A betegek kérdései (4245)

  • Tisztelt Doktor Úr! 35 éves nő vagyok,azzal a problémával,hogy nagyon sokat kell járnom pisilni.Ezzel…

    Tisztelt Doktor Úr!
    35 éves nő vagyok,azzal a problémával,hogy nagyon sokat kell járnom pisilni.Ezzel még úgy ellennék,de van olyan,amikor már napi 70-80-szor megyek,és akadozva jön.Sose érzem üresnek a hólyagot.Voltam urológusnál,elküldtek hasi uh-ra ami negatív lett.Közben nógyógyászhoz is mentem,hólyaghurut illetve méhgyulladást állapított meg.Kaptam antibiotikumot,amitől a panaszom enyhült.De kb.2-3 hét után ,megint többet,és egyre többet kell mennem.,és most megint alig jön.Fáj már a hasam,derekam.Szabályosan "nyomok"a wc-n.Már teljesen el vagyok keseredve. Nem tudom mi lehet a baj,félek,hogy valami komoly.
    Válaszát előre is köszönöm. :Kovács Mariann

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    További urológiai vizsgálat (uroflowmetria -> Google), akkor lehetséges, ha egyértelműen sikerül (= negatív tenyésztések) a gyulladásokat megszüntetni mind urológiai, mind nőgyógyászati oldalról, de a panaszai továbbra is megmaradnak.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt doktor ur egy hete volt egy pénisz mütétem vazelint tavolittottak el. Ezt kovetoen a…

    Tisztelt doktor ur egy hete volt egy pénisz mütétem vazelint tavolittottak el. Ezt kovetoen a makk alatt egy odema keletkezett parafimozis jelleguNem tudom mit tegyek. doktor ur mir ajanlana ennnek elmulasa erdekeben?? Lehetseges hogy ez az odema soha nem mulik el??? Valaszat elore is koszonom.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    A pészen végzett műtétek után gyakran fordul elő duzzanat, amely hosszú napokig, hetekig tarthat. A vazelin eltávolítást követően eléggé leterheltek a nyirokutak, így várhatóan még hosszabban kell számolni ezzel a jelenséggel.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Főorvos Úr! Kedd este egy kisebb majd szerda délelőtt egyre fokozódó fájdalmaim voltak…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Kedd este egy kisebb majd szerda délelőtt egyre fokozódó fájdalmaim voltak deréktájon. A tünetek alapján vesekövet diagnosztizáltak, amit délután az UH is megerősített. Csütörtökön készült CT amelyen 2 kő látszik egy 4 mm-es a jobb vese kp. kelyhében, egy pedig : \\" A hólyag jobb oldalán dorsalisan szintén látható egy kb. 4 mm-es hyperdens kő.\\" A kezelő orvos tájékoztatása szerint a lenti kő spontán távozik a vesében lévő kő zúzásra kerül.
    Sajnos az urológus doktor külföldre utazott ezért fordulok Önhöz kérdéseimmel.
    Azóta sok folyadékot fogyasztok napi 3,5-4,5 litert 2,5 litert rövid idő alatt 1,5-2 óra alatt. Sajnos az úton lévő kőnek még se híre se hamva.
    1., Egy 4 mm-es kőnek a távozása amely nálam a hólyag tájékán van mikorra várható, ez a kőméret ami magától távozik mekkorának számít? Mi az a méret amely magától kitalál?
    2., A páromnak van fogyókúrára rázógépe, ennek használata elősegíti-e a kő távozását, vagy inkább nem javasolt a másik kő kimozdulásának elkerülésére. Ugrálás stb. mit lehet még ilyenkor bevetni?
    3., Folyamatosan szedem az előírt adag nem túllépésével a Nospa-t, Algopyrint vagy Voltarent (75mg). Sajnos néha ennek ellenére is egyre jobban fáj ilyenkor meleg ülőfürdő ami segít. Ezen felül van hatékonyabb és hosszabban tünetmentes módszer?
    4., Viszonylag nagy méretű férfi vagyok ca. 100 kg. Ez mennyire befolyásolja a kőzúzás eredményességét? A Magyarországon működő gépek típusa mennyire eltérő hol található a legmodernebb készülék?
    5., A hólyagba történő lejutás után a húgycsövön történő távozás az ekkora 4 mm-es kő esetén mennyire okozhat még fájdalmat?

    Köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    1. 5 mm-es kövek még tudnak távozni, sokszor nagyobbak is, de előfordul, hogy kisebbek is elakadhatnak, egyéntől függ.
    2. régebben használtunk "rázó" gépeket a kőtávozás elősegítésére, többnyire inkább csak reménykedve, hogy segíthet. Ma már nem nagyon támaszkodunk erre.
    3. sajnos gyógyszeres lehetőség nincs nagyon más. A meleghatás tényleg működik.
    4. a test méretei bizonyos esetekben befolyásolhatják az eredményességet, a gépek fajtájától nem nagyon függ ez. Ugyanakkor az ilyen kis köveket nem nagyon szoktuk ESWL-lel kezelni. Túl kevés lökéshullám éri az apró vesekövet, mivel a vese a légzéskor elmozdul, így a célpont is mozog. Néha előfordul, hogy próbaképpen megpróbáljuk a zúzással kimozdítani a követ a helyéről, de ezt csak komoly megfontolások után tesszük. Erről kérdezze a kezelő urológusát. A hólyaghoz közeli kő zúzását a szakma ma már nem javasolja, mert igen kicsi az esély a sikerességre. A többszöri próbálkozás helyett inkább az endoszkópos lézer jöhet számításba, hiszen azonnal megszabadul a kőtől, az ESWL-lel pedig még hónapokig gondja lehet.
    5. az a kő, ami a hólyagba lejut, gyakorlatilag szinte észrevétlenül tud távozni a húgycsövön, ezért fontos, hogy alaposan figyelje a vizeletét.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Jo napot dr ur attila vagyok 33 eves koszonom a valaszat az lene a kerdesem dr ur nem lehetet…

    Jo napot dr ur attila vagyok 33 eves koszonom a valaszat az lene a kerdesem dr ur nem lehetet gyerekem csak beultetesel amit debrecenben csinaltak a kalli intezetben mert keves a spermium szamom 7.2 latoterenkent 2-3 db devan ami farok vagy fej fibas es ami mozdulatlanes egyhejben all mit kellene tennemhogy legyen termeszetes uton gyerekem vagy mijen gyogyszert kellene venem a masik kerdesem hogy mitol lehet beteg a spermam a csaladban nem volt ijen senkineksem koszonom a valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Ezen legfeljebb herevisszérműtéttel lehetne segíteni, de ha meddőségi centrumban már járt, akkor ezt a lehetőséget már valószínűleg megvitatták. Hogy Önnél miért alakult ez így, valójában nem kideríthető.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Urológiai vizsgálat során meglehet e állapítani végbél gyulladást. Vállászátköszönőm.

    Urológiai vizsgálat során meglehet e állapítani végbél gyulladást.
    Vállászátköszönőm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Fel lehet vetni a lehetőségét, de nem urológus feladata a diagnózis felállítása. Sebészhez vagy belgyógyászhoz kell fordulni.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Dr. Győrffy László! Január 6.-án körülmetéltek, másnapra (7.-e) a fékem alatt "bedagadt"…

    Tisztelt Dr. Győrffy László!
    Január 6.-án körülmetéltek, másnapra (7.-e) a fékem alatt "bedagadt" ill. a fönti részen a is olyan ödéma szerű bedagadást észleltem. Jelenleg hetedik napja hogy megműtöttek, a fönti részen gyengült (de nem nagyon!) a duzzanat, a makkom alatt viszont maradt úgy!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy miért duzzadt meg? ill. miért képződött ödéma? Mit lehetne tenni? (sok folyadék, vagy valami vitamin, gyógyszer) h elmúljon a duzzanat ill. a ödéma.
    Amúgy naponta 2x kötéscserét végzek, 2x10 perc kamillázás (de oda figyelek, hogy ne ázzon át a varrat) ill. Betadines oldattal fertőtlenítem a sebemet.
    Szedek gyógyszert, augmentin duo (napi 2x1). (hétfőig!)
    Meddig kell kötéscserét végeznem?
    Január 16-án megyek vissza kontrollra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Ennek a műtétnek sajátos velejárója a duzzanat, ez lassan meg fog szűnni. Amíg a varratok nem esnek ki, elég egy gézlapot ráhajtani. Kötésre nincs szükség.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Doktor Úr! 71 éves vagyok, hat hónapig szedtem DUODART gyógyszert prosztata nagyobbodásra,…

    Tisztelt Doktor Úr!

    71 éves vagyok, hat hónapig szedtem DUODART gyógyszert prosztata nagyobbodásra, ami használt , most egyszerübb gyógyszerrel folyik a kezelés.
    Kérdésem, higy nem fog ismét növekedni a DUODART hiányában a prosztata ?


    Köszönettel

    Nagy Géza

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Ezt előre nem lehet tudni, de megelőzésképpen felesleges pénzkiadásnak gondolnám.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • T. Főorvos úr! Apukámnak prosztatából kiinduló csontmetastasisai vannak, biofoszfonátos kezelést…

    T. Főorvos úr!
    Apukámnak prosztatából kiinduló csontmetastasisai vannak, biofoszfonátos kezelést kap+ Dolforin tapaszt. Óriási fájdalmai vanak,és a Dolforin tapasz mindig leesik a bőréről, pedig szabály szerint tesszük fel.Alatta pedig kipirosodik. Van más megoldás is? ⁄Kúp, tabletta hasonló hatóanyaggal⁄.
    Csak a mellkas, hát, kar területére tehető a tapasz, vagy pl comb, láb is?
    2 infúziót kapott eddig és úgy vettük észre, csökkent a fájdalma, jobban mozog. Azért kérdezem, mert onkológust megkérdeztünk, és ő helyette Adamon sr-t ajánlott, ami kevés neki, már próbáltuk.
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Duplikált kérdés.

  • T. Főorvos úr! 77 éves Apukámnak prosztatából kiinduló csontmetastasisai vannak, biofoszfonátos…

    T. Főorvos úr!
    77 éves Apukámnak prosztatából kiinduló csontmetastasisai vannak, biofoszfonátos kezelést kap+ Dolforin tapaszt. Óriási fájdalmai vanak,és a Dolforin tapasz mindig leesik a bőréről, pedig szabály szerint tesszük fel.Alatta pedig kipirosodik. Van más megoldás is? ⁄Kúp, tabletta hasonló hatóanyaggal⁄.
    Csak a mellkas, hát, kar területére tehető a tapasz, vagy pl comb, láb is?
    2 infúziót kapott eddig és úgy vettük észre, csökkent a fájdalma, jobban mozog. Azért kérdezem, mert onkológust megkérdeztünk, és ő helyette Adamon sr-t ajánlott, ami kevés neki, már próbáltuk.
    köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Az Ön által említett gyógyszer hatóanyaga számos más gyógyszercég által gyártott tapaszban is megtalálható. Talán ki lehetne próbálni másikat, az jobban tapadhat. Ugyanakkor bőrgyógyász tudna segíteni abban, hogy a bőre miért reagál úgy, talán abban is tud segíteni, hogy milyen praktikák vannak ilyen esetben.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Köszönöm a válaszát !

    Köszönöm a válaszát !

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Kérem.

    Mielőbbi gyógyulást!

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Főorvos úr! A bal vese első kehely csoportját 18mm-es kő vagy kövek töltik ki. Ezzel…

    Tisztelt Főorvos úr! A bal vese első kehely csoportját 18mm-es kő vagy kövek töltik ki. Ezzel a diagnózissal ESWL fognak végre hajtani Szeretném kérdezni, hogy mire számíthatok. Köszönettel!!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Valószínűleg nem lesz elég egy kezelés ennél a kőméretnél. Előfordulhat, hogy ún. D-J (belső húgyvezeték-) katétert kell beültetni, hogy a nagyobb mennyiségű kőtörmelék ne zárja el a vesevezetéket. Ezt lehet előre is tervezetten, vagy csak probléma esetén utólag beültetve alkalmazni.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Jo napot dr ur attila vagyok 33 eves csutortokon volt vesekozuzasom silerult haza is engetek…

    Jo napot dr ur attila vagyok 33 eves csutortokon volt vesekozuzasom silerult haza is engetek pisiles kozben vetes ko darabokat pisiltem 5-6 db de ma mar faj ha pisilek es a hugyholyagom is faj mitol lehet szefem a nospat.rovatinexet.Es diclac taletat is szedek mitol fajhat ez es vesetagulatom is van dr ur meg egy kerdesem lene a veseko befolyasolhasa a nemzo kepesegemet is koszonom a valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    A vizeléskor érzett fájdalom azért van, mert még lehet kődarabokra számítani. A tágulat is emiatt van. A nemzőképességet ez egyáltalán nem érinti.

    Mielőbbi gyógyulást!

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Reggelente hasmenésem van ami nyákos jellegű.Prosztata és végbél gyulladást állapított meg az…

    Reggelente hasmenésem van ami nyákos jellegű.Prosztata és végbél gyulladást állapított meg az urológusom.Ittam gyógyteát kúra jelleggel és gyógyszert is szedek.
    Ettől függetlenül minden nap reggel hasmenésem, a gázok egész nap kínoznak, ami elég kellemetlen. van. Kb 1 hónap alatt 4 kg fogytam. Sajnos a betegségem és egyéb családi okok miatti ideges vagyok, stresszes az életem.

    Kérdésem lenne, hogy a végbélgyulladás összefüggésben van a reggeli hasmenéssel, vagy ezt valami más okozhatja? A feleségem ételallergiára gyanakszik. Nem tudom ennek lehet-e valamilyen alapja.

    Előre is köszönöm a válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    A végbélgyulladás és a hasmenés között lehet összefüggés, de ez a probléma nem az urológia területe. Részletekről belgyógyásztól vagy sebésztől érdeklődjön. A prosztatagyulladásnak pedig egyikhez sincs semmi köze, még akkor sem, ha egyidőben vannak ezek a panaszok.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt doktor úr! 1 éve keresztül 2-3 havonta visszatérő vese-medence gyulladásaim voltak.…

    Tisztelt doktor úr!
    1 éve keresztül 2-3 havonta visszatérő vese-medence gyulladásaim voltak. Miután a gyulladások "elmúltak", a hugyhólyagom kezdte el. Ez általában elviselhetetlen vizelési ingerrel, többszöri visszatarthatatlansággal, néha-néha véres vizelettel járt. Nyáron vesegörcsöm lett, és elküldtek CT-re, mivel az ultrahang nem mutatott ki semmit, röntgen nem sikerült, és éppen menstruáltam. A CT-n a vese kötőszöveteinek gyulladását, és egy 1 mm-es követ is találtak. (Természetesen antibiotikum, és vesekőkihajtót kaptam) Ezután 2 hónapig teljesen jól voltam, aztán ismét jött egy hugyhólyag "görcs" miután végre elküldtek vizelettenyésztésre, ahol E-Coli baktériumot találtak a vizeletemben. Kaptam egy gyógyszert (urovaxom), ami kifejezetten erre a baktériumnak a kiölésére szolgál, 1 hónapig kellett szedni, még 1-2 szem van belőle. Azonban 1 hete minden reggel véres a vizeletem, szabad szemmel láthatóan véres, és van, hogy napközben is. Semmi fájdalom se a vesék, se a hugyhólyag tájékán nem jelentkezik, (páromnál való együttlétnél sem, eddig a vese-hugyhólyag problémáim mellett ugyanúgy tudtunk együttlenni). Jövőhéten megyek orvoshoz, de kiváncsi lennék, hogy ön szerint ez mitől lehet? Emelett volt párszor, úgy hetente egyszer, hogy véreset pisiltem, 1 év után megszokja az ember. Megörülök már attól, hogy nem tudnak meggyógyítani, és tisztába vagyok vele, hogy oda kell figyelnem, de ennél többet én nem tudok tenni. Ön mit javasol?
    köszönettel, Anna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    A véres vizelet miatt a következő lépés a húgyhólyag tükrözés lesz. Várom a jelentkezését, hogy mi lett az eredménye.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Doktor úr! Korábban semmilyen panaszom nem volt. Két hónapja kezdtem el enyhe fájdalmat…

    Tisztelt Doktor úr!

    Korábban semmilyen panaszom nem volt. Két hónapja kezdtem el enyhe fájdalmat érezni vizeléskor, mely napról napra erősödött, átváltott erős, maró érzéssé, vesetájon is néha belenyilalt. Váladékozás nem volt tapaszthalható, de a vizeletem gennyes volt, éjjelente többször felkeltem vizelési ingerre.

    Urológushoz fordultam, a panaszaim sajnos nem enyhültek. 4 féle antibiotikumot szedtem már be, jelenleg Augmentin Duo-t szedek, a fájdalom mérséklődni látszik, azonban a napokban elkezdett megjelenni genny szivárgása a péniszemből, reggelente Bonjour-cseppek és sűrű vizelési inger. Emellett a napokban jelentkezett tompa gáttájéki ésderéktáji fájdalmam, a végbél tájon sokszor lüktető érzésem van. Emellett elképzelhető, hogy panaszaim által a péniszem mérete nyugalmi állapotban kisebb lett? Merevedési zavaraim nincsenek. Ma voltam a nemibeteg gondozóban, tripper gyanújával, de az orvos szerint negatív, nincs tripperem.

    Ön látatlanban mit tudna mondani? Nagyon köszönöm segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    A kórokozó ismerete nélkül nem tudok mit mondani. Nemcsak a tripper miatt kell tenyésztést csinálni, hanem egyéb kórokozókat is meg kell vizsgálni. A pénisz méretét ez nem változtatja meg, legfeljebb most kevesebb az átáramló vér mennyisége.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Főorvos Úr! Labor eredményemben az eGFR-EPI érték a referencia érték alatt van,…

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Labor eredményemben az eGFR-EPI érték a referencia érték alatt van, 75,8 .
    Kb. 3 hónapja vettem észre a szemem alatti ödémákat, valamint deréktáji fájdalom is fellépett, amely kisugároz a combomba.
    Panaszaim összefüggésben állnak-e urológiai megbetegedéssel, milyen vizsgálatokra van szükségem?

    Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Zsuzsi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    60 feletti értéknél nem nagyon szokott ebből probléma lenni. De egyéb tényezőket is figyelembe lehet venni. Ugyanakkor javaslom, hogy kérdését nephrológusnak vagy belgyógyásznak tegye fel, különösen, ha szemhéjödémái is jelentkeztek.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt doktor úr! Jobb oldali mellékhere gyulladást állapítottak meg nálam tapintással,…

    Tisztelt doktor úr!

    Jobb oldali mellékhere gyulladást állapítottak meg nálam tapintással, ami meg lepett, mert semmi fájdalmat nem okozott azon a területen. Ön szerint okozhatja e a már két éve fenn álló jobb oldali keresztcsonti fájdalmamat ami csak üléskor és a hajnali órákban jelentkezik?
    Köszönet a válaszért.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Nem nagyon valószínű.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztel Doktor Úr.. Problémám hogy aktus közbe a merevedés hol alább hagy , hol teljesen megszűnik…

    Tisztel Doktor Úr..

    Problémám hogy aktus közbe a merevedés hol alább hagy , hol teljesen megszűnik .. mit tudna javasolni ?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Urológiai vizsgálatot. Nem mindegy, mi okozza, aszerint lehet a kezelést elindítani.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Tisztelt Doktor Úr! Néhány nappal ezelőtt kaptam meg a leletemet,de sajnos nem lett kielemezve,ugyanis…

    Tisztelt Doktor Úr!

    Néhány nappal ezelőtt kaptam meg a leletemet,de sajnos nem lett kielemezve,ugyanis másik urológus volt ott.
    Az agyalapi mirigy hormonjai alacsonyak(FSH 0,26 IU⁄L, LH 0,03 IU⁄L).
    45 éves férfi vagyok ,testosteron az alsó határon(8,70 nmol⁄l).
    Az urológus ,aki kiadta a leletet,bár nem elemezte ki részletesen ,annyit mondott,hogy célszerű lenne sella MRI elvégzése.
    Eddig nem is hallottam ilyenről,picit utána olvastam,azt hiszem az "üres sella syndroma"-ra gondolt.
    Azt szeretném megkérdezni Öntől,hogy ilyen alacsony FSH és LH szintek mellett valóban felvetődik ez a diagnózis?
    Azt hozzátenném,hogy libido csökkenést érzek,már elhúzódóan,nem nagyon találom a megoldást a problémára.

    Válaszát köszönöm!


    U.I.Prolaktin,progeszteron,SHBG szintek rendben).

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Az alacsony hormonszintek felvethetik jóindulatú agyalapi mirigy daganat lehetőségét és ez kihathat a férfi szexuális működésre. Mindenesetre ezekkel a kóros értékekkel az urológus annyit tehet, hogy endokrinológiára irányítja a beteget. Önnek is ezt javaslom.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu

  • Üdvözlöm doktorur! 28 éves vagyok, azzal a panasszal fordulok önhöz hhogypár napja fedeztem…

    Üdvözlöm doktorur!
    28 éves vagyok, azzal a panasszal fordulok önhöz hhogypár napja fedeztem fel a péniszem közepé tájékán a hugycső mögött vagy benne egy csomó szerü dolgot. Nyomásra fáj. Vizelés közben szúró érzést tapasztalok, ami 2 hónapja kezdődött amikor belementem egy uj kapcsolatba egy lánnyal. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Győrffy László

    Nehéz erre vizsgálat nélkül bármit is mondani. Gyulladás? Szűkület? Esetleg egy relatív szűkületben megakadt kő? Nem hinném, hogy a hölgynek köze lenne hozzá.

    üdvözlettel:

    Győrffy László dr.
    www.urologus.info.hu