A betegek kérdései (8217)

 • Tisztelt Doktor Úr! Két nappal ezelőtt húzták ki az egyik fogamat. A problémám az, hogy azóta…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Két nappal ezelőtt húzták ki az egyik fogamat. A problémám az, hogy azóta a másik oldalon, ahol most rágnom kellene nagyon fáj egy másik fogam. Azt szeretném megtudni, hogy foghúzás után mennyi ideig kell várni a következő fogászati kezelés előtt?
  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nincs ilyen korlátozás. Ha kell, a szükség dönt.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Mar írtam Önnek, foghuzas utani problemammal is. Probalok linkelni egy kepet…

  Kedves Doktor Úr! Mar írtam Önnek, foghuzas utani problemammal is. Probalok linkelni egy kepet a rontgenemrol, mert sajnos az unnepek alatt nem igen tudok hova fordulni. Gyulladt fogamat eltavolitottak(27-en) azota az elotte levo koronamat furcsanak erzem. Zavar, neha faj, rossz erzes ha hozza er a szam, es szinte a nyelvem alatt erzem. Elengedhetett a ragasztas a huzas miatt? Nyelesnel olyan mintha mozogna, de tukorbe mozgast nem latok. Napi 1 szem fajdalomcsillapítóval vagy 1 tasak Xilox-szal elvagyok igazabol, de megiscsak idegesit, es folyamatos kesztetest erzek, hogy a nyelvemmel piszkaljam. Valamint koszonom a sok buta kerdesemre adott kedves valaszat es segitseget, remelem egyszer szemelyesen is eljutok Önhöz! Minden jót es Boldog Új Évet Kívánok! Linda. http:⁄⁄kepfeltoltes.hu⁄150101⁄707502959image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Linda!

  A foghúzás komoly megterhelést jelentett és jó néhány nap is beletelhet, amíg rendeződnek a viszonyok és a szervezete is megszokja az új helyzetet (értem itt ezalatt a nyelv mozgását). Ha a korona meglazult, az a röntgenen nem fog látszani, de ha így történt, akkor hamar le fog esni.
  Mielőbbi jobbulást és boldog Új Évet Önnek!

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Jópár éve van egy lyukas fogam.A fog kráteresre van törve (szerintem menthetetlen).A…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Jópár éve van egy lyukas fogam.A fog kráteresre van törve (szerintem menthetetlen).A kráter közepét mintha teljesen kitöltötte volna egy húsdarab.Rózsaszínű,tiszta a jellege.A fog teljesen fájdalommentes.Nem reagál semmire.2-3 éve ha mostam még vérzett de már akkor sem fájt.A kérdésem az lenne,hogy mi lehet az a húskitüremkedés a fogam közepén illetve ,hogy milyen kezelésre számíthatok ha el kell távolítani a fogat?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A leírás alapján a fog már annyira elpusztult, hogy eltört és a közepén áttört az íny egy gyulladásos szövetszaporulat formájában. Magy valószínűséggel el kell távolítani a fogat. A módszert a beavatkozó gyakorlottsága jelentősen meghatározza.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor ur! Hétfön egy jobb oldali hátso fogamat huztak ki. Mikor hazaértem, láttam,…

  Tisztelt doktor ur!
  Hétfön egy jobb oldali hátso fogamat huztak ki. Mikor hazaértem, láttam, hogy valami fehér van a sebben. Felhívtam a fogorvost aki kihuzta, és azt mondta, hogy ne ilyedjek meg csak a foggyökércsucs maradt bent. Azota is nagyon fáj, még a környezö fogaim is mindha be lennének gyulladva. T. doktor ur! Egy nagyon rosz fog volt amit kiszedtek, de hogyan maradhatott benne ez a foggyökércsucs? És ezt ki kellene-e szedni ? És okozhatja-e ez a fájdalmat?

  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Ha valóban az maradt bent, akkor mindenképpen érdemes kiszedni, hiszen egy gyulladást tarthat fent. Bár megjegyzem, hogy ha valóban csak az maradt volna bent, akkor azt küldőleg nem láthatná.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Bal also 4-es fogam gyokerkezelt csapos korona. Neha tompa fajdalmat ereztem,…

  Kedves Doktor Úr! Bal also 4-es fogam gyokerkezelt csapos korona. Neha tompa fajdalmat ereztem, fogorvoshoz fordultam. A rontgen kimutatta, hogy az utana levo fogam gyokerebalatt gyulladas van, kihuztak, kirakaritottak. En tovabbra is a koronanal erzem a fajdalmat. Csak átsugarzik, vagy annak is lehet valami baja ami a rontgenen nem latszodott? A fogorvos megkocogtatta, de akkor nem volt érzékeny. Koszonom a segítseget

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Egy gyökérkezelt fog időszakos panasza során nem mindig van jellemző röntgenelváltozás. A panaszok erősségétől függően hagyják meg vagy távolítsák el a fogat, de lehet, hogy a gyulladt fog helyének begyógyulása a problémát megoldja.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr Ur! Az alabbi problemammal fordulok Onhoz: 21 eves vagyok es kb 4-5 eve egyszer…

  Tisztelt Dr Ur!

  Az alabbi problemammal fordulok Onhoz: 21 eves vagyok es kb 4-5 eve egyszer erosen megreccsent az allkapcsom a bal oldalon, es azota is kattog. Nem faj, de mar ha kicsit nagyobbra kell nyitni a szamat az atlagosnal, kattog (csak a bal oldalon). Kihez forduljak a problemammal illetve On szerint a kulonbozo porcerosito es zselatin tartalmu gyogyszeker, gyogyhatasu keszitmenyek hasznalnanak? Nem szeretnem ha megmutenenek.

  Elore is koszonom valaszat!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos már túl sok idő múlt el ahhoz, hogy invazív beavatkozás nélkül segíteni lehessen a problémán, mint ahogy a története is mutatja. Javaslom egy szájsebészeti szakrendelő felkeresését.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr! Van egy letört fogam a jobb oldalon felül a legutolsó. A fogaim nem éppen…

  Kedves Doktor Úr!

  Van egy letört fogam a jobb oldalon felül a legutolsó. A fogaim nem éppen jók.
  Lehet egy elég hülye kérdést teszek fel, de egyik nap a halántékomnál jelentkezett egy pattanásszerűség, igazából kinyomtam, kevés kijött belőle, de éreztem alatt több centi nagyságú. Mára viszont a szemem is dagadt lett tőle.
  A kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges fogtól? Vagy esetleg csak egy sima túl nagy pattanás, ami a szememen akar távozni?

  Válaszát előre is köszönöm.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Természetesen látatlanban biztos választ nem tudok adni, de csak nagyon súlyos esetben kerül arra sor, hogy az elhalt fog okozta gyulladás kitörjön a bőrre. Mindenesetre mindenképpen keresse fel egy kollégámat, mert ha valóban ez a helyzet, azt mihamarabb rendbe kell tenni.

  Tisztelettel:
  Dr, Janik Leonárd

 • Tisztelt doktorúr! az normális ha felső állcsontból húznak ki fogat és utána nem adnak antibiotikumot…

  Tisztelt doktorúr!
  az normális ha felső állcsontból húznak ki fogat és utána nem adnak antibiotikumot se gyulladáscsokkentot? Nekem nem adott a fogorvosom és még most is fáj..ilyenkor mi a teendő? Várom válaszát: Petra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Petra!

  Antibiotikumot csak indokolt esetben szabad adni! Egy szabvány doghúzás nem az. Természetes, hogy fáj a húzás helye. Ilyenkor fájdalomcsillapító szedése javasolt.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor ur! A nevem Bodnár Jozsef és szlovákiábol irok onek. Tegnap kihuzták…

  Tisztelt doktor ur!

  A nevem Bodnár Jozsef és szlovákiábol irok onek.
  Tegnap kihuzták a fogamat. És ma reggelre egy fehéres gumo keletkezet ahejére. Azt olvastam hogy az valami vérdugo hogy egakadájoza a baktériumok bejutását a sebbe. Azt szeretném kérdezni hogy létezik e ijen? És hogy medig marad az ot a hején?
  Válaszát elore is koszonom.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Bodnár József!

  A keletkezett vérrög, ha a nyál kimossa, lehet fehéres színű. Néhány nap múlva kötőszövetesedik, majd lassan a seb is záródik.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • ÜDVÖZLÖM DR-ÚR. 3 ág betegségem volt, amivel 2005-ben megoperáltak. Kb 2-3 éve szedek sincumart.…

  ÜDVÖZLÖM DR-ÚR. 3 ág betegségem volt, amivel 2005-ben megoperáltak. Kb 2-3 éve szedek sincumart. Húztak fogat, és tisztában vagyok azzal, hogy mit kell csinálni foghúzás előtt és után.⁄DÖFKÖDNI A HASAMAT HÚZÁS ELŐTT 3 NAPIG , TERMÉSZETESEN SINCUMAR NÉLKÜLL STB. 73 éves vagyok és még van fogam. A problémám az, hogy miután ez aránylag egy új gyógyszer, úgy néz ki, hogy nem mindenki tud rá választ adni.A kardiológusom azt ajánlotta, hogy húzás előtt 2 nappal ne vegyem be a gyógyszert. Rendben. De mi van utána? Kell-e valamit mellé szedni, hiszen mindenki, én is félek a strogtól is és a vérzéstől is. Azt hiszem sikerült leírnom, hogy mi a problémám. Nagyon köszönöm előre is a válaszát. Tisztelettel Hruby Mária. Egyben, kívánok boldog új évet.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Hruby Mária!

  Leírta a problémát, de a gyógyszert nem említette. Azonban a kérdést nem nekem, hanem inkább egy belgyógyásznek kellene feltennie.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Pár hónapja dohányzok, mindennapos szinten.1 hete fáj a nyelvem alatti terület,…

  Tisztelt Doktorúr!
  Pár hónapja dohányzok, mindennapos szinten.1 hete fáj a nyelvem alatti terület, ami elég piros. Ma Vettem észre, hogy a szájpadlásom sárgás pici piros foltokkal.Lehetséges, hogy szájrák?Mit kellene tennem, mert nem szeretnék vele orvoshoz menni se a szüleimhez.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  A diagnózist csak szövettani vizsgálattal lehet kimondani. Már csak a saját megnyugtatása végett is érdemes lenne ellátogatnia egy kollégához.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy kb. 2hete ideiglened tömést kaptam az alsó 4es…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Az lenne a problémám, hogy kb. 2hete ideiglened tömést kaptam az alsó 4es fogamba és azóta érzékeny a hidegre, melegre, édesre, meg olykor magától is fáj. Ráharapáskor egyáltalán nem fáj. Az érzékenység elmúlhat?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Mónika

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mónika!

  A kisőrlő fogak sokkal érzékenyebbek, könnyen elhalnak. A leírás alapján a gyökérkezelésnek van reális esélye.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Üdv! A oldali hátsó fogam megrepedt, szerintem még repedt lyuk is lett rajta, mi a teendő vele?…

  Üdv! A oldali hátsó fogam megrepedt, szerintem még repedt lyuk is lett rajta, mi a teendő vele? Nem fog szét esni a fogam? Annak idején a fogorvosom sokat szenvedett vele, mert négy gyökeres fog volt. Ez lehet hogy buta kérdés, de ha sérült a gyökér kezelt fogam, vagy ne adj Isten szétesne, akkor a benne lévő fém csíkok, vagy nem is tudom hogy hívják őket amiket bele tesznek a tömés előtt, azok nem jönnek ki, és nem nyelhetem le?

  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
  Tisztelettel: Kékesi Attila

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kékesi Attila!

  Csak azt tudom javasolni, hogy keresse fel egy kollégámat. A fém csíkokat már kivették, mivel azokra csak a tömés készítése során volt szükség, nem maradtak benne a tömésben. Hogy egy kiegészítő tömés elég lesz-e vagy már koronázni is kell-e a fogat, azt látatlanban nem tudom megmondani.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Sajnos néhány hete rászoktam a hánytatásra, van, hogy naponta többször is csinálom. Tudom, hogy ez nem jó, de nem hagyhatom abba. Hallottam róla, hogy a fogaknak árthat a gyomorsav miatt. Ön mit javasolna, hogy a fogaim lehetőleg ne károsodjanak? Nem sok ideig… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Sajnos ez rendkívül károsító folyamat és a hatása egyszerűen kivédhetetlen, ha jelen van. Az azonnali fogmosás sem ajánlott, mivel a nyál regeneráló hatása így… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Lehet olyan, hogy 42 éves korban jön ki egy bölcsességfog? Most vettem észre,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Lehet olyan, hogy 42 éves korban jön ki egy bölcsességfog? Most vettem észre, hagy a bal alsó ínyem végén valami kinövés van, mint mikor a gyerekeknek áttört a foguk.
  Lehet, hogy most nő ki?
  Köszi
  Dóra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Dóra!

  Akár kilencven felett is, találkoztam már ilyen esettel. Hogy van-e vele teendő vagy nincs, azt látatlanban nem tudom megmondani.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Minden foghúzás után pontosan a hetedik nap éjjelén elkezd megállíthatatlanul…

  Tisztelt Doktor úr!

  Minden foghúzás után pontosan a hetedik nap éjjelén elkezd megállíthatatlanul vérezni a foghelyem, ( reggelre tele van a szám alvadt vérrel) eddig három húzás három sürgősségi varrás egy hét múlva. Labor szerint nem vagyok vérzékeny.
  Mi okozhatja ezt?

  Köszönettel.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Nem kívánok összeesküvés elméleteket gyártani, nem tudom megmondani. Ha pontosan belemélyednénk, bizonyára találnánk eltéréseket is.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a nyálmirigytermék vizsgálat pontosan mit jelent,…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Szeretném megkérdezni, hogy a nyálmirigytermék vizsgálat pontosan mit jelent, mivel a szájsebész nem foglakozott velem, pedig pontosan kértem ezt a vizsgálatot. Van-e erre külön labor vizsgálat vagy csak az általános? Három hónapon keresztül 3 x-i labor normál lipáz értéknél 190-es amiláz értéket mutat. Nem tudni mitől. Hasi ultrahang negatív. Tele van a szám habos nyállal éjjel nappal.

  Előre is köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A nyál mennyiségét és összetevőinek tartalmát vizsgálják. Ez egy külön vizsgálat. A pontos értékelése a küldő szakorvos feladata.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Napok óta igen szenvedek a bal felső (utolsó) mozgó fogamtól! Ez a fog…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Napok óta igen szenvedek a bal felső (utolsó) mozgó fogamtól! Ez a fog már egy ideje mozog, de eddig nem fájt. Mostanra a fogínyem is elég pirossá vált a fog mellett, nagyon meg vagyok ijedve, hogy ez szájüregi betegség következménye lehet? Holnap természetesen megyek fogorvoshoz, bízom benne nem kell sokáig kínlódnom! Ön szerint nagy baj lehet? Kihúz a fogorvos gyulladt , fájdalmas fogat?
  Köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel: Katalin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Katalin!

  A leírás alapján komoly fogágybetregség is lehet a fog körül. Nagy valószínűséggel a foghúzás lesz a megfelelő kezelés megy után radikálisan javul majd a helyzet.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Párom egyik tömött örlőfogából észrevétlenül letört egy kis darab. Szeretnénk…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Párom egyik tömött örlőfogából észrevétlenül letört egy kis darab. Szeretnénk tájékozódni, hogy mennyibe kerülhet ennek helyrehozatala, de sajnos nem ismerjük ennek a megnevezését. Olyasmit találtam árlistákon, hogy direkt héj esztétikus töméssel, illetve koronaépítés. Ezek valamelyike vagy esetleg más felel meg az eljárás elnevezésének? Hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Szilvia

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Szilvia!

  Őrlőfogra inkább tömés vagy korona jöhet szóba. Az árak pedig rendelőnként eltérőek. Látatlanban konkrét problémára nem tudok felelni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Kb. három hete húzták ki az egyik fogamat. És azóta a kihúzott fog helye…

  Tisztelt Doktor úr!

  Kb. három hete húzták ki az egyik fogamat. És azóta a kihúzott fog helye mellett, a fogíny külső oldalán van hosszában egy mélyedés. Az a kérdésem, hogy ez miért van ott és mikor múlik el várhatóan? Vagy ez már mindig ott lesz?

  Köszönöm a válaszát.
  L. T.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Nagy valószínűséggel a csont és szövetveszteség eredménye. Hogy megmarad-e vagy kitöltődik, azt előre nem tudom megmondani.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd