A betegek kérdései (8197)

 • Tisztelt Doktorúr! Korábban irtam már Önnek , megcsináltattam a CBCT-t és elvittem fül orr gégészhez…

  Tisztelt Doktorúr!
  Korábban irtam már Önnek , megcsináltattam a CBCT-t és elvittem fül orr gégészhez a felvételt és nem talált semmit, mivel az alul nő a bölcsesség fogam hátul eléggé fáj már egy ideje, valószinű hogy valami gyulladás lehet a háttérbe.Kérdésem az lenne hogy lehet csak a gyulladást kell kezelni? Illetve mindkép kikell húzni a bölcsességfogat?
  Válaszát köszönöm szépen.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban nem tudom megmondani. Ha van helye a bölcsességfognak és a panasz nem rendszeres, akkor érdemes elgondolkodni a fog megtartásán.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Ma voltam a fogorvosnál. Következő panaszokkal. Tavasszal kihúztak egy fogat, és azóta gyakran…

  Ma voltam a fogorvosnál. Következő panaszokkal. Tavasszal kihúztak egy fogat, és azóta gyakran begyulladt az ínnyem és az üres hely előtt lévő fogam érzékenyé vált. olyan szinten, hogyha össze koccant a felső foggal is fájt. meg rgt.-ték.Nem volt lyukas, nincs gennyzacskó stb. Mire közölték velem, hogy ritka rendellenességem van. Ugyanis a fogon csont kinövés látható. És még másik 3 fogamon is látható. Amit le kell csiszolni, mert megterheli az az egy fogat. Pontosan mit jelent ez? Mire kellene ügyelnem? Öröklödik? Hogy lehet a fogon csontkinövés?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Fogon csontkinövés??? Én nem tudok ilyenről, valamit félreérthetett. Javaslom a kérdéseit a kollégának tegye fel.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves doktor ur , Van egy rossz fogam mar 2 eve . Tudom , ki kellett volna mar regen huzatni…

  Kedves doktor ur ,

  Van egy rossz fogam mar 2 eve . Tudom , ki kellett volna mar regen huzatni mivel nagy volt rajta a lyuk. De nem fajt , igy mindig halogattam . Most pedig az egesz fog kitoredezett , igy egy hajszal vekony darabka fog maradvany log mar csak ki az inybol . Ezzel kapcsoltam ossze a mostanaban fajdogalo petefeszket is amit tapasztaltam , es olyan mintha be is lenne gyulladva illetve csomosodva a petefeszek tajekan. Illetve a fajos fogam feletti szemem rendszeresen faj .

  December 8- ara kaptam idopontot. Az meg 2 het ..

  Kerdesem , hogy lehet e ez a tunet amelyet tapasztaltam , a begyulladt fog szovodmenye? Mely teruletekre hathat meg ki a begyulladt , fajo fog ? Erdemes lenne elmennem egy hazi orvoshoz ezekkel a tunetekkel vagy pedig nagy ra az esely hogyha kihuztak a fogam , elmulik a tobbi tunet is ?

  Elore is koszonom szepen .

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elméletileg egy gennyes, gócos fog okozhat gyulladást a szervezet bármelyik részén. A gócot mindenképpen meg kell szüntetni, ugyanis ennek hiányában a kezelés hatástalan lehet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Fogínygyulladás miatt mentem el a fogorvosom, aki felső-első fogsoromon…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Fogínygyulladás miatt mentem el a fogorvosom, aki felső-első fogsoromon gennygócot talált, valamint szintén az egyik felső fogamnál az iny rásorvadt a csontra, ha jól értettem. Azt mondta a fogorvosom, hogy gyökérkezelni, ill fel kell fúrni a fogamat és hogy hónapokig eltarthat, és akkor sem biztos, hogy megtudja gyógyítani, ill. előfordulhat, hogy a szájsebészeten kötök ki vagy pedig kihúzatom, amit nem akarok Ön szerint van-e valami más megoldás?
  Válaszát megköszönve.
  Tisztelettel: Baksáné Sz.Enikő

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Enikő!

  Konkrét esetre kér javaslatot, amelyet én nem láttam. Sajnos a kérdésére nem tudok felelni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt dogktor úr! Egy szabályos pici (2mm-es) kerek kiemelkedő vöröses tetején fehér kis…

  Tisztelt dogktor úr!

  Egy szabályos pici (2mm-es) kerek kiemelkedő vöröses tetején fehér kis csomót látni a nyelvcsapom tövénél,majdnem a szájpadláson.Nem fáj egyáltalán,úgy érzem mintha szőr szál, vagy valami lenne a torkomban.Úgy vettem észre hogy bevilágítottam,mivel elég kényelmetlen,szinte álandóan érzem hogy van ott valami.Pénteken el tudok menni Fül-orr gégészhez,addig is szeretném az ön véleményét is hallani hogy mi lehet ez.

  Köszönöm válaszát!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Látatlanban nem tudom megmondani. A kolléga a személyes vizsgálat során bizonyára több információval tud majd szolgálni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktorúr! A 18 hónapos kisfiam egy esés következtében letörte az első foga 80% àt.…

  Kedves Doktorúr!

  A 18 hónapos kisfiam egy esés következtében letörte az első foga 80% àt. Látta fogorvos is. Aztán egy hét alatt valamiféle vadhús türemkedett ki a letört fogból. Azt is látta a gyermekfogorvos, és közölte, ha növekszik akkor el kell távolítani. Sajnos növekszik, 10 nappal a törés után, nagyobb lett mint az állandó fog. Ön, mit javasolna ebben a helyzetben ? Válaszát előre is köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Én hagyatkoznék a gyermekfogorvos véleményére, hiszen ő személyesen is látta a gyermeket.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedved Doktorúr! Én azért irok mert nekem valami okozza az arcüreggyulladásomat, nem tudom talán…

  Kedved Doktorúr!
  Én azért irok mert nekem valami okozza az arcüreggyulladásomat, nem tudom talán a fogammal van valami, de most úgy döntöttem hogy megcsináltatok egy 3D CBCT-t.Gondolom ezt egy asszisztens megcsinálja valamelyk fogászati centrumban.
  A kérdésem az lenne hogy ha ez kész van, akkor ezt kihez vigyem kiértékelni, fül-orr gégészhez vagy fogászatra?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlet!!!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Inkább fül-orr-gégészhez. Ha nem fogászati a probléma, akkor úgyis az ő szakterülete, ha pedig igen, akkor ő fogja a fogorvost (is) javasolni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó napot.Nagyon régóta van zöld folyásom ami elég kellemetlen szagú és a szemérem viszketés okozza…

  Jó napot.Nagyon régóta van zöld folyásom ami elég kellemetlen szagú és a szemérem viszketés okozza még nem voltam ezzel a gonddal orvoshoz. Ez milyen eredetű hüvely folyás lehet? És mitől alakulhatott ki. Előre is köszönöm a válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Márta!

  Javaslom, a kérdést tegye fel egy nőgyógyásznak.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr!

  November 20-án voltam a helyi szájsebészeten, ahol a 28-as fogam maradványait távolították el. A saját fogorvosom nem vállalta, mert fennállt,mert "sinus perforáció" esete állt fent. Rendben elláttak, probléma mentesen. Szerencsére azóta sincs különösebb… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Horváth Krisztinán!

  A sebgyógyulás során a varratszedési elveszíthet egy-két varratot, ez teljesen természetes.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! 24 éves férfi vagyok. A 4-4 metszőfogam össze van torlódva. Szemfogtól…

  Tisztelt Doktor Úr!

  24 éves férfi vagyok.
  A 4-4 metszőfogam össze van torlódva. Szemfogtól hátrafelé már szabályosak a fogaim. Évekig tartó és drága fogszabályozás helyett ki lehetne egyszerűen húzni és pótolni őket?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ezzel jóvátehetetlen kár érné. Csak nagyon indokolt esetben merülhet fel ilyen kezelés.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Kedves Doktor úr! Nagyon köszönöm válaszát! Tudom, hogy látatlanban nem lehet kezelési tervet…

  Kedves Doktor úr!

  Nagyon köszönöm válaszát! Tudom, hogy látatlanban nem lehet kezelési tervet felállítani, mégis megnyugtatott, hogy elméletileg kivitelezhető lehet a lebegő pótlás a szemfogam érintése nélkül. A 4es fogam hiányzik csak, az 5ös 6os 7es megvan, csak azért kevertem bele a 7est is, hogy ha a stabilitás érdekében nem lenne elég az 5ös 6os akkor a 7est is belevéve már biztos bírná a terhelést. Persze én erre csak hozzá nem értő, laikusként gondoltam, de nagyon fontos nekem, hogy pótolva legyen ez a fog, viszont a szemfogamat nem szeretném feláldozni semmilyen formában és eddig mindegyik fogorvos a 3as 5ös fog lecsiszolását és a 3 tagú hidat ajánlotta egyetlen lehetőségként.

  Még egyszer nagyon köszönöm!
  Szép napot Önnek!

  L. Kinga

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kinga!

  Ebben az esetben - ha a fogak tartószerkezete stabil - a hatos és ötös fogon megtámaszkodó, négyes lengőtag megfelelő pótlás lehet.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktorúr! 30 éves vagyok és a szülés óta nagyon rosszak a fogaim hátul.Sztk-ba járok,…

  Tisztelt doktorúr!
  30 éves vagyok és a szülés óta nagyon rosszak a fogaim hátul.Sztk-ba járok, mivel nem dolgozom jelenleg és nincs pénzem fizetni magánorvost. Doktornő azt mondta hogy először kihúzzuk azokat a fogakat amik nem megmenthetők, aztán meglátjuk melyik maradhat.Elküldött szájsebészetre ahol két fogamat kihúzták, ill. kiműtötték. Félek hogy hátul nem marad fogam.Elől 9-9 fog viszont szép.Milyen lehetőségek vannak a fogmegtartásra ami nem túl drága? Ilyen fiatalon érdemes csatos műfogsort csináltatni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A fogmegtartó kezeléseket, azaz a tömést, gyökérkezelést, fogkőleszedést a tb állja. Ha nincsenek anyagi forrásai implantátumra, akkor a rágófogakat pótló kivehető fogsor a legpraktikusabb és legolcsóbb megoldási lehetőség a rágóképesség helyreállítására.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor úr! Négyes fogam hiányzik, ennek a pótlásával kapcsolatos a kérdésem. Szemfogam…

  Tisztelt Doktor úr!

  Négyes fogam hiányzik, ennek a pótlásával kapcsolatos a kérdésem.

  Szemfogam teljesen ép. Az implantátumon kívül milyen lehetőségek vannak a fogam pótlására, mely nem értini semmilyen mértékben a szemfogamat?

  Csiszolás nélküli fogpótlást lehet készíteni lebegő, tehát a szemfogammal nem kapcsolódó formában? Arra gondolok, hogy hátrafelé az ötös hatos akár hetes fogba is kapcsolódhatna a pótlás a tartósság érdekében a szemfogam érintetlenségét szem előtt tarva?

  Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel:
  L. Kinga

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Kinga!

  Látatlanban kezelési tervet nem tudok adni.
  Ha elméletileg nézzük a kérdést, akkor az ötös foghoz egy lebegő, az ötösben kizárólag inlay alapon csatolt pótlás véleményem szerint a terhelést nem bírná el. Ha a hatos foga is hiányzik (mert másképp nem tudom értelmezni a a hetes foghoz felvetett kapcsolódást), akkor egy hetes-ötös fogon megtámaszkodó, két fogat pótló híd már nem teheti szükségessé a szemfog bevonását. De hangsúlyozom: konkrét kezelési javaslatot csak személyes vizsgálat után lehet adni.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Hétfőn húzták ki egy alsó rágófogamat, mivel ciszta volt a foggyökéren.…

  Tisztelt Doktor Úr!

  Hétfőn húzták ki egy alsó rágófogamat, mivel ciszta volt a foggyökéren. Másnapra feldagadt az arcom, nagyon fájdalmas volt, ezért visszamentem a rendelőbe. Dalacint kaptam és gyógyszeres csíkot helyeztek a sebbe. Az arcomról a duzzanat leapadt, a seb is gyógyul, viszont a seb alatt a gyökér résznél az ínyem teljesen fel van dagadva, és kitapintható egy gömb alakú duzzanat, amely nem apadt le a napokban egy kicsit sem. Ön szerint mindenképpen szükséges ez miatt visszamennem a rendelőbe, vagy napok múlva leapad magától?

  Köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha valami aggasztja, akkor már csak a saját maga megnyugtatása végett is igen. Hogy ez valóban szükséges-e szakmailag, akkor ezt látatlanban nem tudom megmondani.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Nekem két hete húzták ki az alsó bölcsességfogamat azóta alig tudok nyelni…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Nekem két hete húzták ki az alsó bölcsességfogamat azóta alig tudok nyelni és a nyelvemen mintha lenne egy duzzanat és fáj is a nyelvem ez mitől lehet és ez normális?3

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Személyes vizsgálat nélkül ezt nem lehet megmondani. Javaslom a kezelőorvos felkeresését.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Szeretném segítségét kérni,hogy 8 éves gyereknek milyen elektromos fogkefét…

  Tisztelt Doktor Úr! Szeretném segítségét kérni,hogy 8 éves gyereknek milyen elektromos fogkefét lehet venni? Ezek is gondolom életkorhoz vannak kötve. Igaz most egy barbie elektromos fogkefét szeretne!
  Köszönöm válaszát! Marianna

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Marianna!

  Erre a kérdésre a forgalmazók tudnak majd felelni. Olyan fogkefét vegyenek, amelyet a gyakorlatban is tud majd a gyermek használni.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Jó estét kivánok! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy már több mint egy hete fáj a arcom jobb…

  Jó estét kivánok!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy már több mint egy hete fáj a arcom jobb oldala, szóval szemfognál, a hátsó kettő rágófognál, és a fülem is, meg ha helyzetet változtato a fejem is. Úgy hiszem a fogamtól lehet enyhe arüreggyulladásom, orrom nem fújom. Leghátsó szuvas, már egy éve tudom, de sajnos féltem elmenni, így most lehet még rosszabb lesz. Viszont a lényeg hogy chlamydia trachomatisra kell szednem 3 hétig antibiotikumot, doxycyclin vagy eritromycin lesz, és mivel ilyenkor a számban elszaporodik a gomba, totál fehér lesz a nyelvem pár nap után, gondolom előtte kellene megcsináltatni nehogy befertőzze a fogat? És Ön szerint antibiotikum kezelés nélkül meglehet úszni ezt a problémámat a fogorvosnál? Mert annyi antibiotikumot már nem szeretnék szedni, főleg hogy 2 hónapja már próbáltam a doxycyclint de olyan erős izületi fájdalom, duzzanat jött elő, hogy egy hét után abba kellett hagynom. Ezt mondjuk egy panorámaröntgenből megtudják mondani szükséges e lehet antibiotikum kezelés is? És a zsibbasztó injekciót is okozhat kölcsönhatást gyógyszerrrel? Sajnos elég érzékeny vagyok. Vagy valahogy még bírjam ki egy hónapig? Míg remélhetőleg befejezem a chlamydiára a gyógyszerkúrát? Ön mit javasol? Köszönettel: T

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  A szuvas, gyulladt fogat mindenképpen, mielőbb meg kell csináltatni. Látatlanban nem tudom megmondani milyen kezelést kap majd a foga, azt a kolléga fogja majd eldönteni.
  A röntgen csak tájékoztató képet ad, az antubiotikumkezelés nem automatikus.
  Az érzéstelenítő és az antibiotikumkezelés között nincs kölcsönhatás.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Anyukám azt vette észre,hogy az állkapcsából befelé nöl egy csont.Fogánál…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Anyukám azt vette észre,hogy az állkapcsából befelé nöl egy csont.Fogánál is van.De egyik sem gennyes.Nem fáj neki.Mi lehet ez?
  Köszönöm válaszát:Krisztina!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Krisztina!

  Akár találós kérdésként is hangozhat, de látatlanban nem tudok rá felelni. Javaslom, mutassa meg egy kollégámnak.


  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt doktorur!Az lenne a kerdesem,hogy okozhatja ezeket a tuneteket felso jobb talan otos…

  Tisztelt doktorur!Az lenne a kerdesem,hogy okozhatja ezeket a tuneteket felso jobb talan otos rosz fog?orrom jobb oldalt bedagadva,vegen herpeszszeru seb,ami valadekizik.jobb arcureg kicsit duzzadt es fajdalmas,jobb oldalon alul alkapocsnal golyoszeru ami ugyszint fajdalmas!2eve van problemam ezzel a fogal de mire raszanom magam a kihuzatasara jon egy ujabb rosz fog!kerdesem az lenne,on elvalalna ennek a fognak kivetelet?teljesen letorve!koszonettel:Nikolett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Nikolett!

  Látatlanban konkrét ügyben nem tudom véleményezni a panaszokat. Magánrendelőnkben természetesen vállalunk foghúzást és szeretettel várjuk. Árainkról a www.bebedent.hu oldalon tájékozódhat.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd

 • Tisztelt Doktor Úr! Fiam aki 3 éves 2 hete megütötte a száját és egy duzzanat ketkezett rajta.…

  Tisztelt Doktor Úr!
  Fiam aki 3 éves 2 hete megütötte a száját és egy duzzanat ketkezett rajta. Ez 2 nap után eltünt, de ma észre vettük, hogy ez a fog el színeződött.
  Ha ez a fog elhalt akkor van e vele tennivaló vagy várjunk türelemmel a fogváltásig? Nem fáj neki és nem is mozog.
  Előre is köszönöm válaszát.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Janik Leonárd

  Tisztelt Érdeklődő!

  Ha panaszmentes, akkor nem kell gyökérkezelni. Nyugodtan megvárhatják a fogváltást.

  Tisztelettel:
  Dr. Janik Leonárd