A betegek kérdései (5565)

  • Tisztelt Doktor Nő! A kisfiamnak 3 hete jelentkeztek a horner triász tünetei. Először a tarkótáji…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A kisfiamnak 3 hete jelentkeztek a horner triász tünetei. Először a tarkótáji fájdalom majd később a bal pupilla kisebbedése, csüngő szemhéj.
    A pupilla kisebbedés kezd megszűnni de a tarkótáji fájdalma megmaradt.
    Ennek függvényébe meg tudja nekem mondani, hogy kell-e aggódnom az NSE értékek miatt amit az előző levelemben leírtam?

    Köszönettel: Redina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Redina! Az NSE értékek nem vészesek, de az aggasztó, hogy nincs meg a Horner tiász oka. Rendkívül sok betegség okozhatja, az eddigi képalkotó vizsgálatok nem tudták kimutatni, hogy mi a baj. Gondolom, hogy további vizsgálatokat terveznek. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor NŐ! 5 éves kisfiamon horner triaszt állapítottak meg. NSE értéke 21ng⁄ml…

    Tisztelt Doktor NŐ!

    5 éves kisfiamon horner triaszt állapítottak meg.
    NSE értéke 21ng⁄ml egy hét múlva ez az érték NSE 19 ng⁄ml.
    Érdeklődnék, hogy ezek az értékek Ön szerint mennyire aggasztóak?

    Koponya, agyi és hasi MR-en nem találtak daganatra utaló jeleket, de az értéke mégis magasabb a normál értéknél! Önnek mi a véleménye? Mennyire magas ez az érték? ELképzelhető, hogy kisfiamnál ez a normál érték?
    Köszönettel: Redina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Redina! Azt nem írta, hogy mitől van Horner triásza a kisfiának és azt sem, hogy mióta. ezek fontos adatok. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Dr.-nő! 15 hónapos kislányom 5. napja visszatartja a székletét. Előtte semmi gond nem…

    Kedves Dr.-nő!

    15 hónapos kislányom 5. napja visszatartja a székletét. Előtte semmi gond nem volt, volt rendesen széklete néha naponta többször is. De most olyan mintha félne. Naponta többször rájön az inger, olyankor megáll összeszorítja a lábát, popsiját, és gondterhelt arcal megvárja míg elmúlik. Utána játszik tovább, jó kedvű, nincs semmi gond. És ez megy 5 napja. Tegnap adtam neki glicerines kúpot, amitől picit "bemaszatolta" a pelust, de igazi kaki nem jött.
    Próbáltuk hátha bilibe szeretne kakilni, de nem.
    Adtam már neki joghurtot, sütőtököt, szilvát, stb. Kívülről nem látszik semmi, nem piros a popsija.
    Igazából nem tudom eldönteni, hogy fél kakilni, vagy nem bír.
    Ön szerint mikor szoktak így viselkedni a gyerekek? És mit tehetnék még, hogy segítsek neki? Hány nap után kell drasztikusabb eszközökhöz (beöntés) folyamodni?

    Köszönöm!
    anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! Valószínű, hogy kemény széklet nyomja a végbelet, ezért nem mer kakilni. Adjon neki sok vizet, naponta egyszer gilicerines kúpot, míg ki nem jön. rendezze étrendjét oly módon, hogy több legen benne a rost tartalmú élelmiszer. Beöntésre van szükség, ha változatlanul nincs széklet és a gyermek hasa puffadttá válik. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Másfél éves lányom laboreredményében az MCV 79, az éretlen retikulocita…

    Tisztelt Doktornő!
    Másfél éves lányom laboreredményében az MCV 79, az éretlen retikulocita 0,0%.Az összes többi eredménye jó.Mit jelenthet ez az alacsony retikulocita érték?Étel allergia miatt vizsgálják. Előre is köszönöm!
    Dóra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Dóra! Ezek jelentéktelen eltérések. Ha nem vérszegény, nem baj, hogy nem látható reticulocyta Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno, Gyermekunk most 7.honapos, kezdettol fogva tapszert kapott. Folyamatosan viszonylag…

    Kedves Doktorno,
    Gyermekunk most 7.honapos, kezdettol fogva tapszert kapott. Folyamatosan viszonylag sokat bufizett s gyakran vissza is jott keves tapszer...gyakran az alvasat is zavarta.
    Sajnos ez a mai napig nem szunt meg . Neha meg orak mulva is bufi kinozza.
    Sajnos kulfoldon vagyunk, itt azt mondjak ez normalis, meg fog szunni. na de mikor?
    meg ejjel egyszer eszik, tapszert.
    Egyebkent jol fejlodik, de aggodjunk e , s rettenetesen faraszto ha pl egy egy ejjeli vagy akar nappali eves utan nem tud a bufi miatt eleludni...nyugos...9 kg jat allandoan emelgetjuk...
    varom segito valaszat,
    Koszonettel : Agnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ágnes! A 7 hónapos, 9 kg-os gyermek nagy valószínűséggel túltáplált. Éjjel már ne etessék semmiképp. Minden evés után tartsák egy ideig függőlegesen, vagy kicsit féloldalasan, míg nem távozik a levegő a gyomorból. A feszülést csökkentheti az Espumisan is. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor nő. Azért irok önnek mert segitséget szeretnék öntől kérni ugyanis van egy…

    Tisztelt Doktor nő.
    Azért irok önnek mert segitséget szeretnék öntől kérni ugyanis van egy 7éves unokám és a tavaj egyik reggel úgy kelt fel hogy nem bírta megmozdítani a lábát, két napig wc-re is ölbe kellett kivinni. Volt rögen , vérvétel, de ne találtak semmit, és most már másodszor rövid időn belül elő fordult, hogy fájdítsa a lábát és olyan csúnyán megy mint aki csipőficamos férre nyomja a csipőjét . A multkor elvittük gyerekorvoshoz és izomlázra fogták. Azt szeretném kérdezni, hogy nyugodjunk-e bele hogy tényleg izomláz, vagy esetleg keressünk fel szakorvost? válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Nagyszülő! Ne nyugodjanak bele. Ortopédiai, röntgen és laboratóriumi vizsgálat javasolt, mert sok oka lehet ennek a panasznak, és ezek között lehet súlyos betegség is. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő! Ön szerint melyik a legjobb tápszer egy szinte újszülött csecsemőnek abban…

    Kedves Doktornő!

    Ön szerint melyik a legjobb tápszer egy szinte újszülött csecsemőnek abban az esetben ha az anyukának nincsen teje és csak tápszerrel tudja táplálni a babáját?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Több, kezdő tápszer van, bármelyiket választhatják.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét kérni. Ma voltunka a 3 hónapos kislányommal a védőnőnél,…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném a segítségét kérni. Ma voltunka a 3 hónapos kislányommal a védőnőnél, aki azt mondta, hogy túl merev, görcsös a testtartása "C" ívbe hajlik sokszor. Azt mondta, hogy a babamasszázs segíthet ezen. Azt szeretném kérdezni, hogy ez az aszimmetrikus testtartás pontosan mit jelent? Hogyan tudok javítani rajta, szükséges-e valamilyen vizsgálat, mikorra kell ,hogy teljesen feloldódjon a merevsége? Milyen következménye lehet, ha nem megfelelően kezelik?

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Ne babamasszázsra vigye, hanem gyermekneurológushoz.
    Üdvözlettel. Dr. Báló Mária

  • tisztelt doktor nő! utána néztem a Retrográd ejakulációnak, és az egyik tünete sem jellemző…

    tisztelt doktor nő!
    utána néztem a Retrográd ejakulációnak, és az egyik tünete sem jellemző rám, és az urológian azt mondták, hogy mivel én még gyerek vagyok itt érdeklődjek.
    az esetleg lehet a probléma, hogy még nem értem meg teljesen? vagy még mik okozhatjak a panaszomat?
    válaszát előre is köszönöm.
    üdv.: Bálint

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Bálint! Ha már járt urológián, akkor nyugodjék meg, jelenleg teendő nincs, hiszen biztosan nem szeretne még gyermeket.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • kedves doktorno, kislanyom 35. hetre szuletett, 9⁄10 apgarral, tapszeres baba, semmi egeszsegugyi…

    kedves doktorno,

    kislanyom 35. hetre szuletett,
    9⁄10 apgarral, tapszeres baba, semmi egeszsegugyi problema nem volt a koraszules miatt. Most 5 honapos (korr. ko 4 honap). Kerdesem: mikor kezdhetjuk a hozzataplalast? A valos kora vagy a korrigalt kora szamit? Ugyanez a dilemmam a gluten bevezetesevel is.
    Mikor kezdjuk es mivel. eloszor gyumi aztan gluten vagy forditva?
    Eddig valtozo tanacsokat kaptam: valos kor szerint, korrigalt kor szerint, a ketto kozott...
    Mar teljesen tanacstalan vagyok.
    Nem szeretnem az esetleg meg eretlen belrendszeret terhelni, de azt sem ha lemaradnank vmirol.
    Egyfolytaban a 17-26. het kozotti immunologiai ablakrol lehet hallani.
    A koraszulotteknel ezt hogy kell figyelembe venni? Halas lennek szakerto tanacsaert.
    Szepen fejlodik, most 6 kg es 64 cm.
    Amikor mi eszunk nagyon nez minket.

    Szives valaszat megkoszonve
    Agnes

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ágnes. A korrigált korát vegyék figyelembe. A glutén bevezetését most korábban ajánlják, de én konzervatív elveket vallok e tekintetben.
    Mivel így is konzervvel táplálja a kislányát, azt tanácsolom, hogy először a gyümölcsöt, majd a zöldségpürét vezesse az étrendjébe, de lehetőleg ön főzzön illetve készítsen ételt neki friss alapanyagokból.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam lábujjhegyen járás miatt lett neurológiára utalva,ahol semmilyen…

    Tisztelt Doktornő!
    Kisfiam lábujjhegyen járás miatt lett neurológiára utalva,ahol semmilyen problémát nem találtak nála.Vérvételre is mennünk kellett.
    Ezt írom le Önnek és szeretném megkérdezni,hogy mi az eredmény?
    Van valami problémája a kisfiamnak?
    Lymphocyta:50,3% + 30-45
    Monocyta:10,0% + 1,0-8,0
    Eosinophil gran.:8,3% + 2,0-4,0
    Hemoglobin:100,0g⁄L - 105,0-130,0
    MCV:62,9fL -71,0-85,0
    MCH:19,5pg -27,0-34,0
    MCHC:309,0g⁄L -320,0-360,0
    RDW-CW:21,5% +11,0-16,0
    Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom.
    Egy aggódó anyuka!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! Ebből a vérkép vizsgálatból nem tudom, hogy milyen következtetést vont le orvosa a lábujjhegyen járásra vonatkozóan.
    az eozinofil sejtek aránya kissé magas, ez lehet allergiától vagy bélférgességtől, azonban egyik sem okoz lábujjhegyen járást.
    Üdvözlettel. Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő! Kisfiam 16 hónapos és a következő vérkép készült: Szeretném megkérdezni, hogy…

    Kedves Doktornő!
    Kisfiam 16 hónapos és a következő vérkép készült:
    Szeretném megkérdezni, hogy a magas limfocita szám miatt kell-e aggódni?
    Fehérvérsejtszám:5,6G⁄L
    Vörösvértestszám:4,4T⁄L
    Htk:0,38%
    Hgb:125g⁄l
    MCV:86fl
    MCH:29pg
    MCHC:331g6l
    Trombocita szám:300G⁄L
    Segm:28,9%
    Eo:3,8%
    Baso:0,3%
    Ly:62%
    Mono:5,0%
    Vvt süllyedés:3mm6óra
    Köszönettel:Petra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Petra! Ne aggódjon, ebben az életkorban ez a jellemző arány.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktorno! Nemreg kerdeztem az ot es fel eves kislanyom februarban kezdodott fejfajasaival…

    Tisztelt Doktorno!
    Nemreg kerdeztem az ot es fel eves kislanyom februarban kezdodott fejfajasaival kapcsolatosan, ami a fule felett kb ket harom ujnyira jelentkezik hol az egyik hol a masik oldalon.Koszonom az akkori valaszat.Azota meg vagy haromszor fajtatta es ma elmentunk szemorvoshoz, o mindent rendben talalt, a gyerekorvos pedig vert vetetett es ahol elvaltozas van azt leirom, hogy on mondja el a velemenyet, hogy ez okozhat-e fejfajast.Az itteni gyerekorvos szerint virusos fertozes es attol is lehet akar fejfajas, de mindvegig ugy nezett ram, hogy rajottem ugy kebzeli, hogy csak tulaggodom(de nem mondta)ami lehet igaz is, de az meg engem nem nyugtat meg.Tehat az ertekek a kovetkezok.
    Hemoglobina eritrocitara medie 29.4 norm ertekek pedig 23-29
    Con medie de eritrocit(MCHC) 36.1........... 31-35
    Limfocite 3.79 1.2-3.2
    Trombocrit (PCT) 14.900 17-48
    Indice de distr. a trombocitelor(PDW) 8.9 9.4-18.1

    AST-TGO 43.................................0-35
    Calciu seric 9.62..............................10-12

    Proteina C reactiv Intens pozitiv.

    Ezek lennenek az ertekek, amik kissebbek vagy nagyobbak a megengedettnel.A doktorno itt 2x6 ml sumetrolimot es 3x 7.5ml nurofent irt fel es immunerositot.A kerdesem az lenne, hogy lehet ezen eredmenyek miatt akar fejfajas.Azert meg kohog is, de halgatozasra nem hallott semmit a doktorno, torkat nem latta pirosnak.Szerinte nem kell aggodni, mert nem nez ki betegnek a kislanyunk a szemeszet rendben es amugy is azt mondta, hogy semmi mas tunete nincs, nem szedul, nem hanyik,szemeszet szerint rendben van es kesz.Hat azert en nyugodtabb lennek, ha on mint neurologus is ezen a velemenyen lenne es akkor latom, hogy valoban en viszem tulzasba az aggodalmaskodast. A kislanyom pl ma delbe is fajlalta, de csak ugy elmult jatszas kozben es most este engedtem, hogy nezzen egy rovid rajzfilmet es utanna amikor kezdtem masszirozni a talpat ujra mondja, hogy egy picit faj.Elbeszelgettunk errol es arra jutottunk, hogy inkabb csak zavaro, mint fajo erzes, nem luktet, nem szurkal.Lassan azon kezdek gondolkodni, hogy egy MRi-re fogom elvinni, hatha eggyutmukodve csak ugy meg lehetne csinalni, masik percben meg arra gondolok, hogy lehet kar kitenni ilyeneknek, mert hatha elmulik nemsokara.Tisztelettel most mar egy aggodo anyuka es egyben kismama erdelybol!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Az intenzíven pozitív CRP bakteriális fertőzésre utal, valószínű, hogy orrmelléküreg gyulladása van a gyermeknek. Szedjék be a gyógyszert, MR vizsgálat most szükségtelen. Jobbulást kívánok. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor Nő! már körülötte teljesen szőrös, és az alsó részén is van néhány szőrszál.…

    Tisztelt Doktor Nő!
    már körülötte teljesen szőrös, és az alsó részén is van néhány szőrszál. A nővekedéséről meg annyit tudok mondani, hogy gyorsan megnőtt kb 16 cm lehet, és a heréim is nagyok és picit hosszúkásak, hosszában 2cm, keresztbe meg kb 1,5cm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Retrográd ejakuláció előfordulhat, de ha rendszeres, akkor forduljon urológushoz. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor Nő! Mitől lehet,hogy a torkomon pan pár ilyen piros hólyag szerű valami ami…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Mitől lehet,hogy a torkomon pan pár ilyen piros hólyag szerű valami ami nem múlik. A torkom nem fáj különösebben. Van egy gócos fogam nem tudom ennek lehet-e hozzá köze. Válaszát köszönöm előre is.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Nem tudom, hogy mitől van. Forduljon minél hamarabb a gócos fogával fogorvoshoz, és keressen fel egy gégészt is.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Kicsit megnyugodtatott. Szerencsére az étrendjével nincs gond. Alig akad…

    Tisztelt Doktornő!

    Kicsit megnyugodtatott. Szerencsére az étrendjével nincs gond. Alig akad olyan zöldség vagy gyümölcs, amit ne enne meg, és szívesen is fogyasztja ezeket. Nassolás, csoki, édesség minimális. Még azt kérdezném meg, hogy a napi folyadék kb. fele valamilyen gyümölcslé, teát nem kap. Ez befolyásolhat bármit is? Inkább csak vizet igyon? Kb. mennyi a napi normális folyadékbevitel 3 évesen?

    Nagyon köszönöm a válaszait!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Az étvágyat befolyásolja. A normális folyadékbevitel 1-1,5 l az elfogyasztott ételektől fizikai aktivitástól és a külső hőmérséklettől, páratartalomtól is függ. Erőltetni semmit sem kell. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor Nő! Tudom személyiségtől függ, hogy ki mikor ér, de több helyről összeszedve…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Tudom személyiségtől függ, hogy ki mikor ér, de több helyről összeszedve arra jutottam, hogy a többi gyereknek már 11-14 éves korukban volt magömlésük. Én 15 éves vagyok, és még nem volt magömlésem, és egy kicsit nyugtalanít. Lehet, hogy valami bajom van? Lehet, hogy azért van mert sokat maszturbálok? (maszturbáció után sincsen magömlés) Ha ez természetes dolog akkor hány éves korig természetes? Válaszát előre is köszönöm.
    üdv.: Bálint

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Bálint! Nem írt arról, hogy milyenek a nemi jellegek: Szőrösödés, hímvessző és here növekedés. Ennek ismeretében tudok választ adni. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno Nagyon baj ha a kislanyom nem akar 4-5 kanal hozzapotolt etelbol tobbet enni?…

    Kedves Doktorno

    Nagyon baj ha a kislanyom nem akar 4-5 kanal hozzapotolt etelbol tobbet enni? 19 -en lesz 7 honapos.
    Sok vele egy koru mar 1 tanyer etelt is megesznek.

    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Melinda! Legyen türelemmel. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Jó napot! az lenne a kérdésem hogy vasárnap lett volna a menstruációm várható időpontja vagyis…

    Jó napot! az lenne a kérdésem hogy vasárnap lett volna a menstruációm várható időpontja vagyis 28. nap de általában nekem mindig késik! és a barátom az nap 3szor és másnap 1x bennem ment el mert kisbabát szeretnénk! ma 2.napja késik kicsit úgy fájt mint mikor megszokott jönni és előtte fáj a hasam..alhasi szúrás,,feszülés... lehetek terhes így,vagy nem? mikor végezhetek tesztet? 3nappal utána hogy késik?!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! nem valószínű, hogy a vasárnapi együttléttől lenne terhes.
    Terhességi tesztet bármikor lehet végezni, de három nappal a várható menstruáció után még nem érdemes.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! 3 éves kislányomnak a nyelve lepedékes és néha kellemetlen szájszagot is…

    Tisztelt Doktornő!

    3 éves kislányomnak a nyelve lepedékes és néha kellemetlen szájszagot is érzek. Az elmúlt 1 hónapban sokat betegeskedett, torokgyulladás, amelyre antibiotikumot is kapott, most a megfázásból gyógyulunk.
    A fogmosásnál én is megmosom neki rendesen a fogait. Sajnos napi 1 liter folyadéknál nem iszik többet, ez is öröm, ha ennyit iszik.
    A szájszag miatt aggódom. Utalhat cukorbetegségre is vagy a leírt eseméynek okozhatják?

    Köszönöm a válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    A szájszag lehet nagy orrmandula következménye. Most egy kicsit meg kellene erősödnie a lábadozási időszakban. Könnyű, egészséges étrenden legyen.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária