A betegek kérdései (8217)

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Mennyire gyakori a fogorvosi rendelőkben az orálkamera vagy bármely egyéb műszer alkalmazása a fogak felületi hibáinak vizsgálatára?

  Nekem több esetben volt olyan, hogy kikent tömésfelesleg, kikopott fogzománc vagy foganyag és tömés találkozásnál… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elég sok helyen van, pl. nálam is. TB-s rendelőkben nem nagyon használják, mivel elég időigényes. Másrészt, ha találunk valamilyen eltérést, akkor is megfontolandó,… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja olvastam a neten, hogy valakit valóban fém-kerámia koronán…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Néhány napja olvastam a neten, hogy valakit valóban fém-kerámia koronán keresztül gyökérkezeltek, majd betömték a fogát.
  Nagyon furcsán hangzott. Ezek szerint igaz?
  Porcelánba, majd fémbe belefúrni, végül pl. kompozit töméssel lerendezni a kifúrt felületet?
  És hová kerül a sok porcelán szilánk, fémdarab?
  A fogászati fúró feje is spirális kialakítású és kifelé hozza a törmeléket?
  Hogyan lát bele és fér hozzá az orvos a gyökérhez? Nekem eddig csak lereszelt csonkot gyökérkezeltek.

  Tisztelettel: Érdeklődő

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen, ez igaz. Nincs olyan sok "szilánk", a nyálszívó, a puszter elszívja a port. Mindenesetre jóval kevesebb hulladék keletkezik, mint pl. egy töméscserénél. A törmelék természetesen kifelé kerül. A gyökercsatornát a legtöbb esetben nem lehet látni, de lehet tudni, merre vannak, nagyon kis méretekről van szó.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Korábbi kérdésemhez és OPT-vel kapcsolatos válaszához szeretném kiemelni,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Korábbi kérdésemhez és OPT-vel kapcsolatos válaszához szeretném kiemelni, hogy rengeteg panoráma rtg. készült már rólam, mindegyiken vízszintes a fogsor.
  Ez az első felvétel, ami nagyon ívelt. Ugyanott ugyanazzal az eszközzel készült mind. Ez a mosolyrtg. is.
  Előző válasza alapján ekkorát "ívelődött" volna az állkapcsom?

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ezt látatlanban sajnos nem tudom megmondani.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Nemrég készült rólam egy panoráma röntgen, amelynek furcsasága az volt, hogy a korábbi vízszintesen "kiterített" fogsort ábrázoló felvételek után ez erősen felfelé ívelt.

  Nekem úgy tűnt, hogy ezúttal túlságosan le kellett hajtanom a… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen. Hiszen az állkapocs már önmagában is ívelt, csontozattól függően
  hol jobban, hol kevésbé.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A válaszból ítélve a "belső él"-et elég rosszul fogalmazhattam meg. Nem…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A válaszból ítélve a "belső él"-et elég rosszul fogalmazhattam meg.
  Nem könnyű laikusiból orvosira fordítani.
  Korábban, ha a nyelvem nyugalmi állapotban a helyén volt, oldalához csak a síma fogoldalak értek (nyilván beszédkor, evéskor stb. rácsúszhat a nyelv a rágófelületre). A fogoldalak felső éle pedig kissé a nyelv rágófelülete felé görbül. Most, hogy a fog belső (nyelv felőli) oldala alacsonyabb (ráadásul a nyelv felé áll, mert nincs meg a felső elhajlás), a rágófelület éle nyugalmi állapotban is a nyelv oldala alatt gyötri a nyálkahártyát. Ha 1-2mm-el magasabb lenne, ott is a síma fogoldal lenne a nyelv mellett, és ennek felső széle más szögben állna, mint egy 1-2 mm-rel lereszelt fogoldalé.

  Ha jól értem, erre is az a válasz, hogy koronát kell rátenni, mert ha a tömést már nincs hová megmagasítani, miután a fog oldala sem elég magas (sőt a hátulja sem a tömés körül), akkor ennek már semmit nem lehet megmagasítási céllal tenni a tetejére, csak koronát.
  És azt lehet élő fogra is. Jól értem?

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr!

  Van -e valami tapasztalata a gengi géllel kapcsolatban (és azon belül is a gél, nem a spray)? Barátnőmnek vörösebb,dagadtabb az ínye néhány fogánál, ez már elég régóta így van. A fogorvosának megmutatta, megnézte, és ezt a gélt ajánlotta rá eléggé borsos ára… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt László!

  Nincsenek személyes tapasztalataim. Az ínygyulladás kezelését mindig az íny alatti fogkövek és az ínytasakok kitisztításával kezdem, utána alkalmazok egy megfelelő… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! 1. Gyökérkezelt fognál a korona egy pici, lereszelt és betömött \\"csonkra\\"…

  Tisztelt Doktor Úr!

  1. Gyökérkezelt fognál a korona egy pici, lereszelt és betömött \\"csonkra\\" kerül rá. Élő fogra hogyan lehet koronát tenni? (Mivel a nagyőrlő a rágófelület felől jóval szélesebb, mint az íny közelében, nem tudom elképzelni.) Ha le kell reszelni, nem lesz érzékenyebb, mint így?
  2. Honnan tudhatom előre, hogy nem ugyanolyan alacsony koronát tesznek fel a mintavételt követően, ami ugyanazt a panaszt okozza majd, mint most az alacsony fog?
  3. Mit csinálnak egy izületi ambulancián? Milyen pontossággal (miliméter, tizedmiliméter) mérhető a harapásmagasság, és az, hogy mennyivel alacsonyabb az egyik oldal?
  4. Mennyire befolyásolja a vizsgálat eredményét, hogy hetek óta deformálódik a fogsorom többi része?
  (Például oldal irányba egymás alá fordulnak a metszőfogak, és az egész nyomul előre kifelé? Erre azt is mondhatják, hogy mindig is ilyen volt, én viszont tudom, hogy nem. Néhány hete a beavatkozás után nem ért össze a lereszelt oldal, most viszont egyre jobban összeér, de a fenti deformálódás és arcfájdalom árán.
  A deformálódás talán fogszabályzással helyrehozható (csak találgatok), de az izületi ambulanciás és harapásmagasság vizsgálat lesz előbb. (Szerencsésebb lett volna, ha az orvos vizsgálja az érintkezést, amikor deformálódás előtt még normálisan áll a többi fog, és nem ér össze a lereszelt oldal.)

  Azt érzem, hogy nagyon mély a harapásom mindkét oldalon az egyre sekélyebbre tömött fogak miatt, így az első fogak feszülnek, és a néhány hete épp az alacsonyabb oldalon történt ismételt reszelés óta az ellenoldal is majd ki törik.

  Továbbra is nagyon megköszönném az elméleti válaszokat! Tudom, hogy látatlanban nem lehet 100%-os dg. és terápia, pláne nem tudja így írásban elvégezni a beavatkozást:-).

  Az elméleti válaszokkal is nagyon sokat segít! Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  1. Nem látom a helyzetet, így csak általános válaszokat tudok megfogalmazni. Élő fogra lehet, sőt, ha lehetséges arra is kell a koronát tenni, hosszabb lesz az élettartama!
  2. Ha alacsony a fog, akkor az még "jó" is a fogtechnikusnak és a fogorvosnak egyaránt, hiszen több a hely és kevesebbet kell elvenni a fogból.
  3. Még sosem dolgoztam ízületi ambulancián, nem tudom. Javaslom ezt a kérdést náluk tegye fel. De valószínűleg ők is csak általánosságban tudnak majd válaszolni.
  4. Mindig a látott pillanatnyi helyzetből tudunk kiindulni. Hogy hetekkel korábban mi volt, azt nem igazán lehet tudni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Köszönöm válaszát! Így már bátrabban vágunk bele a beavatkozásba. Még annyit kérdeznék, hogy…

  Köszönöm válaszát! Így már bátrabban vágunk bele a beavatkozásba. Még annyit kérdeznék, hogy romlik-e a fog a fogkő alatt, ha az illető rendszeresen ápolja fogait?
  Még egyszer köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen, romlik, hiszen gyakorlatilag egy hatalmas kórokozóflórát tart magán. Ez főleg a már eleve szuvas barázdák felettiekre igaz.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdvözlöm! Ismerősöm fogain ultrahangos fogkő-eltávolítást szeretnénk csináltatni, de felmerült…

  Üdvözlöm! Ismerősöm fogain ultrahangos fogkő-eltávolítást szeretnénk csináltatni, de felmerült a kérdés, hogy a fogkő-eltávolítás pozitív hatása ellenére nem válnak-e fogai védtelenebbé és "sebezhetőbbé"? Szóval a fogkőnek a megannyi káros hatása ellenére nincs-e egy esetleges védő hatása is? Merjünk bátran belevágni a fogkő eltávolíttatásba?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nincs. Ugyanis a baktériumok "imádják" a fogkövet, amely folyamatosan fenntart egy ínygyulladást is, ezzel fokozva a fogmeder pusztulását, a kellemetlen tünetekről nem is szólva. Az csak a látszat, hogy a fogkő "egybetartja" a fogat: ha elér egy bizonyos szintet a pusztulás, akkor fog teljesen kiesik, fogkövestől együtt.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Kérem csak a második beérkezett levelemet vegye figyelembe! Véletlenül…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Kérem csak a második beérkezett levelemet vegye figyelembe! Véletlenül ment át a fogalmazás közbeni első verzió!

  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Sajnos sorrendben válaszolok, de remélem minden kérdésére tudtam válaszolni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az egyik oldalon lévő hátsó rágófogaim nyelv felőli élét lereszelték,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Az egyik oldalon lévő hátsó rágófogaim nyelv felőli élét lereszelték, szerintem a tömés sem elég magas bennük.
  Több panaszom van:
  1. nem jól zár a fogsorom (Beszéd, evés közben összeakadnak a megfelelő magasságú fogaim, ami korábban jól zárt most reszeli le egymást. Metszőfogaim most nem egymás alá, hanem egymásba zárnak, torlódnak, ami mások szájában eleve is így áll, de nálam néhány hét alatt elég látványos a változás. A megfelelő magasságú oldalon lévő koronám lepattant. Egyszerű szájbanézéssel csak azt látják, hogy gyönyörű fehér, és gondozott a fogsorom.)
  2. A lereszelt nagyőrlők nyelv felőli oldala töri a nyelvem. Úgy érzem azért, mert nincs meg az élnek az a magassága és görbülete, ami megakadályozná, hogy az élek a nyelv oldalába ill a nyelv alá érjenek (a túloldali fogak a nyelv oldala mellett nyugalmi állapotban a síma fogoldallal érintkezik és nem okoznak nyálkahártyapanaszt).
  3. A nyelvem laza szájtartással szétterül a lereszelt fogakon, és gyakran közé is csípődik a leghátsó alsó-felső fog közé, mert az alsónak nincs meg az a sarka ami hozzázárna a felette lévő fog oldalához.

  A lereszeltek élő fogak! A fogbélben nincs panasz. A fogakat, főleg a leghátsót többször körbepolírozták a nagy tömés körül (ki tudja mennyi foganyag maradt, mennyire stabil a felépítmény, ráadásul véralvadásgátlót szedek - ha esetleg a fog szétroppanna belefúráskor.)

  Kérdéseim
  1. Lehet-e a fogak szétfúrása nélkül a tömést megmagasítani?
  2. Ugyanez a kérdés annál a fognál, ahol már a foganyag sem elég magas körben?
  3. Lehet-e nagyörlő fogra belső élet építeni, ami eltartja a nyelvet a rágófelülettől, hogy a folyamatosan nyelv alá vagy nyelv oldalába érő élek ne okozzanak nyálkahártya irritációt?
  4. Esetleg egyetlen lehetőség a korona?
  5. Lehet élő fogra koronát tenni? Ha igen, mi lesz ha később esetleg tömés alá szuvasodik, gyökérkezelni kell?
  6. Egyáltalán hogyan lehet gyökérkezelni olyan fogat, amibe a kevés foganyag miatt esetleg belefúrni is rizikó?

  Élő fogak a megfelelő harapáshoz és a lágyrészek kíméletéhez alacsony felülettel (és ez alatt nem csak a tömés, de a foganyag magasságát is értem). Tudom látatlanban nehéz, de kérem, hogy sorolja fel a lehetőségeimet!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A kérdések nagy részére válaszoltam.
  A 6.-ra a válasz:
  A gyökért kezelik és ez fogatlan a korona mennyiségétől, hacsak nincs rajta az íny, amely folyamatosan fertőzné a csatornát. Utána csappal építhető fel a fog és így kerül rá a korona.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az egyik oldalon lévő hátsó rágófogaim nyelv felőli élét lereszelték,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Az egyik oldalon lévő hátsó rágófogaim nyelv felőli élét lereszelték, szerintem a tömés sem elég magas bennük.
  Több panaszom van:
  1. nem jól zár a fogsorom (Beszéd, evés közben összeakadnak a megfelelő magasságú fogaim, ami korábban jól zárt most reszeli le egymást. Metszőfogaim most nem egymás alá, hanem egymásba zárnak, torlódnak, ami mások szájában eleve is így áll, de nálam néhány hét alatt elég látványos a változás. A megfelelő magasságú oldalon lévő koronám lepattant. Egyszerű szájbanézéssel csak azt látják, hogy gyönyörű fehér, és gondozott a fogsorom.)
  2. A lereszelt nagyőrlők nyelv felőli oldala töri a nyelvem. Úgy érzem azért, mert nincs meg az élnek az a magassága és görbülete, ami megakadályozná, hogy az élek a nyelv oldalába ill a nyelv alá érjenek (a túloldali fogak a nyelv oldala mellett nyugalmi állapotban a síma fogoldallal érintkezik és nem okoznak nyálkahártyapanaszt).
  3. A nyelvem laza szájtartással szétterül a lereszelt fogakon, és gyakran közé is csípődik a leghátsó alsó-felső fog közé, mert az alsónak nincs meg az a sarka ami hozzázárna a felette lévő fog oldalához.

  A lereszeltek élő fogak! A fogbélben nincs panasz. A fogakat, főleg a leghátsót többször körbepolírozták a nagy tömés körül (ki tudja mennyi foganyag maradt, mennyire stabil a felépítmény, ráadásul véralvadásgátlót szedek - ha esetleg a fog szétroppanna belefúráskor.)

  Kérdéseim
  - Lehet-e a fogak szétfúrása nélkül a tömést megmagasítani?
  - Ugyanez a kérdés annál a fognál, ahol már a foganyag sem elég magas körben?
  - Lehet-e a fogtól elgörbülő belső élet képezni a fogra, hogy a folyamatosan nyelv alá vagy nyelv oldalába érő élek ne okozzanak nyálkahártya irritációt?
  - Esetleg egyetlen lehetőség a korona?
  - Lehet élő fogra koronát tenni? Ha igen, mi lesz ha később esetleg tömés alá szuvasodik, gyökérkezelni kell?

  Élő fogak a megfelelő harapáshoz alacsony felülettel (és ez alatt nem csak a tömés, de a foganyag magasságát is értem). Tudom látatlanban nehéz, de kérem, hogy sorolja fel a lehetőségeimet!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nézzük a válaszokat, de hangsúlyozom, ezek elméleti lehetőségek, amelyeket a személyesen látott helyzet módosíthat:

  1. A tömések magasítása fúrás, sőt esetleges töméscsere nélkül nem lehetséges.
  2. Ha magasítani kell és nincs elég foganyag, akkor akár egy koronával is jobban járhat.
  3. Ezt nem tudom elképzelni. Egy belső él lehet, hogy nagyon zavarná a mindennapokban.
  4. Ld. előző válaszokat.
  5. Természetesen. Gyökérkezelni a koronán keresztül is lehet, igaz akkor, ha nem szuvasodott szét a fog alatta. Ha igen, akkor le kell szedni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! A Corsodyl nevű öblögetőszert használom szájüregi afta miatt (a szájnyálkahártyán…

  Tisztelt doktor úr!

  A Corsodyl nevű öblögetőszert használom szájüregi afta miatt (a szájnyálkahártyán alakult ki mert leharaptam véletlenül). Úgy egy hete használom naponta kétszer, a nyelvem úgy bizsereg, mondjuk éjszakai fogszabályozót is kell hordanom, néha az is kényelmetlen, de inkább az öblögetőszer óta érzem ezt a furcsa csípést a nyelvemben, itt-ott fáj is néha az hirtelen elmúlik. Mit okoz a Corsodyl a szövetekben, elindíthat rosszindulatú folyamatot? Köszönöm.

  26 éves férfi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A Corsodyl csak indokolt esetben használható, ha pedig a hatása zavaró, akkor váltson más öblögetőszerre. Elvileg minden tartós irritáló folyamat elindíthat szövetburjánzást. Hogy ez mikor alakul át rosszindulatúvá, az tudomány nagy kérdése még manapság is.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Azt elfelejtettem megírni, hogy az alsó 6-os hiányzik, és a 7-es gyökérkezelése miatt aggódom,…

  Azt elfelejtettem megírni, hogy az alsó 6-os hiányzik, és a 7-es gyökérkezelése miatt aggódom, mert abban nagyobb a tömés, mint az 5-ösben.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Akkor nem lehet, hogy egy híddal jobban járna? Ha rövid időn belül valami gond van vele, akkor a koronán keresztül is lehet gyökérkezelni a fogat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  A kérdésem az, hogy inlay-en keresztül lehet gyökérkezelni egy fogat? Ugyanis implantátumot nálam nem lehet behelyezni egy autoimmun betegségem miatt, de a fogam nincs olyan rossz állapotban, hogy gyökérkezelni kelljen a betét beragasztása előtt, viszont félek,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Márta!

  Sajnos sehogy. Az inlay egy öntött tömés, amely ragasztva van a fogba. Ha megpróbálnák átfúrni, akkor a rögzítés biztos, hogy sérülne, arról nem is szólva, hogy a… Még több

 • Kedves Doktor Úr! Remélem emlékszik rám én írtam a felső bölcsességfog húzása utáni fogmederben…

  Kedves Doktor Úr!

  Remélem emlékszik rám én írtam a felső bölcsességfog húzása utáni fogmederben maradt csontszilánkokról.

  Problémám az alábbi ma 20 napja, hogy kihúzták felső bölcsességfogam.
  Kb. 6-7 napja lett rajta egy piros csomó szerű valami, belül a foghelyben.

  Visszamentem a szájsebészetre, röntgen.
  3db csontszilánk maradt az üregben.
  A piros izére azt mondta a szájsebész ez egy sarj szövet, nem kell tőle megijedni.

  Megpróbálta kiszedni tisztítással a csontszilánkot, de nem ment, úgyhogy műtét lett belőle, felvágták az ínyem és még 1 szilánk így is nagyon nehezen adta meg magát. kAPARTÁK VÉSTÉK BENT A csontot is.
  Most össze van varrva alul felül az ínyem.
  Tegnap utána hazajöttem és azonnal törölközőbe csavart zöldséggel jegeltem.

  Éjfél tájt elaludtam, reggel mikor felébredtem vér ízt éreztem a számban, és körbe a szám tiszta alvadt véres volt+ elől a fogam is.

  Tegnap is mostam fogat, ma reggel is.

  Viszont tegnap műtét után nagyon fájt a fél fejem, éjszakát már végig aludtam egyébként fájdalom csillapító nélkül.
  Ma még elkezd fájogatni, de már nem úgy fáj, mint tegnap.

  Viszont már mikor haza értem is nagy volt az arcom (dagadt).
  És még ma is az, de nem a csontnál, hanem mintha az arc húsom lenne az.

  A feszítő vaskütyütől, amit a műtétnél használtak?

  Mitől ébredtem reggel véres szájjal és foggal?

  Meddig vérezgethet még, mert sokszor érzek vér ízt a számban még?

  Meddig lehet még szinte folytonos jegelés mellett (időnként szüneteltetve) duzzadt a pofazacskó részem?

  Illetve mi aza sarj szövet és mitől nőhet olyan az embernek?

  Vivi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Vivi!

  A csontot érte a beavatkozás, ezért a duzzanat természetes. Savószivárgás ilyenkor még teljesen természetes. A duzzanat sokban egyéni és beavatkozás függő akár három-öt nap is lehet. A sarjszövet egy jóindulatú szövetszaporulat, sebgyógyulás vagy krónikus irritáció során keletkezik.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot Doktor úr! Kérdésem volna hogy lehetséges az hogy 15 és fél évesen nő a bölcsesség…

  Jó napot Doktor úr!


  Kérdésem volna hogy lehetséges az hogy 15 és fél évesen nő a bölcsesség fogam?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A minap észrevettem a jobb oldalon az arc⁄pofa belső részén egy pattanás…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A minap észrevettem a jobb oldalon az arc⁄pofa belső részén egy pattanás szerű kis duzzanatot. Nem fájdalmas, olyan mintha egy kis apró csomó lenne az, nem fehér és pirosnak sem látom. Milyen oka lehet ennek? Ez utalhat esetleg szájüregi rákos folyamatra?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdv,
  Era

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Era!

  Látatlanban nem tudom megmondani. A legbiztosabb választ akkor kapja, ha felkeresi egy kollégámat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Tegnapi gyors válaszát köszönöm, a szemfogamat valóban nem húzta ki a fogorvos,…

  Tisztelt doktor úr!
  Tegnapi gyors válaszát köszönöm, a szemfogamat valóban nem húzta ki a fogorvos, hanem gyökérkezelte. Mit ne mondjak, a fájdalomcsillapító beadása volt fájdalmas, mást szerencsére nem éreztem. Tegnap azt mondták, hogy a szem alatti duzzanat eredményezhet akár agyhártyagyulladást is, így ha mára sem könnyebbül a duzzanat, menjek a háziorvoshoz antibiotikumért. Nos, a helyzet az, hogy mikor felkeltem, a jobb szememet alig bírtam kinyitni, most az egész szemem alja be van dagadva.Azt viszont érzem, hogy húzódott lefelé is a duzzanat.Vagy csak terjedt? Ezt nem tudom. Van olyan antibiotikum, amit szedhetek szoptatás mellet? Ugyanis a kisfiam ha nem kapja meg a tejcijét, akkor addig üvölt, amíg nem áll neki hányni.Akár éjjel is, úgyhogy a szoptatást nem tudom abbahagyni...Tápszert sem eszik, nem szereti. Nem tudom mit csináljak!

  Tisztelettel: Anita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Anita!

  Ha meg van nyitva a fog, akkor akár az is elképzelhető, hogy antibiotikumra sincs szükség, elegendő a gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító. Látatlanban nem tudom megítélni a változást. Dalacin szedése nem javasolt, de Aktil vagy Augmentin szedhető szoptatás alatt is.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdv. Az lenne a kérdésem,hogy mi tévő legyek ha fáj a fogcsontom és be van dagadva?Ha be van…

  Üdv. Az lenne a kérdésem,hogy mi tévő legyek ha fáj a fogcsontom és be van dagadva?Ha be van dagadva akkor el lehet menni kihuzatni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Bizony, kellene valamit vele csinálni. Javaslom, hogy mindenképpen keresse fel a kezelőorvost.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd