzanatot, ami csak nyomásra kitapintható, normál esetben nem fáj. Egyik fogamnál sem érzek fájdalmat, kívülről is épnek tűnnek, csak az egyik volt tömve hónapokkal ezelőtt.

    Azt gyanítom, hogy ott kicsit gyulladásban lehet az így.
    Szeretném megkérdezni, hogy várjak-e vele, hátha magától elmúlik (amennyiben igen, mennyi idő után aggódjak?) :)

    Köszönöm a segítséget előre is!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Látatlanban nem tudom megmondani. Biztosabb választ személyes vizsgálat után kaphat egy kollégámtól.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor úr! 2 napig enyhén éreztem hogy fàj valamelyik fogam,de nem tudtam eldönteni hogy…

    Kedves Doktor úr!
    2 napig enyhén éreztem hogy fàj valamelyik fogam,de nem tudtam eldönteni hogy melyik mert olyan érzés volt mintha az egész jobb oldalon érezném. Azt hittem a bölcsességfogam tolja a többit.
    3. nap nem éreztem semmi fàjdalmat. Most érzem hogy melyik foggal lehet probléma, de inkàbb zavaró érzés, mint fàjdalom.
    Ön szerint mi lehet a probléma? Megtudom menteni valahogy,hogy ne legyen nagyobb baj? Gyulladàscsökkentőt szedjek?
    Vàlaszât előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Nóra!

    Látatlanban nem tudom megmondani. Javaslom, keresse fel egy kollégámat, aki személyesen is megvizsgálja és ha kell, röntgenvizsgálatot is igénybe vesz. Gyógyszert orvosi javaslat nélkül ne szedjen.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Kedves Doktor Úr! A mai nap folyamán vettem észre fogmosás közben, hogy a bal felső tömött…

    Kedves Doktor Úr!

    A mai nap folyamán vettem észre fogmosás közben, hogy a bal felső tömött fogam kívül kicsit elszíneződött. Néha érzékeny ez a fogam. A többi fogamon nem tapasztaltam ilyen elváltozást. Képet mellékelek. ( https:⁄⁄fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net⁄hphotos-ak-xpa1⁄v⁄t34.0-12⁄10643406_834203439923829_1089070352_n.jpg?oh=bc28212fd5dc85c535eb533fe1e9a0ed&oe=53FC707E&__gda__=1409011742_770971f8c0baed83c49580bf17cf9c82 )
    Meg tudná esetleg mondani, hogy ennek mi lehet az oka? Előre is köszönöm kedves és segítő válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Az elszíneződés oka lehet zománchiány, -károsodás, az érzékenységé pedig fognyaki kopás vagy a tömés alászuvasodása.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr, Bal felső nagyőrlőmet gyökérközeli töméssel tömték. A savazásnál kicsit…

    Tisztelt Doktor Úr,

    Bal felső nagyőrlőmet gyökérközeli töméssel tömték. A savazásnál kicsit kifolyt a sav, egyébként minden rendben ment, de a tömés után a fájdalom egy éven át nem szűnt meg. Egy év után újratömettem, a fájdalom azonban továbbra is fennállt. 2 napja hirtelen, nagy mértékben kezdett fájni, valamint nagyobbnak érzem, és kis érintésre is érzékeny. Begyulladhatott? Cataflam-ot és Dalacint írtak fel rá, plusz Aleve-t is szedek hogy levigye a gyulladást, de lényegében egy napja semmi nem változik, pedig már a kiírt adag másfél-kétszeresét szedem. Pálinkával is öblögetek, ez az egyetlen ami kb. fél órára csökkenti a fájdalmat. Van esetleg ötlete, hogy mit lehet kezdeni vele a gyulladás csökkentéséhez?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    A leírás alapján csak gyökérkezelést tudnék javasolni, mivel az alkalmazott gyógyszeres és egyéb kezelések úgy tűnnek, hogy hatástalanok. Természetesen végleges kezelési tervet majd a kezelőorvosa tud készíteni.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr. Tavaly előtt szeptemberben az egyik hátsó felső fogam elkezdett darabokban…

    Tisztelt Doktor Úr. Tavaly előtt szeptemberben az egyik hátsó felső fogam elkezdett darabokban letörni. elmentem vele egy fogorvoshoz aki betömte nekem ám a tömés úgy sikerült hogy amit fúrt lyukat nem tömte be a fogam oldalán rendesen és elhalt ami folyamatosan fájt mindaddig amíg az a rész le nem jött. aztán kiesett a tömésem is. rá fél évvel a fogam kis része is letört azon az oldalon, így már csak a fogam fele van meg ami lukas. A kérdésem meg lehet a fogat menteni vagy mindenképp ki kell húzni? a fogam nem fáj csak idegesít hogy mindig beleakad valami és szedegethetem ki belőle. a válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Konkrét esetre látatlanban nem tudok kezelési javaslatot adni. Biztos választ csak a kezelőorvosától kaphat.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! Egy hete húzták ki a bal alsó 6-os fogamat. Vigyáztam a sebre, hogy a…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Egy hete húzták ki a bal alsó 6-os fogamat. Vigyáztam a sebre, hogy a véralvadék ne jöjjön ki, illetve óvatosan tisztogattam is, de ennek ellenére lehet, hogy mégis begyulladt, ugyanis még mindig fáj a helye. Nem túl intenzíven, de azért napi 1-2 fájdalomcsillapítót be kell vegyek, amire egyébként el is múlik a fájdalom. A íny két széle már húzódik össze, de még nem záródott össze teljesen, kb 2 mm-es rés van. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor szabad-e, illetve van-e értelme hyperol-lal öblögetni? Sajnos az orvoshoz nem tudok visszamenni még pár napig.

    Köszönettel:
    Ferenc

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Ferenc!

    Egy hét után ezek a tünetek még lehetnek. Az öblögetést semmiképpen nem javaslom, Hyperollal meg főleg nem, mivel az a vérrel reakcióba lép. Ha a panaszok erősödnek, akkor viszont mindenképpen keresse fel a kezelőorvosát.


    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tisztelt Doktor Úr! 1 éve kihúzták a jobb felső bölcsességfogam, mert nem fért ki rendesen.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    1 éve kihúzták a jobb felső bölcsességfogam, mert nem fért ki rendesen. Fél éve elkezdett fájni az ínyem a kihúzott fog helyén, illetve kisugárzott az arcom jobb felére is, majd kicsit be is dagadt az arcom. Elmentem vele fogorvoshoz, akkor azt mondta, hogy mellette van egy kis lyuk a fogamon amit betömött, és ha nem lesz jó menjek el röntgenre. 1 hét után jobb volt egy ideig nem is volt gond vele. Sajnos most megint elkezdte. A fájdalom van, hogy csak 5-10 percig érezhető, de van, hogy hosszabb ideig is eltart és fájdalom csillapító is kell. Erősebb fájdalomnál a homlokom, a szájpadlásom illetve a torkom jobb felére is ráhúzódik.
    A segítségét szeretném kérni, mert nem tudom, hogy mi lehet ez.

    Előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Látatlanban nem tudom megmondani. A javasolt röntgen elkészült?

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd

  • Tiszteletem doktor úr.Volt egy bölcsességfog huzásom bal alsó.Azt szeretném kérdezni, ropog az…

    Tiszteletem doktor úr.Volt egy bölcsességfog huzásom bal alsó.Azt szeretném kérdezni, ropog az állkapcsom elég régóta kihúzás után mintha felerösödött volna a ropogás.Fájni nem fáj.Lehet valamivel kezelni hogy elmuljon?Köszönöm válaszát.30as férfi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Janik Leonárd

    Tisztelt Érdeklődő!

    Sajnos kezelési javaslatot látatlanban nem tudok adni, ehhez túl sok részlet hiányzik.

    Tisztelettel:
    Dr. Janik Leonárd