A betegek kérdései (1943)

  • Jó Napot Doktornő

    A Problémám a következő lenne:
    Reggelente a torkomban mintha gombóc lenne ( ez által öklendezem)
    és a jobb oldalamnál a bordám alatt közvetlenül feszülő szúró érzést érzek.
    a vérvételem eredménye:
    Nátrium : 142 mmol/L
    Kálium:… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    a májjal van gond. és az epével is lehet.
    hasi Uh.
    Sürgősen beszéljen orvosával személyesen.

  • jo napot kivanok! az én problémeam az lenne hogy 20honapos kisfiamat 1,5 honapja mutottek mivel…

    jo napot kivanok!
    az én problémeam az lenne hogy 20honapos kisfiamat 1,5 honapja mutottek mivel nem egy serv zsakban volt me, tudott le szallni a jobb hereje es azt kellett lehozni.a mutet az orvos szerint jol sikerult,de a mutet vegen kozolte hogy ez a jobb hereje jova kisebb mint a bal,kb fele akkora mert allitolag nem volt helye rendesen fejlodni.ezért el küldött endokrinologushoz hogy neze meg es ha kell adjon kezelést neki.
    nos,az elsö kérdésem az lenne hogy elkerülhetö az hogy hormon kezelést adjunk neki?nem szeretném hormonokkal tömni,nagyon félek tölük.
    a masodik pedig hogy mi lehetet az oka hogy nem szállt le.lehet nem kapott meg a terhesség ideje alatt minden vitamint amire szüksége lett volna a normalis fejlödéshez?
    valaszát elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Anyuka!
    Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával.
    A személes vizsgálat igen fontos, tehát bizalommal forduljon az endokrinológushoz.
    A pici fejlődése rendben van-e. Mit mond a gyermekorvosa.
    A második kérdésre a válasz , sok apró behatás érheti a a fejlődő szervezetet, de ami a legfontosabb, az ami most történik és a fejlődő szervezet sok mindent helyre hoz, ha azt segítjük.
    Írjon máskor is, mit mondott az endokrinológus , aki látta a gyermeket.
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit
    endokrinológus

  • Tisztelt Doktornő! Az epehólyagpolip ellen lehet - e valamit tenni, azt mondták a hasi ultrahangnál,…

    Tisztelt Doktornő!

    Az epehólyagpolip ellen lehet - e valamit tenni, azt mondták a hasi ultrahangnál, hogy elég évente ellenőriztetni - egyébként minden más területen negatívak az eredmények, vérkép is - teljes kivizsgálás történt.
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Kitti.
    Vannak-e panaszai, ami miatt ez a hasi Uh készült.
    Ha igen, akkor epekímélő diétát tartson.
    Ha stressz is van akkor az megviseli ezt a területet.
    Bő folydék bevitel, könnyen emészthető koszt szükséges.
    Üdvözlettel
    dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! Tegnap délelőtt megszúrtam a hasamat tűvel.Kb. 6 cm-re ment be,egy pattanást…

    Kedves Doktornő!

    Tegnap délelőtt megszúrtam a hasamat tűvel.Kb. 6 cm-re ment be,egy pattanást hallottam s szinte beszaladt a tű,a köldökömtől balra egy 10 cm-rel.Nemsokára rá fel is puffadtam,hányingerem volt, erős nyomást éreztem s fájt mozgásnál s légzésnél is.Ma reggel már jobban vagyok,de a nyomás érzés még mindig meg van.Kell félnem,hogy bajt csináltam?Nem akarok orvoshoz menni hisz én voltam a hülye,megalázó dolog lenne!
    Köszönöm!
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Mónika!
    Megtisztelt bizalmával.

    Amennyiben a panaszai enyhülnek ne féljen . de orvoshoz kell személyesen fordulni és hasi Uhés Mellkas Rtg is kell, valamint vérvétel.Ez nem tréfa!
    Bízzon, és menjen el orvoshoz személyesen.Van jó megoldás
    üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő, a következő kérdéssel fordulok Önhöz: - 3 hónappal ezelőtt találkoztam…

    Tisztelt Doktornő,

    a következő kérdéssel fordulok Önhöz: - 3 hónappal ezelőtt találkoztam egy hepatitis C-beteggel, akivel bár a szó szoros értelmében nem volt szexuális kapcsolatom, de bizonyos " testnedvek" esetlegesen kapcsolatba kerülhettek velem.
    Azóta többször előfordult, hogy napokig tartó magas lázam 39-40 fok jelentkezik, illetve a bal bordám alatt fájdalom ... mostanában vizelési ingerem is gyakori a fáradság mellett , stresszes életet élek, így nem tudom, a lázamat és a tüneteket az idegesség mennyire befolyásolja. 17 éves koromban( most 35 vagyok) voltam már májbeteg, az toxicus hepatitis volt , így félek tőle nagyon, orvoshoz sem fordultam még.

    Láncdohányos voltam, pár napja azonban a cigarettát nem is kívánom.

    Várom segítségét.
    Köszönettel:
    Dorci

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Dorci!

    A megoldás , menjen el háziorvosához, és kérjen részletes vérvételt, és a hepatitis C irányába is szükséges.
    üdvözettel
    dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktor Nő! Én vagyok a szószos csaj. Csak úgy éreztem megkell köszönnöm a jótanácsait…

    Kedves Doktor Nő!
    Én vagyok a szószos csaj. Csak úgy éreztem megkell köszönnöm a jótanácsait meglepödtem mikór jobbanmegnéztem mennyi mindenben van ez az e620-628segítségének köszönhetöen
    2,7lett a TSH
    2,2FT4
    1,14FT3azt hiszem ez jó erdmény. aki olvassa ezt az oldalt annak üzenném fogyasszon minnél több gyümölcsöt zöldséget a sok szénhidrát helyett nekem bejött lujzi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Lujzi!
    Köszönöm a visszajelzését.
    Az eredményei valóban lényegesen jobbak. Csak így tovább, jó folytatást kívánok.
    Üdvözlettel
    dr Bérczy Judit
    endokrinológus természetgyógyász

  • Kedves Doktornő! 10 évvel ezelőtt pajzsmirigy túlműködésem volt, ami egy hónap után rendeződött…

    Kedves Doktornő!

    10 évvel ezelőtt pajzsmirigy túlműködésem volt, ami egy hónap után rendeződött és nem kellett gyógyszer.
    5 évvel ezelőtt pajzsmirigy alulműködésem lett, L- Tyroxint kaptam rá, ettől a TSH eredményem normális lett. 3 éve Letrox gyógyszert szedek, amitől hőhullámom és vérzéskimaradásom lett, ekkor voltam 50 éves. Arra gondoltam, hogy ez klimax. Két éven át nem is menstruáltam és nagyon erős hőhullámaim voltak éjjel- nappal.
    Ekkor újra L- Tyroxint kezdtem szedni, amitől a hőhullámaim elmúltak, viszont újra megjött a menstruációm, és 28 nap múlva újra.Rendesen öt napig tartott, ahogy régen.
    Azt szeretném kérdezni, hogy a L-Tyroxin felcserélése A Letroxra okozhatta-e nekem a vérzéskimaradást és a hőhullámot?

    Előre is köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel: Éva

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Éva!
    A két gyógyszr hatóanyaga ugyan az, a vivő anyagban van különbség.
    A gyártó cégnek ami t tapasztalt lehet jelezni, mivel ez hasznos információ lehet a gyóygszercégnek. lehetséges összefüggés.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit
    endokrinológus természetgyógyász

  • Tisztelt Doktornő! Igen szedek-Methothrin 1,5 tbl-t.Folytathatom az almaecet kúrát? És…

    Tisztelt Doktornő!

    Igen szedek-Methothrin 1,5 tbl-t.Folytathatom az almaecet kúrát?

    És még 1 kérdés milyen mértékű testsúlynövekedés várható a basedownál?


    RITA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Az almaecet kúrát folytathatja, dre arra kell figyelni, hogy a basedow kór tünetei nem újulnak-e ki példáuk szapora szívdobogás, erős ingerültség, stb.
    A fogyást nem becsülném meg, mert ezekből az adatokból nem lehet..
    üdv.
    Dr. Bérczy Judit
    endokrinológus

  • Tisztelt Doktornő! A PCO szindrómát inzulin rezisztencián kívül még mi okozhatja? Egyre…

    Tisztelt Doktornő!

    A PCO szindrómát inzulin rezisztencián kívül még mi okozhatja?

    Egyre többször lehet olvasni/hallani (és tapasztalom is magamon), hogy nincs IR, az inzulin terhelés eredménye jó. A metformin ilyenkor nem használ...

    Köszönöm:
    Emi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Emi!
    A PCOsy -át okozhatja a hypothalmus-hypophysisi diszfunkció, regulációs zavar, chronicus stressz , táplálkozási faktorok, zavaró gócok amely tisztázása komplex részletes kivizsgálást igényel.
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit
    endokrinológus természetgyógyász

  • Tisztelt Doktornő! Basedówal kezelt beteg vagyok másfél éve,testsúlyom 60kg,a 160cm-es magasságomhoz.Testsúly…

    Tisztelt Doktornő!


    Basedówal kezelt beteg vagyok másfél éve,testsúlyom 60kg,a 160cm-es magasságomhoz.Testsúly csökkentés és immunrendszer erősítés céljából 2 hete napi 3szor 1 kávéskanál almaecetet iszok hígitva.Érdeklődnék várható-e fogyás,és ha igen igen mikor?És a pajzsmirigyemet befolyásolja-e az almaecet bármilyen írányba?Válaszát várom.

    Köszönöttel.

    RITA

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Rita!
    Köszönöm a bizalmat. Szed-e a Basedovra gyógyszert?
    Az almaecet kúra a pajzsmirigy működést élénkítheti.
    Fogyás csak ettől nem mindig van.
    Üdv.
    Dr Bérczy Judit

  • Kedves Doktornő! Lassan egy éve tartó menstruációs zavar miatt teljes vérképet kértem a háziorvosomtól,…

    Kedves Doktornő!
    Lassan egy éve tartó menstruációs zavar miatt teljes vérképet kértem a háziorvosomtól, amiben a következő eltérések voltak.
    MCV -79,2
    MVH -26,8
    Lymphocyta -17,9
    CHr -24,8
    Se kreatinin koncentráció +109
    eGFR 52
    Se húgysav megh. +352
    Se gamma GT +53
    Se triglicerid +2,8
    Se HDL koleszterin -0,95
    vérselytsűllyedés +16
    Se CRP menny. +9,73
    Vizeletben Se TSH supersensitiv megh. +5,793
    Nőgyógyászom szerint semmi gond nincs vérképemmel, ellentétben a háziorvossal aki azonnal vesegondozói illetve pajzsmirigy szakrendelésre kért időpontot. Szerinte a pajzsmirigy alúlműködik, a vesénél pedig nagy gyulladással vagy elégtelenség. Újabb vérvételt kért KREA. ill. CRP-re. Időpontjaim csak augusztus végére vannak, és én nem igazán tudom hogy ezek az értékek mit jelentenek, jók vagy rosszak. Kardiológusnál is voltam, hypertoniát állapított meg. A doktornő belgyógyászati hasi ultrahangot kért valamint szemészeti kivizsgálást. Kérdésem: a vérkép adatai alapján van-e gond, mert 2 hónap van még a kiivizsgálásokig, és egy kicsit nyugtalanít a dolog. Mérsékelt csontritkulásom is van, ami szintén most derült ki a DEXA vizsgálaton.
    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel: Szabóné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Szabóné!
    Hány éves, mennyifolyadékot fogyaszt, mennyi a testsúlya, szereti-e az édességet, sok-e a stressz, széklete van-e minden nap,?
    Válaszait várva
    üdv.
    dr: Bérczy Judit

  • Azt szeretném megkérdezni ez a Jana márkájú lemon elnevezésű víz jó e a gyomorsavtúltengésre…

    Azt szeretném megkérdezni ez a Jana márkájú lemon elnevezésű víz jó e a gyomorsavtúltengésre vagyis refluxra!?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    A jana natur víz igen jó.A friss citromot facsarni a vízbe segítet, cukor hozzáadása nélkül, natur limonade.A bolti váltoatot nem javasolom.

  • Tisztelt Doktornő! A most már 14. hetes kismama vagyok, párszor már írtam Önnek. Megérkeztek…

    Tisztelt Doktornő!

    A most már 14. hetes kismama vagyok, párszor már írtam Önnek.
    Megérkeztek a pajzsmirigyhormon értékeim:
    szabad trijodthyronin: 8,77 pmol/l ref. t.: 2,80-7,10
    szabad tiroxin: 29,04 pmol/L ref. t.: 12,00-22,00
    A TSH-m a hónap elején 0,005 volt.
    Az endokrinológus azt mondta ez még nem olyan vészes, viszont a Propycil adagot felemelte napi 3x1-re, eddig én csak 2x1-et vettem be.
    Július végén kell mennem vérkép és hormonszint vizsgálatra, aztán vissza hozzá.
    Ön szerint mennyire rosszak ezek az eredmények? Kell a 3x1 Propycil?

    Köszönettel: Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Timi!
    A leletek korrekt értékeléséhez mint mondtam a páciáns teljességben kell látni, fizikálisa megvizsgálni a pajzsmirigyet, mérni a nyakkörfogatot, vérnyomást, pulzust, megtekinteni a bőrt, kezet.
    Bizzon az endokrinológusában ha ilyen körültekintő.
    Szedje a 3x1-t, ha bármi kellemetlenséget érzékel azonnal keresse fel az endokrinológusát
    Tisztelettel
    Dr Bérczy Judit
    endokrinológus

  • Tisztelt Doktornő!Növelni szeretném az omega 3 fogyasztásomat,mert sokat olvastam az interneten…

    Tisztelt Doktornő!Növelni szeretném az omega 3 fogyasztásomat,mert sokat olvastam az interneten és egyéb helyeken rengeteg jo hatása van!Hetente hányszor ajánlott a halfogyasztás?A halkonzervekben (szardínia) is találhato megfelelő omega 3 mennyiség?Kérdésem az lenne hogy a lenmagolaj vagy a halolaj ami az ajánlottabb és milyen mennyiségben?Illetve hogy olvastam interneten hogy a növényekben találhato omega 3 tehát a lenmagolajbol nehezebben szivodik fel az emberi szervezetbe,ez megfelel a valoságnak?Válaszait köszönöm!János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    A zsírosabb halak makréla, szardinia, lazac omega3 tartalam jelentős marad a füstölés illetve konzervebn , de a tonhal konzerv nem javasolt.
    A friss halak , mely nem szennyezett vízben tenyésznek előnyösek het 1-2 alkalommal.
    a növényi lenmagolaj igen értékes, naponta egy kávéskanálnyi, vagy lehet használni lenmagpelyhet 1 evőkanálnyit, szemes lenmagot is .
    Üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Gyermekem születésekor szívritmuszavart állapítottak meg, további kivizsgálások,…

    Tisztelt Doktornő!

    Gyermekem születésekor szívritmuszavart állapítottak meg, további kivizsgálások, hormonvizsgálatok eredményeként a T3 értéke magasabb, a T4 a tartományban van. Endokrinológiai vizsgálatra küldtek tovább. Mire számíthatunk, milyen vizsgálatot fognak elvégezni a pici babánál ( 4 hónapos) és mennyire súlyos ez a betegség, hogyan kell kezelni. Egyáltalán mit jelenet a magas T3 szint? Válaszát előre is köszönöm!

    L. Judit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves anyuka!
    Köszönöm , hogy megtistelt bizalmával. Az emelkedettT3 szint az újszülötteknél előfordulhat, mivel ebben az élet periódusban a T4-ből több átalakulás van a T3 irányába.
    Fontos, hogy gyermekendokrinológus értékelje a lelteket, illetve eklőször megvizsgálja a pici babát.
    Üdvözlettel
    dr bérczy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Nemrég voltam terheléses inzulin vizsgálaton és a következő eredményeim…

    Tisztelt Doktornő!

    Nemrég voltam terheléses inzulin vizsgálaton és a következő eredményeim lettek:
    inzulin 0’

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves érdeklődő az eredmények nem jöttek át, kérem ismételje meg köszönöm
    dr bérczy judit

  • Kedves Doktornő! Kislányom 8 éves (2001.11.18) és észrevettem, hogy szőrösödik a hónalja.…

    Kedves Doktornő!

    Kislányom 8 éves (2001.11.18) és észrevettem, hogy szőrösödik a hónalja. Először csak 1-2 kisebb szálat vettem észre, de egyre hosszabbak, sűrübbek és feketék. Az utóbbi időben sokat fáj a feje, zavarja az erős fény, napfény, ilyenkor melege van, kipirul, volt már, hogy csak egy fél Algopyrinnel tudott elaludni, a kis háta csupa víz volt. Izzadás után is már elég kellemetlen illata van amit félek nehogy megjeygezzenek a suliban, baba hónalj deot használunk. Abban szeretném a tanácsát kérni nem túl korai-e ez a dolog, illetve örökölheti-e tőlem a hormonális problémáimat (35.éves koromban elmaradt a vérzésem, melyet próbálunk gyógyszerekkel fenntartani - most 37 éves vagyok - , nehezen is estem teherbe, illetve sok petefészek cystám volt, 2-vel meg is operáltak, méhenkivüli terhességem is volt.....)?
    Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Krisztina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Anyuka!
    Javaslom hogy gyermekgyóygászhoz elvigye a gyermeket, illetve gyermek endokrinológiai rendelésre.
    Üdvözlettel:
    Dr Bérczy Judit
    endokrinológus, természetgyógyász

  • Kedves Doktor Nő! Panaszaim a következők: néha, érzem, hogy elkezdek szédülni, bizonytalanság…

    Kedves Doktor Nő!
    Panaszaim a következők:
    néha, érzem, hogy elkezdek szédülni, bizonytalanság érzés kap el , gyengék a kezeim, lábaim, összeszorul az állkapcsom és kicsit remegek. Ma is ez történt, a vérnyomásom 104/90 volt. Gondolom ez jelent valamit... Mire utalnak ezek a tünetek?
    Ez a vérnyomás érték veszélyes? A diasztolés érték mikor veszélyes?
    Kb negyed óráig tartott ez az állapot, bevetttem egy xanaxot meg kis betalocot, elmult.
    Válaszát várom és köszönöm:
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Edit!
    rendszeresen miolyen gyóygszert szed?
    A meleget hogyan bírja, mennyi folyadékot iszik.?
    Az alsó érték amit mért kicsit magasabb de nem vészesen, ami inkább most gondot jelentett, hogy a felső érték alacsony volt , s igy a nyomáskülömbség beszúkült. A stressz is emelheti az alsót, illetve ha valamilyen gyógyszert szed az is befolyásolhatja a vérnyomást.
    Várom válaszát a kérdéseimre.
    üdvözlettel
    dr. Bérczy judit

  • Tisztelt doktornő, Egerben lakom,én már voltam is önnél-akkor még tulmüködésem volt... de…

    Tisztelt doktornő,

    Egerben lakom,én már voltam is önnél-akkor még tulmüködésem volt...
    de külföldön vagyok és ritkán járok haza,a párom mondta hogy jo lenne egy kontroll,és akkor jött levélben az eredmény és hogy hagyjam abba a gyógyszer szedést(metothyrint) mert már nincs tulmüködésem.
    Blanka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Blanka!
    A terápia meghatározásához a személyes találkozás a legjobb, mert így, ahogy most is kapott útmutatót, kevés egy pajzsmirigy túlmöködés miatt kezelt betegnél, sok a visszaesés, vagy a folyamat már egy másik irányt vett( lehet hogy kezd kimerülni a pajzymirigy). tehát sok sok a nyitott kérdés.
    Milyen panaszai vannak jelenleg, ha vannak. testsúly, emésztése hogy an alakult. Ha Egerbe jön biztosan lehetne talákoznink.
    Baráti üdvözlettel
    Dr Bérczy Judit
    belygógyász endokrinológus természetgyógyász

  • üdv! 21 éves fiatalember vagyok Bp-ről. Mitől világos a széklet így eléggé!?

    üdv! 21 éves fiatalember vagyok Bp-ről. Mitől világos a széklet így eléggé!?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Bérczy Judit

    Kedves Fiatalember!
    Az elfogysztott tápláléktól, az epe leürüléstől, a székletszíntt ezek döntően befolyásolják.
    Van- e más panasza.
    Üdv Dr Bérczy Judit
    belgyóygász endokrinológus természetgyógyász