A betegek kérdései (50)

  • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm válaszát. Szeretnék még kérdezni Öntől. Voltm kardiológusnál,…

    Tisztelt Doktor úr!
    Köszönöm válaszát. Szeretnék még kérdezni Öntől. Voltm kardiológusnál, és azt mondták, hogy az ÉKG-m jó. A szív ultrahang meg ezt az eredményt mutatta:
    M mód: Aorta ascendens: 24mm, ao.gyök: 26mm
    Ao.bil.separatio: 20mm,Aorta.bill: ép
    Bal pitvar: 30mm,hosszanti: mm
    Mitr.bill: ép Mitr. anulus: ép
    E-IVS: mm Mitr. EF-lejtő: mm
    Bal kamra ED⁄ES: 43⁄24, Ejekciós frakció: 76%
    Septum ED⁄ES: 8⁄14mm Hátsó fal ED⁄ES: 8⁄15mm
    Art.pulm.:norm.
    ".Diagnozis felvétel:
    Falmozgás zavar nincs. Peric.foly: nincs
    Doppler:
    AO.v max. 1,1m⁄s,aorta max PG: 5,5 Hgmm
    Aorta mean PG: Hgmm,AO insuff: 0, ARPHT: ms
    Mitr.v max: m⁄s, Mitr.insuff: 0, mitr. PHT: m⁄s, E⁄A:08⁄07
    MVDT: ms, Ea: cm⁄s
    Pulm.v max: m⁄s, Pulm.insuff: 0 , Tricusp.insuff:
    becsült jobb kamrai nyomás: Hgmm. IVC
    Vél: Ép billentyük.Norm. tág szívüregek. Jó falmozgások syst.functio

    Szeretném még megkérdezni, hogy ez ellen mit tehetek, kaptam rá a házi orvostól Silegon gyógyszert 3x1-naponta, de ezt meddig kell szedni, és ez jó rá? Volt nekem tavaly gyomornyálkaghártyagyulladásom nem lehet, hogy attól alakult ez ki, Voltam sok vérvételen és eddig ezt nem mutatta ki semmi. Köszönettel: Hugi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    A szívultrahang vizsgálat kifogástalan, ebből nem derül ki, hogy mitől van légszomja és magas pulzusszáma. A Silegon májvédő hatású, de szükség van a diagnózis felállítására is, hogy mi az oka a májműködés zavarának. Nem valószínű, hogy a gyomornyálkahártyagyulladástól lenne.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor úr! 37 éves,három gyermekes anyuka vagyok. 2 hónappal ezelőtt szültem. 2 hete…

    Tisztelt Doktor úr!

    37 éves,három gyermekes anyuka vagyok. 2 hónappal ezelőtt szültem. 2 hete a székellési szokásaimba változás történt. naponta 2X,esetenként 3x van székletem.A reggeli,normál,2 óra elteltével hígabb,néha hasmenéses.A mai napon volt bőven benne nyák is,illetve a Wc papíronvért láttam. Elmentem orvoshoz,aki elküldött laborba.Az eredményeim a következőek:Fehérvérsejt szám 10.9, vörösvérsejt szám: 5.2, Neut absz. 82.2, lymph absz. 13.6 ,mono 2.8,got 33,gpt 44,alkalikus foszfatáz 322. Az orvos a leletek alapján azt mondta,hogy semmi baj,minden rendben van. A székletben a nyák normális dolg, a vér pedig biztos,hogy aranyér. Diétázak,és ha 2 hét múlva is fenn állnak a panaszaim,akkor menjek vissza hozzá.Olvastam a vsatagbélrák tüneteit,szerepel benne a székellési szokások megváltozása,a vér észlelése,nyák...Valóban megnyugodhatok,hogy tényleg negatív a laboreredményem,tehát nem rák áll a háttérben?Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    A véres nyákos székürítés hátterében állhat gyulladásos bélbetegség, melyet okozhatnak kórokozók és immunológiai folyamatok is. Háziorvosához hasonlóan én sem vastagbél rákra gondolnék elsősorban, bár annak is lehetnek hasonló tünetei. Ha nem múlnak a tünetei diéta mellett, további vizsgálatokra lehet szükség.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor Úr! A vastagbélrákot kimutatja vagy valami kiderülhet a teljes hasi ultrahangból…

    Tisztelt Doktor Úr!
    A vastagbélrákot kimutatja vagy valami kiderülhet a teljes hasi ultrahangból és a vérvételből? Mert nekem fáj a hasam alja már egy hónapja és volta UH-n meg majd megyek vérvételre, de még mindig fáj...22 éves fiú
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    A vastagbél rákot többnyire nem mutatja ki a hasi ultrahang vizsgálat, sőt a vérvétel sem mindig. Ennek ellenére a 22 éves férfiak alhasi fájdalmainak hátterében elsősorban más problémák állnak, beszélje majd meg a vizsgálatok eredményét háziorvosával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Dr Úr! 19 éves lány vagyok,mozgok eleget,nem dohányzom,nem fogyasztok alkohol. Több…

    Tisztelt Dr Úr! 19 éves lány vagyok,mozgok eleget,nem dohányzom,nem fogyasztok alkohol. Több mint egy hónapja kezdődött nálam mellkasi fájdalom,ami néha nyomó néha szúró érzéssel jár,van mikor több napig is tart,és olyan is hogy egy hétig tünet mentes vagyok. 1 hónap alatt 3 EKG vizsgálat,vérvétel,mellkas röntgen,és 1 éve volt teljes kardiológiai kivizsgálásom,minden rendbe volt!! Néha úgy érzem hogy a gyomrom is fáj,vagyis ég! Ön Szerint mi lehet a panasz?? Várom Válaszát! Üdvözlettel: Ildikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Ildikó!

    Ezek a panaszok lehetnek vázrendszeri rendellenességek következményei, de felmerül gyomorsav probléma (reflux betegség) lehetősége is. Kérdezze meg ezzel kapcsolatban háziorvosát.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Üdvözlöm Főorvos Úr!Nagyon ideges vagyok és félek.Talán még emlékszik rám.Pár napja írtam Önnek,hogy…

    Üdvözlöm Főorvos Úr!Nagyon ideges vagyok és félek.Talán még emlékszik rám.Pár napja írtam Önnek,hogy a székleteredményeim nem lettek jók amire Ön azt írta,hogy emésztési problémáim vannak.A háziorvosomnak ma mutattam meg és Ő is ugyanezt mondta el,de nagyon félek,hogy talán a legrosszabbra kell gondolni?⁄ gyomor vagy bél rák?⁄Azonnal elmentem egy gasztroenterológushoz aki csak kedden fog vért venni és hasi ultrahangot csinálni.Talán ha utána szükséges akkor vastagbél tükrözést.Ő azt írta rá a diagnózisra,hogy idült hasnyálmirigy gyulladás.Az utolsó vérvételem 2011.10.17.-én volt,de ott semmi eltérés nem látható.Akkor már a hasnyálmirigy gyulladást ott látni kellett volna? Meg tudná mondani,hogy melyik érték mutatja?És ha az van nekem akkor azt lehet gyógyítani?Mitől lehet még ez,hogy nem tudok emészteni?Mitől hiányzik az emésztőenzim a szervezetemből?Hasi ultrahangon 2010.10.08.-án voltam ami teljesen negatív.Kérem Főorvosúr nyugtasson meg ugye nem kell a legrosszabbra gondolnom?!Ilyen esetben tudok valamit segíteni az evéssel?Mit ehetek amit meg tudok emészteni?Nagyon várom a válaszát!Köszönöm a segítséget!Minden jót Önnek!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Hajnalka!

    A hasnyálmirigy gyulladást a szérum amiláz és lipáz értékek mutatják, melyeket rutinszerűen nem, csak hasnyálmirigy gyulladás gyanúja esetén vizsgálnak meg. Az ultrahangos kép nem mindig mutatja egyértelműen az idült hasnyálmirigy gyulladást.
    Sajnos a megnyugtatással és az ésszerű diétás tanácsokkal meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor Úr! Én egy 32 éves férfi vagyok és a következő problémával fordulok Önhöz.…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Én egy 32 éves férfi vagyok és a következő problémával fordulok Önhöz. Nagyjából 3 hónapja lettem figyelmes arra, hogy olykor-olykor furcsa mellkasi érzésem van. Ez az érzés mindig csak egy pillanatig tart. Eddig nem tudtam hova tenni ezt az érzést, de a minap pont a pulzusom tapintottam, amikor jött ez az érzés, és olyan volt, mintha egy ütem kimaradna a szívverésemben. Igazából más panaszom nincs ezzel kapcsolatban, tehát nem vagyok rosszul, nem gyengülök el, csupán elég kellemetlen és idegesítő és amikor ezt érzem kicsit megijedek. Magának az egész jelenségnek sem volt semmi előzménye, egyszer csak jelentkezett és éreztem. Az intenzitása is változó van amikor naponta 2-3 alkalommal érzem, de előfordult már olyan is, hogy akár napi 30-40 alkalommal is éreztem, persze nem egymás után, hanem napközben elszórva. Továbbá megfigyeltem azt is, hogy általában nyugalmi állapotban jelentkezik, vagy akkor ha idegeskedek valami miatt. Mi okozhatja ezt? Várom megtisztelő válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Zsolt!

    Ezek az érzések általában egy veszélytelen szívritmus-rendellenességre, extraszisztoliára utalnak. Mindenkinek az életében előfordulhatnak olyan periódusok, amikor ezek érezhetővé válnak és⁄vagy gyakoriságuk fokozódik. Nagy jelentősége nincs, gyakran spontán szűnik és nem igényel kezelést, nem ritkán valamilyen a szervezetet gyengítő állapothoz társul (pl. influenza, hasmenés, gyulladás). Ha zavaró, magnéziumpótlás megszüntetheti. Ha gyakorisága fokozódna, kardiológiai vizsgálatot tehet szükségessé.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor Úr! Sjögren sydromam van és voltam nyaki ultrahangon. Leírom Önnek a teljes…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Sjögren sydromam van és voltam nyaki ultrahangon.

    Leírom Önnek a teljes leletet , de igazából Ön az első felébe tud nekem segíteni.

    A pajzsmirigy jobb lebenye 14x13x44 mm nagyságú, bal lebenye 12x13x44 mm nagyságú.
    Az isthmus nem szélesedett ki, 2-3 mm átmérőjű.
    Mindkét lebeny diffuse kissé inhomogén, echoszegény szerkezetű.
    A bal lebeny középső harmadában medialisan 2mm nagyságú cystosus képlet van= ezzel nincs teendő?

    Mindkét oldalon a parotis. ill a submandibularis mirigyben nagy kiterjedésű, conflualo jellegű 2-4 mm nagyságú echoszegény terület látható.
    Mindkét oldalon submandibularisan 1-2 darab 20mm nagyságú, submandibularisan , ill parajugularisan néhány 10 mm körüli nyirokcsomó ábrázolódik.


    Legyen szíves válaszolni mert most megijedtem kicsit. tudom Ön az elejébe tud segíteni csak de hogy együtt lássa egészet leírtam.

    Köszönöm válaszát.Nóra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Nóra!

    A pajzsmirigyben lévő cystosus képletek leggyakrabban jóindulatúak, gyakran is fordulnak elő. Érdemes ennek ellenére endokrinológus tanácsát kérnie, mert ritkán a cystosus elváltozások is okozhatnak bajt, és igényelhetnek akár műtéti kezelést is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Kedves Doktor Úr! 35 éves nő vagyok, orvosnál mindig emelkedett vérnyomást mérnek (140⁄90…

    Kedves Doktor Úr!

    35 éves nő vagyok, orvosnál mindig emelkedett vérnyomást mérnek (140⁄90 körülit, de egyszer volt már 160⁄100 is), ezért vettem itthonra egy felkaros, hitelesített digitális vérnyomásmérőt, hogy figyelni tudjam a vérnyomásom alakulását.

    Itthon normál, vagy néha még inkább alacsonyabb értékeket mérek, és amit nagyon furcsállok, hogy a "perje" mindig alacsony, így viszonylag nagy a systolés és distolés értékek közötti különbség. Úgy tudom, 40-50 között kell lennie a különbségnek, nekem szinte mindig 50 feletti ez az érték.

    A legutóbbi (tegnapi és ma délelőtti) mérések eredményei:

    113⁄57
    100⁄55
    108⁄60
    116⁄60
    107⁄53


    Mekkora jelentősége van ennek, és milyen problémára utalhat?

    Előre is köszönöm szíves válaszát!

    Kata

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Kata!

    Érdemes megbeszélnie háziorvosával, hogy az orvosnál észlelt magasabb vérnyomásértékeinek ("fehérköpeny hipertóniának") van-e jelentősége. Az otthon mért értékek optimálisnak tűnnek. Ha kétség merülne fel mégis, 24 órás vérnyomásméréssel (ABPM) tisztázható a helyzet.
    Az alacsonyabb diasztolés vérnyomásértékek szívzörejjel együtt utalhatnak billentyűbetegségre is, ami szív-ultrahang vizsgálattal kizárható, ha egyszer ideje engedi. Az ilyen alacsony értékek azonban leggyakrabban mérési pontatlanságból adódnak.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következő lenne: Éjszaka, pontosabban hajnalban erős hasi fájdalmam…

    Tisztelt Doktor Úr!
    Kérdésem a következő lenne:
    Éjszaka, pontosabban hajnalban erős hasi fájdalmam lett, nem alhasi, olyan érzés volt, mintha wc-re kellene mennem, de ehhez párosult egy elég intenzív végbél fájdalom is, ami néha átvándorolt hüvelyi fájdalommá. Úgy éreztem, mintha fel lennék fújódva, ez az érzés azóta is megvan. Reggel igencsak nehezemre esett a járás, nagyon erős volt a végbélfájdalom. Még a vizelet ürítés is nehezemre esett. Azóta már voltam wc-n, sikerült is fájdalom nélkül, de még érzem, hogy ott van a hasam. Most már nem olyan intenzív a végbélfájdalom, sőt néha már-már nem is érzem. Azt elfelejtettem említeni, hogy átsugárzik a derekamba és néha hányingert is érzek.
    Meg kell még említenem, hogy januárban is voltak hasi fájdalmaim, amit kivizsgáltak és a hasi uh-n az derült ki, hogy "kezdődő" vakbél gyulladás, de csak egy vékony hártyát látott a szakorvos.
    Nos, csak remélni tudom, hogy tud valamit írni erre Doktor Úr.
    Vagy azt írja meg kérem, hogy hová forduljak Ön szerint.

    Tisztelettel és köszönettel: Kovács Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kovács Mária!

    Az ilyen fájdalmakat akutan tisztázni kell, melyre alkalmas a sürgősségi betegfogadó hely vagy az orvosi ügyelet.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor Úr! "Zsuzsa" jeligére adott válaszához kapcsolódóan arra lennék még kíváncsi,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    "Zsuzsa" jeligére adott válaszához kapcsolódóan arra lennék még kíváncsi, hogy a Betaloc-Zok tablettára is ugyanaz vonatkozik májfunkciós szempontból, mint a Metoprolol-ra? Tudom, azonos a hatóanyaguk, régebben a Betaloc-Zok-ot szedtem, ám az ára miatt a Metoprolol-ra váltottam...
    Becsületesen szedem gyógyszereimet, ám mindig féltem a szövődmények kialakulásától.
    Mi a véleménye doktor úrnak, helyettesíthetők-e fenti gyógyszerek mással?

    Köszönöm válaszát: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Zsuzsa!

    A Metoprolol és a Betaloc-ZOK ebből a szempontból egyenértékű.
    A gyógyszerek indikációját gondosan kell mérlegelni, ha szükséges, van lehetőség ezen gyógyszerek helyettesítésére is. Sajnos mellékhatás nélküli gyógyszer nem létezik.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelet Doktor úr! Előzményként az hiszem fontos leírnom, hogy kb. fél éve volt egy vastagbélgyulladásom,…

    Tisztelet Doktor úr!
    Előzményként az hiszem fontos leírnom, hogy kb. fél éve volt egy vastagbélgyulladásom, amit a Honvéd kórházban (ki)kezeltek antibiotikumokkal. Majd végeztek colonoscopiát is, melynek eredményét kielégítőnek találták, és némi diétázásra vonatkozó tanáccsal utamra bocsájtottak. Sajnos a közérzetem az óta sem igazán javult, sőt! (sokszor görcsöl a hasam, gyenge vagyok, örökké fáradt, sokszor szédülök, cseng a fülem, romlik a látásom, stb.) Az elmúlt két hónapban közvetlen egymást követően négy furunkulus szerű jelenség jelent meg a felsőtetemen, melyből kettőt a sebészeten fel is tártak. A sebész elküldött vérvizsgálatra, ahol elég rossz eredmények születtek.
    (Szérum Vas: 7,2 umol; Éhgyomri vércukor: 7,0 mmol; Triglicerid: 4,9; Koleszterin: 5,6, stb.)
    A lelettel a sebészetről visszairányított a háziorvosi rendelőbe, ahol a következő készítményeket írta fel a számomra: neo-ferro-folgamma, meforal 500, fenobrat és roxera.
    A tiszteletteljes kérdéseim a következők lennének, hogy ezzel a cukorszíntel már cukorbetegnek számítok-e, és visszaordítható-e ez a betegség, vagy csak kezelni lehet? Hogy fenobrat és roxera gyógyszerek együttes szedése, indokolt-e? Illetve, hogy ezek a rossz vérvizsgálati eredmények milyen összefüggésben lehetnek egymással?
    A választ előre is nagyon köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    A gyengeség hátterében állhat a vashiány, de ennek okát is tisztázni kell.
    A magasabb éhgyomri vércukorról azt kell tudni, hogy egyetlen eredmény alapján a cukorbetegség diagnózisa nem állítható fel, de ha ez ismételten magas, akkor valószínű, hogy az így kimutatott II. típusú diabétesz nem fog egyszerűen elmúlni. Érdemes ilyenkor diétázni (zsír- és koleszterinszegény valamint cukorbeteg diéta), testsúlyt rendben tartani, dohányzásról lemondani, rendszeresen mozogni, vérnyomást rendben tartani. Gyakran alkalmazzuk a Meforalt is ilyen helyzetben, de az okozhat mellékhatásként az Önéhez hasonló hasi panaszokat. Érdemes konzultálnia háziorvosával. Amennyiben diabéteszét egyértelműnek tekintjük, indokolt gyógyszeres koleszterinszint-csökkentő kezelés az érrendszer védelme érdekében, amit általában nem kombinált módon szoktunk elkezdeni. A cukorbetegség önmagában is jelentősen megemelheti a trigliceridszintet. Ha felmerül panaszainak hátterében a vashiányon kívül gyógyszermellékhatás lehetősége is, különösen fontos, hogy háziorvosával, esetleg diabetológussal⁄belgyógyásszal ezt megkonzultálja.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném tudni, hogy az alábbi vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közül melyik…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Szeretném tudni, hogy az alábbi vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közül melyik ronthatja a májfunkciót, illetve koleszterin és köszvény szempontjából lehet-e negatív hatásuk:

    Cynt, Betalok-Zok⁄Metoprolol, Lavestra, Rawel.

    Köszönöm válaszát: Zsuzsa

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező! Kedves Zsuzsa!

    Metoprolol és Lavestra ronthatja a májfunkciót, Rawel lehet negatív a köszvény szempontjából. A koleszterinszintet egyik sem befolyásolja lényegesen.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor úr! Pár kérdésem lenne Önnhőz, több hónapja már, hogy légzési nehézségeim vannak,…

    Tisztelt Doktor úr!
    Pár kérdésem lenne Önnhőz, több hónapja már, hogy légzési nehézségeim vannak, szédelgek, mell alatti bordatály fájdalom szokott időnként jelentkezni, vérnyomásom ingazdozó, pulzus szám is volt mikor elérte a 120-at. Voltam több vizsgálaton minden vizsgálat negatív lett, ezért azt mondták, hogy pánikbetegségre gyanakodnak. Nem érzem azt, hogy páinikbeteg lennék. A házi orvosom beutalt egy labor vizsgálatra, melynek az eredménye:
    GOT: 84
    GPT: 118
    CHOLESTERIN: 5,6
    TRIGLICERID: 2.,9
    MONOCYTA: 10,5
    Ezek az értékek amíg magasabbbak a normál eredménytől. Érdekelne, mi a Doktorúr véleménye, és mit javasol rá?
    Hónapok óta tartanak ezek a rosszúl létek, és ez a kilátástalanság amibe most vagyok, hogy hónapok óta nem derült ki, hogy valólyában mi is a baj már lassan ettől leszek valóban pánibeteg.
    Köszönettel: Hugi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    Laborvizsgálati eredményeiben májfunkciós zavar látható, mely a monocitózissal együtt vírusinfekcióra utalhat, ezt vírusszerológiai vizsgálattal tisztázni kell. Még ha mononucleosisa lenne, sem indokolná meg a a hónapok óta fennálló légzési nehézségeket. Érdemes tehát kardiológushoz fordulnia a magas pulzusszám és a légzési zavarok miatt.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Főorvos Úr. Köszönöm megtisztelő válaszát. Még egy kérdésem lenne.Olyan szívvel aminek…

    Tisztelt Főorvos Úr.
    Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Még egy kérdésem lenne.Olyan szívvel aminek a bal oldal 2⁄3-a elvan halva lehet e fizikai munkát végezni.
    Válaszát köszönöm.
    Tisztelettel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    A fizikai megterhelés szívinfarktus által legyengített szívnek árthat, különösen ha hirtelen túlterhelés éri. A rendszeres testmozgás azonban még a gyenge szívnek is fontos. Hogy hol a határ a szükséges és előnyös testmozgás és az ártalmas túlterhelés között, egyénileg kell eldönteni háziorvosuk és kardiológusuk bevonásával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Kb. 2 hónapja lányom (26 éves) beverte a fejét, agyrázkódása volt. 1 nap után derült ki. Hányinger,…

    Kb. 2 hónapja lányom (26 éves) beverte a fejét, agyrázkódása volt. 1 nap után derült ki. Hányinger, szédülés, fejfájás, rendkívül rossz közérzet volt, koponya CT szerint rendben. 5 nap szigorú fekvés (sötét szoba, csend,...) után dolgozni
    ment. Fejfájás (erős nyomásérzet halánték tájon) megmaradt. A legkisebb fizikai megerőltetésre szédülés van. Szemész, fül-orrgégész szerint rendben, neurológus pihenést ajánlott. 9 napig újra itthon volt, feküdt rengeteget, pihent. Most újra dolgozik,de nem sokkal jobb a helyzet. Ötlet? Erőltesse a
    "hétköznapi taposómalmot" (szellemi munkát végez számítógéppel) vagy pihenjen? Nem tudjuk, mit tegyünk! Létezik, hogy ilyen lassan áll helyre az
    agya? Vagy komoly baj lehet? Újabb CT kellene?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    Ebben a témában a neurológusok és idegsebészek véleménye a mértékadó, de tény, hogy a fejbeverés hatásai akkor is elhúzódók lehetnek, ha a vizsgálati eredmények jók. Elképzelhető, hogy ismételt CT is szükséges, hiszen a kezdeti megnyugtató CT kép ellenére a későbbiekben is kialakulhat rendellenesség (pl. vérzés). Keressék fel ismételten a neurológus vagy idegsebész szakembert.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Főorvos úr! az lenne a kérdésem,hogy szívbillentyű műtétet csak leállított szívvel…

    Tisztelt Főorvos úr!
    az lenne a kérdésem,hogy szívbillentyű műtétet csak leállított szívvel lehet e végezni.
    Ha igen akkor az a szív amelynek 2⁄3-a elvan halva infarktus miatt,van e valami esély,hogy a leállított szívet újra tudják indítani.Ha igen mik az esélyek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    A szívbillentyű műtéteket leggyakrabban leállított szíven és úgynevezett "szívmotoron" végzik, mert a szív belsejében kell dolgozni, ami ezt szükségessé teszi. Amennyiben a szív izomzata korábbi szívinfarktus miatt már károsodott, nehezebben indítható újra egy ilyen műtét után. Ennek a veszélynek a mértékét minden ilyen műtét előtt tisztázni kell, és ettől függően kell megválasztani a műtéti technikát vagy esetleg gyógyszeres kezelést javasolhatnak. Szükséges lehet a billentyű műtéten kívül koszorúér műtétre (bypass) is. Már Magyarországon is végeztek néhány esetben katéteres billentyűbeültetést, amihez nem kell leállítani a szívet, így összességében lényegesen kisebb megterheléssel jár. Ennek lehetőségét⁄szükségességét is érdemes megkonzultálni a szívsebész kollégával.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Doktor ur! Egy eve meg vagyok operalva a vagbelemmel. Koldokon aluli hasfajas ami…

    Tisztelt Doktor ur!

    Egy eve meg vagyok operalva a vagbelemmel. Koldokon aluli hasfajas ami jobrol keresztul megy balra. Ha pedig a kezemmel megnyomom nagyon faj. Estere a terdeim megdagadnak es a szemem alatt is megdagad. Az operalas elott is ugyan ezek voltak a tunetek.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    Vakbél műtét után összenövések alakulhatnak ki a belek között, ami bélmozgászavarokhoz vezethet. Ezen kívül a vesevezeték is arra halad, ami szintén kelthet fájdalmakat. Leveléből nem derül ki, hogy férfi vagy nő, további lehetséges okok a két nem között eltérőek lehetnek. Mielőbb keressen fel orvosi ügyeletet vagy sürgősségi betegfogadó helyet, mert ezek a tünetek súlyos és gyorsan rosszabbodó betegségre is utalhatnak.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László

  • Tisztelt Főorvos Úr!

    A következő kérdéssel fordulok Önhöz:

    A nagymamám 85 éves, szerencsére jó egészségnek örvend, az öregkori diabéteszen kívül.
    A lába vizesedik, amire vízhajtót kap, és a mai napon mesélte, hogy tegnap volt egy kis száraz seb a lábán amit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Kedves Barbara!

    A lábvizesedés, gyakran szívelégtelenség következménye, de a diabéteszhez társuló alsó végtagi vérkeringési zavar is elképzelhető. Az ilyen levakart sebek után keletkező… Még több

  • Üdvözlöm!Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.Gasztroenterológusnál voltam,de ő azt mondta,hogy szerinte felesleges a gyomor és végbéltükrözés,mert fekélyre utaló jelet nem talál.Csak savlekötőket írt fel ami természetesen nem javított az állapotomon.Még annyit szeretnék kérdezni,hogy ha valamilyen… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Kedves Hajnalka!

    Amennyiben a javasolt savlekötőkre nem javult semmit az állapota, érdemes ismételten felkeresnie a gasztroenterológus kollégát, mert bizonyára további vizsgálatokat… Még több

  • köszönöm, még egy kérdésem lenne mit jelent ez: parox.tachycardia

    köszönöm, még egy kérdésem lenne mit jelent ez: parox.tachycardia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Czopf László

    Tisztelt Kérdező!

    Rohamokban jelentkező gyors szívműködés.

    Üdvözlettel:

    Dr. Czopf László