A betegek kérdései (2153)

 • üdvözlöm doktornő! én egy 23 éves lány vagyok a következő a problémám 158 cm vagyok és 38 kg! kicsi…

  üdvözlöm doktornő!
  én egy 23 éves lány vagyok a következő a problémám 158 cm vagyok és 38 kg!
  kicsi korom óta vékony testalaktú vagyok sőt anyum is és a nővérem is azok voltak mig nem szültek egy babát utánna tudtak ők is hizni....
  én már mindent megprobáltam hogy hizni tudjak eszek de nem fog rajtam semmit voltam kivisgáláson megnézték a pajzsmirigyem és nem találtak semmi problémát.....de én nem tudok belenyugodni ebbe hogy nem tudok felszedni egy-két kg.
  ilyen lenne a testalaktom vagy mi lehet a baj?
  szedtem gyógyszert is a peritol nevü tabletátt de semmi eredmény nem diétázom eszem rendszeresen kimélem magam a stressztől is de mégsem semmi javulás már azt hiszem ebbe bele kell törödnöm de idegesitő hogy mindenki azzal piszkál hogy milyen vékony vagyok meg ilyenek....tudna ajánlani valamyilen gyógyszert vagy szolgálni valamilyen tanácsal?
  várom válaszát köszönettel nikolett

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Nikolett,
  A leírás alapján nem tűnik anorexiásnak. Ha ez genetikai adottság, akkor valószínűleg nehéz harcolni ellene. Lehetnek még belgyógyászati betegségek, amik nehezítik a testsúly gyarapodást. Talán felkereshetne egy gasztroenterológust, hátha ő segíteni tud.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tavaly július 31-én kerültem Sümegre, szorongásos zavarok miatt. Tünetek: nehézlégzés,sóhajtozás.…

  Tavaly július 31-én kerültem Sümegre, szorongásos zavarok miatt. Tünetek: nehézlégzés,sóhajtozás. Perdoxot kaptam gyógyszerként. A 4mg-ból 2x1. Persze szép fokozatosan emelték az adagot. 2 hónapig sokat szenvedtem míg a tünetek elmúltak. Ezt követően a gyomromban furcsa ütések jelentkeztek. Mint később novemberben kiderült ritmuszavar miatt. Kardiológiai szempontból negatív eredmény született. Pszichiátriai okokból kifolyólag jöttek elő ezek a kamrai jó indulatú extra ütések. A pszichiáter orvosom azt mondta meg kell tanulnom ezen tünetekkel együtt élnem. Nincs rá gyógyszer. Nekem viszont kellemetlen tüneteket okoz. Önnek mi a véleménye? Létezik rá gyógyszer, vagy valami terápiás módszer? Válaszát előre is köszönöm. László.

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves László,
  A kardiológus véleményét én nem bírálhatom felül. Amit jó volna tudni, hogy a gyógyszer hatással van-e ezekre a szívritmusbéli eltérésekre. Ezt kezelőorvosával kéne megkonzultálni...
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktor Nő! 34 éves férfi vagyok, hat évvel ezelőtt történt hirtelen rosszullét után…

  Tisztelt Doktor Nő!

  34 éves férfi vagyok, hat évvel ezelőtt történt hirtelen rosszullét után depressziót diagnosztizáltak nálam.Kezdetben eljártam terápiákra is, többféle antidepresszánst szedtem eredménytelenül. Azóta nem változott semmi, ezernyi tünet, ugyanúgy szédülök, izomrángások mindenütt, szúró fájdalmak a fejbúbom alatt és érzelmileg teljesen üres lettem, csak árnyékomnak érzem már önmagam. A munkámat az erős kimerültségérzet miatt is csak nagyon nehezen tudom végezni. Családomban sem fordult elő ilyen betegség.Nem tudom mi lehet a problémám, teljesen tanácstalan vagyok.Úgy érzem semmi lelki okom nincs rá, hogy ilyen rosszul érezzem magam.Sokszor úgy érzem, talán nem is depresszió okozza a tüneteimet.
  Kérném szíves véleményét, javaslatát.

  Köszönettel, T.Róbert

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt T. Róbert,
  Az Ön által leírt tünetek hátterében különböző betegségek is állhatnak. Ezért mindenképp azt javasolnám, keresse fel egy pszicho-kollégámat, és a segítségével próbáljon megoldáshoz jutni.
  Üdvözlettel:
  Dr.Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! Nagyon sok rossz hatás ért mostanában, haláleset is történt a családban.…

  Tisztelt Doktornő!

  Nagyon sok rossz hatás ért mostanában, haláleset is történt a családban. Úgy gondolom elég jól vettem az akadályokat, ha lehet ilyet mondani. Mostanában azonban a környeztemben élők, arra hívták fel a figyelmemet, hogy sokat stresszelek, ideges, ingerült vagyok. Hogyan lehet kezelni, legyőzni a stresszt? Lehetséges?
  Köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Természetesen le lehet győzni, ennek módszerei különbözőek / relaxációs módszerek, pszichoterápia, gyógyszer/. Emellett életmód változtatás, sportolás, stb. is segíthet. Hogy mi válik be, az egyedileg eltérő.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Rita! Kiskoromba volt egy nagyon érdekes esemény számomra aminek szeretném tudni,…

  Kedves Rita!

  Kiskoromba volt egy nagyon érdekes esemény számomra aminek szeretném tudni, hogy miért is volt és mi ennek a jelentése!
  Kb. óvodás lehettem, de úgy emlékszem rá, mint ha tegnap lett volna! Egyszer egy délután kint az udvaron játszottam anyukámmal, és anyum bement a lakásba egy plédért, hogy majd arra ráülünk és játszunk! Amikor bement nagy veszekedést hallottam, apu és anyu veszekedett, kiabáltak egymással ( apu alkoholista) ! Amikor ezt meghallottam akkor átmásztam a kerítésen és csak sírva szaladtam, mire az egyik barátnőm anyukája észrevett és kérdezte hogy mi a baj, én csak annyit mondtam, hogy anyu elment és nem jön vissza többé! Ő megnyugtatott és bevitt az udvarukba, hogy játszam a velem egykorú lányával! Egy idő után hallottam hogy anyu keres, sír és kiabálja a nevem, mire én kiszaladtam átöleltem és együtt sírtunk!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy miért lehetett ez? Miért hihettem azt a veszekedésből, hogy anyukám elment, és hogy nem jön vissza?
  zsuzsi

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Zsuzsi,
  A kisgyermek élményfeldolgozására jellemző, hogy látóteréből kikerülő anyját "elveszettnek" éli meg. Egy idő után jön a csak a tudás, hogy aki elment, nem tűnik el örökre. Ezt felerősíthette a félelem, hogy anyukájával valami végzetesen rossz történhet a veszekedés során. Ezek együtt okozhatták a nagy ijedtséget. Talán a veszekedés sem volt előzmény nélküli...
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! 42 éves nő vagyok, diplomás. Kb. 5 éve alvásproblémáim vannak (elalszom…

  Tisztelt Doktornő!

  42 éves nő vagyok, diplomás. Kb. 5 éve alvásproblémáim vannak (elalszom viszonylag hamar, de korán felébredek) A munkámhoz jó lenne a kielégítő alvás... Akkor kezdődtek a gondjaim, amikor egy új főiskolát kezdtem. Természetesen jelentkeztem a háziorvosnál, alvásvizsgálat (majd egy évet vártam rá!!)"Generalizált szorongás" állt a papíromon. Az ottani doktor felajánlotta a pszichológusukat, de irtó messze van... Vagy: gyógyszeres kezelés: ezt nemigen akarnám... A közelben is van pszichológus, a háziorvosom mondjuk úgy, lebeszélt róla,(max. 5 perce van 1-1 betegre....és hát nekem kell helyre raknom a dolgaimat, mi a fontos, mi nem...) A főiskolát ugyan befejeztem immáron két éve, de az alvásom nem javult. Most sem igazán, pedig lassan 3 hónapja táppénzen vagyok lábtöréssel, és igencsak pihentetem az agyam...
  (Háziorvosom Gerodormot írt föl, ha már nagyon ki akarnám aludni magam.)
  Úgy érzem romlik a memóriám...gondolom az alváshiány...
  Azon morfondírozok, a nyáron mégiscsak meg kellene látogatnom a pszichológust, talán segít rajtam...Mert tényleg tanítanék...


  Mt tud tanácsolni?

  KÖSZÖNÖM!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Olyan pszichológust, pszichiátert javasolnék, aki több időt is tud szánni Önre. Relaxációs technika elsajátítása például nagyon hasznos lehetne. Emellett persze a feszültséget fenntartó okok feltárása, feldolgozása...
  Addig is próbálkozni lehet étrend- és életmód változtatással, kiegészítő lehetőségekkel / erre vonatkozóan talál sok tanácsot a net-en/
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktornő! Nem tudom, hogy jó helyre teszem-e fel kérdésemet, de azért megpróbálom.…

  Kedves Doktornő!

  Nem tudom, hogy jó helyre teszem-e fel kérdésemet, de azért megpróbálom. Tudni szeretném, hogy ha depresszóval szeretném leszázalékoltani magamat, legalábbis gondolkozom rajta, hogy megpróbálom az együtt jár-e a jogosítvány elvesztésével? Mitől függ az, hogy elveszik, vagy sem? Sok mindenkitől hallok sokféle dolgot, van akinek nem vették el, van akinek igen. Így teljesen elbizonytalanodtam. Ki dönt efelett? Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Nem véletlen, hogy bizonytalan viszonyokat tapasztal. Nem jár automatikusan együtt a jogosítvány elvesztése a leszázalékolással. / külön csatornákon, egymástól függetlenül zajlik/. Az azonban lehetséges, hogy a legközelebbi meghosszabbításnál akadhatnak nehézségei.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Rita! Van egy olyan problémám, hogy négyen vagyunk testvérek két fiú két lány, én…

  Kedves Rita!

  Van egy olyan problémám, hogy négyen vagyunk testvérek két fiú két lány, én vagyok a legkisebb, sokan azt gondolják, hogy mivel én vagyok a legfiatalabb ezért úgymond körülöttem forog a világ, mindenki csak velem foglalkozik, meg ilyenek, hát nem így történt! Én nem is ezt várom el, csak bánt a dolog! Azt ugyan tudni kell, hogy anyu a két fiú testvéremet jobban szereti! Ezt nem féltékenységből mondom!! hanem a viselkedésekből azért érezhető már kicsi korom óta érzem, és nem csak én hanem a nővérem is! De nem is ez a lényeg! A két fiúnak mindent lehet, mindent megengedhetnek maguknak, még mi semmit, ez nem is tudható be a korunknak hisz a nővérem több mint 30, míg én több mint 20 éves vagyok! De írok példákat, hogy érezhetőbb legyen a probléma! pl. ha nincs kedvem beszélgetni, vagy ha rossz napom van akkor én nem szeretek beszélgetni, és a tesóm egyből bunkoskodik velem beszólogat, nos én ezt egy darabig tűröm de nekem is van egy bizonyos határ amikor betelik a pohár, és nem hagyom magam! Addig amíg a tesóm engem kioszt addig anyu nem véd meg engem, de amikor már megvédem magam és felemelem én is a hangom, hogy hadjaknak már békén mert nem vagyok kíváncsi rájuk, akkor is anyu a tesómnak ad igazat és nekem mondja azt, hogy fejezzem be!...)
  De ezt igazából csak azért írtam le, hogy megértse a további kérdésem és gondolataim miért fogalmazódtak meg bennem!
  Megpróbálok rövid lenni!
  Már nagyon szeretnék babát, de tartok attól hogy esetleg fiam lesz, és nem tudnám szeretni! Ez azért érzem mert én kivételezésekbe nőttem fel, és én ezt nem akarom, de nagyon jól tudom, hogy ha fiam lesz akkor nem fogom szeretni! Én épp ezért kislányt szeretnék! De ugye az esély rá 50-50%-ék, és abortusz ellenes vagyok, de azt is megfontolnám, hogy ha megtudnám hogy fiam lesz!
  Nos a kérdésem az lenne hogy, hogy verjem ki ezeket a gondolatokat a fejemből? Hogy tudjam elfelejteni és elfogadni ha esetleg fiam fog születni?
  Tudom, hogy elég hülye kérdéseim vannak meg gondolataim, de erről nem tehetek!
  Elnézést ha zavartam a gondolataimmal!
  Zsu

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Zsu,
  bizony ezek az intenzív ellenérzések elkísérhetik az embert egész életén át. Én két lehetőséget ajánlanék, amin keresztül elkezdhetne ezekkel megkűzdeni. Az egyik feltétlenül a pszichoterápia, melynek segítségével a sérelmek, konfliktusok feldolgozásra kerülnek, múltidőbe raktározódnak. a másik lehetőség az, hogy próbáljon anyukájával beszélni ezekről a sérelmeiről, lehetőleg nem szemre hányva, vádaskodva, hanem a saját fájdalmát megjelenítve. Talán ez is segít az előrelépésben.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktornő!

  Többszőr érzem úgy napközben, mintha sok kávét ittam volna.
  Szívdobogás, nyugtalanság, koncetráció nehézség.
  Csütörtök óta alig alszom valamit.
  Lefekszem és olyan mintha alvás előtt kávéztam volna.


  Orbáncfű kapszulát… Még több

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Ágnes,
  Ez nem típusos depressziós állapot. Inkább szorongást hallok ki a tünetek mögül.
  Az évszakokhoz kötött hangulati, feszültség ingadozás egyébként nem ritka jelenség.… Még több

 • Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy depressziós betegnek milyen szakember tud igazából,…

  Kedves Doktornő!

  Kérdésem az lenne, hogy depressziós betegnek milyen szakember tud igazából, hatásosan segíteni? Mert ahová jár ott csak a pszcihiáter felírja a gyógyszert, de ez szerintem édes kevés.
  Ezért érdeklődnék, hogy most akkor magánúton milyen szakembert érdemes keresni: pszichológust vagy jó a pszcihiáter is vagy kit? Milyen időközönként kell járni kezelésre és mennyi ideig? Mert hát ugyebár az anyagi helyzet, az nem jó.
  Még valamit kérdeznék. Ön szerint a kineziológia segíthet, van esetleg ezzel tapasztalata?
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Az állami egészségügyi ellátáson belül ma nagyon nehéz pszichoterápiát elérni. Valóban hatásosabb lenne, ha a gyógyszeres kezelést ezzel tudná kombinálni. Ilyet pszichológus és pszichiáter egyaránt ajánlhat Önnek. Gyógyszert csak pszichiáter írhat. Azt, hogy mennyi ideig, és milyen gyakran kéne járni, az Önnel folytatott beszélgetések alapján állapítható meg.
  a kineziológiához nem értek, hallottam kedvez eredményekről és hatástalan kezelésekről is.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktor nő! Nemrégiben irtam önnek én már levelet. Huszonéves fiatal lány vagyok.. Pár…

  Tisztelt Doktor nő!
  Nemrégiben irtam önnek én már levelet. Huszonéves fiatal lány vagyok.. Pár hónapja véletlenszerűen a bőrgyógyász a hátamon felfedezett egy melanoma gyanus anyajegyet, amit 5 napja eltávolitottak rólam, most várom a szövettant.Emellett hetek óta fáj a gyomrom, a mellkasomban hol nyomó, hol hirtelen jelentkező szúrásokat érzek és a derekam is fáj.1 évvel ezelőtt karidológiai vizsgalatok során mindent rendben találtak nálam, ezekután ideggyógyászhoz kerültem, és akkor egyértelművé vált,hogy pánikbeteg vagyok. íTöbb hónapos gyogyszeres kezelésen estem át, és ugy nézett ki sikerrel járt és meggyógyultam. A panaszaim újra most kezdtek el jelentkezni, bár már konkrét pánikrohamaim nincsennek(amik régen remegéssel,hányással, szörnyű érzésekkel jártak), de a közérzetem most csak rosszabb, mint akkor volt. (talán valahol ez azóta van,hogy a gyanus anyajegyet fedeztek fel rajtam) A hasi és mellkasi fájásaim szinte folyton jelen vannak, gyenge vagyok, fáradékony, a végtagjaim is gyengék és fájnak. A pénteki anyajegy műtétem óta erős folyamatos hasmenésem is van, ami nem múlik. A gyomromra a háziorvosom Lansoptolt ir fel és paxirasolt, ezeket szedem. Illetve emellett folyamatosan szedem a Helex nevezetű nyugtatót, amit anno az idegorvosom irt fel nekem. Doktornő szerint ezek mind lehetnek idegi alapon ezek a tünetek? Illetve ez a gyengeseg, a gyomrom, a végtag fájásaim is mind a stressztől lehetnek? Kicsit már félek a szövettantól is, hogy annak az esetleges rossz eredmenye, és az esetleg mar ’megbetegedett’ szervezetem miatt vannak ezek a tünetek.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Krisztina

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Krisztina,
  A z Ön által leírt tünetek mind lehetnek idegi alapon. Nagyon valószínű, hpgy a szorongás, az aggodalom aktiválta a testi panaszokat.
  A Helex a Xanax utángyártott változata. Hosszútávon nem érdemes szedni, hozzászokást okoz. Ha panaszai nem enyhülnek, azt javasolnám, inkább keressen fel egy pszicho-szakembert.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • tisztelt doktor úr!24-éve van pánik betegségem,szorongásos depresszióm pszhiószomatikus tünet…

  tisztelt doktor úr!24-éve van pánik betegségem,szorongásos depresszióm pszhiószomatikus tünet együttes utazási fóbia tömegiszony magas félelem bezártság !!! nem tudtak csak xanax 1ml adni mely nem megoldás! van -e ebből gyógyulás vagy életem végéig ezzel a nagyon kellemetlen betegséggel kell élnem!?gátol a munka végzésben az utazásban magán életemben is! köszönöm a türelmét! viszontlátásra

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Úgy látom, kicsit eltévedt a levele. Amit javasolni tudok, hogy pszichiátert keressen fel. A Xanax hosszútávon semmi mást, mint hozzászokást okoz. Valószínűleg már teljesen hatástalan. Antidepresszáns gyógyszer és pszichoterápia kombinációja volna a legjobb megoldás.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • hashimoto encephalopathia autoimmun thyroiditisben nevű betegséget állapítottak meg nálam.Ön…

  hashimoto encephalopathia autoimmun thyroiditisben nevű betegséget állapítottak meg nálam.Ön szerint mi ez. respruktív steroid kezelést aakarnakk indítani.
  Köszönöm

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Ez esetben az alapbetegség un. autoimmun eredetű. A szervezetben olyan antitestek keletkeznek, melyek gátolják a pajzsmirigy hormonok normális működését. A megváltozott tünetek hatására, - másodlagosan - jelentkezhetnek központi idegrendszeri tünetek. Az elsődleges kezelés szteroiddal történik, célja az ellenanyag termelés gátlása. Másodlagosan a központi idegrendszeri tüneteket pszichés működésre ható szerekkel lehet kezelni.
  Azt javaslom, hogy kérdéseit tegye fel a kezelőorvosának is. Tőle várható, hogy a részletekről, az aktuális állapotról és teendőkről felvilágosítást adjon.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! Nyáron 3 éves kislányomnak van egy kis köldöksérve, eddig nem ment vissza,…

  Tisztelt Doktornő!

  Nyáron 3 éves kislányomnak van egy kis köldöksérve, eddig nem ment vissza, talán icicpicit, de azért kicsit kidudorodik. Ezt meg kell műteni ugye? Ez mennyire viselheti meg az ilyen kicsi gyereket? Vagy jobb lenne pár év múlva? mennyire fáj utána?
  Reni

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Reni,
  Egyáltalán nem biztos, hogy meg kell műteni. forduljon a kérdésével gyermeksebészhez.
  Ami a lelki részét illeti, érdemes addig húzni, amíg lehet. Minél nagyobb a műtét elvégzésekor, annál inkább oldható a félelme, szorongása.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktornő! Köszönöm válaszát! Kérném, hogy a következő kérdésekre is legyen kedves…

  Kedves Doktornő!

  Köszönöm válaszát!
  Kérném, hogy a következő kérdésekre is legyen kedves válaszolni, amit már előző levelemben is feltettem (ugyan ez volt a jelszó).

  Kérdésem volna, hogy valóban megszokott, hogy miután megpihentem és tényleg úgy éreztem, hogy jól vagyok, vizsgaidőszak is véget ért, akkor jön egy ilyen újabb visszaesés? Várható még ilyen? Hogy tudom ezt megelőzni?

  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Nem tudom pontosan, melyik kérdésre utal. Az gyakran előfordul, hogy mikor csökken a terhelés, a lekötöttség, idő és gondolatok szabadulnak fel, akkor erősödnek a pszichés panaszok. / Akik pl. munkamániában szenvednek, épp ezt az állapotot igyekeznek egy életen át elkerülni/.
  A tényői tragédia hátteréről gondolkodva, úgy látom, azt egy másik probléma váltotta ki, melynek az Ön tüneteihez semmi köze nincs.
  A visszaesést, az állapotrosszabbodást a pszichoterápia folytatásával, esetlegesen kiegészítő gyógyszeres kezeléssel előzheti meg.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! Többen mondták már nekem ,hogy nincs önbizalmam és ezen változtaatni kéne.De…

  Tisztelt Doktornő!

  Többen mondták már nekem ,hogy nincs önbizalmam és ezen változtaatni kéne.De úgy érzem nem tudok!Olyan érzésem van mintha mindenki csak úgy nézne rám mint egy csúfságra.Több emberbek láttam az arcán "fujj hogy néz ez ki".(persze barátaim szerint nem vagyok csúnya de ezt nem hiszem el nekik mert csak azért momndjákh.ne bőgjem el magam).Mindenbe csak a rosszat látom és nem szeretek beszélgetni emiatt.Érzem,hogy ha épp valakivel kommunkálok akkor az illető nem is arra figyel amit mondok hanem arra hogy nézek ki. .E miatt csak dadogok és az se tudom hirtelen megmondani mi a nevem.Reszketek és izzad a tenyerem ilyenkor.Magamba pedig azt mondom mikor lesz már vége a beszélgetésnek.Vagy hogy miért nem tudtam értelmesebb dolgokat mondani.Munkámat mindíg tisztességesen elvégzem de van olyan érzésem,hogy talán valamibe belekötnek majd és ezért előre félek,h."mi lesz ha mégis elrontottam valamit".Sokszor úgy érzem job lenne ha nem élnék!!
  Hogyan lehet ezen a problémán segíteni?

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Hölgyem!
  Amiről ír, az leginkább a szociális fóbia körébe sorolható. Elsősorban pszichés betegség, nem annyira a külsejéről szól, mint a belső bizonytalanságokról, önbizalom hiányáról. Én azt tanácsolnám, hogy forduljon egy pszicho-kollégámhoz. Pszichoterápiával, esetleg gyógyszeres kezeléssel lehet segíteni ezen a nyomasztó állapoton.
  a honlapomon / www.harmoniamuhely.hu/ talál egy cikket a szociális fóbiáról, olvassa el, és próbálja megítélni, mennyire illenek Önre az ott leírtak.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Tisztelt Doktornő! Nem túl régen már írtam Önnek és nagyon kedvesen válaszolt is, ezért újra…

  Tisztelt Doktornő!

  Nem túl régen már írtam Önnek és nagyon kedvesen válaszolt is, ezért újra feltennék egy-két kérdést. (744-es számmal válaszolt rá.) Röviden újra leírnám a problémámat, mivel az eredetit töröltettem anno.
  Tavaly kezdődött a problémám, egy nagyon közeli hozzátartozóm halálával, majd egy esetlegesen halálos betegség tovább erősítette szorongásomat, ami egyébként is sajátosságom (sajnos). A fenti stresszhatások következtében szívritmuszavarom és emelkedő vérnyomásom lett. Orvosi vizsgálatok történtek, de szervi oka nincs, kis Xanax 0,25-ös szedése megoldotta. Közben elég jól lettem, a vizsgaidőszak sokat javított a helyzetemen. Mikor vége lett a vizsgaidőszaknak, kb. rá 1,5-2 hétre egy erőszakos film olyan gondolatokat váltott ki belőlem, amit én felfogni sem tudtam és nem is értettem. Ön ekkor válaszolta, hogy kényszergondolatok ezek, amik nem is túl ritkák. Konkrétan attól féltem, hogy édes pici fiamnak kárt okozok. Még máig is felfoghatatlan, hogy bennem, aki mindig is a gyerekeiért élt ilyen gondolatok szülessenek.
  Kérdésem volna, hogy valóban megszokott, hogy miután megpihentem és tényleg úgy éreztem, hogy jól vagyok, vizsgaidőszak is véget ért, akkor jön egy ilyen újabb visszaesés? Várható még ilyen? Hogy tudom ezt megelőzni? Megvettem Bagdy Emőke Pszichofittnesz könyvét és cd-jét, Ön szerint segít a relaxáció, hogy újra a régi legyek és ne essek vissza? Lehetek még egyáltalán a régi?
  A múlt heti tényői borzalom is nagyon megviselt, újra nem tudtam ki is vagyok. Depresszió elég erősen úrrá lett rajtam. Nem tudtam, hogy mi a célja az életemnek. Hogy hogyan csinálhat ilyet ember a családjával és én olyan vagyok-e. Nem szeretném, ha pillanatnyi áramszünet lenne nálam!!! A relaxáció ebben hosszútávon tud segíteni?
  És most hogy kicsit jobban érezem magam, még mindig nagyon félek kisfiammal kettesben lenni. Elfog olyankor a félelem, hogy nehogy ne tudjam magam kontrollálni. Tudom, Ön írta, hogy ilyen esetekben soha nem következik be, amitől a szülő fél. De Tényő nem ilyen eset? Mit tehetek azért, hogy ne féljek a kisfiammal kettesben lenni, és ha véletlenül a nyaka felé kerül pl. öltöztetésnél a kezem, ne álljon belém a frász?
  Természetesen pszichológushoz járok és már csak gyógynövényes, vagy homeopátiás nyugtatókat szedek. Antidepresszánst nem szedtem, remélem így is helyreállok. Nagyon szeretnék már újra jól lenni.

  Megnyugtató válaszát előre is köszönöm!

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Tisztelt Kérdező,
  Az Ön által megtapasztalt kényszergondolatok furcsa módon pont azokat szokták érinteni, akik a leginkább lelkiismeretesek, odaadóak gyermekük nevelésében.
  a relaxációra biztatnám, hosszabb távon jelentős hatással lehet a feszültségszintre, segít az ellazulásban. emellett persze a pszichológusával folytatott munka is fontos.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi rita

 • Tisztelt Doktornő! Nem tudom mi van velem,elég sokszor elkap olyan jelenség mostanában naponta!!!,hogy…

  Tisztelt Doktornő!
  Nem tudom mi van velem,elég sokszor elkap olyan jelenség mostanában naponta!!!,hogy elkap olyan gyengeség az ájulás határán vagyok,szédülök, remegés kap el a torkom szorít a vérnyomásom megemelkedik a pulzusom meg felszökik 100-120-ra.Kardiológushoz járok ahol ekg-t és szívultrahangot csináltak az negatív lett. De adtak ki 10 napra egy cardyo gsm gépet amit nekem kellett naponta magamra szerelni, és jelet küldeni a kórházba.A doktor úr azt mondta a második nap 120-as szívfrekvenciát mutatott a gép.Most 24 órás vizeletet kell gyűjtenem,valami hormonszintet nézzenek.
  Most már annyira félek,hogy félek meghalok pedig még itt van egy kislányom akit szeretnék felnevelni.Van ,hogy lefekszem pihenni,mert teljesen úgy érzem semmi erőm és amikor lefekszem akkor beindul a szívem 120-ra.
  Kérem adjon tanácsot!
  Köszönettel:Csilla

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Csilla,
  A leírt tünetek belgyógyászati kivizsgálást indokolnak. Az esetek döntő többségében azonban a leletek eredménye negatív. Ez megerősíti azt a gyanút, hogy a tüneteit nem szervi betegség okozza, hanem szorongásos eredetűek, pánikrohamok tünetei.
  a pánikbetegségről írtam egy összefoglalást, melyet megtalál a honlapomon: www.harmoniamuhely.hu. Remélem, hogy ebben választ talál a kérdéseire.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi rita

 • Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Ismét Andrea vagyok, és ezúton szeretném megköszönni, hogy visszajelzett!…

  Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita!

  Ismét Andrea vagyok, és ezúton szeretném megköszönni, hogy visszajelzett! Elnézést is kért ezért, de én úgy gondolom, hogy az orvosi szakmában ez érthető is! Hiába, vannak sajnos rosszabb esetek, akiket minden tekintetben előre kell venni! (Ne ijedjen meg a doktornő, mert megpróbáltam, tényleg csak a lényeget megírni, hogy ezzel is átláthatóbbá váljon a dolog.)

  Egyben pedig azt is szeretném megkérdezni, hogy az említett munkakereséssel járó állapotváltozásom mellett, kihathat-e a szexuális életemre az is, hogy ha bélrendszeri problémáim következtében fel vagyok puffadva, s emiatt lényegében visszataszítóbbnak is érzem magam. Lehet, hogy a párom nem mondd azzal igazat, hogy ő úgy szeret, ahogy vagyok, vagy már ezt is csak én képzelem be? Igazából úgy érzem, hogy negatív hatása van ennek is, egy ennél még korábban szerzett térdproblémának is (pótolt elülső keresztszalag ), amitől eléggé "mozgáskorlátozott" lettem. Főleg, hogy mindig is osztályelső voltam , és imádtam is mozogni.

  emellett az mennyire normális még, hogy éjszaka nem is alszom olyan jól, lidérces álmaim vannak, és nappal órákig is képes lennék aludni, bár ez akkor is gyakran csak sima fekvésbe megy át, esetemben, amit persze erős szívdobogás kísér. (Nem kávézom, és energiaitalokat sem fogyasztok.)

  Remélem nem esek megint vissza, bár próbálok a lehető legoptimistábban hozzáállni a dolgokhoz. (Jaj, és még valami..) Egy másik generáció tagjaival is együtt élek, pontosabban kettővel, párom szüleivel, és sajnos az anyukájával nincs túl jó kapcsolatom. egyréstzt fél, hogy elveszíti kicsi fiát, másrészt pedig mindenben a kötöszködési pontokat keresi. ezzel úgy gondolom, nem tesz jót sem a páromnak az anyja, sem pedig a mi kapcsolatunknak nem jó. Azt érezteti velem, hogy (mivel nagyrészt munkakereséssel töltöm az időmet), biztos csak otthon csücsörgök, és elvagyok magamban, de semmit sem csinálok, és nem is segítek neki, és hasonlók. A legnagyobb probléma az, hogy ezeket ahogy talán pár sorral feljebb említettem is, sajnos nem velem osztja meg, hanem a fiával. Innentől kezdve pedig egyáltalán nem vélem egyenesnek és őszintének.Ezzel sem tudom, hogy mit kezdjek...
  Bízom benne, hogy Ön tud segíteni ebben is.

  Segítségét előre is köszönöm!
  További jó munkát kívánok!

  Tisztelettel: Andrea

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  Kedves Andrea,
  A leírt tünetek hátterében lelki okok állhatnak. Az alvás minőségére, a testi működéseinkre egyaránt kihat mentális állapotunk. a leírt élethelyzet biztosan nagyban szerepet játszik a tünetek kialakulásában. Én azt tanácsolnám, hogy keresse meg személyesen egy kollégámat, biztosan kaphat segítséget a továbblépéshez.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

 • Kedves Doktornő! Érdekelne, hogy tud-e ajánlani olyan könyvet, ami jó egy depressziós betegnek. Igazából…

  Kedves Doktornő!

  Érdekelne, hogy tud-e ajánlani olyan könyvet, ami jó egy depressziós betegnek.
  Igazából olyanra gondoltam, ami olyasmit tartalmaz, hogy hogyan lehet kilábalni a betegségből.
  Köszönettel

  AZ ORVOS VÁLASZA:

  Pálvölgyi Rita

  T. Kérdező,
  Ilyen könyveket talál a piacon, a depresszió leírása és a gyógyulás útja is több könyvben hozzáférhető. Lehet azonban, hogy érdemes volna inkább pszichoterápiás kapcsolatot keresnie. a könyvekben leírtak önmagukban ritkán vezetnek gyógyuláshoz.
  Üdvözlettel:
  Dr. Pálvölgyi Rita

Szerző

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta

Kérdezz ingyen