A betegek kérdései (3700)

  • Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni hogy mennyire utánozhat infaktust egy pánikroham ?…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Azt szeretném megkérdezni hogy mennyire utánozhat infaktust egy pánikroham
    ? mert nekem 3 napja fotelben űlve hírtelen felléő szórító markolo feszítő jellegő nagyon erps heves mellkasi fájdalmam volt a mellkasból hasba súgárzó. rohamkocsi volt , ekg egyebek rendben volt..
    40 éves vagyok, nő, nem dohányzom, nem vagyok kövér, nem iszom alkoholt.
    üdv
    liz

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Liz!
    A pánikroham nagyon hasonlíthat a szívinfarktus tüneteire.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves Doktorúr! A nővéremről lenne szó! Több mint 10 éve kezelik, gyógyszeresen és terápia…

    Kedves Doktorúr!
    A nővéremről lenne szó! Több mint 10 éve kezelik, gyógyszeresen és terápia formában is!
    Ilyen gyógyszereket szed: reggel: 1mg Rivotril, 2,5mg Coverex, 2,5mg Amlodipin
    délbe: 1mg Rivotril,
    este: 1mg Rivotril, 2,5mg Coverex, 10mg Sanval, 30mg Remeron
    A kérdésem az lenne, hogy ezeket mire szokták adni? Mi lehet a baja?
    Még azt is mondta hogy állítólag rosszabbodott az állapota, avval hogy fékezhetetlen düh, és harag van benne! Ez miből alakult ki? Ő mindig azt mondta hogy a gyerekkora miatt, meg hogy bántják a dolgok, de én is ugyan abba a családba és körülmények között nőttem fel, én mégis tartom magam amennyire csak lehet! Ő nagyon elhanyagolja magát ami nagyon zavar, ezt értem a külsejére, meg az egész környezetére! Nagyon ritkán látom 2-3 hónaponta talán 1-2 napot, de én azt is soknak találom, nagyon idegesít már az is ha meglátom! Régen nagyon szerettem, és szeretném visszakapni a nővéremet! Mit csináljak, hogy visszakapjam és hogy megváltozzon?
    zsuzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Zsuzsi!
    Vajon miért nem a nővérétől érdeklődik a bajáról? Lehet hogy jól esne neki!
    A gyógyszerei szorongásos-depressziós problémára utalnak, amin Ön nem nagyon tudna segíteni.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor. Tanácsért szeretnék fordulni önhöz már 2 éve járok Nagykállóba kezelésre és…

    Tisztelt Doktor.
    Tanácsért szeretnék fordulni önhöz már 2 éve járok Nagykállóba kezelésre és most elszeretném inditani a leszázalékolást és az ön véleményére vagyok kiváncsi hogy van e esélyem .2009 08.13tól 27.igfeküdtemKállóba Diagnózis 3Rekurrensdepreszió, súlyos depreszió epizód.pszich. tünetek nélkül.Magas vérnyomás még le irom ami a zárómon van. Pszichésen. éber orientált .Attentio felkelthető,nehezebbenterelhető,panaszaira centrált.Perceptio ép .Gondolkodása meglassult,inszuff.élmények,micromán dominantia,szuic.fantáziák kerülnek felszinre Affektív szférában anxiosus.Emotionálisan labilis.Diszphoria,fatigabilitás,insomnia,anhedonia,anergia,apatia jelei.Csökkent iniciatíva.Pszichomotorium lassult.Morbustudat fokozott.Realitáskontroll holotym módon torzult.Enyi ami lényeges a zárón ,én már 2szer gyógyszer tuladagolással is kerültem kórházba és sokszor siró görcsöt kapok gyenge vagyok a mellkasom és a hátam is nagyon fáj az idegtől egyik percbe jó vagyok utána meg már nem birok.Én már 6éve levagyok 40 százalékra véve csak arra nem jár semmi ez azóta jöthozzá sőt 11 hónapban is feküdtem kórházba Vertebrobasilaris syndroma ,Hyperlipidémia ,magasvérvyomás miatt.Segitségét előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A leírt problémákkal szerintem kevés az esélye, hogy 40%-nál többet kapjon, de érdemes megpróbálni, veszteni valója nincs. (Nem derül ki a leveléből, hogy hány éves, hány évet dolgozott, mi a munkája stb. lényeges szempontok.)
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tiszteletem Doktor Úr!
    Olyan kérdésem lenne,hogy mit javasolna erre: 20 éves vagyok egyszer volt egy rosszulétem meg megvislet a sok fiatal sportolo halála ugyanis magam is az lennék.
    Voltam mindneféle kivizsgáláson stb saját kérésemre mentem el mindne eredmény kiváló volt.
    Azt… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Balázs!
    Javaslom, hogy keressen fel egy pszichiátert, gyógyszeres és pszichoterápiás segítség jöhet szóba a bajára.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor úr!Pánikbetegségemre citapramot,xanaxot,betaloc-zok-kot szedtem.Sajnos nagyon…

    Tisztelt Doktor úr!Pánikbetegségemre citapramot,xanaxot,betaloc-zok-kot szedtem.Sajnos nagyon sokat hiztam,és a szex sem érdekelt.Ezért a citapram helyett most Floxettet 20mg-osat szedek.Ja és betagent a szédülésemre.ön szerint jo ez a gyogyszerváltás?összeférnek a gyogyszerek egymással?Az eddigi mellékhatások megszünnek?Válaszát előre is köszönöm!!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A gyógyszerek jók, de a hatás mindig egyénileg alakul, ezért az a kérdés, hogy az Ön szervezete hogyan fog rájuk reagálni. Az első napokban megtapasztalható, hogy van-e kellemetlen mellékhatás, a főhatás aztán 3-4 hét alatt alakul ki.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr! Hallottam kétféle új készítményről, a Buspironról /hatóanyaga Spitomin/,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Hallottam kétféle új készítményről, a Buspironról /hatóanyaga Spitomin/, illetve a Truxalról,amik nem antidepresszánsok, de nem is nyugtatók. Önnek mi a véleménye ezekről a készítményekről, hogyan fejtik ki a hatásukat?
    Válaszát köszönve kívánok sikeres Új Évet!
    Marietta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Marietta!
    A buspiron enyhe szorongásra javasolt nyugtató, amihez nincs hozzászokás. Saját tapasztalatom szerint nem hatékony. A Truxal egy antipszichotikum, mely kis dózisban bizonyos szorongások csökkentésére is alkalmazható.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • KEDVES DOKTORUR! a teszt felvevőjevel nem tartom a kapcsolatot. külföldön élek.de anno ő nem…

    KEDVES DOKTORUR!
    a teszt felvevőjevel nem tartom a kapcsolatot. külföldön élek.de anno ő nem volt képes nekem "magyarra " hétköznapi nyelve lefordiani ezt hogy mi is a bajom csak ködösitett hogy ez a teszt neki szol nem a betegnek meg hogy majd a pszichiáterrel beszeljem meg.aztan ott hagytam őket a francba.
    Mi az az f meg k csúcs? milyen jelentesük van? mert találtam olyant hogy valami mánia, meg pszichopátia de az F-et és K-t nem találom sehol. Ezek a betük mit jelentenek?
    Kérem azert valamit mondjon nekem hogy a diagnozis maga hetköznapi nyelven mit jelent.hisz ezt adtak ez van az ambuláns lapomon tehat valami ertelme csak kell hogy legyen. de irok a klinikai képről ha ugy könnyebb:
    Ránézesre normálisnak tünök, vidamnak stb. nem hagyom el magam.
    Amugy a problémám az hogy felek az emberektől de mindig csak neha es csak bizonyos emberektől szituktol is es ekkor leblokkolok, szavakat elfelejtek, könnyen befolyalnak. embereket összekeverek
    Gyerekoromtol fogva gatlasos visszahuzodó vagyok. Mindig volt hogy féltem bizonyos emberektől. PL .boltban felvagottat kerni ha valamit nem találok megkerdezni. ahhoz képest most egy boltban dolgozom eladóként törökorszagban elek. hullámokban jönnek ram ezek a dolgok. mostanaban megint szorongok. 32 eves nő vagyok. felek ha ram nez egy jóképü ferfi mert elpirulok, nem szeretek kiszolgalni ferfiakat.mert zavarba jövök. de hat kénytelen vagyok.csak nagyon szegyenlem magamat. a helyiek kedvesek velem de a turistak nemegyszer szova teszik a pirulst ami rossz erzes. Egesz szillveszterkor ezen agyaltam.Van egy párom de haza vágyom.Mert nem akar kisbabát. Elcsesztem 10 evet az eletemből. Annyira gatlasos vagyok hogy nem merek mégegyszer meriteni az etelből ha ennek mert volt regen hogy akkor szova tettek asulyomat persze viccből de nekem fajt. szoval ezek a panaszaim. ennek ellenere kivülről mosolygos vagyok közvetlennek ismernek az emberek próbálom nem kimutatni a félelmeim, es probálok is tenni ellenük ugy hogy átélem a helyzeteket (boltban mert itt rávagyok kényszerülve) mondogatom magamban nem lesz semmi baj, kit erdekeltek hülye pasik, örüljetek hogy rátok nezek egyáltalán, felettetek állok, meg ilyeneket mondok magamban. Szóval ezek alapjan meg a teszt alapjan ön mit gondol?
    leirom az egesz tesztet ami a papiron van hatha igy is könnyebb ha nem csak az egy mondatos dg van:

    "roscha:élénk aktiv a próbában emelkedett felelet szines tematika gyors tempo mutatkozik.A viselkedesei fekek jo szinvonalban működenek a mentális kontroll es integrácio főként tárgyszerű viszonylatban magas érzelmi indulati terhelésre esékeny fűtött reakcio alakul.felfogasmodja kevesse körülmeny es tárgyi kötöttsegű hangsulyosan elvont absztrakt .intrapsziches jegyei introverzio nélküli extrovertált. gyors szituativ viselkedes váltás. indulati tipusa zw hangsulyu ezert az agressziv acting out megoldas a meghökkentő váratlan reakcio gyors hangulatvaltas kiemelt vonasa.szindramatizalas impresszio mese reminiszcencia különleges reakcioi a viselkedes teatralitasat, a gondolkodas szubjektivizálodasat infantilis mintakra könnyü visszatereset szenzibilis egocentrizmust jelenenek. Bsec reakcio (ez mi?) szerint állando várakozási készenlét türelmetlen perfekcionizmus maximalizaltsag es erdekvezereltseg a kiemelkedő vonása.
    realitas normal, metszetben regresszio nem látható, organikus addikcios alap nincs. kiemelt a konverzios teátrális irány gyors ciklusu hangulatvaltas.
    mmpi: kisebb F csúcs normál K.Klinikai profilon konverzios völgy es mania egycsucs jelenik meg.empirikusan maniako-depressziv talajon mániás reakcioforma.labilitas esékenyseg kiegyensúlyozatlansag önkritika hiány realitasfedezet nélküli tervek erdekeben nagy energiamozgositas megszallottsag.anamnezisban depressziv fazis korai fejlődesi serülés genetikai v. intrauterin károsodas előfordul.
    vél bipol.affektiv zavarral társalt disszociativ tüneti kép.
    klinikai kérdés megválaszolása:Mániás reakció,bipoláris affektiv zavar ötvöződése disszociativ főként konverziós képpel.gyors ciklusu tünetképzés affektiv váltás acting-out reakcio impulziv aressziv kimenetel aszociális megoldas"
    bemásolom meg az előző levelemetis. KÉREM SEGITSEN NEKEM!!!KÉREM FORDITSA LE ÖN OLYAN SZIMPATIKUS MIT GONDOL? ha igy nem tudom felek hogy valami nagy baj es komolyan kezeltetnem kellene magamat varom valaszat köszönöm szepen. BUEK BUEK


    Kedves Doktorur!
    Megtenné hogy értelmezi ezt nekem hétköznapi nyelven? Ez jött ki nekem mmpi proban"Kisebb F csúcs normal K mellett Mániás reakció,bipoláris affektiv zavar ötvöződése disszociativ főként konverziós képpel.gyors ciklusu tünetképzés affektiv váltás acting-out reakcio impulziv aressziv kimenetel aszociális megoldas"
    ez jött ki es nem magyaraztak el nekem. es szeretnem tudni mit jelent. mi bajom van? legyen olyan kedves es ertelmezze nekem a leirtakat.köszönöm leila




    Kedves Leila!
    Egy teszt eredményeit a klinikai kép alapján, személyre szólóan érdemes értelmezni. Nyugodtan menjen vissza a teszt készítőjéhez.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Leila!
    Nem lenne helyes ismeretlenül valakinek a személyiségét boncolgatnom. Kérem értse ezt meg!
    Üdv: Eszik János dr.

  • Tiszteletem! Alvászavarokkal ,pánikbetegséggel küzdök mostanába.egyszer roxxul lettem saját…

    Tiszteletem!

    Alvászavarokkal ,pánikbetegséggel küzdök mostanába.egyszer roxxul lettem saját kérésemre elmentem mindneféle vizsgálatra minden tökéletes volt az eredményeket illetöen.a háziorvosom is mondta h nehogy pánikbetegségbe essek bele.sztrintem belestem mit tudnék ellene tenni?
    mindig azt hiszem h vmilyen problémám van naomn figyelek magamra stb.
    Válaszát elöre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A legjobb, amit tehet, hogy pszichiáterhez fordul!
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves Doktorur! Megtenné hogy értelmezi ezt nekem hétköznapi nyelven? Ez jött ki nekem mmpi…

    Kedves Doktorur!
    Megtenné hogy értelmezi ezt nekem hétköznapi nyelven? Ez jött ki nekem mmpi proban"Kisebb F csúcs normal K mellett Mániás reakció,bipoláris affektiv zavar ötvöződése disszociativ főként konverziós képpel.gyors ciklusu tünetképzés affektiv váltás acting-out reakcio impulziv aressziv kimenetel aszociális megoldas"
    ez jött ki es nem magyaraztak el nekem. es szeretnem tudni mit jelent. mi bajom van? legyen olyan kedves es ertelmezze nekem a leirtakat.köszönöm leila

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Leila!
    Egy teszt eredményeit a klinikai kép alapján, személyre szólóan érdemes értelmezni. Nyugodtan menjen vissza a teszt készítőjéhez.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves Doktor Úr! A problémám, hogy 9 évig egy hihetetnül rossz környezetben dolgoztam, szorongással…

    Kedves Doktor Úr!

    A problémám, hogy 9 évig egy hihetetnül rossz környezetben dolgoztam, szorongással jártam be, állandó megfelelési kényszert éreztem.2009 decemeber 1-től már máshol vagyok de nem akar oldódni a feszültség. pedig itt már nincsen okom stresszelni. mit tegyek, hogy gyógyszrek nélkül újra kiegyensúlyozott lehessek?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Léda!
    Ezek szerint nem a munkahelyétől volt stresszes! Meg kellene keresni, hogy akkor mitől?!
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám, mióta az eszemet tudom, dipszomán ivó. Igazából nem bánt senkit,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Édesanyám, mióta az eszemet tudom, dipszomán ivó. Igazából nem bánt senkit, nem agresszív, amikor iszik, inkább csak túl kedves, vagy épp nemtörődöm (illetve sajnos ilyenkor sokszor éri baleset, pl. komoly bokatörés, gerinccsigolya törés stb.). Már próbáltam sok módszerrel rávenni, hogy hagyja abba, de semmi sem segített. Aztán rájöttem, hogy ezt a problémát nem nekem kell megoldanom. Úgy gondoltam, hogy ha erre rájöttem, majd kezelni is tudom a helyzetet. De sajnos nem. Az ünnepek kifejezetten kellemetlenek kezdenek lenni, mert nem tudom, hogy fog-e inni vagy nem. Általában mondjuk inkább iszik. Megtehetném, hogy egyszerűen nem megyek el hozzájuk, de van egy kislányom (10 hónapos), akit nem akarok megfosztani a nagyszüleitől, és fordítva sem.
    Írhatnék itt arról, hogy miért iszik és mióta és miket csinál, de az az ő problémája... az enyém pedig az, hogy nem tudom kezelni ezt a helyzetet. Már egy korty italt is megérzek rajta, és ha nem is tesz semmit, akkor is iszonyatos dühöt érzek. Hiába uralkodok mondjuk magamon és teszek úgy, mintha nem vettem volna észre, belülről forrongok. Ilyenkor haragszok rá, mert alapvetően egy nagyon jó emberről van szó, akivel mindent meg lehet beszélni, akit nagyon lehet szeretni. És szeretem is és féltem, mégsem tudok felül emelkedni az ilyenkor érzett indulataimon és általában az lesz a vége, hogy mondok valamit, amin megsértődik és összeveszünk.
    Mit tehetnék, hogy ne legyek ennyire dühös?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: R.M.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves R.M.!
    Semmit, hiszen jogosan dühös! Ezt érdemes felvállalni az édesanyjával szemben és akár előre megfogalmazhat olyan elvárást, hogy arra a rövid időre ne igyon legalább.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr! "Antipszichotikumok esetében nem a hirtelen elhagyás okozhat gondot,…

    Tisztelt Doktor Úr!


    "Antipszichotikumok esetében nem a hirtelen elhagyás okozhat gondot, hanem a gyógyszermentesség miatt felerősődhetnek a pszichotikus tünetek. "

    Ferdít, T. Doktor úr, antipszchihotikumok esetében a hirtelen elhagyás okozhat gondot, mivel a gyógyszermentesség miatt felerősödhetnek a pszichotikus tünetek vagy a MEGVONÁSi tünetek. Az utóbbiak nagyon hasonlatosan a pszichotikus tünetkehez és a pszichiáterek döntő többsége lehazudja, ahogyan Maga is a korábbi válaszaiban - lusta vagyok kikeresni.
    A Zyprexa hasonlóan a többi antipszichotikumhoz, hosszú távon visszafordíthatatlan agykárosodást, memóriaromlást, logikai készségek leépülését, PSZICHOZIST stb. okoz.
    Hosszú szedés után hiányolja az agy és borzalmas kínokat okoz a megvonása.
    Nyilván Ön ezzel nem fog egyetérteni, mivel a bankszámláját a gyógyszergyárak tömik így-úgy.

    Én egy évtizeden keresztül szedtem ezeket a sz.rokat mert a t. pszichiáterek b.sztak felvilágosítani a szövődményekről.
    Tudom, nem a célra használom ezt az oldalt, Ön pedig nem hű az orvosi esküjéhez.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Hát.. ez az Ön véleménye, amivel én valóban nem értek egyet. Ha ilyen határozott véleménye van orvosi kérdésekről és baja van a pszichiáterekkel, akkor miért levelezik itt velem?
    És miért ilyen stílusban?

  • Tisztelt Doktor Úr! Talán nem egy hétköznapi problémával fordulok Önhöz, vagy lehetm hogy…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Talán nem egy hétköznapi problémával fordulok Önhöz, vagy lehetm hogy mégis???
    Remélem tud majd segíteni!
    Én egy 20 éves lány vagyok. 3 éve ért véget a legelső kapcsolatom, de a volt barátomhoz azt hiszem még mindig kötődöm lelkileg! Ez azonban azzal jár, hogy nem merek sétálni az utcán, egyedül meg pláne nem, mert félek, hogy összetalálkozom vele..egyébként nem tattjuk semmilyen módon a kapcsolatot a szakítás óta.valóságos szorongás tör rám, ha gyalog kell elmennem valahova. Ez ha iskolába kell mennem, nem akadélyoz, ugyanis másik városban tanulok, így csak hétvégente jön elő ez az érzés bennem, mikor haza megyek..tudom, hogy ez nem a legjobb fényt veti az életemre..De nem tudom, hogy hogyan segíthetnék magamon.
    Szakításkor nem történt semmi! Szüleim nem tudtak erről a kapcsolatról. Volt már, hogy többször láttam a volt barátomat az új barátnőjével. Ilyenkor erős szívdobogás, remegés lesz rajtam úrrá. Smint már írtam, mivel más városban tanulok, így ott efféle rohamok nem jönnek rám, mert tudom, hogy ott nem tudok vele összefutni. Félek tőle, de nem azért mert valaha bántott, vagy hasonló.
    Sajnos nem tudom, hogy mit tegyek és igazából már kezdek kétségbe esni! Ezek egyébként csak akkor vannak, ha sétálnom kell az utcán...
    A másik kérdésem még az lenne, hogy 3 éve folyamatosan, de lassa kezdett ritkulni a hajam...gyakorlatilag azóta vannak ezek a fajta szorongásaim is. Vérvételen már voltam, ahol minden eredményem jó volt...bár tudomásom szerint akármilyen belső gyulladástól is hullhat a hajam, de ok lehet pl. ez az utcán való szorongás is??? Ideges típus vagyok és sokszor nem tudok igazán elengedni magam..ezek hozzájárulhatnak a hajhulláshoz???

    válaszát nagyon köszönöm!

    Anna;

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Anna!
    Minden olyan dolog segít, ami az önértékelését javíthatja: tanuljon, sportoljon, adjon a külsejére, legyenek barátai, járjon társaságba stb. Ha ez nem megy, pszichoterapeta tud segíten.
    A hajhullás gyakran jár együtt szorongásos, depresszív problémákkal.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • TISZTELT DOKTOR UR!!! FIATAL NO VAGYOK.MOST GYOGYULTAM KI EGY ENYHEBB TUDOGYULLADASBOL.A BETEGSEG…

    TISZTELT DOKTOR UR!!! FIATAL NO VAGYOK.MOST GYOGYULTAM KI EGY ENYHEBB TUDOGYULLADASBOL.A BETEGSEG ALATT ANNYIRA LEGYENGULTEK AZ IDEGEIM HOGY AZOTA NAGYON ROSSZ A KOZERZETEM SZORONGOK FELELMEIM VANNAK NEM KAPOK LEVEGOT AZ EGESZ TESTEMBE ZSIBBADAST ERZEK . PEDIG AZ ORVOSOM MEGNYUGTATOTT HOGY NINCS SEMMI FIZIKAI PROBLEMAM.AZ IDEGESSEGRE XANAXOT IRT FEL ABBOL VESZEK NAPONTA KETTOT 0.25 MG-OS.VAJON MEDDIG FOG MEG TARTANI EZ AZ ALLAPOT?ES MITOL ALAKULT EZ KI NALAM?VALASZAT ELORE IS KOSZONOM!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Tünde!
    Az idegek nem gyengülnek le! Vsz. az egyébként is labilis lelki állapota romolhatott tovább a testi betegség során. Ha néhány nap alatt nem áll vissza az eredeti állapot, érdemes pszichiáterhez fordulnia.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • T. Doktor úr! Egy 19 éves lány vagyok,igen hányatott sorsom volt eddigi életem során.5 éves…

    T. Doktor úr!

    Egy 19 éves lány vagyok,igen hányatott sorsom volt eddigi életem során.5 éves korom óta 8 pszichológus,és 4 pszichiáter keze alatt fordultam meg.Akik mind-mind feltépték az elszenvedett sebeket,hiába szerettem volna feledni a múlt rémes dolgait,édesanyám újabb és újabb orvosok felkeresésére kényszerített több esetben zsarolással.Most is addig ügyeskedett,mígnem kapcsolatai révén soron kívül "belökött" a pszichiátriára ("nembíromelvisleniagyereket" jelszóval),ahol addig nyaggatta az orvost,míg el nem kezdett gyógyszerezni,Ziperid-et adott,úgy hogy 2 mg-ig én tapasztaljam ki mi a jó nekem.Elsőre bevettem 2mg-t ,ami nagyon kiütött és viselhetetlen fejgörcsöt okozott,így mindennap 1mg-t veszek be.Legutóbbi látogatásnál Ziperid helyett Hunperdal nevű tablettát kaptam,mert épp az volt a fiókban....A fejfájások nem szűntek meg,sőt egyre erősödnek,a fájdalom csillapítók pedig nem használnak semmit.Mit lehet tenni?Próbáltam a gyógyszereknek utánaolvasni a net-en egy kicsit,így találtam,hogy ezek skizofréniásoknak,illetve fogyatékkal élőknek készültek.Nekem személy szerint semmi ilyen problémám nincs,inkább szorongásos panaszaim vannak,állandó félelem édesanyám újabb és újabb rám erőszakolt szeszélyei és a családi dolgok miatt,amik sajnos sokszor kihatnak az egyéb közösségi kapcsolataimra is.Érdemes tovább folytatnom a gyógyszerek szedését?Szíves segítségét előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A problémát nem tudom megítélni -mert csak az egyik szeletét látom-, de levele teljesen összeszedett, logikus stb. Ebben a stílusban bizonyára meg tudná ezt beszélni a kezelőorvosával is.!!!! Az Önre bízott gyógyszerdózis orvosa részéről is együttműködési szándékra utal. ( A risperidon hatóanyagú gyógyszerek valóban antipszichotikumok, mindenféle pszichotikus állapotra, pszichotikus szintű szorongásra is adhatók)
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves DoKtor Úr! 7 havi Zyprexa szedés ( 10 mg) után elhagytam, mert nem használt. Ugyanolyan…

    Kedves DoKtor Úr!

    7 havi Zyprexa szedés ( 10 mg) után elhagytam, mert nem használt. Ugyanolyan rosszul alszom, szorongok, ellenben meghíztam és súlyos memóriazavarom van, a szexuális funkciót is rossz irányban befolyásolta. A hirtelen elhagyás jelenthet-e veszélyt, miyent?

    Boldog Karácsonyt!
    Irma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Kedves Irma!
    Antipszichotikumok esetében nem a hirtelen elhagyás okozhat gondot, hanem a gyógyszermentesség miatt felerősődhetnek a pszichotikus tünetek.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor Úr! Reggel szedek 100 mg asentrát és este pedig 0,5 mg rivotrilt depresszióra…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Reggel szedek 100 mg asentrát és este pedig 0,5 mg rivotrilt depresszióra ill. pánikbetegségre. Az lenne a kérdésem, hogy szilveszterkor megihatok e egy-két pohár alkoholt, vagy aznap, vagy előtte is esetleg hagyjam ki a gyógyszereket? Mennyire borítaná fel a kezelést, ha kihagyom a gyógyszereket?

    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Mancika!
    A Rivotrilt hagyja csak ki, az Asentrát változatlanul szedheti!
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Kedves Doktor Úr! Mi a véleménye erről a szorongásoldóról?

    Kedves Doktor Úr!

    Mi a véleménye erről a szorongásoldóról?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    A benzodiazepinek csoportjába tartozik, mint a Rivotril, Xanax, Seduxen stb. is. Rontja a kognitív funkciókat, hosszabb távon hozzászokást okozt, ezért csak átmenetileg javasolható a szedése.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tiszteletem Doktor Úr! 20 éves vagyok,rendszeresen sportolok ugymond majdnem aktiv sportolo…

    Tiszteletem Doktor Úr!

    20 éves vagyok,rendszeresen sportolok ugymond majdnem aktiv sportolo vagyok.Nyáron történtek fiatalkoru sportolokkal hirtelen halálesetek,kicsit megijjedtem amikor egy meccs utanni éjszakán éreztem h kicsit mintha rosszul lennék.Megmértem a vérnyomásom a pulzus volt kicist magas,de aztan helyreállt normálisra vszinü az ijjedségtöl volt.egyböl felkerestem az orvosom elmondtam neki mi történt.saját kérésemre minden féle vizsgálaton jártam minden eredményem kiváló volt.Sajnos azota gyakran elöjönnek ilen pánikszerü rohamok mint pl ugy érzem néha mintha nem kapnék elég levegöt,kapkodó légzés,szédülés,öntudaít elvesztése stb.olvastam h ezek a pánikbetegség jelei lehetnek.Mit javasolna mivel térhetnék vissza a régi élethez?
    Kicsit félek azota ugymond minden apro jeltöl ami ezekkel összefüzhető.Szeretnék visszatérni a régi énemhez.Remélem ezen valahogy lehet segiteni.Válaszát elöre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Valóban felvetődik a kezdődő pánikbetegség lehetősége, ezért érdemes lenne pszichiáterhez fordulnia.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.

  • Tisztelt Doktor úr! Szorongásra kaptam gyógyszert, egy idő után jobban is lettem tőle, de ehhez…

    Tisztelt Doktor úr!
    Szorongásra kaptam gyógyszert, egy idő után jobban is lettem tőle, de ehhez kellett, hogy le tudjam foglalni magam. Mondhatni, amin csak lehet, szorongtam.. Túl gyors, túl lassú szívverés, fulladás érzet, zsibbadás, szédülés.. Volt minden. Jelenleg ott tartok, hogy úgy érzem megőrülök.. Mintha elidegenednék magamtól, és rettentően félek. Attól félek, nem tudok reálisan gondolkodni, hogy teljesen megbolondulok... Honnan tudom, hogy ez a szorongás műve, vagy hogy tényleg ez történik-e velem? Borzasztó érzés...
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Eszik János

    Tisztelt Kérdező!
    Ezt nehéz az embernek magában megítélnie, mert az erős szorongás a legszélsőségesebb tüneteket tudja okozni. Támpontot az alapbetegsége és orvosa véleménye adhat.
    Üdvözlettel: Eszik János dr.