A betegek kérdései (8217)

 • Tisztelt Doktor Úr! A fogam 2 hete nagy ütést kapott, és elhaltak benne az idegszálak, de…

  Tisztelt Doktor Úr!

  A fogam 2 hete nagy ütést kapott, és elhaltak benne az idegszálak, de nem tört el. jövőhéten a fogorvosomhoz megyek gyökérkezelésre, és azt mondta az elhalt fogam elfog színeződni, mivel elhalt. Ez azért probléma, mert az egyik metszőfogamról van szó. Mit gondol milyen mértékű lesz az elváltozás, és mennyi idő alatt válik nagyon feltűnővé? Ha szükséges koronát tetetek rá.

  Üdv: Csukás Péter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Csukás Péter!

  Egy rendkívül szubjektív kérdést tett fel, amire nem tudok válaszolni. Semmiféle nomenklatúra nincs az elszíneződés fokozataira, hiszen a szem is rendkívül szubjektív és a megvilágítás sem mindig ugyanolyan.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! 21 éves lány vagyok. Pár hónapja betömték a bal felső 6-os fogamat. Már…

  Kedves Doktor Úr!

  21 éves lány vagyok. Pár hónapja betömték a bal felső 6-os fogamat. Már nagyon régóta szenvedek vele.. Néha kijön a tömés, néha érzékeny, viszont most ha megszívom azt a fogamat, furcsa ízt érzek a számban.. Mintha vasas lenne.. de nem is tudom mihez hasonlítani.. Ön szerint mi lehet a baj? nagyon aggódok:(

  Üdvözlettel: Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szilvia!

  Ha néha kijön a tömés, akkor azt jelenti, hogy gyakorlatilag kiesett, csak valamibe beleakad és bemegy alá az ételmaradék, ráadásul a mozgó tömés az ínyt is felsértheti. Mielőbb menjen vissza a kezelőorvosához.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném öntől megkérdezni, hogy (fogszabályozó)orvosi viasz helyett…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném öntől megkérdezni, hogy (fogszabályozó)orvosi viasz helyett használhatok e méhviaszt vagy méhviasz-gyurmát a szájfeltörés ellen?

  Köszönettel, Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Edit!

  Amennyiben nem érzékeny rá, természetesen.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  Egy olyan problémám lenne hogy bizonyos időközönként szokott fájni a bal oldali felső rágófogam, ez egy tömött fog, több éve lett betömve,még régi típusú tömés van benne, de eddig nem volt vele gondom. Kb. 2 hete kijött a fog fölé az ínyre egy guga szerűség(… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szabina!

  Átmenetileg igen, de a gyógyszer csak letokolja a gyulladást, véglegesen nem gyógyítja meg, bármikor újra belobbanhat és addig is gócként fertőzi a szervezetét.… Még több

 • Tisztelt Doktorúr! Az a problémám, hogy 2 éves kislányomnak még mindig nincs kint az összes…

  Tisztelt Doktorúr!

  Az a problémám, hogy 2 éves kislányomnak még mindig nincs kint az összes foga!
  Az első foga is 1 éves korában bújt ki, most 2 éves de még mindig több foga hiányzik, pl a fenti 2 db 3-as szemfog többek között. Ami érdekes, hogy a hátsó örlő fogai már kibújtak, az első szemfogak még nem. Sorrendben is összevissza jöttek..

  Kérdésem az hogy meddig "kell" kibújni az összes tejfognak?
  Van olyan gyerekorvos, aki azt mondja, hogy legkésőbb 2 éves koráig ki kell(ett volna) bújni az összes fognak.
  Vigantol olajat keveset kapott, és most már nem irja fel a gyerekorvos, mert jó idő van...
  Sajnos emiatt (?) a beszédben is van egy kis lemaradás.
  Mit tehetünk?

  Válaszát köszönjük!

  aggódó szülők

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A tankönyv szerint valóban 2 éves korig, de ez későbbre is kitolódhat. Más tényezők, szervezeti rendellenességek is szerepet játszhatnak a késői fogzásban, ezekről nem ír. Javaslom, keressenek fel egy gyermekfogorvost, aki a részletes anamnézis és személyes vizsgálat birtokában tud Önöknek megfelelő választ adni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jo napot kivanok! Tobb kerdesem is lenne. Az elso, hogy milyen modszert, vitamint, fogkremet...tudnanak…

  Jo napot kivanok!

  Tobb kerdesem is lenne. Az elso, hogy milyen modszert, vitamint, fogkremet...tudnanak adni a fog erositesere. Ugyanis 27 eves letemre, toredeznek le a fogaim, valamint a tetejuk nagyon atlatszo, vekony.
  Pedig mindig is nagy gondot forditottam fogaim apolasara, ami regen annyiban kimerult, hogy napi 2-szer megmostam, de az elmult par evben (miota bejottek ezek az uj szajvizek, fogkremek...) mindenfele dolgot hasznalok, ugyanis masik nagy problemam a foginyverzes, ami tudom, hogy a fogak elvesztesevel is jarhat. Elegge tartok ettol, ugyhogy nem mosom erosen a fogam, direkt inybarat fogkefet hasznalok, szajvizet inyproblemakra napi szinten, de mint mindennel ezzel is az a baj, hogy nincs egy olyan fogkrem vagy szajviz, ami minden problemara jo, mert nekem toredeznek a fogaim , nagyon-nagyon erzekenyek (amire Sensydone fogkremet hasznalok evek ota, nem sok sikerrel) es meg az inyem is verzekeny.
  Tudom, biztos azt irjak, hogy forduljak fogorvozhos, de kulfoldon elek es itt szamomra megfizethetetlen.
  Azt meg megjegyeznem, hogy alul , hatul szinte az osszes fogam be van tomve, de neha ugy erzem meg azok is erzekenyek. Viszont a toredezes elol levo fogakon fordul elo.
  Tudnanak valamilyen vitamint, fogkremet (amit otthonrol betudok szerezni ) ajanlani a problemaimra? Ugy tudom a K vitamin erositi a fogakat. Jol tudom?
  Valaszukat elore is koszonom!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Különleges szert nem tudok javasolni, csak a rendszeres fogászati ellenőrzést és a megfelelő szájhigiénét. Írta, hogy nem tud fogorvoshoz menni, de e nélkül a megfelelő fogászati karbantartás lehetetlen, hisz egyes beavatkozásokat csak fogorvos tud elvégezni. A K-.vitamin, mint több más vitamin is az egészséges szervezet anyagcseréjében játszik szerepet, de a túladagolása káros lehet és a fogak megtartásában sem mindenható.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Doktor Úr!

  Kb. 2 hete vettem észre, hogy nem olyan friss a leheletem, mint korábban. Hetente kb. kétszer használok fogselymet, napi 2 fogmosás és Listerine szájvíz mellett.
  Fogszabályzót viselek, a szakorvosnál 2 hetente veszek részt kontrollon, január végén voltam parodontológusnál,… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Lajos!

  Egy alaposabb kivizsgálásra lenne szüksége, amit kezdjen egy fogorvosnál, aztán egy laborvizsgálattal folytasson, ha nincs probléma. Szájszagot okozhat az emésztőrendszer… Még több

 • Üdvözlöm! Az elmúlt hetekben 2 hátsó fogamat gyökérkezelték,illetve mindegyikre koronát kellett…

  Üdvözlöm!

  Az elmúlt hetekben 2 hátsó fogamat gyökérkezelték,illetve mindegyikre koronát kellett tenni mert levoltak törve.Szeretném megkérdezni,hogy nagyjából mennyi a gyökérkezelt illetve koronával ellátott fogak várható időtartama?Évekről vagy évtizedekről is beszélhetünk?köszönöm szépen!
  N-né Edit

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt N-né Edit!

  Az élettartam nagymértékben függ a fogak ásványianyag-tartalmától, a korona széli záródásától, valamint a szájüreg kémhatásától és a benne levő kórokozók mennyiségétől, ami számos egyéb tényező, pl. dohányzás, táplálkozás, stb. függvénye.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Mivel van egy frontfogam amelyen korona van kb. 15 éve, az érdekelne,…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Mivel van egy frontfogam amelyen korona van kb. 15 éve, az érdekelne, törvényszerű-e, hogy az íny csontállománya gyorsabban leépül az ilyen fog körül, és kieshet-e ez a fog előbb, mint a többi fog?

  Köszönettel,

  M.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt M.!

  Ez egyáltalán nem törvényszerű, ha a korona alatti fog, nem gyökérkezelt. Gyökérkezelt fog környéki íny viszont valóban gyorsabban sorvad, mivel egy halott szövetet vesz körbe.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! 30 éves anyuka vagyok,tavaly a terhességem előtt 2 fogamat sajnos elkellett…

  Tisztelt Doktor úr!
  30 éves anyuka vagyok,tavaly a terhességem előtt 2 fogamat sajnos elkellett távolítani."Csak" ez a 2 fogam hiányzik,de ezek pont a bal alsó 6-so illetve 7es fogak.(A bölcsességfogam nem nőtt alul ki) A hiány nagyon zavaró a rágásban.Sajnos a fogbeültetés anyagi okok miatt kizárt,szeretném megkérdezni van e bármilyen más mód ezen fogak pótlására?
  Köszönöm előre is!Tisztelettel:Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Látatlanban nem tudok kezelési tervet adni, csak személyes konzultáció után. Ha nincs olyan foga, amelyet hátsó pillérként lehetne használni, akkor valóban csak a beültetés, illetve a kivehető fogpótlás marad, mint lehetőség.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Pénteken voltam fogorvosnál, mivel már napok óta erősen fájt a fogam.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Pénteken voltam fogorvosnál, mivel már napok óta erősen fájt a fogam. Ő megröntgenezte, majd azt mondta, hogy a tömés alatt továbblyukadt a fogam. Ezért a régi tömést kiszedte és helyette berakott egy "gyógytömést". A fájdalom továbbra is nagyon erős (a fájdalomcsillapító alig segít valamit), és az arcom is bedagadt. A fogorvosom hétfőn rendel legközelebb, várjak addig, vagy menjek el inkább ügyeletre?

  Köszönettel: Daniela

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Daniela!

  Javaslom az ügyeletet, mivel nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell a fogát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Sajnos kiderült,hogy parodontózisom van.Pár frontfogról lehúzódott az…

  Tisztelt Doktor úr!

  Sajnos kiderült,hogy parodontózisom van.Pár frontfogról lehúzódott az íny,3fogam elvándorolt és mozog (hálisten nem erősen).2napja voltam fogorvosnál,aki ajánlott egy kezelési tervet:fogkőleszedés,lézeres kezelés,kürett,stb és ha szükséges sinezés.Szeretném megkérdezni,hogy ha járok rendszeresen a kezelésekre és itthon is törekszem a megfelelő szájápolsára,akkor megállítható itt a betegség?26éves vagyok,nem szereték egy fogat sem elvesziteni.
  köszönöm válaszát
  Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  Inkább azt mondom, hogy jelentősen lassítható. Akár két-három évtizedet is nyerhet a fogainak.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Pénteken volt fogvésésem és ma még van a helyén alvadt vér és néha már nagyon…

  Tisztelt doktor úr!
  Pénteken volt fogvésésem és ma még van a helyén alvadt vér és néha már nagyon zavar és nem tudom h annak most ott kellene e lennie vagy sem arra szeretnék választ kérni h ez most jó hogy ott van vagy valahogy el kéne távolítani a fog helyéről, és ha el kell távolítani hogyan tudom megtenni.
  Előre is köszönöm.
  Tisztelettel:József

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt József!

  Ha alvadt vér van a húzás helyén, az mindenképpen jó, hiszen zárja és szűkíti a sebet, sokkal hamarabb és panaszmentesebben gyógyul. Semmiképpen ne piszkálja és ne szívogassa a húzás helyét!

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Úr. Nemrég egyik napról a másikra ínysorvadásom lett. Persze azonnal orvoshoz fordultam.…

  Tisztelt Dr. Úr.
  Nemrég egyik napról a másikra ínysorvadásom lett. Persze azonnal orvoshoz fordultam. Csak annyit szeretnék tudni, hogy a Listerine-t, vagy a cserszömörcés szájvizet érdemesebb használni. Mivel egyre több a sebesedés a szájüregben a Listerine-t hígítás nélkül szinte lehetetlen a bent tartani. Ön mit ajánlana? Tanácsát előre is köszönöm.
  József.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt József!

  A magam részéről a rendszeres fogorvosi ellenőrzést, a megfelelő fogkrémet és a cserszömörcsés szájvizet ajánlanám, mivel a Listerine-t nehezen viseli.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr. Idén év elején fogorvosom leköszörült egy jobboldali felső fogamat, majd rátette a koronát. A fog begyulladt, a koronát le kellett szedni, majd a gyulladt fogat az orvos gyökérkezelte. Kb. 1 hónap után tömés került a gyökérkezelt fogba. A problémám az, hogy a fogtő csúcsa… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Arra a röntgenre mindenképpen szükség lenne és elég felelőtlen dolog egy bizonytalan fogra koronát felhelyezni. Látatlanban semmiképp nem tudok válaszolni a kérdésére.… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Üdvözlöm. Tegnap húzott ki a szájsebész egy fogcsonkot (gyökeret), ami…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Üdvözlöm. Tegnap húzott ki a szájsebész egy fogcsonkot (gyökeret), ami egy régebben kihúzott fogból maradt ott, és az akkori fogorvosom ezt nem vette észre. A fog gócos volt, a gyökérrel együtt egy gennyzacskót is eltávolított az orvos. Most reggelre egy picit püffedtnek érzem a helyet,és a számnak azt a részét. Ez természetes? Esetleg az injekció helye, vagy az ínyem így reagál? Nincs feldagadva,csak kicsit püffedt. Lehet valami gond? Válaszát köszönöm. Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szilvia!

  Igen, a beavatkozás helyén most a seb kissé ödémás, ez okozza a duzzanatot. Remélhetően ez napokon belül panaszmentesen gyógyul.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Úr!

  Amalgám töméseimet (8 fognál) fehér, esztétikai tömésekre cseréltettem.
  Sajnos számomra egyik sem lett szép, mindegyik szürke színű.
  Főleg az alsó fogsoromban az utolsó két rágó fog a legszürkébb. Ezek cseréje nagyon fájdalmas volt, két injekcióval… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Be kell vallanom, nem tudom, miért lettek szürkék a tömései, saját munkám során nem találkoztam ilyennel, főleg friss tömések esetén. Talán nem volt megfelelő a színválasztás...Még több

 • Köszönöm a gyors válaszát! (gyökérkezelt fog volt a jeligém) Akkor egy gyökérkezelt fog tud fájni…

  Köszönöm a gyors válaszát! (gyökérkezelt fog volt a jeligém) Akkor egy gyökérkezelt fog tud fájni újra?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kitti!

  Igen tud. Fronthatásokra, de olykor látszólag különösebb okok nélkül is megfájdulhat, amely aztán spontán megszűnik egy-két napon belül. Ugyanakkor a gyökérkezelt fog gyökércsúcsán kóros elváltozások is kialakulhatnak, ezért az ellenőrzés mindenképpen szükséges.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Másfél éve szenvedtem egy fogammal, elviselhetetlen hasító jellegű szúrások…

  Tisztelt Doktor úr!
  Másfél éve szenvedtem egy fogammal, elviselhetetlen hasító jellegű szúrások voltak, amik hirtelen jöttek. Igazán be sem tudtam határolni melyik fog az. A fogam nem volt lyukas sem, de annyira fájt, hogy gyökér kezelve lett találomra. Rögtön nem múltak el a panaszaim, többször is mentem kezelésre, aztán szerencsére vége lett a szenvedésnek. Ez volt már másfél éve, és most újra elkezdtem érezni ilyen furcsa szuró érzést, bár még köze nincsen az akkoris érzéshez, mert az szó szerint elviselhetetlen volt. Nagyon félek, hogy újra fog úgy fájni, mint akkor, pedig eltelt másfél év és semmi panaszom nem volt. Mennyi esélyem van rá, hogy bár most megint nincs valami rendben, nem fog úgy fájni mint akkor?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel: Kitti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kitti!

  Látatlanban semmiképp nem tudok válaszolni a kérdésére.
  Ha elméletileg kérdezi, akkor azt kell mondanom: ötven-ötven: vagy igen, vagy nem :-)

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tsztelt doktor úr! Fogorvosom szerint bal oldali állkapocsizületi kopásom van. Lehet ezt…

  Tsztelt doktor úr!

  Fogorvosom szerint bal oldali állkapocsizületi kopásom van. Lehet ezt valahogy orvosolni?

  Köszönettel: Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ildikó!

  Sajnos az állkapocsízületi károsodások kezelése legtöbbször tüneti. Rendkívül komplex ízületről van szó.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd