A betegek kérdései (2006)

  • Tisztelt Doktorno!

    Néha olyan érzésem van, mintha az egész testemben érezném a szívverésem, foleg ha lefekszem még a fulemben is hallom. Kellemetlen érzés.
    Van olyan is, hogy pár fok lépcsozés után nehezebben szedem a levegot, vagy hogy idonként néhány percig mélyen kell… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kati!
    Mi miatt kapott kemotherápiát,
    Szed.e gyógyszert?
    Szed-e táplálékkiegészítőt?
    Volt-e az utóbbi időben fogászati beavatkozása?
    Mekkora a testsúly?Még több

  • Tisztelt Dr Nő!
    Nem rég voltam kontrolon ,mert autoimmun beteg vagyok(RA,FSGS,SLE)
    Panaszom (gyakori hasmenés)elmondtam az orvosomnak aki gasztroenterológiára irányított.Ez a dolog 3 hónapig kínozott 1hét panasz 1-3 nap szünet aztán 2 hét hasmenés és így ment hónapok óta.Most tanácstalan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Pár kérdésem lenne, mielőtt pontos választ adnék: milyen kenyeret, kenyérfélét fogyaszt. Édességekkel hogyan áll? Mennyit és milyeneket fogyaszt
    Menstruációja milyen,… Még több

  • Kedves Doktornő! Köszönöm szépen hogy megtisztelt válaszával. Marika További szép napot kívánok

    Kedves Doktornő! Köszönöm szépen hogy megtisztelt válaszával. Marika További szép napot kívánok

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    viszont kivánom.
    üdvözlettel:
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves doktornő

    32 éves anyuka vagyok, 3 éve kezelnek pajzsmirigyalulműködéssel, járok rendszeresen kontrollra. Júniusban a TSH-m 43 volt, nagyon magas. Letrox 100-at szedtem, napi egy tablettát, 3 héttel később a TSH 7 volt. Az orvosom azt mondta,szedjem tovább a Letrox 100-at,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Pár kérdésem lenne, mielőtt pontos választ adnék: milyen kenyeret, kenyérfélét fogyaszt. Édességekkel hogyan áll? Mennyit és milyeneket fogyaszt
    Menstruációja milyen,… Még több

  • Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát. Akkor ismételten visszaállok a diétára, a kérdés csupán annyi mennyit lazíthatok rajta, mert ez így elég kemény. Pl. Ehetek-e gyümölcsöket, zöldségeket, vagy egy életre el kell hagynom ezeket. Ön azt írta: "A legfontosabb. hogy a régi étrendjére… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Andi!
    A gyümücsöt először kompotként, de csak citromos fahéja vízben ( nem cukrosan) frisen készíteni. A zöldségeket mind párplva, a rostokat klazítva fogyasztani.
    Azajánlott… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Kiváncsi lennék a véleményére. 40 éves 185cm magas 97kg os férfi vagyok.Hét…

    Tisztelt Doktornő!
    Kiváncsi lennék a véleményére.
    40 éves 185cm magas 97kg os
    férfi vagyok.Hét honap alatt 43kg-ot
    fogytam öneröből.Négy éve nem fogyasztok
    alkoholt,elötte pálinkát ittam sokat.
    Sajnos ennek meg lett az eredménye
    Megnagyobodott máj ,nagy lép ,
    alacsony trombocita,a Belgyogyász doktor
    nem tudott tanácsot adni,mivel tudnám
    megemelni,most (80)müteni kéne a lábam
    az érsebész azt mondta 100 alatt szóba se
    jöhet a mütét.Alacsony a fehérvértest szám is
    2,8 .
    Kérem ha volna valami javaslata megköszöném.
    Sokat jártam már Dokihoz de nincs konkrét dolog,
    amit mondanának.Vér vételre is járok.
    Kérem ha tud tanácsoljon valamit.
    Előre is köszönöm!
    Tisztelettel egy fiatal apuka aki szeretné felnevelni 7 éves
    kisfiát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Valóban speciális problémában kér tanácsot.
    MIvel ezt a kérdést csak személyre szabott terápiával lehetne orvosolni, a személyes konzultáció, speciális diagnosztika elengedhetetlen.
    Amennyiben ez lehetséges a követzkező telefonnszámon tud a rendelésemre bejelentkezni:
    06306161037.
    üdvözlettel
    Dr bérczy judit

  • Tisztelt Doktor Nő! Először is válaszolok kérdéseire: fehérkenyeret fogyasztok,napi 1 édességet…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Először is válaszolok kérdéseire:
    fehérkenyeret fogyasztok,napi 1 édességet fogyasztok legyen az túró rudi vagy bármilyen csoki,menstruációs problémáim vannak kb.két éve, voltam nőgyógyásznál negatív,nem szedek fogamzásgátló tablettát,nem kávézom,ritkán iszom tejet,testsúlyom 97kg,3-4x eszem naponta,a székletem változó,mindennap van,van hogy 2x de van hogy6x is hol ilyen hol olyan.nem dolgozom.


    A kérdésem egy pajzsmirigy ultrahangal kapcsolatban lenne:A pajzsmirigy jobb lebenye 12x8x25mm.A bal lebeny 13x13x43mm,felső kp.harmad
    határán 8mm-es,az alsó harmadban 16mm-es echoszegény,tűszúrásszerű
    echodens részleteket is tartalmazó göb van.A nagyobb göbben 7mm-es
    hold alakú cysta ábrázolódik.Az isthmus nem szélesebb.
    A trachea a sternum felett jobbra dislocalt és kissé szűkebb.
    A TSH szintem normális.
    A kérdésem az lenne hogy mi a teendő a göbökkel?Kell-e további vizsgálat
    vagy ne aggódjak miatta.És még annyi hogy mit jelent a trachea a sternum felett jobbra dislocalt? És ezzel csinálnak e valamit?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm és várom!!!!

    Tisztelettel:Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    scintigráfia is szükséges , csináltassa meg, apontos véleményhez ez is fontos.
    Üdvözettel
    dr bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! Kérem engedje meg, hogy mielőtt az Ön kérdéseire válaszolnék, röviden felvázoljam…

    Kedves Doktornő!

    Kérem engedje meg, hogy mielőtt az Ön kérdéseire válaszolnék, röviden felvázoljam helyzetemet, amelyből kérdésem adódik.
    Idén április 23.-án császármetszéssel szültem. Utánna 3 hétig fájt a gyomorszájamnál. Május 13.-án ultrahanggal megállapították, hogy kis epeköveim vannak. Másnap kórházba kerültem, mert besárgultam, mivel egy epekő kiszabadult és elzárta a vezetéket. Május 15.-én endoszkópos vizsgálattal eltávolították az epekövet, de még aznap hasnyálmirigy-gyulladásom lett. Az Alfa-amiláz érték 8072 U/l volt. Szondát kaptam. Csütörtökre (20.-a)ez az érték már csak 278 U/l volt, ezért hazaengedtek. Tartanom kellett a hasnyálmirigy diétát. Június 4.-én hasi fájdalommal ismét kórházba kerültem, ahol újabb endoszkópos vizsgálat következett, mivel a laboreredmények arra engedték következtetni az orvosokat, hogy még egy kő kiszabadult, de amikor a vizsgálat zajlott, a kő már nem volt ott. Gasztroenterológusaim ekkor megbeszélték a sebésszel az epe eltávolítását, amire így soron kívül másnap, szombaton került sor. Amikor kiengedtek nekem azt mondták a sebészek, hogy 3 hétig tartsam az epediétát, és aztán mindent bele (persze csak fokozatosan). Én 3 hónapi tartottam a hasnyálmirigydiétát, 1 hónapi lazítottam rajta, és most mindent eszek, de szándékomban áll visszaállni, mert a súlyom, így is jóval több a megengedettnél. Most kisebb félelmem támadt. A kérdésem az, hogy a hasnyálmirigy gyulladás diétáját feladhattam-e, vagy ez egy életre szóló diéta, és sürgősen térjek vissza rá? Valamint, hogy nem kéne-e kontroll a hasnyálmirigyemnek? És, hogy számíthatok-e arra, hogy a jövőben lesz vele még valami gondom?
    Remélem nem gond Önnek, hogy ilyen kérdésekkel zavarom, de hogy egy másik fontosat is kérdezzek, ami a fogyókúrával kapcsolatos:
    Az én segítségemmel, és az eddigi kórképemet ismerve, tudna nekem segíteni, hogy 51 kg-os lehessek? :)

    Köszönöm!
    Miskei Andrea

    Az Ön kérdéseire a válaszom:
    Milyen kenyeret, kenyérfélét fogyaszt? Bolti félbarnát.
    Édességekkel hogyan áll? Csokifüggő vagyok sajnos, de 4 hónapig bírtam nélküle.
    Mennyit és milyeneket fogyaszt? Csak csokit, napi 2-4 szeletet. Menstruációja milyen, szed-e fogamzásgátlót? Nem szedek fogamzásgátlót, a menstruációm nem rendszeres.
    Kávét iszik-e? Nem.
    Mennyit Tejet iszik-e? A diéta miatt elhagytam, nem tértam vissza rá.
    Mekkora most a testsúlya, és mekkora a haskörfogata? 78 kg vagyok haskörfogatom 90 cm körüli, de csak 153 cm vagyok.
    Mennyire rendszeres a napi étkezési ritmusa? Szó-szó.
    Széklete van-e minden nap? Inkább minden másnap.
    Hasmenése előfordul-e? Nem.
    Mit dolgozik? Itthon vagyok gyeden.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Köszönöm a részletes leírást, s a válaszait a kérdésemre.
    A legfontosabb. hogy a régi étrendjére nem térhet vissza , hiszen az hozta létre a betegsget, s a műtétet.
    Ha tartja a diétát , a testsúly fokozatosan csökken,
    Ami segíthet: vérből megnézni a TSH szintte, és a vércukor terhelés + inzulin szint méréssel.

    Üdvözlettel
    dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Már kb. 1 éve küzdök bal oldali hasi fájdalommal, ami inkább felszínesebb,…

    Tisztelt Doktornő!
    Már kb. 1 éve küzdök bal oldali hasi fájdalommal, ami inkább felszínesebb, mint mélyebb fájdalom.Sokszor olyan, mintha csak a bőröm fájna, vagy a hasfal? Sérvre utaló kitüremkedés nincsen.Vannak időszakok, amikor napokig nem fáj, aztán újra csak előjön. Hasi ultrahangon voltam, ahol teljesen rendben volt minden.Voltam nőgyógyászaton, ahol 2 alkalommal is kaptam gyógyszert(Meloxan?), amit míg szedtem nem fájt, de mihelyst abba hagytam megint csak fájt. Végül laparoszkópiát végeztek, (korábban volt 2 műtétem (császármetszés és egy mióma, vakbél is) kisebb összenövések voltak a bal petefészek körül. A doktor úr azt mondta teljesen egészséges vagyok. Ez a fájdalom azonban újra visszatért, nem erős, elviselhető. Inkább akkor fáj, ha mozgok.
    Egyébként ülő munkát végzek, fehér kenyeret eszem, sok tejet és tej terméket eszem, édességet nagyon keveset, menstruációm rendben van, székletem nincs minden nap és kemény is.Hasmenésem nincsen.(sajnos kevés folyadékot iszom). Júliusban voltam vérvételen is, ahol a CRP háromszorosa volt a megengedettnek. Sajnos bőrkiütésekkel is küzdök jobb hónaljamon , az is most már lassan 1 éve lesz. Ott azt mondták, hogy vmilyen vírustól. medrolt kaptam, és kenőcsöket. Ez áprilisban volt. Azóta sem múlt el teljesen, időszakosan visszatérnek, de nem tudom semmihez sem kötni.36 éves vagyok 68 kg, 170 cm magas, haskörfogatom 105 cm.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    A legfontosabb csináltasson vércukor terhelést, és inzulin rezisztencia vizsgálatot.
    Üdvözlettel
    dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktor Nő! Volt két mélyvénás trombózisom,jelenleg 5 synkumart szedek,magasvérnyomásom…

    Kedves Doktor Nő! Volt két mélyvénás trombózisom,jelenleg 5 synkumart szedek,magasvérnyomásom van ,alagút szindrómám,klausztrofóbiám,a jobb kezem gyenge erőtlen (folyik a kivizsgálás) és aszmás vagyok.Érdemes elindítani a leszázakékolást?Várom válaszát. Köszönettel Marika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Marika!
    Őszinte a válaszom , próbálja meg, ennyi bajjal.
    Jó Éjt!
    Dr Bérczy Judit

  • tisztelt doktornő. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy ma reggel a meforal 850 ből véletlenűl…

    tisztelt doktornő.
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy ma reggel a meforal 850 ből véletlenűl reggel kettőt vettem be. és háromszor 1 kell naponta.(elfelejtettem hogy bevettem)kérdésem lehet valami komoly bajom?
    a délit bevegyem? vagy akkor ne?válaszát előre is köszönöm. zsuzsanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Reggelizzen bőségesen, vagy egy kis tízórait fogyasszon el. A déli gyógyszert ne vegye be.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő Novembertől vacakol a ciklusom mindig késik.cytologia P2.Uh negatív bo petefészekben…

    Tisztelt Doktornő

    Novembertől vacakol a ciklusom mindig késik.cytologia P2.Uh negatív bo petefészekben tüsző volt jun 07.-én.Norkoluttal meghozták a menzeszem.Azóta semmi ma voltam nőgyógyásznál:R.nagy uterus,endom7mm,bo ov-ban 29 mm-es egyrekeszes echomentes képlet az orvos szerint tüsző.Ez mi lehet???Kaptam Norcolutot majd a megvonásos vérzés 2.napjától chlostibegytet kell szednem.
    DG:Szekunder amenorrhoea
    33éves 2 gyermekes anyuka,1 éve leszoktam a cigiről,híztam 10 kilót.

    Köszönettel:Ani


    Ma ujra voltam orvosnál mert a norkolut után mrgjött szept 1-én.Azóta megint semmi.A b.o. petefészekben még mindig ott van 33x26mm-es egyrekeszes echomentes képlet,mondta az orvos várjunk még és ha nov közepéig nem jön meg akkor ujra NORCOLUT mivel fogamzásgátlót nem akarok szedni.Kért még CA 125 vérvételt.Azt mondja UH alapján nem merül fel banne rosszindulatuságra gyanú.Akkor miért kér tumor marker vizsgálatot?Az egyrekeszes cyszta úgye nem lehet rosszindulatú petefészek daganat?Azt mondta valószínüleg endometriozis.

    Köszönettel :Ani

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    A Ca125 igazán csak a biztonság kedvéért kérte a nőgyógyásza.
    Ne aggódjon nincs petefészek daganata.
    Az endometriosis valóban lehetséges ok.
    Bizzon a nőgyógyászában,
    Mekkora haskörfogata, van-e mindennap szélete, édességet mennyit fogyaszt, tejet, kakót fogyaszt-e
    Üdvözlettel
    dr bérczy judit

  • Köszönöm doktor nö a válaszát! Továbbiakban ön szerint akkor merre fognak küldeni,gyogyítható…

    Köszönöm doktor nö a válaszát!
    Továbbiakban ön szerint akkor merre fognak küldeni,gyogyítható ez egyáltalán gyogyszerral?Ön mire gondol,ha nem cushing?köszönöm.Mónika

    Jó éjszakát önnek!:)

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedve s Móni!
    A szervezet működésében számos tényező játszik szerepet, újab kutaási eredmények mindig hoznak a gyakorló orvosnak is segítséget, ilyen estben mint a Mónié.
    A kezelőorvosa biztosan figyelmbe veszi ezt és további vizsgálatokat kezdeményez az ön személyes vizsgálata és eredményei alapján.
    Példáula nyálból is számos lehetőség van a hormonrendszer vizsgálatához , .
    Üdvözlettel
    Szép estét, éjszakát
    Dr Bérczy Judit

  • tisztelt Doktornö.pajzsmirigy alulmüködésem van,Letrox tablettát szedek rá.Lehet e szednem ezt…

    tisztelt Doktornö.pajzsmirigy alulmüködésem van,Letrox tablettát szedek rá.Lehet e szednem ezt a tablettát terhesség alatt is?Válaszát elöre is köszönöm.Tisztelettel Erzsike

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    Fontos szedni a terhesség alatt , lehet. hogy azigény is megnő, tehát szoros kontorll.
    Üdvözlettel
    Dr bérczy Judit

  • Az Ön kérdésre válaszolva:
    A TSH=50.9 mU/1 - FT-4= 2.5 pmol/1 - ez augusztus 30.-án volt ez volt a műtét utáni véreredményem.
    A kórházban szedtem és utána is a calcium pezsgőtablettát, mert azt mondták, hogy kevés, azóta is 1x1-et szedek. Azóta nem volt nézve, sem a magnézium.Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    kedves Kérdező!
    rollálni.
    Ezekaz infókat köszönöm.
    A vérből a Ca, Mg szinett meg kell kontrollálni, segíthet a zsibbads kiderítésében.
    üdvözlettel
    dr bérczy…

  • Tisztelt doktor nö! Már irtam önnek ez ügyben remélem tetszik rá emlékezni! Szóval megkaptam…

    Tisztelt doktor nö!
    Már irtam önnek ez ügyben remélem tetszik rá emlékezni!
    Szóval megkaptam a véreredményt a 4 szem gyogyszer után!
    Leirom önnek a multkorit is és a mostani le csökkent értéket is!

    1hetes eredmény gyogyszer nélkül!
    tesztosz 2,55nmol normál érték,nöi.0,22-2,9
    cortisol 755,5nmol
    dhea-s 9,83 umol

    mostani mai eredményem gyogyszer után!
    tesztosz 0,67nmol
    cortisol 16,5nmol
    dhea-s 6,10umol

    a második vérvételnél szeptember 29-én jött meg mensesem és a vérvétel pedig ma volt október 6.-án!
    Várom válaszát!
    Ön szerint melyik lehet szindróma vagy a cushing kor?
    Most továbbiakba mire számíthatók?Valamint gyogyszerral gyogyulhatok-e ön szerint vagy csak mütét jöhet majd szóba!
    Köszönöm válaszát!Eléggé aggodok! 22 vagyok!
    Tisztelettel.Mónika


    tovább Dr. Bérczy Judit adatlapjára


    Kedves Mónia!
    Az említett gyógyszerből pontosan mennyi szemet vett be összesen?
    Mert a leírását nem tudom pontosan értelmezni.( napi 4 szem egy hétenát?, vagy csak egyszer négy szemet este?)
    Szép Napot!
    Üdvözlettel
    dr Bérczy Judit



    Igen doktor nö,csak 1 szer vettem be a 4 szem gyogyszert a vérvétel elötti estén!
    Még annyit hogy neten olvastam,hogy az amalgán tömést ilyenkor ki kell cserélni mert árt a higany,ez igaz e? vagy nem lényeges most? 2 van amugy!
    Várom válaszát,hogy mit mond nagyon érdekelne,hogy mi lesz a következö lépés!
    Tisztelettel.Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Mónika!
    A 4 szenre adott válasz jó reakciót mutatott. Ez nem erősíti meg a Cushing betegséget, sy-át.
    Az Amalgám tömés lehet zavaró góc a szervezetben, de ettől még magában nem alakul k Cushing kór.
    Üdvözlettel
    DrBérczy Judit

  • Jo napot! Az a kérdésem hogy kb 3-4 napja tompa fájdalom van a szemem mögött meg a halántékomon…

    Jo napot!
    Az a kérdésem hogy kb 3-4 napja tompa fájdalom van a szemem mögött meg a halántékomon inkább a jobb oldalon és ha nagyra tátom a szám akkor intenzivebb meg az állkapcsom is sajog. Azért irom igy mert nem fáj annyira inkább rossz érzés és nem tudom miert? Azt hozzá teszem hogy náthás lettem ilyen sárgás enyhén véres váladék ürül az orrombol,lehet ettöl,

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    A gyulladással is járhat, fül-orr-gégészhez forduljon, ha nem javul.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm gyors válaszát. A kért kiegészítő információkkal ismét…

    Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm gyors válaszát. A kért kiegészítő információkkal ismét elküldöm kérdésem.
    Félbarna kenyereket fogyasztok, váltakozva rozsból, tönkölybúzából, teljes kiőrlésű búzából, melyeket magam sütök. Az édességeket általában szeretem, de inkább a nem túl édeseket, pl. gyümölcsös, túrós sütik, zabos keksz, túrórudi, ezek egyikéből ált. minden nap eszem egyszer, egy-egy szeletet, vagy pár kekszet.
    Menstruációm a szülés után kb. 9 hónapig nem volt a szoptatás miatt, általánosságban elmondható, hogy most erősebb lett, mint a várandósság előtt, 5 napig tart, a ciklusom kb. 30 napos, de sohasem volt napra pontos, egy-két nap csúszás megszokott nálam. Fogamzásgátlót nem szedek.
    Csak koffeinmentes kávét iszom, hetente kb. kettőt. Tejet hullámzóan fogyasztok, van, amikor jobban kívánom, átlagosan kb. heti 2-3 pohárral iszom.
    Testsúlyom 52,5 kg, magasságom 160 cm, haskörfogatom köldök alatt 78 cm, derékbőségem 67 cm, csípőm 93 cm.
    A napi étkezésem rendszeres, reggeli, ebéd, vacsora, délután szoktam nasizni gyümölcsöt, kekszet és az említetteket.
    Székletem átlagosan 1-2 naponta van, normál állagú.
    A várandósság alatt 2×1/2 tabl. Propycilt szedtem (TSH: 0,053 és 1,066 között mozgott, FT3: 3,53-5,6, FT4: 12,88-18,46). Szülés után 6 héttel: TSH: 1,155, FT3: 4,41, FT4: 14,79, ekkor a Propycilt lecsökkentették 1×1/2-re. 2010.03.10-én TSH: 1,857, FT3: 4,4, FT4: 15,1. 2010.09.14-én TSH: 0,816, FT3: 5,88, FT4: 21,12. Ekkor ismét megemelték a dózist, egyik nap 1×1/2, másik nap 2×1/2 tablettát kell szednem.
    2009.04.06-án egyéb eredmények: Anti-TPO: 11,8 Anti hTg: 37,36 Se Tireoglobulin: 14,16 TRAK: 0,3.
    Orvosom által most kiadott vélemény: Euthyreiod, struma progresszió nincs.
    Eredeti levelem és kérdéseim:
    Várandósságom elején (a 12. héten diagnosztizáltak) pajzsmirigy túlműködés alakult ki nálam, az UH egy darab 4×4 mm-es göböt mutatott ki. (Terhesség előtt sohasem volt problémám a pajzsmirigyemmel.) A pajzsmirigyhormonok szintjét a terhesség alatt és azóta is (egy éve szültem) Propycil szedésével a normál tartományban lehet tartani. A most végzett ultrahang azt mutatta, hogy a göb 4×6 mm-esre növekedett. Orvosom szerint ez egyelőre csak megfigyelést igényel, mivel a göb még kicsi. Kérdésem az lenne, hogy ha újból babát tervezünk, az újabb terhesség milyen hatással lehet a pajzsmirigyműködésemre? Törvényszerű, hogy felerősíti a túlműködést, esetleg a göb növekedését? Szedhetek-e jódtartalmú kismamavitamint?
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező!
    A terheség néha segíti helyreállítani apm. működést, néha ellenétesen hat.
    A göb megítélése szempontjából? a pm scintigráphia segítséget tud adni, arra vonatkozóan, hogyan reágalna a pajzsmirigy a plusz jód bevitelre.
    Üdvözlettel
    dr bérczy Judit

  • Üdvözlöm doktornő! A kérdéseire válaszolok először: - milyen kenyeret, kenyér félét fogyaszt:…

    Üdvözlöm doktornő!
    A kérdéseire válaszolok először:
    - milyen kenyeret, kenyér félét fogyaszt: házi kenyér, vagy teljes kiörlésű, mikor milyet kapok.
    - édességekkel hogyan áll: hetente egyszer vagy kétszer.
    - mennyit és milyeneket fogyaszt: balaton szelet, vagy kakaós nápolyi.
    - menstruációja milyen: 1995. év óta nincs a műtétem miatt.
    természetesen fogamzásgátlót sem szedek.
    - kávét iszik-e: nem iszom kávét kb. 35 éve.
    - mennyi tejet iszik: nem szeretem a tejet soha nem iszom.
    tejfölt és túrót nagyon ritkán, hónapban egyszer kb. és danon
    joghurtot is.
    - mekkora a testsúlya és mekkora a haskörfogata: kb. 84 kg vagyok és
    112 a haskörfogatom.
    - mennyire rendszeres a napi étkezés ritmusa: reggel eszem keveset
    és délután, közben amikor éhes vagyok, de keveset, nem sokat.
    - széklete van-e minden nap: igen reggel.
    - hasmenése előfordul-e: nagyon ritkán, ha olyat eszem, ami miatt.
    - mit dolgozik: irodai dolgozó voltam 2009. január óta nem dolgozom
    nyugd. vagyok, itthon a kertben tevékenykedem.

    A testsúlyom azóta egy kicsit megemelkedett, mióta volt a pajzsmirigy műtétem, nem volt mozgás, semmi és nálam a mozgás sokat jelent. Szeretek kertészkedni.
    A pajzsmirigy műtéttel kapcsolatosan lenne kérdésem, hogy miért érzem 2 hónap után az arc zsibbadást? Ez a műtét miatt van? Műtét után az 5. héten éreztem ezt. A főorvos azt mondta, hogy elfog majd múlni, Euthyrox 50 mg. gyógyszert szedek. Mindkét arcfelem zsibbad még az orrom is. Van mikor szünetel, de most pár napja újból érzem minden nap. Én már írtam Önnek a pajzsmirigy betegségemről a fenti jeligére szeptembertben, azért nem írtam újból most részletezve.
    Köszönöm szépen a válaszát.
    Üdv: Pancsa50

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kérdező?
    Milyen a szérumCa, Mg szintje
    Milyen a TSH értéke.
    Fogászati gondja van-e.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Üdvözlöm Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Azért került sor erre a vizsgálatra, mert néha hasmenésem…

    Üdvözlöm Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Azért került sor erre a vizsgálatra, mert néha hasmenésem jelentkezik. ( nem sűrűn, de olyankor mimdig megijedek, mert tavaly egy 39 éves ismerősünket veszítettük el vastagbéldaganatban) Aztán aranyeres panaszaim is vannak, ami néha vérzik. (Persze ezt is meg szoktam nézetni) Mint írtam rettenetesen szorongó vagyok, és már idegileg felőrölt ez a dolog, és már úgy voltam vele, hogy lehet nem is az aranyeremmel van a baj. (A proctológiára jövő hétre kaptam időpontot) Bár én úgy gondolom, hogy a vastagbéltükrözésnél ezt is megnézik. Vagy ezzel nem foglalkoznak? Bár, a vizsgálatnál ez is "útba esik". Úgy érzem, lecsengett a hashajtás következménye. Még diétázom, mikortól lehet rendesen étkezni? Mikor várható "normális" széklet? Ja, azt nem írtam aug. elején volt egy campylobacter fertőzésem, ami ugye hasmenéssel járt, és attól kezdődött az őrület. Utána folyton a székletem figyeltem, hogy normális, formált, meg amit ugye lehet ezekről olvasni. Úgy gondolom, hogy ez egy ördögi kör. Ami még talán fontos, hogy 6-7 éve depreszióval kezeltek, aztán pánik jellegű tüneteim jelentkeztek. Kb. ezóza félek még jobban a betegségektől, és inkább egy kellemetlen vizsgálat, minthogy őrlödjek. Elnézést, ha hosszú voltam, de azt hiszem így áttekinthetőbb a helyzetem. Várom válaszát, üdvözlöm, szép napot! Márti

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    A hasmnés pár nap alatt lezajlik,
    bélflóra regenerálás szükséges.
    Minden rendeződik
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy JUdit