A betegek kérdései (181)

  • Tisztelt Doktornő! Jelenleg 37 hetes várandós kismama vagyok, és mivel több olyan tényező…

    Tisztelt Doktornő!

    Jelenleg 37 hetes várandós kismama vagyok, és mivel több olyan tényező is fennáll, amely akadályozhatja a természetes szülést, elsősorban császármetszésre készülök. Ennek keretében igyekeztem olyan szereket keresni, amelyek segítik a sebgyógyulást, ill. elkerülhetem vele az epidurális / spinális érzéstelenítést követően esetleg fellépő fejfájást. Be is szereztem a következő szereket, viszont nem tudom, hogy milyen sorrendben érdemes őket szednem: Arcina, Hypericum, Staphisagria. Egyértelmű leírást nem találtam erre vonatkozóan, de ilyen sorrendben ajánlották őket, azzal, hogy az első kettőt a császármetszést követően, az érzéstelenítés után azonnal, az utolsót pedig a császármetszés után kb. 5-10 napig szedjem. Meg tudná esetleg ezt erősíteni? Az erre vonatkozó szakirodalomban azt találtam, hogy egyszerre lehetőleg egy szert szedjünk, de legalább a sorrendben szeretnék biztos lenni, igazából az Arnica és a Hypericum egyszerre történő beszedését illetően bizonytalankodom. Segítségét előre is nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Kérdező!
    A klinikai homeopátia megengedi több szer együttes szedését. Az Arnica 9 CH-ban napi 1x5 szem nagyon jó előkészítés, vérzéscsillapító, fertőtlenítő hatású. A Hypericum az idegekre ható szer, az ideg lefutása mentén jelentkező fájdalomra adjuk, de én nem gondolom, hogy már a szülés előtt el kell kezdeni. Amennyiben császármetszéssel szül, és nem altatásban, hanem érzéstelenítéssel, akkor a műtét után 30 CH-ban napi 2-3x5 szem, valamint a Natrum sulfuricum 30 CH-ban szintén napi 2-3x5 szem megvéd a fejfájástól.
    A Staphysagria a vágott sebek gyógyszere, fájdalomcsillapító hatású, akkor szedje, ha természetes szülésnél gátmetszést alkalmaznak, vagy császármetszéssel szül 15 CH-ban napi 1-2x5 szem az adagja.
    Én szülés után még ajánlani szoktam a Calendulát 9 CH-ban napi 2x5 szemet, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása van.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Dr nő! Szeretném véleményét kérni 5 hetes a babaám,nem szopik nincs tejem,tápszert…

    Tisztelt Dr nő!
    Szeretném véleményét kérni 5 hetes a babaám,nem szopik nincs tejem,tápszert kap,mellete nagyon igényi a teát amelyet ánizsmagbol főzök neki,ha nagyon sír 2 evés közöt 3x teázásal jól megnyugszik de csak pár kortyot adok neki.de úgy veszem észre többet igényelne.Kérdésem a következő lenne :2,5 3 -óra idöközönt ként eszik, a evése elég változó 80 g és 40g közöt oszlik meg nagyon ritaka a 100g de mivel a evési időt kivárom legalább a 2,5 órat , napi mennyiségben vagy a 2 etetés közöt menyi teát atahtok neki?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Kérdező!
    A babák folyadékigénye igen változó, ezt megbecsülni szinte lehetetlen. A gyermeke a leírtak alapján inkább gyakran eszik keveset. Ha sok teát ad neki az elveszi az étvágyát. Próbáljon meg inkább vizet adni neki ( a patikában kapható ún. bébivíz), vagy a teát ne cukrozza meg. Ha szomjas, akkor az íz nélküli folyadékot is jól issza, és nem veszi el az étvágyát.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Doktor Nő! Először is mint gyermekgyógyászhoz fordulok Önhöz, bár nem egy gyermekről…

    Tisztelt Doktor Nő!

    Először is mint gyermekgyógyászhoz fordulok Önhöz, bár nem egy gyermekről csak egy magzatról van szó. Szóval 21 hetes kismami vagyok, igen vékonyka (164cm/46kg) a babám viszont 1 héttel megelőzi magát súlyban, 465 gramm volt legutóbb. Az a kérdésem, hogy árthatok-e neki azzal, hogyha hason alszom? Sokszor keményedik sajnos a pocakom, de ha hasra fordulok egy idő után kioldódik és jó lesz. Nem teljesen hason, de majdnem. Ezzel ugye nem nyomom meg nagyon?
    Másik dologgal, mint homeopátiás tanácsadóhoz fordulok Önhöz. 21 hetes kismami vagyok és nagyon gyakoriak a dühkitöréseim, sokat idegeskedek (főleg mert koraszülés veszélye fenyeget) és gyakran van sírógörcsöm, főleg ha párommal összekapunk. Tud vmi homeopátiás szert ajánlani, amit szedhetnék és esetleg jobb lehetne tőle a közérzetem?
    Köszönettel:
    Aida

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Aida!
    Az első kérdésére mit anyuka (volt kismama) tudok válaszolni. Amint nő a pocakja, már nem fog tudni hason feküdni, a legkényelmesebb pozíció az oldaltfekvés lesz. Szerintem tegyen párnát az oldalához, hogy ne teljesen hason feküdjön.
    A második kérdésére kicsit könnyebb a válasz, próbálja ki a Sedatif PC nevű homeopátiás komlex szert napi 2-3x1 tablettát bevehet belőle. Amennyiben ezt nem érzi hatásosnak, keressen fel homeopátiás orvost, aki az elmodott tünetek alapján felírja Önnek a gyógyszert!
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Főorvosnő! 5 éves kisfiam betegségével kapcsolatban kérem a segítségét. Pár napja…

    Tisztelt Főorvosnő!

    5 éves kisfiam betegségével kapcsolatban kérem a segítségét. Pár napja kezdődött, egyik reggel, heves hasi görcsökkel a köldöke körül. Utána jött a híg széklet, majd gyakori öklendezés és hányás. Estére belázasodott, másnap már 40,5 fokos lázat mértünk nála. Felmerült bennem a gyanú. hogy szalmonellát kapott, mivel előtte 1 nappal itthon gyanús tartármártást evett. (A férjem csinálta, ő is evett, de nem lett baja). Orvoshoz vittük, elmondtuk gyanúnkat, ő azt válaszolta, hogy vírus. Rota, vagy szalmonella. Megállapította, hogy puffadt a hasa. Az egyetlen terápia a diéta. Valójában mindegy is, hogy melyik vírus okozta.
    Én mégis tudni szeretném, ha kimondottan a szalmonellával állunk szemben, van-e valami speciális terápia, és kiegészítő kezelés, vagy bármi tudnivalóm ezzel kapcsolatban, ha azt szeretném, gyermekem mielőbb és 100%-osan meggyógyuljon.
    Ma, a 3. napon már nem lázas, csak a hasmenés és öklendezés maradt még meg.

    Köszönettel várom válaszát: Ágnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Ágnes!
    A Salmonella baktériumot székletmintából mutatják ki. A vírusok kimutatása nehezebb. Valóban, a terápia szempontjából mindegy, hogy milyen kórokoó okozta a hasmenést, a legfontosabb terápia a diéta. Én valószínűleg adnék a kisfiának még Normaflore nevű gyógyszert, ami un. probiotikum, jó baktériumokat tartalmaz, melyek segítik a gyulladt bélfal regenerálódását.
    A Salmonellának annyiban van jelentősége, hogy bejelentendő betegség, amíg a batériumot üríti a beteg, addig nem mehet közösségbe. Ritkán, de előfordulhat ( főleg antibiotikus kezelést követően), hogy a beteg krónikus ürítő marad, ezért a környezetét fertőzheti.
    Üdvözlettel: Kelemen ágnes

  • Kedves Doktornő!
    8 éves kisfiam három nappal ezelőtt kezdett panaszkodni bal oldali mellkasi fájdalomra.Aznap érkeztünk haza a nyaralásból,16 órás út volt mögöttünk.Arra gondoltam,hogy a sok üléstől esetleg megnyomódott vagy meghúzódott egy izom,vagy beszorult a levegő.A doktornénink sajnos… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Melinda!
    Ebben az életkorban leggyakrabban a növekedési fájdalom okoz problémát. Amennyiben más egyéb panasza nincs a kisfiának (légzési nehezítettség, sápadtság, verejtékezés, pihegő… Még több

  • Kedves Doktornő! 5 éves kisfiam koleszterinszintjével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Az…

    Kedves Doktornő!

    5 éves kisfiam koleszterinszintjével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Az 5 éves vérvizsgálat alkalmával tudtuk meg, hogy kol. szintje 5,9. (triglicerid 0,61, ami jó)
    Orvosunk szerint úgymond genetikai dolog, sajnos én is hasonló problémával küzdök, holott nagyon nagyon vékonyak vagyunk, az állati zsírt elkerüljük, max. csirke vagy pulykahúst eszünk, oliva olajat használunk.....kisfiam sokat mozog.
    Az lenne a kérdésen, hogy mivel kezelhető a kisfiam emelkedett kol. szintje ? Azt tudom, gyógyszert nem adnak ilyen életkorban. Volna a doktornőnek valami tippje ami hatásos és természetes alapú? A saját orvosunk csak legyintett. Én viszont szeretném, ha nem lenne gond ebből később. Nagyon köszönöm válaszát!
    Tisztelettel: Ádámné K. Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Tímea !
    Azt tanácsolom, hogy vigye el kisfiát gyermek gasztroenetrológiai szakrendelésre, ott biztosan elmondják Önnek, hogy kell-e kezelni, és ha igen, akkor milyen gyógyszerrel a gyermekét.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Doktornő! Nekem kb. másfél hónapja ekcéma jött ki a kezemen. Elsőnek az egyik ujjamon,de…

    Tisztelt Doktornő!

    Nekem kb. másfél hónapja ekcéma jött ki a kezemen. Elsőnek az egyik ujjamon,de mára már 3-ra terjedt át. Kentem elocommal,alkcema kenőccsel,de nem nagyon használt. Most szedem a xyzal-t és v.mi kenőccsel kenem amit a bőrgyógyász írt fel(zöld színű[nem tudom a nevét],és sárgát fog a pamut kesztyűn mert,ezt kell hordanom,ha bekenem). Ma voltam a fül-orr-gégészeten ahol az orvos 95%-ra mondta,hogy a mandulám beggyulladt és emiatt jöhetett ki az ekcéma. Holnap teljes vérképet néznek valamint vizelet vételt. Nem sokára pedig műtét. Na ez az amitől én nagyon félek,19 éves vagyok és azt mondják ebben a korban már kicsit rosszabb. Lézeres módszerről is hallotam ami kíméletesebb. Igaz ez Doktornő??És ha igen ez is ingyenes vagy mennyibe kerül??Még annyit szeretnék,hogy allergia tesztre menjek el a doktornő szerint??Várom válaszát!!

    Tisztelettel:
    Ilona

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Ilona!
    A krónikusan gyulladt mandula szerepelhet gócként, okozhat allergiás tüneteket, így azt tanácsolom, hogy vesse alá magát a műtétnek. Én a lézeres módszerről nem hallottam, szerintem a hagyományos módszerrel elvégzett műtét sem jelent nagy veszélyt.
    Allergia vizsgálatra akkor menjen, ha túl van a műtéten, és egy hónap múlva sem javul az ekcémája.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Kedves Doktornő! Kedves ismerősöm étkezési problémákkal és súlyfelesleggel küzd. Elmondása szerint…

    Kedves Doktornő!
    Kedves ismerősöm étkezési problémákkal és súlyfelesleggel küzd. Elmondása szerint állandóan csak enne. Érdeklődék, hogy homeopátiás terápia keretében lehet-e az étkezési szokásain segíteni?
    Már számtalan fogyókúrás étrendet kipróbált, de a kívánt hatás elmaradt.
    Igazából azt sem tudja, kihez kéne fordulnia?
    Köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Ivy

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Ivy!
    Azt tanácsolom az ismerősének, hogy keressen fel egy homeopátiával foglalkozó orvost, aki biztosan segíteni tud neki.
    Addig is szedheti a következő szereket:
    Antimonium crudum 9 CH a főétkezések előtt 5 szem, és a
    Fucus vesiculosus 5 CH napi 2x5 szem.
    Természetesen ezek a szerek sem tesznek csodát önmagukban, be kell tartani a fogyókúra két alapszabályát, ami kalória bevitel csökkentése, és a mozgás. A szerek ebben segítenek.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • T doktornö! Szeretném megkérdezni a fiam 6 és fél honapos jön a foga használjuk a viburcol kupot…

    T doktornö! Szeretném megkérdezni a fiam 6 és fél honapos jön a foga használjuk a viburcol kupot és nagyon jo,hogy mennyi ideig lehet használni szünetet kell e hagyni?válaszát elöre is köszönöm. Brigi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Brigi!
    A Viburcol kúp szokásos adagja 6 hónapos kor fölött napi 2-3x1 kúp. Ezt néhány napig, amíg a nagy fájdalom és nyugtalanság fennáll nyugodtan adható, amikor a tünetek csökkennek, az adagot is csökkenteni kell, napi egyszer alkalmazma hetekig adható. 1 hónap után érdemes hei legalább 1 napot kihagyni.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Doktornő!

    Kislányom 2 hete kapta meg a bárányhimlő elleni védőoltást. A helyettes doktornő tanácsára akkor nem adattuk be neki a pneumoccocus elleni védőoltást ( mivel még nem egyértelmű a támogatás mértéke, ha egyáltalán lesz.)
    Most viszont úgy olvastam, hogy egyáltalán… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Melinda!
    A bárányhimlő elleni védőoltás után ajánlott a 4 hét várakozás a következő oltás beadásával. A Prevenar után nem várható semmiféle oltási reakció.
    Üdvözlettel: Kelemen…

  • Tisztelt Dr. nő,hol is kezdjem,már évekel ezelőtt kezeltek depresiór szorongásbol adódó pánikbetegségben.Évekig…

    Tisztelt Dr. nő,hol is kezdjem,már évekel ezelőtt kezeltek depresiór szorongásbol adódó pánikbetegségben.Évekig tünetmentes voltam gyógyszerek nékűl is de most újra jelenkezt nemrég születet kisbabám és a tünetek születése után 2-hétel jelenkeztek, már odáig juttoam hogy napok óta nem alszom és egésznapos fejfájásom van.Újra felkerestem a orvosom és hogy elkerűljűk a pánikbetegségre való tüneteket amik korában voltak, újra gyógyszermelett dönttünk.
    Viszont még is bűntudatom van hogy szoptatok és gyógyszert szedek ,aggódom így meg a babáért helyesen teszem hogy szedem ártok neki ?Mivel ártok jobban ha szedem vagy ha nem talán még is elkelene választanom nem szoptatni ?
    Jelenleg a legtöbbet vizsgált gyógyszert szedem ,a neve ZOLOFT de igazábol csak terheségalati adatok vannak róla szotatós anyáknál nem igazolt a biztonságos szedése és mellék hatása,a anytejben a kiválsztódása minimális a kutatások szerint.Tudom a döntés az enyém, önnek mi a véleménye.1 hónapos múlt a pici.
    Válaszát nagyon köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    kedves Kérdező!
    Nem nagyon értek a pszichiátriai gyógyszerekhez, ezért megnéztem az ajánlását, melyet ide másolok Önnek:

    "Szoptató anyáknak a gyógyszer használata nem javasolt, de a kezelőorvos egyes esetekben előírhatja a filmtabletta szedését."
    Tehát, mindenképpen a kezelőorvosával kell megbeszélni a gyógyszerszedés, és a szoptatás kapcsolatát.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Doktorno!
    Kisfiam, koraszulottkent 3kg-os sullyal jott a vilagra, de most 6 honaposan lassan 10kg. Jol fejlodo, aktiv kisfiu, megis aggaszt, hogy sulyban es hosszusagban is, gyors utemben novekszik. Etrendje kiegyensulyozott, napi 2 alkalommal, reggel es este kapja a tapszeres… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Kérdező!
    A leírtak alapján a kisfia által elfogyasztott étrend minősége megfelelő, a mennyiségről nem ír. a Testsúlya tényleg több az átlagosnál, 10 kg általában 1 éves kora körül… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Párom jó ideje "reflux jellegű" problémákkal küszköd. Gyakori gyomorégés…

    Tisztelt Doktornő!

    Párom jó ideje "reflux jellegű" problémákkal küszköd. Gyakori gyomorégés jelentkezik nála, gyomorszáj körüli fájdalmai vannak, lehellete kellemetlen, kissé acetonos. Ideges, stresszes életmódja ezen tüneteket még jobban felerősíti. Milyen homeopatias szert tudna ajánlani ezen tünetek enyhítésére? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Anett

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Anett!
    Próbálkozzanak az Acidum sulfuricum- mal 9 CH -ban napi 2x 5 szemet, Lycopodiumot 9 CH-ban szintén napi 2x5 szemet. Sokat segítene az alkati szer is, amit homeopátiás orvos ír fel.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Doktornő! 15 és fél éves lányom kb. 2 éve küzd a pattanásaival.Rendszeresen jár kozmetikushoz,többféle…

    Tisztelt Doktornő!

    15 és fél éves lányom kb. 2 éve küzd a pattanásaival.Rendszeresen jár kozmetikushoz,többféle arcápolót kipróbált, de nem használtak.Az interneten olvastam a PULSATILLA d12 nevű homeopátiás készítményről,melyet meg is rendeltünk a gyógyszertárban.Azt olvastam, hogy naponta 3-szor 1 szemet kell bevenni belőle.Kérdésem az lenne a Doktornőhöz jól választottunk-e,hogyon kell helyesen szedni?Esetleg a napi háromszori szedést lehetne-e ritkítani?/Pl. 1-szer 3 golyó?/ Lányomról még annyit: mestruációja nagyon rendszertelen,ha van 5-6 napig is eltart.Nem csak az arcán,de a hátán, mellkasán is vannak pattik.Határozott, talpraesett egyéniség,de mostanában egyre jobban zavarják az arcát elcsúfító pattanások. Keze,lába kicsi kora óta fázékony,gyakran nyáron is nagyon hideg,könnyen felfázik.Gyakran náthás.Egyébként sportos alkat,aktív, jókedvű... CSAK AZOK A FRÁNYA PATTANÁSOK NE LENNÉNEK!!

    Bizakodva várom Doktornő válaszát! Előre is köszönöm tanácsát!
    egy tini lány anyukája

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Anyuka!
    Véleményem szerint a Pulsatilla nem lesz a megfelelő szer. Mindenképpen keressenek fel homeopátiás orvost, aki elrendeli a megfelelő tüneti szert, és mellé alkati szert is választ a megfelelő hatás elérése érdekében.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Kisfiam 4,5 éves, most fogjuk kezdeni az óvodát. Minden ősszel sorozatos megfázással küszkködünk,…

    Kisfiam 4,5 éves, most fogjuk kezdeni az óvodát. Minden ősszel sorozatos megfázással küszkködünk, amiből légcsőhurut és tüdőgyulladás lesz. Tavaly ősszel 9 napot járt óvodába, beteg lett és a gyerekorvosunk javaslatára idén ősszel megy csak újra oviba. Hogyan kerülhetnénk el a megfázásokat és a tüdőgyulladást amin már 1 éves korától minden évben
    átesünk.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Kérdező!
    Kapjon a kisfia naponta 5 szem Echinacea 5 CH egy hétig, majd 1 hét szünet, aztán újra 1 hét szedés, egy hét szünet. Valamint minden héten egyszer 1 tubus Oscillococcinumot. Amennyiben továbbra is betegeskedne, úgy keressenek fel homeopátiás orvost, aki alkati szert is választ neki.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt Doktornő ! 7 éves kisfiammal kapcsolatban keresem Önt.Néhány napja reggel arra kelt…

    Tisztelt Doktornő !

    7 éves kisfiammal kapcsolatban keresem Önt.Néhány napja reggel arra kelt fel, hogy fájlalta a vállát. Én azt gondoltam, hogy esetleg elaludta és ez okozhatja a fájdalmát.Következő éjszaka elég nyugtalanul aludt,sokat forgolódott és többször felébredt.Reggel újra a vállát fájlalta,illetve a felkarját és a nyakát is. A tegnapi éjszaka hasonlóan nyugtalanul telt el,ezért elmentünk a körzeti orvoshoz.Ő megvizsgálta,de semmilyen szervi okát nem találta a tüneteknek.Véleménye szerint vagy lappang a fiamban vmi vírus és ez lehet az előszele, vagy huzatot kaphatott (hétvégén ventillátor ment a szobában éjszaka.)vagy hírtelen nő.Nurofent javasolt a fájdalom csillapítására és azt javasolta, hogy ha 4-5 napon belül nem szünnek a tünetek,akkor csináljunk esetleg egy laborvizsgálatot. A fájdalom továbbra is fennáll,főleg reggel/felkeléskor és lefekvéskor/nehezen tud elaludni...Nap közben viszonylag tünetmentes,bár kevésbbé eleven, mint korábban.LÁza nincs,a torka nem piros,nem folyik az orra.Étvágya nem igazán van,de ez a probléma nem új keletű.(nem kifejezetten sovány,bár az utóbbi néhány hónapban sokat nőtt.. 128 cm és 25 kg.)Szombat hajnalban mennénk nyaralni a Balatonra,de engem nagyon aggasztanak ezek a fájdalmak.MIndenképp szeretnék egy alapos kivizsgálást,de erre már csak a nyaralás után van lehetőségünk.Ugyanakkor félek is egy kicsit,hogy nem-e teszem rosszul, hogy nyaralni megyünk....Tisztelt Doktornő ! Lehetnek ezek a tünetek egy komolyabb betegség tünetei vagy ismer esetleg olyan betegséget,amelyre illik ez a leírás...?Elmehetünk nyaralni?

    Tisztelettel várom és előre is köszönöm válaszát.

    egy (túl?)aggódó anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Aggódó Anyuka!
    A leírt tünet lehet akár banális, vagyis azon betegségek, melyeket a háziorvos elmondott Önnek, de természetesen előfordulhat, hogy valamilyen ritka betegsége van. Én csináltatnék egy Röntgen felvételt a fájós vállról , hogy biztosan kizárjuk az esetleges sérülést, vagy csontciszta lehetőségét. Amennyiben ez a Röntgen nem mutat eltérést, úgy valószínűleg tényleg laborvizsgálatra lesz szükség az esetleges gyulladás, vagy vérképző szervi betegség kizárására. A Nurofen jó tüneti szer, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, de ez az alapproblémát nem oldja meg.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Kedves doktornő! Fiam 8 éves múlt. Semmit sem eszik meg, semmilyen főtt ételt. Nem étvágytalan,…

    Kedves doktornő!

    Fiam 8 éves múlt. Semmit sem eszik meg, semmilyen főtt ételt. Nem étvágytalan, mert vajaskenyérből sokat eszik. Sajnos ez az egyetlen, amit megeszik. 1,5 évesen tejallergiás lett, akkor 1 évet kellett diétáznia. Attól fogva lett ilyen rossz evő. Soványnak nem sovány, mert 29 kg. Háziorvos vérvételre küldte, hogy nem-e vashiányos. Eredmény:
    vas 7,0 umol/L
    Transzferrin 2,9 g/L
    Vércukor 4,5 mmol/L
    CRP negatív
    Vörösvértest 4,75 T/L
    Hemoglobin 123,0 g/L
    Hematokrit 0,354 L/L
    MCV 74,5 fl
    MCH 25,9 pg
    MCHC 348 g/L
    Neutrofil 45,2%
    Eozinofil 10,0%
    Limfocita 34,7%
    Monocita 6,7%
    Bazofil 0,80%
    RDW-CV 13,7%
    Vvt süllyedés 3 mm/h

    Az emelkedett eozinofil szint miatt az orvos féregfertőzésre gondolt, ezért székletvizsgálatot kért, ami ezt nem igazolta. Ennek ellenére mégis féreghajtót kapott fiam, Decarist, 2 napon keresztül.
    Kérdésem az lenne, hogy ha nem féregfertőzés, akkor mi okozhatja még az eozinofil szint emelkedést, illetve mit tegyek, hova forduljak a fiammal ezzel kapcsolatban? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Kérdező!
    A leírt lelet alapján valóban magas az eozinofil sejtszám, a normális százalékos érték kétszerese. Átmeneti eozinofil-emelkedést okozhat a féregbetegségeken kívül bizonyos gombás fertőzés, a skarlát utáni állapot, allergiás betegségek, gyomor-bél-rendszeri gyulladások, a Chlamidia okozta fertőzés. Azt javaslom, hogy 1 hónap múlva ismételjék meg a minőségi vérkép vizsgálatot, és ha akkor is ilyen magas az eozinofil-szám, akkor keressenek fel egy gyermek immonológust, ill. hematológust.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Tisztelt doktornő! Másfél éves lányom nyelvén 1 éve folyamatosan hólyagok jelennek meg. Ahogy…

    Tisztelt doktornő!

    Másfél éves lányom nyelvén 1 éve folyamatosan hólyagok jelennek meg. Ahogy az egyik elmúlik, már látszik is a másik. Ami előszőr apró, gombostűfejnyi, majd minden nap a duplájára nő és a végén már az egész nyelvét befedi ez a hámhiányos terület. Házi gyerekorvosunk szerint térképnyelv, amit valószínűleg vérszegénység vagy immunhiány okozhat. Ezek alapján vérvizsgálat készült. Lányom nem vérszegény a vizsgálat szerint, és az immunrendszere is tökéletesen működik. Itt jegyzem meg, hogy még mindig szopik.
    Kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamit tenni ezellen, mert szemmel láthatóan zavarja, egész nap vakarja a nyelvét, mintha viszketne neki, illetve sokszor étkezés közben is észreveszem, hogy mintha csípné neki az étel. Kérem segítsen, mert már nem tudjuk, hova forduljunk! Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Kérdező!
    Nagyon nehéz látatlanban véleményt mondani az Ön által leírt tünetekről, de szerintem a kislányának aftás szájnyálkahártya gyulladása van. Baktérium, ill. vírusfertőzés okozza, torokváladék levétele után, annak pozitivitása esetén esetleg antibiotikus kezelés segíthet. Mutassa meg fül-orr-gégésznek, esetleg fogorvosnak. homeopátiás kezelésnél a Borax használhat 5 CH-ban napi 2x5 szemet szopogasson el.
    üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Kedves Doktornő! Májusban írtam Önnek a 22 hónapos kislányomról,aki ha náthás lesz,fullad!Annyi…

    Kedves Doktornő!
    Májusban írtam Önnek a 22 hónapos kislányomról,aki ha náthás lesz,fullad!Annyi elöre lépés történt az ügyben,hogy "kivizsgálta"egy gyerekpulmológus,és csinált nála allergia tesztet is!Az teszt negatív lett szerencsére,viszont a kivizsgálást igazán nem értettem!Meghallgatta a tüdejét és ennyi!Ezek után írt fel neki Flixotide inhalációs aeroszolt,amit egy nap kétszer kellett használnunk!Meg fulladás esetére Ventolint(szerencsére arra még nem volt szükség)!Azóta voltunk már kontrolon,és már csak egyszer kell pipáznia egy nap!Szerencsére nem volt gond eddig,nem volt beteg(meg persze nyár is van)!Szeptemberben megy bölcsibe,és attól tartok egy kicsit!Nemsokára újra elkezdem neki adni az Echinaceat,hogy egy kicsit felerősítsem!Ön szerint elegendő volt ez a vizsgálat(meghallgatás)?Nem csinált semmi légzésfukciós vizsgálatot,sem az immunredszerét nem nézte!Pár ismerősöm kisgyermeke is ezzel a problémával küdz,őket kivizsgálták rendesen,igaz a kórházban!Nekünk október elejére adtak volna időpontot(május végén kértem)!Még akkor sem vették előre,amikor mondtam,hogy kórházban voltunk a fulladással!Ott sem vizsgálták ki!
    Mit tanácsol doktornő,mit tegyek?Várjak októberig,lesz ami lesz,keressek egy másik gyerekorvost,aki rendesen kivizsgálja,vagy ennyiből tényleg pontos diagnózist lehet felállítani?
    Ne haragudjon,ha egy kicsit össze-vissza ítram!Válastát előre is köszönöm
    Egy nyugtalan aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Aggódó Anyuka!
    A 22 hónapos kor még nagyon korai a légzésfunkciós vizsgálathoz, nem tudnak kooperálni, így a vizsgálat értékelhetetlen. Valószínűleg tünetmentes időszakban jártak a pulmonológusnál, aki a hallgatózással mindent rendben talált. Véleményem szerint gyermeke asztmás hörghurutban szenved, ami azt jelenti, hogy megfázások, bronchitisek idején hörgőgörcs alakul ki a tüdejében. Ezt ki lehet nőni, de asztmássá is válhat a jövőben. Nem vagyok pulmonológus szakorvos, nem ismerem a kivizsgálási protokollt, de úgy gondolom, ennél többet egyelőre nem kell tenni.
    Ősszel kezdje el az Echinaceaát, az Oscillococcinumot, és kérje homeopátiás orvos segítségét a fulladásos rosszullétek megelőzésére, alkati szer választásához.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes

  • Kedves Doktornő! 9 hónapos kisfiammal több, mint 3 hónapja szájpenésszel küzdünk. Folyamatosan…

    Kedves Doktornő!

    9 hónapos kisfiammal több, mint 3 hónapja szájpenésszel küzdünk. Folyamatosan ecsetelem a gyermekorvos által felírt nystatinnal, már C vitamin kúrán is túl van ( persze mindent fertőtlentítünk ) és mégsincs tartós gyógyulás. Kb 2 nap tünetmentesség után újra jelentkezik a fehér foltocska a szája sarkában.
    Nem volt antibiotikus kezelése sosem. Nem sír tőle, nem okoz nyelési problémát. Nincs hasmenése. Nem piros a popsija. Kiegyensúlyozott. Nagyon folyik a nyála, de nem duzzadt és lepedékes a nyelve. Erős a szájszaga. Épp fogzik. Éjjel többször felébred, de ez általános, nem a fogzás miatt van csak most.
    Van olyan homeopátiás szer, ami hatékonyabb javulást eredményezne, mint az ecsetelő?
    Mennyire jelent ez veszélyt a kortársaira vagy esetleg ránk felnőttekre?

    Válaszát előre is köszönöm

    Hegyi Tímea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Kelemen Ágnes

    Kedves Tímea!
    Az ecsetelő mellé adhat még kisfiának Monilia albicans-t 15 CH-ban napi1x5 szemet. Érdemes a cumikat 2-3 napota kifőzni.
    A családra és a társaira nem veszélyes, nem cseppfertőzéssel terjed, természetesen kontakt úton átjuthat a fertőzés a társakra, de gondolom nem ugyanabból a cumisüvegből isznak mindannyian.
    Üdvözlettel: Kelemen Ágnes