A betegek kérdései (8208)

 • Tisztelt Doktor úr! 30 éves anyuka vagyok,tavaly a terhességem előtt 2 fogamat sajnos elkellett…

  Tisztelt Doktor úr!
  30 éves anyuka vagyok,tavaly a terhességem előtt 2 fogamat sajnos elkellett távolítani."Csak" ez a 2 fogam hiányzik,de ezek pont a bal alsó 6-so illetve 7es fogak.(A bölcsességfogam nem nőtt alul ki) A hiány nagyon zavaró a rágásban.Sajnos a fogbeültetés anyagi okok miatt kizárt,szeretném megkérdezni van e bármilyen más mód ezen fogak pótlására?
  Köszönöm előre is!Tisztelettel:Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Látatlanban nem tudok kezelési tervet adni, csak személyes konzultáció után. Ha nincs olyan foga, amelyet hátsó pillérként lehetne használni, akkor valóban csak a beültetés, illetve a kivehető fogpótlás marad, mint lehetőség.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Pénteken voltam fogorvosnál, mivel már napok óta erősen fájt a fogam.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Pénteken voltam fogorvosnál, mivel már napok óta erősen fájt a fogam. Ő megröntgenezte, majd azt mondta, hogy a tömés alatt továbblyukadt a fogam. Ezért a régi tömést kiszedte és helyette berakott egy "gyógytömést". A fájdalom továbbra is nagyon erős (a fájdalomcsillapító alig segít valamit), és az arcom is bedagadt. A fogorvosom hétfőn rendel legközelebb, várjak addig, vagy menjek el inkább ügyeletre?

  Köszönettel: Daniela

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Daniela!

  Javaslom az ügyeletet, mivel nagy valószínűséggel gyökérkezelni kell a fogát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Sajnos kiderült,hogy parodontózisom van.Pár frontfogról lehúzódott az…

  Tisztelt Doktor úr!

  Sajnos kiderült,hogy parodontózisom van.Pár frontfogról lehúzódott az íny,3fogam elvándorolt és mozog (hálisten nem erősen).2napja voltam fogorvosnál,aki ajánlott egy kezelési tervet:fogkőleszedés,lézeres kezelés,kürett,stb és ha szükséges sinezés.Szeretném megkérdezni,hogy ha járok rendszeresen a kezelésekre és itthon is törekszem a megfelelő szájápolsára,akkor megállítható itt a betegség?26éves vagyok,nem szereték egy fogat sem elvesziteni.
  köszönöm válaszát
  Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  Inkább azt mondom, hogy jelentősen lassítható. Akár két-három évtizedet is nyerhet a fogainak.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Pénteken volt fogvésésem és ma még van a helyén alvadt vér és néha már nagyon…

  Tisztelt doktor úr!
  Pénteken volt fogvésésem és ma még van a helyén alvadt vér és néha már nagyon zavar és nem tudom h annak most ott kellene e lennie vagy sem arra szeretnék választ kérni h ez most jó hogy ott van vagy valahogy el kéne távolítani a fog helyéről, és ha el kell távolítani hogyan tudom megtenni.
  Előre is köszönöm.
  Tisztelettel:József

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt József!

  Ha alvadt vér van a húzás helyén, az mindenképpen jó, hiszen zárja és szűkíti a sebet, sokkal hamarabb és panaszmentesebben gyógyul. Semmiképpen ne piszkálja és ne szívogassa a húzás helyét!

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Úr. Nemrég egyik napról a másikra ínysorvadásom lett. Persze azonnal orvoshoz fordultam.…

  Tisztelt Dr. Úr.
  Nemrég egyik napról a másikra ínysorvadásom lett. Persze azonnal orvoshoz fordultam. Csak annyit szeretnék tudni, hogy a Listerine-t, vagy a cserszömörcés szájvizet érdemesebb használni. Mivel egyre több a sebesedés a szájüregben a Listerine-t hígítás nélkül szinte lehetetlen a bent tartani. Ön mit ajánlana? Tanácsát előre is köszönöm.
  József.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt József!

  A magam részéről a rendszeres fogorvosi ellenőrzést, a megfelelő fogkrémet és a cserszömörcsés szájvizet ajánlanám, mivel a Listerine-t nehezen viseli.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr. Idén év elején fogorvosom leköszörült egy jobboldali felső fogamat, majd rátette a koronát. A fog begyulladt, a koronát le kellett szedni, majd a gyulladt fogat az orvos gyökérkezelte. Kb. 1 hónap után tömés került a gyökérkezelt fogba. A problémám az, hogy a fogtő csúcsa… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Arra a röntgenre mindenképpen szükség lenne és elég felelőtlen dolog egy bizonytalan fogra koronát felhelyezni. Látatlanban semmiképp nem tudok válaszolni a kérdésére.… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Üdvözlöm. Tegnap húzott ki a szájsebész egy fogcsonkot (gyökeret), ami…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Üdvözlöm. Tegnap húzott ki a szájsebész egy fogcsonkot (gyökeret), ami egy régebben kihúzott fogból maradt ott, és az akkori fogorvosom ezt nem vette észre. A fog gócos volt, a gyökérrel együtt egy gennyzacskót is eltávolított az orvos. Most reggelre egy picit püffedtnek érzem a helyet,és a számnak azt a részét. Ez természetes? Esetleg az injekció helye, vagy az ínyem így reagál? Nincs feldagadva,csak kicsit püffedt. Lehet valami gond? Válaszát köszönöm. Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szilvia!

  Igen, a beavatkozás helyén most a seb kissé ödémás, ez okozza a duzzanatot. Remélhetően ez napokon belül panaszmentesen gyógyul.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Úr!

  Amalgám töméseimet (8 fognál) fehér, esztétikai tömésekre cseréltettem.
  Sajnos számomra egyik sem lett szép, mindegyik szürke színű.
  Főleg az alsó fogsoromban az utolsó két rágó fog a legszürkébb. Ezek cseréje nagyon fájdalmas volt, két injekcióval… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Be kell vallanom, nem tudom, miért lettek szürkék a tömései, saját munkám során nem találkoztam ilyennel, főleg friss tömések esetén. Talán nem volt megfelelő a színválasztás...Még több

 • Köszönöm a gyors válaszát! (gyökérkezelt fog volt a jeligém) Akkor egy gyökérkezelt fog tud fájni…

  Köszönöm a gyors válaszát! (gyökérkezelt fog volt a jeligém) Akkor egy gyökérkezelt fog tud fájni újra?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kitti!

  Igen tud. Fronthatásokra, de olykor látszólag különösebb okok nélkül is megfájdulhat, amely aztán spontán megszűnik egy-két napon belül. Ugyanakkor a gyökérkezelt fog gyökércsúcsán kóros elváltozások is kialakulhatnak, ezért az ellenőrzés mindenképpen szükséges.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Másfél éve szenvedtem egy fogammal, elviselhetetlen hasító jellegű szúrások…

  Tisztelt Doktor úr!
  Másfél éve szenvedtem egy fogammal, elviselhetetlen hasító jellegű szúrások voltak, amik hirtelen jöttek. Igazán be sem tudtam határolni melyik fog az. A fogam nem volt lyukas sem, de annyira fájt, hogy gyökér kezelve lett találomra. Rögtön nem múltak el a panaszaim, többször is mentem kezelésre, aztán szerencsére vége lett a szenvedésnek. Ez volt már másfél éve, és most újra elkezdtem érezni ilyen furcsa szuró érzést, bár még köze nincsen az akkoris érzéshez, mert az szó szerint elviselhetetlen volt. Nagyon félek, hogy újra fog úgy fájni, mint akkor, pedig eltelt másfél év és semmi panaszom nem volt. Mennyi esélyem van rá, hogy bár most megint nincs valami rendben, nem fog úgy fájni mint akkor?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Üdvözlettel: Kitti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kitti!

  Látatlanban semmiképp nem tudok válaszolni a kérdésére.
  Ha elméletileg kérdezi, akkor azt kell mondanom: ötven-ötven: vagy igen, vagy nem :-)

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tsztelt doktor úr! Fogorvosom szerint bal oldali állkapocsizületi kopásom van. Lehet ezt…

  Tsztelt doktor úr!

  Fogorvosom szerint bal oldali állkapocsizületi kopásom van. Lehet ezt valahogy orvosolni?

  Köszönettel: Ildikó

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ildikó!

  Sajnos az állkapocsízületi károsodások kezelése legtöbbször tüneti. Rendkívül komplex ízületről van szó.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! A lányom 7 éves és iskolafogászaton beutalót kapott fogszabályzásra. Nem…

  Tisztelt Doktor Úr!
  A lányom 7 éves és iskolafogászaton beutalót kapott fogszabályzásra. Nem a fogai állnak rosszul, még nem is esett ki minden tejfoga, hanem az alsó fogsora nem zár a felsővel (egy kicsit előre áll) Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben milyen fogszabályzást szoktak alkalmazni? Köszönettel BRita

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt BRita!

  Látatlanban elég nehéz kezelési tervet adni. A vizsgálat elsősorban azt a célt szolgálja, hogy mi az oka a fogak ilyen módon történő állásának. Lehet, hogy nem is fogszabályozó, hanem állsapka lesz szükséges, ha csontrendszeri eredetű a rendellenesség, de ezzel kapcsolatban mindenképpen a fogszabályozós kolléga lesz az illetékes.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! 4 hete kihúzták egyik felső bölcsességfogamat.A helye még mindig fáj,és…

  Kedves Doktor Úr!

  4 hete kihúzták egyik felső bölcsességfogamat.A helye még mindig fáj,és a fájdalom kisugárzik előre is és az alsó fogakba is.Ma vettem észre hogy ha fog helyéhez teszem a nyelvem olyan mintha ott egy egyre nagyobb puha léggömb lenne.Ez Ön szerint normális??Nagyon meg vagyok ijedve!!Egy hete a fogorvosom azt mondta hogy szépen gyógyul és nem fájhat.(Hát neki biztos nem..:-)

  Köszönöm válaszát.
  Üdv:Remi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Remi!

  Látatlanban sajnos nem tudok diagnosztizálni. Az ilyen konkrét panaszokkal a beavatkozást végző kollégát kell felkeresnie.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Lehet még szép fogsorom?

  Tisztelt Doktor Úr!

  Tizenéves koromban 3 évig volt éjszakai és 1 évig állandó fogszabályzóm, ennek eredményeképpen a fogaim gyönyörűek lettek. Nem olyan régen teljesen véletlen egy fogfájás miatt panorámaröntgent készítettek a fogaimról és kiderült, hogy mind a 4 bölcsességfogamat… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Az önmaguktól való visszarendeződésnek sajna kevés az esélye. A fogszabályozásnál sokszor alapvető hiba, hogy a bölcsességfogak kinövése előtt befejeződik, így… Még több

 • Tisztelt Dokor Úr !

  A kérdésem az lett volna, amit sajnos rosszul fogalmaztam meg Ön felé, hogy szerencsémre városunk egyik leghiresebb szájsebészének kezelése alá kerültem, aki az afta félémre konkrétan kijelentett, hogy biztos nem rák, nyugodjak meg, mégis vett ki egy darabot… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  Nem a kiváltó ok, hanem a gyanú miatt vesznek mintát. Az orvoslásban nagyon fontos dolog az alázat, vagyis nem szabad hasraütés-szerűen dönteni, hanem csak egy… Még több

 • Jo napot kivanok! A fogam huzatot kapott es iszonyatosan faj.Nem tudok aludni a fajdalomtol…

  Jo napot kivanok!

  A fogam huzatot kapott es iszonyatosan faj.Nem tudok aludni a fajdalomtol lassan 2 napja...a fogam be van tomve,kb. 1 eve es idaig nem volt vele semmi gondom.ma a fogorvos kifurta a tomest,allitolag ez jot tesz.Velemenyet kernem,es azt hogy hogyan tudnam megelozni ezt a fajdalmat....?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Átmenetileg csak fájdalomcsillapító segíthet és nagy valószínűséggel gyökérkezelés a fájdalommal szemben. A gyógyszer csak átmenetileg csillapítja a panaszait.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Igen Dr. Úr valami iylesmit beszélt h. idegek mehetnek ott és nagy beavatkozást igényelne,készít…

  Igen Dr. Úr valami iylesmit beszélt h. idegek mehetnek ott és nagy beavatkozást igényelne,készít egy röntgent jövöhéten.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Mielőbbi gyógyulást Önnek!


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • TISZTELT DOKTOR UR,az lenne a problémám,hogy 2,5 hete huzták ki a leghátso fogamat,felül a jobb…

  TISZTELT DOKTOR UR,az lenne a problémám,hogy 2,5 hete huzták ki a leghátso fogamat,felül a jobb oldalon.bevolt gyulladva,az érzéstelenitö se sokat segitett,A huzás helye nem fáj,de felette az inynél a duzzanat az most is ott van, és elégé érzékeny,mért nem mulik el a duzzanat ?mit csináljak? köszönöm válaszát, RENI

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Reni!

  Látatlanban nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom javasolni, hogy mindenképpen keresse fel a foghúzást végző kollégát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Először is szeretném megköszönni mindenkori kedves és nyugtató válaszát.…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Először is szeretném megköszönni mindenkori kedves és nyugtató válaszát. Voltam a szásebészeten és megtörtént a kimetszés ami abszolút fájdalommentes volt. A szájsebész főorvos megnyugtatott, hogy ez biztos nem rák, hanem valamilyen bőrbetegség. Kérdésesem akkor ilyenkor a kezelés folytatása miatt vesznek mintát. Köszönöm és tisztelettel: katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  Nem értettem a kérdést, kérem pontosabban fogalmazza meg. Mielőbbi gyógyulást Önnek!

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az alsó ínyem piros és duzzadt…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az alsó ínyem piros és duzzadt érzékeny is!!Járok fogorvoshoz most éppen gyökérkezelésre...Ugye nem szájrákom van azt észre kellett volna vennie???20 éves vagyok.

  Válaszát előre is köszönöm!


  Eszter

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Eszter!

  Látatlanban nem tudok diagnosztizálni, de ilyenkor érdemes felkeresni egy másik kollégát is, ha biztosan meg szeretne nyugodni. Több szem, többet lát :-)


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd