A betegek kérdései (5569)

  • Kedves Doktornő! Vírus okozta makacs, elhúzódó (2,5 hét), erős, főként este fekvésben jelentkező…

    Kedves Doktornő!
    Vírus okozta makacs, elhúzódó (2,5 hét), erős, főként este fekvésben jelentkező köhögésre jó a zyrtec csepp adható allergiás hajlamú 7 évesnek?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Adható, de legvalószínűbb, hogy krónikus felső légúti hurutja van, lehet, hogy önmagában nem elég. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Ismét szeretném a segítségét kérni, mert már nagyon tanácstalan vagyok. 11…

    Tisztelt Doktornő!
    Ismét szeretném a segítségét kérni, mert már nagyon tanácstalan vagyok. 11 hónapos, ekcémás kislányom (bár jó pár hete tünetmentes) pelenka alatti bőre kb. két hónapja viszket. Akkor még nem látszott semmi, de sokat vakarta. Másfél hete azonban apró, leginkább libabőrhöz hasonló (nem is látható, csak tapintható) kiütések jelentek meg a fenekén, először csak a végbélnyílás környékén, ami azóta vörös lett. A kiütések azonban egyre terjednek, a derekánál és a combtövénél is vannak, pedig utóbbinál nem is fedi pelenka!
    Nagyon viszket neki, főleg fürdésnél vakarja, szinte sebesre. A védőnő által javasolt boraxos kenőcs nem használt, kezdettől Sudocremet használok, de most az sem segít. Próbáltam Lipobase-val és körömvirágkrémmel, most Neogranormonnál tartok, de eddig nem sok javulást hozott egyik sem, sőt.
    A gyermekorvos még kezdetben az ekcémára használt szteroidos krémet javasolta, de azt nem szeretném, főleg ekkora területen (persze ha már más nem segít... ).
    Tejterméket még nem eszik, az étkezésében az új dolog a margarin. A kiütések akkor kezdődtek, amikor narancsot, illetve mandarin kapott, de azóta nem adtam neki, viszont rosszabbodott a helyzet. Nagyon odafigyelek, hogy minél kevesebb adalékanyag legyen az ennivalójában.
    Ökopelenkát használok, napközben kb. 3-4 óránként cserélem, éjszaka nem szoktam.
    Kérem, adjon tanácsot, hogy Ön szerint mi segíthet a kicsinek, mert bőrgyógyászati rendelésre idén talán már nem is kapok időpontot.
    Nagyon köszönöm a segítségét,
    Üdvözlettel: Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Noémi! A szteroidos kenőcsöt én is ellenzem! Gombaellenes szer kell rá, de erősebb, mint a boraxos popsikenőcs. Lehet gombaellenes osztott port alkalmazni rá, egyszeri alkalom is elég. Sajnos, vényre kapható, ezért beszélje meg háziorvosával. Üdvözlettel: dr. Báló Mária.

  • Tisztelt doktorno Fiam 7 hos,15 oras repuloutra megyunk 1 atszalassal. A repulestol lehet…

    Tisztelt doktorno
    Fiam 7 hos,15 oras repuloutra megyunk 1 atszalassal.
    A repulestol lehet neki valami baja?
    Es egy par tanacsot, hogy mi legyen nalam, ami meg fontos lehet it kozben
    Nagyon szepen koszonom.
    Udvozlettel
    Piroska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Piroska! Orrtisztító legyen, mert ha bedugul az orra, az fülfájást okozhat, emellett fájdalomcsillapító és hányás csillapító kúp, ha esetleg szükség lesz rá. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő! Van arról tapasztalata, hogy miért lehet az, hogy: 6 éves fiam rengetegszer…

    Kedves Doktornő!
    Van arról tapasztalata, hogy miért lehet az, hogy:
    6 éves fiam rengetegszer lebetegszik, évente kórházba is kell vinni. Lázgörcs, egy alkalmas ( később nem ismétlődő kruppos köhögés), több alkalommal volt, hogy annyit és olyan sokáig hányt, hogy a kiszáradás miatti infúzió miatt kellett kórházba vinni. A környezetünkben nemhogy ennyiszer, a legtöbb gyerek egyszer sem volt kórházban, csak amikor megszületett. Ezek a nagyobb bajokon kívül is sokat betegeskedik, évente többször vírusfertőzései vannak ( erős és hosszan-tartó köhögések, láz) nyáron is.
    Mit csinálunk rosszul, hogy ő a többi kortársához képest mindig sokkal-sokkal többször beteg? A keresztszülők azt mondják, hogy én vagyok a hibás, mert nem jól etetjük biztosan. Ez lehet az oka? Az immunrendszerét hogyan lehetne erősíteni? Broncho vaxom és flavin mellett is ezek történtek. Kap naponta D vitamint és Eskimo kidet 1,5 éve.
    Köszönöm a véleményét.
    Ági

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ági! Ennek utána kell járni. elsősorban a hányás miatt. Üdvüzlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt doktornő! Kisfiam öt hónapos. Két hónapos korában derült fény a vérszegénységére. Akkor…

    Tisztelt doktornő! Kisfiam öt hónapos. Két hónapos korában derült fény a vérszegénységére. Akkor a perifériás htc 29-30 volt. Elkezdte szedni a vasat. Egy hónap múlva az eredmény semmit nem változott. Újabb egy hónapig kapta avasat, mire végre a háziorvos elküldött laborba minket. Az szerint htc 29, hgb 103, trombocitája 600 felett. A vas, ferritin értéke jó lett. Ezzel párhuzamban a súlyfejlődésd lelassult. 3700 grammal született, most 6420 gramm. Sokat alszik, étvágya változó, csak szopik. Aranyos, kedves, beszélgetős baba, de még mindig csak hanyatt fekszik, nem forgolódik. Kérdésem, hogy meddig lehet várni, illetve mire várunk, mert a háziorvos mindig csak türelemre int, ami mjár nekem egyre kevesebb. Válaszát előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Itt az idő, hogy szakemberhez forduljanak. Keressenek a lakóhelyükhöz közel egy gyermekneurológust. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Egy 9 hónapos kislányról van szó. A cavernoma megrepedt,vagy kiszakadt nem tudom de epilepsziát…

    Egy 9 hónapos kislányról van szó. A cavernoma megrepedt,vagy kiszakadt nem tudom de epilepsziát okozott nála egyik reggel. Megtettük a megfelelő lépéseket jelenleg a neurológián van gyógyszert állítanak be neki.február10.én lesz MRI kontroll.Ez a cavernoma jó eséllyel nem okoz több vérzést? Mondjon pár szót kérem... a sötetben tapogatózunk.Műtét majd ha szükséges pár év múlva.
    köszönöm válaszát

    Villás József

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Villás József! Azt gondolom, hogy ez a betegség olyan hirtelen jött, és olyan sok problémát okozott, hogy nem is tudták feldolgozni a sok információt, amivel szembesülniük kellett. Idegsebészeti megbeszélés szükséges ilyenkor. Volt-e ilyen? Mit javasolt az idegsebész? Még nem tudok válaszolni addig, amíg nem tudom a választ. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Nemrég írtam Önnek, hogy 8 éves kislányom gyakran hasfájós és hányingere…

    Tisztelt Doktornő!
    Nemrég írtam Önnek, hogy 8 éves kislányom gyakran hasfájós és hányingere van. Mint Ön javasolta elvittem orvoshoz, aki teljes vérkép, pajzsmirigyet, székletleoltást végeztetett neki. Valamint javasolta, hogy hagyjuk el a tejet. A vérkép már kész van és ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy három érték csillagos: Kreatinin 35 ref.tart.:45-84, alkaliás foszfatáz 663 ref.tart.: <640, és a serum lipase 8 ref.tart.:21-67. Ez a lipase érték tér el nagyobb mértékben, ennek lehet jelentősége a hasi panaszoknál? Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! nem releváns. Nem igazolható szervi baj. Pszichés ok lehet a panaszoknak. Üdvözlettel: dr: Báló Mária

  • Kedves doktor nő Pettingeltünk a barátommal és mi előtt még ujjara engem hozzá ért a himveszöjéhez…

    Kedves doktor nő
    Pettingeltünk a barátommal és mi előtt még ujjara engem hozzá ért a himveszöjéhez a tövéhez
    Nem.biztos de lehet hogy egy nagyon picit került az ujjára elö váladék. Nagyon félek hogy terhes lehetek egy nagyon aggodom egy 15 éves lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! megértem az aggodalmat. Kicsi az esély a terhességre, de nem lehetetlen. Legközelebb készüljenek fel jobban! Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves dr nő! Kisfiam 9 hónapos torokgyulladásra és hurutra kapott erytrotropot és rhinathiol…

    Kedves dr nő!

    Kisfiam 9 hónapos torokgyulladásra és hurutra kapott erytrotropot és rhinathiol köptetöt. Tegnap lekellett vinnem az ügyeletre mert kicsit érdesen nehezen vette a levegöt. A meglévő 2 gyógyszer mellé felirtak neki spiropentet és hétfön háziorvosnal kontroll. Kérdésem hogy biztosan adhatom neki a spiropentet és Rhinathiol köptetöt együtt? Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves kérdező! Mivel nem vizsgáltam a gyermeket, nem tudok válaszolni sem. hívja fel a háziorvosát és kérjen tanácsot tőle. Üdvözlettel. Dr.Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Kisfiam aki 8 éves diagnosztizált figyelemzavaros. Idén kezdte az iskolát…

    Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam aki 8 éves diagnosztizált figyelemzavaros.
    Idén kezdte az iskolát egy 26 fős osztályban.
    Már első héten panasz érkezett rá, baljós jóslatokat fogalmazott meg a tanítónéni, mert folyton beszélt tanórán és nem volt képes figyelni sem, nagyon nyugtalanul viselkedett.
    Egy hónap után végül gyógyszert kapott figyelemzavarára ami sokat segített, elmondása szerint a gyógyszerrel jobban tud figyelni és a viselkedésszabályozásban is hatalmas segítség számára!
    Tanítónéni is sok pozitív visszajelzést adott, kiderült,hogy vannak dolgok amiben remekelni tud, például az olvasás, gyógyszerrel az írásképe is rendezett és gyönyörű lett.
    Ami miatt most írok a házifeledatprobléma:gyakran nem írja fel az órán a házifeledatot, emiatt a napköziben sem csiálja meg,sőt miután hazaér és itthon átnézem a dolgait, gyakorolunk minden nap legalább egy órát itthon sem derül ki a hiányosság.
    A héten háromszor kapott beírást az üzenőbe emiatt.
    Próbáltunk segítséget kérni a tanítónénitől,de ő azt mondta nem tud ebben segíteni nekünk, mert egyedül az én fiam nem írja fel...
    A kisfiam szorongásos tüneteket kezdett el mutatni,évek óta nem rágta a körmeit most tövig rágja, rosszul alszik, alvajár, pavorozik, a pavorozás is jóideje elmúlóban volt ,de most ismét rendszeresen kiabál álmában hajnalban nyitott szemmel hadonászik. Reggelre kialvatlan, tanítónéni szerint mi nem biztosítjuk számára a pihenési lehetőséget,mert délben már "használhatatlan", jelzem éjszaka pavorozik, délre pedig a reggeli Ritalin kiürül.
    A gyógyszer elkezdése előtt már azt mondta élni sincs kedve, most a gyógyszer használatával szerencsére érzi,hogy jobban meg tud felelni, de látom,hogy így is nagyon szorong.
    Ha házifeledatot írunk zokog,hogy ha kiderül mégsem volt ez a házi akkor azért is fekete pontot fog kapni. Sír,hogy értsem meg a tanítónéni minden szavát nagyon komolyan kell venni,mindent be kell tartani.
    Szeretgetem, bíztatom ,de ez kevés.
    Kérném segítő tanácsát!
    Egy szomorú anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves asszonyom, ön és a gyermeke mindent megtettek amiatt, hogy az iskola jól menjen. A tanító nénijük egy zupás őrmesterrel ér fel, ha lehet, cseréljék ki. A rossz viccet félretéve, ha a tanító néni nem segítőkész, kérhetnek segítséget az iskolaigazgatótól. Egyébként a figyelemzavar sajátos nevelési igényt is jelent, ez esetben a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság hoz egy határozatot, mely az iskolára nézve kötelező, és ebben benne foglaltatik, hogy a gyermeknek milyen segítséget kell kapnia az iskolában. Ha ez nem történik, meg ,akkor ön panasszal élhet a jegyzőnél, hiszen a sajátos nevelési igényű gyermekek után kétszer annyi pénzt kapnak az iskolák.
    Éljenek jogaikkal! Üdvozlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno koszonom szepen.Broncho -Vaxom lehet kapni barmelyik gyogyszertarba es recept…

    Kedves Doktorno
    koszonom szepen.Broncho -Vaxom lehet kapni barmelyik gyogyszertarba es recept nelkul is meglehet venni?A kislany mar hanyja vissza az antibiotikumot es csak van lazza.

    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Melinda! Nem kapható vény nélkül a gyógyszer. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno. Koszonom hogy ilyen hamar valaszolt nekem.Helyesbitek akkor,Hepatitis B betegsegben…

    Kedves Doktorno.

    Koszonom hogy ilyen hamar valaszolt nekem.Helyesbitek akkor,Hepatitis B betegsegben szenvedtem.ki lehet ebbol teljesen gyogyulni vagy meteg gyermekeink fognak szuletni,igy 26 ev utan?elore is koszonom a valaszat

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Ha beteg volt, akkor vírushordozó lehet. Ez azt jelenti, hog a szülés után a gyermek védőoltást kap, akkor nem lesz beteg.
    Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Egy nagyon fontos kerdesem lenne.Most 32 eves vagyok,6 evesen gyermekkori hepatitisem volt,azt…

    Egy nagyon fontos kerdesem lenne.Most 32 eves vagyok,6 evesen gyermekkori hepatitisem volt,azt szeretnem kedezni ha akkor rendesen kikezeltek a leendo gyermekeim is fertozottek lesznek?ezen mulik a parkapcsolatom,kerem valaszoljon minek hamarabb.elore is koszonom

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! A májgyulladásnak több formája van, de nincs olyan, hogy gyermekkori májgyulladás. Ha ön nő, vírus ellenanyag titert kell nézni. Ha emelkedett, akkor a gyermek a megszületése után védőoltást kap. Ezen ne múljon a párkapcsolata!!! Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno Koszonom a valaszat doktorno. Mit ert a doktorno helyes taplalkozason? Mire…

    Kedves Doktorno

    Koszonom a valaszat doktorno. Mit ert a doktorno helyes taplalkozason? Mire van szuksege egy 3 evesnek?
    Doktorno a ket unnep kozott dolgozik? Ha kivinnek a kislanyt megvizsgalna a doktorno? Erdelybol vagyunk mi, Sepsiszentgyorgyrol.
    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Melinda! A három éves gyermekeknek napi négy-öt étkezésre van szüksége. Fogyasszon tejterméket, idénygyümölcsöt, húsfélét, zöldségeket, nyersen, vagy főzelék formájában. A két ünnep között csak a szentesi magánrendelésemen dolgozom, ha bejelentkezik páciens. Ha átjönnek, várom önöket szeretettel. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt doktornő! Lányom 11 éves és 168 cm magas. Valóban nagyon magas a korosztályához képest.…

    Tisztelt doktornő!
    Lányom 11 éves és 168 cm magas. Valóban nagyon magas a korosztályához képest.
    El van keseredve, hogy még meddig fog nőni?
    Köszönöm válaszát.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Az első menses után még néhány évig nőnek a kislányok, a növekedést a fiúk előtt befejezik. Általában 16 éves korukig növekednek, de lehetnek egyéni különbségek. A növekedési ütem hamarosan lelassul.
    Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! 11 hónapos (egészséges) kislányom éjszaka hálózsákban, nappal viszont kb-1-1,5…

    Tisztelt Doktornő!
    11 hónapos (egészséges) kislányom éjszaka hálózsákban, nappal viszont kb-1-1,5 órát takaró alatt (well soft anyag) alszik. Már egy ideje nem jellemző, hogy magára húzná, elég nyugodtan alszik, de ha esetleg mégis álmában belegabalyodna vagy a fejére húzná, kell-e tartani fulladásveszélytől? Esetleg náluk már működik valamilyen reflex, hogy ha nem kap levegőt rendesen, kibújik alóla?
    Köszönettel: Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Noémi! Működik. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő!Érdeklődni szeretnék,hogy Ön milyen véleménnyel van a Nimenrix illetve a Neis…

    Tisztelt Doktornő!Érdeklődni szeretnék,hogy Ön milyen véleménnyel van a Nimenrix illetve a Neis C vakcinákròl?Ezt a kettőt írták a gyerekeknek.Biztonságosak?És ettől nem betegedhetnek-e meg.Előlt kòrokozòs?Kell-e esetleg valamelyiktől tartanom?!Köszönöm válaszát :Hajni

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Hajni! Ne féljen a védőoltásoktól, inkább betegségektől, melyek ellen védenek. Kérdéseit tegye fel háziorvosának bizalommal! Üdvözlettel. dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor Nő! 2 éves kislányom tegnap este leesett a kanapéról. Azonnal felsírt, külső…

    Tisztelt Doktor Nő!

    2 éves kislányom tegnap este leesett a kanapéról. Azonnal felsírt, külső nyoma nincs az esésnek, nagyon megijjedt és én is. Parkettára esett, és nagyon nagy hanggal.
    Azóta egyéb, szokatlan tünete nincs. Mozgása koordinált, nem szédült. Nem hányt, nem aluszékonyabb az átlagosnál. A közérzete is jó. Olyan mint máskor.
    Azt szeretném tudni, hogy egy esetleges ct, vagy mr vizsgálat indokolt-e, és lehetséges-e ebben a korban?
    Vigyem röntgenre, vagy elegendő ha itthon figyelem, és ha szokatlant észlelek hívom a mentőt?
    A testvérével már volt részem egy hasonló esetben, 3 napos megfigyelésen feküdtünk a klinikán, de semmi baja nem volt, hál’ Istennek.

    Minden esésnél nem szaladhatok a kórházba, mire kell figyelni, milyen tünetekre, ami indokolttá teszi mindenképpen az orvosi beavatkozást? Nyilván, ha széthasad a feje... stb. de a nem látható tünetek, jelek miatt?
    Köszönettel,
    Hanna

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Hanna! Ha a gyermek a fejét beüti nagy erővel, javasolt az orvosi vizsgálat és a röntgen. Ha eszméletét veszti, kórházi megfigyelés szükséges. Az első három napon alakulhatnak ki idegrendszeri tünetek, melekre figyelni kell: aluszékonyság, hányás, eszméletzavar, szédülés. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno A keresztlanyom 3 eves,megkezdte az ovodat.Kisebb koraban is eleg gyakran meghult,de…

    Kedves Doktorno
    A keresztlanyom 3 eves,megkezdte az ovodat.Kisebb koraban is eleg gyakran meghult,de most 2 napot megy oviba es 2 hetig ul otthon.Az ejszaka is vegig lazzas volt es a reggel ismet lazzal kezdtek.Mit javasol a doktorno?Nem kezelodik jol ki vagy gyenge az immunrendszere?
    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Melinda! sok embernek van szeletív IgA hiánya, és nagyon fogékonyak a hurutos állapotokra. Broncho-Vaxom kúra segíthet az immunrendszer erősítésében. Emellett a helyes táplálkozás is fontos. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • A "kerdes " jelszoval irtam az elobb Onnek. Meg annyit szeretnek leirni,hogy nem talaltak eddig…

    A "kerdes " jelszoval irtam az elobb Onnek.
    Meg annyit szeretnek leirni,hogy nem talaltak eddig semmit a candidan kivul.
    A vizelet nem csip,eget,normal mennyisegu,csa a holyagomnal es vesemnel nyilal es nyomas erzetem van.
    Ez a "fajdalom" spontan jon elo,nyomasra nem faj.
    Nem tudom az evekig meglevo gocos mandula miatt lehet?
    Most megyek ismet ver,vizeletanalizisre,torokvaladekvizsgalatra,szekletvizsgalatra es vizelettenyesztesre.
    A haziorvos szerint ha minden jo akkor is szedjek zinnatot,az jo E colira is es a gocossagot okozo coccusokra is jo.
    On mit szol,regen kuzdoj ezzel a problemaval,barmilyen otlete van kerem ossza meg velem.
    A gyogyszerek amiket szedtem az utobbi idoben ,monural por,amoxacilin,doxycilin (20 napig),azitromicin,ciprofloxacin.
    Most a gomba miatt nistatin tablettat kaptam,nap 3 szemet. es clotrimazol kupot.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves kérdező! A vizeletet tenyészteni is kellene, üledék vizsgálatra is szükség van, és várják meg a tenyésztés eredményét, addig ne kezdjen el antibiotikumot szedni. üdvözlettel: Dr. Báló Mária