A betegek kérdései (8197)

 • Üdvözlöm. A bal also 5ös fogammal vagyok panaszos és kérdezném a véleményét.Ez egy gyökérkezelt fog. több mint 8 éves. Egyik napról a másikra lett érzékeny. Rágni tudok rajta. Elmentem csináltatni egy rtgt,amit elvittem egy orvoshoz megmutatni. A rtg negatív. A fogam az orvosi székben nem volt… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kata!

  Elvileg igen, rendellenes terhelést okozhat. Ha így van, akkor sajnos az antibiotikum csak időleges megoldást jelenthet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik…

 • Tisztelt Doktor úr! Kislányom 3 hónap múlva lesz 5 éves. Fájdalomra panaszkodott, és be volt…

  Tisztelt Doktor úr!
  Kislányom 3 hónap múlva lesz 5 éves. Fájdalomra panaszkodott, és be volt duzzadva az arca, ezért gyermekorvoshoz vittük, aki észrevette, hogy bújik a bal alsó 6-os foga.
  Kérdésem, hogy nem túl korai-e még a fognak a kibújása?
  Érdemes-e fogkrémet váltani (jelenleg 2-6 éveseknek való fogkrémet használunk, tejfogakra)? Van-e bármi más, amire figyelnünk kell amiatt, hogy ilyen korán megjelent a fog?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Patrícia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Patrícia!

  A fog nem mindig ismeri a tankönyvet :-)
  Valamikor még fiatalabb korban is előbukkan és nem feltétlenül van összefüggésben a fogkrémmel. Ápolják a fogakat és rendszeresen látogassák a gyermekfogorvos kollégát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr Azt szeretném meg kérdezni hogy mostanába sokat szorongatók és a szájpadlásom…

  Tisztelt doktor úr
  Azt szeretném meg kérdezni hogy mostanába sokat szorongatók és a szájpadlásom még nem sebes de már édes a fogorvosom nem lát semmilyen elváltozást a szájpadlás sebesedést lehet kezelni hogy ne rákosodjon vagyis a szorongás és a ideg köhögés okoz rákot

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ha nincs elváltozás, mit akar kezelni? Igen, a lelki okok és a daganatok keletkezése között lehet összefüggés.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdv, kérdésem a következő: a jobb 5-ös, 6-os alós fogaim gyökérkezeltek és korona volt rajtuk.…

  Üdv, kérdésem a következő: a jobb 5-ös, 6-os alós fogaim gyökérkezeltek és korona volt rajtuk. 3 hónap után leszedettem a koronát, mert fájt alatta a fogam és rágási érzékenység alakult ki. Ezután a korona nélkül fél év telt el, az fájdalom és az érzékenység csökkent. Most viszont újra fájnak, talán a szeles idő miatt. Kérdésem a következö: a korona alatti fogak meddig bírják ki így, korona nélkül, ha nem tetetem rá vissza? (Forgorvosm erőlteti, h tegyük vissza). Mit javasol ilyen esetben?
  Másik kérdésem, hogy éjjeli fogcsikorgatás kezelhető-e bárhogyan?
  Köszönettel: Mária

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mária!

  A korona egyben védelmet is jelent a fog számára, vagyis, ha nincs, a fog sokkal hamarabb tönkremegy. Hogy mennyi idő alatt, az jelentősen függ a fog eredeti állapotától, a használattól.
  Igen, kezelhető. Tünetileg harapásemelővel, de az igazi okot kellene felderíteni, megszüntetni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr!

  Azt szeretném kérdezni, hogy az mitől lehet, hogy a bal oldalon alul is és felül is bedagad egy részén a fogínyem, mikor azon az oldalon eszek. Mindig belemegy a 2 fogam közé az étel is, sem fogpiszkáló, se a fogkefe nem nagyon szedi ki. Ha nagynehezen kijön az… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mónika!

  Látatlanban nem tudok válaszolni, érdemes lenne egy kollégát felkeresnie, főleg olyankor, amikor ez a dagadás jelentkezik.

  Tisztelettel:
  Dr.…

 • Azt szeretnén hogy azzal a foggal mit lehet csinálni amin latszodnak a fogtő csikok ??

  Azt szeretnén hogy azzal a foggal mit lehet csinálni amin latszodnak a fogtő csikok ??

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ha ez ínysorvadás miatt alakult így, akkor sajnos nem sokat. Csak ezért kár lenne rájuk koronát tenni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Huszonéves férfi vagyok. A metszőfogaim össze vannak torlódva. Szemfogtól…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Huszonéves férfi vagyok.
  A metszőfogaim össze vannak torlódva. Szemfogtól hátrafelé már szabályosak a fogaim. Évekig tartó és körülményes fogszabályozás helyett le lehetne őket csiszolni és pl. cirkonhidat tenni rá szemfogtól-szemfogig?
  Tartós lehetne ez így?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban erre nem tudok felelni, de ez sokban függ a fogak tengelyállásától és a fogak állapotától.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • a fiamnak van a lépén vérög lehet egyogyitani

  a fiamnak van a lépén vérög lehet egyogyitani

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslom, hogy egy sebésznek vagy egy belgyógyásznak tegye fel a kérdését.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! A számat egy idelye nem tudom kinyitni 2 ujj vastagságnál nagyobbra. Ha…

  Tisztelt doktor úr!

  A számat egy idelye nem tudom kinyitni 2 ujj vastagságnál nagyobbra. Ha rágok az is fáj, ha ki akarom nyitni jobban az is fáj. Mitől lehet ez? Hogyan lehet javítani⁄enyhíteni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Javaslom egy szájsebészet felkeresését, ahol a személyes és a röntgenvizsgálat után választ kaphat a kérdéseire.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor!

  A múlt héten reszekálták a felső 4 es fogam. Szerintem olyan mintha minden nap egy 5%-al jobb lenne, de mintha pokolian lassan gyógyulna. Kérdezem én, hogy ez normális? Tényleg hónapokba telhet, hogy ez teljesen helyre jön, ha helyre jön? A másik kérdésem az, ami… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Richárd!

  Igen, sajnos ez lehetséges. A másik kérdéssel kapcsolatban: akár teljesen fájdalmatlan is lehet először, majd csendben elhalhat és csak évekkel később derül ez… Még több

 • Jó napot kívánok! 41 éves hölgy vagyok. Másfél évvel ezelőtt fogimplantátum beültetésem volt…

  Jó napot kívánok!
  41 éves hölgy vagyok.
  Másfél évvel ezelőtt fogimplantátum beültetésem volt alul felül (saját fogam nem maradt).A felsőkkel nincs és nem is volt problémám.Az alsó állkapcsomban nagyon kevés csont volt.Az orvos azt mondta,hogy csont serkentőt ad majd beültette az implantátumokat.Nem egész egy év múlva az implantátumok meglazultak és gyulladásban voltak.Elmentem a kezelő orvosomhoz ott ki is vették őket.Röntgen felvételen észrevehetően nem voltak a műgyökerek a csontban.Igazából mintha a levegőben lógnának.Meggyőztek,hogy gyógyulás után raknak be újra műgyökereket és a nem létező csontozatomat is pótolják.
  Mikor újra nekiindultunk megint beraktak az állkapcsomba,"csontserkentőt".Három hónap múlva újra kellet jelentkeznem beültetésre.Meg is történt a beültetés.Egy hét után visszamentem mert fájdalomcsillapítón éltem és a bal oldali műgyökérnél a varrat szétnyílt mint a "rózsa".Lézeres kezelést kaptam.A fájdalom elmúlt.Sajnos párnapra rá észrevettem,hogy a nyakam megdagadt.A háziorvosom beutalót adott a belgyógyászatra.Az ultrahangos vizsgálat megállapította,hagy nagy kiterjedésű göb van a pajzsmirígyemen.Innen izotópos vizsgálatra küldtek ahol a papíromra rá írták,hogy az implantátum miatti szövődmény ami a pajzsmirigyemen van.
  A kérdésem az lenne,hogy a műgyökeret el kell-e távolítani és miért kell egy szájsebész szakorvosi véleménye.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban nem nyilatkozhatok. A szakorvosi véleményt csak a teljes dokumentáció birtokában és személyes betegvizsgálat után szabad meghozni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Bal alsó hatos fogam gyökérkezelve lett, 2014 nov.-2015.jan6-ig. A kész…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Bal alsó hatos fogam gyökérkezelve lett, 2014 nov.-2015.jan6-ig.
  A kész foggal jól tudok rágni,a készitett rtg.szerint is minden rendben van.
  Mégis,valami nem jó...Különféle állkapocs környéki, nyaki, fül körüli feszüléseket, kisebb szurkálásokat érzek, melegnek érzem a nyakam, feszül a fülem alatt, stb. (ezek már a kezelés közben is jelentkeztek). A kész gyökérkezelt fog mélyéről néha olyant érzek, hogy szeretném kidobni magamból ezt a fogat, mintha a szervezetem tiltakozna ellene.
  Lehet, hogy mégsem lett jó a gyökérkezelés? Lehet olyan, hogy a rtg, nem mutat ki semmit, mégis valami baj van? Előfordulhat ilyesmi? És a fog kihúzása megoldaná a dolgot?
  Várom válaszát, előre is nagyon megköszönve: Zsuzsa

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Zsuzsa!

  Egy gyökérkezelt fog halott szövet. Egész váratlan tüneteket produkálhat, teljesen váratlan időpontokban. A kezelés célja, hogy a fogat húzás helyett még évekig használhassa. Lehet, hogy a húzás megszüntetné a panaszokat, de az is lehet, hogy ehyik pillanatról a másikra spontán megszűnnek. A döntést Önnek kell meghoznia a sorsáról.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Március 26-án elkezdték gyökér kezelni a bal felső 6-os fogamat, mert eléggé…

  Tisztelt Doktor úr!
  Március 26-án elkezdték gyökér kezelni a bal felső 6-os fogamat, mert eléggé fájt és zsibbadt tőle az arcom. Gyógyszeres tömést raktak bele. Rákövetkező héten kedden amúgy is volt időpontom egy másik fog miatt. Viszont a gyökér kezelt fogam még mindig fájt. Elkezdték tágítani a csatornákat, tágítót raktak bele, és lefedték ideiglenes töméssel. A fájdalom nem enyhült, sőt olyasmi görcsös jellegű fájdalmaim voltak, mint ha érzéstelenítő nélkül gyökér kezelnének. Visszamentem, felnyitották a fogat, ettől egy kicsit félek, mert elég durva savas refluxom van (ezért is romlanak rohamos léptekben a fogaim). Tartok attól, hogy a gyomromból feljövő baktériumok még jobban felülfertőzik a kezelt fogamat. Ilyen esetekben hogyan tisztítsam a fogat? A benne lévő vattát milyen gyakran cseréjem? Fogat moshatok rendesen anélkül is, hogy nincs benne vatta? Gingisolal öblögethetek akkor is, ha nincs a fogban vatta?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Tisztítani a hagyományos módon tudja, sajnos azokba az apró csatornákba Ön nem tud bejutni. A vattát étkezések előtt és után cserélje. Igen, moshat fogat úgy is. Öblögethet is.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jonapot! Nekem olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom gondolom a fogamtol…

  Jonapot! Nekem olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom gondolom a fogamtol nem faj de kellemetlen. Kemeny dudor van. Mitol lehet ez? Mit csinalna egy fogorvos vele? Sajna csak jovoheten tudok elmenni fogaszatra. Addig esetleg tudna javasolni valamit amivel megszuntethetnem a duzzanatot? Varom valaszat. Koszonom. Udv.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Már válaszoltam a kérdésére.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jonapot! Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom kemeny dudor van…

  Jonapot! Nekem egy olyan kerdesem lenne hogy ket napja bevan dagadva az arcom kemeny dudor van nem faj de kellemetlen. Nem tudom mitol lehet bar eleg rosszak a fogaim. Mi lehet az? Mit csinalna egy fogorvos vele? Esetleg mig nem tudok elmenni addig tudnek valamit csinalni hogy leapadjon? Varom valaszat. Koszonom. Udv.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Lehet, hogy azonnal húzna, gyökérkezelne vagy előtte röntgent készíttetne. Sajnos a házi praktikák meglehetősen kockázatosak, sőt (szerencsére ritkán) életveszélyes helyzetet is eredményezhetnek.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonárd! Elülső fogaimnak a tövében a fogkő feketés lyukakat hagyott! Szeretném…

  Tisztelt Dr. Janik Leonárd!

  Elülső fogaimnak a tövében a fogkő feketés lyukakat hagyott! Szeretném kezeltetni.. ez az esztétikai hiba javítható valamilyen formában? Tömés esetleg valami más? Előre is köszönöm a választ!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Természetesen. Látatlanban természetesen konkrétumot nem tudok mondani, de elvileg a nyaki tömések javíthatnak a helyzeten.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó estét Dr. Úr ! A bal felső 7-es fogamat még az ősszel gyökér kezelték, viszont azóta előfordul,…

  Jó estét Dr. Úr !

  A bal felső 7-es fogamat még az ősszel gyökér kezelték, viszont azóta előfordul, hogy fáj, nyomásra érzékeny, folyamatosan gyulladt, vörös az íny. Mikor csinálták anno, akkor is mondta rossz állapotban volt, de előtte gyógytömést kapott, majd rendes tömést.

  Akihez járok fogorvoshoz, mondta, ha továbbra is fenn áll ez a helyzet, hogy fáj, ki kell húzni a fogat.
  Érdeklődnék, ilyenkor ez mennyire fájdalmas? Érzéstelenítés mellett történik ? (annak ellenére , hogy gyökér-kezelt ?!)

  Előre is köszönöm!

  S.A.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A megfelelő érzéstelenítés mellett, főleg felső fog esetén egyáltalán nem fog fájdalmat érezni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Kislányom 12 éves, sajnos úgy nú neki az egyik maradandó foga, hogy a tejfog…

  Kedves Doktor Úr!

  Kislányom 12 éves, sajnos úgy nú neki az egyik maradandó foga, hogy a tejfog nem mozog, így ki kell húzni neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy olyan tejfog húzása után, ami nem mozog, szabad tejterméket fogyasztani?
  Ha nem, mennyi ideig nem javasolt?

  Köszönettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mónika!

  Én a magam részéről egy kis seb esetén ezt nem ellenzem.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy fáj a fogam, reggel kiderült nem a fogam…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy fáj a fogam, reggel kiderült nem a fogam fáj, hanem az ínyem van begyulladva. Ennek 5 napja, kenegetem Corsodil krémmel, öblögetek szájvízzel, de nem nagyon akar javulni. Menjek el fogorvoshoz vagy magától is meggyógyul és vajon mitől lett egyik pillanatról a másikra?

  Köszönettel: Aranka

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Aranka!

  Látatlanban kezelési javaslatot nem adhatok. Javaslom a kezelőorvos felkeresését. A tünetek mögött akár egy hónapok óta meglévő probléma is megbújhat.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  Érdeklődnék, hogy Ön szerint kialakulhat-e az implantátum műgyökerénél gyulladás a csontba, vagy ez valószínűtlen, ha elfogadta a szervezet már 8. hónapja? Szinte hihetetlen, de olyan, mint az igazi (sajnos), mert harapásra egy kissé érzékeny. Bár az utóbbi… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szölesztén Ferdinánd!

  Igen, kialakulhat pl. akkor ha rendellenesen éri a terhelés vagy valamilyen fertőzés következik be. A szájzuhany a szükséges kötőszövet képződésére… Még több