A betegek kérdései (5576)

  • Tisztelt Dr Nő! A 3 és fél éves kisfiam feje bubján észleltem kettő kopsz foltot. Nagyon…

    Tisztelt Dr Nő!

    A 3 és fél éves kisfiam feje bubján észleltem kettő kopsz foltot.
    Nagyon furcsának találom, eddig nem is tünt fel.
    Mi lehet az, mitől lehet? Ezzel háziorvoshoz kell fordulni, vagy esetleg bőrgyógyyász szakorvoshoz?
    Előre is öszönöm szives segitségét!

    Tisztelettel: Egy aggodó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! A foltos kopaszság oka lehet gombás bőrfertőzés, vagy bakteriális góc a szervezetben. Bőrgyógyász szakorvoshoz forduljanak.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Dr. NŐ! Nálam már minden vizsgálatot megcsináltak,és ott derült ki,hogy a fogamzásgátló…

    Tisztelt Dr. NŐ! Nálam már minden vizsgálatot megcsináltak,és ott derült ki,hogy a fogamzásgátló okozta. De azért köszönöm szépen a válaszát. Még egy kérdés. Hány éves korába lehet a kislányon elvégezni a vizsgálatot? Válaszát köszönöm. Edus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Edus! Ha nincs trombózis hajlama, akkor a gyermeket nem kell vizsgálni. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Dr. NŐ! Inkább a véleményére lennék kíváncsi! Idén lesz 7 éve.hogy Stroket kaptam a…

    Tisztelt Dr. NŐ! Inkább a véleményére lennék kíváncsi! Idén lesz 7 éve.hogy Stroket kaptam a fogamzásgátlótól.(22 évesen) Van egy 8 éves kislányom. Az volna a kérdésem,hogy örökölhető ez a hajlam? Van valami féle vizsgálat,majd amit el kell végeztetnünk rajta,ha nagyobb lesz? Nehogy vele is megtörténjen ami velem. Válaszát köszönöm. Edus

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Edus! A trombózis hajlam örökölhető, és előbb Önnél kellene elvégezni a vizsgálatot, ha igazolódik, akkor a kislánynál is.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Jó napot kívánok doktornő!Meg szeretném a doktornőtől kérdeni hogy egy kisfejűséggel diagnosztizált…

    Jó napot kívánok doktornő!Meg szeretném a doktornőtől kérdeni hogy egy kisfejűséggel diagnosztizált gyerek meg tud tanulni beszélni.Le van maradva fejlődésileg és mentálisan is.Most töltjük a 7 évet.Válaszát előre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Felelőtlenség lenne, ha ennyi információ alapján jósolnék.
    Minden attól függ, mi okozta a betegséget, milyen fejlesztéseket kap a gyermek, stb. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő ! A minap írtam önnek a kislányommal kapcsolatban, aki generalizált hypotoniás.…

    Kedves Doktornő !

    A minap írtam önnek a kislányommal kapcsolatban, aki generalizált hypotoniás. Ön azt tanácsolta, hogy a genetikai vizsgálaton kívül még egy anyagcsereszűrésre is célszerű lenne elvinnem.
    Ezen a héten hétfőn, sikerült eljutnom egy doktornőhöz, aki megvizsgálta a Dorinát és azt mondta, hogy ha a születés utáni anyagcsere szűréskor nem kaptam semmi féle értesítőt, akkor valószínú minden rendben van.
    Azt szeretném kérdezni, hogy a késöbbiek során alakulhatott-e ki anyagcsere probléma, ami a hypotóniát okozhatja vagy tényleg megnyugodhatok, ha ott nem volt gond akkor valami más-genetika- állhat a háttérben? Annak az eredménye mindig nem jött meg :( És még azt szeretném kérdezni, hogy észrevettem, hogy picit remeg a feje, az nagy bajt jelent vagy összefügghet a nyaki izom gyengeségével? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is.

    Tisztelettel: Alexandra

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Alexandra! Az újszülöttkori szűrővizsgálatok csak négy anyagcsere betegségre terjednek, ennél lényegese több betegség van, amit az újszülöttkori szűrés nem tud kimutatni. Sok oka lehet kislánya problémájának. Forduljanak gyermekneurológushoz. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Jó napot kívánok, kislányom 8 éves és egy hónapja fejfájásra és hasfájásra panaszkodott ezért…

    Jó napot kívánok, kislányom 8 éves és egy hónapja fejfájásra és hasfájásra panaszkodott ezért elküldött a családorvos vérvételre.
    Ennek az eredményei
    Eosinofile% 11% ref 0-3%
    Monocite% 10 % ref 0-5%
    A vizeletben a bilirubin 1.0 mg⁄dl ref 0-0,2mg⁄dl
    A többi eredmény jó. Két széklet vizsgálat volt idáig és azok is negatívok.
    Kérdésem az lenne, hogy mire utalnak ezek az eltérések.
    Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Máj érintettségre és féregfertőzésre vagy allergiára.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt doktornő! 3,5 éves kisfiam ügyében szeretnék kérdezni. Problémánk az, hogy a korábban…

    Tisztelt doktornő!
    3,5 éves kisfiam ügyében szeretnék kérdezni. Problémánk az, hogy a korábban nagyon jól evő gyermekünkből néhány hét leforgása alatt étvágytalan ,ételt nagyon gyakran visszautasító gyermek lett. Korábban is voltak étvágybeli ingásai, de ekkora nem. Néha, hetente 2-3 alkalommal rövid hasi köldök körüli fájdalomra panaszkodik, mintha kicsit székrekedése lenne, nehezen tud székelni. Ami pedig aggaszt, hogy már láthatóan sokat fogyott az elmúlt 1,5 hónapban. Többször jelezték az óvodából, hogy pl ebédkor egy falatot sem evett. Korábban ilyen nem volt. Egyébként jókedvű, nem tűnik betegnek, ha nyomkodom a hasát akkor semmit nem érezni és nem is fáj neki. Kb 3 hete volt egy 2 napos magas lázas periódus, de semmi tünet nem volt hozzá. 1-2 napja pedig a végbél tájékjén jelez fájdalmat.Felmerült bennünk, hogy esetleg bélférgessége lehet, de nem igazán tudjuk, mit kell nézni a székletében, vagy mit tegyünk. Hogyan bizonyosodhatunk meg erről? Persze a dolgot még az is színesíti, hogy nagyon sok édes dolgot kapnak az óvodában, amit korábban itthon nem, és ezért a normál nem édes ételekhez már nincs akkora affinitása. És ami még érdekes, pár hete teljesen elutasít minden húst, nagyon nehéz belediktálni csak pár falatot is .Vigyük-e gyermekorvoshoz őt, Lehet-e komolyabb hasi megbetegedése? Ebben szeretném véleményét kérni
    Köszönettel várom válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Javaslom, hogy vigyék orvoshoz. A panaszokat vlószínű, hogy több dolog okozza. A pár napig tartó lázas állapot valószínű, hogy vírusfertőzés volt, mely után a lábadozási szakban még étvágytalan lehet a gyermek. A széklet ürítési nehézség sem kedvez az étvágyhank hiszen, ha a salakagyag nem távozik a szervezetből, az szintén étvágytalansághoz vezet. Az új étkezési szokások, melyekkel az óvodában találkozik, szintén megzavarhatja az étvágyat. Végül közösségben könnyű féregfertőzést kapni, lehet, hogy bélférgesség tényleg áll a háttérben. Komolyabb hasi megbetegedésre nem gondolok, leírása alapján.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam 1 hét múlva 6 hónapos lesz. Az éjszakákat 3 hónapos kora óta átaludja,…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 1 hét múlva 6 hónapos lesz. Az éjszakákat 3 hónapos kora óta átaludja, csak néha kell hozzá felkelni, mert nem úgy találja magát a kiságyba, ahogy lefeküdt, de ilyenkor hamar vissza alszik. A gondom a nappali alvásokkal lenne. Sosem volt egy sokat alvó nappal már egészen kicsi kora óta sem. Most ott tartunk, hogy általában kétszer alszik - délelőtt és délután - de van amikor csak egyszer. Ezen alvások hossza fél óra és 50 perc között van. Néha előfordul egy-két olyan nap, amikor 2 órát alszik egy huzamban. Vannak olyan napok, mikor nem látom rajta, hogy gond neki, hogy keveset alszik nappal, mostanában viszont már nagyon nyűgös estére. Dörzsöli a szemét, de nem tudjuk letenni aludni, mert akkor csak sír. A délelőtti altatás is nagyon nehezen megy mostanában. Látom rajta, hogy nagyon fáradt mégis mikor már beteszem a kiságyba, akkor forgolódik, dobálja magát sír.
    Kérdésem az volna, hogy nem kevés ez a nappali alvás?Illetve mit tehetnék, hogy könnyebben menjen az altatás.
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel:Reni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Reni! Előfordulhat már ilyen idős korban is, hogy csak délután alszik a csecsemő, bár jellemzően inkább 8-9 hónapos kor táján van változás. Nem jó, ha túl fáradt a gyermek estére, mert akkor jellemzően nehezebben alszik el. Figyelje meg a gyermeket, próbáljanak változtatni a napirenden, mert a rendszeresség segíthet. Estére már nagy mozgásos programokat ne tervezzenek. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő!
    Kislányunknál felmerült az autizmus gyanúja (kap fejlesztést, a kora miatt nem tudunk még konkrét diagnózist, de sok tünetet hoz). Több anyuka ajánlotta nekem a GAPS-diétát, hogy azzal csodákat lehet elérni. Kicsit utánaolvastam, videókat néztem, de nem tudom, hogy mit… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! Az autizmus nem egységes kórkép. Fő jellegzetessége a kommunikációs és szocializációs zavar, már ami a környezetet zavarja. Emellett vannak olyan tünetei is, melyeket a környezet… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Tudom,én már nem vagyok gyerek,de biztos tud valami okosat mondani. Neurologiai…

    Tisztelt Doktornő!

    Tudom,én már nem vagyok gyerek,de biztos tud valami okosat mondani.
    Neurologiai vizsgálatom eredménye:

    Bo-ra tekintéskor I.fokú rotatoros komp nisztagmus.Jobb bulbus kijjebb áll időnként.Kifelé pillatremor.Renyhébb fv-i,élénkebb AV-i reflexek.

    Mi az FV illetve AV reflex?

    A többit értem a leletben.

    Válaszát előre is köszönöm:János

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves János! Fv=felső végtag, AV=alsó végtag.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • kedves Doktorno!
    Mi lehet az oka annak, hogy egy 5eves kislanynak aki rendszeresen normalisan tisztalkodik ( furdik , illetve zuhanyozik... Felnott segitsegevel)... A noi nemiszerve idoszakonkent ...szinte rendszeresen begyulad, piros, egetoen fajdalmas...( nem viszketos )... A fehernemujet… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Sára! Nem tudom. Fizikai okra kell ilyenkor gondolni.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor Nő! A kisfiamnak 3 hete jelentkeztek a horner triász tünetei. Először a tarkótáji…

    Tisztelt Doktor Nő!

    A kisfiamnak 3 hete jelentkeztek a horner triász tünetei. Először a tarkótáji fájdalom majd később a bal pupilla kisebbedése, csüngő szemhéj.
    A pupilla kisebbedés kezd megszűnni de a tarkótáji fájdalma megmaradt.
    Ennek függvényébe meg tudja nekem mondani, hogy kell-e aggódnom az NSE értékek miatt amit az előző levelemben leírtam?

    Köszönettel: Redina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Redina! Az NSE értékek nem vészesek, de az aggasztó, hogy nincs meg a Horner tiász oka. Rendkívül sok betegség okozhatja, az eddigi képalkotó vizsgálatok nem tudták kimutatni, hogy mi a baj. Gondolom, hogy további vizsgálatokat terveznek. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor NŐ! 5 éves kisfiamon horner triaszt állapítottak meg. NSE értéke 21ng⁄ml…

    Tisztelt Doktor NŐ!

    5 éves kisfiamon horner triaszt állapítottak meg.
    NSE értéke 21ng⁄ml egy hét múlva ez az érték NSE 19 ng⁄ml.
    Érdeklődnék, hogy ezek az értékek Ön szerint mennyire aggasztóak?

    Koponya, agyi és hasi MR-en nem találtak daganatra utaló jeleket, de az értéke mégis magasabb a normál értéknél! Önnek mi a véleménye? Mennyire magas ez az érték? ELképzelhető, hogy kisfiamnál ez a normál érték?
    Köszönettel: Redina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Redina! Azt nem írta, hogy mitől van Horner triásza a kisfiának és azt sem, hogy mióta. ezek fontos adatok. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Dr.-nő! 15 hónapos kislányom 5. napja visszatartja a székletét. Előtte semmi gond nem…

    Kedves Dr.-nő!

    15 hónapos kislányom 5. napja visszatartja a székletét. Előtte semmi gond nem volt, volt rendesen széklete néha naponta többször is. De most olyan mintha félne. Naponta többször rájön az inger, olyankor megáll összeszorítja a lábát, popsiját, és gondterhelt arcal megvárja míg elmúlik. Utána játszik tovább, jó kedvű, nincs semmi gond. És ez megy 5 napja. Tegnap adtam neki glicerines kúpot, amitől picit "bemaszatolta" a pelust, de igazi kaki nem jött.
    Próbáltuk hátha bilibe szeretne kakilni, de nem.
    Adtam már neki joghurtot, sütőtököt, szilvát, stb. Kívülről nem látszik semmi, nem piros a popsija.
    Igazából nem tudom eldönteni, hogy fél kakilni, vagy nem bír.
    Ön szerint mikor szoktak így viselkedni a gyerekek? És mit tehetnék még, hogy segítsek neki? Hány nap után kell drasztikusabb eszközökhöz (beöntés) folyamodni?

    Köszönöm!
    anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! Valószínű, hogy kemény széklet nyomja a végbelet, ezért nem mer kakilni. Adjon neki sok vizet, naponta egyszer gilicerines kúpot, míg ki nem jön. rendezze étrendjét oly módon, hogy több legen benne a rost tartalmú élelmiszer. Beöntésre van szükség, ha változatlanul nincs széklet és a gyermek hasa puffadttá válik. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Másfél éves lányom laboreredményében az MCV 79, az éretlen retikulocita…

    Tisztelt Doktornő!
    Másfél éves lányom laboreredményében az MCV 79, az éretlen retikulocita 0,0%.Az összes többi eredménye jó.Mit jelenthet ez az alacsony retikulocita érték?Étel allergia miatt vizsgálják. Előre is köszönöm!
    Dóra.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Dóra! Ezek jelentéktelen eltérések. Ha nem vérszegény, nem baj, hogy nem látható reticulocyta Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno,
    Gyermekunk most 7.honapos, kezdettol fogva tapszert kapott. Folyamatosan viszonylag sokat bufizett s gyakran vissza is jott keves tapszer...gyakran az alvasat is zavarta.
    Sajnos ez a mai napig nem szunt meg . Neha meg orak mulva is bufi kinozza.
    Sajnos kulfoldon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ágnes! A 7 hónapos, 9 kg-os gyermek nagy valószínűséggel túltáplált. Éjjel már ne etessék semmiképp. Minden evés után tartsák egy ideig függőlegesen, vagy kicsit féloldalasan, míg nem távozik… Még több

  • Tisztelt Doktor nő.
    Azért irok önnek mert segitséget szeretnék öntől kérni ugyanis van egy 7éves unokám és a tavaj egyik reggel úgy kelt fel hogy nem bírta megmozdítani a lábát, két napig wc-re is ölbe kellett kivinni. Volt rögen , vérvétel, de ne találtak semmit, és most már másodszor… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Nagyszülő! Ne nyugodjanak bele. Ortopédiai, röntgen és laboratóriumi vizsgálat javasolt, mert sok oka lehet ennek a panasznak, és ezek között lehet súlyos betegség is. Üdvözlettel: Dr. Báló… Még több

  • Kedves Doktornő! Ön szerint melyik a legjobb tápszer egy szinte újszülött csecsemőnek abban…

    Kedves Doktornő!

    Ön szerint melyik a legjobb tápszer egy szinte újszülött csecsemőnek abban az esetben ha az anyukának nincsen teje és csak tápszerrel tudja táplálni a babáját?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Több, kezdő tápszer van, bármelyiket választhatják.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét kérni. Ma voltunka a 3 hónapos kislányommal a védőnőnél,…

    Tisztelt Doktornő!

    Szeretném a segítségét kérni. Ma voltunka a 3 hónapos kislányommal a védőnőnél, aki azt mondta, hogy túl merev, görcsös a testtartása "C" ívbe hajlik sokszor. Azt mondta, hogy a babamasszázs segíthet ezen. Azt szeretném kérdezni, hogy ez az aszimmetrikus testtartás pontosan mit jelent? Hogyan tudok javítani rajta, szükséges-e valamilyen vizsgálat, mikorra kell ,hogy teljesen feloldódjon a merevsége? Milyen következménye lehet, ha nem megfelelően kezelik?

    Előre is köszönöm válaszát!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Ne babamasszázsra vigye, hanem gyermekneurológushoz.
    Üdvözlettel. Dr. Báló Mária

  • tisztelt doktor nő! utána néztem a Retrográd ejakulációnak, és az egyik tünete sem jellemző…

    tisztelt doktor nő!
    utána néztem a Retrográd ejakulációnak, és az egyik tünete sem jellemző rám, és az urológian azt mondták, hogy mivel én még gyerek vagyok itt érdeklődjek.
    az esetleg lehet a probléma, hogy még nem értem meg teljesen? vagy még mik okozhatjak a panaszomat?
    válaszát előre is köszönöm.
    üdv.: Bálint

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Bálint! Ha már járt urológián, akkor nyugodjék meg, jelenleg teendő nincs, hiszen biztosan nem szeretne még gyermeket.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária