A betegek kérdései (8208)

 • Kedves Doktor Úr! Korábban jobb alsó ötös fog gyökércsúcs rezekciójával, ill gyökértömés fertőződéssel…

  Kedves Doktor Úr!

  Korábban jobb alsó ötös fog gyökércsúcs rezekciójával, ill gyökértömés fertőződéssel kapcsolatban írtam Önnek.
  Köszönöm szépen a válaszát- amelyben Ön is reálisnak látta a gyökértömés fertőződés gyanúját- és a fog eltávolítást javasolta.
  Ez megtörtént hétfón.
  A foghúzás után kb 5 perccel, amíg a rendelőben várni kellett - nagyon keserű ízt éreztem a fog alól, majd kb 10 perccel később egy fogdarab jött ki a sebből. Látható volt rajta a fúró nyoma, ahogy levésték.
  A húzás után picit óvatosan tisztították a sebet, majd tamponálták.
  Ugyan most nem készítettek röntgenfelvételt, de lehetséges Ön szerint hogy a szeptemberben elvégzett gyökércsúcs rezekció során hagyták bent ezt a fogdarabot?
  (Egyébként műtét óta - valamilyen okból - nagyon rosszul voltam- több hónapig, és egyszerűen nem tudtuk, hogy mi az oka- sajnos ahol végezték a műtétet- nem álltak szóba a panaszaimmal kapcsolatban- azt mondták, hogy az nem igaz, hogy gond van.
  Mindenesetre ez a bent lévő fogdarab elgondolkodtatott hogy nem-e ez volt a panaszaim oka.
  Köszönettel:
  J. Tünde

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Tünde!

  Sajnos ezt látatlanban nem tudom megmondani. Ha a műtét után bent maradt volna egy gyökérdarabka, az a röntgenen látszott volna.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! 10 napja húzták ki a fogamat, vérrög mar nincs benne. Viszont a lyuk alján…

  Tisztelt Doktor úr! 10 napja húzták ki a fogamat, vérrög mar nincs benne. Viszont a lyuk alján van valami fehér, gondolom lepedék vagy étel darab, de hiába öblögetem nem akar kijönni. Fogkefével megpróbálhatom már? Vagy kijön magától? Üdvözlettel: Betti

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Betti!

  Óvatosan megtisztogathatja, de ha nem akar kijönni, akkor inkább ne erőltesse.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Kb.4 hete észrevettem hogy szuvas a bal alsó ötös fogam, majd egy ismerősöm ajánlására elmentem egy nyugdíj mellet praktizáló fogorvoshoz. Amivel nem is lenne gond, de feltűnt hogy pár lépést kihagyott az addig tapasztalt fogtömés menetéből és a készülékek is… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Hamar Szilvia!

  Várom a felvételt.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Dr.úr 2hete húzták ki a bal alsó 7es fogam azzal már semmi baj nincs:-,most elkezdett…

  Kedves Dr.úr 2hete húzták ki a bal alsó 7es fogam azzal már semmi baj nincs:-,most elkezdett fajni a jobb oldal alul az normalis?vagy az csak azer van,mert a fogam tolodik?:)Valaszat koszonom

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Vagy lehet, hogy csak azért, mert a rágása áttolódott a másik oldalra és ott is van olyan fog, amely beavatkozást igényelne.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot kívánok, huzatot kaptam, fájt a fogam és begyulladt, ezt követően lennebb jött a középső…

  Jó napot kívánok, huzatot kaptam, fájt a fogam és begyulladt, ezt követően lennebb jött a középső metszőfogam, azt szeretném megtudni, hogy a gyulladás elmúlta után visszamegy az eredeti helyére vagy ilyenkor mi lenne a megfelelő teendő? Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban sajnos nem tudom megmondani. A válaszhoz minimum egy személyes vizsgálatra lenne szükség.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot kívánok, a 19 éves unokaöcsémnek most bújik a bölcsességfoga, ami miatt sokat szenved.…

  Jó napot kívánok,
  a 19 éves unokaöcsémnek most bújik a bölcsességfoga, ami miatt sokat szenved. A szájüregét sérti nagyon a most bújó fog, ami miatt enni nem is tud. A beszélgetés is nehezére esik. Ez természetes? Meddig tart? Tudunk mi segíteni neki valamiben? Esetleg ha van kenőcs, gyógyszer vagy valami.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Érdemes lenne ellátogatni egy kollégámhoz. A személes és röntgenvizsgálat adhat választ arra, mi lehet a fog további sorsa, amely a legjobb az unokaöccse számára.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonàrd! Szilveszter este feldagadt a jobb felső fogínyem, másnap mivel…

  Tisztelt Dr. Janik Leonàrd!

  Szilveszter este feldagadt a jobb felső fogínyem, másnap mivel csak nagyobb lett a duzzanat elmentem a szájsebészetre és ott felvágták a 4-es és 5-ös fogam között az ínyt, hogy a genny távozhasson. A duzzanat sikeresen le is lappadt, csak az ínyemen maradt a feltárás helyén egy kisebb hólyag. Azt mondták hogy a 4-es fogamban elsorvadt az ideg, és amiatt gyulladt be, így tegnapi nap folyamán el is mentem a fogorvosomhoz gyökérkezelésre. Ott viszont azt mondta a doktor úr hogy mivel előzőleg nem tisztították ki rendesen a gyulladt gennyzacskókat a foggyökér mellől, még ő is tisztogatott egy jó fél órán keresztül, gyökérkezelni nem tudta. Végül kaptam antibiotikumot az ínyem alá, és írt is fel. A problémám az lenne, hogy hazaúton végig vérzett a seb, majd még otthon is, és a tükörben azt láttam hogy alvadt vérből egy viszonylag nagy, sötétvörös,,párna" keletkezett ami eltakarja a feltárás helyét és az íny nagy részét is. Azt néztem hogy azt onnan le tudnám szedni, mert ilyen zselés állagú, és nem is fáj, de amint piszkálom, egyből újra vérezni kezd. A kérdésem ennek a ,,párnának" a megjelenése normális-e és ha igen mi a teendő vele, mikor fog onnan eltűnni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Érdekes a történet. A szájsebészeten elsősegélyt végeztek, a nagyobb baj elkerülése volt s cél, nem pedig az, hogy a fog körüli gennyzacskókat eltávolítsák. Megjegyzem, ennek gyökértömés nélkül vajmi kevés eredményessége is lenne. Mindenesetre érdemes lenne a gyökérkezelést, -tömést végrehajtani, ha szükséges, akár gyökércsúcs-rezekció árán is. Természetesen csak akkor, ha a körülmények ezt lehetővé teszik.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  ??????

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Doktor úr, az előző kérdésemnél elfelejtettem hozzátenni, hogy négy hónapos terhes vagyok.…

  T. Doktor úr, az előző kérdésemnél elfelejtettem hozzátenni, hogy négy hónapos terhes vagyok. Laura

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Laura!

  Ez a válaszomon nem változtat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr, tegnap ebédkor egy száraz tésztaszilánk csúszott be függőlegesen a bal kettes fogam hátsó szegélye alá, erős feszítő érzést okozva. Ez pár perc múlva enyhült, ahogy a fogam megszokta a feszítést, és nem tudtam megállapítani, hogy a szilánk végül távozott-e, de konkrétan nem… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Laura!

  A leírás alapján a helyzet néhány napon belül rendeződik. Igazán biztos választ csak személyes vizsgálat adhat egy kollégámnál.

  Tisztelettel:
  Dr.…

 • Kedves Doktor Úr, Panaszaim a következők: Zsibbadas, a test bal oldalan (kez lab), neha a nyelvem…

  Kedves Doktor Úr,
  Panaszaim a következők:
  Zsibbadas, a test bal oldalan (kez lab), neha a nyelvem is bizsereg es szedulok, de azt sűrűn. Tűszuras szeru es izületi egyeb fajdalmak kulonbozo vegtagokban véletlenszerűen( labfej, kéz ujjtő, térd, ujjak stb) olykor nehezlegzes, es konnyen kifaradok. Bal labujjaim labfejem hidegebb, bal lábfejen 3 gombás köröm, és bal talpamon bőrkeményedés. Bal fulem szokott zugni dugulni. Labaim nehezebbnek érzem járáskor. (Hozzateszem a műtött bal szemfogam gyökere rezekálva, de szokott tompan de erosen zsibogni fájni és műtét előtt is ilyen volt, es fejem bal oldala faj ill kisugárzott több végtagomba is. Orrpolipom is van bal orrmelléküregben, tarkomnal is fajdogal a fejem, néha hőemelkedésem van. Bal szemem is furcsa, mintha nyomás alatt lenne. Emellett gerincferdulesem van, nyakam hangosan szokott ropogni, és ha tarkómon fekszek pl kemény kanapé karfán zsibbadhat a karom).
  Fej CT negativ lett kulonfele helyben vegzett mozgastesztek neurologusnal negativak. Szemésznél -1-es szemüveget írtak fel, más problémát nem találtak. Bal oldalon arcom kicsit erzeketlenebb (elvileg arcureggyulladasom van).
  Étvágyam van, székelésem rendben.
  Gyogyszereket írtak fel 1hónapja szedem: milgamma, betaserc, divascan, triapdial, cavinton, momentason sandoz,
  koszonom válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Nem kaptam kérdést. A leírás alapján azonban inkább neurológust vagy belgyógyászt kellene megkérdeznie.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • T. Szakértő! Jövő héten egy ínykorrekciós műtéten veszek részt, ahol a lecsúszott ínyt a szájpadlásból…

  T. Szakértő!

  Jövő héten egy ínykorrekciós műtéten veszek részt, ahol a lecsúszott ínyt a szájpadlásból pótolják. Szeretném megkérdezni, hogy ez miben és mennyire korlátozza a napi rutint. Mennyi ideig nem tudok kb. normálisan beszélni, enni, testedzést végezni esetleg teljes nyugalomra, fekvésre van szükség?

  Köszönöm!
  Lajos

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Lajos!

  Javaslom, a kérdéseket az operatőr felé tegye fel, mivel én látatlanban nem tudom, mennyire lesz kiterjedt a beavatkozás.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Kb 10 éven keresztül meg volt egy tömésem alul a legelső örlőfogamban, de valamilyen megfontolásból kipróbáltam ezt az otthoni UV lámpás, fogsínes fogfehérítést. Egy idő múlva észrevettem, hogy elkezdett szuvasodni az a fogam a tömés körül, kis fekete terület… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Az otthon alkalmazott és az orvosi lámpa más-más energiatartományban működik, teljesen más az alkalmazási módjuk is.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik…

 • Tisztelt Doktor ur !
  A baloldalom koronám van. A b.7-esnél van egy kis íny sorvadásom, ami kezdetekben fájdalommar járt, de megfelelő fokkrémmel és szájöblítővel karban tudtam tartani. Karácsony előtt megint éreztem egy kis fádalmat és a fog fölött egy pici csomót.Phlogosollal naponta… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  Látatlanban sajnos semmit. Remélhetően a kolléga gyorsan orvosolja majd a problémát.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr. Janik Leonàrd! Kint tartozkodom Nèmetorszàgban. Jelenleg várandòs vagyok;7.hònapban⁄Februàrban⁄…

  Tisztelt Dr. Janik Leonàrd!
  Kint tartozkodom Nèmetorszàgban.
  Jelenleg várandòs vagyok;7.hònapban⁄Februàrban⁄ Magyarorszàgra làtogatom.
  AOK kàrtyâm van⁄érvènyes⁄támogatott⁄Szeretnék fogorvoshoz is elmenni ez alatti időszak alatt;-Ezt csak itt tehetem meg vagy Mo.on is tudom hasznàlni ezen betegbiztosîtàst a költsègek elrendezêsêre?

  Tisztelettel:Krisztina. Nagy

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Nagy Krisztina!

  Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére, mivel csak magánellátásban veszek részt. javaslom, hogy a kérdéseket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé tegye fel.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Kb.két hete vettem észre,hogy a felső kettes fogam egy kicsit mozog(gyökérkezelt)és…

  Tisztelt Doktorúr! Kb.két hete vettem észre,hogy a felső kettes fogam egy kicsit mozog(gyökérkezelt)és ami elég furcsa,hogy az első két fogam között egy kis rés van,ami érezhetően és láthatóan is húzódik össze.Tehát a mozgó fogam nyomja össze az első két fogam.Kis zsibbadást is érzek a fogaim mögött lévő szájpadlásomon.Röntgen beutalót már kértem,csak addigis azért idegeskedem,hogy lehet valami csomó vagy mi lehet ami ezt okozhatja.Köszönöm válaszát előre is.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha a fog mozog, akkor sajnos gyengébb, mint a környező, stabil fogak. Ezáltal aligha gyakorolhat azokra erős hatást. A r9ntgen viszont jó lesz annak ellenőrzésére, milyen állapotban van a gyökérkezelt fog.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr.úr az a panaszom hogy estènkènt alvàsnàl nagyon lüktet a fogam, ès úgy èrzem hogy…

  Tisztelt Dr.úr
  az a panaszom hogy estènkènt alvàsnàl nagyon lüktet a fogam, ès úgy èrzem hogy az inyem is megvan dagadva. Ebben szeretnèk tanàcsokat kèrni hogy , hogyan lehetne ezt elmulasztani.
  Vàlaszàt előre köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A legbiztosabb módja, ha holnap felkeresi egy kollégámat. Otthoni módszerekkel sajnos megoldani nem, legfeljebb elodázni tudja a problémát.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az előző kérdésben kihagytam hogy 18 éves fiú vagyok, nem tudom hogy fontos…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Az előző kérdésben kihagytam hogy 18 éves fiú vagyok, nem tudom hogy fontos információ-e de azért gondoltam leírom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A válasz korosztálytól független.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a salvus víz károsíja-e a fogakat, fogzománcot?…

  Tisztelt doktor úr!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a salvus víz károsíja-e a fogakat, fogzománcot? Ugye tudjuk, hogy a savas dolgok károsítják, de vajon a lúgos dolgok is, mint pl a salvus víz milyen hatással van a fogzománcra?

  Köszönettel:
  Tibi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Tibi!

  Tudomásom szerint nincs károsító hatással. De ez természetesen a javasolt mennyiségre vonatkozik.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a felső 4-es és 5-ös fogam felett,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a problémával fordulok önhöz hogy a felső 4-es és 5-ös fogam felett, nem is az ínyen hanem afölött lehet érezni egy bizonyos arccsontot mindkét oldalon. Nos a bal oldalon ezen a csonton mintha egy keményebb duzzanat lenne, bár abban nem vagyok biztos hogy a csontot van de borsó méretű és csak nyomásra fáj és akkor is csak kicsit. Ez körülbelül 1 hónapja van és ha jól emlékszem előtte pár nappal pont az 5-dik fogam, ami felett van ez a "kinövés" fájt majd elmúlt. Nem tudom mi lehet ez mert sehol sem találtam konkrét választ erre, és félek hogy talán valamilyen daganat, ezért fogok menni még a héten a fogorvosomhoz, de addig is jó lenne ha tudnám mi lehet ez.
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban sajnos én sem tudom megmondani. Biztosabbat csak majd a kolléga tud majd mondani a személyes és az esetleges röntgenvizsgálat után.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd