A betegek kérdései (1149)

  • Kedves Dr. Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy apukám nyelési problémákkal közd olyan…

    Kedves Dr. Nő!

    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy apukám nyelési problémákkal közd olyan szinten hogy már a víz sem akar lemenni a torkán.
    Most vittük be a kórházban, és ott mindenféle vizsgálaton részt vett még a szövettani vizsgálatot is megcsinálták nála azt mondta az orvos hogy az is rendben van nem talált elváltozást. De azt nem értem hogy ha nem kell megműteni de csak nem megy le semmi a torkán akkor mit fognak neki csinálni hogy újra nyelni tudjon azt mondta hogy tágítani kell a nyelőcsövét és hogy ez mit is jelent igazából. Nagyon megköszönném ha erre a kérdésre adna nekem választ előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Ismweretlen!

    Nyelészavar, nyelési nehézségek hátterében nagyon sokféle, akár teljesen különböző eredetű betegségek állhatnak. A beteg és leletei ismerete nélkül nem tudom megmondani, hogy mit, és milyen módon tudnak kezelni a későbbiekben. Ez az a kérdés, amire a kezelőorvosnak kellene válaszolni...
    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt doktornő! kb másfél hónapja fáj bal oldalt a mandulám körül, főleg amikor nyelek. orvosnál…

    Tisztelt doktornő!
    kb másfél hónapja fáj bal oldalt a mandulám körül, főleg amikor nyelek. orvosnál is voltam, először kaptam rá gyógyszert, elvileg szájpad gyulladásra.. aztán mikor visszamentem az orvoshoz azt mondta nem lát semmilyen gyulladást... azóta voltam másik orvosnál is, mert még mindig fáj, de ő sem lát semmit. Most újabban a fogam is fáj, ha minden igaz, akkor bölcsességfog bal oldalt alul... lehet összefüggés? Köszönöm szépen. Anna, 18 éves.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Anna!

    A fogfájás kisugározhat a torkába, látatlanban csak ennyit tudok mondani.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Dr. Nő! Az aktuális probléműmmal kapcsolatosan az utóbbi 1-2 hétben az Internetet…

    Tisztelt Dr. Nő!


    Az aktuális probléműmmal kapcsolatosan az utóbbi 1-2 hétben az Internetet böngészem. Megtaláltam az Ön lapját, melyet nagyon szimpatikusnak találtam. ezért keresem meg Önt a problémámmal.

    Sajnos rövidesen egy hangszalag polip műtétem lesz. Nagyon félek tőle. Az orvos aki műteni fog egy több oldalas tájékoztatót nyomott a kezembe az endoszkópos műtéttel kapcsolatban. Ahogy azt elolvastam egyből rosszul lettem. A műtéti kockázatok címsor alatt az alábbiakat olvastam: a fektetés, mûtéti elõkészítés során perifériás idegsérülést okozó nyomási károsodás, a nyaki gerinc sérülése is kialakulhat. Fogak sérülhetnek vagy kitörhetnek, ez a leggondosabb eljárás esetén is előfordulhat. A többit már nem is írom, bőven elég ennyi. Az orvosomat is megkérdeztem az említett kockázatokról, aki nem hogy meg nyugtatott volna, ezzel kapcsolatban, hanem azt mondta, hogy ez elő szokott fordulni. Tudom, hogy jobb félni mint megijedni, de azért a műtét közeledtével nem ártott volna egy kis vigasztalás. Ezek után már azt sem tudom, hogy fiú vagyok, vagy lány. Kérdéseim a következők lennének: a fent említett kockázatok mennyire szoktak bekövetkezni, mennyi ideig tart egy ilyen műtét, műtét után kb. mennyi idő az úgynevezett gége diéta és az konkrétan mit takar. Egyenlőre ennyi kérdésem lenne, meg egy-két biztató szóra lenne szükségem.

    Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Tothili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Tothili!

    Ezt a műtéti beleegyezős őrületet az élelmes ügyvédek miatt találták ki (és akkor még finoman fogalmaztam). Nem kell vele foglalkozni, nyugodtan alávetheti magát a műtétnek, rövid beavatkozás lesz. Gégediéta: csípős, fűszeres, szénsavas, forró ételek, italok kerülése. Illene, hogy az operáló orvos szóban mindent tisztázzon Önnel!!!

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő ! Édesanyámat (68 éves) egy hete erős orrvérzéssel kórházba kellett szállítani.…

    Tisztelt Doktornő !

    Édesanyámat (68 éves) egy hete erős orrvérzéssel kórházba kellett szállítani. Betamponozták majd ballont(ahogy a nővérek hívják) helyeztek fel neki. 3 nap múlva kiszedték 1 napig nem vérzett majd újra erős vérzés miatt vissza kellett helyezni a ballont, sajnos ennek ellenére tovább vérzik és csak nyeli a vért.
    A vérnyomása az első napokban magas volt, de utána azt az orvosok beállították.
    Az orvos azt mondja, hogy akár fél évig is vérezhet ami bevallom megrémített. Önnek mi a véleménye? Lenne más lehetőség, kezelési mod ami segíthetne?

    Tisztelettel: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Zsuzsa!

    Az orrvérzés lépcsőzetes ellátásának kórházi protokollja szigorúan szabályozott. Egyúttal egy sor belgyógyászati betegséget is ki kell zárni, ami orrvérzést okozhat.
    Ha mód van rá, biztosan ellátják helyileg endoscopos segédlettel a vérző eret, illetve nagyon ritkán - makacs esetekben - érlekötés is szóba jön.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ez mitől lehet és mit kellene tennem? Pár…

    Tisztelt Doktornő!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ez mitől lehet és mit kellene tennem?
    Pár napja (kb.3) evés közben vettem észre, hogy amikor rágok a jobb fülem pattog. Nagyon kellemetlen és idegesítő jelenség. Nem fáj, csak elég hangosan pattog.
    Ön szerint mitől lehet és mi a teendőm?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Katica

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Katica!

    Látatlanban sajnos nem tudom - több oka is lehet. Legvalószínűbb a fülkürthurut, de ezt csak vizsgálattal lehet igazolni, avagy kizárni. Ilyenkor a fül melegítése segíthet.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! Tegnap előtt megcsípte egy darázs az ujjamat . Akkor nagyon bedagadt az egész…

    Kedves Doktornő!

    Tegnap előtt megcsípte egy darázs az ujjamat . Akkor nagyon bedagadt az egész ujjam és be sem tudtam hajlítani, és a kézfejemig lement a duzzanat, pirosság és viszketés. Pár óra múlva szerencsére lelappadt. A csípés helye még látszik, de már nem viszket, viszont a kézfejem még azóta is borzasztóan viszket.
    Ez hogy lehet, mikor nem is ott csípett meg?
    Mikorra fog ez vajon elmúlni?
    Későbbi darázscsípések esetén súlyosbodhatnak a tünetek?

    Válaszát köszönöm,
    Szilvia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Szilvia!

    1. a darázsméreg hatására termelődött anyagok a vérkeringéssel a csípéstől távolabb is eljutnak
    2. 1-3 nap alatt elmúlik
    3. elvileg súlyosbodhatnak a tünetek, de ez nem törvényszerű.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! A fiamnak augusztusban volt egy ortopédiai műtéte. Az előzetes laborvizsgálatok…

    Kedves Doktornő!

    A fiamnak augusztusban volt egy ortopédiai műtéte. Az előzetes laborvizsgálatok során a jeligében szereplő baktériumot mutatták ki a garatváladékából. Antibiotikumot kapott (Azi-Sandoz), de a fertőzés nem múlt el. Már akkor azt modták, hogy csúnya a mandulája. Az antibiotikumtól javult, de most újra nagyok a mandulái. krónikus mandulagyulladás nem igazolódott, a laboreredményei közül az Eosinophyl gran. volt emelkedettebb (0.8/13,9%)
    Nem tudom, hogy mit kellene tennünk, mivel az orvosuk más-mást mondanak arról, hogy kell-e foglalkoznunk a baktériummal.
    Összefügghet-e mandulájával kapcsolatos gond ezzel a baktériummal, vagy esetleg más, esetleg allergia okozza.
    A fiam ételallergiás (tej-szója) volt kisebb korában, most iszik tejet, sajnos időnként egy egész pohárral is egyszerre. A tejallergiától ekcémája volt annak idején.
    Légúti allergiája is volt, de kruppos gyerekként úgynevezett fals negatívak lettek a bőrtesztjei, a fél éve elvégzett úgyszintén.
    Eleinte antihisztamint kapott, majd hisztminumot szedett, amit a tünetek megszűnése után abbahagytunk. Most évek óta nem szed gyógyszert.
    Tanácsát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Anyuka!

    A fenti baktérium a normál garatflóra lakója. Csak akkor kell vele foglalkozni, ha kórosan felszaporodik és torokpanaszt okoz. Ez nagyon gyakran refluxbetegség következménye. A mandulát nem kell kivenni emiatt. A tej nem csak az allergiás tünetek (ezt jelzi az emelkedett eozinofil sejtszám!), hanem a reflux hátterében is állhat.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja beszéd, vagy akár evés közben elég csak egy kicsit kinyitnom…

    Tisztelt Doktornő!

    Néhány hónapja beszéd, vagy akár evés közben elég csak egy kicsit kinyitnom a számat és a nyelvfékem mellől erős sugárban spriccel ki a nyál –mintha egy csőből törne elő-.
    Roppant zavaró, szeretném megszüntetni. Mit tanácsol mit tegyek, egyáltalán van rá megoldás?

    Válaszát előre is köszönöm
    Üdvözlettel:
    Gábor

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Gábor!

    Van rá megoldás, de ehhez el kéne látogatni a gégészetre.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Juhász Doktornő! Voltam a lakhelyemen fül-orr-gégészeten, ez volt pontosan 1 hete.…

    Tisztelt Juhász Doktornő!

    Voltam a lakhelyemen fül-orr-gégészeten, ez volt pontosan 1 hete. Akkor az volt a diagnózis, hogy orrkagylók túltengése, allergiás rhinitis pollentől (holott életembe nem voltam még allergiavizsgálaton), orrsövény-elferdülés.
    mko. duzzadt orrnyálkahártya, kp. nagy lacunáris szerkezetű tonsillák, hátsó garatfalon váladék csorgás.
    Most, hogy 1 hét eltelt és vissza kellett mennem ( a múlt héten napi 2x ca pezsgőtablettát ittam) heveny garathurut streptococcus- szal bővült a diagnózis.
    Felírtak egy antibiotikumot és egy orrsprayt.
    Viszont a háziorvosomnál járva egész mások lettek a diagnózisok, ő azt mondta hogy semmiféle gyulladás és csurgás nincs a mandulámmal, bár mivel megnagyobbodott, már jóideje ki kellett volna venni.

    és most nem tudom, hogy kinek higyjek és mit, meg milyen gyógyszert vegyek be.

    Meg még 1 olyan kérdésem lenne, hogyha az orrsövény ferdülésemet meg akarnám műtetni, az mivel járna. Lenne-e mellékhatás, altatás, utána tapasz az orron stb...
    Meg a mandulaműtétről is szeretnék többet tudni.

    Köszönettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Ismeretlen!

    Szerintem a fül-orr-gégésznek fogadjon szót, és oda menjen vissza kontrollra, amikorra berendelték. Vizsgálat hiányában én az Ön állapotáról állást foglalni nem tudok.
    Ne haragudjon, de ez a fórum arra nem szolgál, hogy részletes műtéti leírásokat gyártsak, eldöntendő kérdések megválaszolására van mód.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornö!! 2010 szep 2 án a János Kórházban megkerestem a kezelöorvosomat bal oldali…

    Tisztelt Doktornö!!
    2010 szep 2 án a János Kórházban megkerestem a kezelöorvosomat bal oldali arcfájdalom láz miatt de ez nekem már ismétlödö rég óta tart.
    OM felv : A bal sin max nyálkahártyája kiszélesedett inhomogén fedetség van.
    A jobb sin max is majdnem homogénen fedett.A sin front norm légtartó.
    Kezelöorvos kérésére meg lett öblitve mind két oldal és bakterológia vizsg is kértek ezt miért kérték??CT vizsg szept 21 én lesz.DG:CHRONICUS SINUSITIS MAXILLÁRIS 1.U.???ez mit jelent????
    Kezelö orvosom eddig felirt AVELOX NAPI 1 FLIXONASE2X1 AFLAMIN 2X1 MOST MÉG máig nem sokat javultam fájdalmaim vannak stb.
    Mennyire indokolt a műtét a doktornő szerint FESS MÜTÉT VOLT 2 ÉVE NEKEM.
    Most az orvos szerint a LUC calldvell műtét jön szóba :( :(
    Nagyon félek doktornö ettöl a mütéttöl .
    Elmondaná a doktornö nekem hogy zajlik ez a mütét????
    Elöre is köszönöm maradok tiszteletell

    Szántó Krisztián sk.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Krisztián!

    A diagnózis szerint Önnek kétoldali idült arcüreggyulladása van. Olyan kérdéseket tett föl nekem, aminek megválaszolása meghaladja ennek a fórumnak a kereteit - részben mert csak az tudja megválaszolni, akinek volt alkalma megvizsgálni Önt, részben mert a kezelőorvosa kutya kötelessége lenne, hogy az általa tervezett műtéti beavatkozásról részletes felvilágosítást adjon.
    A Luc-Caldwell műtétbe ne egyezzen bele, és szerintem váltson orvost!

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Köszöntöm! van egy olyan problémám hogy tegnap este véletlenül lenyeltem egy hajszálamat reggel…

    Köszöntöm! van egy olyan problémám hogy tegnap este véletlenül lenyeltem egy hajszálamat reggel ittam ettem azt mondták egyek kenyeret az majd leviszi és a gyomorsavam majd elintézi amit el kell....
    igaz ez?
    azóta úgy érzem mintha még nem ment volna le de lehet ezt már csak bebeszélem és csak fura...
    lehet ettől valami bajom esetleg gyulladás? vakbélgyulladás?
    várom válaszát és köszönöm. Niki

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Niki!

    Nem lesz semmi baja.

    Üdv:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Párom több növényre allergiás, ezért kb. júniustól október elejéig a Xyzal…

    Tisztelt Doktornő!

    Párom több növényre allergiás, ezért kb. júniustól október elejéig a Xyzal nevű gyógyszert szed kb. 7 éve.

    Évente változik, hogy a gyógyszer mellett mennyire jön ki rajta az allergia.

    Idén kb. 2 hete a gyógyszer mellett is nagyon szenved az allergiától: egész nap folyik az orra, egymás után 5-6-ot tüsszög egész nap.
    Reggel mikor felébred be van dagadva a torka és csak egy idő után jön helyre, addig nehezen nyel.

    Szeretném kérdezni, hogy arra az időre, ami még idén hátra van az allergiás időszakból, mivel tudnék neki segíteni.
    Mit lehetne a torkára használni reggelente, illetve az orrfolyást, tüsszögést enyhíteni?
    A torok fájására próbálok neki reggel meleg teát készíteni – bár nem tudom, hogy ezzel jót teszek-e – vagy inkább hideget kellene adni neki?

    Ősszel mindenképpen szeretném elküldeni újbóli allergia vizsgálatra, gondolva itt arra, hátha a szervezete megszokta már a gyógyszert.

    Köszönettel várom válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Ismeretlen!

    Az allergiás betegek ellátása, gyógyítása személyes vizsgálatot, illetve a terápia betanítását igényli. Interneten ötletelve jócskán mellé lehet fogni. Kérjenek mihamarabbi időpontot allergológiára!

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Kedves doktornő! Most tudtam meg hogy 3 éves kislányom paracetamol érzékeny miután két napig…

    Kedves doktornő!

    Most tudtam meg hogy 3 éves kislányom paracetamol érzékeny miután két napig kapott Panadol szirupot és piros foltok jöttek ki rajta,amik egyszer eltűnnek egyszer előjönnek .Zyrtek cseppet és Rectodelt kúpot kapott de harmadik napja is előjönnek még a foltok de el is múlnak.Azt szeretném kérdezni normális e ez vagy más kezelésre lenne szüksége esetleg mennyi idő ennek a lefolyása?

    Köszönettel: egy anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Anyuka!

    Nincs szükség más kezelésre, ha valóban a gyógyszer okozza a kiütéseket. Pár napig eltarthat a kiütés.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Nemrég egy üdülés során nagyon megfáztam és egyik este nagyon fulladtam,…

    Tisztelt Doktornő!
    Nemrég egy üdülés során nagyon megfáztam és egyik este nagyon fulladtam, köhögtem(ez száraz köhögés volt)de ami még aggasztóbb volt hogy, meglehetősen furcsa sípoló,"morajló" hangot hallatott a tüdőm mikor kifújtam a levegőt.Elmentem ügyeletre de az orvos azt mondta hogy a tüdőm tiszta és valószínűleg allergiás vagyok.Elmentem kérni időpontot allergia vizsgálatra és a doktornő adott egy krémet(Protect Stop,Pollen & Allergen)hogy addig is kenegessem ezzel az orrom és jobban leszek.Sajnos javulást nem észleltem.Lehetséges hogy allergiás vagyok vagy esetleg más bajok húzódnak a háttérben?Ugyan kaptam vizsgálatra időpontot de addig is szeretném tanácsát kérni hogyan könnyíthetném meg éjszakáimat.

    Válaszát előre is Nagyon szépen köszönöm!
    Mónika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Mónika!

    A korábban észlelt - szerencsére átmeneti - tünetek utalhatnak asthmára, akár allergiás asthmára is, de ez csak szakvizsgálattal tisztázható. Nem írta, hogy pillanatnyilag mik a fő tünetei, és mit kellene gyógyítani, ezért nincsen ötletem az éjszakákra vonatkozóan.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Évek óta sajnos olyan panaszom van, hogy gyakran bedugul az orrom. Napközben…

    Tisztelt Doktornő!

    Évek óta sajnos olyan panaszom van, hogy gyakran bedugul az orrom. Napközben elvagyok vele, viszont este, mikor már fekszem zavar. Nem tudok tőle elaludni, így már egy jó ideje orrspray-t használok. Azzal kitisztul az orrom, és jól alszom utána. Többször próbáltam már ennek utánajárni, hogy mi lehet ennek a tünetnek az okozója. Voltam már fül-orr-gégészeten, de nem láttak semmi féle elváltozást, sőt még CT-re is elküldtek, de az sem mutatott ki semmit. Emiatt már csak az allergiára tudtam gondolni, így elmentem bőrtesztes allergiavizsgálatra, sőt majd vérből kimutatható allergiavizsgálatra is, de mindegyik teljesen negatív eredményt hozott. Vagyis az ott bevizsgált 40-50 anyag közül semmire sem vagyok allergiás. Viszont a világon több anyagra is lehet allergiás az ember, mint 40-50 anyagra, így azt szeretném megkérdezni, hogy hol lehet ma Magyarországon ennél részletesebb allergiavizsgálatot elvégeztetni? Hol tudnának 40-50 anyagnál többre vizsgálni?
    (olvastam interneten egy bizonyos Meditest készülékről is, ami egy komputeres allergiavizsgáló, és állítólag több mint 10 ezer anyagra vizsgál. Itt írnak róla bővebben: http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=240
    Szeretném ezt is megkérdezni, hogy létezik-e ilyen készülék ma Magyarországon, és ha igen, hol? )

    Előre is köszönöm a válaszát.

    Júlia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Júlia!

    Ha orrcsepp-függősége alakult ki, akkor azért dugul vissza az orra állandóan. Addig, amig nem szokik le teljesen az orrspray-ről nincsen értelme extra allergiákat kutatni. Az Ön által felfedezett készüléket nem ismerem, ezért a kérdésére nem tudok válaszolni.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! Szteroidos kenőcsöket használtam (2 félét), de már kb. 1 1/2 hete abbahagytam. Most…

    Tisztelt Doktornő!

    Szteroidos kenőcsöket használtam (2 félét), de már kb. 1 1/2 hete abbahagytam.
    Most a parlagfű miatt alkalmanként használom az Avamys-t.
    Két napja esténként viszont zsibbad a kezemen a kisújjam, ami viszonylag hamar el is múlik.
    Létezik, hogy attól van, hogy a szteroid még nem ürült ki a szervezetemből?
    A betegtájékoztatón is az van, hogy szóljon orvosának, ha szteroidos kenőcsöt használ.
    Ettől függetlenül használhatom biztonsággal az orrspray-t?
    (A szteroidos kenőcsöt már nem kell használnom).

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Noémi!

    Én nem látom az összefüggést a kisujj zsibbadása és a külsőleges szteroidok használata között. Nyugodtan használhatja az orrsprayt, amennyiben orvosa ezt Önnek javasolta.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktor Nő! Nagyjából fél éve rakták fel a fogszabályzómat, körülbelül ekkor kezdődtek…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Nagyjából fél éve rakták fel a fogszabályzómat, körülbelül ekkor kezdődtek mindenféle torokpanaszaim, folyton begyulladt a torkom, különböző hólyagok jelentek meg a torkomon, szájpadlásomon, nyelvemen. Gégészeten jártam többször is, mivel mandulagyulladásom volt, kaptam egy antibiotikumot, ami azonban nem segített, csak rontotta a helyzetet, mikor visszamentem a gégészhez, meglepetten mondta, hogy itt a probléma nem is a torkogyulladás, hanem szájgomba. Borzasztóan fáj az egész torkom, nyelvem, szájpadlásom, olyan mintha leforráztam volna az egészet. Napokig hőemelkedésem volt. Szerencsére kaptam gyógyszert erre a gombára, és a gégész szerint 2 napon belül elmúlik az egész. A kérdésem viszont az lenne, hogy a fogszabályzó mennyiben játszik közre, illetve a fogszabályzó orvos hibája ez a fertőzés? (hozzá kell tennem reflux betegségem is van, de ez gyógyszerekkel viszonylag jól kordában van tartva)

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Ismeretlen!

    Azt nem tudom megmondani, hogy a gombás fertőzés honnan származik (amennyiben valóban erről van szó), de lehet, hogy az egész galibának az alapját az képezi, hogy allergiás a szerkentyű valamely alapanyagára. Az antibiotikum és a fennálló reflux csak ronthatja a meglevő vagy kezdődő gombás fertőzést.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Kedves Doktornő! ANAMNÉZIS: Fél éve tartó tensions fejfájás miatt küldik góckutatás céljából.…

    Kedves Doktornő!

    ANAMNÉZIS: Fél éve tartó tensions fejfájás miatt küldik góckutatás céljából. Arckoponya CT, ill. koponya MRI bal sinus maxillarisban folyadékot mutatott. Mko-i sin. max. -ba bal túlsúllyal a bölcsességfogak jelentösen bedomborodnak.

    STÁTUSZ: FÜL: Mindkét oldal retroauricularis régió reakciómentes, kóros eltérés nincs. A planum mastoideum kopogtatásra nem érzékeny. Mindkét fülkagyló alakilag ép. Mindkét oldalon közepesen tág, váladékmentes hallójárat. Mindkét oldal dombhártya ép, szintben álló, gyöngyházfényű, a fénykúpreflex megtartott.


    ORR. ORRMELÉKÜREG: Az orr alakilag ép, orrmeléküreg felett nyomásérzékenység nincs, a bal oldali arcüreg felett sem jelez érzékenységet. Az orrnyálkahártya vérbő , septum nem devial, szabad orrjáratok váladékcsorgás nincs. Epipharynx: a choanak, tubaszájadékok szabaadok.



    SZÁJÜREG, GARAT: Az ajkak, a buccalis nyálkahártya ép,a nyelv minden irányban szabadon mozog, kiöltéskor nem deviál. A nyelv test, sublingualis terület ép, tapintásra kóros nem észlelhető. A garatképletek kp. vérteltek, garatívek békések, hegesek, az uvala középvonalban, a kemény- és lágyszájpad ép. A nyálmirigy kivezetőnyílásai szabadok, tiszta híg nyál exprimálható. A hátsó garatfalon váladék csorgás nincs. Tonsillectomia facta


    GÉGE HYPOPHARYNX: A gége konfigurációja megtartott, krepitációja kiváltható. A nyelvgyök és a valleculák épek. Az epiglottis mindkét felszine, a szabad széle, az ery- és pharyngoepiglottikus redök, az arytáj ép. Az álhangszalagok, a Morgagni-taskok, a hangszalagok épek. Mindkét gégefél szimmetrikusan, jól mozog. A belátható subglottikus szakasz ép. A sinus piriformisok sazbadok, mindkét oldalon megnyílnak, a retrocricoid tér, lateralis- és a hátsó hypopharynxfal eltérés nélkül.


    NYAK: A nyakon kóros terime nem tapintható. A pajzsmirigy normális nagyságú, szimmetrikus. mirigyes tapintatú.


    EPIKRÍZIS: Bal oldalon góc sanalasa céljából arcüreg öblitése történt, redménye: negativ. További vigygálatok (allergia, fejfájás-ambulancia, labor, EKG) javasoltak.


    DIAGNÓZIS: DIAGNÓZISOK megnevezése
    Idült sinusitis, k.m.n.




    BEAVATKOZÁS: kód Megnevezés
    11041 Vizsgálat
    12420 Fülvizsgálat pneumatikus fültölcsérrel



    Várom szíves véleményezését.Köszönettel: Zsuzsa 14-éves lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Zsuzsa!

    Anyukával vagy apukával kiegészülve szívesen megbeszélem a kérdést egy személyes vizsgálat és konzultáció keretében.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt Doktornő! A torkom elég régóta fáj, voltam gégésznél, aki mondta, hogy a mandulám…

    Tisztelt Doktornő!

    A torkom elég régóta fáj, voltam gégésznél, aki mondta, hogy a mandulám be van gyulladva, kaptam egy antibiotikumot amit 3 nap alatt kellett beszedni, de már 2 napja beszedtem, először azt hittem, hogy kicsit javult, de ma reggelre piros foltok jelentek meg a torkomban, és a mandulámon, eléggé fáj is. A mandulám csak egyik oldalon van meg, ugyanis egy régebbi műtétnél benn hagytak egy csonkot. Hőemelkedésem van, és folyamatosan sárgás színű slejm van a torkomban. Sajnos orvoshoz csak holnap tudok elmenni, ezért érdeklődnék, hogy mit tegyek, hogy a panaszok addig is enyhüljenek, illetve mi lehet az oka, hogy nem hatott az antibiotikum?

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Ismeretlen!

    Valószínűleg túl kevés ideig kapta az antibiotikumot, illetve lehetne azt pontosan - garatváladék mikrobiológiai tenyésztése alapján - adni, de erre ritkán vetemedik a nehézkesen működő állami egészségügyben a doktor. Addig nem tud mást tenni, vegyen be fájdalomcsillapítót, az gyulladáscsökkentő is egyben, illetve átmenetileg bármilyen torkfertőtlenítő tabletta vagy ecsetelő is jó lehet.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

  • Tisztelt doktornő! 16 éves vagyok. Egy kellemetlen probléma miatt írok Önnek. Nagyon gyakran…

    Tisztelt doktornő!

    16 éves vagyok. Egy kellemetlen probléma miatt írok Önnek. Nagyon gyakran vagyok náthás, emiatt elég sokat hiányzok az iskolából, mert nagyon erősen megbetegszem, és nem kapok levegőt 2-3 napig. Emellett sokszor orrvérzés is kíséri a náthámat több éve. Ezt már egyszer kezelték, de néhány hónap múlva újra vérzett. Ha nem vagyok náthás, akkor is állandóan enyhén el van dugulva az orrom. Naponta akár 20 papírzsebkendőt is elfújok, míg osztálytársaim és a családom általában egyet sem. Szemviszketést nem tapasztaltam, ezért nem tudom, allergia lehet-e. Nem is szezonálisan jön ki, ezért porallergiára gondoltam, de a szabad levegőn sem javul a dugulásérzet, orrfolyás. Elalvás előtt különösen zavaró, mert rendszerint eldugul az egyik orrlyukam, viszont ha orrsprayt használok, pár nap alatt benáthásodok, és a betegtájékoztató szerint egy hétnél tovább nem is alkalmazható.
    Mi okozhatja ezt, és mit tegyek, hogy elmúljon?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    Tisztelettel: Lili

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Zsuzsanna Juhász

    Kedves Lili!

    Kézen kéne fogni egy felnőttet a családból, és elmenni vele a fül-orr-gégészetre. Látatlanban nem lehet hatásos gyógymódot javasolni.

    Üdvözlettel:

    dr. Juhász Zsuzsanna

Szerző

Dr. Zsuzsanna Juhász

allergológus, fül-orr-gégész