A betegek kérdései (4189)

  • Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, a véleményét és tanácsát kérni.Koponya Mr vizsgálaton voltam,szédüléses…

    Tisztelt Doktor Nő!
    Szeretném, a véleményét és tanácsát kérni.Koponya Mr vizsgálaton voltam,szédüléses panaszaim miatt. Az eredményem a következő:
    Norm. helyzetű és tágasságú kamrarendszer.Kissé.tág külső liquortér.Kp.vonal nem dislocalt..Mko.frontálisan subcortikálisan,a jobb oldalkamra elülső szarva mellett,jobb oldalon a sylviusárok felett, a bal capsula externa frontális részében és a bal oldalon a cella media sikában parientálisan 2-4 mm átm infartusok.Az agyállományban egyébb koros jelintenzitás eltérés nem látható. !46 éves nő vagyok,nem dohányzom,nem iszom alkoholt,nem vagyok cukorbeteg,nincs magas vérnyomásom,nem szedek fogamzásgátlót,viszont túlsúlyos vagyok.Szeretném a véleményét kérni az eredményemmel kapcsolatban.
    Tisztelettel Bné

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Bné!

    Néhány apro keringési eredetü elváltozást irnak le. Kezelőorvosa valoszinüleg javasol keringésjavitot, Aspirint, ill. javasolt a testsuly csökkentése.Rendszeres neurlogiai ellenőrzése a továbbiakban (is) javasolt.

  • Tisztelt Doktornő! 27 éves lány vagyok. Ezelőtt 7 évig kollégista voltam, nyár óta lakom itthon.…

    Tisztelt Doktornő!

    27 éves lány vagyok. Ezelőtt 7 évig kollégista voltam, nyár óta lakom itthon. Sokat vagyok egyedül, ellenben az előző 7 évnyi nyüzsgéssel. Egyre többször érzem magamon a szorongás tüneteit, minden előjel nélkül, egyik pillanatról a másikra elönt a hideg veríték, tenyerem és talpam izzad, megemelkedik a pulzusszámom, mély lélegzeteket kell vennem, ez eltart jó néhány percig. Mint a vizsgadrukk olyan, amit már jól ismerek, de itthon semmi ilyenről nincs szó, tulajdonképpen nincs miért idegeskednem, annyi, hogy ezek a tünetek mindig csak akkor jönnek ki rajtam, mikor egyedül vagyok, amikor nincs senki a közelemben, hogy elterelje a figyelmemet. Derűlátó vagyok, szeretem az életet, szeretek emberek között lenni, tehát depresszióról emellett nincs szó. Ezelőtt nem tapasztaltam ilyet soha, talán egy, másfél hónapja tart, de nem tudom mihez kötni a tünetek jelentkezését, soha, semmi rossz nem történt velem, mikor egyedül voltam, tehát nem az váltja ki, hogy valamitől is félnék egymagamban.
    Annyira nem súlyos a helyzetem, hogy esetleg nyugtatót szedjek, sőt azt mindenképp el szeretném kerülni. Tehát azt szeretném kérdezni, hogy Ön milyen természetes módszereket tudna ajánlani ezen tünetek leküzdésére, megelőzésére? Mit lehet alkalmazni -esetleg hosszabb távon- függőség kialakulásának kockázata nélkül?

    Köszönettel és Tisztelettel: Enikő

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Enikő!

    Pszichoterapia javasolt, ill. relaxacios gyakorlatok. Jobb esetben néhány kezelés után panaszai megszüntethetők. Rendszeres mozgás, sport, Mg, Zn, C-citamin, B.vitamin szedése is javasolt.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt doktor nő! kb 3 hete cseng a fulem kb(bal fülem) Ma elmentem fülészetre,és elküldtek…

    Tisztelt doktor nő!

    kb 3 hete cseng a fulem kb(bal fülem)
    Ma elmentem fülészetre,és elküldtek nyaki röntgenre.a leleten ez volt:
    Kiegyenesedett nyaki lordosis.A C IV-V csigolya közti rés minimálisan beszükült.Egyébként negatív,spondylosisos elváltozás nem látható.


    Ez pontosan mit jelent?Veszélyes?illetve a doktor nö irt fel nekem Betaserc 16mg os tabelettát.ettöl elmulik a fulzugasom?A hallásom is megvizsgaltak,a hallásom nem romlott,de a zugást ök is észlelték.Köszönöm szépen.Szép estét.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Enyhe kopásos folyamatot irtak le a nyaki gerincén, ez érdemi szédülést nem okoz.A Betaserc szedésével javulni fog nagy valoszinüséggel fülzugása.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Évek óta küzdök egyensúlyzavarral, szédüléssel. 44 éves vagyok, két agyi infarktusom…

    Tisztelt Doktornő! Évek óta küzdök egyensúlyzavarral, szédüléssel. 44 éves vagyok, két agyi infarktusom volt, évekkel ezelőtt alsóagytörzsi működészavart állapítottak meg. A nyakcsigolyáim meszesek, lehet nem jól írom \\"a nyaki lordosys kiegyenesedett\\", csőrképződmények vannak. Nem járok neurológiára. A panaszaim, az ájulásérzet, az egyensúlyzavar akkor jelentkezik, ha forró vízbe ülök a kádban, vagy forró vízzel zuhanyzom, és ahogy jön a jó idő, a nyári hőség. A tavalyi nyarat is végigkóvályogtam, terpeszállásban közlekedtem. Ez egyre kellemetlenebb nekem, alig tudok helytállni a munkahelyemen. Tavaly a neorológia csak annyit mondott, mikor jelentkeztem a panaszaimmal, mert felerősödtek, hogy ezzel együtt kell élni, mert sok minden okozhatja. De akkor mitől van a nagyfokú egyensúlyzavarom? Hová forduljak, ha újra elkezdődik a jó idővel, s súlyosbodik a hőségre? Válaszát megköszönve: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Erika!

    Többet kellene tudnom az agyi infarktusairol, hogy konkrétabb véleményt mondhassak. Ha olyan agyi központokat érint, ugy lehetséges, hogy meggyógyitani nem lehet, de gyogyszerekkel talán lehet könnyiteni.
    Ha panaszai fokozodnak mindenképpen neurologust keressen fel, fontos kontrollálni a vérnyomásást, szóba jön bel-ill. kardiologiai vizsgálat, labor, nyaki UH....

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Előző levélíró vagyok.nyaki erszukuletet akartam írni,bocsánat:( szóval lehet ha az arteiograf…

    Előző levélíró vagyok.nyaki erszukuletet akartam írni,bocsánat:( szóval lehet ha az arteiograf vizsgálat normális? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Igen . N.J.

  • Tisztelt doktor nő! -az lenne a kérdésem,hogy ha az arteiograf vizsgálat negativ(illetve normális)…

    Tisztelt doktor nő!

    -az lenne a kérdésem,hogy ha az arteiograf vizsgálat negativ(illetve normális) akkor kizárható a nyaki érelmeszesedés? Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Igen. N.J.

  • Kedves Dr.-nő!! Tanácsát szeretném kérni. 1 osztályos of.vagyok .Szeptemberben ismerkedtem…

    Kedves Dr.-nő!!

    Tanácsát szeretném kérni.
    1 osztályos of.vagyok .Szeptemberben ismerkedtem meg I.-vel.Kisfiú.
    Az édesanya absz.nem kommunikál,egyedül velem találta meg a hangot.Elzártam nevelte fiát,és neveli továbbra is 2 kislányát. A kisfiú viselkedése bekerülésekor az iskolába már furcsaságokat mutatott.Úgy viselkedett mint egy kis maugli.A földön csúszott,mászott,ugatott. Beszélni alig akart.Aapvető viselkedési normákat nem ismer-t,Evés,komunikáció,társakkal való kapcsolat.Teljesen antiszociális.
    Mostanra megtanult köszönni,kérni,viszont a viselkedése igen rossz irányt vett.Úgy viselkedik mintha ő egy ragadozó lenne,és be akarja cserkészni a többi oszt.társait.Kergeti őket,durva..stb.Dühkitörései vannak.Az utasitást többszörre érti meg,és el is ismétli a szavakat.Beszédnél nem teremt szemkontaktust.érzelmek nem láthatóak rajta,hangsúly nélkül beszél.1 hétig az volt a mániája hogy ollóval vágott papirt.Azt mondta ez az élete.Egyébként intelligens,olvas,számol és a világ dolgairól sok mindent tud mert állandóan a tv-nézi.Iskolaotthonos rendszerben tanulunk,integrált keretek között.Nagyon megterhelő,és erőt próbálo kezelni ezt a helyzetet.Az anya hárit,orvoshoz nem akarja elvinni.A többi gyerek fél már tőle.
    Milyen tünetekre lehet felismerni??Lehet autizmus???Mit lehet tenni abban az esetben ha az anya nem működik együtt????

    köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Az ön legfontosabb dolga, hogy a szülönek jelezze a gyermek viselkedési problémáját, ill. hogy feltehetően szakember bevonása szükséges a probléma okának, jellegének.... felderitéséhez.
    Amennyiben a szülő ellenáll, ugy a kiskoru veszélyeztetésének lehetősége miatt gyámügyet , gyámhivatalt értesitse.
    Mindenképpen megfelelő szakellátása javasolt a kisfiunak.

    Üdvözelettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy natív MR vizsgálattal kimutatható-e a sclerosis…

    Tisztelt Doktornő!
    Érdeklődni szeretnék, hogy natív MR vizsgálattal kimutatható-e a sclerosis multiplex betegség?
    Arcidegbénulásom van, ezen kívül zsibbad a két kézfejem, csuklóm, illetve éjszakánként a lábam. Ez lehet-e SM tünet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Negativ MR mellett , ill. a leirtak alapján nagy valoszinüséggel nincs SM-e. Neurologusával konzultáljon, ő ismeri a vizsgálati leletét.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Agysérülésem óta nehezen járok. A neurológusom ezt írta: Kímélő járás!…

    Tisztelt Doktornő!

    Agysérülésem óta nehezen járok. A neurológusom ezt írta:
    Kímélő járás! Tüneteit funkcionális komponensek erősen színezik.
    Ez mit jelent.
    Köszönettel: Erika

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Erika!

    A vizsgálatot végző orvossal beszélje meg, ö részleteiben elmondja mit ért a leirtakon.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő! Véleményére lennék kíváncsi. Egyre gyakrabban és erősebben jelentkező akaratlan…

    Tisztelt Doktornő!
    Véleményére lennék kíváncsi.
    Egyre gyakrabban és erősebben jelentkező akaratlan végtagrángásaim vannak, valamint kisebb izomcsoportok is "lüktetnek" változatosan: has, arc, stb. bárhol. Észrevettem azt is, hogy időnként a fejem is produkálja a tüneteket...
    Kezem is egyre sűrűbben remeg, és nem csak akkor, amikor nagyon ideges vagyok (régebben inkább csak akkor volt ez). Pláne izommunka (pl. nehéz szatyor cipelés) után.
    Ön szerint érdemes-e orvoshoz fordulnom, mik állhatnak a tünetek hátterében? Érdekes, környezetem nem tette még szóvá, hogy nagyon zavaró, durva lenne. De lehet, hogy csak nem akarnak megbántani...?

    Kb. fél éve volt utoljára laborvizsgálatom (fáradtság, levertség miatt kértem), tulképpen minden rendben volt (enyhe anaemia az van: 108 -as Hgb, de normális a Na,K ,máj-, vese funkció, Tsh ).
    30 éves nő vagyok, egyszer szültem.

    Köszönöm válaszát!

    Ultramarine

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Ultramarine!

    Probáljon pihennei, relaxalni, ha nem szünnek, ill. fokozodnak neurologust keressen fel.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktor Nő! Most leszek 30 éves az idén, a tüneteim igazából már nem most kezdődtek,…

    Kedves Doktor Nő!

    Most leszek 30 éves az idén, a tüneteim igazából már nem most kezdődtek, hanem 2007-ben, amikor is szédülés, fejfájás és hányinger miatt kivizsgálásra kerültem. Természetesen a neurológián nem találtak semmit se,az MR egy choricus sinusitist mutatott össz - vissz, amire a fül orr gégész azt mondta, hogy nem okozhatja a tüneteimet. Karácsony tájékán visszatértek a tünetek. De sajnos most társult hozzá egy tachycardia is, amire a vérnyomásom is felment. Adtak rá vérnyomás csökkentőt, közben kiderült, hogy a vérnyomásomnak semmi baja nincs. Így maradt a béta blokkolo. Kardiológiai kivizsgáláson mindent rendben találtak, UH-on is. Voltam megint neurológusnál, ahol az lett, hogy az Unterberger helyzetben minimális jobbra fordulás történt! Ez után egyből megcsinálta a Doktor Nő a vestibuláris ingerlést, amire az jött ki, hogy balra-le, és ebből a helyzetből vissza szédülést provokált. Tehát a jelenlegi diagnózis az, hogy fül eredetű a szédülésem. De a biztonság kedvéért elküldött MR felvételre, ami kicsit még odább van. Az lenne a kérdésem, hogy ez az unterberger helyzet milyen kóros esetekben lehet pozitív? Eléggé aggaszt, mert sose volt semmi elváltozás vagy pozitivitás. És, hogy a szédülés lehet-e esetleg nyak eredetű? Mert hozzáteszem érzem ott sincs minden rendben, az izmaim állandóan fájnak, mert vagy rosszul fekszem, vagy csak a feszültség miatt!

    Köszönöm a válaszát!

    Helga

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Helga!

    A neurologiai vizsgálattal a megfelelő tünetek esetén azt kutatjuk, hogy a szédülés centralis, vagy perifériás eredetü-e. A fizikális vizsgálattal és a vestibuláris vizsgálattal erre nagy valoszinüséggel választ kapunk, tehát csak együtt lehet értékelni.Az Unterberger-Fakuda vizsgálat egy a sok közül, önálloan nem értékelhető, ill. a félre fordulás pozitivitást jelent, de cak a többivel van értelme és értéke.
    Ha neurologiai statusában semmilyen tünetet nem találtak, centralis ok nagy valoszinüséggel kizárható.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! A kisagyhíd szögleti daganatoknak folyamatoknak mik a tünetei? Elek

    Kedves Doktornő!

    A kisagyhíd szögleti daganatoknak folyamatoknak mik a tünetei?
    Elek

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Elek!

    Részletes leirásra nem vállalkozok jelen keretek között, internetes keresőben választ kap kérdésére.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Doktornő. 5 éve télen elszürkültek a lábkörmeim. Háziorvosom azt mondta, hogy menjek…

    Tisztelt Doktornő. 5 éve télen elszürkültek a lábkörmeim. Háziorvosom azt mondta, hogy menjek vissza nyáron és készít egy dobleres vizsgálatot. Hát azóta is csinálja. Igaz most nem szürkék a körmeim, de rettenetesen fáznak a lábaim, kezeim, a hideg és a fájdalom csontig hatol. A 70 fokos radiátornak szoktam nyomni őket, hogy felmelegedjenek. Kértem beutalót Bajára keringésvizsgálatra, de visszautasította. Most mit tegyek? Azt sem tudom, hogy mi az osztály, vagy ambulancia neve, ami ezzel foglalkozik. Köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    Háziorvosa adhat beutalot specialis szakrendelésekre, esetleg probálkozhat sebészeti vizsgálaton keresztül. Ha a vizsgáló orvos a háttérben érszükület gyanuját veti fel, valoszinüleg elküldi doppler vizsgálatra.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy fülcsengés lehet-e agydaganat tünete? Nem olyan…

    Kedves Doktornő!
    Szeretném megkérdezni, hogy fülcsengés lehet-e agydaganat tünete? Nem olyan zavaró, de azért hallom
    Köszönettel:Elek

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Elek!

    Elméletileg 100 %-ban nem lehet kizárni, pl. kisagy-hid szőgleti folyamat esetén, de más panasznak ill. tünetnek is alá kell támasztani.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Tisztelt Dr. Nagy Judit! Teljes kétségbeesésemben fordulok Önhöz, testvérféltékenység és dackorszak…

    Tisztelt Dr. Nagy Judit!

    Teljes kétségbeesésemben fordulok Önhöz, testvérféltékenység és dackorszak miatt. Van egy 3 éves és egy 3 hónapos gyermekem. Mindig eleven volt a nagy fiam, de mára már ott tartunk, hogy teljesen kezelhetetlen. Idáig teljes odaadással és szeretettel neveltük, rendezett nyugodt családi körülmények között, ami látszódott is mert nagyon kiegyensúlyozott kisfiú volt. Szeptemberben kezdte ⁄2év 8 hónaposan⁄ a bölcsit ahol csak 3 órát tartózkodik, ebéd után megyünk érte, hogy otthon lehessen velem, velünk. Nem volt nehéz a beszoktatás, ott visszafogott, szótlan kisfiú, de amint kilép már az öltözőbe már nem lehet felöltöztetni olyan megbotránkoztatóan viselkedik, hentereg a földön, nyalja a padlót és nem vesz tudomást rólam, produkciózik. Ha nincs senki akkor elviselhetőbb a helyzet. A kistestvér születése betett neki, már első napokban sikított és teljesen összezavarodott, vele is mindent úgy kellett csinálni bármit szóltunk hozzá kétségbe esve sikítozva elrohant. Számítottam rá, hogy majd nem tud egyedül enni, meg állandóan lesz valami amivel magára vonja a figyelmet. Így is lett etetni kell....stb. Pedig nem borult fel a napirend a tesó születése miatt, ugyanúgy csinálunk mindent mint eddig, sokat van közös program ahol csak ő van, mindenbe be van vonva, sokat játszok színezek, gyurmázok, festek, legő ő ózok.... vele és mégis ez van. Nagyon szófogadatlan és néha meg sem hallja amit mondok, vagyis sosem, vicsorog, verekszik velem, kiabál, és rettenetesen feszegeti a határait, szerintem már túl is lépi. Volt hogy kiabáltunk, büntettünk és rájöttünk hogy csak rosszabb lett, most higgadtan próbálkozunk és semmi változás, néha látom hogy teljesen megrémül és összezavarodik. Állandóan ezeket hangoztatja: én vagyok a hibás, csúnya és butus vagyok, és nem tőlünk hallja. Most már ott tartunk, hogy fél óránként azt kérdezi, hogy szeretem -e őt vagy az apja szereti-e, vagy szeretem a tesót és akkor őt nem. Honnan jut eszébe ilyen egy ennyi idős gyereknek. Mivel ez a helyzet ezért még jobban odafigyelünk rá de hiába, ugyanúgy köztünk alszik el, ő a mi kicsi kincsünk! Ha rosszat csinál azt mondja hogy őt nem szereti senki, úgy érzem hogy már vissza is akar élni ezzel, hátha kétségbe esünk és így elér valamit. Teljesen ki van fordulva magából. Ha elmegyünk valahova vele, pl boltba vagy sétálni egy kicsit mintha visszatérne a régi énje, de amint belünk a házba ugyanott vagyunk. A testvérét szereti folyamatosan azokat mondogatja neki amiket neki mondunk, szeretlek, büszke vagyok rád, ügyes vagy.....stb. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Nem akarjuk hogy valami sérülés érje, és nagyon nehéz lehet neki is. Talán a dackor és a testvér egyszerre túl sok? Vigyük el pszichiáterhez? Ez gyakori eset hogy ilyen durva helyzet alakul ki? Válaszát előre is köszönöm! Niko

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Niko!

    Valamilyen szakembert mégis csak probáljanak keresni, ha nem viszi gyermekpszichiaterhez keresse fel az illetékes Nevelési Tanácsadót.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Kedves Doktonő! Az a problémám, hogy mostanában nagyon sokat idegeskedek, szinte a nap 24…

    Kedves Doktonő!

    Az a problémám, hogy mostanában nagyon sokat idegeskedek, szinte a nap 24 órájában. Sokszor előfordul, hogy nem jut eszembe pl egy tárgy neve, ha ránézek egy kutyáras, akkor nem jut hirtelen eszembe, hogy az egy kutya. Ha éjszaka felriadok álmomból, akkor olyan, mintha nem tudnék megszólalni, beszélni. Fejemben rossz gondolatok vannak.Nagyon megvagyok ijedve. Ez a sok idegeskedés miatt lehet?

    Köszönettel: Zsófia

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Zsófia!

    Állandó, tartos feszültségtől lehet, szervezze át a lehetőségekhez képest az életét, legyen ideje kicsit lazitani is. Ha nem javul, pszichiatriat keressen fel.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Köszönöm válaszát, és mélységes tiszteletem,hogy a szabadidejét áldozza ránk. :)))

    Köszönöm válaszát, és mélységes tiszteletem,hogy a szabadidejét áldozza ránk.
    :)))

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    szivesen. üdvözlettel: N.J.

  • Tisztelt Doktornő.

    Problémám egy hónapja kezdődött.
    A homlokom közepén,pontosabvan a szemöldököm között érme nagyságú területen állandó zsibbadást érzek.Nincs kiváltó oka jön és megy.3hétig állandó kézzsibbadással keltem (jobb kéz).Most a kézzsibbadás eltünt teljesen,de… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Petránczky Panka!

    Leirt panasza nehezen magyarázhato neurologiai betegséggel, javaslt orr-melléküreg felvétel készitése gyulladás kizárására, addig is javasolt melegitése,… Még több

  • Tisztelt Dr nö! Spondylolysis es spina bifida van az utolso agyeki csigolyamon.Ehez tarsul allando…

    Tisztelt Dr nö! Spondylolysis es spina bifida van az utolso agyeki csigolyamon.Ehez tarsul allando enyhe derekfajasom.Kerdesem mi betegseg megoldasa?Reuma es idegsebesz orvosok azt mondtak ez nem olyan dolog amivel nagyon foglalkozni kene.Nekem vannak ketsegeim,mert mar vagy 4honapja erzem hogy faj a derekam.Mi lenne a teendo?Koszonom.Laszlo.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves László!

    Ma már a spina bifidának nagyobb jelentőséget nem tulajdonitunk, hajlamosithat derékfájásra, de érdemi fájdalmat közvetve nem okoz. Jelzi gerincének gyenge pontját, müteni vétek lenne. Tornával uszással erősitse magát.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit

  • Jó napot kívánok! Tisztelt Doktornő? Panaszaim szeptemberben kezdődtek: mindkét vállba,…

    Jó napot kívánok!

    Tisztelt Doktornő?

    Panaszaim szeptemberben kezdődtek:
    mindkét vállba, karba ,hát közepére súgárzó fájdalom, kar behajlitásánál kis ujj és középső ujj zsibbad, néha talpam és az ujjak tövénél, között, fellett is zsibbad.
    Voltam azota kétszer nyaki gerinc mr-en de a panaszaimat indokló elváltozást nem mutat.
    Ma voltam neurologián és jövőhéten bekell feküdnöm gerincfolyadék vételre, mert felmerült az SM gyanúja.
    Azt szeretném megkérdezni, hogy a gerincfolyadék levétel az biztonságos, nem marad szövödmény?
    Illetve a panaszaimat valóban okozhatja az SM?
    Mert a panaszaim terhelés után jelentkeztek(konditerembe jártam), illetve terhelés mellett rosszabbodot, és most is mozgás, nyújtás után erősödik, pihenés után ennyhül.
    26 éves vagyok.

    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Nagy Judit

    Kedves Kérdező!

    A gerincviz vétele biztonságos, nyilván gyakorlott szakember végzi, általában az ágyéki gerinc also szakaszán történik, itt már nincs gerincvelő.
    Leirása alapján inkább mozgásszervi eredetünet tünik, a vizsgálatot kérő orvos panaszai és neurologiai tünetei birtokában vethette fel ezt a diagnozist, a leirtak alapján sem igazolni sem kizárni nem tudom.Estleg beszélje meg az osztályos orvossal a panaszokat, ill. tüneteket.

    Üdvözlettel: Dr Nagy Judit