A betegek kérdései (8208)

 • ÜDVÖZLÖM DR-ÚR. 3 ág betegségem volt, amivel 2005-ben megoperáltak. Kb 2-3 éve szedek sincumart.…

  ÜDVÖZLÖM DR-ÚR. 3 ág betegségem volt, amivel 2005-ben megoperáltak. Kb 2-3 éve szedek sincumart. Húztak fogat, és tisztában vagyok azzal, hogy mit kell csinálni foghúzás előtt és után.⁄DÖFKÖDNI A HASAMAT HÚZÁS ELŐTT 3 NAPIG , TERMÉSZETESEN SINCUMAR NÉLKÜLL STB. 73 éves vagyok és még van fogam. A problémám az, hogy miután ez aránylag egy új gyógyszer, úgy néz ki, hogy nem mindenki tud rá választ adni.A kardiológusom azt ajánlotta, hogy húzás előtt 2 nappal ne vegyem be a gyógyszert. Rendben. De mi van utána? Kell-e valamit mellé szedni, hiszen mindenki, én is félek a strogtól is és a vérzéstől is. Azt hiszem sikerült leírnom, hogy mi a problémám. Nagyon köszönöm előre is a válaszát. Tisztelettel Hruby Mária. Egyben, kívánok boldog új évet.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Hruby Mária!

  Leírta a problémát, de a gyógyszert nem említette. Azonban a kérdést nem nekem, hanem inkább egy belgyógyásznek kellene feltennie.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Pár hónapja dohányzok, mindennapos szinten.1 hete fáj a nyelvem alatti terület,…

  Tisztelt Doktorúr!
  Pár hónapja dohányzok, mindennapos szinten.1 hete fáj a nyelvem alatti terület, ami elég piros. Ma Vettem észre, hogy a szájpadlásom sárgás pici piros foltokkal.Lehetséges, hogy szájrák?Mit kellene tennem, mert nem szeretnék vele orvoshoz menni se a szüleimhez.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A diagnózist csak szövettani vizsgálattal lehet kimondani. Már csak a saját megnyugtatása végett is érdemes lenne ellátogatnia egy kollégához.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy kb. 2hete ideiglened tömést kaptam az alsó 4es…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Az lenne a problémám, hogy kb. 2hete ideiglened tömést kaptam az alsó 4es fogamba és azóta érzékeny a hidegre, melegre, édesre, meg olykor magától is fáj. Ráharapáskor egyáltalán nem fáj. Az érzékenység elmúlhat?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mónika!

  A kisőrlő fogak sokkal érzékenyebbek, könnyen elhalnak. A leírás alapján a gyökérkezelésnek van reális esélye.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdv! A oldali hátsó fogam megrepedt, szerintem még repedt lyuk is lett rajta, mi a teendő vele?…

  Üdv! A oldali hátsó fogam megrepedt, szerintem még repedt lyuk is lett rajta, mi a teendő vele? Nem fog szét esni a fogam? Annak idején a fogorvosom sokat szenvedett vele, mert négy gyökeres fog volt. Ez lehet hogy buta kérdés, de ha sérült a gyökér kezelt fogam, vagy ne adj Isten szétesne, akkor a benne lévő fém csíkok, vagy nem is tudom hogy hívják őket amiket bele tesznek a tömés előtt, azok nem jönnek ki, és nem nyelhetem le?

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
  Tisztelettel: Kékesi Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kékesi Attila!

  Csak azt tudom javasolni, hogy keresse fel egy kollégámat. A fém csíkokat már kivették, mivel azokra csak a tömés készítése során volt szükség, nem maradtak benne a tömésben. Hogy egy kiegészítő tömés elég lesz-e vagy már koronázni is kell-e a fogat, azt látatlanban nem tudom megmondani.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Sajnos néhány hete rászoktam a hánytatásra, van, hogy naponta többször is csinálom. Tudom, hogy ez nem jó, de nem hagyhatom abba. Hallottam róla, hogy a fogaknak árthat a gyomorsav miatt. Ön mit javasolna, hogy a fogaim lehetőleg ne károsodjanak? Nem sok ideig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos ez rendkívül károsító folyamat és a hatása egyszerűen kivédhetetlen, ha jelen van. Az azonnali fogmosás sem ajánlott, mivel a nyál regeneráló hatása így… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Lehet olyan, hogy 42 éves korban jön ki egy bölcsességfog? Most vettem észre,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Lehet olyan, hogy 42 éves korban jön ki egy bölcsességfog? Most vettem észre, hagy a bal alsó ínyem végén valami kinövés van, mint mikor a gyerekeknek áttört a foguk.
  Lehet, hogy most nő ki?
  Köszi
  Dóra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Dóra!

  Akár kilencven felett is, találkoztam már ilyen esettel. Hogy van-e vele teendő vagy nincs, azt látatlanban nem tudom megmondani.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Minden foghúzás után pontosan a hetedik nap éjjelén elkezd megállíthatatlanul…

  Tisztelt Doktor úr!

  Minden foghúzás után pontosan a hetedik nap éjjelén elkezd megállíthatatlanul vérezni a foghelyem, ( reggelre tele van a szám alvadt vérrel) eddig három húzás három sürgősségi varrás egy hét múlva. Labor szerint nem vagyok vérzékeny.
  Mi okozhatja ezt?

  Köszönettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Nem kívánok összeesküvés elméleteket gyártani, nem tudom megmondani. Ha pontosan belemélyednénk, bizonyára találnánk eltéréseket is.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a nyálmirigytermék vizsgálat pontosan mit jelent,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Szeretném megkérdezni, hogy a nyálmirigytermék vizsgálat pontosan mit jelent, mivel a szájsebész nem foglakozott velem, pedig pontosan kértem ezt a vizsgálatot. Van-e erre külön labor vizsgálat vagy csak az általános? Három hónapon keresztül 3 x-i labor normál lipáz értéknél 190-es amiláz értéket mutat. Nem tudni mitől. Hasi ultrahang negatív. Tele van a szám habos nyállal éjjel nappal.

  Előre is köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A nyál mennyiségét és összetevőinek tartalmát vizsgálják. Ez egy külön vizsgálat. A pontos értékelése a küldő szakorvos feladata.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Napok óta igen szenvedek a bal felső (utolsó) mozgó fogamtól! Ez a fog…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Napok óta igen szenvedek a bal felső (utolsó) mozgó fogamtól! Ez a fog már egy ideje mozog, de eddig nem fájt. Mostanra a fogínyem is elég pirossá vált a fog mellett, nagyon meg vagyok ijedve, hogy ez szájüregi betegség következménye lehet? Holnap természetesen megyek fogorvoshoz, bízom benne nem kell sokáig kínlódnom! Ön szerint nagy baj lehet? Kihúz a fogorvos gyulladt , fájdalmas fogat?
  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel: Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  A leírás alapján komoly fogágybetregség is lehet a fog körül. Nagy valószínűséggel a foghúzás lesz a megfelelő kezelés megy után radikálisan javul majd a helyzet.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Párom egyik tömött örlőfogából észrevétlenül letört egy kis darab. Szeretnénk…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Párom egyik tömött örlőfogából észrevétlenül letört egy kis darab. Szeretnénk tájékozódni, hogy mennyibe kerülhet ennek helyrehozatala, de sajnos nem ismerjük ennek a megnevezését. Olyasmit találtam árlistákon, hogy direkt héj esztétikus töméssel, illetve koronaépítés. Ezek valamelyike vagy esetleg más felel meg az eljárás elnevezésének? Hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szilvia!

  Őrlőfogra inkább tömés vagy korona jöhet szóba. Az árak pedig rendelőnként eltérőek. Látatlanban konkrét problémára nem tudok felelni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Kb. három hete húzták ki az egyik fogamat. És azóta a kihúzott fog helye…

  Tisztelt Doktor úr!

  Kb. három hete húzták ki az egyik fogamat. És azóta a kihúzott fog helye mellett, a fogíny külső oldalán van hosszában egy mélyedés. Az a kérdésem, hogy ez miért van ott és mikor múlik el várhatóan? Vagy ez már mindig ott lesz?

  Köszönöm a válaszát.
  L. T.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nagy valószínűséggel a csont és szövetveszteség eredménye. Hogy megmarad-e vagy kitöltődik, azt előre nem tudom megmondani.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Létezhet olyan hogy a fogideg csak részlegesen hal el? Van két rossz fogam,és úgy tudtam évekkel ezelőtt kihalt belőle az ideg,mert semmilyen ingerre nem jelentkezett fájdalom.Most azonban nagyon erős cukros vegyhatásra [mézeskalács,szaloncukor] pár másodpercig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A gyökérkezelt fogak érzékenysége elméletileg előfordulhat, mivel számos mellékcsatorna is lehet. Ilyen mikrovizsgálatok tudomásom szerint nincsenek.
  Önnek… Még több

 • Foghúzás utáni sebgondok

  Tisztelt Doktor Úr!
  5 nappal ezelőtt húzták ki az alsó 7-es rágófogam. Azóta is nagyon fáj a helye, varrták is. Csak napi több fájdalom csillapító beszedése után jobb egy kicsit. Pár perce valami nyálkát éreztem a nyelvemmel ami nagy volt és hosszú sokkal előrébb mint a seb. Ezt megpiszkáltam… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szabrina!

  Látatlanban sajnos nem tudom megmondani, mi történhetett. Ennyi idő elteltével elméletileg komolyabb problémára nem kell számítania. Ha úgy érzi indokolt, úgy… Még több

 • Kedves Doktor úr! Bal also 5-ös fogamat ma kihúzták, a fog tömött volt, és alatta volt gyulladás,…

  Kedves Doktor úr! Bal also 5-ös fogamat ma kihúzták, a fog tömött volt, és alatta volt gyulladás, fájni nem fájt. A kérdésem az lenne, higy mikor lehet "normalisan" fogat mosni? Most próbálom a fog helyét kerülgetni a fogkefével. Valamint mikor lehet bátrabban enni? Illetve tudom, hogy a nikotin késlelteti a gyógyulást, de másnap mar rá szabad gyújtani? Válaszait előre is köszönöm: Linda

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Linda!

  „Normálisan” kb. úgy egy hét múlva, addig óvatosan. A „bátrabb” evés két-három nap, a rágyújtás – ha szükséges, akkor már másnap is lehetséges.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor úr!

  Korábban, szeptemberben végeztek a jobb alsó ötös fogamon gyökércsúcs resectiot- ami sajnos azóta is panaszt okoz. Már 4. hónapja, hogy volt a műtét, most a nyakam fáj a jobb oldalon, a nyirokcsomóim, és a pajzsmirigyemet is fájdalmasnak érzem.
  Szeretném… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Juhász Tünde!

  A tünetek jellemzőek lehetnek. A fogeltávolítás valóban megszünteti majd a panaszokat, ha már sajnos ilyen reménytelen a helyzet.

  Tisztelettel:

 • Tisztelt Doktorur!3napja huztak ki a 7es ragofogam. es suru nyal van a szamba ez normalis?es…

  Tisztelt Doktorur!3napja huztak ki a 7es ragofogam. es suru nyal van a szamba ez normalis?es mikor forr ossze a helye?(nehezen jott ki)
  valaszat elore is koszonom:)

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Igen, ilyenkor még lehetséges. A csontfelszín kb 3-4 hét alatt gyógyul normál esetben. A teljes csontgyógyulás fél évet is igénybe vehet.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktorúr! Nekem olyan problémám van hogy kivették a bölcsességfogamat a bal alsót múlt…

  Kedves Doktorúr!
  Nekem olyan problémám van hogy kivették a bölcsességfogamat a bal alsót múlt hét csütörtökön, gennyes volt, és azóta vhogy állandóan jön a váladék, tegnap éjszaka akkorákat nyeltem garatfolyásom volt.
  A fü-orr gégész megállapitotta hogy ráment a mandulámra, és ez okozza a bajt.
  Diagnózis: Gingivitis , bal alsó 8-as extra c tasak
  Irt fel antibiotikumot és javasolta hogy fogászaton nézessem meg a biztonság kedvéért.
  Önnek mi a véleménye erről?
  Válaszát köszönöm szépen.
  ÜDV!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Egyetértek a kolléga véleményével.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt dr ur! Kerdesem az lenne hogy ezelott 3 evvel egy fogszakorvos no kihuzta a alul a fogam azota neha huzamos ideig neha elmulik utanna ujra elojon a inyemnel alul egy pukli amibol genny urul. Ezen kivul van meg ketto mini az egyik egy olyan fog felett ami fekete de nem faj a masik aminel… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A leírás alapján a fogak maradványait el kell távolítani. Hogy ez milyen módszerekkel fog törénni, ez jelentősen függ a fogak állapotától és a beavatkozó gyakorlatától.… Még több

 • Tisztelt doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy okozhat e bármi gondot az, hogy a kislányom…

  Tisztelt doktor Úr!

  A kérdésem az lenne, hogy okozhat e bármi gondot az, hogy a kislányom fogzik, és a legjobban a láncomon lévő csiszolt kő medélt szereti. Lehet e ettől a fogának baja?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Köszönettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  És gondolom nem mossa meg előtte rendesen. Ha piszkos és ha lenyeli, akkor lehetnek problémák. Próbálja leszoktatni erről a szokásról.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr ! Olyan problémám van,hogy néhány hónapja túlzott nyálazásom van. Éjszaka…

  Tisztelt Doktor úr !

  Olyan problémám van,hogy néhány hónapja túlzott nyálazásom van.
  Éjszaka nem,csak evéskor és beszédkor.
  Rendzserresen járok fogászati ell.re,ott minden rendben.32 ép fogam van.
  A körzetorvos nem reagál a panaszomre. Szerinte nincs jelentősge a dolognak.


  Üdv. Klárika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Klárika!

  A fokozott nyáladzásnak számos oka lehet, amelyet alaposan ki kell vizsgálni. Javaslom valamelyik egyetemi szájbeteg klinikát felkeresni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd