A betegek kérdései (2139)

  • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! Kérném, hogy a következő kérdésekre is legyen kedves…

    Kedves Doktornő!

    Köszönöm válaszát!
    Kérném, hogy a következő kérdésekre is legyen kedves válaszolni, amit már előző levelemben is feltettem (ugyan ez volt a jelszó).

    Kérdésem volna, hogy valóban megszokott, hogy miután megpihentem és tényleg úgy éreztem, hogy jól vagyok, vizsgaidőszak is véget ért, akkor jön egy ilyen újabb visszaesés? Várható még ilyen? Hogy tudom ezt megelőzni?

    Előre is köszönöm!

    Üdvözlettel!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Nem tudom pontosan, melyik kérdésre utal. Az gyakran előfordul, hogy mikor csökken a terhelés, a lekötöttség, idő és gondolatok szabadulnak fel, akkor erősödnek a pszichés panaszok. / Akik pl. munkamániában szenvednek, épp ezt az állapotot igyekeznek egy életen át elkerülni/.
    A tényői tragédia hátteréről gondolkodva, úgy látom, azt egy másik probléma váltotta ki, melynek az Ön tüneteihez semmi köze nincs.
    A visszaesést, az állapotrosszabbodást a pszichoterápia folytatásával, esetlegesen kiegészítő gyógyszeres kezeléssel előzheti meg.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Többen mondták már nekem ,hogy nincs önbizalmam és ezen változtaatni kéne.De…

    Tisztelt Doktornő!

    Többen mondták már nekem ,hogy nincs önbizalmam és ezen változtaatni kéne.De úgy érzem nem tudok!Olyan érzésem van mintha mindenki csak úgy nézne rám mint egy csúfságra.Több emberbek láttam az arcán "fujj hogy néz ez ki".(persze barátaim szerint nem vagyok csúnya de ezt nem hiszem el nekik mert csak azért momndjákh.ne bőgjem el magam).Mindenbe csak a rosszat látom és nem szeretek beszélgetni emiatt.Érzem,hogy ha épp valakivel kommunkálok akkor az illető nem is arra figyel amit mondok hanem arra hogy nézek ki. .E miatt csak dadogok és az se tudom hirtelen megmondani mi a nevem.Reszketek és izzad a tenyerem ilyenkor.Magamba pedig azt mondom mikor lesz már vége a beszélgetésnek.Vagy hogy miért nem tudtam értelmesebb dolgokat mondani.Munkámat mindíg tisztességesen elvégzem de van olyan érzésem,hogy talán valamibe belekötnek majd és ezért előre félek,h."mi lesz ha mégis elrontottam valamit".Sokszor úgy érzem job lenne ha nem élnék!!
    Hogyan lehet ezen a problémán segíteni?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Hölgyem!
    Amiről ír, az leginkább a szociális fóbia körébe sorolható. Elsősorban pszichés betegség, nem annyira a külsejéről szól, mint a belső bizonytalanságokról, önbizalom hiányáról. Én azt tanácsolnám, hogy forduljon egy pszicho-kollégámhoz. Pszichoterápiával, esetleg gyógyszeres kezeléssel lehet segíteni ezen a nyomasztó állapoton.
    a honlapomon / www.harmoniamuhely.hu/ talál egy cikket a szociális fóbiáról, olvassa el, és próbálja megítélni, mennyire illenek Önre az ott leírtak.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Nem túl régen már írtam Önnek és nagyon kedvesen válaszolt is, ezért újra…

    Tisztelt Doktornő!

    Nem túl régen már írtam Önnek és nagyon kedvesen válaszolt is, ezért újra feltennék egy-két kérdést. (744-es számmal válaszolt rá.) Röviden újra leírnám a problémámat, mivel az eredetit töröltettem anno.
    Tavaly kezdődött a problémám, egy nagyon közeli hozzátartozóm halálával, majd egy esetlegesen halálos betegség tovább erősítette szorongásomat, ami egyébként is sajátosságom (sajnos). A fenti stresszhatások következtében szívritmuszavarom és emelkedő vérnyomásom lett. Orvosi vizsgálatok történtek, de szervi oka nincs, kis Xanax 0,25-ös szedése megoldotta. Közben elég jól lettem, a vizsgaidőszak sokat javított a helyzetemen. Mikor vége lett a vizsgaidőszaknak, kb. rá 1,5-2 hétre egy erőszakos film olyan gondolatokat váltott ki belőlem, amit én felfogni sem tudtam és nem is értettem. Ön ekkor válaszolta, hogy kényszergondolatok ezek, amik nem is túl ritkák. Konkrétan attól féltem, hogy édes pici fiamnak kárt okozok. Még máig is felfoghatatlan, hogy bennem, aki mindig is a gyerekeiért élt ilyen gondolatok szülessenek.
    Kérdésem volna, hogy valóban megszokott, hogy miután megpihentem és tényleg úgy éreztem, hogy jól vagyok, vizsgaidőszak is véget ért, akkor jön egy ilyen újabb visszaesés? Várható még ilyen? Hogy tudom ezt megelőzni? Megvettem Bagdy Emőke Pszichofittnesz könyvét és cd-jét, Ön szerint segít a relaxáció, hogy újra a régi legyek és ne essek vissza? Lehetek még egyáltalán a régi?
    A múlt heti tényői borzalom is nagyon megviselt, újra nem tudtam ki is vagyok. Depresszió elég erősen úrrá lett rajtam. Nem tudtam, hogy mi a célja az életemnek. Hogy hogyan csinálhat ilyet ember a családjával és én olyan vagyok-e. Nem szeretném, ha pillanatnyi áramszünet lenne nálam!!! A relaxáció ebben hosszútávon tud segíteni?
    És most hogy kicsit jobban érezem magam, még mindig nagyon félek kisfiammal kettesben lenni. Elfog olyankor a félelem, hogy nehogy ne tudjam magam kontrollálni. Tudom, Ön írta, hogy ilyen esetekben soha nem következik be, amitől a szülő fél. De Tényő nem ilyen eset? Mit tehetek azért, hogy ne féljek a kisfiammal kettesben lenni, és ha véletlenül a nyaka felé kerül pl. öltöztetésnél a kezem, ne álljon belém a frász?
    Természetesen pszichológushoz járok és már csak gyógynövényes, vagy homeopátiás nyugtatókat szedek. Antidepresszánst nem szedtem, remélem így is helyreállok. Nagyon szeretnék már újra jól lenni.

    Megnyugtató válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Az Ön által megtapasztalt kényszergondolatok furcsa módon pont azokat szokták érinteni, akik a leginkább lelkiismeretesek, odaadóak gyermekük nevelésében.
    a relaxációra biztatnám, hosszabb távon jelentős hatással lehet a feszültségszintre, segít az ellazulásban. emellett persze a pszichológusával folytatott munka is fontos.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Tisztelt Doktornő! Nem tudom mi van velem,elég sokszor elkap olyan jelenség mostanában naponta!!!,hogy…

    Tisztelt Doktornő!
    Nem tudom mi van velem,elég sokszor elkap olyan jelenség mostanában naponta!!!,hogy elkap olyan gyengeség az ájulás határán vagyok,szédülök, remegés kap el a torkom szorít a vérnyomásom megemelkedik a pulzusom meg felszökik 100-120-ra.Kardiológushoz járok ahol ekg-t és szívultrahangot csináltak az negatív lett. De adtak ki 10 napra egy cardyo gsm gépet amit nekem kellett naponta magamra szerelni, és jelet küldeni a kórházba.A doktor úr azt mondta a második nap 120-as szívfrekvenciát mutatott a gép.Most 24 órás vizeletet kell gyűjtenem,valami hormonszintet nézzenek.
    Most már annyira félek,hogy félek meghalok pedig még itt van egy kislányom akit szeretnék felnevelni.Van ,hogy lefekszem pihenni,mert teljesen úgy érzem semmi erőm és amikor lefekszem akkor beindul a szívem 120-ra.
    Kérem adjon tanácsot!
    Köszönettel:Csilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Csilla,
    A leírt tünetek belgyógyászati kivizsgálást indokolnak. Az esetek döntő többségében azonban a leletek eredménye negatív. Ez megerősíti azt a gyanút, hogy a tüneteit nem szervi betegség okozza, hanem szorongásos eredetűek, pánikrohamok tünetei.
    a pánikbetegségről írtam egy összefoglalást, melyet megtalál a honlapomon: www.harmoniamuhely.hu. Remélem, hogy ebben választ talál a kérdéseire.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Ismét Andrea vagyok, és ezúton szeretném megköszönni, hogy visszajelzett!…

    Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

    Ismét Andrea vagyok, és ezúton szeretném megköszönni, hogy visszajelzett! Elnézést is kért ezért, de én úgy gondolom, hogy az orvosi szakmában ez érthető is! Hiába, vannak sajnos rosszabb esetek, akiket minden tekintetben előre kell venni! (Ne ijedjen meg a doktornő, mert megpróbáltam, tényleg csak a lényeget megírni, hogy ezzel is átláthatóbbá váljon a dolog.)

    Egyben pedig azt is szeretném megkérdezni, hogy az említett munkakereséssel járó állapotváltozásom mellett, kihathat-e a szexuális életemre az is, hogy ha bélrendszeri problémáim következtében fel vagyok puffadva, s emiatt lényegében visszataszítóbbnak is érzem magam. Lehet, hogy a párom nem mondd azzal igazat, hogy ő úgy szeret, ahogy vagyok, vagy már ezt is csak én képzelem be? Igazából úgy érzem, hogy negatív hatása van ennek is, egy ennél még korábban szerzett térdproblémának is (pótolt elülső keresztszalag ), amitől eléggé "mozgáskorlátozott" lettem. Főleg, hogy mindig is osztályelső voltam , és imádtam is mozogni.

    emellett az mennyire normális még, hogy éjszaka nem is alszom olyan jól, lidérces álmaim vannak, és nappal órákig is képes lennék aludni, bár ez akkor is gyakran csak sima fekvésbe megy át, esetemben, amit persze erős szívdobogás kísér. (Nem kávézom, és energiaitalokat sem fogyasztok.)

    Remélem nem esek megint vissza, bár próbálok a lehető legoptimistábban hozzáállni a dolgokhoz. (Jaj, és még valami..) Egy másik generáció tagjaival is együtt élek, pontosabban kettővel, párom szüleivel, és sajnos az anyukájával nincs túl jó kapcsolatom. egyréstzt fél, hogy elveszíti kicsi fiát, másrészt pedig mindenben a kötöszködési pontokat keresi. ezzel úgy gondolom, nem tesz jót sem a páromnak az anyja, sem pedig a mi kapcsolatunknak nem jó. Azt érezteti velem, hogy (mivel nagyrészt munkakereséssel töltöm az időmet), biztos csak otthon csücsörgök, és elvagyok magamban, de semmit sem csinálok, és nem is segítek neki, és hasonlók. A legnagyobb probléma az, hogy ezeket ahogy talán pár sorral feljebb említettem is, sajnos nem velem osztja meg, hanem a fiával. Innentől kezdve pedig egyáltalán nem vélem egyenesnek és őszintének.Ezzel sem tudom, hogy mit kezdjek...
    Bízom benne, hogy Ön tud segíteni ebben is.

    Segítségét előre is köszönöm!
    További jó munkát kívánok!

    Tisztelettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Andrea,
    A leírt tünetek hátterében lelki okok állhatnak. Az alvás minőségére, a testi működéseinkre egyaránt kihat mentális állapotunk. a leírt élethelyzet biztosan nagyban szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Én azt tanácsolnám, hogy keresse meg személyesen egy kollégámat, biztosan kaphat segítséget a továbblépéshez.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Érdekelne, hogy tud-e ajánlani olyan könyvet, ami jó egy depressziós betegnek. Igazából…

    Kedves Doktornő!

    Érdekelne, hogy tud-e ajánlani olyan könyvet, ami jó egy depressziós betegnek.
    Igazából olyanra gondoltam, ami olyasmit tartalmaz, hogy hogyan lehet kilábalni a betegségből.
    Köszönettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Ilyen könyveket talál a piacon, a depresszió leírása és a gyógyulás útja is több könyvben hozzáférhető. Lehet azonban, hogy érdemes volna inkább pszichoterápiás kapcsolatot keresnie. a könyvekben leírtak önmagukban ritkán vezetnek gyógyuláshoz.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő!
    16 éves fiú vagyok és állandó szorongást érzek 3 napja attól hogy homoszexuális leszek más szóval félek tőle.Maga szerint ez így 16 évesen, úgy hogy nem is szeretnék az lenni lehetséges, vagy már hamarabb rájöttem volna erre ? Idáig és még most is az ellenkező nemhez… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Ilyen szorongás az Ön korában gyakori jelenség. Még kissé bizonytalan, kialakulatlan lehet a vonzalom irányultsága. Ha nem csillapodnak a szorongásai, keressen fel egy… Még több

  • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ha nekem korábban diagnosztizáltak…

    Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

    Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy ha nekem korábban diagnosztizáltak kevert depressziót, az állapotom viszont azóta feljavult ( gyógyszerek nélkül, melyet talán annak is köszönhetek, hogy most úgy érzem, van valaki, akihez tartozhatok), akkor ez vissza jöhet még? Már csak azért is kérdezem, mert éppen azt vettem észre magamon, hogy most mivel munkanélküli vagyok, és állást keresek ( most fejeztem be a főiskolát), kezdem magam újra rosszul érezni. Leginkább kétségbeesés miatt, de talán nevezhetem ezt stresszes állapotnak is?! Aludni is egyre nehezebben tudok éjjel. Nehezen alszom, szinte mindenre felébredek, napközben is alszom, és persze elég későn is fekszem le... Igazából 14 éves korom óta szinte teljesen egyedül éltem. Most a barátom családja is az én családom egy kicsit... Anyós jelöltemmel nem igazán jövök ki, ennek oka az lehet, hogy félti egyetlen fiú gyermekét... Most érzem úgy, hogy van egy állandó pont az életemben, de valahogy most ez a munkakereséses állapot nem éppen javít, hanem ront a helyzetemen, vagy inkább az állapotomon.. Kérem adjon tanácsot, mi lenne most az a lépés esetemben, mely a lehető legjobb lenne?! (Korábban azért mentem csak el pszicológushoz, mert nevelő anyukám meghalt, és nagyon egyedül éreztem magam... Létezni sem akartam! Ma már nem így gondolom.

    Mielőbbi visszajelzését előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Andrea

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Andrea,
    Elnézését kérem, hogy csak ilyen sokára tudok válaszolni Önnek.
    A munkanélküliség, az egzisztenciális bizonytalanság lelkileg igen megterhelő helyzet, elviselése nagy lelki stabilitást kíván. Nem lehet azon csodálkozni, ha meginogva érzi a nehezen megszerzett biztonságát. Nem kell feltétlenül a pánikbetegségnek visszatérnie ahhoz, hogy feszültséget, szorongást éljen át egy ilyen helyzetben, amely érzések az éjszakai órákban is megjelennek. Talán erőt adhat a tudat, hogy egy nehéz időszakot már saját erejéből leküzdött, és remélhetőleg így lesz most is. Ha mégis erősebbnek bizonyulnának szorongások, keresse meg egy pszicho-kollégámat, és kérje a személyes segítségét.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! 21 éves fiú vagyok.Gyakran kapok dűh rohamot amit nem tudok kezelni.Hiába szólnak…

    Kedves Doktornő!
    21 éves fiú vagyok.Gyakran kapok dűh rohamot amit nem tudok kezelni.Hiába szólnak rám észre sem veszem olyankor az embereket.Azt mondják olyankor olyan mintha nem is én lennék.Ha nyílvános helyen vagyok csak káronkodni tudok és nem érdekel ki mit gondol,ha kettesbe vagyok barátnőmmel és felidegesít van, hogy rajta töltöm le, és van, hogy olykor meg is ütöm.Ezt nem szeretném de nem tudom ilyenkor kontrolálni magam.Kérem adjon tanácsot, hogy mit csináljak vagy hova forduljak, hogy megszünjenek a dührohamaim.
    Előre is köszönöm:A.Cs.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Fontos volna kicsit jobban rálátni a dührohamok okára. Én mindenképp javasolnám, hogy keresse fel egy pszicho-kollégámat, és mondja el részletesebben, hogyan is zajlanak ezek a dührohamok. Gyógyszerrel és/vagy pszichoterápiával lehet segíteni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő!

    Kislányom 5 éves, és születése óta retteg a sérülésektől (elesik, vérzik a lába, szálka megy a kezébe, lábába). hisztis rohamot kap, percekbe telik, mire hozzá tudunk nyúlni.
    Kérdésem: jelenthet e ez valami pszihés problémát? ami miatt felvetődött a kérdés:… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Lívia,
    A leírt tünetek szorongásos jellegűek. Az tanácsolnám, hogy forduljanak gyermekpszichológus kollégához. / A Nevelési Tanácsadó hálózat működik az egész országban, de magánrendelést… Még több

  • Kedves Doktornő!A barátom 32éves és ugy néz ki a tünetei alapján,hogy mániákus depressziós,szeret…

    Kedves Doktornő!A barátom 32éves és ugy néz ki a tünetei alapján,hogy mániákus depressziós,szeret velem lenni,szeret velem szeretkezni de közbe csak néha kivánja a szexet,valamint minden hétvégén rájön a depresszió és este munka után amikor otthon ül egyedül az üres lakásában és olyankor nem akar velem se és senki mással találkozni mert nincs kedve hozzá,meg megszokta már meg magányos akar maradni ilyeneket mond.Nincsenek barátai se,mert már elhagyták,megunták hogy nem nagyon lehet elhivni sehova se,engem is elutasít hetekre eltünik és nem válaszol az smseimre se,aztán amikor éppen jókedve van és rá ér akkor visszair hogy talizzunk akkor nagyon jól elvan velem de utána megint rájön a rosszkedv,de ha aggodom miatta az a baja,mert miatta ne aggodjon senki se szerintem ezért is cselekszik ilyen lekoptatos dologkat hogy megutáljam őt mert ő szerintem megvan arrol gyözödve hogy csak pup lenne a nyakamon egy ilyen ember mint ő.De igen sokszor nem tud nekem ellenállni ezért is gondolom ezt hogy ez igy lehet.a problémáirol csak nekem beszélt eddig ,de hozzátette ne sajnáljam őt,nincs semmi baja csak évek óta rátör a depresszió amióta nincs komoly kapcsolata és a barátai is elhagyták.Kiskorában több tragédia is történt vele amitől ő ugy érzi pup a világnak.további tünetek:hol vidám,pörög a jokedvtől aztán hirtelen szomorú lesz,akkor hol csendes hol nagyzolos,akkor magas a vérnyomása is amikor ideges,skszor rosszul lett már a munkahelyén is,orvoshoz nem akar fordulni mert szerinte semmi baja és mivel elutasítja a közeledésemet is mintha nem érdekelném őt igy nem tudok vele beszélni se,most probálok ugy tenni hogy nem logok a nyakán mert ő ugy érezte ezzel ,megfolytom őt és ezért is utasít el,nem beszél velem pár hete és most várom jelentkezzen magától de nem tudom ez jó ötlet e lehet mégis nekem kéne irnom neki.mit tegyek?előre is köszönöm segítségét.
    26éves kétségbeesett lány:(nagyon szerelmes vagyok belé,ezért is nem hagyom magára.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    gondolom, hogy a leírt depressziós állapotban jól esik, ha keresi őt, ha biztosítja róla, hogy továbbra is ragaszkodik hozzá. emellett el kéne mondani szerintem, hogy Ön mit tapasztal, és javasolni, hogy forduljon szakemberhez. Az említett betegség tünetei jól karban tarthatók gyógyszeres kezeléssel.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Olvastam egy könyvet Eric Berne írta a játszmáról szól. Azért olvastam…

    Tisztelt Doktornő!

    Olvastam egy könyvet Eric Berne írta a játszmáról szól. Azért olvastam el, mert arra a kérdésemre kerestem választ amit Öntől is szeretnék kérdezni.

    Észrevettem ugyanis, hogy a környezetemben egyre több ember nem mondja el mit akar hanem különböző fortélyokkal éri el amit akar. Berne könyv szerint az játszmázik aki nem tud elég asszertív lenni különböző okokból (ha jól értelmeztem).

    Nekem az a bajom, ha ezt észreveszem, hogy valaki játszmázik teljesen leblokkolok, és nem tudom jól kezelni a helyzetet. Az a kapcsolatom meg általában kudarcra van ítélve, elkerülöm az illetőt.

    Anyukám mondta, hogy "játszmázzak" vissza, de én erre képtelen vagyok.

    Szeretném megkérdezni, Öntől, hogy mi lehet ennek az oka, és mit tehetnék ezekben a helyzetekben, hogy nem fulladjanak le bizonyos kapcsolataim.

    Köszönöm:

    Roland

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Roland,
    Két dolog jut erről eszembe. Az egyik, hogy volt a környezetében olyan személy kisgyermekkorában, aki hasonlóan "játszmázott". Ilyen emlék felidéződése gyakran hat blokkolóan. a másik kérdés az önbizalom, önértékelés környékén fogalmazódik meg. Miért érzi magát fenyegetve, miért bizonytalanodik el, ha valakit őszintétlennek, manipulatívnak érez. Hiszen, ha jól belegondolunk, ez a másik ember problémája. Önnek ezzel nem lenne más dolga, mint megállapítani, hogy így működik, és igyekezni elkerülni a másik által kínált csapdát.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • T. Doktor Nő! Ön szerint lehet lelki eredetű tartósan fennálló hugycsőgyulladás, hugycsőégés?…

    T. Doktor Nő!

    Ön szerint lehet lelki eredetű tartósan fennálló hugycsőgyulladás, hugycsőégés? Minden leletem negatív....?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Lehet. Lelki alapon a legváltozatosabb testi tüneteket produkálhatjuk.
    Azt javasolnám, hogy keresse fel a egy pszicho-kollégámat. emellett relaxációs technikát, autogén tréninget tartanék jónak.
    üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő, nagyon szépen köszönöm válaszát

    Kedves Doktornő,
    nagyon szépen köszönöm válaszát

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Szívesen. a legjobbakat kívánom
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő, a segítségét szeretném kérni.29 éves nő vagyok,sokszor úgy érzem szellemileg…

    Tisztelt Doktornő,
    a segítségét szeretném kérni.29 éves nő vagyok,sokszor úgy érzem szellemileg elmaradott,mert egyszerű dolgokon sokat gondolkodom,hezitálok,nem tudok döntést hozni,nincs véleményem,úgy gondolom bármit mondok értelmetlen,megőrülök attól,hogy az emberek rossz véleménnyel lehetnek rólam. .Borzasztó remegés,rosszullét tör rám ha szóban kell állnom,ennem,innom,írnom kell egyes emberek előtt,főleg férfiak,megpróbálom legyőzni,de egyszerűen nem megy,ezért inkább kerülöm az ilyen helyzeteket.Késői gyerek voltam,édesanyám elkényeztetett,édesapám indulatos ember,sokszor lehülyézett.Sokat olvasok,mindent felejtek,ideges szétszórt vagyok.Régebb sokat nevettem,most szinte soha és még édesanyámra sem vagyok kíváncsi,pedig őt imádom,igaz most őt hibáztatom a szerintem elrontott életemért.Nincs párom,nem engedek közel senkit.Az emberek normális, tartózkodó,komoly,segítőkész lánynak tartanak.Minden vágyam,hogy oda merjek menni bárkihez,és ne kezdjek el reszketni a gyomrom(gyomorbeteg is lettem),kigyógyuljak bajomból és mindezt gyógyszerek nélkül.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a panaszai legkevésbé sem szellemi elmaradottságról tanuskodnak. sokkal inkább szociális fóbia, és súlyos önértékelési zavar lehet a leírt tünetek hátterében.
    Szociális fóbia ügyben talál további információt a honlapomon: www.harmoniamuhely.hu
    mindenképpen javasolnám, hogy keresse fel egy pszicho-kollégámat, a gyógyszer mellett pszichoterápiás segítséget is kaphat.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Köszönöm, hogy hosszú levelemet végig olvasta és válaszolt rá, melyet szombaton…

    Tisztelt Doktornő!

    Köszönöm, hogy hosszú levelemet végig olvasta és válaszolt rá, melyet szombaton írtam a fenti jeligével. Mikor elbizonytalanodom mindig elolvasom (lementettem magamnak), hogy biztos legyek benne, hogy nincs velem túl nagy probléma, csak rendesen összekuszálódtak lelkem fonalai. Én azóta a levelet kitöröltettem (mivel túl sok személyes információt tartalmazott), de bízom benne, hogy még emlékszik rá.
    Kérdésem volna, hogy miért jobb az antidepresszáns mint a nyugtató, főleg annak fényében, hogy szoptatok.

    Válaszát köszönöm!
    Tisztelettel:
    Anya

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Láttam, hogy töröltette az üzenetet, és telefonja után értettem is miért. Az antidepresszáns azért jobb, mert nem okoz hozzászokást, hatékonyabb, és a kicsire nézve is kevesebb károsító hatással van. A honlapomon írtam részletesen a terhesség és szoptatás alatt szedett gyógyszerek esetleges hatásairól. Ezt megtalálja a www.harmoniamuhely.hu címen.
    a legjobbakat, javulást és a szorongások mielőbbi oldódását kívánom
    Dr. Pálvölgyi rita

  • T Dr -nő szeretném ha választ kapnék a kérdésemre kb hat éve depresziót állapitottak meg azóta…

    T Dr -nő szeretném ha választ kapnék a kérdésemre kb hat éve depresziót állapitottak meg azóta szedem a Rivotril 2x1 tab 1x1 velaxilt . Jobban vagyok ,de nagyon sokszor jön rám sírás gyengeség semihez nincs kedvem .Arra kérek választ ,hogy nem jól van be állitva a gyógyszerem?.Be kell vallani a gyerekeimmel nem beszélek kb öt éve kisebb nagyobb meg szakittásokkal . Valóban nagyon fáj mit tegyek Válaszát meg köszönöm .

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a 6 éve szedett Rivotril, - a hozzászokás miatt - már valószínűleg nem sokat ér. A rövid levélből is kitűnik, hogy a gyermekeivel való kapcsolat rendezetlensége sok fájdalmat, szomorúságot okozhat....Nincs mit tenni ez ügyben?
    Másik antidepresszánst be lehet állítani, ha a Velaxin nem bizonyul elég hatékonynak.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Már írtam önnek, a barátnőmről és a szakításról a párommal! A barátnőmmel…

    Kedves Doktornő!
    Már írtam önnek, a barátnőmről és a szakításról a párommal!
    A barátnőmmel habár már haragba nem vagyunk, de a kapcsolatunk nem az igazi, már nem bízik bennem ami persze jogos is, már nem leszünk olyan jóba mint az előtt! Nem tudom felfogni, hogy több éves kapcsolat, hogy mehet tönkre ilyen könnyen, hisz elég jól ismerjük egymást, és most már ő sincs mellettem!
    Remélem emlékszik még a történetemre!
    Azt már múltkor írtam, hogy amikor a barátnőmet meglátogattuk, utána szakítottunk a párommal! Most pár napja viszont megtudtam, hogy a barátnőm és a volt párom együtt vannak! Nem esett olyan jól ez a tudat, hogy szinte én löktem a barátnőm karjaiba!
    Mit csináljak, hogy visszakapjam a párom, és hogy az állítólagos barátnőmet eltávolítsam az útból?
    Hisz nekem a párom fontosabb mint egy olyan barátság ami soha sem lehet! Ő nem szereti a páromat, csak azért van vele, hogy elszakítsa tőlem, és hogy ne legyen az enyém (ezt ő mondta)!
    Mit tanácsol? Hogy állítsam félre az útból?
    Anita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Anita,
    Nem szoktam tanácsadásra vállalkozni, hiszen mindenki a saját vágyai, késztetései, stb. szerint dönt. talán a volt párjával kéne beszélgetni egyet, megtudni, hogy ő hogyan vesz részt a jelenlegi helyzetben, hogyan gondol a kettőjük kapcsolatára.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. 31 éves nő vagyok, és kamaszkorom óta küzdök…

    Tisztelt Doktornő!

    A segítségét szeretném kérni. 31 éves nő vagyok, és kamaszkorom óta küzdök egy problémával, mostanra jutottam el oda, hogy kénytelen vagyok segítséget kérni, mert a problémám minden egyes tevékenységemre és az egész életemre rányomja a bélyegét. Azt hiszem, üldözési mániám van, ha ezt szaknyelven így nevezik. Az az állandó, visszatérő rémképem,hogy valaki bántani fog vagy megöl, úgy,hogy esetleg hazáig követ és megtámad. Fel tudom ép ésszel fogni,hogy ez nem fog bekövetkezni, és semmiféle magyarázatot nem találok ennek a jelenségnek az okára, de lassan megőrjít ez a rettegés. Mindig azt fürkészem, ki az , aki engem figyel, és egyből az ugrik be, hogy bántani akar, megerőszakolni vagy megölni.Igazi félős gyerek voltam, a szüleim túlféltése és idegenekkel való riogatása sem segített túlzottan az egészséges személyiségfejlődésemben, búra alatt nevelkedtem. Semmiféle trauma soha nem ért egész életemben, aminek a "kivetülése" lehetne ez az irreális félelem. Mindenesetre ez az irracionális rettegés teljesen kikészít, már a mindennapi cselekedeteimben is meggátol szinte. (Tudom, hogy létezik a viktimológia fogalma, és a vonzás törvényei alapján nem szeretném, ha egyszer pont magam idézném elő a bajt. )
    Tudom, hogy segítségre van szükségem, ez így nem állapot. Az a gond,hogy az anyagi körülményeim nem teszik lehetővé, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez járjak, úgy tudom, egy-egy ilyen rendelés 8-10 ezer forint, én pedig sajnos egyedülállóként vezetek egy háztartást, semmi reményem arra,hogy ennyi pénzt félre tudjak tenni, ha terápiára van szükségem. Az ilyen kezelés, terápia létezik sztk-támogatással? Valahogy meg kell oldanom ezt a problémát, mert súlyosan befolyásolja a mindennapjaimat, nem szeretnék már sokáig várni ezzel. Vajon mitől alakul ki egy ilyen üldözési mánia??

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
    K.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    a leírás alapján a panaszait, félelmeit én nem üldözési mánia tünetének hallom. Valószínűbb, hogy a leírt fokozott aggódás, elzártság, a külvilág fenyegetőnek történő megélése, esetleges gyermekkori álmok, fantáziák továbbélése áll panaszai hátterében. A pszichoterápia elérhetősége nagyban függ attól, hol él. Nagy városokban könnyebben hozzáférhető, könnyebb találni tb-támogatott megoldást. Amíg sikerül ilyet felkutatni, addig is arra biztatnám, hogy próbáljon relaxációs technikát / autogén tréning, jóga, meditáció/ elsajátítani, melynek rendszeres gyakorlásával jelentősen csökkentheti a szorongásos készenlétet.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • tisztel doktorno a kis fiam 5eves es nagyon magas a laza mar mindent ki probaltam es nem megy…

    tisztel doktorno a kis fiam 5eves es nagyon magas a laza mar mindent ki probaltam es nem megy le mitol van ez pedig nem beteg nem nathas es nem is kohog mi ez

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt kérdező,
    Ha nem tudja levinni kisfia lázát, hívja ki az ügyeletet, tőlük kérjen tanácsot. A magas láz az influenza mellett más betegségnek is lehet a kisérője.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta