A betegek kérdései (5586)

  • Tisztelt Doktorno! 20 honapos kislanynak 49-50 centi a fejkorfogata. On szerint normalis…

    Tisztelt Doktorno!

    20 honapos kislanynak 49-50 centi a fejkorfogata. On szerint normalis erteknek mondhato vagy magas? Elore is koszonom valaszat!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Normális, az átlagosnál kicsit több. Üdvözlttel: dr. Báló Mária

  • Kedves doktornő! Kislányom 3 éves (hármas ikrek egyik tagja), és már elég régóta visszatartja…

    Kedves doktornő!

    Kislányom 3 éves (hármas ikrek egyik tagja), és már elég régóta visszatartja a székletét. Régebben kb. 5-6 hónappal ezelőtt képes volt 1 hétig is visszatartani. Most néhány hónapja viszont egész nap kakil egy pirinyót. Ezt úgy kell elképzelni, hogy amint jön az inger óriási erőfeszítéssel szorítja össze a lábait, de valószínű eközben picit nyomhat is, mert olyankor kakis lesz a feneke. Sajnos nem mindig sikerül ezt azonnal észrevennünk és sokszor kipirosodik tőle a popsija.
    Sok féle módszert próbáltunk már,hogy nem beszélünk róla, vagy próbáltuk játékosan megértetni vele, vagy ész érvekkel, hogy hogyan kellene csinálni. De sajnos semmi nem használ. Az a baj, hogy ez tönkre teszi a mindennapjait, hiszen nem tud nyugodtan játszani sem.
    Az emésztésével nincs gond, hiszen ingere van naponta sokszor, a széklet állaga is normális. Az a baj hogy olyankor bilire, WC-re sem hajlandó ráülni. A pisiléssel semmi gond, szépen elintézi.
    Elképzelhető, hogy lelki oka van, hiszen egypetéjű ikertestvérét elveszítette (3 hetes korában),lehet hogy emiatt ragaszkodik ennyire még a kakihoz is?!
    Néhány nappal ezelőtt szívritmus zavart állapítottak meg nála. A teljes kivizsgálást még nem kezdték el, csak érdekelne hogy Ön szerint e két dolog összefüggésben lehet-e? Biztos hogy nem születése óta van, hiszen koraszülöttségük miatt sokszor voltak kardiológiai vizsgálatokon. Ez az utóbbi 1 évben alakulhatott ki nála, kb. amióta nem hajlandó kakilni.
    Mit tehetnék hogy segístek neki?

    Köszönöm szépen,
    egy aggódó anyuka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Asszonyom! A székszorulásnak ebben a szakaszában legtöbbször az van, hogy a bélrendszer alsó szakaszán több összesűrűsödött székletcsomó van, mely feszíti a végbelet, ezért van naponta többször székelési ingere a kislányának. Viszont a székletcsomó mérete miatt nem mindig tud áthaladni a végbélen. Jó lenne, ha háziorvosuk megvizsgálná a kislány végbélnyílását és végbelét annak érdekében, hogy tapasztal-e ilyet. Ha igen, beöntéssel lehet eltávolítani a felgyülemlett széklethalmazt, majd azt követően a székelési inger kondicionálásával, székletlazító alkalmazásával megakadályozható, hogy újra kialakuljon a probléma. Ilyen idős korban a székletürítési problémáknak lehet lelki oka is, ezért nem érdemes erőszakoskodni a gyermekkel, viszont türelmesen, következetesen naponta azonos időben bilire ültetve elérhető a javulás.A székszorulás és a szívritmuszavar között nincs összefüggés. Sok türelmet kívánok! Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Dokttorno!
    3,5 eves lanyom visszatartja a szekletet,ha vegre sikerul ravenni,akkor is csak pelenkaba hajlando elvegezni a dolgat. Valami otletet,tippet,trukkot esetleg tudna adni? Szekletlazitot kapott mar,de a helyzeten semmit sem valtoztat.Se a szep szo,konyorges,jutalom,hatarozottsag,semmi… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves kérdező! Minél többet van terítéken a székelési probléma, annál nehezebben múlik el. Elég a székletlazító rendszeres használata, a bő vízfogyasztás, és a székletürítés napi kondicionálása,… Még több

  • Tisztelt doktorno! Eloszor is par mondatban leirnam a tortenetet! 4honapos kisfiamnak jonnek a fogai par napja nagyon nagyon sokat szenvedett 2-3napig es at tort a afogacska az also ketto egyszerre, azt hittuk most jon egy kis pihi, de nem... a szemfoganal es a rago fognal az egyik oldalon nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! vannak jó nyálkahártya fertőtlenítő és érzéstelenítő ecsetelők a patikában, próbálják ki őket. A fogzás természetes jelenség, nem betegség. De a fehér pöttyök lehetnek apró fekélyek… Még több

  • Kedves Doktornő! 5 éves kislányom 2 hete múlt el a betegsége, orrfolyás, rekedtség, hurutus…

    Kedves Doktornő!

    5 éves kislányom 2 hete múlt el a betegsége, orrfolyás, rekedtség, hurutus köhögés. Ami aggaszt, hogy naponta, főleg reggelente néha köhög még hurutosan, az oviban folyamatosan köhögnek körülötte. 1 hete kapott influenza elleni oltást, annak semmilyen mellékhatása nem volt. Kell ezzel a köhögéssel foglalkoznom, gyógyszerre szükség lehet, vagy várjak még?

    Köszönöm a segítségét!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Az ilyen utóköhögés sokáig eltarthat, elég reggelente egy kis nyákoldó használata. Ha nem szűnik a köhögés, az legtöbbször nagy orrmandula miatt van. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt doktornő!
    1 éves picurunk aktívan járkál (sőt, fut) de mindennapos dolog, hogy elesik. Sokszor beüti a fejét a csempébe vagy székbe. Ilyenkor 1 percig sír, aztán mosolygósan fut továb. Ma megint elesett és a fejét a székbe beverte, viszont most elég erősen és vagy 5 percig visítósan… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Előfordulnak sérülések a járás tanulásakor, de nem mindennapos, hogy a gyermek a fejét üti meg, általában letottyannak. Akkor szokott ilyen előfordulni a kisgyermekekkel, ha keveset… Még több

  • Tisztelt doktornő! Azért írok Önnek, mert nemtudom, hogy normális-e, vagy vigyem el orvoshoz,…

    Tisztelt doktornő!

    Azért írok Önnek, mert nemtudom, hogy normális-e, vagy vigyem el orvoshoz, 4 hós kislányom hüvelynyílásánál vér van, ma vettem észre, szét húztam, megnéztem neki, mintha a hüvelyéből vérezne, s körülötte kissé vörös az a rész.Azt tudom, hogy újszülötteknél normális, ha vérzik a baba, de 4 hónapos korban is? (Ezelőtt 3-4 napja láza volt, ezért gondolok arra, nem-e fertőzése van, vagy felfázás)

    Válaszát előre is köszönöm!

    Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Erika! Felfázása nem lehet. Lehet hormonális oka, ha szopik. Vigye orvoshoz. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő! A máj heamangióma mitől alakul ki? 5 éve nem volt és most meg ott van már…

    Kedves Doktornő!
    A máj heamangióma mitől alakul ki?
    5 éve nem volt és most meg ott van már a második kontrollon.
    Köszönöm!
    Ágota

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ágota! Magától alakul ki. beszéljen kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktor nő! Kérdésem egy allergia vizsgálat éredénye lenne szeretném kikérni tanácsát…

    Tisztelt Doktor nő!
    Kérdésem egy allergia vizsgálat éredénye lenne szeretném kikérni tanácsát mivel háziorvosunkhoz majd csak jövő héten tudunk eljutni addig is szeretnék
    többet tudni az értekről mit foglal komolyabban össze.
    hgb:116 a mi értékünk 120-160
    htk:0,34 0,36-0,48
    mcv:69,1 80-99
    mch:23,9 27-34
    mchc:345 150-400
    neutrofil gran:37% 40-70
    lymphocyta:52% 19-41
    össz bilirubin:20,4 20
    direkt bilirubin:5,3 4
    gamma gt:7 11-50
    foszfor:1,88 0,84-1,45
    tej: 2osztály kissé emelkedett
    kazein: 2osztály kissé emelkedett
    kutya hámszövet⁄ször:2osztály kissé emelkedett

    ezek azok amik csillagosak kislányom januárban tölti a 3 évet.Szeptembertől mi óta megkezdtük az ovit nincs olyan hónap h ne mennénk orvoshoz torok mandula gyulladás valamit mindig össze szedünk jelenleg is betegek vagyunk most éppen szájfertőzés.A kérésem az lenne ha tejre kicsit allergiás is kinőheti-e?illetve mennyire egyáltalán nem fogyaszthat tejterméket vagy minimálisan megengedett-e?Válaszát előre is köszönöm. Anikó

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Anikó! A kislánya egy kicsit vérszegény, ezen kívül a többi értéket beszélje meg a háziorvossal, mert ő vizsgálta a gyermeket, és ő ismerii a teljes kórtörténetét. A tejallergia elmúlhat. Az óvodáskori ismétlődő betegségek hátterében sok ok áll, ez a fórum nem elegendő ennyi információ ismeretében, hogy beszéljünk róla.Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő!

    Kisfiam 8,5 hónapos. Kb 1 hónapja vettem neki egy rugós hintát, amiben tud hintázni, ugrálni. Nagyon szereti, napi kb 20-30 percet engedem neki. Eddig a havi orvosi kontrollon minden rendben volt, de úgy két hete vettem észre, hogy üresek a zacskói, a heréi nincsenek… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Nagy Kriszta! A kisfiának retractilis heréi vannak, ezeket valószínű fixálni kell majd később, de nem biztos. A hinta egy új divat, de nemcsak felesleges, hanem hozzá is lehet szokni szépen.… Még több

  • Tisztelt Doktornő! Unokaöcsém 20 hónapos, 10,5 kg. Nem túl jó evő, szinte csak csipeget, még…

    Tisztelt Doktornő!

    Unokaöcsém 20 hónapos, 10,5 kg. Nem túl jó evő, szinte csak csipeget, még szopizik naponta többször. A múltkori mérés óta (ennek dátumát sajnos nem tudom) fél kilót fogyott. Érdeklődöm, hogy ebben a korban ez megengedett-e, nem jelent-e problémát.

    Köszönettel és üdvözlettel: Veronika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Veronika! Ilyen idős korban a szopás már nem fedezi a gyermek tápanyag igényét. Naponta öt alkalommal etessék, az étkezések között ne szoptassák. Kétszer kapjon főzeléket, egyszer gyümölcsöt, kétszer kaphat valami szárazabbat, akkor szoptathatják. Tea, nassolás tilos. Nem tudom, hogy mekkora súllyal született a kisfiú, de a mostani súlya egy egy éves gyermek átlagos súlyának felel meg. A véleményem az, hogy súlyos táplálási hiba miatt fogyott a gyermek, és ez bizony probléma. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Kedves Doktorno A 2 eves lanyom 3 hete h leszokott⁄leszoktattuk a cumirol.Azota vannak olyan…

    Kedves Doktorno

    A 2 eves lanyom 3 hete h leszokott⁄leszoktattuk a cumirol.Azota vannak olyan ejszakak h folsir vagy inkabb ordit 1 -1-5 oran keresztul.Semmi nem vigasztalja meg,nem tudom h mar mit tegyek.Es azota delben nem alszik.Hogy tudnam visszaszoktatni?
    Koszonom
    Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Melinda! Úgy tűnik, hogy hiányzik neki a megnyugtatás. Próbáljanak kinevezni egy babát, vagy plüss állatot erre a célra. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • T.Cím!

    15 éves fiamnak a jobb lábán benőtt a köröm széle és fáj neki. Van hogy piros is és duzzadt, ekkor a háziorvos írt fel Fucidin krémet és javasolta hogy ezzel kenjük majd pár nap szünet után tetrán kenőccsel, ha nem javul műteni kell, de Ő a téli (cipős) időszakra való tekintettel… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Hajni! Kérem, ezzel a kérdéssel forduljon bőrgyógyászhoz, aki műtét nélkül is tud segíteni. Nem javít a helyzeten a kísérletezgetés. Az biztos, hogy olyan zoknit kellene használni, amelyben… Még több

  • Kedves Doktornő! Kisfiam 2 éves sok afta van a szájában, nyelvén és a száj belső részében…

    Kedves Doktornő!

    Kisfiam 2 éves sok afta van a szájában, nyelvén és a száj belső részében is. Tantum verdével kell fújni a háziorvos szerint, de én ezt kevésnek tartom, valami hatásosabb dolog lenne? Enni inni nem nagyon akar...... és nagyon fáj neki.
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves kérdező!Vásároljon Glycosept nyálkahártya fertőtlenítőt, és azzal kezelje az aftákat vattapálca segítségével. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • T.Drnő! 8,5 hónapos lányom még nem kúszik. Nyújtózkodik a játékért de aztán átfordul a hátára,…

    T.Drnő!

    8,5 hónapos lányom még nem kúszik. Nyújtózkodik a játékért de aztán átfordul a hátára, így gurulás lesz belőle. A tengelye körül tud csak forogni, előre-hátra nem mozdul. Úgy vettem észre, hogy kicsit lusta is, mert a forgással-gurulással mindent elér, nem strapálja magát. Nincs elkésve a kúszással, hogy tudom tanítani neki?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Hagyja szabadon mozogni sokat. Ha nem javul a helyzet, mutassa meg gyermekneurológusnak. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Udvozlom
    A családban van egy 7 éves kislány, akinek mind a kezén , mind a lábán viszonylag eros, fekete szorzet van. Gyógyszert nem szed, egészséges. Családban nem fordult elo korábban ilyen. Az édesanyja amiatt aggódik, hogy mindenféle gyógyszerekkel próbálják majd megoldani a problémát.… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Oláh Gergő! Keressenek fel másik endokrinológust. Laboratóriumi és képalkotó vizsgálat szükséges. Üdvözlettel: dr. Báló Mária

  • Köszönöm Doktornő a Gyerekbetegségek címre adott válaszát! Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek,…

    Köszönöm Doktornő a Gyerekbetegségek címre adott válaszát!
    Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek, mit kérjünk a háziorvostól? Valamilyen szakrendelésre is menjünk el?
    Köszönöm!
    Ági








    Kedves Doktornő!
    Van arról tapasztalata, hogy miért lehet az, hogy:
    6 éves fiam rengetegszer lebetegszik, évente kórházba is kell vinni. Lázgörcs, egy alkalmas ( később nem ismétlődő kruppos köhögés), több alkalommal volt, hogy annyit és olyan sokáig hányt, hogy a kiszáradás miatti infúzió miatt kellett kórházba vinni. A környezetünkben nemhogy ennyiszer, a legtöbb gyerek egyszer sem volt kórházban, csak amikor megszületett. Ezek a nagyobb bajokon kívül is sokat betegeskedik, évente többször vírusfertőzései vannak ( erős és hosszan-tartó köhögések, láz) nyáron is.
    Mit csinálunk rosszul, hogy ő a többi kortársához képest mindig sokkal-sokkal többször beteg? A keresztszülők azt mondják, hogy én vagyok a hibás, mert nem jól etetjük biztosan. Ez lehet az oka? Az immunrendszerét hogyan lehetne erősíteni? Broncho vaxom és flavin mellett is ezek történtek. Kap naponta D vitamint és Eskimo kidet 1,5 éve.
    Köszönöm a véleményét.
    Ági


    tovább Dr. Báló Mária adatlapjára


    Kedves Ági! Ennek utána kell járni. elsősorban a hányás miatt. Üdvüzlettel: Dr. Báló Mária

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Ági! Immunológiai és anyagcsere okok szerepelhetnek. Ilyen szakrendelések legtöbbször egyetemi gyermekklinikákon vannak.Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Kedves Doktornő! Vírus okozta makacs, elhúzódó (2,5 hét), erős, főként este fekvésben jelentkező…

    Kedves Doktornő!
    Vírus okozta makacs, elhúzódó (2,5 hét), erős, főként este fekvésben jelentkező köhögésre jó a zyrtec csepp adható allergiás hajlamú 7 évesnek?
    Köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Kérdező! Adható, de legvalószínűbb, hogy krónikus felső légúti hurutja van, lehet, hogy önmagában nem elég. Üdvözlettel: Dr. Báló Mária

  • Tisztelt Doktornő! Ismét szeretném a segítségét kérni, mert már nagyon tanácstalan vagyok. 11…

    Tisztelt Doktornő!
    Ismét szeretném a segítségét kérni, mert már nagyon tanácstalan vagyok. 11 hónapos, ekcémás kislányom (bár jó pár hete tünetmentes) pelenka alatti bőre kb. két hónapja viszket. Akkor még nem látszott semmi, de sokat vakarta. Másfél hete azonban apró, leginkább libabőrhöz hasonló (nem is látható, csak tapintható) kiütések jelentek meg a fenekén, először csak a végbélnyílás környékén, ami azóta vörös lett. A kiütések azonban egyre terjednek, a derekánál és a combtövénél is vannak, pedig utóbbinál nem is fedi pelenka!
    Nagyon viszket neki, főleg fürdésnél vakarja, szinte sebesre. A védőnő által javasolt boraxos kenőcs nem használt, kezdettől Sudocremet használok, de most az sem segít. Próbáltam Lipobase-val és körömvirágkrémmel, most Neogranormonnál tartok, de eddig nem sok javulást hozott egyik sem, sőt.
    A gyermekorvos még kezdetben az ekcémára használt szteroidos krémet javasolta, de azt nem szeretném, főleg ekkora területen (persze ha már más nem segít... ).
    Tejterméket még nem eszik, az étkezésében az új dolog a margarin. A kiütések akkor kezdődtek, amikor narancsot, illetve mandarin kapott, de azóta nem adtam neki, viszont rosszabbodott a helyzet. Nagyon odafigyelek, hogy minél kevesebb adalékanyag legyen az ennivalójában.
    Ökopelenkát használok, napközben kb. 3-4 óránként cserélem, éjszaka nem szoktam.
    Kérem, adjon tanácsot, hogy Ön szerint mi segíthet a kicsinek, mert bőrgyógyászati rendelésre idén talán már nem is kapok időpontot.
    Nagyon köszönöm a segítségét,
    Üdvözlettel: Noémi

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Noémi! A szteroidos kenőcsöt én is ellenzem! Gombaellenes szer kell rá, de erősebb, mint a boraxos popsikenőcs. Lehet gombaellenes osztott port alkalmazni rá, egyszeri alkalom is elég. Sajnos, vényre kapható, ezért beszélje meg háziorvosával. Üdvözlettel: dr. Báló Mária.

  • Tisztelt doktorno Fiam 7 hos,15 oras repuloutra megyunk 1 atszalassal. A repulestol lehet…

    Tisztelt doktorno
    Fiam 7 hos,15 oras repuloutra megyunk 1 atszalassal.
    A repulestol lehet neki valami baja?
    Es egy par tanacsot, hogy mi legyen nalam, ami meg fontos lehet it kozben
    Nagyon szepen koszonom.
    Udvozlettel
    Piroska

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Báló Mária

    Kedves Piroska! Orrtisztító legyen, mert ha bedugul az orra, az fülfájást okozhat, emellett fájdalomcsillapító és hányás csillapító kúp, ha esetleg szükség lesz rá. Üdvözlettel: dr. Báló Mária