A betegek kérdései (8197)

 • Tisztelt Doktor Úr! Gyökér kezelt fogamat gyökértöméssel betömte az orvosom. Most 1 hónapra…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Gyökér kezelt fogamat gyökértöméssel betömte az orvosom. Most 1 hónapra rá vettem észre,hogy kék 1 része és érzékeny ha eszek rajta. Mitől kék? Ha nincs benne ideg akkor hogy romolhat tovább? Még vár rám 1 fedőtömés. De ezek után mi lesz? Újra kell kezdeni mindent? Válaszát előre is köszönöm! Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ildikó!

  Erre látatlanban nem tudok válaszolni. A kérdéseket a kezelőorvosának kellene feltennie, aki személyesen is meg tudja vizsgálni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos terhes vagyok és nemrég kezdett el fájni a fogam. Ez a fog már…

  Tisztelt Doktor Úr!

  5 hónapos terhes vagyok és nemrég kezdett el fájni a fogam. Ez a fog már volt tömve, és szerintem már gyökérkezelve is.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ha már volt gyökérkezelve kb. 3 éve, akkor még meg lehet menteni?
  Nem tudom, hogy 5 hónaposan húznak-e ki fogat, árt-e a babámnak?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Tisztelettel

  Anita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anita!

  Látatlanban nem tudom megmondani. Nem írta melyik fogról van szó. Minél kevesebb csatornája van a fognak, annál jobb esély van a fog megtartására gyökértöméscserével, természetesen akkor, ha nincs nagyobb kóros elváltozás a gyökércsúcs körül.
  Ha kell fogat húzni, akkor természetesen ezt áldott állapotban is megteszik, hiszen jóval kockázatosabb lenne vele végigszenvedni ezt az időszakot.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves doktor úr! Pár órája voltam gyökértömésen, kaptam fehér ideiglenes tömést rá. Ettem, valamennyi…

  Kedves doktor úr! Pár órája voltam gyökértömésen, kaptam fehér ideiglenes tömést rá. Ettem, valamennyi ledarálódott, egy részét biztos hogy lenyeltem. Hol tudom megnézni mi van benne és hogy ártalmas-e? Köszönöm. L.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Egyáltalán nem ártalmas és a felesleg általában viszonylag rövid időn belül lejön.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktorúr! hatos fogamban egy régi nagy amalgántömést távolítottak el. A tömés alatt…

  Kedves Doktorúr!

  hatos fogamban egy régi nagy amalgántömést távolítottak el. A tömés alatt a fogrész barnás színű. Ez mit jelent? Alászuvasodott?


  köszönöm válaszát

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nem feltétlenül. Barna a zománc alatt levő dentin is, amely a fog egyik összetevője. Ha lecsúszott az íny, akkor láthat ilyet rendellenesség nélkül is.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Érdeklődni szeretnék begyulladt szemfogammal kapcsolatban. Tegnap este még csak fáj a jobb felső szemfogam, de reggelre a szemem és az orrom közti rész eléggé bedagadt, a gyulladás jegelve sem húzódik le igazán. Gyógyszert nem szedhetek, mert még szoptatom a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anita!

  Remélhetően nem, hanem megpróbálja megmenteni, hiszen egy szemfog az egyik legértékesebb foga. A gyökérkezelés közel sem biztos, hogy fájdalmas, ráadásul viszonylag… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors választ. ⁄a felső 5-ös csapos fogam érzékenységével kapcsolatos…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Köszönöm a gyors választ. ⁄a felső 5-ös csapos fogam érzékenységével kapcsolatos kérdésem volt⁄
  Nagyon bízom abban, hogy átmeneti érzékenység áll fent, amit teljesen logikusan a válaszában írt.
  Hétfőn ismét voltam az orvosomnál, megpróbáltam elmondani mit érzek..újabb röntgen nem készült. ⁄lehet egy kicsit lehettem volna rámenősebb-de egy fogorvosi székben akár milyen hős és bátor vagyok, azért én is kicsit megszeppenek..:)⁄
  Kopogtatásra érzékeny volt. Abban maradtunk, hogy két hetet várjunk még, és ha akkor is érzékeny marad, két lehetőség van: megpróbálni leemelni a koronát sérülés mentesen, csap ki, és gyökérkezelés újra, vagy szájsebész keresés: remélem jól írom gyökércsúcsrezekció.
  Ha jól átgondolom bármennyire is borzasztónak hangzik a művelet, az utóbbi tűnik optimálisabbnak.
  A fogam nem fáj, a néha benyilall érzés abbamaradt, de továbbra is érzékeny alkalmanként, főként, ha összezárom a fogsorom:)
  Türelemmel leszek, de egy minimális pici kétely azért dolgozik bennem, csak erőltetni kellett volna a friss röntgent.-talán már okosabb lennék-vagy akár már erős szájsebészkeresés lenne a project, ...:):):)

  Tisztelettel

  B. Melinda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Melinda!

  Mielőbbi gyógyulást Önnek!


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr. Igen a kiműtött fog előttivel van a problémám (bal alsó 37-es). De csak…

  Tisztelt Doktor Úr.
  Igen a kiműtött fog előttivel van a problémám (bal alsó 37-es). De csak decemberre tudtak legkorábban időpontot adni Kecskeméten. Amíg nem jutok el orvoshoz van valami házi fájdalomcsillapító esetleg?
  Üdvözlettel Rita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Rita!

  Az azért nagyon messze van. A házi praktikákban nem vagyok jártas, épp ezért érdemes lenne ellátogatni egy kollégához.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr.
  Az iránt érdeklődnék hogy másfél hete volt bal alsó bölcsességfog eltávolításom, mert vízszintesen nőtt és elkezdte tönkretenni az előtte lévő fogat is. Kétszer már tömték (legutóbb 2 hónapja, ami szintén nem maradt meg benne). Azt mondták menjek vissza gyökérkezelésre… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Rita!

  Nem értem a kérdését: ha egyszer eltávolították a fogát, akkor mi is fáj pontosan? Ha az előtte levő fogával van panasz, akkor azt viszont minél gyökérkezelni kell,… Még több

 • Tisztelt Doktor úr! A testvéremnek baleset következtében 1 foga kitört egy pedig részben letört.…

  Tisztelt Doktor úr!

  A testvéremnek baleset következtében 1 foga kitört egy pedig részben letört. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen esetben a TB támogatja-e a fogpótlást? Van-e valamilyen lehetőség rá, hogy ne kerüljön nagyon sokba a helyreállítás (pl. végzős orvostanhallgatók, stb) ? Köszönettel: Anita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anita!

  Nem hiszem, de biztosat csak az OEP-nél tudnak mondani. Ha az egyetemen fogorvostanhallgatók csinálják, akkor - amennyire a hallgatók elmondásából tájékozódtam - itt Bp-en 11.500 Ft a technikai díj koronánként, de sokkal hosszadalmasabb az az idő, amíg elkészül és amit a kezelés is igénybe vesz.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Elnézést doktor úr az értetlenségemért, de nem egyértelmű számomra, hogy mire érti, hogy nem…

  Elnézést doktor úr az értetlenségemért, de nem egyértelmű számomra, hogy mire érti, hogy nem valószínű.A fejfájás és a fogcsikorgatás közti kapcsolatra gondol, vagy, hogy mindig tisztában vagyok vele mikor volt fogcsikorgatásom éjszaka, ezáltal következtetni tudnék arra, hogy lehet e fejfájásom aznap.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen, a kettő közötti kapcsolatra gondoltam. Elméletileg lehetséges, azonban a leírása alapján inkább más okra kell gondolni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tiszteletem!Nagyon elkeseredett 31 éves nő vagyok.Rengeteget szenvedek a fogaimmal.Pedig naponta…

  Tiszteletem!Nagyon elkeseredett 31 éves nő vagyok.Rengeteget szenvedek a fogaimmal.Pedig naponta 2xer mosom,és iszom a calcium pezsgőtablettát is.A felső fogsorom elég rossz,sorban lyukad mind.tegnap voltam fogorvosnál,2 fogam kifurta mert lyukas,és rakott bele próbatömést.De mondtam neki hogy nagyon fáj.Eljött az éjszaka,és majd a falat kapartam a fájdalomtól,és ráadásul mindkettő fáj amit kifurt.Nem értem miért nem idegelte ki,vagy húzta ki.De mindenképp visszamegyek.Sajnos így a rágófogaimat elveszítem,mert már alig van.Ha elől megmaradnak a fogaim,és betömetem,arra még lehetséges a korona?Mert rágófogam az nem lesz,hisz beültetett fogra nincs pénzem mert az mondta az orvos hogy 100ezer darabja.Alul meg borzasztó fogköves,és a fogaknál nyomódik lefelé az íny.Kérem segítsen mitévő legyek,mert nem akarok fogatlan lenni.Sajnos ezt örököltem is a szüleimtől.Andrea.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Andrea!

  Kezelési tervet látatlanban nem tudok adni. A pótlásra alapvetően három lehetőség van: kivehető pótlás, korona (híd) és implantátum+korona(híd). Természetesen az árak is mások. Mérlegelni kell, hogy kényelmi, esztétikai vagy funkcionális szempontokat akar (tud) előnyben részesíteni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Ön szerint lehet összefüggés a tenziós típusú fejfájásom és az esetleges éjszakai fogcsikorgatás között úgy, hogy nem este fájdul meg a fejem, hanem nap közben kezd kicsit erősödni. Érdekes ez, mert én magam ugye nem nagyon érzékeltem ezt, de volt már, hogy… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nem tartom valószínűnek, hiszen nem mindegyik fogcsikorgatásos éjszakát rögzíti magában.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Nemsokára altatásos szájsebészeti műtétre megyek,és azt mondták hogy nem…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Nemsokára altatásos szájsebészeti műtétre megyek,és azt mondták hogy nem szükséges semmiféle vizsgálat hozzá.Gondolok itt vérvételre,EKG-ra,és mellkas röntgenre.
  Én úgy tudtam,hogy ezeket javasolt elvégezni a beavatkozás előtt,vagy tévedek?
  Önnek mi a véleménye?Vállaljam ezek nélkül a műtétet?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Krisztina!

  Az altatást végző orvos felelőssége, hogy milyen előzetes vizsgálatokat végez. Ehhez számos tényezőt kell figyelembe vennie. Pl. az altatás jellegét, időtartamát, a beavatkozás mértékét, a páciens életkorát, egyéb betegségeit, stb. Mivel nem ismerem a körülményeket, tanácsot sem tudok adni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr.Janik ! Ön szerint a krónikus foginygyulladás okozhat-e merevedés zavarokat a…

  Tisztelt Dr.Janik !

  Ön szerint a krónikus foginygyulladás okozhat-e merevedés zavarokat a férfiaknál?Állitólag a gyulladás a szervezetben rongálja az ereket,ami merevedészavarokat eredményezhet. Az erek károsodása helyreáll a gyulladás megszünésével vagy ez olyan állapot ami tartósan fennmarad és nem visszaforditható?

  http:⁄⁄hvg.hu⁄egeszseg⁄20121204_Osszefuggest_talaltak_a_merevedesi_zavar_

  Köszönöm válaszát

  Károly

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Károly!

  Megvallom, ilyen jellegű kutatásokat nem végeztem.
  A fogászati krónikus gyulladás jelenléte azonban számos más betegséget is okozhat: ízületi problémák, hajhullás, bőrtünetek, stb. Miért épp ez a tünet lenne kivétel, hiszen az ereket a folyamatosan a vérbe kórokozók károsíthatják?
  Ha megszüntetik a gyulladást, az nem jelenti automatikusan a kialakult kóros állapot megszűnését. Amennyiben az okozott károsodás már visszafordíthatatlan, úgy a panaszok is megmaradnak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot kívánok!A páromnak koronára van szüksége.Már eddig is az volt fent neki,de most megadta…

  Jó napot kívánok!A páromnak koronára van szüksége.Már eddig is az volt fent neki,de most megadta magát és teljesen újat kell csináltatni,kivehetőset.A fogorvosa azt mondta hogy fölülről az egészet ki kell húzni (6db),amik ezelőtt le voltak csak csiszolva a korona alatt.A lényeg hogy ma kihúzott 2 fogat neki elölről jobb oldalról,de úgy hogy az ínye fel van szakadva szerintem mert ez a foga bele volt törve és nem lehetett másként kihúzni.Azt mondta neki a fogorvos hogy holnap mennyen vissza és kihúz neki bal oldalról is 2-őt majd 1 hét pihi következik.A kérdésem az lenn ezzel kapcsolatban hogy lehet-e ezt így ilyen rohamos tempóban húzatni vagy várni kéne még gyógyul a seb kicsit!Várom gyors válaszát hogy tudjuk mitévők legyünk holnap!Félünk nehogy valami nagy baj legyen ha holnap is húz ki neki.Köszönöm előre is válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban egy kezelésbe nem szólhatok bele. Előfordulhat, hogy rövid időn belül több fogat is ki kell húzni, de ez a páciens és az orvos közös megegyezése kell, hogy legyen.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  Júliusban vették ki a jobb alsó bölcsességfogamat magán rendelésen. A szájsebész 5 öltéssel összeöltötte és az ilyenkor szokásos fajdalomtól eltekintve nem volt semmi panaszom, a seb szépen összeforrt. Augusztus közepe óta az eltávolított bölcsesség fogam előtti… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Piroska!

  Készüljön egy röntgen az érintett területről és keresse fel a kezelőorvosát. Lehet, hogy egy tályog alakult ki a húzás helyén.


  Tisztelettel:

 • Kedves Doktor Úr! 29 éves nő vagyok. Eddig gyönyörű hibátlan fogazatom volt. Nincs egy tömött…

  Kedves Doktor Úr!

  29 éves nő vagyok.
  Eddig gyönyörű hibátlan fogazatom volt. Nincs egy tömött fogam se.
  Csakhogy 3 éve refluxot, komoly nyelőcső gyuszit és nyombél gyulladást, valamint tenger sok savat (komoly orvos mondta, hogy ő még ennyit nem látott) állapítottak meg.
  Kb. 2 éve körbe az összes fogamon ott van a fognyaknál a fehér sáv.
  A fogorvosom is ki van akadva ezen a drasztikus változáson (napi 3x mosok fogat+szájvíz és mostmár fluoros elmex gél heti 2x).
  Nagyon kikészített ez a változás, nem tetszenek a fogaim így, ráadásul szuvasodik úgy hogy eddig semmi baja nem volt.
  Gasztrón voltam, hogy esetleg műtét, hogy nem jöjjön fel milliárdszor a számba tömény sav (éjszaka is sokszor feljön, nappal is).
  Egyenlőre nem tartják indokoltnak?????????
  Én meg sírógörcsöt kapok, ha meglátom a fogaimat.

  Ráadásul az ápolás és minden ellenére elkezdett lemállni a fogakról ez a fehéres rész, azaz lyukad kifelé.

  Doktor Úr, mit csináljak????
  Nagyon kikészít a helyzet!!!!
  Mit lehet ezzel tenni?
  Annyi a jó a dologban, hogy úgy néz ki legalább eddig 3 hónapja nem terjedt tovább ez a fehérség.

  Nem nagy részek, pici fehér csíkok, csak minden fogamon.
  Mit csináljak?
  Mit lehet ezzel tenni?
  Fogdokim szerint ami majd kilyukad betömi.
  És a többi?
  Csúnya, nekem nem tetszik.

  Veronika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Veronika!

  Mindenképpen a fő problémát kellene megszüntetni. Akárhányszor betömhetik a fogakat, mindannyiszor ki fognak lyukadni az anyagveszteség miatt.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! 16 napja húzták ki bal felső bölcsességfogam, mely letört egy picit. 4-5…

  Kedves Doktor Úr!

  16 napja húzták ki bal felső bölcsességfogam, mely letört egy picit.

  4-5 napja nőtt a lyuk belsejébe egy piros göb, mely nagyon puha tapintásra.
  Az állkapcsom fájdogál, evésnél, ha nagyobbra nyitom a szám, vagy ha hideget iszom.

  Ma elmentem vele önszántamból egy röntgenre.
  Az eredmény: röntegens szerint vissza kéne menni a dokihoz vele, mert maradt benne 4 tisztes darab csontszilánk.
  Meg ugye ott van a lyukban a piros göb.
  És a röntgenen azt látom még ezenkívül, hogy a foghelyénél és az az előtti fog felett is vakító fehér az arc csont.

  1. Az mitől lehet, hogy ezen az említett helyen fehér a csont rész?

  2. Ilyen esetben mit csinálnak a csontszilánkokkal és a piros dudorral a foghelyén? Mi az eljárás ilyen esetben?

  Köszönöm: Márti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Márti!

  A röntgenen levő fehér folt sűrűbb anyagú képletet jelent, ez lehet pl. csont. Ha valóban vannak csontmaradékok, amelyek látszanak, akkor a sebet kitisztítják.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor úr, fogpótlás után afta alakult ki. Glycosepttel ecsetelem, már 6 hónapja. Nem…

  Kedves Doktor úr,

  fogpótlás után afta alakult ki. Glycosepttel ecsetelem, már 6 hónapja.
  Nem múlik el. Hova forduljak?

  Előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  És mit mondott a fogorvosa? Önkezelést nem javaslok, ha pedig ő javasolta, akkor beszéljék meg, hogy ez a kezelés eredménytelen.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Ur... mult héten kedden voltam fogorvosnál, aki két egymás mellett levő fogamat…

  Tisztelt Doktor Ur...
  mult héten kedden voltam fogorvosnál, aki két egymás mellett levő fogamat furta és tömte...nem is volt ezzel semmi gond tegnap előttig...azóta elkezdett fájni a felső fogsorom, ott ahol a fogaimat is csinálták...oolyan mintha az arccsontom is fájna és kisugárzik a fülembe a torkomba és picit a homlokomba is, mintha a szemem is fájna egy kicsit....legalább is én igy érzem, bár nem vagyo biztos benne, hol fáj és hova sugárzik....Nem éles, hanem tompa fájásról van szó, de este fájdalom csillapitot is vettem be...ma mértem a lázamat is hőemelkedésem van 37,3....
  Lehet ez a fogamtól? Ha mondjuk rágok azon az oldalom nem érzem, hogy sokkal jobban fájna..de ha mondjuk veszem a levegőt a számon keresztül és éri a levegő a fogamat, akkor erősebben fáj egy pillanatig...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elméletileg igen. Érdemes lenne ellátogatnia a kollégához. De az sem kizárt, hogy arcüreggyulladása van.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd