A betegek kérdései (4207)

  • Tisztelt Doktornő! SM betegként kérdésem, hogy Napi D vitamin 2000E helyett elég-e az 1000-es…

    Tisztelt Doktornő!
    SM betegként
    kérdésem, hogy Napi D vitamin 2000E helyett elég-e az 1000-es valamint + 1 Densia és bőséges tejtermék fogyasztás?

    Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:

    Kovácsné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kovácsné!

    Nem tudom, mennyi D vitamint tartalmaz a Densia, ujabb vélemények szerint napi2-3000 NE D vitamin is adható.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktor nő! Talán múlt héten írtam önnek a szédülékenységemmel kapcsolatban. A lényeg,…

    Kedves Doktor nő!

    Talán múlt héten írtam önnek a szédülékenységemmel kapcsolatban. A lényeg, hogy 30 éves leszek idén, és szédülök, már túl vagyok kardiológián, ahol semmit nem találtak, neurológián az Unterberger minimális jobbra fordulást jelzett, ezután következett egyből a vestibuláris ingerlés, amire kijött, hogy balra fordítva a fejemet, majd vissza kiváltható a szédülés. A neurológus azt írta, hogy valószínű perifériás szédülésről van szó, ajánlott fül orr gégészeti kivizsgálás. Elmentem szemészetre is, ahol semmit nemt alált a doktor nő, csak anynit hogy túl jó a látásom, és térszűkítő folyamatra utaló jelet nem lát a szememen. Azóta voltam fül orr gégésznél, ahol nem talált semmit a doktor nő, de elküldött nyaki UH, nyaki RTG, hallásvizsgálat, Fül MR, és állítólag lesz még calorizálás is. És amikor a vizsgálat folyt megkérdezte tőlem a doktor nő, hogy nem zúg -e a fülem. Én még életemben nem hallottam a fülzúgást, de mióta ez a vizsgálat megesett egyfolytában zúg a fülem. És már kezd nagyon aggasztó lenni. Éjjel is hallom, nagyon rosszul alszom, amúgy is rossz alvó vagyok, de ez most rátesz mégegy lapáttal, meg hát az is, hogy nem tudják mitől van a szédülés. És ugye ez a dolog nagyon kellemetlen, mert itthon vagyok egy 18 hónapos kislánnyal, akit el kell látnom. És néha a séta is megerőltető a szédülés miatt. Egyetlen gyógyszert szedek a pulzusomra, bétablokkolot (nebilet) fél tabletta reggel. A vérnyomásom tökéletes, a pulzusom 60-75 között van. A fülzúgással mit tudok kezdeni? És van remény, hogy a szédülésem elmúlik? Szédülni lehet pánikbetegségtől? Mert most már kezdek ezen tűnödni, hogy sehol nem találnak semmit, hogy csak pánikolok. Amúgy én sokkal érzékenyebben élem meg a dolgokat, mint egy átlagember. Esetleg Frontint lehet szedni alkalomszerűen, esetleg este, hogy jobban aludjak? A Xanax belső fezsültséget okozott nekem. egyszer kaptam ilyet, de még rosszabbul lettem tőle, mint amúgy voltam! A frontint javasolta egy belgyógyász doktornő, hogy az jobb! Ne haragudjon, hogy ennyi mindent írtam magának. És még egy kérdés a végére, éremes lenne elmenni pszichológushoz? Lehet ő tudna segíteni nekem?

    Köszönöm
    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Helga!

    Érdemes megvárni a vizsgálatok végét, aztán véleményt formálni. A negativ leletek mindenképpen megnyugtatók. Feszültség, vagy pánik betegségnek is lehet résztünete a szédülés. A Xanax ill. Frontin hatoanyaga ugyanaz, minimális adagban javasolt megprobálni.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Nagy Judit DR nö.


    Tegnap kérdeztem mi lenne ha abbahagynám a tegretort mert elszeretnék menni egy koncertre.igen aszt elfelejtettem odairni hogy 2x1 et kell szednem.reggel 1 ,este 1.na most nekem nincs epilepsziám meg ehez hasonlok.aszt monták azért kell szednem… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Mint korábban már írtam, a gyogyszer rendszeres szedése javasolt, alkohol fogyasztása sem gyogyszer szedése mellett, sem annak kihagyásával sem javasolt. Az alkohol… Még több

  • Tisztelt doktor nő! Mar írtam önnek (2287.ik kérdés) Az lenne a kérdésem,hogy ez a nyaki…

    Tisztelt doktor nő! Mar írtam önnek (2287.ik kérdés)


    Az lenne a kérdésem,hogy ez a nyaki gerinces kopasos folyamat nem tesz kart az agyi erekben? Úgy értem ettől nem szűkulhet össze ?agyi keringeszavar nem lehet tőle? Es ezt a nyaki gerincen levő kopas ős folyamatot ha eljarok massziroztatni meg tudom szüntetni? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Nem okoz.A folyamatot nem tudja megszüntetni, de az esetleges kisérő panaszokat mérsékelheti.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt doktornö.Van egy 15-éves öcsém akit,többször ki tör rajta dührohamok,ez alatt azt értem,hogy…

    Tisztelt doktornö.Van egy 15-éves öcsém akit,többször ki tör rajta dührohamok,ez alatt azt értem,hogy összetör mindent amit ér,puszta kézel.Nem fogad szot,nem lehet vele beszélgetni,mert a családtagjaival elkezd kiabálni és káromkodik.3 alkalommal volt már öngyilkossági kisérlete is.Édesanyánkat is megakarta ütni,aki szintén nagyon beteg,COPD-beteg,évekota depresszios.Lehet édesanyánktol örökölte?Kérdésem az lenne hogy kihezfordulhatnánk segitségért??Válaszát elöre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    A szülők hivatottak öccse ügyében eljárni, tehát édesanyja és édesapja.Ha ők erre alkalmatlanok gyermekorvos bevonásával gyámügyhöz fordulhatnak.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Dr. Nagy Judit Köszönöm válaszát. 2 hét múlva megyünk gyermekpszichiátriára, és akkor…

    Tisztelt Dr. Nagy Judit

    Köszönöm válaszát. 2 hét múlva megyünk gyermekpszichiátriára, és akkor majd 1.5-2 hétig megfigyelik napi 5 órában más gyerekekkel együtt.
    Tudom, hogy így nehéz bármiféle megállapítást leírnia, de olyan sok időt kell várni mindenre.
    A legfélelmetesebb diagnózist sem most tudják még kiszűrni ilyen korban ?
    A "r" szindrómára ilyen korban tsmt-vel van , hogy a beszédfejlődés megindul ? Vagy annak visszafejlődése már nyilvánvaló ilyen korban ?

    Minden jót

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Érdemi vélemény csak megfigyelés után adható, bármennyire nehéz is saját érdekükben ki kell várni. Nyilván több lehetőség is felmerül, könnyü beleesni a tünetek csapdájába, mégis azt kell mondanom, hogy komplexen kell értékelni és véleményt mondani.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt DR.nö ! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2 hónapja szedem a 200 mg- Tegretort.…

    Tisztelt DR.nö !


    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2 hónapja szedem a 200 mg- Tegretort. Ha az ember abbahagyja a szedését mennyi idő alatt tisztul ki a szervezetből?vagy mekkora baj lenne ha 2-3 sört meginnék rá?milyen bajom lenne tőle?tényleg lehet mentő is akár? Csak azért mert meghivtak 1 koncertre és ha innák ugy hog előtte 3 napig nem szedném akkor mi bajom lenne ?kérdésem csak ennyi.válaszát előre is koszonom.Tisztelettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Nem tudom milyen indikáció miatt szedi a Tegretolt, de bármilyen okból is, a gyogyszerszedés hirtelen abbahagyása csak bonyodalmakat okozhat, különösen ha alkoholt is fogyaszt.
    Én a folyamatos , előirt adagban valo szedésére biztatom, minden továbbit a kezelőorvosával tud megbeszélni.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm a 2298 számon megadott segítségét.A gyermekorvos nem tulajdonított…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm a 2298 számon megadott segítségét.A gyermekorvos nem tulajdonított nagy jelentősséget ezeknek a dolgoknak, így azt gondolom marad a gyermekpszichológus felkeresése.

    Köszönettel

    Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Gabi!

    Szivesen. N.J.

  • Olyan kérdéssel fordulok Önhöz , hogy a 22 hónapos lányomnak van legalább kettő furcsasága,(…

    Olyan kérdéssel fordulok Önhöz , hogy a 22 hónapos lányomnak van legalább kettő furcsasága,( dévényes terápián túl vagyunk, 5 hónapja sétál, tsmt-zünk h-p 16 feladatsor beszédre és egyensúlyi zavarokra, szavakat nem kapcsol össze de a szókincse gyarapszik napról-napra pl.anyajegy-et mondja az anyát nem )az egyik hogy a játékok csak rövid ideig kötik le, helyette inkább fel le sétálgat a kezében valami lógóval azt bámulva maga elé tartva néha-néha elesve, mert nem a lába elé figyel hanem a tárgyat nézi.A másik érdekessége a kezéhez való beszéde, a szemei elé tartja a két kis kezét érdekesen állnak az ujjacskái (egyik ujja nyitva a másik kicsit behajlítva ) és csak mondja neki a magáét hablagyolva.A könyvet szépen lapozza és mutogatva mondja mi micsoda, rajzolni szeret 3 ujjal is megfogja a ceruzát.A magnót állandóan bekapcsoltatja és énekli az első szótagot a szavakból. A szemkontaktus nem a legjobb de azért egy kicsit megtartott.Lépcsőzni úgy akar ahogy a felnőttek így ez még nem megy annyira.\\\\\\\\\\\\\\"Repdesni\\\\\\\\\\\\\\" örömében szokott. Bera vizsgálat kilőve negatív, igazából egymaga játszik el jól, ölelést eltűri néha, de minket a szüleit nem igazán keresi, más gyerekek nem igen érdekli, a 2 furcsaságára példát még nem találtunk sehol. Az utcai séták abból állnak , hogy a nagysága megy amerre az esze diktálja néha-néha ránk néz mi hívjuk, ő meg megy amerre viszi az útja, ha netalán megfogjuk a kezét akkor meg hülyét kap. Igazából arra gyanakszunk, hogy pervazív zavar vagy autisztikus spektrum zavar, amiből esetleg autizmus lesz.
    Oxigénhiány születéskor fellépett + én is igen fura gyerek voltam vagy 14 évesig.
    Remélem a rett szindróma nem lehet, korai fejlesztőbe jár 2 hete+ konduktor.
    A legfurább a kezében lévő tárgyak cipelése ilyen formában mert azt a tünetet sehol nem találtuk meg, mint \\\\\\\\\\\\\\"zavart\\\\\\\\\\\\\\". A kezéhez való beszéd az autisztikus, netes rövidfilmek autistákról, abban láttunk hasonlót, de ez a tárgycipeléses dolog ez valami egyedi lehet.
    Kíváncsi vagyok találkozott-e már hasonlóval.
    Köszönöm szépen a válaszát.
    82 cm magas 12 kg 48 cm fej. Hypoton volt.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Kislányának folyamatos gyermekpszichiatriai követése javasolt és indokolt. Pontos vélemény csak igy alkotható.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Remélem jó szakorvoshoz fordultam az alábbiakkal. 33 hónapos kisfiamnál…

    Tisztelt Doktornő!
    Remélem jó szakorvoshoz fordultam az alábbiakkal.
    33 hónapos kisfiamnál sokat előfordul, hogy csak úgy elmereng. Nem rám néz hanem valahova máshova egy pontra. Ilyenkor nem szoktam zavarni de van, hogy szólok hozzá és akkor folytatjuk azonnal vagy pár másodperccel később azt amit a merengés előtt csináltunk.
    Sokszor van, hogy mikor tetszik Neki valami akkor jóízűen nevet de utána erőltetetten nevet.
    Néha furcsán biluxol a szemével. Nem hunyorog mint aki rosszul lát hanem úgy pislog kettőt hármat, hogy erősebben becsukja közben a szemét mint ahogyan egyébként teszi rendesen, az arca is beletorzul kicsit a mozdulatba, előtte vagy utána meg vonogatja a szemöldökét mint aki csodálkozik. A biluxolás után nem mindig nyitja ki a szemét teljesen hanem van, hogy pillanatra hunyorgásszerűen marad a szeme és csak utána nyitja ki teljesen. Persze ez mind gyorsan játszódik le, a szemöldök vonogatással együtt cca 4-5 mp.
    Számomra merőben szokatlan dolgai vannak. Az egyik, hogy meg kell igazítani a ruhát rajta, többnyire a ruhaujjakat bárha azok tökéletesen állnak, ugyanez van az esti fekvéskor a hálózsákkal is, vagy az esti pizsi felvétel után fel kell hajtani a pizsama ujját de valójában nem kell és nem akarja hogy felhajtsam elég ha csak odanyúlok mintha megigazítanám és mindezt már elsőre sírás kezdeményes hangon sőt sokszor már eleve sírva mondja.
    A másik a szeme. Ha sírva fakad bármiért, utána hosszasan kell törölgetni mindkét szemét, egészen szárazra de van hogy utána elkéri a zsepit és még Ő is törölgeti. Ez a törölgetős cca 1,5 hónapja van, a ruhaigazítós móka cca 2 hónapja és a biluxolás is megvan vagy 2 hónapja.Más tekintetben azonban minden rendben Vele. Jó kedélyű, (eltekintve attól, hogy abszolút nem bújós, ölelős vagy puszit adós alkat)sokat lehet mókázni Vele, a maga módján mindkét szülőjével jól érzi magát együtt és külön külön is ( együtt élünk a férjemmel csak néha vannak külön programjaink a gyerekkel) csak ezek a dolgok, nem tudom, hogy ezen kor velejárói vagy valahol van valamilyen gond amivel foglalkozni kellene.
    Tisztelettel várom véleményét, válaszát.
    Köszönettel
    Gabi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Gabi!

    A lefekvés körüli ceremonia életkori sajátság, az ezzel kapcsolatos szorongást hivatott csökkenteni, igy lehet értelmezni a hálozsák igazitási dolgot.Minden további, de ezt is beleértve- panaszukat gyermekorvossal beszéljék meg. Mindenképpen látni kellene egy-egy "biluxolást", ill. ha nem változnak panaszaik gyermekpszichologiai vizsgálat vetődikfel.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Judit! Egy 18 éves lány vagyok, elég régóta küzdök nyakfájdalmakkal, főleg a nyakam jobb…

    Kedves Judit! Egy 18 éves lány vagyok, elég régóta küzdök nyakfájdalmakkal, főleg a nyakam jobb oldalán, ahol duzzanat is van. A fájdalom kihat a jobb oldali halántékomra, így fejfájás is követi az amúgy is elviselhetetlen nyakfájást.
    Voltam orvosnál, de konkrét dolgot nemtudott mondani.
    Őszintén megvallva aggódok, hogy ilyen fiatalon ilyen problémáim vannak.
    Ön mit javasol? Válaszát előre is Köszönöm.
    Üdvözlettel:Katy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Katy!

    Rheumatologust keressen fel panaszaival.- ill. ezt követően neurologust.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Jó napot kívánok! Érdeklődni szeretnék, hogy a fej remegésem mitől lehet? Közel másfél évig…

    Jó napot kívánok!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a fej remegésem mitől lehet?
    Közel másfél évig szedtem az Oprimea nevű gyógyszert, majd kénytelen voltam 8 hónapja abba hagyni mivel nem is használt, de rosszul is voltam tőle.
    Pedagógus vagyok, kérem segítsen!
    Tisztelettel
    Berta Erzsébet

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Berta Erzsébet!

    Vizsgálat dönti el, milyen tipusu a remegése. Az oprimea parkinsonos remegésben hatékony valamennyire, más esetben hatástalan.
    Neurologust keressen fel, a remegés jellegének tisztázása után lehet megfelelő gyogyszert adni.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Dr. Nagy Judit! Remélem nem rossz helyen teszem fel a kérdésem, de nem tudom, hogy…

    Tisztelt Dr. Nagy Judit!

    Remélem nem rossz helyen teszem fel a kérdésem, de nem tudom, hogy hol és kitől kérhetnék segítséget. Kisfiam 3,5 éves, f83 BNO kóddal, tehát autista⁄autisztikus. 4 hónapja elkezdett dadogni néha-néha, de nem volt aggasztó. Kb. 1 hónapja viszont egy negatív élmény hatására nagyon felerősödött a dadogás (megijedt egy kutyától), már aggasztó mértékben. Nagyon nehezen tudja kimondani a szavak első szótagját, negyedjére, ötödjére sikerül, és a hangja is felerősödik ilyenkor. Mivel eleve kapcsolatteremtési zavara van, félek, hogy ha állandósul a dadogás, akkor "elveszünk".. Próbáltam szakembert keresni, játékterápiát is javasoltak (tehát van módszer, én pedig ismerem a kiváltó okokat konkrétan is: itthoni feszültség és ebből adódó helyzetek), viszont ahogy elmondom az f83-at , lemondanak a pszichológusok (eddig ketten).... Tudom, hogy egy ilyen gyermek nehezen hozható feladathelyzetbe, viszont a fiam beszél - és kommunikál, érdeklődő, kíváncsi, ép értelmű, mindent megért, akkor is, amikor úgy tűnik, másra figyel. A fejlesztő helyen is sokszor biztatnak, és mióta járunk, valóban hatalmas eredményeket értünk el. Viszont tény, hogy magáról nem ad információkat, csak 1-2 dologgal kapcsolatosan (pl. elmondja, hogy fáradt, stb) és nehezen kiszámítható, hogy mikor akar együttműködni. Kérdésem az lenne , hogy van-e számunkra segítség? Hova és kihez tudnék fordulni? Mit tudnék tenni? Itthon nem hívjuk fel a figyelmét a dadogásra, és "kutyásat " is szokott játszani, amikor ő a kutya, és engem kerget, nekem pedig félnem "kell", -ezt napjában többször is, de úgy érzem, ennyi nem elég a dadogás kezeléséhez. Főleg, tudva a korábbi hibáimat, pl. kiabáltam vele hangosan, és nagyon megijedt. Most már minden esetben türelmes vagyok vele, de félek-és úgy érzem, hogy ez kevés.
    Továbbá megtaláltam a számára megfelelő kislétszámú csoportot⁄óvodát, de attól is tartok, hogy ott negatív megerősítést kap a beszédhibája miatt. Elkezdhetjük fokozatosan a beszoktatást? Vagy várjak ezzel?
    Köszönöm, hogy elolvasta és bízom a válaszában!
    Tisztelettel: Anka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Anka!

    Ha megoldható a fejlesztés keretében kérje a segitséget, logopédusra gondolok elsősorban. Uj környezethez valoszinüleg nehezebben alkalmazkodik, célszerü lenne egy helyen "ismerős" körülmények között.Az óvodát bátran tájékoztassa a problémájukról, kérje segitségüket, fokozott odafigyeleést, esetleges csufolások, kiközösitések megelőzésére. Igy az is elkpzelhető, javulni fog gyermekközösségben kisfia beszéde.
    Addig is beszéljenek otthon suttogva, ill. énekeljenek minél többet, igy általában senki sem dadiog.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt doktornő!

    Én egy 18 éves lány vagyok, középiskolában tanulok. Kb. 2- 2 és fél éve nagyon erős fejfájással küszködöm, ami előfordul, hogy naponta, vagy hetente 3-4 szer jelentkezik. 2011 őszén voltam a Heim Pál kórházban neurológián, ahol igazán meg sem vizsgáltak, csak… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Mivel panaszai továbbra is fennállnak, ill. nem szünnek ismételt neurologiai vizsgálata javasolt.Megfelelő gyogyszert is ez után kaphat.

    Üdvözlettel:…

  • Tisztel Doktor Nő! 32 éves SM beteg vagyok, két éve, 3 shubom volt eddig, zsibbadás és izomgyengeség.…

    Tisztel Doktor Nő!

    32 éves SM beteg vagyok, két éve, 3 shubom volt eddig, zsibbadás és izomgyengeség. a harmadik most van, a második tavaly májusban volt.
    Érdeklődnék, hogy merjek e gyermeket vállalni. Az orvosom azt mondja, hogy nyugodtan, még jót is tesz.
    De nagyon sok ilyen beteggel beszélgetek, akik mind azt mondják, hogy szülés után sokkal nagyobb a visszaesés és nagyobb az esély, hogy tolószékbe kerülök.
    Mit javasol?

    Válaszát előre is köszönöm!
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Anita!

    Konkrét véleményt kezelőorvosa tud adni, vele beszélje meg a gyermekvállalás problémáját. Általánosságban inkább nem javasolt, vagy csak nagyon szigoru kontroll mellett, ebbe mindenképpen bevonva neurologusát.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Két hete kezdődtek a panaszok. Torokgyulladásom és légcsőhurutom lett, amire…

    Tisztelt Doktornő!
    Két hete kezdődtek a panaszok. Torokgyulladásom és légcsőhurutom lett, amire 9 napja szedek Aktilt, holnap elfogy a gyógyszer. A köhögés, torokfájás el is múlt. Azonban azóta is hőemelkedésem van.3 napja éjszaka és reggel szédültem is, de elmúlt azóta nem jelentkezett.Viszont ha masszírozom a fejem jobb oldalt a halánték magasságában, érdekes bizsergő érzésem lesz, mintha nyomás fokozódna és feszülne.A kérdésem a következő:lehet összefüggés a vírusfertőzés és a hőemelkedés illetve az egyoldali nyomásérzés között, mert nagyon meg vagyok ijedve, hogy agyi eredetű a probléma (rengeteget olvastam a központi idegrendszer gyulladása és az agydaganat témában).Borzasztóan félek. Köszönöm a véleményét és tanácsát:Üdvözlettel: Renáta

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Renáta!

    Virusfertőzés egyik tünete lehet a hőemelkedés, akár láz is, valamint fejfájás is. Konkrétumot vizsgálat után lehet mondani, háziorvosát keresse fel.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Az MRA-nál adott kontrasztanyagnak van vakamilyen mellékhatása? Hogy csinálják,…

    Kedves Doktornő!

    Az MRA-nál adott kontrasztanyagnak van vakamilyen mellékhatása? Hogy csinálják, hová adják az ellenanyagot?Félek tőle, mert édesanyám allergiás az ellenanyagra és tartok tőle, hogy nekem is allaergiás reakcióm lpp fel. Ezt miért fontos megcsinálni? Az MR vizsgálat nem elég? Mi a különbség az MR és az MRA között? Az agydaganatot a sima MR-rel is megtudják állapítani?

    Köszönettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Zsófia!

    Általában nincs mellékhatása, ha allergiás hajlama van, tájékoztassa a vizsgálatot végző orvost.Az indikációt a rendelő orvossal beszélje meg, ő ismeri részleteiben panaszait, tüneteit.A vizsgálat előtt valoszinüleg ki kell tölteni egy lapot, ott kételyeit felvetheti.
    Csak zárójelben jegyzem meg, hogy leirása alapján én MRA vizsgálatot nem javasolnék.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Írrtam már Önnek. hogy mostanában gyekran elfelejtek szavakat. Ma voltam…

    Kedves Doktornő!

    Írrtam már Önnek. hogy mostanában gyekran elfelejtek szavakat. Ma voltam orvosnál ,a ki szerint lelki eredetú lehet, de azért elküldött MR és MRA viszgálatra. Ezek között mi a különbség és mennyi ideig tartanak?

    Köszönettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Zsófia!

    A második érfestéssel egybekötött vizsgálat, kb fél óra a vizsgálat időtartama.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, a véleményét és tanácsát kérni.Koponya Mr vizsgálaton voltam,szédüléses…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Szeretném, a véleményét és tanácsát kérni.Koponya Mr vizsgálaton voltam,szédüléses panaszaim miatt. Az eredményem a következő:
    Norm. helyzetű és tágasságú kamrarendszer.Kissé.tág külső liquortér.Kp.vonal nem dislocalt..Mko.frontálisan subcortikálisan,a jobb oldalkamra elülső szarva mellett,jobb oldalon a sylviusárok felett, a bal capsula externa frontális részében és a bal oldalon a cella media sikában parientálisan 2-4 mm átm infartusok.Az agyállományban egyébb koros jelintenzitás eltérés nem látható. !46 éves nő vagyok,nem dohányzom,nem iszom alkoholt,nem vagyok cukorbeteg,nincs magas vérnyomásom,nem szedek fogamzásgátlót,viszont túlsúlyos vagyok.Szeretném a véleményét kérni az eredményemmel kapcsolatban.
    Tisztelettel Bné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Bné!

    Néhány apro keringési eredetü elváltozást irnak le. Kezelőorvosa valoszinüleg javasol keringésjavitot, Aspirint, ill. javasolt a testsuly csökkentése.Rendszeres neurlogiai ellenőrzése a továbbiakban (is) javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves lány vagyok. Ezelőtt 7 évig kollégista voltam, nyár óta lakom itthon.…

    Tisztelt Doktornő!

    27 éves lány vagyok. Ezelőtt 7 évig kollégista voltam, nyár óta lakom itthon. Sokat vagyok egyedül, ellenben az előző 7 évnyi nyüzsgéssel. Egyre többször érzem magamon a szorongás tüneteit, minden előjel nélkül, egyik pillanatról a másikra elönt a hideg veríték, tenyerem és talpam izzad, megemelkedik a pulzusszámom, mély lélegzeteket kell vennem, ez eltart jó néhány percig. Mint a vizsgadrukk olyan, amit már jól ismerek, de itthon semmi ilyenről nincs szó, tulajdonképpen nincs miért idegeskednem, annyi, hogy ezek a tünetek mindig csak akkor jönnek ki rajtam, mikor egyedül vagyok, amikor nincs senki a közelemben, hogy elterelje a figyelmemet. Derűlátó vagyok, szeretem az életet, szeretek emberek között lenni, tehát depresszióról emellett nincs szó. Ezelőtt nem tapasztaltam ilyet soha, talán egy, másfél hónapja tart, de nem tudom mihez kötni a tünetek jelentkezését, soha, semmi rossz nem történt velem, mikor egyedül voltam, tehát nem az váltja ki, hogy valamitől is félnék egymagamban.
    Annyira nem súlyos a helyzetem, hogy esetleg nyugtatót szedjek, sőt azt mindenképp el szeretném kerülni. Tehát azt szeretném kérdezni, hogy Ön milyen természetes módszereket tudna ajánlani ezen tünetek leküzdésére, megelőzésére? Mit lehet alkalmazni -esetleg hosszabb távon- függőség kialakulásának kockázata nélkül?

    Köszönettel és Tisztelettel: Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Enikő!

    Pszichoterapia javasolt, ill. relaxacios gyakorlatok. Jobb esetben néhány kezelés után panaszai megszüntethetők. Rendszeres mozgás, sport, Mg, Zn, C-citamin, B.vitamin szedése is javasolt.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit