A betegek kérdései (2183)

  • Tisztelt Doktornő!
    Szorongásos bajaimra Coaxilt írtak fel. cca. 3 hete szedem. Miután elkezdtem szedni cca egy hét múlva egyik éjjel felébredtem és azóta csöng a fülem, vagy legalábbis "hallom a csendet". Egy másik tünet a felfokozódott puffadás és hasi fájdalom. Székletem rendben… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Laci,
    Az emésztőszervi tüneteket nagyobb valószínűséggel okozhatja a Coaxil. afülzúgás nem tartozik a jellegzetes mellékhatások közé.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Én a barátommal/élettársammal kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 27éves…

    Kedves Doktornő!

    Én a barátommal/élettársammal kapcsolatban szeretnék kérdezni, aki 27éves és két hónapja tudtam meg, hogy a skizofréniát örökölte az édesanyjától. Vele élt gyerekkorában, ami nagyon gyötrelmes és nehéz volt. 6és fél éve vagyunk együtt, eddig nem szedett gyógyszert és nem volt gond a viselkedésével. Viszont tavaly augusztus óta nem dolgozik és elkezdett számítógépen szerepjátékot játszani és chatelni. Ezt sokszor éjszaka tette, ami márciusban elfajult annyira, hogy egy héten keresztül alig aludt, csak napi 3órát. Néhány nap után furcsán kezdett viselkedni, hangokat hallott, zavart volt, azt hitte, hogy mindenki szövetkezik ellene az iskolában is, mivel januártól felvették egy burkoló tanfolyamra. Ennek az lett a vége, hogy egyik nap, amikor meglátogatta az édesanyját -aki kezeletlen és régóta nem veti meg az alkoholt- altató/nyugtató tablettát adott neki és elvitette az idegosztályra mentővel. Két hétig tartották bent, mialatt rivotrilt, risperdalt és ripedont kapott. Az ovosa azt nyilatkozta, hogy risperdal injekció mellett élhet normális életet, de mi a gyógyszeres kezelést kértük. Most 1mg ripedont szed reggel-este, de nagyon lehangolt, sokat alszik, nincs életkedve. Ön szerint valóban örökölte a betegséget, hiszen éveken át semmit nem szedett és mégis normális volt? Ha igen, mit javasol, hogyan és milyen mennyiségben szedje a ripedont? Vagy az injekció megfelelőbb lenne?

    Válaszát előre is köszönöm!

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Schizofrénia esetén a betegségre való hajlam örökölhető. Nagyobb valószínűséggel betegszik meg, akinek felmenői között volt ilyen megbetegedés. a fáradtság, kialvatlanság provokálhatta a leírt állapotot. Mindenképp indokolt gyógyszert szedni, vagy inj.-ban, vagy tablettában. Elképzelhető, hogy egyszeri epizód zajlott le, és lassan rendeződik a barátja állapota. Ha ismétlődnének a tünetek, természetesen fel kell keresni a kezelőjét.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • T. Dr.nő! 27 éves nő vagyok. Annyi melléfogás után most egy fél éve rátaláltam arra a férfira…

    T. Dr.nő!
    27 éves nő vagyok. Annyi melléfogás után most egy fél éve rátaláltam arra a férfira akire vágytam. Házasságot tervezünk és gyereket akarunk.Ő igazi megértő figyelmes és kedves. A családja nagyon kedves hozzám az én szüleim is örülnek hogy ilyen fiút találtam.Az a problémám, hogy neki van egy kislánya egy előző futó kapcsolatából amit én sehogy sem tudok elfogadni.
    egyszerűen nem megy.Nem tudom lenyelni hogy a szerelmemnek mástól is van gyereke. A szüleim meg mindenki azt mondja hogyha ezért szítom folyamatosan a feszültséget otthon annak nagyon nem lesz jó vége. A barátnőm szerint a vőlegényem nem tehet róla hogy már van egy lánya nem állíthatom választás elé mert tudat alatt biztosan neheztelni fog rám és erre még az egész viszony is rámehet.azt mondja legyek bölcs és fogadjam el mert el kell fogadnom.És én értem is azt hiszem de nem tudok urrá lenni ezen.csakis emiatt veszekszünk már ott tartunk hogy azt mondta illetve a szememre hányta hogy elhagyja értem a lányát!? Hogyan küzdjem le mert mindíg visszatér az érzés hogy nem tudom ezt elfogadni és akkor durcásan és szótanul telnek az óráink.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Csak megerősíteni tudnám a környezete jó tanácsait. E helyett inkább azt javasolnám, hogy forduljon pszichológushoz. Az ő segítségével valószínűleg sikerül úrrá lenni a problémán.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi rita

  • Tissztel Doktor Nő, három éve jelentekezet nállam enyhe szorongásos depresszió amit orvosi segitséggel…

    Tissztel Doktor Nő, három éve jelentekezet nállam enyhe szorongásos depresszió amit orvosi segitséggel sikerült kigyógyulnom. 3x 0,5 rivotril és reggel 50mg asentrát kaptam, ezt lassan csökkentettük és végül tünetementes lettem. Féléve csak az esti 0,5 rivotrilt szedtem. Most sajnos egy nagy érzelmi megpróbáltatás miatt ugy érzem vissza estem. Ismét elkezdtem szedni a kezdő adagot remélve ismét jól leszek. Mia véleménye jól tettem? Előre köszönöm válaszát...

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Várható, hogy az a gyógyszer, ami egyszer már hatásos volt, ismét hatni fog. Ugyanakkor a szakmai kontroll szükséges a pszichés működésre ható gyógyszerek szedése esetén. Meg kéne keresni a a kezelőorvosát...
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • kérném szives segitségét 4 éves kislányomnal viselkedés zavara van.Szeretném öntöl megkérdezni…

    kérném szives segitségét 4 éves kislányomnal viselkedés zavara van.Szeretném öntöl megkérdezni hogy mi a teendő egy olyan gyerekkel aki állandóan hisztizik mindenért de valamikor órákig nem hadja abba .Esténként is mikor elalszik 10 11 óra felé felébred ugy vergődik nem lehet megbékiteni Volt már mikor maga arcát kimarta voltunk vele orvosnál és azt mondták majd kinövi Kérném szives segitségét mert ez a nap mint nap hisztizés nagyon idegesitő hogy mégis mi lehet a gyerekkel.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Azt javasolnám, hogy forduljanak gyermekpszichológushoz. A Nevelési Tanácsadók hálózata az egész országban fogad gyermekeket hasonló problémával.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő Eyg hete szedem a Cipralex nevü gyógyszert amit pánik betegségre irtak fel. A…

    Kedves Doktornő

    Eyg hete szedem a Cipralex nevü gyógyszert amit pánik betegségre irtak fel.
    A kérdése az lenne, hogy okozhat e a gyógyszer rossz gondolatokat pl.haláfélelem.


    Válaszát Köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Az antidepresszánsok az első időszakban okozhatnak fizikai mellékhatásokat, erősödő szorongást, - akár halálfélelmet - is. Ha ez néhány nap alatt nem enyhül, feltétlenül beszéljen erről a kezelőjével.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! A szaktanácsát szeretném kérni tanulással kapcsolatban. Egyszerű a problémám,…

    Kedves Doktornő!

    A szaktanácsát szeretném kérni tanulással kapcsolatban.
    Egyszerű a problémám, sajnos nem tudok koncentrálni a tanulmányaimra, pedig nagyon fontos lenne, hogy sikeres legyen ez a vizsgaidőszak.Fontos, hogy jelenleg bipoláris affektív zavarral kezelnek és szorongásos zavarral, állapotom jelenleg hipomán.
    Fő kérdésem az lenne, hogy mi okozza ezt a szétszórtságot, a figyelemzavart.Ami azonban érdekes, hogy bármi ami érdekel, legyen az külföldi nyelven, könnyen megtanulom(ez lehet film, egy interjú stb.)
    Önnek ebben biztos van hatékony módszere hisz az orvosi egyetemen nagyon sokat kell tanulni. Van még 2 hetem , hogy sikeresen elsajátítsam az anyagot, csak azt nem tudom hogyan lehetne a leghatásosabban csinálni ezt?

    Kérem szíves szaktanácsát, és nagyon várom válaszát.

    Tisztelettel: Márk

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Márk,
    Így ismeretlenül nehéz erre választ adni. Leginkább azt gondolom, hogy a hypomán állapot okozza a szétszórtságot. Ilyenkor az embernek rengeteg gondolata, ötlete, intuiciója van, ami mind eltereli a figyelmet a tanulni valókról. Természetesen, ami megragadja, leköti a figyelmét, azt sokkal könnyebb tanulni. alapvetőnek a hypomán állapot - gyógyszeres - kezelését tartanám. emellett kiegészítőleg relaxációs technikákkal lehet próbálkozni, amennyiben képes a nyugalmi állapot megteremtésére. Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő!A kérdésem az lenne hogy a férjem lakóhelyére költözünk de viszont én sokszor…

    Tisztelt Doktornő!A kérdésem az lenne hogy a férjem lakóhelyére költözünk de viszont én sokszor voltam már rosszul és általában ott jön rám a pánikroham, le lehet ezt győzni?Vagy ne is próbáljak meg oda költözni ahol szorongok? Kérem segítsen.Jelenleg a Rexetint 20mg és a Sanax SR 1 mg -ot szedek napi 1-szer nem akarom ezt emelni, már kb fél éve nem volt rohamom csak most attól félek hogy,ha odaköltözöm újra kialakul. Segítségét előre is köszönöm.

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Nem volna jó, ha a pániktól való szorongás ilyen fontos kérdésben irányítaná az éltét. inkább talán az összefüggésekre kéne rájönni, miért pont ott szorong. Lehet, hogy a válaszok közelebb viszik a jó döntéshez is.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • kedves doktor nö. kerdem ont ,mikor nevezheto mar betegsegnek a szamitogep fuggoseg?eddig…

    kedves doktor nö.

    kerdem ont ,mikor nevezheto mar betegsegnek a szamitogep fuggoseg?eddig is sokat neteztem ahogy hazaerek az az elso de miota kis notebookom van,pläne...itt az agyban fekve nagyon kenyelmes megoldas.igaz hogy vannakis bajaim sajnos a magan elet teren sem jo az eletem,sorozatos csalodasok stbes lehet sot biztos hogy ez egy menekules.de ugy erzem ha gepezek,netezek filmezek zenelek akkor addig sem erdekel nagyon a kulvilag hanem belemerulok a szgep vilägäba...mär a munkahelyemen is azt värom mikor telik le es jojjek haza netezni,de nem csak a netezes ,akar olvasas de foleg ilyen pszichologiai temaju konyveket olvasok,aztn remelve onnan talan kigyogyulok a rossz kedvembol stb,...magyarul ugy erzem a gepem jo baratom es elvagyok itthon "vele,
    koszonettel

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    Nagyon jól leírja, mi van leggyakrabban a számítógép függőség hátterében. Egyrészt menekülés, másrészt korlát is. Gátolja a való élet megtapasztalását. Talán, ha ez ilyen módon tudatosult Önben, képessé válik arra is, hogy változtasson a helyzeten...
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • kedves doktor nö tudom hogy ezzel a temaval kapcsolatban mar sokan irtak de nekem is lenne…

    kedves doktor nö

    tudom hogy ezzel a temaval kapcsolatban mar sokan irtak de nekem is lenne par kerdesem.elore is elnezest de nincs ekezetem.
    27 eves leszek,a maganeletem mindig is rossz volt,szinte csak csalodäsok ertek eddig.sajnos mindign olyanok tetszenek aki vagy foglalt vagy nos vagy nem tetszem neki ,ha be is jott valami,akkorsem tartottn sokaig.alapvetoen nagyon szabad gondolkodas vagyok,nyilas jegyu ezaltal felek is a lekotodottsegtol ,de ugyanakkor szeretnek is egy tartos baratot.egyik felem akarja ,masik felem nem
    de an baj nem ez.kb 5 honapja van viszonyom egy nalam joval fiatalabbal ö most lesz 23 eves,nem is beszeltuk hogy komoly lenne,de amikor hivott en mentem hozza. aztan mindig megfogadom hogy nem megyek,mert van ugy pl most is hogy 2 hete nem is lattam.,se egy sms semmi.de valamiert megis keres csak ilyen heti 1 2 heti 1 szer.
    nem kerdeztem meg tole hogy most ez mi,mert felek akkor meg ennyire sem keresne de ez engem elegge bant.nem vagyok szerelmes de mivel jo vele a sex ,hianyzik.deen gondolom egy 2w3 evestol mit varjak...
    itt lakik nem messe,gondolom ha el akarom felejteni nem kellene legkozelebb atmennem ha hiv,mert olyankor persze jo de aztan meg jon a letargia,varakozas,elotte mi haverok voltunk,sajnos ugy erzem mar azok nem lehetunk hiszen nekem fajna ha massal lenne..mar banom hogy kikezdtem vele.
    nem ertem miert van az ha egy embernek udvarolnak kbn 10en nekem egyik sem kell,de aKI NEKEM kellene,ö nem vesz komolyan.
    de ugyb erzem tenyleg csak kihasznal,hiszen masrol nem szol ez az egesz ,,,,
    ön szerint egy ilyen koru fiunal mikor jon el az ido hogy komolyan gondolkodjon?
    ha tenyleg el akarom felejteni az gondolom iszonyat lesz,mert mindig ra gondolok,.anno egy szereelmi csalodast 2 evig sem hevertem ki.
    ön szerint hogy lehet egy szerelmi csaloodason tul lenni?...
    gondolom az idö mindent megold,de az is csak akkor ha nem lätom az illetöt stb...
    koszonom h meghallgatott
    lilla

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Lilla,
    Ez egy szerelmi kapcsolat a maga részéről? És a másik fél részéről is az? A leírásból inkább egy laza, érzelmileg nem elköteleződő kapcsolat rajzolódik ki.
    Sajnos a kérdéseire így, ismeretlenül nem tudok válaszolni. Talán érdemes volna egy kollégámmal megpróbálni feltérképezni a párkapcsolati kudarcok hátterét.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktornő! Tanácsát kérném.Ön szerint hogy lehet feldolgozni egy szakítást? Engem hagytak…

    Kedves Doktornő!

    Tanácsát kérném.Ön szerint hogy lehet feldolgozni egy szakítást? Engem hagytak el és nem tudok túljutni rajta.Illetve válhatok e ettől a negatív eseménytől depresszióssá? Mert úgy érzem az is lettem.

    Köszönöm:Margitka

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Margitka,
    sokan élnek át nehézségeket egy szakítás után, és átmenetileg depresszióssá is válhatnak. Ha hosszabb idő, több hónap - során nem sikerül úrrá lenni a lehangoltságon, forduljon egy kollégámhoz, segítségért.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! 54 napja szedek Coaxilt generalizált szorongásomra. Bő egy hét alatt elmulasztotta…

    Tisztelt Doktornő!

    54 napja szedek Coaxilt generalizált szorongásomra. Bő egy hét alatt elmulasztotta a 6,5 éve tartó, semmire nem reagáló súlyos refluxomat. Bár benzodiazepineket már nem szedek, jól sem vagyok, a szorongás általában megmaradt.
    Viszont egy hónapja szédülök. Többen is azt mondták, hogy nem a Coaxil okozza, főleg egy hónap után. Két éve is így szédültem (forog a fejem) kb. 1,5-2 hónapig, akkor önötletből Nootropilt szedtem, hogy azért-e, vagy nem, nem tudom, de elmúlt teljesen. Most ugyanilyen jellegű, viszont inkább esténként jön rám, de nem tudom mit tegyek. Egyelőre vérkép volt, és kardiológiát terveztek be, de oda csak hónapok múlva van időpont...
    Ami a komolyabb gond ezzel, hogy tavaly nyáron egy konzerv széthasította az ujjamat, amire én rohamot -ez pánikroham?- kaptam, a kezem-lábam merevgörcsbe állt, hányingerem lett és alig kaptam levegőt, olyan inkább-meghalnék élménynek írnám le. A kórházban (baleseti) is rámjött, az orvosok meg értetlenül néztek, nekem kellett kiharcolni a Seduxent, ami persze nem volt, így egy hozzátartozóm adott. Aztán a nyaraláson romlott ételt szolgáltak fel, aminek hála rettentő rosszul lettem, ezt fokozta egy újabb ilyen roham, amit leírtam. Azóta ez rendszeressé vált, ha valami bajom van, hiába próbálom elterelni a figyelmem, felfogni, hogy semmi baj, valahogy elkapnak azok a tünetek, és nem tudok mit tenni. Már a szívemnél is merev görcsöt érzek, és szürkén látok, remegek, hánynom kell, olyan görcs van a lábaimban, hogy rossz ránézni. Tegnap este megint elővett a szédülés, amire jött a roham, pedig nagyon igyekeztem tudatosítani, hogy semmi bajom, de mégis megtörtént (úgy tudom a pánikbetegséget a -például- Coaxil mellett kognitív viselkedésterápiával kezelik). Ilyen állapotban vezettem, de mire hazaértem még rosszabb lett. Ezt az egészet általában min. 10mg Seduxen enyhíti, és 30-90 percig tart.
    Elnézését kérem, hogy ilyen bőre eresztettem, de ezek engem annyira megrémítenek, hogy arra nem találok szavakat. Nem tudom hány olyat birok még ki. 21 éves férfi vagyok. Mit csináljak, hogy ezeket elkerüljem? Egyáltalán tényleg idegi alapú, pánikroham ez, vagy a szédülés?

    Válaszát nagyon köszönöm!
    László

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves László,
    a leírt jelenségek valóban szorongásos jellegűnek tűnnek. A szédülést is okozhatja szorongás, de indokolta kivizsgálás, hiszen más is állhat a háttérben. Ha közel 2 hónapi Coaxil szedés után még ilyen intenzív panaszai vannak, mindenképp indokolt lenne a gyógyszerelést újragondolni a kezelőorvosával.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • T.Doktornö.olyan kérdésem lenne h 2 hete szedem a rivotril 0,5 mg tabletát.és szeretném tudni…

    T.Doktornö.olyan kérdésem lenne h 2 hete szedem a rivotril 0,5 mg tabletát.és szeretném tudni h lehet e tölle hizni?mert én örülnék neki mert vékony vagyok.elöre is köszönöm

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Nem jellemző, hogy a Rivotril hízást okozzon. A feszültség csökkenése, ugyanakkor járhat súlygyarapodással.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! 1 év együttélés után a párom szakított velem, mert "még túl fiatal hogy…

    Tisztelt Doktornő!

    1 év együttélés után a párom szakított velem, mert "még túl fiatal hogy elkötelezze magát". Az első 2 hetet nehezen viseltem, nem ettem szinte semmit, amikor pedig elkezdtem eszegetni, egész nap hányinger, gyengeség, szédülés gyötört. Kettőnk közül - mint kiderült - én vagyok a komoly(abb) gondolkodású, bár őt mindig is magam fölé helyeztem (gyakran mondtam pl. "egyetlen jó tulajdonságom van, és az az, hogy az ő barátnője vagyok", és általában is gyakoriak a magammal kapcsolatos negatív gondolataim). Most azonban elkezdtünk összejárni, egy-egy éjszakára. Azóta kicsit jobban érzem magam, már eszem is, de nem értem őt... Úgy bánik velem, mintha még szerelmes lenne, de állítása szerint nem az. Azt mondja, nem lenne képes még mással szeretkezni, de néha elmegy bulizni egy nővel, akivel csak "kavar", de nem jutnak csóknál tovább, mert neki még "nem menne". Én egy évig azt hittem, ismerem ezt az embert, és kiderült, hogy nem. De azt most is hiszem, hogy ebben nem hazudik nekem (hiszen legalább "erre" még ÉN kellek neki). Próbálom a dolgot kölcsönöm kihasználásként felfogni, ami olyan szempontból nekem jó is, hogy nő az önbizalmam egy-egy együtt töltött éjjel után (annyi mindennel érezteti velem, hogy igazi nő vagyok), és legalább a beszélőviszony is fennmaradt köztünk.. De amikor egy vagy két napig nem hallok felőle, és nem tudom, hol van, vagy mit csinál, megint előjönnek a tüneteim... hányinger, étvágytalanság, szédülés stb. Utánaolvastam, azt írták, ezek is lehetnek a depresszió fizikai tünetei.
    Nem akarok felkeresni szakembert, mert attól tartok hogy kinevettetem magam, hogy ilyen "kis" problémából ekkorát csinálok (kicsit most is úgy érzem magam, mintha egy tinimagazinnak író 13 éves gyerek lennék) ill. nem akarom hogy lebeszéljen az együttlétekről. Ennyi maradt nekem, ezt nem tudnám elengedni még.

    Van ennek így bármi értelme vagy tényleg nevetséges vagyok?

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Kérdező,
    A legkevésbé sem érzem nevetségesnek a leírtakat. Én azt olvasom ki a leveléből, hogy a partnere valóban ragaszkodik önhöz, csak nem tud elköteleződni, nem érett még meg erre a döntésre. Ezt akár el is lehet fogadni, ha Ön tud még időt és bizalmat szavazni a partnerének, és ennek a kapcsolatnak. Próbálja végiggondolni, el tudja-e őt képzelni megváltozva, felelősen, aki képes elköteleződni. Fontos lehet, hogy egy ilyen kép mit mond magának...
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Férjemmel 4 éve vagyunk együtt, van egy kislányunk, kevés időnk van egymásra.…

    Tisztelt Doktornő!
    Férjemmel 4 éve vagyunk együtt, van egy kislányunk, kevés időnk van egymásra. Ő folyton dolgozik, még ha lehetősége lenne 1, 2 napot kivenni is a munkából, hogy együtt legyünk, ő nem képes erre. A munka, a pénz számára a legfontosabb.
    A problémánk az, hogy nem tudunk semmit megbeszélni. Ő abban látja a boldogságát, ha mi egyártalán nem veszekszünk. Mindig azt kéri tőlem, hogy ne veszekedjünk. De viszont ha bármit elmondok neki, hogy esetleg bánt engem pl. hogy sokszor nem kezel egyanrangú félként, nem törődik az érzéseimmel, vagy már megint nem hallgatott végig ...abból mindig veszekedés lesz. A vitáinknak nincs eredménye, mert még én elismerem, hogy hibás voltam valamiban, ő nem képes erre.
    Megunja a beszélgetést, és otthagy, majd nem szól hozzám addig még én oda nem megyek hozzá és meg nem kérdezem, hogy mi a baja.
    Ha késöbb lenyugszik, és jobb kedve lesz, akkor meghallgat, belátja, hogy talán igazam van, de a következő alkalomnál kezdi előről az egészet.
    Egyszerűen mindent támadásnak vesz, sem kérni nem lehet tőle, sem hangot adni a nem tetszésemnek. Pedig én higadtan, normális stílusban beszélek hozzá.
    Nem tudom mi lehet a megoldás? Neki tényleg az lenne a jó, ha nem lenne kimondva soha semmi negatív dolog. De ez nem megoldás.
    Kérem adjon tanácsot!
    Segítségét előre is köszönöm
    Zita

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Zita,
    Az fontos, hogy mindig a saját érzéseit közvetítse, " énüzeneteket" küldjön, amiket nem lehet támadásnak felfogni. Ha úgy érzi, nem boldogul, esetleg lehet párterápiás segítséget is kérni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt doktorno! Van egy eleg komoly problemam. Szules utan volt egy siros-depresszios idoszakom.…

    Tisztelt doktorno!
    Van egy eleg komoly problemam. Szules utan volt egy siros-depresszios idoszakom. A ferjem nem vett ki szabit, anyum egyebbel volt elfoglalva es en a babaval magamra maradtam. Azota a ferjemmel megromlott a kapcsolatunk, mar mas no iranti szimpatia is szoba jott. Engem egy folytonos kisebbsegi erzes gyotor. zavar a felszedett par kilo, nem tudok mar baratkozni es van egy olyan erzesem, hogy mindenki kerul.
    Mit tegyek?
    Korina

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Korina,
    Forduljon egy pszicho-kollégámhoz. Szülés után nem ritka a megrendült pszichés, mentális állapot. Biztosan ki lehet belőle keveredni, de jól jöhet a segítség.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelt Doktornő! Az életem elég nagy és negatív fordulatot vett. Depressziósnak érzem magam,…

    Tisztelt Doktornő!

    Az életem elég nagy és negatív fordulatot vett. Depressziósnak érzem magam, és szeretnék felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert. Az lenne a kérdésem, hogy találhatok-e olyan szakembert, akinél a kezelésért nem kell fizetnem (sztk-s rendelés létezik-e), vagy aki hipnoterapeuta is egyben.
    A hipnózis orvosilag elfogadott? Segíthet a depresszión?
    Köszönöm:
    Edit

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Edit,
    A hipnózis elfogadott terápiás eljárás. Államilag finanszírozott pszichoterápiát ma nem könnyű találni. Talán érdemes volna felvenni a kapcsolatot a szakmai szervezetekkel / Integratív Pszichoterápiás Egyesület, Magyar Hipnózis Egyesület, / és náluk tájékozódni ez ügyben.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Dr. nő! Van egy 2 és fél éves kislányom,2010.január 4-én,elköltöztem a férjemtől,5…

    Kedves Dr. nő!

    Van egy 2 és fél éves kislányom,2010.január 4-én,elköltöztem a férjemtől,5 és fél év házasság után,a gyerek születése óta elég rossz volt a kapcsolatunk,próbáltuk már nem egyszer megbeszélni a dolgokat,de tartott 3 napig a változás....Míg végül úgy döntöttem a gyerekkel együtt visszaköltözöm édesanyámékhoz,egy külön házrészbe,ami teljesen fel van újjítva,semmibe nem szenvedünk hiányt!
    A férjem hetente 1x,max 2 szer vitte el a gyereket,nem is ígényelte a több láthatást.Márciusba öszejött egy nővel,aki hívatásos prostituált,kijár németországba több éve,filmekbe szerepel,(ez a lány az általánois iskolai osztálytársnőm volt,a férjem bosszúnak szánta,hogy vele jön össze,de mostanra állítólag megszerette)Ezzel ninc is gond,de....bemutatta a gyereknek is ,és mikor hetente egyszer az apja elviszi a gyereket,ott van a lány is.
    Mostanra odáig fajult a dolog,hogy nem engedem,hogy elvigye a gyereket,mert én úgy gondolom,hogy összezavarta a gyerek lelki világát azzal,hogy januárba eleve kizökkent a kicsi a megszokott környezetből,még fel se fogta ,hogy anya apa miért nincs együtt,rá két hónapra apa mellett egy másik nőt lát,méghozzá erkölcsileg nem a legjobbat! A másik problémám az ezzel a szakmával járó fertőzések,aminek a gyerekemet nem teszem ki!
    Kedves Dr. nő segítsen nekem ,jól teszem-e amit teszek?Hozzá tenném,hogy a gyerek egyáltalán nem apás,szeretni az apját,de telnek el napok,hogy meg se említi,gyerektartást nem fizet mióta eljöttünk,mert nincs pénze!
    Várom a szakmai tanácsát ezügyben,mert június 15-én lesz a válóper!
    Köszönöm válaszát!
    Szász Melinda

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Kedves Melinda,
    Talán jobb volna egy gyermekpszichológus tanácsát kérnie. Ők gyakorlottabbak a láthatással együtt járó lélektani és jogi kérdésekben. Én attól tartok, ha el akarja tiltani a kislányt az apjától, ez peres eljárás során, hosszas bizonyítási eljárás során lehetséges. amennyiben a férje ragaszkodik a láthatáshoz, Önnek kell bizonyítania a felsorolt veszélyeket.
    a válóperi tárgyaláson kérheti a láthatás szabályozását, korlátok között tartását.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Kedves Doktor Nő! Én kb.13-14 éves korom körül lettem bulimiás,majd 18 évesen anorexiás,majd…

    Kedves Doktor Nő!

    Én kb.13-14 éves korom körül lettem bulimiás,majd 18 évesen anorexiás,majd ismét bulimiás.Most,a 22. születésnapom előtt állok,s azt hittem legyőztem az evészavart.2 hete nem kell már gyógyszert szednem(Floxet), s úgy érzem, visszaestem. minden nap hányok,minimum 4-5 alkalommal, ahogy felkelek reggel, első dolgom az,hogy megyek a hűtő felé,eszek közben főzök magamnak, s ameddig az az étel kihűl,addig boltba megyek gyors, s felvásárolok minden péksütit s egy csomó nasit. Ehhez persze nem egyszer lopnom kell a pénzt a családomtól. Ők nem sejtenek semmit,sőt boldogok,hogy már meggyógyultam. A hányás sokkal könnyebben megy,mint eddig.Tudja,teljesen el vagyok keseredve, meghalni nem akarok,de valahogy élni sem.Rászoktam arra,hogy tárgyakat szúrogatok a karomba,gemkapcsokat,tűket ilyeneket,ez valamennyire feledteti a fájdalmat,amit érzek.Nem akarok megint terápiát,nem bírnék ki újabb éveket,egyszerűen nem megy!!
    Bocsánat,hogy ezzel zargattam,de muszáj volt elmondanom ezt,így is az őrület határán állok.Köszönöm,hogy meghallgatott.
    Egy halott lány

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    T. Kérdező,
    Remélem, hogy nem csak a meghallgatás vágya hajtotta a levélírásra, hanem valóban a továbblépés szándéka. Lehet, hogy a visszaesést a gyógyszerről történő leállás okozta, aminek még nem jött el az ideje. Mindenképp keresse meg kezelőorvosát. Nem évekre kell elszánnia magát ehhez. Lehet, hogy a megingást követően ismét rendeződés következik. Erre pedig nagyobb az esély, ha támogatást kap ehhez egy terápiás kapcsolatban.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi Rita

  • Tisztelettel kérem válaszát: A vőm skizofréniával le van százalékolva, hová fordulhatunk segítségért mert egy tudvalevőleg drogos nőt hoz nem először a lakásba a két egyetemista unokám jelenlétében. Teljesen zavart a gyógyszereit sem szedi, a lányok és a felesége is fél tőle, mert időnként nagyon… Még több

    AZ ORVOS VÁLASZA:

    Pálvölgyi Rita

    Tisztelt Hölgyem,
    A területileg illetékes Ideggondozóba, - Mentálhigiénés Központba lehet bejelenteni a beteg állapotát, tőlük lehet intézkedést kérni.
    Üdvözlettel:
    Dr. Pálvölgyi…

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta

Kérdezz ingyen