A betegek kérdései (606)

  • Kedves Doktornő! Sokat van az hogy bal oldalon a mellem alatt nyilallik,illetve a mellem között…

    Kedves Doktornő! Sokat van az hogy bal oldalon a mellem alatt nyilallik,illetve a mellem között is.Miért van ez?Utalhat arra hogy szívrohamot fogok kapni.Billentyű zavarom is van. Félek nagyon,ilyesztőek számomra ezek a nyilalások,félek a szívrohamtol.Nincs magasvérnyomásom!Voltam kardiológián ott is minden rendbe volt.Aggódom,kérem segítsen!Egy 30 Nő!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    A " nyilallások" -főleg ebben az életkorban,, ha az "egy 30 Nő" 30 éves nőt jelent ⁄?⁄- inkább lelki eredetre utalnak. Nem tudom azonban milyen billentyűzavarról ír, de ezt feltehetően kardiológusával megbeszélte.

  • Tisztelt Doktornő!
    23 éves vagyok és a következő problémákkal már sajnos jóideje küzdök. Rendszeresen akár napokig sőt hetekig is eltartó rosszullét alhasi görcs és a hasamból kihalladszó fura hangok gyötörnek. Voltam már vele hasi ultrahangon de nem találtak semmit. Nagyon bosszantó… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt B Szilvia!

    Nem tudom székelési panaszai vannak-e, van-e fokozott bélgázképződés, összefügg-e valamilyen étel fogyasztásával stb. Próbálja meg mindezt megfigyelni, étkezzen… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Körülbelül 2 hónapja a köldökömtől balra(kb 5cm-re) időnként csipkelődő,…

    Tisztelt Doktornő!

    Körülbelül 2 hónapja a köldökömtől balra(kb 5cm-re) időnként csipkelődő, szurkálódó érzés jelentkezik, mely nem éles fájdalom,alig pár másodpercig tart.Van, mikor napokig nem érzem, de van, hogy napi rendszerességgel. Már több orvost megkérdeztem, hogy mi lehet az oka, de az igazság az, hogy nem igazán kaptam elfogadható magyarázatot.Júliusban voltam nagy laboron-ekkor már éreztem-ami leszámítva, hogy a vizeletben volt baktérium (Monural-t kaptam rá), semmi említésre méltó eltérést nem mutatott. (Belgyógyász szerint, ahogy a gázok mozognak a bélben az okozza.) A háziorvos szerint vesehomokom volt.(Rowatinex, Algopirin+Nospa a kezelés) Egy időre alábbhagyott, majd ismét jött a csipkelődés. Elmentem hasi ultrahangra, ami negatív lett, semmi eltérés nem volt. Doktornő szerint a gerinctől sugározhat, homoknak nyoma sincs. Jelenleg a gerinctől balra egy ideggyulladást injekcióz a reumatológusom, egy időre megint alábbhagyott a csipkelődés, igaz a gyulladás okozta fájdalom mérséklődött, de újra előjött ez a fura érzés. Ma újra felkerestem a háziorvost, aki ma azt mondta, hogy valószínűleg egy régi gyulladásos megbetegedés miatt összenőtt 2 bélkacs és az húzódik.
    Azt figyeltem meg, ha nagyon előrehajolok, akkor érzem.
    Mit javasol, merre menjek tovább, esetleg Ön szerint mi okozhatja a panaszom?
    Elnézést, hogy kissé hosszúra sikeredett a levelem, de úgy gondoltam mindent leírok, ami eddig történt.

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Adrienn

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Adrienn!

    A leírt " fura" érzés valószínűleg valóban a bélműködéssel függhet össze, akár összenövés, akár fokozott bélgázképződés is okozhatja. Figyelje meg összefügg-e valamilyen étel fogyasztásával.

  • Tisztelt Doktornő! Sotret (Isotretinoin) kapszulát szedek aknék miatt (már a kúra végén járok).…

    Tisztelt Doktornő!

    Sotret (Isotretinoin) kapszulát szedek aknék miatt (már a kúra végén járok). De emellett vannak a gyomorpanaszaim is (reflux, gastritis), ezekre Pantoprazol tablettát és Gaviscont kaptam. A kérdésem az lenne, hogy ezek a gyógyszerek nem akadályozzák a Sotret felszívódását? Igazából most már nem jelent ez problémát mert direkt egymástól távoli időpontban veszem be őket, de régebben nem mindig figyeltem erre, nem is jutott ez eszembe, hogy kéne. Előre is köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Lényeges felszívódási zavart nem idéznek elő ezek a szerek, de nem baj ha különböző időpontban veszi be a gyógyszereket.

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérni a napokban kapott leleteim kielemezésére,és tanácsára.Annyit…

    Tisztelt Doktornő!
    Szeretném megkérni a napokban kapott leleteim kielemezésére,és tanácsára.Annyit szeretnék hozzáfűzni előzetesben,hogy a panaszaim azok voltak,hogy évek óta sok ülés után(1 óra)nehezen tudok felállni a keresztcsont alatti,és az ágyéki gerincfájdalom miatt.De a legrosszabb,hogy egy rossz mozdulattól,főleg ha nevetnék,hol a jobb,hol a bal oldalon a bordáim alatt begörcsölődik,mivel hiába próbálom légzéstechnikával "kinyomni",csak a mydeton tbl. segít.
    Miután elértem a reumatológiára,kaptam rtg beutalót,majd menjek vissza e hét péntekén,addig írt 8 gerinctornát,és better uh+flech gél kezelést.
    Bevallom meglepett,hogy még a rtg eredmény nincs meg,gerinctornára kell járnom,hiszen szerény véleményem szerint nem biztos,ha netalán sérv áll mögötte,használ.Ekkor bementem a gyógytornára 8,30-kor (10 órára voltam írva)kérni szerettem volna,hogy mivel vidéki vagyok a munkámból kifolyólag nem tudok bejárni,csak kérni szerettem volna,hogy mutassák meg a gyakorlatot,otthon elvégzem,a válasz az volt,hogy így sem mehetek be (fél 9.-kor,mivel a 10 órási turnus már bement)Ilyen "pozitív" hozzáállás után kénytelen voltam hazabuszozni 20km.-t.
    Lelet eredmény:Enyhe ívű jobbra convex Th.scoliosis.
    Csigolya kompressio nem látható.
    A 7.-es discus mérsékelten laposabb.
    A 12.-es csigolya felső zárólemezén Schmorl-hernia található.
    Az S.I.lumbalisalt.
    Az 1-4-es csigolyatest felső zárólemezén kifejezett Schmorl-hernia látható.
    A csigolyatestek ventralis peremszélein spond.felrakódások.
    Foramenek szabadok.
    Ezek alapján kérném szépen szíves véleményét,tanácsát,esetleg hogyan,és mivel tudnám kezelni ezeket a bajokat.
    Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm.és szép napot kívánok!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    A leírtak valóban okozhatják a panaszait, ráadásul sajnos ezeket a folyamatokat csak lassítani lehet, megszüntetni nem. Magam sem helyeslem, hogy a RTG elemzése nélkül kezdjen gyógytornát, viszont azt is figyelembe kell venni hogy ezek megtanulásához több idő kell és esetleg azután lehet pl videó segítségével otthon végezni. Nagyon fontos lenne hogy találjon jó gyógytornászt, erre időt, esetleg pénzt is érdemes áldozni, ezek a panaszok az életkor előrehaladtával komoly problémákat okozhatnak. Azt javaslom keressen fel gerincgyógyászati központot.

  • Tisztelt Doktornő! Pajzsmirigy betegségemre a legkisebb dózisú Letrox tablettának a felét…

    Tisztelt Doktornő!

    Pajzsmirigy betegségemre a legkisebb dózisú Letrox

    tablettának a felét szedem naponta. Megállapításra került,

    hogy az egyik lebenyem nem fejlődött ki, ezért a másik

    "dolgozik" helyette, valamint a TSH értékem ingadozik, hol

    alacsonyabb, hol magasabb volt. Egyéb érezhető tünetem

    nincsen. A gyógyszert egy ideig szedtem, majd abbahagytam.

    Az orvosi kontroll során a doktorni "megfenyített", hogy

    szedjem a gyógyszert, különben előbb-utóbb meg kell műteni.

    Ez igaz lehet? Azóta szedem.... A napokban vettem észre,

    hogy 2-3 kg-ot fogytam, ami nagyon idegesít. Előfordul,

    hogy 1 kg körüli különbség van a napi súlyom között, attól

    függ mennyit eszem, de ez a 3 kg már sok. A gyógyszertől

    csökkenhet a súlyom? MIt tehetek?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Péter

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Péter!

    Több dolog tisztázatlan számomra, egyik az, hogy ha úgymond csak az egyik lebeny "dolgozik" milyen műtétre gondolhatott az orvosa? Röviden: úgy kell az esetleges hormonpótlást beállítani, hogy mind a TSH, mind az ún. perifériás hormonszintek a normál tartományon belül maradjanak. Ha a TSH "ingadozik-nem jó a beállítás, vagy egyéb ok van a háttérben, pl. gyulladás, autoimmun folyamat, ezek tisztázhatók UH vizsgálattal, antitestvizsgálattal. A fogyás-ha nincs egyéb ok, lehet a pajzsmirigy túlműködés ill. túl magas hormonpótlás következménye. Tehát: keressen fel endokrinológust, beszélje meg az estleges kezelést, el kell érni az előzőekben vázolt stabil hormonszinteket.

  • Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok, és sajnos hasi panaszokkal, ill, székrekedéses gondokkal…

    Tisztelt Doktornő!

    45 éves nő vagyok, és sajnos hasi panaszokkal, ill, székrekedéses gondokkal küzdök, de inkább a legnagyobb problémám az, hogy nem sikerül teljes mértékben a székletürítés, mivel segíthetném elő, hogy teljesen kitisztuljak reggel, vagy ez már szervi probléma lehet?
    Kefírt, joghurtot mindig fogyasztok, lehet, hogy kevesebb folyadékot iszom.
    Puffadás, gyomorégés gyakran előfordul nálam. A hasam bal oldala szokott fájni.

    Köszönöm a válaszát!

    Tisztelettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Erika!

    Az első fontos dolog a bő folyadékfogyasztás, rendszeres étkezés, magas rosttartalmú ételek fogyasztása. Ha ez nem elég, megpróbálhat pl. este langyos tejet inni, ez sokszor segít. Amennyiben gyakoriak a leírt panaszok, keresse fel háziorvosát, kérjen laborvizsgálatokat, esetleg gasztroenterológiai vizsgálatokat.

  • Tisztelt doktornő..
    problémám kb. 1,5-2 hete kezdődött.
    A enyhén fáj a bal vállamban az izület, de ami ettől sokkal rosszab, hogy körülötte-azaz fent a vállamon, a hónom alatt, a felkarom alső-belső felén, a ball mellem külső oldalán, teljesen a mellbimbóig nagyon fáj a bőröm,… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Biztosan nem halálos! Viszont feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, lehet hogy a vállízületben van gyulladás, ez kisugározhat a környező területekre, de az is… Még több

  • Tisztelt Doktornő. Márciusban volt trombózisom, egy kisebb tüdőembóliám is. A tüneteim akkor,…

    Tisztelt Doktornő.

    Márciusban volt trombózisom, egy kisebb tüdőembóliám is. A tüneteim akkor, csak iszonyatos bal lábfajdalom. Mint kiderült a fogamzásgátló tabletta miatt. Más tényező nem áll fent: daganatot nem találtak, hajlamom nincs, nem vagyok túlsúlyos, nem dohányzom. 23 éves vagyok. Azóta Syncumart szedek, a kórházban azt mondták, hogy legalább fél évig kell szedni. Honnan tudhatom, hogy biztosan elhagyhatom-e? Hogyan működik? Egyik napról a másikra nem szedem. Ha babát szeretnék ez miben befolyásolja? Olvastam róla, hogy akkor heparin injekcióval kell szúrni. Sajnos nem viselem jól, így beadni magamnak biztosan nem tudnám. Most váltottam házi orvost, de mint kiderült ő sem a legjobb.
    Köszönöm szépen ha tud tanácsot adni, természetesen megbeszélem a házi orvossal is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Jól tudja, bizony legalább fél évig rendszeresen szedni kell a Syncumart-INR ellenőrzés mellett. A babával addig várni kellene véleményem szerint, de erről nőgyógyászát kérdezze. Amennyiben elhagyható a Syncumar-ezt kezelőorvosával kell megbeszélni, akkor egyik napról a másikra elhagyható, néhány napon belül visszaáll a normál véralvadás. Természetesen a terhesség vállalása előtt a nőgyógyászával arról is beszélni kell hogy átesett ezeken a betegségeken, hiszen a terhesség is fokozhatja a kockázatot.

  • Tisztelt doktornő ! A férjem 74 éves. Hónapok óta ⁄ 1-1 nap esetleges szünetekkel ⁄ folyamatosan…

    Tisztelt doktornő !

    A férjem 74 éves. Hónapok óta ⁄ 1-1 nap esetleges szünetekkel ⁄
    folyamatosan csuklik heteken át. Se aludni,se pihenni nem tud ez miatt.
    Voltunk cardiologusnál, a szíve klinikailag stabil .Gastroenterologusnál is,aki gyomortükrözést végzett , ott kiderült,hogy sok a gyomorsav.
    Ön szerint a savtúltengés okozhat - e folyamatosan csuklást??

    Aggodó feleség.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Előfordulhat, igen, érdemes megpróbálni a savlekötőt. Sajnos sokszor nem találjuk a csuklás okát, az is előfordul hogy a tüneti szerek sem segítenek, remélem nem így lesz.

  • Tisztelt Doktornő! Elöször is had köszönjem meg gyors válaszát. Még nem használok inzulint,de…

    Tisztelt Doktornő!
    Elöször is had köszönjem meg gyors válaszát.
    Még nem használok inzulint,de a inzulin érték amit írtam tegnap azt nem írtam el,regalább is az eredményem 4,55mU⁄l ír,és a referencia érték 6-27-ig van.Ez az inzilin ( éhomi),a Glukóz éhomi 4,6mmol⁄l.Voltam inzulinrezisztencia vizsgálaton is,melynek a 2órás eredménye15,5mIU⁄L.
    A Kedves Doktornő véleménye szerint ez aggodalomra ad okot?
    Tisztelettel:Emma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Emma!

    Nem vagyok diabetológus, a vércukorérték nem rossz, de az inzulinrezisztencia megítélését inkább a szakorvosra bízza.

  • Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni Őntől,hogy kell-e aggódnom ha az inzulin˙(éhomi)4,55…

    Tisztelt Doktornő!
    Azt szeretném kérdezni Őntől,hogy kell-e aggódnom ha az inzulin˙(éhomi)4,55 mU⁄l,Ez a referencia értékem alatt van valamivel.
    Mit javasol Kedves Doktornő?
    Válaszát előre is köszönöm,szép estét.
    Tisztelettel:emma

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Emma!

    Feltételezem hogy a vércukor érték ennyi, nem az inzulin. Az elírásból arra következtetek hogy talán inzulinos diabeteses, ez ugyanis nem mindegy, valamint az sem hogy milyen inzulint használ. A leírt érték elfogadható, nem nagyon alacsony, de ismételje meg a mérést néhányszor.

  • Tisztelt Doktornő! Vérnyomásom 5 évig 150⁄100 volt.Mater Hypertoniast állapitottak meg-ez…

    Tisztelt Doktornő!

    Vérnyomásom 5 évig 150⁄100 volt.Mater Hypertoniast állapitottak meg-ez az un esszenciális hypertoniát jelenti-aminek nincs kimutatható oka? Van jelentősége a Mater szónak a differenciáldiagnosztikában?

    Most hónapok óta 126⁄80 a vérnyomásom,ezt enyhe szorongásoldoval és Chinotal-lal sikerült elérni(más betegségre szedem-és még háziorvos is azt mondta ne kezdjünk bele vérnyomáscsökkentőbe-noha a Chinotal csak másodlagosan segithet ebben-de az eredményt tartotta lényegesnek)

    Mennyire jó a jelenlegi érték? Mozgás után is ennyit mérek.

    Viszont ezzel párhuzamba a régebben magas vérnyomás melletti pulzusom ami 80 volt-időnként 90-re emelkedik-nyugalomba is.

    Érdemes e ezt vizsgáltatni-vagy majd idővel rendeződik ez is? (több mozgással pl)?

    Üdvözlettel:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt János!

    A magasvérnyomás-betegség öröklődhet-erre utal a kifejezés. A leírt érték most jó, a pulzusszám is elfogadható,a nyugalmi kissé szaporább, de ezt idegesség, stressz is okozhatja.

  • Jó napot doktor nő. 2009-ben volt helikobaktérium a gyomromban. sikerült eltávolítani, de néha…

    Jó napot doktor nő. 2009-ben volt helikobaktérium a gyomromban. sikerült eltávolítani, de néha néha visszatér a gyomorfájás. Az lenne a kérdésem hogy nagyon fáj a gyomrom ha valaki éppen hogy hozzáér maga a gyomorszáj. Ez miért van?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Ha a fájdalom külső hatásra jelentkezik, az leginkább izom eredetű lehet.

  • Kedves Doktornő!Az lenne a kérdésem Önhöz,hogy van e összefüggés a vérvétel,vizelet eredményem…

    Kedves Doktornő!Az lenne a kérdésem Önhöz,hogy van e összefüggés a vérvétel,vizelet eredményem és a panaszaim között.Vérvétel eredményem:Nátrium:135! Glükóz:6,1! GFR(négyzetes):83! Transzferrin szaturáció:14.10! Tsh:1.940 Vizelet eredményem: üledék vvt:4 laphámsejt:4 Jó pár napja fáj a hátam majd beszakad a hátam közepe.Fáj a hasam alja.Mindkét mellembe szúr alatta a gyomorszáj irányába.Rossz a közérzetem!Kezelt pajzsmirigy beteg vagyok.L-thyroxin gyógyszert szedek rá.Mellette magnéziumot,calciumot és d vitamint.Ciklus 10.napon nőgyógyászom prolaktin szintet nézetett,mert 2012.szeptemberében volt terhesség megszakítás után folyik a mellemből valami tejszínű váladék.Ennek 3 hét múlva lesz eredménye.Vérnyomásom biciklizés után feljöttem 4.emeletre 118⁄84 pulzus:101.A háziorvosom szerint idegszál becsípődés a panaszaim oka,de én félek,hogy más az oka.További kivizsgálást nem javasol.Dr.Úr szerint szív irányába nem kellene tovább vizsgálódni?Vagy esetleg más irányba?Szüleimet elvesztettem anya agyvérzésbe halt meg,apa szívinfarktusba.Terhességemet pedig megkellett szakítani 23.hetesen,mert beteg lett volna a baba. :( Köszönöm mielőbbi válaszát!Tisztelettel:Szilvi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Szilvi!

    A leírt értékek nem rosszak, csak minimális eltérések vannak. A panaszok alapján inkább a nőgyógyászati irány lenne fontos.

  • Üdvözlöm Doktornő! kb. 13 éve vagyok cukorbeteg. 2011 májusában voltam szemfenék vizsgálaton.…

    Üdvözlöm Doktornő!
    kb. 13 éve vagyok cukorbeteg. 2011 májusában voltam szemfenék vizsgálaton. Akkor azt mondta a doktornő, hogy szép a szemfenék. Kérdésem, hogy 2 év alatt mennyit romolhatott, ill. a szövődménynek milyen tünetei lehetnek?
    Válaszát előre is köszönöm.
    M. Piroska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt M Piroska!

    A diabeteses betegnek minden évben kötelező a szemfenékvizsgálat legalább egyszer. Nézesse meg.

  • Tisztelt Doktornő!

    14 évesen kaptam el a bárányhimlőt-azóta a szájzugomba (ajkam szélén is) időnként herpesz jelenik meg.Összefügghet e a bárányhimlőmmel-úgy tudom megmaradhat az ideggyökben-vagy más úton szerezhettem be? Nemi szervemen sosem jelentkezik-igy talán a tipusára is… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Jól tudja, a herpesvírus megmarad a szervezetben, amikor a szervezet legyengül, akkor jelentkezik tünetekkel. Ha már megjelent, az Aciclovir nemigen segít, a helyi… Még több

  • Tisztelt doktor nő! Az lenne a kérdésem,hogy visszeres a lábam és szeretném a kondi teremben…

    Tisztelt doktor nő!
    Az lenne a kérdésem,hogy visszeres a lábam és szeretném a kondi teremben edzeni. Lehet valami komolyabb bajom?
    P. Dávid

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt P Dávid!

    Ha nincs visszérgyulladás, elzáródás, akkor nem lesz baj.

  • Tisztelt Doktor Nő! Évek óta konkrétan 3 éve küzdök azzal, hogy fáj a jobb oldalam, a hasam.Sokszor…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Évek óta konkrétan 3 éve küzdök azzal, hogy fáj a jobb oldalam, a hasam.Sokszor kisugárzik a jobb vesetájékra.Kicsit furcsa dolog, mert sokszor olyan érzés, mimtha az izom összerándulna, és a jobb hasamalja tejesen felpuklisodik, és kemény lesz
    Sokszor görcsös vagy tompa fàjdalom kiseri.Voltam hasi ct-n, ultrahangon, vérvétel, 2 éve vastagbéltükrözés.Minden negatív. És még mindig fáj
    Teljesen elkeseredtem, hogy hova tovább.Mindenki elsiklik a problémám fölött
    Tudom, hogy nem tud meggyogyitani, csak kérem adjon ötlete t.
    Köszönöm szépen!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Ennyiből nemigen tudok még csak tippelni sem, még azt sem tudom nő-e, vagy férfiember, sem életkor, stb. Feltételezem, hogy orvosa körültekintően járt el, egy tippet adhatok: esetleg kérjen L-S gerinc és csípői RTG-t, hátha mozgásszervi oka van a panaszoknak.

  • Tisztelt DOKTORNŐ! Mitől lehet az, hogy szinte mindenem fáj: az izmaim, a térdem, a derekam,…

    Tisztelt DOKTORNŐ!
    Mitől lehet az, hogy szinte mindenem fáj: az izmaim, a térdem, a derekam, a kezeim, a lábam, a lábfejem a nyakam, a hátam, de tényleg mindenem. Ez évekkel ezelőtt kezdődött, és szép lassan mindig rosszabb lesz. Most 58 éves vagyok, nő.
    Voltam reumatológián, orthopédián, némi csontritkulást találtak és KIS gerincferdülést.
    Mit tetszik tanácsolni? Nehéz így dolgoznom.
    Nagyon köszöni és minden jót kíván Önnek:
    "Mindenem fáj" jelige

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Lénárd Rita

    Tisztelt Kérdező!

    Nem tudom mit dolgozik, van-e más betegsége, de a csontritkulás önmagában is okozhat panaszokat. Sajnos az életkorral a mozgásszervi panaszok mindig rosszabbodnak. Két dolgot tudok tanácsolni, valamilyen rendszeres, de nem megterhelő testmozgást-ez lehet akár napi 20 perc séta is- másfelől nézze át a fekhelyét, ilyen panaszokkal a keményebb, esetleg kókuszmatrac ajánlott, hasznos lehet az anatómiai párna is. Fontos a helyes ülés is, ha vállalkozó kedvű, próbálja meg a "gym-ball" használatát.