A betegek kérdései (8217)

 • Tisztelt Doktor Úr!

  3 hete szedték ki a az alsó bölcsességfogamat és sajnos mostanra csonthártyagyulladást kaptam. Csíkozták naponta, de nem akart javulni, nagyon fáj úgyhogy a szájsebész újabb antibiotikum kúrára fogott. (a műtét után is kellett szednem 1 hétig). Mitől alakulhatott… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Nóra!

  A szájban hatalmas mennyiségű kórokozó van. Alsó állcsont esetén, amely tömörebb és a vérellátása is rosszabb, sokkal könnyebben alakul ki ez a kellemetlen szövődmény.… Még több

 • Kedves Doktorúr! Pàr napja állkapcsom alatt a jobb oldalin több nyirokcsomó meg van duzzadva…

  Kedves Doktorúr!
  Pàr napja állkapcsom alatt a jobb oldalin több nyirokcsomó meg van duzzadva és fáj. Egy pedig a tarkómon illetve egy a bal oldalon is. A nyelvem jobb oldalàn több hólyag is van.
  Azt vettem észre hogy az ínyem jobb oldalon piros és kicsit duzzadt és fáj, egy egy helyen picit sebes , egy afta szerű is van a fogam tövénél az ínyen. Elektromos fogkefével lehet hogy felsértettem de a duzzanat fájás szerintem attól nem lenne..
  Mit gondol lehet kapcsolat a nyirokcsomók és e között?
  Mit tanácsol? Köszönöm!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban nem tudom megmondani. Alapnak egy teljes vérkép elkészítését mindenképpen javasolnám, hogy megállapításra kerüljön, mi a helyzet a szervezetében.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy múlt hó 24. én kaptam egy alsó fogsort…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy múlt hó 24. én kaptam egy alsó fogsort (hidat). A megelőző kezelések alatt (fogkő leszedés, foghúzás, és csiszolás) kialakult egy szájzár, ami kb. már egy honapja tart. A számat max 1,5-2 cm-re tudom kinyitni, ami az evésben nagyon zavar. Kaptam rá gyógyszert Apranax 550mg és Myoflexin 25mg valamint Mideton 150mg tablettát. A kérdésem az, hogy, a tátogáson és a gyógyszereken kívül mit tudok tenni a mielőbbi gyógyulásért, és mikorra várható javulás!
  Válaszát köszönöm!
  Tisztelettel Mihály

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Mihály!

  Csak a nyitás erőltetését tudom javasolni. Másrészt minél előbb keressen fel egy szájsebészeti osztályt, hogy milyen állapotban van az állkapocsízület.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Úr, nem tudom hogy fogászathoz vagy inkább bőrgyógyászathoz tartozik a problémám,…

  Kedves Doktor Úr,

  nem tudom hogy fogászathoz vagy inkább bőrgyógyászathoz tartozik a problémám, de először Öntől szeretnék tanácsot kérni.

  A számban (a nyelőcső mellett és a szájpadlásomon) pici vörös "sebek" jelentek meg amik nem fájnak, de nagyon viszketnek!

  Mi lehet ez és mivel⁄hogyan lehetne kezelni a problémát?
  Válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kérdező!

  Látatlanban természetesen nem tudom megmondani. Javaslom, keressen fel egy szájbetegségekkel foglalkozó osztályt (ilyen minden orvosegyetemen van) személyes konzultáció céljából.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Múlt héten szerdán húzta ki a fogorvos a fogamat és szépen gyógyul de büdös... hiába mosom és…

  Múlt héten szerdán húzta ki a fogorvos a fogamat és szépen gyógyul de büdös... hiába mosom és rágózok úgyanúgy érződik. Mit tegyek?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ahogy gyógyulni fog, úgy lesz egyre kevésbé az. Legyen türelemmel.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Ma voltam fogorvosi magánrendelésen! A bal felső 3-as szemfogamat kb 3 éve…

  Tisztelt Doktorúr!
  Ma voltam fogorvosi magánrendelésen! A bal felső 3-as szemfogamat kb 3 éve egy kezdődő picike lyuk miatt kifúrták, betömték SZTK-s rendelésen, ma elmentem magánba, mert érzékeny volt néha hidegre melegre, így megakartam előzni a nagyobb bajt! Ma a doktorúr megnézte, mondta, hogy kimozdult a tömés, újra tömi. Megcsinálta, volt egy pont amikor nagyon érzékeny volt, de mondhatni zökkenőmentesen megcsinálta. Átnézte a többi fogamat is, azt mondta a bal felső 4-est még meg kell csinálni, de az akár ráér következő hónapban is, meg a fogkövet el kell távolítani amire jövő héten megyek. Most elmúlt kb egy órája az injekció hatása, de bele-bele nyílal a fájdalom a fogamba és nem tudom eldönteni, hogy a 3-as vagy 4-es fogam az. Sajnos a két fog között is volt tömés darab, nem valami szépen volt betömve, arra gondolok hogy esetleg most kezelés alatt hozzáérhetett a 4-es foghoz amikor a tömést eltávolította és most az nyilalgathat vagy van ilyen későbbi hatása a tömésnek? Pici zsibogást érzek a szemfogamban ami mondhatni állandó,aztán jön ez a néha belenyilaló kb 5 másodperces fájdalom. Tényleg nem tudom eldönteni melyikbe nyílal bele a fájdalom és nem tudom most mit csináljak? Ha nem fáj jobban akkor elég ha hétfőn megemlítem neki, lehet el is múlik addigra ez a fájdalom! Vagy rosszabbra számoljak, nem jót jelent ez a fájdalom?
  Köszönöm
  Ketrin

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Ketrin!

  Közvetlenül a tömés után még lehetnek utófájdalmak, pl. azért mert matricát is használtak. Ha az íny lenyomásra került, akkor az érzékenység még napokig megmaradhat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktor úr! 4 nappal ezelőtt voltam foghúzàson ,baloldalon alsó leghàtsó fogamat húztak…

  Tisztelt doktor úr!
  4 nappal ezelőtt voltam foghúzàson ,baloldalon alsó leghàtsó fogamat húztak ki,sajnos több darabra tört húzás közben de nagy nehezen kiszedte darabokban a fogorvos.Egy gézdarabbal a szàmban engedett el amit 20 perc után eldobhatok,így is tettem.a vérzés elállt ugyan de másnapra minden színben játszott az üreg ami maradt a fog utàn es fajt is.egy ügyeletes hétvégi fogászatra tudtam ujra elmenni mert nem rendelt az orvosom szombaton.Az ügyelet en szèpen kitisztitotta az ügyeletes fogorvos mincenfèle trutyik" (o fogalmazott így ) voltak benne ,majd egy jóddal àtitatott gèzlappal kitömte ami aznapra teljesen rendbe is hozta a fogüreget,de sajnos másnapra megint elkezdett fájni ,szinte nyilal az allkapcsomtól a szemem aljàig.nagyon felek ,hogy esetleg nem e maradhatott benne egy csont darab ,de mivel 8- dik hetes kismama vagyok röntgent nem szabad csinàltatni.Volt mar máskor is foghúzàsom másnapra szépen gyógyult.ez a seb egyáltalán nem akar össze húzódni ugyanolyan lyuk tátong a számban mint foghúzas után.Doktor úr mit tanàcsol? Meddig varjak meg vele kb mennyi az az idő ami után mar rendbe kellene jönnie? Nem akarok fájdalomcsillapítókon se èlni a terhesség miatt...

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Minden foghúzás és az azt követő események egyediek. Alsó fogak húzása után gyakran kialakul fogmedergyulladás, amely gyógyulása akár hetekig is elhúzódhat. Mivel megtörtént a seb kitisztítása is, javaslom egyelőre legyen türelemmel.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr!

  Az első 4 fogamon korona van, viszont alatta begyulladt a gyökércsatorna és gyökérkezelést kaptam. Először röntgenre küldtek, ahol a jobb 1-es fog problémáját mutatták ki. Most már 3. hete kezelték, azóta heti 1-szer már harmadjára kaptam antibiotikumos kezelést… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Vivien!

  Tippelgetni nem szeretnék, az nem az én műfajom, akárcsak a jóslás.
  Ha ilyen hosszú a kezelés, akkor meg kellene fontolni a gyöükércsúcsrezekció elvégzését… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Közel 6 éves kisfiam napi 2*35 csepp Aktiferrint szed vashiány végett, amitől…

  Tisztelt Doktor Úr! Közel 6 éves kisfiam napi 2*35 csepp Aktiferrint szed vashiány végett, amitől feketévé kezdtek válni a fogai. Tudna segíteni abban, hogy hogyan fordítható vissza ez a folyamat és ismét fehér fogai legyenek?Előre is köszönöm a válaszát,Üdv, S. Éva

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Éva!

  A lerakódás a gyógyszer szedése után várhatóan abbamarad.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktorúr! Bölcsességfog ha nyomja a másik fogat okozhat orrdugulást, feszitő érzést…

  Tisztelt Doktorúr!
  Bölcsességfog ha nyomja a másik fogat okozhat orrdugulást, feszitő érzést illetve fokozott váladéktermelődést az orrgaratba?
  Válaszát köszönöm szépen.
  ÜDv

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Kialakult súlyosabb gyulladás után igen.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves doktor úr!Csütörtökön voltam fogászaton! Sajnos elöl letört a fogambol egy darab,a doktor…

  Kedves doktor úr!Csütörtökön voltam fogászaton! Sajnos elöl letört a fogambol egy darab,a doktor úr gyökérkezelte és ijen fehér gipsz szerü valamit rakott a letört fog helyére.De ez egy picit ugy látom hogy megrepedezett,illetve pár pici darab le is törött ,jött belöle.Ez nnem baj?Illetve ha vissza megyek(péntekre van idöpontom)ezt kiszedík és ugy tömik bbe?Vagy csak kiegészitik és ugy csinálnak még valamit?Válaszát elöre is nagyon köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Valószínűleg ideiglenes tömést kapott, amelyből anyagvesztés lett, de ez természetes velejárója ennek a tömésnek. A végleges töméshez valóban ki kell szedni. A pontos beavatkozásról azonban majd a kezelőorvosa fogja tájékoztatni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  Eddig nem sok baj volt a fogaimmal, de most egyszerre többféle is. Az egyik ilyen, hogy rövid időn belül már másodszor van olyan, hogy evés közben egyszerűen letörik egy darab egy fog koronájából. Ráadásul ez a fog most éppen gyökérkezelés alatt van.
  A… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Igen, vonatkoztak. A gyökérkezelt fog törése azonban egyáltalán nem számít ritka jelenségnek. Az ásványi anyagok pótlása egészséges táplálkozással lehetséges,… Még több

 • Tisztelt Doktor Úr! Ma vettem észre 4 és fél éves kislányomnál,hogy felül az első metszők mögött,középen…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Ma vettem észre 4 és fél éves kislányomnál,hogy felül az első metszők mögött,középen nől egy fog.A tejfogak még nem mozognak,viszont mintha torlódnának.Nagy hézag is van köztük.Nemetudom ezt mire véljem,kissé megrémiszt,ilyen hamar váltaná a fogait,és ráadásul még ki sem esett neki egy sem?Lehetséges?Fogorvoshoz készülünk,csak még időpont kell.
  Üdvözlettel
  Koncz Teréz

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Koncz Teréz!

  A fogváltás - ha egy kissé még korán is - de ebben a korban is elindulhat. Aggódnia azonban különösebben emiatt nem kell, még akkor sem, ha a látvány látszólag ijesztő. A maradó fogak ugyanis már eredeti nagyságúak, a csontok viszont még nőni fognak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jonapot doktorur.5 éves kislanyomnak a lenti fogsorba leghatrul nagyon szuvas vagyis mar hianyzik…

  Jonapot doktorur.5 éves kislanyomnak a lenti fogsorba leghatrul nagyon szuvas vagyis mar hianyzik a fele.Es a fenti pedig annyira szuvas hogy mar az inybe van benne es lyuk van a kozepen es egy picit neki piros a foginye.De sose fájt neki,és mossa pedig rendszeresen.Fogorvosnal mar jartunk regebben de nem nagy elmeny volt,es a utobbi idobe nemnagyon tudtam rábeszélni,és erôszakbol pedig nemakarom.Mitt lehet meg a fogacskaival csinalni??vagy a folyamata mi lenn?Nagyon szépen kôszônôm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha olyan állapotban van a fog, ahogy leírta, sok mindent már nem. Ha fájna, akkor gyökérkezelni kell a fogat, amit továbbra is rendesen tisztítsanak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor Ur A problèmám a következö, a nyelvem alatt a foginnyemen megjelent egy picike…

  Kedves Doktor Ur

  A problèmám a következö, a nyelvem alatt a foginnyemen megjelent egy picike köszerü valami a bör alatt Amit a nyelvemmel ide oda tologathatok, nem fáj Bàrmi néha érzem..
  Kicsit nagyobb is lett egy pàr hete.
  A kérdésem az lenne mi lehet ez, hogy lehet e nyàlkö vagy hasonlò..

  Vàlaszàt elöre is köszönöm!

  Üdvözlettel Pema

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Pema!

  Lehet. Javaslom, mutassa meg egy kollégámnak.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Nem hagyott a gumó érzés nyugodni,így lementem ho,hoz.Megnézte,majd közölte…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Nem hagyott a gumó érzés nyugodni,így lementem ho,hoz.Megnézte,majd közölte a nyirokmirigyem bedurrant valószínű a fogamtól,corsodilt javasolt,altatásos fogműtétem jövőre lesz,addig kéne kibírnom.Miért nemvettek a Mária u,szájsebenen a röntgenen észre akkor semmit? Ön mit tanácsol?köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Mert valószínűleg nem volt olyan elváltozás, amely látszott volna a röntgenképen. Ha már van időpontja, akkor sajnos nem tud mit tenni, legyen türelemmel.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr ! Két évvel ezelőtt több gyökértömött fogamat ki kellett húzni és nagymértékben…

  Tisztelt Doktor Úr !
  Két évvel ezelőtt több gyökértömött fogamat ki kellett húzni és nagymértékben foghiányos lettem. Alsó-felső protézist nem szerettem volna, így 10 darab implantátum került beültetésre. A fogpótlások megtörténtek. Fogorvosom mindezek elkészülte után azt javasolta, hogy készíttessek hidat az alsó négy metszőfogamra is, mivel erősen kopottak és kezdődő ínysorvadásom van. Beleegyeztem és itt követtem el a hibát. A híd alatt négy hónap után ínygyulladás alakult ki, tályog képződött. A tályogot kórházi szájsebészeten megnyitották, kitisztították. A műtét után Ludwig-anginát kaptam. Hajszál híjján úsztam meg... Nem részletezem, akit érdekel mi ez a szövődmény utána tud nézni. A kórházi szájsebészek egyöntetű véleménye volt, hogy a híd túl mélyre került, rendkívüli módon irritálja az ínyt - le kell venni. Ennek eltávolítása megtörtént. Panoráma rtg. nem, de kis rtg. kimutatta, hogy a négy metsző fognál kezdődő fogágybetegség áll fenn. Mivel a cirkon híd eltávolítása után az íny nem tasakosodott, a szájsebész- parodontológus nem javasolt további kürettálást, nehogy megismétlődjék a fenti szövődmény. Gyógyulási, műanyag hidat javasoltak. Tíz nap után maximális szájhigiénia ⁄ szájzuhany, fogselymezés, solumiumos ecsetelés⁄ után már gyulladt volt az íny újra a négy korona alatt, körül, kívül és belül. Másfél hónap után ezt is el kellett távolítani. Jelen pillanatban van egy méregdrága alsó-felső hidam, valamint négy lecsiszolt ⁄sosem tömött⁄ metszőfogam alul- csupaszon. Nagyon megviselte az ínyemen a korona lefúrása - az íny gyógyulására várok. Fogorvosom azt mondta, hogy készít egy újabb hidat, amit javaslata szerint nekem kellene naponta ragasztgatnom protézis-ragasztóval, vagy ideiglenes cementtel - ami ekkor 1-3 hónapig fix maradna. Arról egyenlőre nem esett szó, hogy ezt meddig kellene alkalmaznom... Véleményem szerint ez már a horror kategória. Ön mit javasol ? Belefáradtam, belebetegedtem az egészbe. Válaszát köszönettel várom, Rozi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Rozi!

  Nehéz ilyenkor mit mondani.
  Ha az elkészülő hídja ilyen módon kerülne beragasztgatásra, akkor nagyon hamar tönkre fognak menni a fogak. Nem tudom, milyen mélyre kerültek a koronák széli záródásai, de erre mindenképpen oda kellene figyelni egy tartós megoldás készítése során.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • szép napot kivánok doktor úr nekem nagyon nagy gongyaim vanak a fogaimal 8 egéséges fogamat csiszolta…

  szép napot kivánok doktor úr nekem nagyon nagy gongyaim vanak a fogaimal 8 egéséges fogamat csiszolta le a doktornò aztán 11 fog potlásos porcelán koronát tet fel nem tudok eni sem:( de ez nem minden ezen kivül még vanak mások is aszt szeretném meg kérdezni hogy a aját figamat visza lehete épiteni cementes kötö anyagal? vagy ha nem akor egyesével fel lehete a koronákat rakni az ugy. tartos e ? köszönöm a választ

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Sajnos a már lecsiszolt fogakat nem lehet újra felépíteni tömőanyaggal. Konkrét kezelési tervet látatlanban semmiképpen nem tudok javasolni. Ha 11 tagú volt a hídja és az 8 fogon volt, akkor a szólókoronát is csak arra a 8 fogra lehet majd tenni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Csütörtökön kicsit jobb oldalon elkezdett fájni a bölcs fogam és az állkapocs…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Csütörtökön kicsit jobb oldalon elkezdett fájni a bölcs fogam és az állkapocs fölött picivel,mára már jobban az arcizmom,de sokat nyomkodtam.Voltam ma a Mária u.ban,csináltak rtg,de nem láttak elváltozást.A fájdalom nem szünt és a fülem alatt is minimálisan fáj.Pár napja kivételesen vettem szotyit,ezek másnap kezdődtek.Lehet a rágcsa miatt megterheltem volna az izmot vagy merre további vizsgálatok miatt?köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Eeetleg látogasson el egy fül-orr-gégészhez, utána pedig egy neurológushoz, ha ott is negatív az eredmény.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Dr Úr! Kérdésem az lenne ,hogy voltam tömetni az egyik fogam,de magasra építette…

  Tisztelt Dr Úr!

  Kérdésem az lenne ,hogy voltam tömetni az egyik fogam,de magasra építette a fogorvosom és le kellett csiszolni belőle,de csiszolás közben bele ért a fogzománcba is ,ezért elég érzékeny lett azon a helyen,mit tehetnék ez ügyben? válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Érdekes felvetés. Ha a magasság igazítása közben levettek a fogból, hogy ne zavarja a harapásban, akkor eddig hogy rágott vele, hiszen a természetes résznek eddig is magasnak kellett volna lennie? Ha a fog érzékeny hidegre-melegre, akkor érdemes lenne kicseréltetni a tömést egy ideiglenes tömésre, hogy eldőljön, szükség van-e gyökérkezelésre.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd